Kotimaa |

HS: Aatos Erkko on kuollut

Sanoman suuromistaja oli kuollessaan 79-vuotias. Aatos Erkko johti Sanoman pörssiin ja kansainvälisille markkinoille.

Aatos Erkko vuonna 2005.
Kuva: Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Ministeri Aatos Erkko on kuollut 5. toukokuuta 79-vuotiaana, kertoo Helsingin Sanomat. Hän kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä Eiran sairaalassa.

Aatos Erkon isoisä Eero Erkko oli yksi Päivälehden perustajista vuonna 1889. Myöhemmin Päivälehdestä tuli Helsingin Sanomat.

Aatos seurasi jalanjälkiä journalistiselle alalle ja esimerkiksi teki Helsingin Sanomista radikaalilla uudistamisella Pohjoismaiden suurimman laatulehden.

Aatos Erkosta tuli Sanoma Osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja vuonna 1972. Hän otti hallituksen puheenjohtajuuden myös silloin, kun yhtiö fuusioitui WSOY:n kanssa ja listattiin pörssiin. 2000-luvulla Erkon huomassa SanomaWSOY lähti menestyksekkäästi eurooppalaiseen aikakauslehtibisnekseen.

Journalismissa Aatos Erkko arvosti laatua. Hän synnytti Suomeen omanlaisensa journalistikoulutuksen, Sanomien toimittajakoulun vuonna 1967, jossa on tähän mennessä koulutettu noin 300 toimittajaa.

Aatos Erkko tunnettiin myös yhtenä Suomen rikkaimmista henkilöistä. Hänen nimeään kantava Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee huomattavilla lahjoituksilla korkeatasoista tutkimusta, taidetta ja kulttuuria.

- Aatos oli harmaa eminenssi. Hän ei halunnut yhteiskunnallisia tehtäviä, vaikka niitä hänelle tarjottiin. Mutta hänellä oli laaja henkilökohtainen suhdeverkosto, sanoo Sanoman hallituksen puheenjohtaja Jaakko Rauramo Helsingin Sanomissa.

- Hänen vaikutuksensa oli valtava Suomen kansainvälistymiselle ja siihen, että Suomen suhteet esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Englantiin, Saksaan, Ruotsiin ja Venäjään kehittyivät merkittävällä tavalla. Hän edisti henkilökohtaisesti koko maan asiaa.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Ulkomaat

Alppien lentoturma osoittautumassa tahalliseksi – tämä kaikki asiasta tiedetään

Turmatutkijat työskentelivät lentokoneen jäänteiden seassa Seynen kaupungin lähellä, Alpeilla torstaina.

Tapahtumat hetki hetkeltä

klo 21.40

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tältä osaa tähän. Kiitos kaikille lukijoille.

klo 21:16

Vedimme vielä yhteen päivän uudet tiedot tragediasta. Uutispaketti löytyy täältä.

klo 21.15

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo, että Euroopan lentoturvallisuusvirasto julkaisee uuden turvallisuussuosituksen perjantaina. Suosituksen mukaan ohjaamossa jossa pitäisi olla aina kaksi miehistön jäsentä.

 

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä