Blogi |

Jari Tervo: Seitsemänsataatuhatta rasistia

Suomessa oleskelee jo nyt vakituisesti iso joukko ihmisiä pahat mielessään. Määrä hirvittää ja hävettää, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Jari Tervo
Jari Tervo Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Välimeri on muuttunut kuoleman mereksi. Siihen on hukkunut tuhansia pakolaisia.

Itävaltalaisen moottoritien varteen pysäköidystä rekasta löydetään seitsemänkymmentäyksi kuollutta pakolaista. He ovat tukehtuneet keskelle sivistynyttä sydän-Eurooppaa.

Punaisen Ristin mukaan Syyrian sisällissodassa on kuollut yli kaksisataatuhatta ihmistä, pakolaisia on yli neljä miljoonaa. Kaksitoista miljoonaa syyrialaista on pikaisen humanitaarisen avun tarpeessa.

Meneillään on toisen maailmansodan jälkeen suurin eurooppalainen kansainvaellus. Ihmiset pakenevat sotaa, sortoa, vainoa ja nälkää. Mitä sanoo tähän unohdetun kansan puolestapuhuja, perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo?

”Elintasosurffarit käännytettävä pikaisesti ja eriarvoistavat etuudet poistettava”, puoluesihteeri otsikoi tiedotteensa.

Italian rannikkovartiosto on joutunut viime ajat pelastamaan päätöikseen Välimerestä haaksirikkoutuneita pakolaisia tai poimimaan hukkuneita. Puoluesihteerin töykeät kielikuvat surffareista kuulostavat erityisen julmilta ja mauttomilta, kun seuraavalla sivulla nostetaan merestä hukkuneita lapsia, naisia ja miehiä.

Slunga-Poutsalon mielestä ”neljä viidestä laittomista maahan pyrkijöistä on 18–50-vuotiaita terveitä ja hyväkuntoisia miehiä”. Puoluesihteerin mukaan ”tämän ikäiset ja kuntoiset suomalaiset miehet puolustaisivat isänmaataan”.

Syyriaa on johtanut viisitoista vuotta Bashar al-Assad. Sitä ennen syyrialaisia tapatti hänen isänsä Hafiz al-Assad. Poika yritti tukahduttaa arabikevään mellakoita kovin ottein. Se johti neljä vuotta sitten raakaan sisällissotaan, jossa taistelivat al-Assadin joukot ja eri kapinallisryhmät.

Suomalaisilla on ainutlaatuinen kyky nähdä kauas, muttei koskaan pitemmälle kuin oman työvuoronsa päättymiseen

Viime vuonna sotaan liittyi kalifaatin perustanut Isis, joka keskittyy murhaamaan kaikkia, unohtamatta Isisin mielestä väärällä tavalla uskovia muslimeja. Isisin sodankäyntitapoihin kuuluvat orjuuttaminen, ristiinnaulitsemiset ja mestaukset. Ne Isisin omat soturit, joille sotiminen ei enää maistu, Isis tappaa.

Syyriassa sotii siis vähintään kolme eri osapuolta, oletettavasti kuitenkin enemmän, ja ne kaikki värväävät sotilaita kovin kourin. Mikä joukkio näistä edustaa sitä isänmaata, jota Slunga-Poutsalon mukaan 18–50-vuotiaitten miesten olisi puolustettava?

Ei tietenkään mikään. Syyriassa ei sodita moraalisesti puolusteltavaa talvisotaa, jossa puolet ovat selvät.

Perustilanne on tämä: perheellä on päällään koko omaisuutensa. Pakolaiset pakkautuvat kumipaattiin ja suuntaavat öiselle, mahdollisesti myrskyävälle merelle.

Se on sitä heidän elintasosurffaustaan. He varmasti muistavat nämä hetket lopun elämänsä, jos henkiin jäävät. He yrittävät vaihtaa varman kuoleman kotimaassaan epävarmaan elämään vieraassa maassa.

Euroopan reunoilla raavitaan verisin kynsin rikkaitten ja hyvinvoivien muuria. Pakolaisten hätä on tarttunut myös suomalaisiin. Emme kai me sentään joudu tekemään mitään? Eivät niitten asiat meille kuulu. Sotikoot keskenään. Kohta alkaa keihäsfinaali.

Forssan kaupunginhallitus ei halunnut kaupunkiinsa pakolaisten hätämajoituskeskusta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on ammatiltaan poliisi.

Hänen äänensä ratkaisi asian. Hänen mielestään hätämajoituskeskus lisäisi liikaa poliisien työtaakkaa rutiinirekisteröinteineen sun muineen.

Suomalaisilla on ainutlaatuinen kyky nähdä kauas, muttei koskaan pitemmälle kuin oman työvuoronsa päättymiseen. Eikä tämä koske vain poliiseja. Suomalaiset erottavat lillukanvarret suurista asioista ja keskittyvät intohimoisesti niihin lillukanvarsiin.

Pakolaiskeskusteluun puuttui myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö puheessaan suurlähettiläspäivillä. Hänen mielestään ”Eurooppaan tulijoiden joukossa on myös valitettavasti joitain niitäkin, joilla on pahat mielessään”.

Oletan presidentin viittaavan tietoihin, joitten mukaan Isis ujuttaa syyrialaisten pakolaisten joukkoon omia sotureitaan. Heistä tulisi uudessa asemamaassaan nukkuvia soluja.

Jos Isis soluttaa tuhannen pakolaisen joukkoon esimerkiksi yhden oman miehensä ja jos Suomeen saapuu tänä vuonna viisitoistatuhatta turvapaikanhakijaa, joista kymmenelletuhannelle myönnetään turvapaikka, niin täällä saattaisi olla siis vuoden kuluttua kymmenen Isisin nukkuvaa solua, pahat mielessään. Saattaisi.

Se ei tietenkään ole hyvä asia. Tämä monen oletuksen jatko-oletus ei myöskään ole peruste olla myöntämättä turvapaikkaa hädänalaiselle, eikä presidentti niin esitäkään.

Mittakaavan vuoksi kannattaa muistaa, että Suomessa oleskelee jo nyt vakituisesti noin seitsemänsataatuhatta ihmistä, pahat mielessään.

Sen verran Suomessa on rasisteja Suomen Kuvalehden Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan. Se on selvästi enemmän kuin Suomen suurin puolue sai ääniä viime eduskuntavaaleissa. Tämä määrä hirvittää ja hävettää.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija

Kommentoi aihetta (466 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Don Mega

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  vai pitäisi 15,000 ottaa jopa 10,000 kun aiemmin on otettu aina reilusti alle puolet. oikeammin noista 15,000 tulisi siten ottaa 6000-7000. se olisi johdonmukaista. ja sekin on jo todella paljon, kun usein otetaan vain 1000-2000 luokkaa per vuosi.

  • 15 vai 15 000 henkilöä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kannattaa opetella ne Suomessa käytettävät pilkkusäännöt suuria lukuja kirjoitettaessa ;)

  • tappi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Et ole tainnut huomata,että maailmantilanne on hieman muuttunut viime aikoina.Tässäkin maassa on kannettava vastuu hädänalaisista.

  • oooo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ovako albaanialaiset näitä hädänalaisia?

  • Rölli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   tappi hei... tuossa osuit oikeaan "on kannettava vastuu hädänalaisista". Kyllä tänä päivänä vanhukset ja vammaiset on niin suohon poljettuja, että heille sitä apua kaivataan. Ikävä vain, että maahanmuuttobisnes ajaa tämän hädän ohi. Raha (ja sen saanti) ratkaisee, ketä autetaan ja ketä ei. Kantaväestö tässä eniten kärsii.

  • Mara

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tässä kuvassa pientä osviittaa miten VÄHÄN Suomi tekee asian hyväksi. Ottaen huomioon kuinka paljon parempi elintaso Suomessa on, me emme oikeastaan tee yhtään mitään: http://blogs-images.forbes.com/niallmccarthy/files/2015/06/20150618_Refugees_Fo.jpg

  • tieto

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Et taida ymmärtää nyt tilanteesta yhtään mitään.

   Suomi EI OTA turvapaikanhakijoita vaan ne tulevat tänne ihan itse ja ilman Suomen apua ja kun ne kerran ovat täällä, heidän turvapaikkahakemuksellaan on oikeus tulla tutkituksi. Siihen ei voida määrätä mitään kiintiötä tai kattoa kuinka monta turvapaikkahakemusta tutkitaan, kaikki on tutkittava. Yli puolet turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen ja poistetaan maasta.

  • Ekku

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kiitos Jari Tervo, olet paneutunut aiheeseen. Kirjasi Layla on hyvää luettavaa kaikille ja ennenkaikkea nille 700 000:nelle!

  • Vphook

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Don Megalta on tainnut mennä kiintiöpakolaiset ja turvapaikanhakijat sekaisin.

  • Katjuska

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Joo, täällä ollaankin Suomessa niin kauhean hädänalaisia. Aina saa pelätä, että joutuuko ristiinnaulituksi vai katolta heitetyksi tai ehkä pakkovärvätyksi sotaan tai terroristien seksiorjaksi. Kyllä meidän vanhuksilla ja kehitysvammaisilla, kuten muillakin, on täällä hyvä ja turvallinen olla. Hädänalaisia autetaan. Piste. Lopettakaa se ruikuttaminen.

  • Tervonainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervo upottaa yhdessä kolumnissa 90% argumenteista, mikä puhukoot puolestaan niiden tasosta. Hyvä Jari!

  • Vaatimattomuus kaunistaa?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä. Kannattaisi myös ihan itse käydä siellä Myllypuron leipäjonossa, eikä olla niin saakuran ennakkoluuloinen. Menkää ihan paikan päälle juttelemaan niiden suomalaisten, hädänalaisten ihmisten kanssa. Sitten voitte itse päätellä, valittavatko he turhaan. Ovatko he turhaan huolissaan ja sitä mieltä, että Suomella ei ole riittävästi resursseja. Älkää olko noin ennakkoluuloisia. Voi olla, että monikaan suomalainen hädässä oleva ei mielellään halua avautua, saati ruveta ruikuttamaan tai valittamaan omista asioistaan. Puhumattakaan, että alkaisi jotain vaatia. Patja lattiallakin jo olisi monelle pelastus talven tullen. Mutta kyselkää kuulumisia, niin kyllä se totuus sieltä alkaa hahmottua.

  • Max

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ulkomailla työskenteleminen ja asuminen avaa silmät. Ammatissani lähes 30 vuotta ulkomailla, Aasiasta Amerikkaa asuneena ja työskennelleenä ja kotinurkissa pyörivää keskiverto Tervoa enemmän maailmaa nähneenä olen tullut siihen tulokseen että Suomi on maailmassa harvinainen lintukoto eikä omaan pesään kannata paskoa. Ne jotka haluavat muualla jokapäiväisiä ongelmia, rikollisuutta, sotia, syrjimistä, vainoa, äärimmäistä köyhyyttä - menkää rahoinenne pois sinne ulkomaille auttamaan. Älkää tuoko ongelmia tänne - siinä kaikki häviävät. Kiitos.

  • Isä Pilvinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Syyriasta on tullut tänä vuonna 144 pakoilaista, Albaniasta paljon enemmän eikä he ole välimereen hukkuneet...

  • Sande

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Erittäin hyvä vastaus, Max. Asia on just noin.

  • Villihanhi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pakolliset ovat ihmisiä, jotka sotaa paetessaan ottavat hirvittävän riskin lähtiessään ylittämään Välimerta. Silloin väite siitä että he olisivat vain, " elintasosurffareita", on vähintäänkin naurettava. Jopa PerusSuomalaisen suusta sanottuna.

   Ei Suomestakaan ole koskaan lähdetty noin vaaralliselle matkalle paremman elintason toivossa.

   Kysymys kuuluukin onko suomalaiset ihmisiä, vai pelkkiä rasisteja?.

  • Pax

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Haluaako Max nyt kertoa meillä, että oli itse "elintasopakolaisena" osa ongelmaa?

  • pate

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ensinkin Suomeen tulevista ei taida monikaan olla Syyriasta ja toisekseen kaikiata hädänalaisimmat ovat jossain kaukana piikkilangan takana. Tänne tulleet nuoret miehet pitäis mennä sinne takaisin ja auttaa omiaan. Tänne pitäs tuoda ne jotka ovat itse kykenemättömiä puolustaan itseään.

  • Future Matters

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomen rannikolle mahtuu 5 kappaletta 30 miljoonan asukkaan kaupunkia.

   Suomen eläkejärjestelmä ei kestä tilannetta, jossa ikäluokat ovat puolittuneet. Nyt syntyy 50 000 lasta ja eläkkeelle siirtyy 100 000 eläkeläistä joka vuosi. Mahdoton yhtälö.

   Tulevaisuudessa Suomessa ei ole riittävästi työvoimaa, ja koska suomalaiset eivät lisäänny nopeammin, niin tarvitsemme väistämättä maahanmuuttoa korvaamaan tämän vajeen.

   Tai, jos emme ota maahanmuuttajia, niin sitten täytyy puolittaa eläkkeet.

   Se on joko tai. Joko maahanmuuttajat tai puolitetut eläkkeet.

  • faktaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nyt Tervo siis rajaa kansanryhmän (700.000) ja lietsoo vihaa heitä kohtaan. Kansa on jaettu kahteen osaan, "meihin" ja "niihin muihin", ja "ne muut" ovat "pahat mielesssä" ja "me" ollaan parempia ihmisiä.

   En viitsi edes maalailla, mihin tällainen voi johtaa.

  • Allu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Albaniasta tulee turvapaikanhakijoita kyllä, mutta heille ei ole myönnetty turvapaikkaa.

  • Tappi pois

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   veneestä, meillä tuntuu jo olevan muutenkin. Miten olisi jos pidettäisiin huolta suomalaisista hädänalaisista. Juuri on päätetty, että terveydenhoidon omavastuut nousevat ja kaikkein huonoimmassa taloudellisessa olevan kansanosan tuloja ja tukia leikataan rajusti. Leipäjonot venyvät ja työkykyisiäkin pidetään työttöminä ihan piruuttaan. Siinä mielessä olen samaa mieltä; meidän on kannettava vastuu hädänalaisista.

  • Minäkin maksan Tervon palkan..

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervo jaksaa tätä Suomalaisten moittimista mutta itse ei lukeudu varmaan tähän joukkoon on parempi ihminen tottakai tai omasta mieleistään ?Pakolaisia täytyy auttaa Tervon kaltaiset rikkaat ihmiset voisivat näyttää mallia ja antaisivat kotinsa heille käyttöön.!Yksiö ja 1200e tuloilla ei paljon juhlita sen olen auttanut mitä voin mutta elettävä on minunkin . moitteista kiitos mikä onkin muodikasta ihmiset tekevät itsestään korvamattomia näillä jutuillaan josta saavat suuren palkan!Tutkimuksista käy llmi tavan kansa ja pienituloiset auttavat eniten eli näin se menee. ns..julkimot osaavat tuoda itsestään muka anteliaan puolen esiin kysyn mitä Tervo on tehnyt asian hyväksi ?Mitä tämä suuri joukko muitakin julkimoita on tehnyt asian hyväksi kertoisivat ihmeessä konkreettista ihme kun ei mitään kuuluu aina huudetaan pitäisi auttaa mites itse ?

  • Juha

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuosta vanhukset/turvapaikanhakijat-vastakkainasettelusta: Se, että tällä hetkellä vallalla oleva poliittinen suuntaus harjoittaa tietynlaista politiikkaa ei ole maahan pyrkivien hädänalaisten syytä. Oikeistopopulismin tehtävä on juuri tämä: synnyttää vastakkainasetteluja alempien yhteiskuntakerrosten välille ja maalailla ylhäältä päin vihollisia keskiluokalle ja vähempiosaisille samalla kun pääomasijoittajat ja verokeinottelijat nauravat matkalla pankkiin. Ongelma ei ole siinä, etteikö täällä kaikille saisi järjestettyä ihmisarvoista elämää, pakolaisille, turvapaikanhakijoille ja vanhuksille. Vaurautta riittää kyllä, se vain kasautuu jatkuvasti kapaeammalle ihmisjoukolle. Ja sitä myös aktiivisesti kasataan, tässäkin maassa.

  • Mariia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Max, mielestäsi sinulla on siis oikeus asua ja työskennellä ympäri maailman, mutta Suomi pitää säilyttää lintukotona jonne ei päästetä ketään? Ja millä perusteella Suomella siis on oikeus kieltäytyä vastaanottamasta hätää kärsiviä? Me olemme sitoutuneet monenlaisiin kansainvälisiin sopimuksiin ja lisäksi rikkaana valtiona meillä on moraalinen velvoite auttaa. Saisit hävetä moista omaan napaan tuijottelua, joka on nähtävästi niin sitkeää laatua, ettei edes 30 vuotta maailmalla ole auttanut siihen.

  • Tax

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Max klo 9:16 on oikeassa.

   Pax klo 9:52 yrittää olla näppärä, mutta mokaa. Työssä laillisesti oleva on eri asia kuin aidan yli kiipeävä, vaurainta (vaikka sitten kaukaisinta) paikanhakumaata etsivä, taustansa valehteleva, salakuljettajalle maksava ym ym hnkilö, jolla ei ole kielitaitoa eikä työpaikkaa. Eik oikein haluakaan, miksi muuten valikoisi Suomen jonkin muun maan sijasta?

  • hjk

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juha ei ole vanhustenkaan syytäkään vaan vallanhimoisten johtajine heidän omassa kotimaassaan..turha ketään täällä on syllistää itse en ainkaan ota yhtään syyllisyyttä noiden johtajien takia! Meillä ei muuta ole täällä kun mielipideasiantuntijoita miksi he eivät mene loistamaan sinne missä sota on turha meitä on haukkua Juhan kaltaisten ..sinne vain paasaamaan islam uskoiseille ota tervo mukaan äijä joka rahastaa näillä jutuilla ja tietää mistä narusta vedellään kansaa.. samajuttu kun tulevaisuuden tukijalla ässä taannoin tyhjän saa pyytämättäkin tehdään itsestä muka.. tarpeellinen!

  • Haloo Tervo!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ensinnäkin: Hädänalaisia sotaa pakenevia tulee auttaa, ja heitä autetaankin. Jos saa kielteisen turvapaikkapäätöksen, lähetetään pois. Asiat kuitenkin tutkitaan.

   Mutta miksi niin monet hädänalaiset sotaa pakenevat kertovat haastatteluissa minne he haluavat suunnistaa tullessaan Eurooppaan? Heidän tulee ottaa apua vastaan sieltä mistä sitä ensiksi saavat. Nyt moni kertoo kumilautalta selvittyään että on suuntaamassa johonkin tiettyyn maahan, esim. Saksaan, Tanskaan, Ruotsiin. Mitä hädänalaisuutta se sitten on?

   Tervo vääristelee asioita, kyllä suomalaiset auttavat. Auttavat eri keräyksissä vapaaehtoisesti, osallistuvat SPR, UNICEF, NENÄPÄIVÄ, PLAN, PELA - jne jne keräyksiin myös kehityapua maksavat veroina, moni tekee vapaaehtoistyötä, lähetystyötä, seurakuntiin maksavat veroja, lipaskeräyksiin jne. Kukaan ei ole sellainen, että keihäänheitto on suomalaiselle se ainoa asia.

   Jos kehitysapurahoja on leikattu liikaa, niin niitä tulee lisätä.

   Tervo Haloo, herää

  • Virsut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pisteitä nimimerkille "haloo Tervo". Hän ymmärtää, että me haluamme auttaa hädänalaisia, vaikka emme heitä tänne haluakaan. Ja miksi emme halua? Koska tunnemme itsemme ja tiedämme, että olemme vieraita kohtaan hankala kansa. Me ripottelemme maahantulijat eri puolille yhteiskuntaa, jätämme heidät pakolaiskeskuksiin istuskelemaan ja luulemme, että asia on hoidettu, kun annamme pari seteliä kouraan. Nykyisessä tilanteessa suosittelisin ottamaan käyttöön viime sodan jälkeen käytössä olleen asutusjärjestelmän ja antaisimme pakolaisiksi havaituille mahdollisuuden tehdä jotakin oman hyvinvointinsa eteen. Eläköön rintamamiestalot ja torpat. Piirustukset ja ohjeet löytyvät arkistosta. Samat mahdollisuudet voisimme antaa myös nykyisille syrjäytymisvaarassa oleville kansalaisillekin.

  • Ramppi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   1950-1970-luvulla suomalaiset muuttivat Ruotsiin työn ja elintason perässä. Olisiko pitänyt käännyttää. No, Ruotsissa ei ole kestävyysvajetta kuten meillä nyt. Suomi voisi ottaa miljoona maahantulijaa. Tervetuloa jokainen! Siistiytyy katukuva ja vähenee humalaisten huuto.

  • sebulba

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei kyse ole vain siitä, että olemme hankalia vieraita kohtaan. Kulttuurien välillä on niin suuria eroja, ettei millään ihmetempuilla niitä pystytä muuttamaan. On aivan eri asia asuttaa tänne karjalaisia kuin syyrialaisia. Monet kansat, jotka ovat paljon vieraanvaraisempia, ovat myös epäonnistuneet tässä tulijoiden kotouttamisessa. Turha katsoa liikaa omaan napaan tässäkään asiassa.

   Vaaditaan myös tulijoilta hyvää motivoitua sopeutua osaksi suomalaista kulttuuria. Tämä käsittää ainakin kielen, käytöstavat, naisen aseman jne, mutta ei koskenkorvaa, vaikka joku neropatti varmaan sitä tulee kohta ehdottamaan. Monella tulijalla ei ole todellista halua sopeutua, vaan haluaa hengata Suomessa ns. omien parissa. Sellaisia ihmisiä on kovin vaikea "sopeuttaa" yksilönvapauksia kunnioittavassa yhteiskunnassa.

  • st

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomalaiset ovat kovia arvostelemaan ja pilkkaamaan - suomalaisia.

   Itse tyydyn toteamaan, että omat ulkomailla töissä vietetyt vuodet (4 tällä hetkellä) ovat kyllä avanneet silmät. Toisaalta siihen, miten innostava ja dynaaminen monikulttuurinen työyhteisö voi olla (haasteineenkin) - mutta toisaalta myös siihen, miten suuria ongelmia yhteiskunta kohtaa jos se ottaa sinisilmäisesti kaikki "turvapaikanhakijat" vastaan eikä tunnusta osasta heistä olevan pelkkää haittaa "elintasosurffauksen", tulokkaiden ylimielisen asenteen ja jopa väkivaltaisuuden muodossa. En ole vielä nähnyt tässä asiassa (tai muissakaan asioissa) ongelmien tai riskien kiistämisen edistäneen mitään hyödyllistä pidemmällä tähtäimellä.

  • tuntematon pakolainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Karmea haloo kun perussuomalainen kertoo meille että neljällä viidestä turvapaikanhakijalla on joku muu syy tulla suomeen kuin joku todellinen henkeen liittyvä uhka. Olisikin meillä tarjota töitä kuten aikoinaan ruotsissa. Mutta kun 500000 ihmistä pyörittää jo peukaloja. Olisikin meillä rahaa. Mutta kun Sipilä leikkaa ja varastaa kansalta nykyisetkin varat. Olisikin meillä päiväntasaajan ilmasto ja kaikilla katto päällä tai asutettaisiin urheilukeskukset ja hallit maahanmuuttajilla. Mutta kun ei ole, eikä tule. Ei vain ole. Ongelmat eivät ratkea sillä että lähdetään juoksemaan pakoon, kyllä sitä sitten juosta saa. Jotkut jopa ihan suomeen asti. Ei köyhällä ole varaa tulla Suomeen tai asua täällä.

  • Joku

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olet koulutettu, kielitaitoinen ammattilainen? Työyhteisösi jäsenet tienaavat, maksavat veronsa ja elättää itsensä. On vissi ero siinä ja kymmenien tuhansien kielitaidottomien, kouluttamattomien armeijan tulo jo 500 000 työttömien jatkoksi.

  • Kiertänyt muutakin kuin tahkoa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tosi on että talouskriisiin sukeltava Suomi säästää nyt väärästä päästä kun leikkauksia tehdään perusturvaan kuten opintotuet, tervydenhoitopalvelut, vanhustenhuolto, koulutus jne. EU:n tuki Suomelle seuraavan 7-vuoden kehityskaudelle 2014-2020 oli 1,3 miljardia ja nämä varat oli Komission mukaan korvamerkitty 35% osuudelta turvaamaan pelkästään heikommassa asemassa olevien kansanryhmien (eläkeläiset, opiskelijat, yksinhuoltajat, vammaiset ja toimeentulorajan alapuolella elävien) perusoikeuksien toteutuminen. Kiinnostaisi tietää, mitä Sipilän hallitus aikoo näille varoille tehdä. Suunnataanko ne suuryritysten ja valtionomistuksessa olevien yritysten tukiin???

   Yhtieiskuntasopimus on hieno sana, mutta sen sisältö on pahasti hakoteillä. Samaan aikaan ääri-liberalistiset Helsingin herrat antavat siunauksensa pojoismaiden suurimman Islamistisen moskeijan rakentamiselle HKIn keskustaan. Ei ihme jos rasismi lisääntyy ja kansa pelkää

  • Mathi33

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Syyriassa taistelee maltillisten kapinallisten ryhmittymiä, joita maailman mahtavin valtio Ydysvallat tukee sekä kouluttamalla että sotilaallisesti. Syyriasta tulevien kuuluisi olla taistelemassa niiss joukoissa oman maansa puolesta.

   Irakissa ja Afganistanissa on länsimaiden tukemat demokraattiset hallinnot. Sieltä tulevien kuuluisi olla taistelemassa oman maan armeijoiden riveissä Isisiä vastaan.

   Kaikilta konfliktialueilta löytyy demokratiaa ja ihmisoikeuksia puolustava taho, jonka joukoissa voi taistella. Jos sellaista ei ole, niin se tulee perustaa, eikä lähteä pakoon ja jättää omaa maataan hunningolle.

 • Rami

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos:)

  • Väärä arvio

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Henkilökohtaisesti en usko tähän 700 000 rasistiin suomessa, kyllä niitä pitää olla enemmän, eiköhän puolet suomalaisista ole rasisteja.

  • "Väärän arvion" tukija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ainakin nettikirjoittelun perusteella näin on. Myöskään omat eivät kelpaa. Riittää kun olet työtön, sairas, vammainen tai julkisella sektorilla töissä, niin olet pummi, loinen ja parasiitti.

   Ei ihme, että maamme sukeltaa syvään, kun ilmapiiri ja sivistystaso on mikä on. Saa nähdä löytääkö pää enää pinnalle.

  • pelle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä niin, maailma ja etenkin Suomi on paha paikka. Jokainen vähintäänkin konna. Vain sinä jä minå, me emme tietenkään!

  • Kyynikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rasismi, laajemmin ksenofobia, on ihmisen perinnöllinen ominaisuus. Erilaisia -isteja riittää, mikä rasismissa on niin kauheaa?

  • Tuomas

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuka on suomalainen ? Hänkö jolla on Suomen passi. Ensimmäisessä, toisessa vai kolmannessa polvessa? Mihin vastuumme ylettyy? Voiko auttamisen tarvetta jakaa? Ei voi.

  • biologi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyynikkolle vähän tidettä: Ksenofobia ei ole yksittäisen ihmisen peritytyvä ominaisuus. Se on yhteisöille ominainen tapa puolustaa itseään. Serllaista taipumusta voidaan kontrolloida yhteisössä - tai sitten persujen tavoin kyynisesti ruokkia poliittisen kannatuksen vuoksi. Rasismissa on se lähtemätön virhe, että siihen kuulu erottmattomasti toisenlaisten ihmisten vainoaminen. Rasismi ja kaasukammiot kuuluvat olennaisesti yhteen. Jos kannatat kaasukammioita, voit puolestani olla vaikka basisti. Turvaa hakevien vastaanottaminen on luonut perustan Yhdysvaltojen suuruudelle. Jos siellä olisivat olleet vallassa persut, maa olisi näivettynyt. Suomi tarvitsee nuoria ja yritteliäitä ihmisiä, ei muukalaisia vihaavia persuja. Elintasosurffareista puhuminen on niin irvokasta, että se voi tulla vain persun suusta.

  • Henkinen laiskuus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rasismi on sielun sairautta, hengen heikkoutta ja ruumiin laiskuutta. Nämä kolme ovat valitettavasti yleistyneet ja monen elämäntehtävä on marista siitä, miten KAIKKI OMAT ONGELMAT ovat jonkun muun kuin omaa syytä.

   Parantakaa oma elämänne yksi pieni asia kerrallaan ja korjatkaa omat vikanne ennenkuin käytte sotaa, vainoa, kidutusta ja murhia pakenevien lähimmäistenne kimppuun. Heiltä on viety kaikki paitsi elämä, teillä taas on kaikki paitsi elämä, jonka olette vapaaehtoisesti vaihtaneet telkkuun, mässyyn ja joutilaisuuteen.

  • hyvä Pelle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkki Pelle hienosti kirjoitettu!Tervo osaa vetää oikeasta narusta mihinkään muuhun kansa ei ole niin hanakka lähtemään mukaan kun omana maan haukkumiseen sääli..

  • M

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Harvinaisen hyvin sanottu, "henkinen laiskuus". Monilta vaatii aivan liikaa miettiä ja parantaa omaa elämäänsä, on niin paljon helpompaa keskittyä epäolennaiseen, sellaiseen joka ei edes vaikuta omaan elämään suoraan. Ja syyttää muita näistä omista "ongelmista" ja puutteista (jotka jokainen aivan hyvin voisi itse ratkaista, oikeasti sitä halutessaan). Ja surullisinta on, että niin monella on myös empatia kateissa.

  • jaamitää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Usastahan meidän mallia kannattaa ottaakin kun se ei ole näivettynyt?! Huhheijjaa!

  • Miisa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Erittäin hyvin keksitty tuo henkinen laiskuus! Ihmisillä on tapana ulkoistaa välittäminen yhteiskunnalle ja ostaa hyvää omaa tuntoa yhteisillä veroveroilla, vaikka jokaisella aidosti hädänalaisista välittävillä olisi nyt mahdollisuus auttaa näitä majoittamalla heitä omiin pääasiallisiin tai vapaa-ajan asuntoihinsa. Pelkäänpä vain, että suurin osa ihmisistä ei ole valmiita jakamaan omastaan vaan ainoastaan yhteisistä "muiden" varoista.

  • Queer Duck

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Biologi",

   kovasti vastustat ksenofobiaa, mutta selitäpä biologisesti ksenomania. Sellaistakin on, meillä Suomessakin on esimerkkejä siitä kuinka kritiikittömästi ihaillaan ulkomaisia ilmiöitä ja ihmisiä asettaen ne paremmiksi kuin kotimaiset. Mikä sen tausta on? Katkeruus? Kostonhalu? Pettymys?

 • Terho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervon kirjoituksessa on korjattavaa. Miksi sieltä sodan jaloista ja kurjuudesta lsuurimpana ryhmänä lähtevät nuoret miehet eivätkä lapset, naiset ja vanhukset. On meiltäkin lähdetty evakkoon, mutta ei tuossa järjestyksessä

  • Enemmistön edustaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Koska nuorella, terveellä miehellä on paremmat mahdollisuudet selvitä matkasta elossa ja ehkä jopa terveenä, jonka jälkeen hän voi yrittää saada perheensä haettua turvallisemmin.

  • maatu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuka todennäköisemmin selviää rankasta merimatkasta hengissä? 80-, 2- vai 20-vuotias?

  • Seitani

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Meiltä suomesta lähdettiin paremman elämän hakuun useaan otteeseen: milloin Amerikkaan (iso-isosetäni teki amerikan-turneen kun leipä oli suomessa tiukassa), milloin Ruotsiin. Ja silloin matkaan lähtivät juuri ne nuoret työkykyiset suomalaiset miehet.

  • Juha

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin, mitä tuo Tervo puhuikaan niistä lillukanvarsista?

  • muitakin tapoja matkustaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Koska nuorella, terveellä miehellä on paremmat mahdollisuudet selvitä matkasta elossa ja ehkä jopa terveenä, jonka jälkeen hän voi yrittää saada perheensä haettua turvallisemmin?"

   Mikseivät nuo nuoret urhot käytä sitä turvallisempaa lapsi ja vanhusystävällistä matkustustapaa? Vai käyttävätkö sittenkin...?

  • Tiedä häntä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Isoisäni suunnitteli lähtöä ison meren yli Suomen sisällissodan jälkimainingeista. Ensin olisi lähtenyt perheen isä, sitten muu perhe - suunnitelmana se, että edellä menevä valmistelee asettumista siellä perillä, ja pystyy ehkä lähettämään matkarahaakin. Suunnitelma meni myttyyn, kun vankileirillä saatu tuberkuloosi sairastutti kolmasosan perheestä.

   Isoisän perhe ei muuten ollut 1918 tapahtuneissa intohimoisesti kummankaan osapuolen puolella, mutta kotoa haettiin silti. Ensin tappelemaan, sitten vangiksi.

  • Mietiskelijä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Todellakin Tiedä häntä. Meilläkin on ollut sisällissota. Punaisia pakeni melkoinen joukko myös Venäjälle. Etupäässä miehiä. Vaihtoehto olisi ollut vankileiri ja usein teloitus sen suuremmin tutkimatta. Tätä aikaa kuvaa erinomaisesti Väinö Linna teoksessaan Täällä pohjantähden alla.

  • tieto

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Turvallisempaa matkustustapaa ei käytetä, koska EU on sulkenut turvallisemmat reitit turvapaikanhakijoilta. Vaikka lento maksaisi muutaman satasen, nyt joudutaan maksamaan 1500 euroa parin kilometrin hengenvaarallisesta kumivenematkasta.

  • Evakon jälkeläinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimenomaan noin - kun karjalaiset joutuivat lähtemään, niin huolehdettiin sodan jaloista ensin naiset, lapset ja vanhukset ja sotakuntoiset jäivät ottamaan invaasiota vastaan.

   Kun jatkosota alkoi ja rintama eteni, niin karjalaiset alkoivat palata heti kotiseuduilleen ja rakentaa koteja uudestaan. Lähtö tuli taas 1944 ja en tiedä karjalaista, joka ei Karjalaan kaipaisi. Itse olen 2. polven evakko ja vierailen alueella säännöllisesti ja haaveissa on ainakin se maapaikka sieltä.

   Jos voin pyyttää, niin ÄLKÄÄ koskaan sekoittako Karjalan evakkoja näihin nykytulijoihin. Karjalaiset eivät Karjalasta lähteneet häntä koipien välissä ja tulleet toisien nurkkiin oloista valittaen tai tukia anellen.

   Nämä nykyajan "pakolaiset" eivät ole mielestäni oikeita pakolaisia ja se johtuu siitä, että pakolaisuuden motiivina on ns. helppo elämä ja vastikkeeton raha. Samoin esim. Somaliassa on ollut epävakaista pian 50v, mutta,voisivatko itse tehdä asialle muuta, kuin elellä toisten kustannuksella?

  • Mara

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Osuit "tieto" napakymppiin. Kaikilla pakolaisilla pitäisi olla tarjolla turvallinen tapa tulla Eurooppaan. Tämän pitäis olla lähtökohta, aina. Ja EU voisi ottaa enemmän ihmisiä myös naapurimaiden leireiltä. Nyt Euroopassa suunnitellaan Eritrean rajan tiukempaa sulkemista tämän suurin pakolaishädän "poislakaisemiseksi". Näin me "sivistyneet". Katse vain keihäsfinaaliin!

  • Kuikka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Mikseivät nuo nuoret urhot käytä sitä turvallisempaa lapsi ja vanhusystävällistä matkustustapaa? Vai käyttävätkö sittenkin...?"

   Siksi, koska heiltä puuttuvat tarvittavat asiakirjat. Vaikkapa passin saaminen voi olla lähtömaissa mahdotonta.

   Kunpa ihmiset ottaisiva asioistat ensin selvää. Tietoa aiheesta löytyy jo yllinkyllin.

  • Toinen Evakon jälkeläinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimenomaan "evakon jälkeläinen". Karjalasta huolehdittiin(!) ensin naiset ja lapset pois (en kyllä tajua miksi nainen olisi jotenkin heikompi kuin mies, mutta antaa olla). Siis heille TARJOTTIIN mahdollisuus lähteä ensin. EU sen sijaan sulkee rajansa. Vaikeaa olisi minunkin isovanhempieni ollut Karjalasta lähteä jos maakunnan rajalla olisi oltu piikkilanka-aidan ja aseiden kanssa estämässä. Tilanne on monessa mielessä erilainen sisäisten pakolaisten osalta, ainakin mitä tulee liikkumiseen. Jotain samaa isovanhempani kyllä omasivat nykypakolaisten kanssa: myös he kokivat tuta suomalaisten rasismin, "idästä" kun olivat.

  • xx

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kuka on sanonut ettei sielä lähde kokonaiset perheet? Suomeen on pitkä matka. Aluksi sitä tehdään kävellen, mahdollisesi ahtaissa junissa, vaarallisesti veneissä tai pakettiautoissa. Yövytään metsissä, puistoissa, teiden varsilla. Perheet jää ensimmäiseen vähänkin turvalliseen paikkaan jos eivät kykene jatkamaan. Turkissa on pakolaisia paljon. Perheestä se/ne jatkavat, joilla on siihen voimia ja rohkeutta. Päästessään määränpäähän kuten Saksa, Tanska, Ruotsi ja mahdollisesti jopa Suomi (vaikkei tänne kukaan alunperin ajattele tullakaan) niin koittavat jollain tapaa saada perheen taas yhdistettyä. On järjestöntä verrata tätä tilannetta Suomen sotiin ja evakuoimiseen. Siinä väestö systemaattisesti siirrettiin pois konflikti alueelta junilla jne. Syyriassa jokainen evakuoi ittesä ja perheensä kuka mitenkin kykenee ja pystyy. Äidit taatusti haluavat lapsensa pois maasta (myös nuoret miehet) oman henkensä uhallakin.

  • Kaluznikov

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sotaa ja kurjuutta ei lähdetä pakoon siististi laukkuja pakaten, omalla autolla kohti laivaterminaalia kurvaten, valtameriristeilijän buffet-pöytään koko perheen voimin jonottaen. Luulisi tämän olevan selvää kaikille.

   Kun uutta elämää lähdetään oman henkensä kaupalla etsimään jostain merten takaa, niin kuka haluaa ensimmäisenä tuupata sinne lautalle esim. omat lapsensa? Ja kuka niistä lapsista yleensä huolehtii? Entä kuka on esim. syyrialaisen perheen pää, jolla on suurin vastuu perheen hyvinvoinnista? Ja kuka lienee fyysisesti vahvin, jolla on parhaat mahdollisuudet selvitä hengenvaarallisesta merenylityksestä tms. matkasta?

   Kyse ei myöskään ole mistään Fritidsresor- tai Aurinkomatkat -tyyppisistä vastuullisista matkanjärjestäjistä, vaan usein ihmiskauppiaista, joiden intresseihin ei kuulu huolehtia matkaanlähtijöiden turvallisuudesta. Voisiko siis yrittää käyttää puhdasta maalaisjärkeä sen suhteen, miksi nuoret miehet lähtevät hakemaan turvapaikkaa perheelleen?

  • Akseli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Evakon Jälkeläinen - siis kenen riveihin esim nämä Syyrialaiset pitäisi sitten mennä taistelemaan? Al-Assadin joukkoihin? ISIS:iin? Vaiko aseettomana aloittaa sota näitä kahta vastaan? Kumman sinä valitsisit?

  • saikku

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuinka moni nainen ja lapsi selviää esim isisin kynsistä ja odottaa miehensä palaavan heitä pelastamaan turvapaikanhakumatkaltaan? Eikö miehen kuuluisi suojella naistaan ja lapsiaan ja ottaa heidät mukaansa, jos oikeasti on niin kova hätä että joutuu pakenemaan?

  • jepjepjep

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Kuka todennäköisemmin selviää rankasta merimatkasta hengissä? 80-, 2- vai 20-vuotias?"

   ---

   Niin ja ne lapset ja naiset jätetään raiskattavaksi...

  • Omaa mieltä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja Karjalan evakkoja ryssiteltiin vielä kymmenien vuosien päästä. Syitä löytyi silloinkin. Puhuivat oudosti, tulivat muualta, ja omaakin hätää oli tarpeeksi.

  • En vastusta, mutta....

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ....juuri oli uutisissa, miten Ruotsiin on tullut viime aikoina suuria määriä lapsia ihan yksin. He sitten tekevät turvapaikkahakemuksen, jonka jälkeen aletaan yhdistää perheitä. Että niin tekevät vastuulliset vanhemmat!

  • Juu ei

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Seitani klo 7:12

   Meiltä suomesta lähdettiin paremman elämän hakuun useaan otteeseen: milloin Amerikkaan (iso-isosetäni teki amerikan-turneen kun leipä oli suomessa tiukassa), milloin Ruotsiin. Ja silloin matkaan lähtivät juuri ne nuoret työkykyiset suomalaiset miehet."

   > Juu, niin teki, mutta ne lähti TÖIHIN ja Amerikan rajalla syynättiin tarkkaan varallisuus, onko varaa päästä alkuun elämisestä uudella mantereella. Kaikki ei silti onnistuneet, vaikka yritystä tuskin puuttu. Ongelmahan on, että koko nykyinen juttu kaatuu yhteiskunnan maksettavaksi, ja olemattomia töitä jaetaan. Tuskin Amerikkaan tai Ruotsiin oltaisiin päästy, jos ei siellä oikeaa työvoimapulaa olisi ollut! Täällä vakuutellaan työvoimapulasta, vaikka 700 000 pyörittelee sormiaan joko koko- tai osa-aikaisesti. No niitä "kaikki työ on arvokasta"-työpaikkoihin koettaa EK saada työntekijöitä.

  • Moi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Perheet ovat Syyrian naapurimaissa. Miljoonia ihmisiä asuu niissä leireillä. Siellä on mahdoton tienata elantoa joten miehet ja välillä kokonaiset perheet lähtevät hakemaan sitä muualta.

  • Tax

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Seitani klo 7:12

   Hallo! he menivät töihin Laillisesti.

  • Totuutta on toinenkin puoli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miksi luullaan, että pakolaiset tulevat tänne, jotta saisivat elää toisten nurkissa?

   Kysynpä vaan, että kuinka monen suomalaisen kunniantunto kestää toimettomana kotona makaamista?

   Töitä haluaa tehdä suurin osa, oli kyse sitten täällä olijoista tai tänne tulijoista. Eri juttu on, onko töitä tarjolla. Mutta eiköhän huoltosuhteen korjaamiseen tarvita hieman myös innovaatioita. Ja ne ovat meiltä suomalaisilta olleet hukassa jo pitkään.

   Eivät taida asiat olla helppoja ja mustavalkoisia. Ei kotimaassa eikä muuallakaan.

  • Tero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä kun Suomessa oli sota, niin ne nuoret miehet olivat vihollisen ja rakkaimpiensa välissä ase kourassa. Sillonhan oli saman tyylinen tilanne, että vihollinen idästä tulee ja raiskaa naiset ja tappaa lapset. Sillon oli miehet miehiä ja seisoivat rajalla ottamassa idän uhan aseet kädessä vaikka valtiolla oli tarjota vain ase ja kokardi.

   Kysynkin, että miksi nämä nuoret miehet eivät puolusta rakkaitaan jotta rakkailla olisi mahdollisuus evakoitua turvallisemmille alueille?

  • Evokon vastaanottajan jalki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lapsi, oli sitten Karjalan evakko tai Syyrian muslimi, on yhtä syytön sotaa, jonka tantereelta pois pääsi ja hengissä selvisi. Tuo on ei tunnistettua rasismia ajatella, että kun minun perhe on paosaa, siihen on hyvä syy, ja me osaamme kiltisti olla, joten meitä autetaan ja kaikki jotka tulee muualta maailmasta, kuuluu varmasti erilaiseen kastiin, ja he ei ole oikeasi hädässv ja voi jättää kuolemaan.

  • Aro

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juu ei klo 12:13

   >"Juu, niin teki, mutta ne lähti TÖIHIN ja Amerikan rajalla syynättiin tarkkaan varallisuus, onko varaa päästä alkuun elämisestä uudella mantereella. Kaikki ei silti onnistuneet, vaikka yritystä tuskin puuttu. Ongelmahan on, että koko nykyinen juttu kaatuu yhteiskunnan maksettavaksi, ja olemattomia töitä jaetaan. Tuskin Amerikkaan tai Ruotsiin oltaisiin päästy, jos ei siellä oikeaa työvoimapulaa olisi ollut! Täällä vakuutellaan työvoimapulasta, vaikka 700 000 pyörittelee sormiaan joko koko- tai osa-aikaisesti. No niitä "kaikki työ on arvokasta"-työpaikkoihin koettaa EK saada työntekijöitä."

   Kyllä täälläkin työtä riittää, kun eivät suomalaiset viitsi tehdä, niin monella tuntuu olevan se asenne, että kun työllä ei voi suomessa rikastua niin sitä ei kannata tehdä ollenkaan, minuakin on naurettu työn sankariksi, kun hain työtä jo ennen kun ansiosidonnainen loppuu.

  • Kat

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomalaiset lähti siirtolaiseksi Amerikkaan ja on totta, että siellä ei makseta lapsilisää eikä kotihoidontukea kymmenelle kersalle. Eli, että jos homma ei toiminut, senkin maksoi siirtolainen itse. Suomessa pakolaisten vastaanotto, koulutus ja turvapaikan antaminen kaikki maksaa mannaita, ennenkuin kehitämme palveluita toimimaan ylijäämillä ja käyttämään tyhjäksi joka tapauksessa jääneitä tiloja. Nyt on kyse pakolaisista. Isralilainen sotilas on tullut heilumaan raamatun kanssa ja kotoa on ajettu pois. Tai isis on vallannut kylän ja tappanut perheen. Osa on oikeasti pakolainen ja ajettu pois kotoa veistä heilutellen. Osa on tappanut pakolaiset, varastanut passit ja esittää sellaista pakolaista, koska kotona ei ole koulutusta eikä mitään mahdollisuuksia yhtään mihinkään. Lapsi on aina syytön olosuhteisiin, joihin aikuisten toimesta joutuu. Tutkinnan aikana huijarit pitäisi selvitä, muuten sitten ensimmäisten vuosien ja kotiutumisen aikana selviää.

  • Juu ei

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tosi on, että töitä riittää, mutta eikös ne valita siitä, ettei ole maksajia, sellaisten palkkojen, joilla pärjää ilman yhteiskunnan tukija? Päättäjät ovat luoneet sellaisen työhön ottamisen estohimmelin, jossa pienipalkkaista osa-aikatyötä ei ole juuri järkeä ottaa. Kyllä työllä rikastuu, jos voi itselleen määritellä palkan!

 • Tekohengitystä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maailmassa on miljardeja ihmisiä, jotka kärsivät köyhyydestä ja vainoista. Miksi heitä kaikkia ei auteta? Miksi autetaan vain heitä, joilla on ollut taloudelliset mahdollisuudet paeta ja he, jotka ovat kaikkein heikompia, jäävät vainojen kohteeksi? Mielestäni nykyinen pakolaispolitiikka on tekopyhää ja myös julkkisten julkiset avautumiset aiheesta ovat tekopyhiä.

  Paljonko maahanmuuttovirasto maksaa näille tyhjäpääjulkkiksille tästä pakolaisrummutuksesta?

  • kysyn vain

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miten niitä kaikkia voisi auttaa kun tuntuu kirjoituksesi perusteella että et hyväksy edes nyt puheena olevien syyrialaisten sotapakolaisten auttamista?

   Tämän ja aamun muiden ensimmäisten kirjoitusten perusteella on vakavasti epäiltävä Tervon tekstin kommentoijien sisälukutaitoa tai liki myötäsyntyistä rasismia, niin vähän niissä on empatiaa, humaanisuutta ja maailman tilanteen yleistä ymmärrystä.

  • Vastauksia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos nimimerkillä "tekohengitystä" on ideoita että miten maailman miljardeja köyhiä ihmisiä voidaan auttaa niin olen varma että kiinnostuneita kuuntelijoita on. Jos ei ole, niin voidaan auttaa niitä joita pystytään.

  • KV-sopimukset

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomeen ei pitäisi tulla yhtään TP-hakijaa muualta, kuin Venäjältä. Kiintiöpakolaisia se 800, jotka on todettu siis pakolaisiksi

  • Mara

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maailma muuttuu. Kyse ei ole numeroista vaan ihmisistä sodan keskellä. Julmaa puhetta.

  • A

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tekohengitystä,

   Mitä olet itse tehnyt pakolaisten auttamiseksi?

   Persulainen ilmaisi asian hieman toisin. Miksi auttaisimme vain joitain kun emme voi kaikkia auttaa.

   Näin ei varmaan ajatelleet ne Estoniasta pelastetut. Jokainen joka ei sinä päivänä hukkunut - muistaa sen kiitollisena.

   Ei pintasukeltaja käynyt huutelemassa "Sorry, teitä on niin monta niin ei me nyt pelasteta ketään". Sitäpaitsi työvuoro päättyy ja liitto on kieltänyt ylityöt

  • arska

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hädän hetkellä tarvitaan tekohengitystä. Miten olet ajatellut auttaa hädänalaisia ja missä järjestyksessä vai jäätkö vain toivomaan, että joku tekisi jotain, kunhan ei minun rahoillani?

  • Turvapaikan hakemisesta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Turvapaikan hakeminen ja myöntäminen ei ole valikoivaa toimintaa vaan siihen on oikeus jokaisella maapallon ihmisellä. Niinpä sinäkin, arvoisa nimimerkki "Tekohengitystä" voit halutessasi paeta Suomesta ja hakea turvapaikkaa jostain muualta. Alkaahan sukupuutto uhata kaltaistasi sarvikuonoa.

   Ihmettelenkin, miksi nämä omasta mielestään syrjinnän ja vainon kohteeksi Suomessa joutumistaan itkevät rasistit eivät pakene sankoin parvin vaikka Afrikkaan, jossa jokaiselle jaetaan kuulemma iPhone ja merkkifarkut ja voi palmun alla pötköttää joutilaana itseään toteuttamassa. Näinhän rasistien maailmankuva ja argumentointi tällä hetkellä menee. On se kumma, ettei jengi osaa elää ja toimia kuten opettaa.

  • Jaska

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomi muuten maksaa maailman pakolaisleirien kuluja 46 miljoonalla eurolla tänä vuonna. Vertailuna siihen, että pelkkien vastaanottokeskusten kustannukset ovat

   nousemassa jo ainakin 74 miljoonaan, luultavasti korkeammiksi kun saapuvien määrän arvio on tämän jälkeen noussut. Alkuvuoden (tammi-heinäkuu) hakijoista 119 oli Syyriasta, loput muualta.

  • Tekohengitys puhuu totta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   palava talo ei sammu sammuttamalla vain yhtä huonetta, on puututtava itse sotaan.

  • pienituloimen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ON se helppo puhua ku tienaa suomessa vähän enempi. Mulla tonni jää käteen palkasta. Maksan vuokrani ja kaikki maksuni siitä eikä oo perkele koskaan ollu mielessä i founin osto jostain syystä!

  • no prkl

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   @pienituloimen klo 12:05

   "ON se helppo puhua ku tienaa suomessa vähän enempi. Mulla tonni jää käteen palkasta. Maksan vuokrani ja kaikki maksuni siitä eikä oo perkele koskaan ollu mielessä i founin osto jostain syystä!"

   Mulla jää käteen 900e ja vuokra on 500e, eikä ole iphonee täälläkään näkynyt, tosin minulla on auto, tietokone ja viihde-elektroniikkaa ja olen elänyt turvallisen elämän suomessa, ehkä ei ole syytä kadehtia pakolaista joka omistaa sen puhelimen ja vaatteet päällään.

  • Huutavan ääni korvessa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos täällä on jotain tekopyhää, niin kyllä se on tuo sinun kommenttisi. Implisiittisesti se sisältää hyvin alhaisen ajatuksen "Kyllä minä tosi hädässä olevia ihmisiä auttaisin, mutta en näitä elintasosurfaajia." Tosiasiassa sinä et auta koskaan, etkä ketään. "Mutta on niin hienoa kirjoittaa tänne jotain kaunista ja ylevää! Olen minä pikkuisen muita parempi ihminen!"

  • logiikka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eli koska ei voida auttaa kaikkia, ei auteta ketään?

 • anneli m.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari Tervo. Suomalainen on surkea pelkuri.

  • karmon

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervolla on terävä kynä ja hänellä on taito löytää monenlaisia ja erilaisia näkökulmia. Läheskään kaikesta en ole samaa mieltä. Mutta, mutta... olen elänyt käsityksessä, että Suomi on hyvä maa ja suomalaiset ovat hyviä ihmisiä. Vähitellen olen alkanut epäillä, että olen elänyt kuplassa. Aina ei vain tiedä, kuka osapuoli on oikeassa.

  • Kynäilijä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Terävä on. Tällaiset Nalle Wahlroosmaiset ulostulot ei nyt mielestäni tee hyvää itse asialle. Tarkoituksella ammutaan hiukan ohi. Ja tarkoituksella unohdetaan muutama seikka. No, mutta... Nallen tarkoitus on provosoida.

   Toivon vaan, että joku vielä nostaa ihan oikeitakin asioita esiin. Voi olla, että näiden hyväosaisten, joilla töitä piisaa on niitä mahdotonta nähdä. Toivoa sopii kuitenkin. Kyllä mä tavallaan ymmärrän 90-luvulla konkurssin tehneen, 20 vuotta leipäjonossa ravanneen entisen yrittäjän kritiikin maahanmuuton mittasuhteita kohtaan. Miten sitä auttamishalua nyt yhtäkkiä pukkaa? Onko kukaan miettinyt näiden pakolaisten asunnontarvetta tai kuormittavuutta sosiaali-ja terveyspuolella.

   Moni viime ja tämän laman uhri voisi miettiä, minne lähteä pakosalle. Eikä se edes oo vitsi. Jos ihan vilpittömästi, ilman ketunhäntää kainalossa, tarkastellaan, niin Suomesta löytyy iso joukko ihmisiä, jotka ei saa edes toimeentulon minimiä, syystä tai toisesta. Tai ei ole asuntoa.

  • pyrittäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen köyhyysrajan alapuolella elävä pienyrittäjä ja silti olen sitä mieltä että hädänalaisia on autettava. Meistä enää harva on kokenut sotaa ja evakkoa, ja se alkaa näkyä kansamme ylimielisyytenä. Ihmiset ovat vieraantuneet todellisuudesta.

  • emma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   sitä juuri...ko jeppe yksi eksyttäjä ja kumma että nämä viihde alan tyypit sekoilee yks toisensa jälkeen tuohon hulluuteen ,,miksi ,,koska homma on osaltaan tilaustyö...kansa tuntee ja tuntemisen kautta"luottaa" ja tuon mamutuksen kautta kansakuntien hajoittamiseen tähtäävä taho, tietäÄ miten kansat EKSYTEtään

  • anonyymi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvätuloisen kirjailijan on helppo ottaa maahanmuuttajat vastaan syli auki ja moralisoida muita.

  • leipäjonoista

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Kyllä mä tavallaan ymmärrän 90-luvulla konkurssin tehneen, 20 vuotta leipäjonossa ravanneen entisen yrittäjän kritiikin maahanmuuton mittasuhteita kohtaan. Miten sitä auttamishalua nyt yhtäkkiä pukkaa?" Ai että kun on kerran 20 vuotta sitten tehnyt konkurssin, niin Suomen kaltaisessa maassa on ikuisiksi ajoiksi leipäjonoon tuomittu. Ei pidä paikkaansa. Suomessa on kyllä jokaisella aikuisella yksinasuvalla oikeus siihen reiluun 480euroon perustoimeentuloa per kuukausi, asumiskulujen (vuokra+sähkö+lämmitys+vesi+vielä saunamaksutkin!), terveydenhuollon, lääkemenojen, kotivakuutuksen yms. jälkeen. Tämän lisäksi voi tarvitessaan hakea täydentävää tai harkinnanvaraista toimeentulotukea. Jos ei saa hakemaansa, voi vielä valittaakin päätöksestä. En sano, että noilla rahoilla leveästi elää, mutta väitän, että kenenkään ei oikeasti tarvitse siellä leipäjonossa seisoa ruokaansa hakemassa sen takia, että yhteiskunnan tuet eivät riittäisi ruokaan. Nyt on kyse pakolaisista, joilla ei ole mitään.

  • Kynäilijä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sä saat ihan vapaasti uskoo tota sun hokemaa, että kaikille suomalaisille on taattu perusturva. Tuu sitten avautuun mulle, kun joku sun perheestäs on kuollu sydänkohtaukseen kaikkien rahahuolien, ulosottoon menneiden sailaalamaksujen ja terveydenhuollon hoitamatta jättämisen seurauksena. Se on ikimuistoinen hetki, kun tajuaa, että Suomessa perusturva ei koskekaan kaikkia. Läheisen siunaustilaisuudessa huomasin kaikeksi kauhukseni, että äiti ei edes ollut 'yksittäistapaus'. Onneksi hän oli löytänyt kuitenkin vertaistukea loppuaikoina. Ja juu... kyllä autoimme häntä kuluissa ja valitumme sosiaalitoimiston päätöksistä, vaikka olemme köyhyysrajan alla elävä yrittäjäperhe.

   Ei viitsitä puhua suulla suuremmalla toisten mukamas pärjäämisestä, eihän?

   Jos emme kerran asiasta mitään ymmärrä.

  • Jussi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   leipäjonoista: "Suomessa on kyllä jokaisella aikuisella yksinasuvalla oikeus siihen reiluun 480euroon perustoimeentuloa per kuukausi, asumiskulujen (vuokra+sähkö+lämmitys+vesi+vielä saunamaksutkin!), terveydenhuollon, lääkemenojen, kotivakuutuksen yms. jälkeen."

   Tuon voi todeta epätodeksi jo katsomalla suuria opiskelijamassoja. Vaikka nyt laskettaisiinkin se opintolaina tukien päälle, niin suurelle osalle ei kyllä tuota 480€ jää asumiskulujen jälkeen jos ei tee töitä opiskelujen ohella. Halpa soluasuminen on oikeastaan ainut mahdollisuus saada tuo yhtälö toimimaan. Ja ei tosiaankaan saa opiskelija tuolla perusteellaa sossusta rahaa.

 • Täti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari Tervolle siitä, että nostit peilin kasvojemme eteen. Jokaisen suomalaisen tulisi katsoa siihen. Katsoa ja muistaa miten omat kansalaisemme lähtivät kahdesti pakoon kotiseudultaan Karjalan kannakselta, ensin 1939 sodan uhkaa ja lopullisesti 1944 sodassa menetetyiltä alueilta.

  Maastamme on lähtenyt väestöä aaltoina parempien olojen perään Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin. Ruotsi otti vastaan valtavan määrän suomalaislapsia sodan jaloista.

  Mitä Riikka Slunga-Poutsalo ja hänen hengenheimolaisensa tuumaa näistä elintasosurffaajista? - Eikö kyse ole inhimillisestä hädästä, kun rauhanomaisia oloja ja toimeentulomahdollisuuksia on lähdettävä hakemaan meren takaa. Ja eikö hädässä olevaa lähimmäistä tule auttaa?

  • MP

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Riikka Slunga-Poutsalo"

   Jos joku jaksaisi selvittää, onko Ringa esi-isissä maahanmuuttajia?

  • Hyvä juttu.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olisi syytä laajemminkin Tervon lailla nousta esille näitä Riikka Slunga-Poutsalon hengenheimolaisia vastaan, tätä menoa Suomi näyttäytyy todellisena ääliökansana.

   Misä kolossa piilossa ovat kulttuuriväki noin laajemminkin, sekä valveutunut työväestö ?

   Että ylensäkään kaikenlainen "persuilu" myrkyttää koko ilmapiirin maassamme

  • lihapatasurffareitako?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yhdysvalloissa ja Kanadassa ei ollut ilmaisia majoituksia, lihapatoja, viikkorahoja tai (ilmaisia) kotoutus ja terveyspalveluja odottamassa. Sinne mentiin töihin.

   Lähes kaikki Ruotsiin lähetetyistä sotaLAPSISTA palautettiin kotiinsa.

  • Niin..

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos äidit ja isät olisivat lähteneet mukaan,niin miten Suomen olisi käynyt?Sitäpaitsi 60 ja 70-luvuilla Ruotsiin menneet menivät nimenomaan TÖIHIN sinne.Monien mielestä juuri Suomalaiset ovat rakentaneet nykyisen hyvinvointi-ruotsin.

  • suomen pakolaisista

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomi sai sijoitettua suuren osan sota-ajan osan pakolaisista omalle alueelleen.

   Lapin sodan leimahdettua Suomelle tuli tilanne, jolloin siviilejä ei voitu sijoittaa muualle Suomeen. Suomi lähetti Ruotsille pyynnön noin sadan tuhannen pakolaisen vastaanottamiseksi. Ruotsi vastasi myöntävästi muutamassa tunnissa. Lopulta Ruotsiin turvaan pääsi 56 000 pakolaista (siis aiemmin vastaanotettujen n. 70 000 sotalapsen lisäksi). Suomalaiset sijoitettiin etupäässä pienille paikkakunnille Pohjois-Ruotsissa. Matka oli silloinkin rankka ja evakkomatkalle kuoli moni, esim. Kittilän 6000 pakolaisesta 137 menehtyi.

  • Matti K.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä, suurin osa pakolaisista HALUAA palata kotiin, kunhan se on mahdollista ja turvallista. Ja kyllä, suomalaiset menivät töihin Amerikkaan, mutta sehän tässä onkin erona. Amerikkaan lähteneet suomalaiset olivat nimenomaan "ELINTASOPAKOLAISIA" (sanan Perussuomalaisessa merkityksessä, maahanmuuttajia meille muille), kun taas Syyriasta tulevat ovat nimenomaan PAKOLAISIA. Ja nyt on hyvä myös muistaa, että Syyriassa on sisällissota, joten ihmisten uudelleensijoittaminen sisäisinä pakolaisina on jokseenkin vaikeampaa. Mikä tarve täälläkin on ihmisillä jatkuvasti osoittaa kuinka "meidän hätä" aikanaan oli jotenkin aitoa, kun taas "muiden hätä" nyt on jotain muuta?

  • anomuumi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   >Lopulta Ruotsiin turvaan pääsi 56 000 pakolaista (siis aiemmin vastaanotettujen n. 70 000 sotalapsen lisäksi).

   Ja heistä suurin osa palasi takaisin Suomeen välittömästi sodan loputtua.

  • Kostajainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sotaa käymätön Ruotsi otti sotalapset vastaan inhimillisin perustein, ja valtaosa palasi kotiin. 1960- ja 1970 -luvuilla Ruotsissa OLI TÖITÄ, toisin kuin Suomessa nyt. Tyhjästä sinne tuolloin menneet saivat aloittaa. En sotkisi näitä kahta asiaa lainkaan argumenteiksi tähän pakolaiskeskusteluun joka nyt on ajankohtainen.

  • Ruotsissa sukua

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei Ruotsissa ainakaan 1970-luvulla sinne muuttaneen tarvinnut tyhjästä aloittaa. Suomesta muuttanut sukulainen sai heti asunnon ja asumistuen. Olisi saanut työttömyystukeakin, ellei olisi heti saanut töitä.

  • Lappalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Näinköhän palasivat Suomeen sodan loputtua? Minkähän takia Pohjois-Ruotsissa sitten edelleen laajasti, varsinkin rajan pinnassa, puhutaan meän kieltä? Ettei kuitenkin olis jääny suomalaisia sinne...

  • Kaisa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Maastamme on lähtenyt väestöä aaltoina parempien olojen perään Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin. Ruotsi otti vastaan valtavan määrän suomalaislapsia sodan jaloista."

   Mutta ei tainneet mm. Yhdysvallat maksella toimeentuloa suomalaisille? Itse oli toimeen tultava.

   Meillä ei ole varaa pitää omasta kansasta huolta. Joten niin kauan ei pitäisi meidän ulkopuolisiakaan ottaa. Jos vanhukset on päivät paskavaipoissaan niin MITEN MEILLÄ ON VARAA OTTAA TÄNNE 15 000 MAAHANMUUTTAJAA.

  • Eevatar

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ">Lopulta Ruotsiin turvaan pääsi 56 000 pakolaista (siis aiemmin vastaanotettujen n. 70 000 sotalapsen lisäksi).

   Ja heistä suurin osa palasi takaisin Suomeen välittömästi sodan loputtua."

   Mistä tiedät, että tänne nyt tulleet eivät palaa kotimaahansa sodan loputtua?

  • Ruotsin lihapadat

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomessa tehtiin noin 80 000 lapselle se julmin teko, mitä vanhemmat voivat lapsilleen tehdä: erotettiin perheestä ja lähetettiin ummikkona lihapatojen ääreen.

  • Katri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä meänkielisiä on ollut molemmin puolin rajaa 'ikiaisesti'. Ei muutot ole seikkaan vaikuttaneet.

  • ???

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eikös karjalasta evakkoon lähteneet muuttaneet vain Suomesta Suomeen ?

  • Tornionjokilaaksosta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Meänkielen ja sodan välillä ei ole mitään yhteyttä. Kieli on muodostunut jo ennen sotia.

  • järjen ääni

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   anomuumi: miten tilanne siis poikkeaa nykyisestä? Syyriassa raivoaa sota. Se ei todellakaan ole ohi. Eiköhän useampikin noista halua palata takaisin kun se vaan on jossain määrin turvallista - ei suomalainen ole ainoa jonka mielestä kotimaa on kotimaa. Harva ihminen haluaa katkaista kaikki juurensa ja muuttaa toiselle puolelle maapalloa asumaan täysin erilaisiin oloihin, kaukana kaikesta ja kaikista tutuista.

   Suvussani on eri haaroista niin karjalasta paenneita, kuin Ruotsiin muuttaneita. Mummoni asui koko (lopun) elämäänsä Ruotsissa ja haudattiin sinne. Ei ollut kaukana rajalta, mutta selkeästi sillä puolella kuitenkin. Hänen lapsensa asuvat yhä Ruotsissa. Mutta mitäpä minulla, "elintasopakolaisen" lapsella on väliä. Rahan ja etujen perässähän vanhempani aikanaan ryssiä pakenivat. Eikö? Vai ei ehkä sittenkään. Täällähän yhäkin loisimme ilmaisen rahan ja etujen piirissä emmekä vieläkään ole palanneet. Paitsi että maksan veroja selkeästi enemmän kuin saan etuja. Mutta ei persu välitä.

  • meänkielestä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pohjois-Ruotsissa on puhuttu meänkieltä vuosisatojen ajan. Sillä ei ole mitään tekemistä toisen maailmansodan sotalapsien kanssa.

   Miksi YLE julkaisee nimimerkki "Lappalaisen" tapaisia kirjoituksia, jotka perustuvat yleistiedon puutteeseen?

  • Tax

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   MP klo 7:21

   mitä vikaa maahanmuuttajissa on? Senkin rasisti!

   joka täihin tulee tervetuloa. Joka huijaa sos etuuksia, potku takapuoleen vaikka mikä olisi.

 • Arkajalka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Tervo hyvästä kirjoituksesta. Ja kiitos rohkeudesta.

  • Boring...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Joopa joo... Hyväksytään sitten vaan sellainen kehitys jossa "huonompiosaisemmat" kansat ja ansakunnat suht' vapaasti integroituvat "parempiosaisiin" kansoihin.

   Näinhän se on ollut kautta koko ihmiskunnan historian... Ai eikö!

   Maailmalla, ei pelkästään Afrikassa ja Lähi-Idässä rittää tulijoita Eurooppaan. Onnelaan. Miltei Paratiisiin.

   Miksei arabipakolaiset mene maailman rikkaimpiin maihin, arabialaisiin öljyvaltioihin... Samankaltainen kulttuuri, kieli, uskonto... ? Miksei pakolaisvirrat suuntaudu Venäjälle Putinin luomaan ihanneyhteiskuntaan...?

   Olisiko syy siinä että em yhteiskuntajärjestelmät "paskat nakkaavat" pakolaisten hädälle. Ei ole meidän ongelmanne - menkää Eurooppaan... Ne hoitaa asiat kuntoon.

   Kyllähän se "eurooppalainen elintaso" sadaan alasajoon hyvinkin nopeasti. Suhteellinen kurjuus tasoittuu kansa ja kriisi kerrallaan.

   Mihin minä voisin paeta?

  • Vain harva tulee Eurooppaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suurin osa pakolaisista menee Pakistaniin, Iraniin ym. lähempänä oleviin tutumpiin maihin.

  • Maaaary

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   http://yle.fi/uutiset/nakokulma_lahi-idasta_katsoen_suomen_pakolaiskeskustelu_nayttaa_sydamettomalta/8245634?ref=leiki-uu

  • Koulun käynyt

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miksi puhut Euroopasta kuin Suomi ei olisi osa sitä? "Menkää Eurooppaan... Ne hoitaa asian kuntoon", niinhän Eurooppa yrittääkin. Näissä Euroopan maissa vain riittää ihmisiä, jotka eivät kannusta tätä ja tekevät prosessista vaikeampaa.

   Tässä olisi hyvä taas muistaa mikä on pakolaisen ja maahanmuuttajan ero. Suomalaiset tuntuvat usein sekoittavan pakolaiset niihin maahanmuuttajiin, joiden takia kaikkiin ulkomaalaisiin suhtaudutaan ikävästi.

  • Mara

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kommenttisi osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä Lähi-idästä. Ensinnäkään, arabimaat eivät ole kulttuurisesti samanlaisia. Syyrialainen druusi tai assyrialaiskristitty ei varmaankaan innostu saudi-arabialaisesta wahhabismista. Päitä katkeaa vähän väliä, laillisesti. Sinnekö turvaan? Toiseksi, on ikävää, etteivät rikkaat arabimaat ota vastaan ihmisiä uskonnosta, lähtömaasta ja etnisyydestä riippumatta, mutta oletko nyt ehdottamassa, että Suomessa pitäisi alentua samalle tasolle? Eikö se ole juuri kuvaamaasi "eurooppalaisuuden alasajoa"? Ei noissa jorinoissasi ole minusta mitään järkeä, pelkkää sisäisesti ristiriitaista höpinää.

  • Maakari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Mihin minä voisin paeta?"

   Melkeinpä mihin vain. Suomen passi on maailman "vahvin", pääset ilman viisumiakin jopa 173 maahan.

   Kuten joku aiemmin totesikin, kannattaa ottaa selvää turvapaikanhakijan, pakolaisen ja maahanmuuttajan ero. On myös muistettava, että Syyrian lähinaapurit, mm. Jordania, Egypti ja Turkki ovat ottaneet vastaan n. 4 miljoonaa Syyrian pakolaista, josta Jordania yksin noin kaksi miljoonaa. Sinne ei mahdu enää. On vähintäänkin reilua osallistua yhteisen taakan jakoon eikä käyttää energiaa lillukanvarsiin ja semantiikkaan.

  • Timppa N

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Boring . .

   Tuo mainitsemasi pakolaisten vastaanottomaan käyttämän kielen ymmärtäminen ja puhuminen on yksi suuri ongelma muissa kuin mainitsemissasi maissa. Mitenkä näistä asioista ansionsa saavat ihmiset vastaavat tähän kysymykseen. Eli miksi arabimaat eivät ota vastaan islaminuskoisia pakolaisia? Eikö Heillä ole momenttia öljyvaratilillä vai ovatko lukumäärät mainitsemattoman pieniä?

 • Arska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Elintasosurffari eri asia kuin sodan jaloista pakeneva pakolainen.

  Slunga-Poutsalo osaa erotella ne, Tervo näemmä ei.

  Slunga-Poutsalo on oikeassa. Elintasopakolaiset pitää käännyttää ja eriarvoistavat tuet poistettava.

  Jokainen elintasosurffarin viemä paikka on pois oikealta pakolaiselta.

  • Ritu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri näin!

  • Hatustavetäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Siis Slunga-Poutsalohan käytti kuuluisaa "vetäisen stetsonistani" menetelmää kun sanoi "neljä viidestä pakolaisesta on elintasosurffareita". Että enpä nyt tiedä miten hyvin Slunga-Poutsalo osaa erotella yhtään mitään. Ja sitten vielä inisee kun muut vetäisevät hatusta muita "tilastoja" sanoen vaikka että "neljä viidestä persusta on rasisteja". Molemmat tilastot ovat yhtä tarkkoja ja pitävät yhtä paljon (vähän) paikkaansa.

  • Windows95.1

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Esimerkiksi nämä albaanit sanovat tulevansa "työnhakuun"Suomeen.Kyllä ne muutenkin kaikki tänne tulevat tietävät tasan tarkkaan Suomen nykyisen työllisyystilanteen.Sormenjälkiä ei anneta heti ensimmäisessä EU-maassa.Miksi?

  • Pakolaisista

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä kommentti Arskalta. Ei ne kaikki pakolaiset tule sillä kumiveneellä ja todellakin, pitää osata erottaa ne elintasosurffarit niistä muista. Slunga-Poutsalo puuttui nimenomaan siihen elintasosurffaamiseen, mutta Tervo tahallaan ymmärtää häntä väärin, ja niinkuin tapana on, löydään leima Perussuomaisten otsaan.

  • Jfösödödkdkd

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos viittaat albanialaisiin, niin sormenjälkiä ei oteta, sillä heillä on 3 kuukauden viisumivapaus EU-alueella. Dublin-sopimus ei siis koske heitä.

 • jonssibo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saattaa olla, että sotaa pakenevien maahanmuuttoa vastustavien mielipiteitä kärjistää tämä tapahtumien yllättävyys - se että Suomi joutuu pähkäilemään asiaa niin äkisti. Miksei meidän edellinen hallitus valmistellut kuntia majoittamaan ihmisiä ajoissa ? NYT on hätä jo 'housussa' ja peruskansa (valkoinen työväenluokka) nousee vastarintaan..

  Vähän sama kuin palkanalennuksen kanssa - jo on 5-10 vuotta turhaan nosteltu työväen sekä johdon palkkoja - ei niitä enää takaisin niin vain kelata.

  • Samaa mieltä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miksi edellinen hallitus ei toiminut? Mitään viisasta ei tehty asian eteen - esim. turvapaikkoja lisätty, eikä puututtu EU:n tasolla asioihin tiukemmin. Viimeiset viisi vuotta on sodittu Syyriassakin, ja mitään viisasta ei ole tehty asian eteen Suomessa, Euroopassa, EU:ssa. No Venäjältä nyt ei voi mitään viisasta odottakaan eikä USA:lta, kunhan rahoittavat omaa aseteollisuuttaan ja vievät aseita, tukevat kapinallisia joita on Syyrian hallitus ja Isis ja mitä lienee siellä...syyrialaisten olisi tullut valita kenen joukoissa taistelee ja lähettää naiset ja lapset pois sieltä koko maasta. Olisivat saaneet sotia kunnolla, onneksi visaimmat lähtivät pois jaloista.

   Kuka jaksaa sotia siellä noita epämääräisiä joukkoja vastaan? Sotikoot keskenään, mutta järkätköön sitten niitä turvapaikkoja omille kansalaisille.

  • Toimia, eikä miettiä!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä voitais tehdä nyt kun noita nuoria miehiä alkaa olla tuhansittain täälläkin: Pikakouluttaa, aseistaa, varustaa ja auttaa sotimaan heidän kotimaansa turvalliseksi. Tuskin hekään pystyy täällä olemaan ajattelematta niitä, jotka sinne maahan joutuivat jäämään. Sitähän ne varmasti tekisivätkin jos olis välineet puolustaa itseään.

 • Petri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ...ei taaskaan sanaakaan siitä, miten heitä parhaiten auttaisi lähtömaassaan. Siellä kun taitaa olla suuri joukko ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti ole kykeneviä pakenemaan.

  Miksi länsimaat, arabimaiden kera, eivät kokoonnu yhteen miettimään miten ne sodat saadaan loppumaan.

  Vai onko tämä taas uutispropakandaa, ettei sodan lopettamisesta voida puhua, ettei ihmisten auttamishalut tyrehdy?

  • asiaa777

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oikein,

   Olen vakavasti ottanut yhden tumman ihmisen perheineen lähtömaassaan.Nuori kaveri on siellä omassa maassaan ymmärtänyt vastuun kannon ja auttaa perhettään siellä paikan päällä.Hänellä on hyvä sielu.

   Tällaista ihmistä haluan auttaa joka tukee vanhempiaan ja sisaruksiaan

   Lähtömaassa.

  • Lukutaito

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Koska Venäjä estää sen veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä. Etkö lainkaan lue lehtiä? Yritetty on monta kertaa! Rauhanturvaajia, sotilaita, pommitusta, joka lajia on yritetty! Venäjä on sotaa lietsova maa jota kiristetään pakotteilla ja siksikään se ei luovu veto-oikeudestaan. USAn sisäpolitiikka kuohuu väittelystä, mitä pitäisi tehdä. Joskus hämmentää, kuinka peruskansa voi olla noin tietämätöntä?

  • rimze

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No, Suomihan leikkasi näyttävästi kehitysyhteistyövaroja, joilla olisi voitu tehdä paljonkin näidenkin ihmisten eteen. Se siitä Persu-argumentista; pelkkä tekosyy. Toiseksi, auttaa ihmisiä esim.Syyriassa? Oletko tosissasi? Jos olet, voisitko täsmentää väitettä. Libanonin, Jordanian ja Turkin ehkä ymmärtäisi, mutta ks. Kohta 1.

  • Todellisuus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eli joka vuosi kun eurooppa ja muut maat ottavat 1-3 miljoonaa pakolaista pelkästään afrikassa syntyy 80 miljoonaa uutta avun tarvitsijaa. Mihin vedetään raja? Eikö olisi parempi palkata suomalaisia insinöörejä kehittämään yhteiskuntia sinne missä elämisen mahdollisuudet ovat (pois lukien sotatila) eli kauanko eurooppa kestää.. Miksi ei tueta niitä pakolaisia jotka ovat olleet pakolais leireillä vuodesta nakki ja muusi.. Ei mahdu mun jakeluun..

  • pyrittäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Petri, luuletko tosiaan että tuota ei tehdä koko ajan? Mene itse mukaan diplomaatiksi jos tuntuu että osaat paremmin.

  • hätä-apua annettava

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Slunga-Poutsalon ajattelu on hirvittävää. Näinkö hän haluaisi itseään ja perhettään kohdeltavan, jos olisi pakolaisten tilanteissa? Myös Forssan puoluepoliittisen poliisin käytös on karmeaa. Tervon kaltaista analyyttistä ajattelua ja humanismia tarvitaan paljon enemmän.

  • Hoitsu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Koska Venäjä estää sen veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä. Etkö lainkaan lue lehtiä?" No miksi venäjä ei sitten kanna vastuutaan ja pakolaisia? Eikä kukaan edes vaadi sitä.

   Tervo taas unohtaa kaikki negatiiviset asiat. Itse suhtautuisin hieman myötämielisemmin kun väkivaltaiset maahanmuuttajat laitettaisiin pikana takasin. Jos tarjoamme turvan ja uuden mahdollisuuden, niin silloin mennään meidän ehdoilla.

  • Tatti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ne, jotka joutuvat jäämään kotimaahansa sodan jalkoihin varojen/voimien puuttuessa, ovat enemmän avuntarpeessa kuin ne, jotka ovat päässeet pois. Nuorten miesten hätää selitetään pakkovärväyksillä ja tappamisen uhalla, mutta mitähän naisille tapahtuu tuollaisissa oloissa? He ovat suuressa vaarassa joutua raiskatuksi, pahoinpidellyksi ja tapetuksi. Kuka sitten huolehtii lapsista ja vanhuksista, jotka eivät pääse pakenemaan? Olen halukkaampi auttamaan syyrialaista äitiä kuin tämän aikuista poikaa.

  • Lepistö

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Annetaan se apu sinne missä sitä tarvitaan, paikan päälle.

  • haban

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   max tuo esiin kirjoituksellaan sen mitä rasistit pitävät pahana hän tunnistautuu elintasosurffariksi .

  • Työkyvyttömyyseläkeläinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Laitetaan ensin kuntoon suomalaisten köyhien asiat ja sitten vasta muiden, jos rahaa jää!!!

  • Antsy

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minua on jo kauan kiinnostanut tietää miten te "paikan pällä auttajat" ajattelette sen tehdä? Lähteä vapaaehtoisena hoitamaan, ruokkimaan ja suojelemaan kriisialueille sodan uhreja ennen kuin he ehtivät kumiveneeseen? Jos, ja kun, te sen teette, laittakaa ihmeessä raportti matkastanne näkyvästi SOMEEn meille muille opiksi .

  • jap

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Siis rasistiksi laskettiin ihmiset, jotka pitivät esim. mustia keskimäärin henkisesti heikompi lahjaisina, kun valkoihoiset. Tuskin kukaan väittää vastaan, jos ilmoitan, että tietys mustat "rodut" ovat parempia pitkänmatkan juoksijoita tai toiset "rodut" pikamatkanjuoksijoina valkoisia parempia. Eli eroja löytyy, mutta se on rasismia, jos sen ääneen kertoo. Noh ihan sama mitä kukakin pitää rasistina. Samoin minä en ymmärrä vastuuta kansakuntana, jostain muiden maiden sisäisistä sodista aiheutuneesta kärsimyksestä. Kaikkia ei voi pelastaa, miksi siis esim.10% rikkaammasta päästä olevista pitäisi jos ei ole varaa omistakaan huolta pitää?

  • Apupata

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jari, montako pakolaista sieltä Syyriasta Suomeen on tullut? Taitaa jäädä alle 200. Suurin osa tulee Somaliasta, Irakista, Afganistanista ja Albaniasta. Suurin osa on muslimeita joiden on vaikea sopeutua Koraanin säädösten takia muihin kulttuureihin. Rikkaat Arabimaat ei ota noita pakolaisia, miksi? Ei pakolaisten joukossa näy noita todellisia köyhiä Afrikan maista jotka ei jaksa edes kerjätä nälkänsä takia. Missä on nämä ryysyläiset jotka tonkii jötöksiä elääkseen. Kaikki mitä näihin hyvävoimaisen näköisiin uskonsotureihin satsataan on pois todellisilta tarvitsijoilta.

  • 1980

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Surullisena luen näitä kommentteja ja mietin, tällaistako se oli Saksassa 1930-luvulla. Hiljalleen vihamielisyys erilaisuutta kohtaan kasvoi niin suureksi, että ihmiset kaasuttivat toisia ihmisiä hengiltä. Tällaisesta keskustelustako se hiljalleen lähti? Aluksi kritiikkinä, ahdistuksena omasta hädästä. Projisoitiin oma paha olo toisiin, joista tehtiin uhka. Tämäkö on se mekanismi, jolla empatia häviää?

   Tietoa meillä on enemmän kuin koskaan, mutta tiedon arvostus ja erilaisten tietojen erottaminen toisistaan tuntuu olevan osalle ylitsepääsemättömän vaikeaa. Itselle sopivin tieto otetaan vastaan, muu tuomitaan propagandaksi.

   Siinä vaiheessa kun esitetään kysymys, "mikä rasismissa on niin kauheaa?" aletaan olla jo askeleen pidemmällä rasismi-korttien jakelusta.

  • realisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lukeekohan Tervo itse nämä kommentit? Olis kiva tietää.

  • Kalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Uudenmaanliitto teki vuonna 2013 selvityksen nimeltä Uusimaa kansainvälistyy työllistyvätkö maahanmuuttajat. Selvityksessä kävi ilmi, että Irakissa ja Somaliassa syntyneiden työllisyysaste 20-64 vuotiaiden ryhmässä oli 26 %. Suomessa syntyneen väestön työllisyysaste oli 77%. Oltiin tästä pakolaisuudesta nyt mitä mieltä tahansa, niin tällaiseen työllisyyden kehitykseen meillä ei ole varaa. Maahanmuuton haitat tulisi tunnustaa rehellisesti, samoin kuin islamilaisen maailman poliittinen ja moraalinen konkurssi. Syyria ja somalia ovat se, mitä syyrialaiset ja somalit saivat aikaan kun he saivat perustaa yhteiskunnan. Eivät nuo yhteiskunnat muuksi muutu, vaikka sieltä kuinka tulisi ihmisiä notkumaan Itäkeskukseen. Sillä sinne ne edellisetkin pakolaiset (irakilaiset ja somalit) päätyivät, vaikka kaippa heidänkin piti työllistyä ja päästää meidät pahasta. Minäkin haluan kaikille yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. En vain valitettavasti voi tarjota kaikille kaikkea. Toisin kuin Tervo.

  • Rajanvetoa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Todella uuvuttavaa lukea näin suurta määrää kommentteja, ei jaksa, eikä ole aikaa...HERÄÄ KYSYMYS: miksi nämä pakolaisihmiset eivät saa elää omassa maassaan? Miksi ihmiskuntaa edelleen vaan sallii sen että öykkärit ja murhaajat saavat saavat pitää diktatuurejaan aseiden voimin? Miksi kansainvälinen yhteisö ja sen lepsu edustaja YK eivät tee mitään todellista muutoksen aikaansaamiseksi.

   Hei ihmiset, MIKSI ETTE PUUTU VOIMALLISESTI POLIITTISIN KEINOIN näiden isojen rikollisten toimiin. Nyt on aika ottaa uudet keinot käyttöön koska pakolaisvirta on muuttunut aivan sietämättömäksi jo tulijoiden itsensä kannalta...

  • Okei...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta jos tänne otetaan pakolaisia he eivät saa tehdä rikoksia täällä. Lakia pitää muuttaa että heti kotimaahan jos rötöstelee!

  • Tervo muka-humanisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimim. "hätä-apua annettava"

   Eliitti, Tervo ja muu yläluokka ovat täysin erkaantuneet humanismista.

   Itse tämä yläluokka, länsimaiset suuryritykset jne. harjoittavat kauppapolitiikkaa, joka on todella epäreilu kehitysmaille. Tämä aiheuttaa köyhyyttä, joka puolestaan aiheuttaa pakolaisuutta.

   Kuinka paljon olet huomannut, että mediassa puhutaan tästä kauppasuhteiden epäreiluudesta? Aivan, ei puhuta yhtään, koska se halutaan piilottaa, jotta voidaan leikkiä humanistia ottamalla pakolaisia.

  • misteri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervo ja sun muut liian hyvin pärjäävät idealistit ovat unohtaneet täysin realismin, varsinkin lama-Suomessa. Suomen veron kantavilla kansalaisilla ei ole yhtään senttiä liikaa antaa pakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Kaikki ne jotka rajalle saapuvat on käännytettävä takaisin ja lasku perässä sille joka päästi ne tänne.

   Suomi ottaa yli 5 miljardia euroa (siis ulkomaista valuuttaa) lainaa rahoittaakseen omaa syömistänsä... siis omien kansalaisten turvaa. On järjetöntä, vastuutonta ja törkeää väittää että suomalaisten pitää maksaa Syyrialaisten pakolaisten eläminen ja elämä täällä. Hoitakoon tämän sotkun sen aiheuttajat, eli pääasiassa USA ja Nato.

   Jos Suomi johonkin osallistuu se olkoon sitten rauhaan pakottaminen, rauhanturvaaminen tai suora sotiminen Lähi-Idässä, jossa laitetaan kyseinen paikka takaisin kuosiin pakolla.

   Tervo kirjoittaa kuin joku 85:nen. Ilman mitään tajua siitä että hänen tie pahentaa vaan asioita kun ei paikata lähdettä vaan kohdetta!

  • Ameriikan serkku

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä nyt puhuu Tervo asiaa. Ja kommenttien määrästä päätellen moni muu on samaa mieltä. Tai se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

  • Onnenonkija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervon teksti sisältää suuren asiavirheen, joka peittyy vastuuttomaan lätinään. Olemme sellaisen kysymyksen äärellä, jota emme valitettavsti osaa ratkaista kaikkien osapuolten kannalta edes tyydyttävalla tavalla. Kysymyksen laajuus ja vaikuttavuus on niin suuri, että voimme uuvuttaa itsemme sen äärelle, sillä sen ytimeen emme julkaisuja lukemalla pääse. Satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta kannanotot sisältää yleisesti mm. kyynisyyttä, ymmärtämättömyyttä ja olemattonta mahtipontisuutta. Lähdeteksti sisältää virheen, joka aiheuttaa haitallisen pyörteen keskustelusisällölle. Toisin kuin teksti antaa ymmärtää kyse ei ole tämän hetken ilmiöstä ja mittasuhteesta vaan se on jatkuva ja itseään ruokkiva luonnollinen käyttäytymismalli, jota kaikki luonnossa esiintyvät lajit toteuttavat. Kaikkialla paikalliset lajit pyrkivät turvaamaan oman jatkuvuuden häätämällä vieraat lajit omalta reviiriltään, ellei se edusta laijin olemassaololle tärkeää symbioottista tai ravitsemuksellista hyötyä.

  • Onnenonkija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervolla on mennyt sukset ristiin olillukanvarsi ilmaisussaan. Pakolaiskysymykseen liittyvä yksilömäärä on lähtökohtaisesti virheellinen laajemminkin. Kyse ei ole tämän vuoden tai viime vuosien luvuista vaan siitä trendistä, joka on nähtävissä ja maalimantilanne huomioiden ennustettavissa reaalisella skenaariolla. Kansanvaellukset on nähtävissä oleva kehitystrendi ja niiden mittasuhteet on aivan muuta kuin mitä olemme saaneet kuulla. Kävelymatkan päässä Euroopasta on muutama miljardi ihmistä, josta suuri joukko voi herätä ja lähteä liikkeelle nopealla syklillä väärän informaation pohjalta, joka voi olla tarkoitukseton tai tarkoituksellinen. Todennäköinen vaellussuunta on Eurooppa. Käytännössä Euroopan rajoille voi ilmaantua kymmenien tai satojen miljoonien joukkovaellus. Tällaista joukkoa ei enään hallita hyvällä tahdolla ja keskustelemalla hyväntahtoisesti. Suomeen tästä joukosta voi päästä paineen purkautuessa satoja tuhansia tai pahimmassa tapauksessa miljoonia.

  • Onnenonkija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaikki ihmiset on onnenonkijoita se kuuluu ihmisluonteeseen. Tervon teksti voi olla vastuutonta soopaa, koska se on johdatteleva. Asiavirheitä runsaasti sisältävään tekstiin otan kantaa, koska vallalla on suuria harhakuvia, jotka vievät Suomean tilaa sellaiseen suuntaa, jota ei käännetä enään millään keinoin. Kuka ottaa tästä kehityksestä vastuu tai kenelle se kuuluu? Hyvinvointi yhteiskuntamme menetykset on niin suuret, ettei niitä voi mitata olemassa olvilla mittareilla. Olemme pahimmassa tapauksessa muutaman vuoden kuluttua samassa veneessä niiden maailman matkaajien joukossa, jotka etsivät selvitymismahdollisuuksia kaikin keinoin. Parhaassakin tapauksessa yhteiskuntamme muuttuu moniongelmaiseksi, jonka ylläpito käy mahdottomaksi. Toisaalta kehityssuunta on kyllä jossain mielessä kyllä realistisesti hyväksyttävä, koska niin huono on yhteiskuntamme hyötysuhde kaiken ylläpidon näkökulmasta, kun ilmaisen koulutuksen tuottama ymmärrys on kirjoituten tasolla.

 • Mogadishu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kysymys Jari Tervolle; miten sinä henkilökohtaisesti osallistut auttamiseen ?

  vai onko niin, että "jonkun" tulee auttaa, humaani on helppo olla, kun

  se ei vaadi minulta mitään, eikä ole minulta pois

  • ceterum censeo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ensinnäkin, Tervo sotkee keskenään maahanmuuttokriittisyyden ja rasismin.

   Toiseksi, hän sotkee keskenään sodan jaloista pakenevat ja turvallisista maista siirtolaiseksi pyrkivät, jotka käyttävät hyväkseen turvapaikanhakumekanismeja.

   Kolmanneksi, hän jättää huomiotta sen, että turvapaikanhakijoiden vastaanottomenettelyjen höllentäminen on johtanut ihmissalakuljetuksen ja kuolemantapausten jyrkkään lisääntymiseen. Tästä hyötyy lähinnä mafia. Ja neljännenksi, hän sivuuttaa kokonaan sen että liiallisen väestönkasvun ongelmat on ratkottava siellä missä ne esiintyvät. Muuttoliikkeellä ongelmaa vain levitetään ja kasvatetaan. Maapallon suurin ongelma ja useimpien muiden ongelmien alkusyy taas on liikaväestö.

  • Andy

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä on suomalainen tyhmä, mutta sen ymmärsin jo kun kevään vaalitulos selvisi.Yksi täällä vertaa pakolaisia suomalaisiin, jotka muuttivat Amerikkaan paremman leivän perässä. Toinen selittää, kuinka vanhuksille ei riitä kuivia vaippoja? Sitä kannattaa kysyä kokoomukselta. Kolmas keuhkoaa, kuinka ryssälle näytettiin kaapin paikka. Liekö kirjoittaja myös tarkoittanut jatkosotaa jossa hyökättiin yhdessä arjalaisen ystävämme parina tarkoituksena hävittää "idän roistovaltio". Tosin ei suomalaisella sotilaalla ollut mahdollisuutta kieltäytyä, muuten olisi tullut kuula kalloon omilta.Neljäs kertoo viisaana, että eivät ne ole pakolaisia, kun pääsevät pois sieltä... HalooSaksasta lähti pakoon 30 -luvulla juuri he, jotka kynnelle kykenivät. Loput leireihin. Mutta onneksi täältäkin löytyy todella monta hyvää kirjoitusta hädässä olevien ihmisten auttamisen puolesta. Monikohan persu ymmärtää miksi äärinationalistinen liike syntyy aina kansan alimmissa luokissa? Tsemppiä Tervo!

 • Joppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari vetäisi rasistikortin esiin... Pelastetaan nuoret miehet, mutta naiset lapset ja vahukset saa jäädä sodan jalkoihin. Jos olet eri mieltä, kortti nousee.

 • Mikael

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heitähän Tervo raamattua seinään vielä viestisi pontimeksi.

  • Miksu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä idea. Niin Persuillaan ovat suomalaisten perusarvot nyt, että ihan Raamattukin saattaisi auttaa. Mitenkäs muuten Soini ottaa asian, Paavihan on puhunut näyttävästi apua tarvitsevien puolesta. Eikös kunnon katolilainen seuraakaan Paavia?

  • Muistissa!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jarihan heitti jo sen Raamatun lattiaan, mutta ei ole Koraania uskaltanut paiskoa - vaikka pitäisi! On siellä sen verran käsketty tappamaan vääräuskoisia, kristittyjä ja juutalaisia ('monijumalaiset' ja 'kirjan kansa'). Mikähän kumma siinä on, että juuri Islamin maista tulevat ne kaikki pakolaiset? Kristitytkö heitä siellä tappavat? Ja miksiköhän ei kerrota meidän mediassamme sitä, että juutalaisia ajettiin ympäröivistä arabimaista n. 100000 päätä enemmän pakoon kahden matkalaukun kanssa, kuin ns. 'palestiinalaisia' heidän omat arabiveljensä pääasiassa käskivät muka turvaan, kun ajavat parissa viikossa "jutkut mereen"?

  • emma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   tosiaan JOS Suomen kansa alkasi turvautumaan Raamatun opetuksiin ,,niin muslimit lentäis täältä mäkeen samoin rapparit ja skieltologit ym sekoilijat koska pimeydellä ei ole mitään tekemistä valkeuden kanssa..ja silloin ei Suomalaiset tulsii huijatuksi ei EUn ei YKn eikä mamutuksen nimissä tapahtuvasta kansakuntien sisäisessä hajoittamisessa,,--vaan mitä tapahtuisi..elämä täällä elpyisi ja tuo huijareiden maahantulo loppuis lastensairaala varten ei tarvis rahankeräystä ksoak se olsi JO rakennettu vanhukset ei makaisi vaipoissa märkänä päiväkausia koska heistä pidettäisiin huolta ja aksnakunnat saisivat kuulla Evankeliumin Ilosanomaa kauttamme aj niissä maissa sodat vähenis jopa loppuis ja niistäkin tulsi terveitä kansakuntia niinkuin täälläkin sit oltaisiin ..muta tuo ei sovi saatanalle eikä sen kannattajille..isam vasurius vihreys tms.

   "onk se väärin tehdä hyvää" ei poistaessanne hyttysen,tuotte kamelin sisään.

   silä tasolla kulkee hyvyytenne

 • Todellisuudesta päivää! osa 1

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maassamme tapahtuu maanpetos ja Ylen propagandakoneisto on pyörinyt täysillä pari viikkoa sitä selittelemässä. Tämäkin maailmanmenosta aikaa sitten kyydistä pudonnut pölkkypää on kaivettu esiin laukomaan infantiileja mielipiteitään ja heiluttelemaan puhkikulunutta rasistikorttia. Ei valitettavasti ole huomannut, että sitä on huudettu jo niin kauan ja niin kovaa, että se on menettänyt merkityksensä. Jari, ei ketään kiinnosta.

  Mutta siltä varalta, että Jarin "vetovoima" on vielä pari mummoa houkutellut lukemaan, jotka eivät ole vielä edunvalvonnan alaisina, oion pari propagandaväittämää. 1) ISIS on pakolaiskriisissä pikkutekijä. Suurin osa tulijoista tulee maista, joissa ISIS ei ole uhka, kuten Nigeriasta, Eritreasta ja Somaliasta. He tulevat vain, koska heillä on mahdollisuus tulla: EU:n meritaksipalvelu ja Libyan romahtanut valtio, josta pääsee helposti lähtemään.

  • Mara

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yllä oiva esimerkki ns. rasistitrollista. Ensin kumotaan olkiukkoja, ja luodaan kuvaa salaliittoteoriasta. Sitten läväistään "totuus", joka ei pidä pätkääkään paikkaansa. Ei ihme että keskustelu on vaikeaa. Eiköhän hukkuneiden määrä kerro "meritaksipalvelun" tasosta. Nämä kyseiset trollit tuntuvat uskovat, että pakoon lähdetään luksusjahdilla ja limusiinilla - aivan kuten uutiset Itävallasta osoittavat. Ihmiset tukehtuvat pakettiautoihin! Kuinka joku kehtaa vääristellä moista?! Mutta olet oikeass: muuallakin kuin Syyriassa on hätä. Mutta miksei heitä autettaisi? Kolmanneksi, nykyisessä pakolaisten määrän nousussa on kyllä Syyrialla iso osa. Ei kai kenenkään hätä määrity sen mukaan kuin "helppoa" on lähteä pois? Ja kuinka helppoa se oikeastaan onkaan? Välimeri on monen hauta, sitä ei kenenkään pitäisi vähätellä ja häpäistä. Voisiko joku toimittaja julkaista jutun jossa käytäisiin läpi nämä maahanmuuttovastaiset olettamukset ja pyydettäisiin asiantuntija kumoamaan väärinkäsitykset?

  • sädäm

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja kuka romautti Libyan?

   USA, ENG, RANSKA jne.

   Syyrian?

   USA vastaan VENÄJÄ ja yk veeto oikeudella KIINA?.

   Tässä varsinaiset SANKARIT

 • Todellisuudesta päivää! osa 2

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  2) Pakenijat eivät pakene Suomeen hätää vaan nimenomaan paremman elintason perässä. Afrikasta tai Lähi-idästä ei pääse Suomeen kulkematta ensin lukuisin rauhallisten maiden läpi, mutta sen sijaan nämä turhapaikanhakijat välttelevät näiden rauhallisten maiden viranomaisia, jotta eivät joutuisi hakemaan turvapaikkaa niistä vaan pääsisivät nauttimaan Suomeen maailman löysimmästä perheenyhdistämispolitiikasta ja erittäin kilpailukykyisistä sosiaalietuuksista.

  Loppuun vielä pieni tietokilpailukysymys, montako ihmistä on hukkunut vaarallisella merimatkalla Australiaan tänävuonna? Vastaus: Ei yhtään, koska Australia ei ota vastaan venepakolaisia eivätkä he näin ollen lähde riskialttiille merimatkalle.

  Mutta älä huoli, Jari. Me kyllä näytämme toistavan koko muun Euroopan virheet maahanmuuttopolitiikassamme ja pian arkipäiväistyvät ammuskelut ja kranaatti-iskut täälläkin. Nuorena ihmisenä on pakko kysyä, että miten te kehtaatte jättää maamme tähän kuntoon tuleville sukupolville?

  • Suomalainen turvapaikanhakija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri näin. Suomesta ja Euroopasta joutuu näillä näkymin pakenemaan muutaman vuoden sisään. Ottakaa vaan rauhassa meidän reilusti veroeuroja kassaan kantavien tilalle sukupolvi toisensa jälkeen elätettäviä. Luulisi kantaväestönkin pikkuhiljaa ymmärtävän, että taikaseinä on aikaa sitten ehtynyt ja romutamme "hyvinvointi"-valtiomme elätettävien määrää lisäämällä. Saatte elää unelmoiden "Jos ei toinen sukupolvi, niin kolmas, tai neljäs jne. kyllä integroituu".

  • Mara

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Australia nyt on kauhuesimerkki siitä miten hoitaa pakolaisia! Touhu on yksityistetty, ja tällä hetkellä aivan käsittämätöntä keskitysleirien rakentamista. Ja elintasopakolaisväitteesi "todellisuudesta päivää": mihin sen perustat? Omaan ennakkoluuloosi? Oletko haastatellut tulijoita, selvittänyt heidän taustojaan ja motiivejaan? Veikkaanpa, että et ole, mutta voin suositella näin tekevien tutkijoiden kirjoituksiin perehtymistä. Ei tarvitsisi enää leikkiä rikkinäistä levyä näillä keskustelupalstoilla.

  • Tilastollinen fakta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä. Karmea totuus on valitettavasti se että mitä enemmän Eurooppa ottaa vastaan venepakolaisia niin sitä enemmän heitä lähtee näiden säälimättömien ihmissalakuljettajien matkaan...ja mitä enemmän pakolaisia lähtee merelle niin sitä enemmän heitä tulee myös hukkumaan.

  • martsanen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mara, kiitos kommenteistasi.

 • jarkke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta herra Tervo ei nyt ota ihan joka asiaa huomioon. Maahanmuutto ei sinänsä itseä haittaa, mutta maista joissa islam on valtauskonto, en ottaisi yhtikäs ketään. Onhan se nyt nähty miten siinä käy.

  • Pena

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No kerro, miten siinä käy?

  • emma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   vastaan ylläolevan puolseta--siinä käy aina huonosti

   vai oletko kuuro ja sokea -etkö tunne islamin toiminta mallia ja tavoitteita ja lopputuloksen päättelykyky sulla nolla eikö MITÄÄN opeta se mitä muslimimaissa koko ajan tapahtuu 10 vuottakin siten 50 vuottakin sitten 100 vuotta sitten

   kalifaattiako tänne haluat ja lapsivaimoja itsellesi..ja muijasi kulkee umpisäkki päällä kesät talvet

 • Ritu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Keskustelin vastikaan eraan Suomessa 10 vuotta asuneen aasialaislahtoisen maahanmuuttajan kanssa. Hän oli ehdottomasti sita mielta etta sosiaalietuuksia ei pitaisi jakaa Suomeen tulijoille liian helposti. Ravintolaa Suomessa pitaessaan monet maahanmuuttajat uskoutuivat hanelle ja kehuivat sita kuinka helppoa Suomessa on elaa yhteiskunnan kustannuksella. Oletan Ps puoluesihteerin tarkoittaneen tata maahanmuuttajaryhmaa, ei hadanalaisia sotapakolaisia!

  • Zerry

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Täysin samaa mieltä. Supmessa vaan saa tätä nyktä rasistin tms leiman heti ellei ole virallisen oikean mielipiteen puolella.

 • Valmis barrikadeille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos, Tervo, että sanoit kaiken sen, mitä olen voimattomana ja turhautuneena ajatellut ja halunnut huutaa, mutta tiennyt, ettei tavallisen eläkeläismummun ääntä kukaan kuuntele. Kommenteista päätellen, eivät kaikki halua kuunnella sinuakaan, mutta onneksi moni kuuntelee. Lisää rohkeita tervoja niin, että poliitikkojen on pakko tehdä asialle jotain. Meillä on tahto, heillä on valta. Jos meitä tahtovia on tarpeeksi ja huudamme tarpeeksi, ehkä vallan on pakko kuunnella - edes pysyäkseen vallassa seuraavissa vaaleissa.

 • Just

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo kirjoittaa kepeästi sen enempää pohtimatta maahantulon ja pakolaisuuden syitä. Viittailee kyllä isisiin ja pahoihin hallitsijoihin mutta ne ovat seurauksia eivät syitä. Perussyy löytyy Irakista, jonka paha hallitsija Saddam syöstiin vallasta ja tapettiin. Kenen toimesta? Toinen syy löytyy Libyasta, jonka paha hallitsija Gaddafi tapettiin ja kolmas syy löytyy Afganistanin "vapauttamisesta". Nämä kaikki Tervo sivuuttaa ikään kuin niitä ei olisi olemassakaan. Eikä niitä Tervon kirjanpidossa liene tapahtunutkaan? Kun hallinnot tuhotaan eikä tilalle ole asettaa mitään muuta kuin sekasortoinen kansa niin tulos on se minkä keskellä nyt olemme. Kannattaisi miettiä tätäkin ennen kuin ryhtyy tervomaisesti runoilemaan.

  • Analyytikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen samaa mieltä Justin kanssa. Miksi kolumnistit sulkevat silmänsä siltä, etteivät isojen maiden hallitukset puutu ongelmien perimmäisiin syihin? Todellisia ongelmia ei korjata, vaan vastuuta jaetaan tavallisille ihmisille. Ei hädänalaisten auttamisen tarvitsisi olla kasvavaa pakolaisista huolehtimista tai vuosikymmenestä toiseen jatkuvaa kehitysapua. Miksi esimerkiksi Afrikan rikkaudet eivät siirry kansan hyväksi ja heidän elinolojensa parantamiseen?

  • sädäm

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tätä myös ihmettelen.

   Toisilla eri oikeudet...vaikka aiheuttaa totaalinen sekasorto toisessa valtiossa.

   Näissä todellinen juurisyy.

  • Ei opita

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä ihminen on oppinut? Ei mitään oleellista. Ihminen on oppinut riistämään, ahnehtimaan, ajamaan omia etujaan. Me kaikki haluamme mahdollisimman mukavaa ja rikasta elämää, me emme puutu asioihin ennen kuin ne räjähtävät käsiimme. Tähän vaikuttaminen taitaa olla liian vaikeaa. Näin maailman ihmiset ovat jakautuneet niihin, joilla on valtaa ja niihin, jotka auttavat toinen toistaan ja joilla on jonkinlainen käsitys siitä, mitä ihmisyys on.

  • Outi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkki Just.

   Silloin, kun on tulipalokiire auttaa parhaillaan hädässä olevia ihmisiä, ei ole mitään hyötyä kaivella pakolaisuuden perimmäisiä syitä.

 • yksuunovaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervo, odotan yhä että heität Koraanin maahan.

  Olet kiusaaja ja pelkuri, uskallat syyllistää ja haukkua niitä, jotka todennäköisesti eivät tee piruilullesi mitään.

  Sanon vielä lopuksi, että ne lapset jotka sodanjaloista selviävät ovat psyykkisesti siinä kunnossa, että levittävät ahdistuksensa ympäristöönsä; heikompiin kohteisiin. Suomeksi, kantaväen lapset saavat kokea nahoissaan.

  Mutta eihän se haittaa, että usean viattoman Suomalaisen lapsen alkutaival menee surun ja kivun keskellä..?

  • Arabimaihin liittyen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Joku edella kyseli mikseivat arabimaat ota enemman pakolaisia? Kysymys on enemman poliittinen kuin taloudellinen. Lahi-idassa asuneena voin todeta, etta arabimaiden keskenaiset valit ovat enemman kuin monimutkaisia. Maiden rajoja on historian saatossa vedelty yli heimorajojen ja osaksi tasta johtuen "kuka tulee toimeen kenekin kanssa" on veteen piirretty viiva. Monet arabimaat katsovat siis viisaammaksi olla liikaa sekaantumatta naapurimaiden asioihin ottamalla vastaan pakolaisia,tama saattaisi vain pahentaa alueen sisaisia valeja. Onko tama sitten Eurooppaa kohtaan oikein on hyva kysymys.Luultavasti ei ja tahan liittyvaa dialogia esim valtiojohdon tasolla toivoisi lisaa.Jotta ongelmia saataisiin ratkottua pysyvammin, on hyva ymmartaa lahi-idan maiden valinen dynamiikka. Kaikki (ehka Isista lukuunottamatta) ovat tosin yksimielisia siita etta Syyrian tilanne on karmea ja akuutti. Ihmisia siella pitaa auttaa ja seka rikkaiden Arabimaiden etta Euroopan tulisi osallistua, kukin tavallaan.

 • Miksi aina näin?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi Tervokin niputtaa kaikki maahantulijat samaksi ryhmäksi? Ei kai ne kaikki suinkaan ole Syyriasta tulossa?

  Naivia ajatella, että näiden tulijoiden joukossa ei ole elintasosurffareita ja/tai terroristeja. Miksi eivät sitten jää turvaan lähempänä Syyriaa oleviin maihin, vaan matkustavat tänne kylmään pohjolaan? Sehän tuntuu aivan idioottimaiselta toiminnalta, jos vaan oma turvallisuus on kyseessä.

  Entä Libyan kautta tulevat? Ovatko he kaikki hädässä olevia syyrialaisperheitä?

  Juuri tämä on se ongelma maahanmuutosta puhuttaessa, suvaitsevaiston ja "älymystön" taipumus käsitellä maahanmuuttoa yhtenä massana. Se on suorastaan itsetuhoista toimintaa, jos emme pysty keskustelemaan asioista niiden oikeilla nimillä.

  • Leimakirves

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suvaitsevaisevat ja älymystö -termit ovat sitä persuretoriikkaa, jolla nimitellään niitä, jotka ovat eri mieltä kuin perussuomalaiset.

   Maahanmuutosta pitää keskustella ja sitä on kehitettävä, mutta nimittely, kiihkoileminen ja eri mielipiteiden leimaaminen vääräoppisina pitäsi jättää vähemmälle.

   Nyt pitäisi jo tulla näkemyksiä siitä, mitä ongemia maahanmuutto aiheuttaa ja miten niitä voisi korjata, jo niiden osalta jotka tänne ovat tulleet eri puolilta maailmaa. Rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu yhtään mihinkään.

  • Pappilukkari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On jotenkin huvittavaa ensin synnyttää lepsulla politiikalla inhimillinen katastrofi ja sitten huutaa perussuomalaisia ratkaisemaan ongelma, jota yksikään läntinen sivistysvaltio ei ole kyennyt hoitamaan. Vain rajojen palautus voi lievittää asioiden eskaloitumista.

  • Ohhoh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ai persuretoriikkaa. Edelleenkin keskustellaan asian vierestä. Vedettiin esiin "persuretoriikkakortti", ettei tarvitsisi keskustella asian ytimestä. Samalla vaaditaan keskustelua maahanmuuton ongelmista. Nimittely ja kiihkoilu ei suinkaan ole yksipuolista.

 • Kolmen äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos tästä! Summasit omat ajatukseni täysin.

 • meillä on varaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni Suomeen voitaisiin ottaa vaikka 64 miljoonaa pakolaista ja turvapaikanhakijaa.

  • varaton

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kannatan kaikkien 6 miljoonan ottamista suomeen edellyttäen että se ei leikkaa minun varattoman eläkeläisen tukia. Eli hallitukselle 60 miljardin lisä budjettiin ja vastaanottokeskukset muualle kuin Espooseen vaikkapa Kallioon.

 • Ransu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannattaisiko vedota vähemmän röyhkeästi ja syyllistävästi auttajien ja maksajien empatiaan ja hyväntahtoisuuteen? Nimittäin syyllistämällä, vaatimalla ja valheellisin perustein auttamista ajamalla käy juuri näin kuin on nyt käymässä. SPR tulee ja vain ilmoittaa ilman neuvottelua paikallisten asukkaiden kanssa että tähän perustetaan VOK:i. Mitään tämän luokan kuntatason päätöstä, kaavoituksesta yksittäisten liikennemerkkien asetteluun, ei tehdä ilman demokraattista päätöstä ja sitä edeltävää kansalliskeskustelua. Mutta turvapaikan hakijoiden kohdalla hypätään näiden yli koska 'humaanisuus'. Se humaanisuus loppuu hyvin lyhyeen sillä kansalaiset katsovat omia kukkaroitaan ja omien lastensa ja vanhustensa huoltotilannetta. Ja kysyvät "mikäs tässä nyt on se järjestys". Ja tämä on Tervon mielestä Rasimia!? Arvaappa millainen asenne juuri lisää rasismia? Tuollainen!

  • harava

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minulle jäi epäselväksi miksi Jari Tervo syyttää ja syyllistää meitä Suomalaisia.

   Jos tarkoitus oli edistää "ns. suvaitsevaisuutta", niin tulos oli juuri päinvastoin.

   Jaria voi nyt syyttää vihapuheiden lietsomisesta - mutta missä se tapahtuukaan niin siihen vastaavat politiikot.

  • Ldbfödöd

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vastaanottokeskusten vastustamisessa ei ole järkeä, sillä turvapaikanhakijat ovat jo Suomessa. Päätöksiä on tehtävä lyhyellä aikavälillä, jotta heidät saadaan majoitettua. Tuskin kukaan ajattelee, että ihmiset on parempi jättää kadulle.

 • AE

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomi ja Japani ovat pinta-alaltaan samansuuruisia. Suomessa asuu noin 5 miljoonaa ihmistä ja Japanissa 130 miljoonaa. Japani ei ota vastaan pakolaisia. Ei mahdu maahan enempää tulijoita. Suomeen mahtuisi ainakin 125 miljoonaa eli kaikki maailman nykyiset pakolaiset (80 miljoonaa) ja 45 miljoonaa tulevaa pakolaista.

  Olisiko Tervo halukas ottamaan heidät kaikki?

  Mutta mistä rahoitus? Jokaiselta YK:n jäsenvaltiolta pakolaisverona Suomelle. Ja jos kaikki onnistuu hyvin, Suomi on ennen pitkää yksi maailman johtavista valtioista sekä taloudellisesti että kulttuurisesti.

  • Iso E

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pakolaisvero varmaan näköpiirissä/suunnitteilla kyllä. Ei varmaan mene edes pitkään ennen kuin jokainen suomalainen jo maksaa ko. veroa..

 • Kukamitä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo yrittää päästä persujen mustalle listalle.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ilkeät ja rasistiset syyrialaiset vainoavat syyrialaisia, ilkeät ja rasistiset somalit vainoavat somaleja,.... Otetaan ne kaikki tänne, niin sitten he eivät enää vainoa toisiaan?

  • Aamu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervon kirjoitus ei kohtaa todellisuuden kanssa. On totta, että Eurooppaan tulee valtavasti syyrialaisia, mutta he eivät ole tulossa Suomeen. Suomen tämän vuoden turvapaikanhakijoista alle 3 % on ollut syyrialaisia, jotka ovat oikeutetttuja turvapaikkaan kaikkialla Euroopassa. Suomeen tulevista suurin osa on sellaisista maista, joille muissa Euroopan maissa ei oleskelulupia myönnetä yhtä helposti kuin Suomessa.

  • Hienoa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämän kaltaiset kommentit alleviivaavat Tervon toteamukset. Ja samalla varmistavat joidenkin suhteellisuudentajun, nimittäin Suomeen tulijoita (pakolaisia) ei ole kuin pieni murto-osa siitä massasta joka pakenee maastaan. Sekin on valitettavaa, että Suomi ja suomalaiset taitavat olla hyvinkin halukkaita pakenemaan, nimittäin pakenemaan tänne rajojen sisäpuolelle ja sulkemaan silmänsä muiden hädältä.

  • Matti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin, Suomeen tultuaan he muuttuvat hetkessä hävinneen osapuolen tappajista rauhantahtoisiksi, toista ymmärtäviksi ja luonnollisesti vain parhaille heistä annetaan oleskeluluvat.

   Tosin arviointi on vaikeaa, kun todellisesta henkilöllisyydestä ei ole tietoa.

   Jari ansaitsisi tervoa ja höyheniä.

 • Mistä pakolaiset tulevat?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taitaa kuitenkin olla niin, että Suomeen tällä hetkellä tulee pakolaisia paljonkin muualta kuin juuri mainitusta Syyriasta.

  http://www.migri.fi/download/58353_Turvapaikanhakijat_2015.pdf?895fb70b65acd288

  Faktat haltuun, Jari!

 • jari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näköjään muodikasta leimata perussuomalainen rasistiksi...mutta presidentin edessä ollaan nöyränä. Kukapa sitä uskaltaisi ensimmäisenä kritisoida! Hei itsenäisyyspäivän vastaanotto lähestyy kutsuineen...??

 • Kulttuurin murros

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meitä on vain kourallinen. Tänne suureen maahan tarvittaisiin lisää hyviä ihmisiä ettemme kuolisi sukupuuttoon. Vieraiden kulttuurien sekoittuminen omaamme tuntuu varmasti kipeältä ja moni haluaa tapella vastaan - pitää kiinni ikiaikaisesta suomalaisuudesta.

  Voisi nostaa katseensa kauas tulevaisuuteen jossa koko maailma on sekoittunut uudeksi yhtenäiseksi kansaksi ja menneitä kulttuureja vaalitaan harrastuksenomaisesti :)

  • toiveajattelua

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miten takaat, että tulijat ovat vain hyviä ihmisiä? Näitä nuoria turhautuneita pakolaismiehiä on vaikea hallita kotimaissaan saati nyt pakolaisina turvapaikkamaissaan. Siitä on onnela kaukana ja he vähät välittävät eri uskontokunnan säännöistä. Ongelmia tulee takuuvarmasti. Ennenkuin koko maailman väki on sekoittunut yhdeksi kansaksi olemme ehtineet jo elämäntyylillämme tuhota tämän maapallon :)

 • Zerry

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo kirjoittaa yleensä hyvin, osittain niin myös nyt. ”Elintasosurffarit käännytettävä pikaisesti ja eriarvoistavat etuudet poistettava”, puoluesihteeri otsikoi tiedotteensa"

  Tuo asia kuitenkin tuli mainittua hieman hutaisemalla. Mielestäni asia on juuri noin. Ne Balkanin alueen tulokkaat pitäisi käännyttää, jotta sieltä Syyriasta ym. saapuville aidoille pakolaisille saataisiin apua. Kantaväestöä ärsyttänee se kritiikitön sokea avunanto. Loppujen lopuksi ei des tiedetä ketä autetaan, paitsi ihmissalakuljettajien bisnestä, mutta näyttäähän se hyvältä kun ollaan auttavinaan. Seuraavaksi mennään syvemmälle metsäön siinä, kun aletaan kantaväestöä vaatimaan tulokkaiden tavoille eikä päinvastoin. Lopuksi kukaan ei ota vastuuta ja populistit saavat hyvät työkalut.

 • Jalmari Julmetuinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En koskaan jättäisi perhettäni sodan jalkoihin, pakenemalla maasta oman

  nahkani pelastaen.

  Puolustaisin läheisiäni viimeiseen hengenvetoon.

  Onko Tervo sitä mieltä, että läheisensä hätään jättäneet ovat tehneet oikein?

  • aikänbuuki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eivät nuokaan miehet sodan jaloista lähde itseään pelastamaan vaan perheensä. Jos sinun pitäisi päättää, kuka lähtee matkalle hakemaan jostain maasta turvapaikkaa, jotta myös muu perhe saadaan turvaan niin kenet laittaisit vaaralliselle matkalle? Jonkun lapsistasi... esim. kolmevuotiaan tyttäresi, viehättävän vaimosi vai lähtisitkö itse?

 • Mini

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Forssan kaupunginhallitus ei halunnut kaupunkiinsa pakolaisten hätämajoituskeskusta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on ammatiltaan poliisi.

  Hänen äänensä ratkaisi asian. Hänen mielestään hätämajoituskeskus lisäisi liikaa poliisien työtaakkaa rutiinirekisteröinteineen sun muineen."

  Forssan KH:ssa on 11 jäsentä. Äänestys tulos oli 6-5, miten tässä puheenjohtajan ääni ratkaisi?

 • bh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mitä niitä suomeen ottamaan kaikkea? eikö ne saa muuallakin euroopassa samanlaista kohtelua kuin suomessa? miksi vaeltaa tänne asti, kylmä talvi ja kaikkee. naurettavaahan tämä on hyysätä kaikki näistä - ja löytääkö herra Tervo yhtään oikeasti kärsivän näköistä kaveria esim. evitskogista?

  entä miten herra Tervo varmistaa, etteivät nämä ole sitä ääripäätä? entä miten herra Tervo käsittää sen, että kun tänne hengen hädässä on tultu turvaan ja suojaan, täällä rellestetään ja eletään miten halutaan, vailla suomalaisen kulttuurin ja lain noudattamista, saatika kunnioittamista?

 • Elina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari Tervo. Inhimillisyyden asialla.

 • Pizza-Peku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuo 700k perustuu siihen, että joka seitsemäs on sitä mieltä, että rotuja on olemassa. Samalla perusteella 100% jenkeistä olisi rasisteja, mustat mukaan lukien, koska siellä yleisesti puhutaan eri ihmisryhmistä "race" nimikkeellä.

 • KK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo on aivan oikeassa siinä että meillä ei ole oikein käsitystä asioiden mittakaavasta. Jos/kun neljä miljoonaa syyrilaista on pakolaisina, ovat tänne saapuvat muutamat tuhannet pisara meressä. Saamme olla tyytyväisiä siihen että meillä on näinkin pieni "pakolaisongelma".

  Toinen juttu on se, että täällä Suomessa on kyllä tilaa. Maa on pinta - alaan suhteutettuna harvaan asuttu ja jos tämä ympäristö tosiaan syyrialaisille kelpaa, niin tervetuloa vaan.

  Tehoa vaan vastaaottokäytäntöihin ja lisää resursseja siihen että ihmiset sopeutuvat. Katsotaan asiaa positiivisen kautta eikä aina vain valiteta.

  • Amalia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomessa ei ole (vielä ainakaan) nähty matkalla uupuneita, epätoivoisia pakolaisjoukkoja, kuten asuinmaassani Kreikassa. Ehkä yhdessä maailman rikkaimmista maista alkaisi löytyä enempi empatiaa kärsivää lähimmäistä kohtaan, kun läheltä nähtäisi ja kuultaisi konkreettisesti ihmisten hätä. Tilaa on, resurssejakin on, jos hyvää tahtoa löytyy.

 • Securing position

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muka-älykkö Tervo sivuuttaa pari tärkeää asiaa SuoKu:n uutisesta:

  "Rotuajattelu ei välttämättä johda rasismiin. ...suomalaiset uskovat tasa-arvoon, vaikka pitäisivätkin ihmisrotuja tosiasiana. Yhdeksän kymmenestä oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä ”Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän ihonväristään tai etnisestä taustastaan”.

  "Läheskään kaikki perussuomalaiset eivät ajattele rasistisesti.

  Puolueen kannattajista lähes puolet oli ehdottomasti sitä mieltä, että ihmiset ovat samanarvoisia ihonväristä tai etnisestä taustasta riippumatta. Vain kymmenen prosenttia oli tästä jyrkästi eri mieltä."

  "Kriitikot on välillä leimattu rasisteiksi heppoisin perustein....

  Saukkosta tämä ihmetyttää. Hänen mielestään maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta koskevissa kysymyksissä pitäisi hakea yhteistä pohjaa ajatusten vaihdolle, erimielisyyksistä huolimatta. Täytyy sanoa selvästi ei rasismille ja väkivallalle, mutta kritiikkiä ja keskustelua ei pidä tukahduttaa."

 • jorma48

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Välimerellä kuolleiden ihmisten kohtalo riippuu EUsta vain yhdellä tavalla. Mikäli EU ei olisi avannut oviaan "siirtolaisille", siellä tuskin olisi kuollut ketään. Nyt todellakin on painavia syitä lähteä tälle itsemurhakeikalle, minkä riskit on pakko olla kaikkien tiedossa. Nykypäivänä suomalainen on rasisti heti kun hän sanoo eriävän mielipiteensä maahanmuuttoasiasta. Tervokin on huomannut millä on mukava löydä maamiehiä jos ja kun sellainen tarve on kuitenkin olemassa. Siitä vaan sillä eihän tommoisesta joudu vastuuseen milloinkaan, vaikka osoittautusikin että kritisoijat olivatkin oikeassa.

 • VTL

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo kirjoittaa syyrialaisista turvapaikanhakijoista, vaikka heitä ei juuri Suomeen tule. Heinäkuuhun mennessä Suomeen on tänä vuonna tullut 4121 turvapaikanhakijaa, joista 119 (2,9%) on ollut Syyriasta.

  Mitä tulee parempaa elintasoa hakeviin, niin joka vuosi suurin osa turvapaikkahakemuksista on ollut perusteettomia. Kaikki tiedot löytyvät maahanmuuttoviraston sivuilta. Miksei asioista voisi puhua faktojen kautta?

  Esimerkki: "Amoudin yliopiston selvityksessä tärkeimpinä yksittäisinä syinä Somalimaasta muutolle mainittiin seuraavat tekijät tärkeysjärjestyksessä: työttömyys, paremman elämän etsiminen, ystävien vaikutus...Myös Danish Refugee Councilin selvityksessä korostui taloudellisten tekijöiden merkitys: noin 87 prosenttia vastaajista sukupuolesta riippumatta piti taloudellisia syitä (työttömyys, epävarma toimeentulo, resurssien puute) tärkeimpänä vaikuttimena nuorten maastamuutolle.

  http://afrikansarvi.fi/issue9/95-artikkeli/258-euroopan-imu

  • VTL

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervolle vielä tiedoksi,ettei ISIS "liittynyt sotaan viime vuonna", vaan 2013. Vastausta häneltä tai Yleltä on tietenkin turha odottaa, mutta olisi mielenkiintoista tietää mikä on kaiken tämän faktojen sivuuttamisen taustalla.

 • kaikki takaisin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuuleppas Tervo voisit mennä sinne auttamaan niitä pakolaisia mistä ne tulevat ja voisit ottaa mukaan myös ne kaverit jotka täällä niitä hyysäävät.

  Kyllä täällä Suomessa olisi jo oman maan kansalaisia aivan tarpeeksi avun tarpeessa.

  Suomi ei tarvitse yhtään pakolaista.

  Suurin osa pakolaisista on nuoria miehiä, taistelisivat siellä omassa maassaan vihollisia vastaan, kyllä varmasti saamme niiden joukossa monta terroristia tuliaisina. Enkä ole rasisti vaikka näin kirjoitankin esitän vain mielipiteeni mihin perustuslaki minulle oikeuden suo.

 • Ihmemies ihmettelee..

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tyypillistä Tervoa. Syyllistää taas suomalaista tuulipukukansaa maailman hirveyksistä, Lisäksi jokainen joka ei suhtaudu pakolaisiin kuten hän itse, on rasisti. Mitä tehokkaammin Eu:n merivoimat pelastavat pakolaisia välimerellä, sitä huterimmilla veneillä ja paremmilla katteilla salakuljettajat lähettävät merelle ihmisiä hukkumaan. Mennään me suomalaisetkin sinne soutuveneinemme mukaan pelastustalkoisiin niin meitä ei voi syyttää siitä että katselemme mieluummin keihäänheittoa telkkarista kuin autamme..

  • Harrastus yhdistää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ne nuoret miehet, jotka sieltä pelastautuvat voivat halutessaan tulla katselemaan urheilukisoja tänne meidän kotisohvalle, muista ei niin väliä.

 • calle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  väärin laskettu, kyllä meitä järkeviä ihmisiä on yli 700 000. Se että käytätkö nimitystä rasisti on aivan yhdentekevää.

 • Vapaa maa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo voi itse majoittaa muutaman pakolaisen.Jos on satoja miljoonia ympäri maailman hätää kärsimässä niin mitä auttaa 10000 tai 100000.Joka vuosi syntyy lisää enemmän kuin mitä pakolaisia otetaan.Joten tilanne on mahdoton.Viedään mielummin apu sinne missä hätä on.

 • Arska49

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksinkertaisesti, kiitos Jari Tervo! Sydän paikallaan!

 • weijo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Häpeän asua perus-Suomessa. Häpeän. Tajusin sen jo 2011 eli jytkyn aikaan. Suomi, jossa kasvoin, ei ollut enää sama. Tämä on päivä päivältä ahdistavampaa, Suomi on pilaantumassa. Muuttumassa siitä sivistysvaltiosta, mihin se sadassa vuodessa kituen kasvoi. Lukutaidottomalle: tarkoitan _taantumassa_.

  Älkää tulko neuvomaan, ketä kutsun rasistiksi ja ketä natsiksi. Yhtä sydämettömiä, maailmasta vieraantuneita ja synkkiä ne ovat kaikki siellä puolen aitaa. Näille antavat persut sateenvarjon. Tunteettomuuden lisäksi on tehty huomio, että sydämensivistyksen lisäksi Impivaarasta puuttuu oikeakin sivistys, joka hankitaan lukemalla kirjoja: maailmanhistoriaa, filosofiaa, kv-politiikkaa ja vähän fiktiota ja runoutta päälle.

  Perus-Suomessa voidaan nimittää rekkakuski akateemikoksi. Kiireisimpien nettirasistien teksteistä näkee selvästi, että lukeneisuus on jonkun samanmielisen Hommaan kopioiman leikkeen varassa. Välillä myötähäpeä nousee yhtä voimakkaaksi kuin itse häpeä.

  • Tervo muka-humanisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä se on kuule ihan joka ikisessä Euroopan maassa sama juttu kuin Suomessa, että tämä asia herättää kielteisiä tunteita.

   Tiesitkös, että esim. Tsekki, Puola ja Slovakia, ovat sinun mittapuusi mukaan superrasistisia, sillä ne ovat kieltäytyneet kokonaan muslimien ottamisesta maahansa???

   Minun mielstäni muslimeita Suomeen voidaan ottaa noin 100-200 henkilöä vuodessa, mutta ei enempää, koska en totisesti halua, että länsimaiset arvot kokevat minkäänlaista uhkaa. Näen siis muslimien arvot ja tavat niin erilaisina, että pidemmän aikavälin kuluessa eurooppalaisuus saattaa olla uhattuna.

   Ymmärrätkö, eurooppalaiset ovat vähemmistö maailmassa. Meillä on täten syytä olla huolissaan kulttuuristamme ja arvoistamme, mikäli tänne tulisi esim. 100 miljoonaa muslimia.

 • Asiantuntija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällä hetkellä Suomessa on hallitus, joka ajaa hyväosaisten etuja. Suuri osa kansasta halutaan alistaa halpatyövoimaksi, jotta vauraimmilla olisi entistä vapaammat ja mukavammat olot. Valitettavasti pakolaisiakin otetaan mielellään nimenomaan tervetulleena halpatyövoimana. Silti: pakolaiset tarvitsevat ilman muuta apua ja heitä tulee ottaa vastaan niin paljon kuin suinkin voidaan. Suomalaisiakin on autettu avokätisesti vaikeina aikoina, ja Suomesta on lähtenyt paljon nimenomaan elintasopakolaisia.

 • Puustapudonnutsuomi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä Tervo tiesi jo kirjoittaessa että jutun perään tulee vyöry kommentteja todistamaan hänen sanomansa oikeaksi. Valitettavasti näin. Kyllä hävettää. Olisipa kiinnostavaa tietää moniko kirjoittajista itse elää "surffareina" omassa maassaan? Suomalaista kulttuuria halutaan mukamas puolustaa, mutta tuntevatko nämä ihmiset muuta sellaista kun saunaa, viinaa, penkkiurheilua, itsesääliä ja kateutta? Itse olen veronmaksaja ja haluan mielelläni sellaisena(ja muutenkin) kantaa vastuuta hädässä olevista ihmisitä oli ne sitten syntynyt Suomessa tai muualla. Ja lopettakaa noi täysin tyhjät "autetaan lähtömaissa" ja "nuorten miesten pitäisi jäädä kotimaahan taistelemaan" itkut. Kun ne on keksitty pelkästään oikeuttamaan oman napan tuijottamista, ei Trollit netissä tykkää lainata Andrea Merkeliä. Laittakaa tämäkin Merkelin viime viikolla lausuma kiertoon: "Ei ole olemassa mitään toleranssia heille jotka eivät ole valmiita auttamaan ihmisiä jotka inhimillisesti ja laillisesti ovat avun tarpeessa".

  • Tervo muka-humanisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Itse olen veronmaksaja ja haluan mielelläni sellaisena(ja muutenkin) kantaa vastuuta hädässä olevista ihmisitä oli ne sitten syntynyt Suomessa tai muualla. Ja lopettakaa noi täysin tyhjät "autetaan lähtömaissa" "

   Kerro syy, miksi ei voida auttaa lähimaiden leireillä esim., jos auttaminen järjestetään hyvin?

 • Ittuutunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksei nosteta tikun nokkaan mediassa sitä kuka/ketkä aiheuttivat nuo kansanvaellukset.

  Ensin saatiin sekasortoon Irak, Libya ja sitten Syyria.

  SUURVALTA politiikkaa.

  USA, Venäjä,Kiina.

  Englanti, Ranska, Saksa ?

  Nyt sitten perään kuulutetaan vastuunkantoa. Ja nämä SANKARI valtiot ovat hiljaa.

  Haloo?

  • Tabu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ssssshhhhhh....ei siitä saa puhua!

   Rasistinen rahvas on syypää maailman epäkohtiin ja sillä siisti...

  • kittuuttunut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   juuri näin.

   Raha ja valta tässäkin on pelannut ja pelaa edelleenki.

   Tilanne on ollut käsissä jo yli 2 vuotta huomataa aika. No mitä on euroopan maat ja eu tehneet - ei mitään. Entäs YK - mikä se onkaan - ei ole ainakaan valtamediat Hesari ja Yle kovin kertoneet. Isot maat ovat hyötyneet näistä kehitysmaista 100 kertaisesti sinne annetun avun - Suomi ei hyödy vaan antaa puhdasta apua ja on todellinen auttaja.

   Suomalaiset kaivaa tunteellaan rasistikorttia, trollit kirjoittelee mitä ihmeellisempiä asioita miten maailma pitäisi laittaa kuntoon. Lopettakaa tämä asiaton puntarointi. Hallituksella on selkeä linja ja sen mukaan mennään.

  • Cui bono?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tismalleen! Tämän fundamentaalisen asian ei soisi jäävän lillukanvarsien varjoon, mutta niin se vaan jää kun köyhät vauhkoavat muista köyhistä.

 • Pettämätön logiikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko sekään oikein, että länsimaat pelastavat vain muutamat henkiin jääneet pakolaiset. Miljoonia kotimaihinsa jääneitä ei auteta lainkaan? Kaksinaamaista moralisoida pakolaisten pelastamisesta, kun samaan aikaan tuhatkertainen määrä kärsii ilman apua. Mitä me olemme päättämään, keitä autetaan ja keitä ei?

  Vaikka Suomi ottaisi 20 000 pakolaista vastaan, niin kokonaiskuvassa sillä ei ole "mitään" merkitystä eikä ratkaise ainuttakaan kriisiä.

  Koko maailmaa ei voida pelastaa. Jos halutaan Eurooppaan samanlaista sekasortoa kuin Lähi-Idässä, niin antaa mennä vaan. Paluuta ei enää ole. Pommit paukkuu jo Euroopassa, täytyykö odottaa niin kauan että Helsingissäkin?

  • Minä vaan kysyn...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kun Tervo nyt iski tuon rasismikortin pöytään niin eikö sekin ole rasismia että esimerkiksi Afrikassa ihmiset saavat ihan rauhassa kuolla nälkään ja malariaan?

  • Aarghh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos tyhmyyteen voisi kuolla, teitä olisi tuo 700 000 vähemmän.

 • jokuvaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä moraalisesti arveluttavaa FSA:ssa on, jota USA:kin aseistaa ja kouluttaa?

 • Tommi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari tervon kannatta lukea tutkija Alan Salehzdehin artikkeli:¨

  Parempaa pakolaispolitiikkaa

  http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2015/08/25/parempaa-pakolaispolitiikkaa/

 • En ole rasisti!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Mittakaavan vuoksi kannattaa muistaa, että Suomessa oleskelee jo nyt vakituisesti noin seitsemänsataatuhatta ihmistä, pahat mielessään." Luulin, että Tervo viittaa joihinkin terroristeihin tai muihin rikollisiin, mutta että meihin kantasuomalaisiin. Taitaa Tervolla olla neste noussut päähän! Hävytöntä kirjoittelua. Haluan rajat kiinni, mutta en haluaisi aiheuttaa kärsimystä kenellekään, en edes suomalaiselle veronmaksajalle.

 • Suunnitelmallista propagandaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervon kirjoitus on osa suurempaa propagandamyllytystä jonka tarkoituksena on sumentaa tosiasioita ja kääntää väestöä myötämieliseksi turvapaikanhakijoita kohtaan mm syyllistämisen keinoin. Suomeen nyt tulevista turvapaikanhakijoista vain pieni osa tulee Syyriasta, pääasiassa tulijat ovat Somaliasta, Irakista, Afganistanista ja mm Albaniasta. Irakilaisten ja afgaanien tulon syynä on se että Suomessa on kaikista pohjoismaista ehdottomasti helpointa saada oleskelulupa, koska Suomi tulkitsee kyseisten maiden turvallisuustilanteita toisin kuin muut pohjoismaat.

 • Realisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos niitä pakolaiskeskuksia Suomeen perustetaan lisää, niin miksi ei laiteta esim.Kauniaisiin ja Espooseen jne. pakolaisethan haluavat asua hyvien kulkuyhteyksien alueella?

 • Mummeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tottakai ihmisten hätä surettaa.Jos ei sureta, niin on aika epäinhimillinen. Mutta varmaan moni miettii sitä, että millä tämä kaikki maksetaan. Suomi on pieni maa ja taloudellinen tila huono.

  Ensin kerrotaan, että tulossa on 15 000 pakolaista. Parin päivän päästä jo 40 000. Määrähän voi kasvaa vaikka kuinka isoksi, koska koko ajan sieltä tulee lisää ihmisiä. Mitä sitten tehdään? Edessä on kaaos.

  Ei mikään maa pysty sellaista hallitsemaan. Tämä asia on varmaan monen ihmisen huolenaihe. Kyllä tämä asia pitäisi EU:n jollain muulla tavalla ratkaista!

 • Yleensä en kommentoi...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaisessa nettikeskustelussa on valitettavan rasistinen, sisäänpäinkääntynyt ja ihmiselämää kunnioittamaton asenne valloillaan. Ajattelin ilmoittaa, että meitä empatiakykyisiä kansalaisiakin on vielä jäljellä, vaikkemme usein vaivaudu kommentoimaan keskusteluun, joissa mielipide ja näkökulma on päätetty ennakkoon eikä siitä ole mahdollista joustaa mihinkään. Onneksi olemme vielä enemmistö.

  Kiitokset kirjoituksesta Tervolle, perustelit mielestäni hyvin asiasi ja vaihdoin leiriä neutraalista joukosta myönteisesti pakolaisiin suhtautuvaksi. Pelkään, ettei kovin montaa kirjoituksessa mainituista 700 000 mielipiteestä hyvillä argumenteilla muuteta, sillä valitettavasti ihmisellä on taipumus pitää kiinni totutusta todellisuuskäsityksestään, oli se kuinka irrationaalista tahansa.

  On muuten kummallista, miten paljon vastustusta ihmisten auttaminen voikaan kerätä - ja millaisella tunteenpalolla vastustus tapahtuukaan.

  • Rautakauppias

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miten meistä suomalaisista on tullut näin raakoja ja täysin ainoastaan oman edun tavoittelijoita, rasistisia ihmisä?

   En jaksa ymmärtää, eikä myöskään lähipiirini ymmärrä, että halutaan jättää ihmiset tapettaviksi sodassa oleviin maihin ja hukkumaan välimereen, kun yrittävät sieltä surmanloukusta pois.

  • Yleensä en minäkään kommentoi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Pelkään, ettei kovin montaa kirjoituksessa mainituista 700 000 mielipiteestä hyvillä argumenteilla muuteta, sillä valitettavasti ihmisellä on taipumus pitää kiinni totutusta todellisuuskäsityksestään, oli se kuinka irrationaalista tahansa."

   Suosittelen lukemaan sen SK:n artikkelin, 700 000 ei sen mukaan ole rasisteja, vaan Tervo lukee sitä kuin piru raamattua ja poimii itselleen sopivat kohdat.

   Nykyinen keskusteluilmapiiri on sellainen, että itsekään en ole uskaltanut omia ajatuksiani sanoa ääneen, sillä olisin joidenkin mielestä heti empatiakyvytön ihminen, jota en ole. Ihmisiä tulee auttaa ja paljon enemmän voitaisiin tehdä, mutta se tulee tehdä paikan päällä.

   Olen salaa siirtynyt äänestämään Perussuomalaisia, sillä valitettavasti heillä on ainoana puolueena edes jotenkin järkevä linja maahanmuuttoon. Nykyistä kiihtyvää maahanmuuttotahtia ei Suomi ja Eurooppa kestä. En tarkoita etteikö tämän vuoden n. 15000 ihmistä Suomeen mahtuisi, mutta jatkossa linjaa on kiristettävä.

 • Hoitaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei Rölli ja kumppanit. Hienoa, että olet vammaisten ja vanhusten asialla. Odotamme sinua sekä kaltaisiasi useissa hoivakodeissa kautta maan tulemaan ulkoilu kaveriksi, ruokailu avustajaksi tai vaikkapa mieltä avartavien kirjojen lukijaksi. Tervetuloa tapaamaan oikeita ihmisiä, joita joukkona käytät oman mielipiteesi vahvistajana. Ne varat, jota turvapaikanhakijoihin käytetään ei heikennä suomalaisten vähäosaisten asemaa.

 • Kiitos hienosta tekstistä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari. Olen koko sydämestäni samaa mieltä kanssasi ja muistutan, että jos rasisteja onkin peräti 700 000, niin sitä vastustaa maassamme 4,7 miljoonaa ihmistä.

  Rasismi perustuu tietämättömyyteen ja pelkuruuteen ja on opittua. Osa näistä nykyrasisteista valitettavasti oppi asenteen koulussa, pyhäkoulussa ja rippikoulussa niinä vuosikymmeninä, jolloin rotuoppi oli kovasti tapetilla ja sillä väitettiin olevan muka tieteellinen tausta, kuten aiemmin pään muhkuroiden perusteella tehtävällä luonneanalyysillä tai sairauksien diagnosoinnin perustuessa kehon neljään erilaiseen limaan. Nykynuoret ovat viisaampia ja fiksumpia kuin koskaan, joten tulevaisuus lupaa hyvää.

  Uskon, että rasistien määrä tulee huimasti pienenemään lähimmän vuosikymmenen, parin sisällä, kun rasismiin viime vuosisadan alkupuoliskolla kasvatetut sukupolvet poistuvat luonnostaan joukostamme.

 • HD

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo höpöttää paljon syyrialaisista, mutta millainen osa nyt tulijoista on sieltä? Minusta tänne tulvii paljon väkeä muualtakin tässä samassa virrassa, esim. somaleja. Onko Somalia vaarallinen maa? Käsittääkseni siellä voidaan vierailla sukulaisten luona ja muutenkin lomailla, mutta ilmeisesti ei asua? Esimerkiksi nämä somalit siis on ihan puhtaasti niitä elintasosurffareita.

 • Eelis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos !!!

 • Akseli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus Tervolta. Suomessa todellakin riittää rasisteja. Ensin paheksutaan että ovat elintasopakolaisia, ja sitten kauhistellaan että eihän niillä voi olla todellinen hätä, kun heillähän on älypuhelimet! Hieman johdonmukaisuutta, kiitos.

  Jokainen voisi hieman tutkia Suomen väestön ikärakennetta, ja yrittää miettiä mitä tulee tapahtumaan seuraavien n 20 vuosien aikana, ja tulla sen jälkeen uhoamaan että ei tänne saisi tulla pari- kolmekymppisiä miehiä. Me tarvitaan lisää työkykyisiä, ja paljon! Ja heille on oltava tarjolla töitä, jotta pääsisivät yhteiskuntaan sisälle. Ikävä vaan että suomessa vallitseva rasistinen ilmapiiri vaikeuttaa maahamnuuttajien integroitumista.

  • Vastauksena Akselille

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Jokainen voisi hieman tutkia Suomen väestön ikärakennetta, ja yrittää miettiä mitä tulee tapahtumaan seuraavien n 20 vuosien aikana, ja tulla sen jälkeen uhoamaan että ei tänne saisi tulla pari- kolmekymppisiä miehiä. Me tarvitaan lisää työkykyisiä, ja paljon! Ja heille on oltava tarjolla töitä, jotta pääsisivät yhteiskuntaan sisälle. Ikävä vaan että suomessa vallitseva rasistinen ilmapiiri vaikeuttaa maahamnuuttajien integroitumista."

   Niitä töitä vain ikävä kyllä ei ole ja robotisaatio vie tulevaisuudessa ne vähätkin, eli yritä miettiä mitä todella tulee tapahtumaan seuraavan 20 vuoden aikana. Työvoimapulasta on puhuttu vuosikymmenet, mutta sitä ei ole vieläkään tullut, vaan meillä on työpula. Ne paljon puhutut suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä. Totta kai tulijat pitäisi saada integroitumaan yhteiskuntaan, mutta jos ja kun se ei ole näillä tulijamäärillä mahdollista, niin aiheutamme vain lisää ongelmia nykyisenkaltaisella politiikalla parantamatta tilannetta itse lähtömaissa.

 • Netrockcity

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En lukeudu suvakki-intelligentteihin, mutta Tervo kirjoittaa täyttä asiaa. Joka kirjain osuu kohdalleen. Isänmaan puolustamisesta puhuminen paljastaa vain sen, ettei puhuja ole asiassa ihan kartalla.

 • Ajan tasalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei olla pitkälle päästy 1970-luvulta. Silloin YYA-Suomen ja itänaapurin arvostelu johti sekä työuralla, että politiikassa sivuraiteelle ynnä sai aikaan yleisen paheksunnan. Nyt sen saa aikaan monikulttuurisuuden kritisointi. Ja nyt on kyse ihan valideista argumenteista, eikä mistään vihapuheesta. Surullinen ja vaarallinen kehityssuunta. Suut tukkoon yleisen edun nimessä.

 • peitsi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko asiassa pitäisi kaikkien osapuolten suomessa, laitaa jäitä hattuun, Asiasta voidaan käydä ajatusten vaihtoa myös kiihkottomasti. On vaarallista kun ihmiset luulevat tietävänsä ja kuitenkin vain luulevat. Toivoisi jonkun neutraalimman tahon

  tiedottavan asiasta oikeita totuuksia ei lehdistön, jaa mää luulen juttuja. Oikea tieto

  muuttaa pelon asian ymmärtämiseksi. Ja jos asia tiedetään kokonaisuutena myös pelot hälvenevät ja pakolaiset saavat enemmän ymmärrystä ja myötätuntoa.

  • martsanen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Neutraali taho on juuri tämä ei-rasistinen enemmistö, me sadattuhannet maan hiljaiset. Emme ole mikään radikaali vassari-marxistijoukko, vaan aivan tavallisia ihmisiä. Vastakkainasettelua ei olisi, ellei tietyt ryhmät olisi keksineet kaikkien ei-rasistien olevan radikaaleja. Tervon kirjoitus on täysin asiallinen ja edustaa suurimman osan tuntoja. Meitä taviksia.

 • Rexa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja sinä Jari Tervo haluat sen saman sodan myös tänne ?

 • Heimdall

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei olisi uskonut, että tämäkin kirjailija syyllistyy tämänkaltaisiin naivismeihin, kuten syyllistää kaikkia rasisteiksi, jotka eivät kannata EU:n vastuuttomista päätösistä johtuvaa maahanmuuttoryntäystä. Suomella ei muutenkaan vaikeassa tilanteessa ole varaa alkaa elättämään pienen kaupungin verran lisäväkeä sosiaalimenoista. Lisäksi tämä ei ole edes rasismikysymys - kukaan ei haluaisi tänne myöskään samaa määrää elätettäviä valkoihoisiakaan. Ja aina vedotaan syyrialaisten hätään, vaikka tosiasiassa tänne tunkee aivan muita kansallisuuksia sillä verukkeella. Sopisi aivan hyvin, että kaikki otettavat ovat syyrialaisia, mutta hehän ovat Suomeen tulijoista pieni vähemmistö. Ja mihinkähän unohtui se 800 turvapaikanhakijan siirto, kun yhtäkkiä tänne on pakko ottaa muka moninkertainen määrä väkeä? Ja yleisestikin on aivan perusteltua kysyä, miksi Suomen pitäisi olla maksamassa asioista, jotka ovat entisten siirtomaaisäntien ja USA:n ulkopolitiikan sotkujen tulos. He ovat päävelvollisia.

 • Keski-ikäinen yrittäjä ja mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen joutunut opiskelemaan vielä ns. vanhoilla päivillä uuden ammatin, olen elänyt yrittäjänä köyhyysrajalla, puolisoni ollessa samaan aikaan työttömänä. Tiedän, että maahanmuutto ei ole ongelmatonta, etenkin vajavainen kotouttamisen, jne.

  Mutta, minua tai lapsiani ei uhata tappaa, tai pakkovärvätä sotaan, jota en halua. En ole joutunut uppoavalle laivalle keskelle öistä ja hyistä merta. Käsittämätöntä moraalisen ajattelukyvyn ja myötätuntoa puutetta väittää, että meillä ei olisi varaa tai moraalista velvoitetta auttaa hädässä olevia. Tervon mainitseman työvuoron päättymiseen loppuvan ajattelun, meiltä näyttää puuttuvan historian taju, ja ennen kaikkea myötätunto. Kertokaapa kaikki "kriittisesti" suhtautuvat, mitä sinä teet meuhkaamasi kotimaisen kurjuuden lieventämiseksi. Ei taida riittää aika, eikä halu leipäjonossa vapaaehtoisena työskentelyyn, tai SPR:n kaveritoimintaan, tai muuhun vastaavaan. Kun kotiin pääset niin telkkari päälle, kalja kouraan, ja voit aloittaa jupinan loisista.

  • mk

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minä ainakin sairaseläkeläisenä teen vapaaehtoistöitä vanhusten hyväksi. Autan heitä mm. erilaisissa teknisissä asioissa ja tapaan säännöllisesti yhtä vanhusta, joka on käytännössä liikuntakyvytön eikä pääse kotoaan ulos. Miksei hallitus keskity näiden ihmisten auttamiseen, jotka ovat kuitenkin maksaneet 40 vuoden työuransa aikana veroja muidenkin edestä. Sen sijaan heidän pieniä eläkkeitään ja asumistukiaan leikataan, jotta maahan voidaan ottaa lisää elättejä. Ei mene minulla jakeluun. Sorry jos minun mielipiteeni kuulostaa jonkun mielestä rasistiselta, mutta näen tätä hätää eläkeläisten hätää konkreettisesti läheltä jatkuvasti.

 • Marjatta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ole rasisti, vaan realisti. Tervon luettelema ihmismäärä ei mahdu Suomeen, eikä heidän hätänsä ole suomalaisten syytä. Eikö pitäisi keskittyä tuomitsemaan sotasyyllisiä ja ankarasti panostaa sodan ja vainon lopettamiseksi?

  En tykkää Tervon tyylistä paskoa omaan pesään. Rasistiksi haukkuminen ei lisää ihmisten myötämielisyyttä, päinvastoin.

 • Descartes

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo sanoo, että saattaa tulla yksi ISIS-terroristi turvapaikanhakijoiden joukossa. Mistä hatussa hän on tämän tiedon vetänyt?

  Brittitiedustelupalvelu ilmoitti, että noin yksi prosentti heistä on terroristeja. Se tarkoittaa 40000:sta 400 islamistiterorististia! Onko Tervon pätevyys ja resurssit parempia kuin brittitiedustelu? Onko Tervo valmis ottamaan sen riskin?

  Vuosia sitten Tervo pilkkasi Hirvisaarta kun tämä oli todennut että islamilaisten tulon myötä tulee myös terroristeja.

  Mutta hän on ollut hiljaa terrorismioikeudenkäynnistä ja Suomessa asuvista ISIS-kannattajista.

  Tervo puhuu syyrialaisista vaikka vain 2% Suomeen tulleista ovat syyrialaisia. Miksi valehdellaan Suomen kansalle?

 • Lähiöläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Missä asut Jari Tervo?

  Asutko siellä, minne pakolaisten ottamisen seuraukset tulevat vai asutko mukavasti etnisesti heterogeenisella alueella, jolta on helppo huudella ihmisiä rasisteistiksi?

  Asutko lähiössä, jossa kolmannes on maahanmuuttajia, kuten minä?

  Kun katsotaan viime vaalien tuloksia mikrotasolla, eli äänestysalueittain, niissä lähiöissä, missä on paljon maahanmuuttajia on vihreiden kannatus matala ja PS kannatus korkea. Ne, jotka ovat paljon maahanmuuttajien kanssa tekemisissä ovat väärässä ja ne jotka asuvat kaukana maahanmuuton todellisuudesta oikeassa?

  Jokainen realistisesti ihmisluonnetta ymmärtävä tajuaa että asiat muuttuvat nyt liian nopeasti. Kansat voivat sekoittua onnellisesti, mutta eivät yhden sukupolven aikana. Nykyihmisillä on vain kaikessa liian kiire ja seuraukset ovat ikäviä.

  Ruotsissa on esimerkki epäonnistumisesta ja siitä voi ottaa oppia. Kaikkia maahanmuuttopoliittisia ratkaisuja voi verrata Ruotsiin.

  Jos ratkaisu on "ruotsalainen" se on väärä.

 • Persu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alkaa kyllästyttää tämä rasistivouhotus ja suomalaisten haukkuminen. Tervokin yrittää nostaa itsensä ikäänkuin paremmaksi ihmiseksi mollaamalla muita.

  Pakolaisvyöryyn vaikutetaan parhaiten vaikuttamalla pakolaisuuden syihin. Syy on lähi-idässä riehuva sisällissota.

  Yk on perustettu estämään sotia, mutta mitä se tekee Lähi-Idän kriisissä? Ei mitään.

  Ainoa keino hallita tilannetta on rauhoittaa sota ja pakottaa osapuolet neuvottelupöytään vaikka voimakeinoin. ISIS:n terrori on torjuttava. Maailmalla olisi siihen resursseja, mutta niitä ei jostain syystä käytetä. Erityisesti YK on täysin hampaaton.

  Kyllä syyttävän sormen pitäisi osoittaa niihin, jolla on mahdollisuus ratkaista ongelma eikä syyllistää suomalaisia siviilejä.

 • Omaa mieltä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Jari!

  En ole ollut ihailijasi, mutta täytyypä tarkistaa ennakkoluuloja siinäkin

 • Wooden

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi pakenevat - syy: eikö olisi jo aika pistää luut kurkkuihin noiden maiden johtajille, jotka eivät osaa johtaa vaan hajottaa!? Pakolaisiin tarvittavilla rahasummilla saataisiin jo aikamoiset delegaatiot liikkeelle, jotka pistäisivät johtajat puun ja kuoren väliin. Nyt saavat rellestää ja rehvastella rauhassa.

 • tervoton persuton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Syksyn saapuessa Tervo on kömpinyt sisään lämpimään kirjoittelemaan ja on taantunut ylistämänsiensä persujen tasolle.

  Miksei missään keskustella isosta kuvasta: Mitä tehdään ihmisten hyväksi hädänalaisissa maissa? Ottaako Eurooppa kaikki tulevat pakolaiset ? Miksi salakujettajien palkkapusseja halutaan lihottaa ja vaarantaa hädänalaisten merimatkat? Eikö olisi turvallisempaa ajaa siljat, vikingit ja muut risteilyalukset suoraan Turkin yms rannikkokaupunkeihin, täyttää laivat lähtijöistä ja ajaa laivat suoraan tänne? Ei omatunto sillä parane että otetaan vastaan tulijat ja laitetaan silmät kiinni sille mitä lähtömaassa tapahtuu.

  Pakolaiset turvaan ja riittävä interventio lähtömaiden ongelmiin, jotta ihmiset saavat rauhan elää kotimaissaan.

  Tervo osaa saman kuin persut: naljailun ja vastuuttomuuden. Mitään kestäviä ratkaisuja ei hänkään esitä.

 • alluhavaanakbar

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun katsoo kuvia hukkuneista pikkulapsista lojumassa meren rannalla, tulee siihen lopputulokseen että ne laivat pitäisi poikkeuksetta käännyttäät akaisin. Loppuisi turhat kuolemat ja miljoonabisnes sakakuljettajilta.

  • Pkl

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mistä olet sellaisia kuvia katsellut? Salakuljetukset eivät loppuisi myöskään sillä, että laivat käännytettäisiin takaisin. Kas kun salakuljettajat eivät kuitenkaan kertoisi totuutta, vaan lastaisivat ihmisiä edelleen laivoihin maksua vastaan ja ajaisivat merelle. Heitteille jätettyjä pakolaisia on jo löytynyt Välimereltä. Se vain jatkuisi samalla tavalla vaikka miten laivat käännytettäisiin takaisin.

 • Apua apua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällä hetkellä Suomi on sitoutunut 1) käsittelemään jokaisen jätetyn turvapaikkahakemuksen ja 2) antamaan oleskeluvan kaikki tietyt ehdot täyttäville hakijoille.

  Pitäisikö jonkun mielestä Suomen purkaa tällainen sitoumus sillä perusteella, että turvapaikkahakemuksia saatetaan jättää Suomeen vaikkapa 500 000 vuodessa? Onko joku ehdottamasta sitoumuksen muuttamista niin, että esim. asetettaisiin jokin teoreettinen yläraja, vaikkapa 100 000 / vuosi? Mtä muut ajattelisivat siitä, jos Suomi kriisin keskellä laimentaisi sitoumuksiaan ja heikentäisi vastuunkantoaan? Entä jos joka vuosi ensimmäiset 100 000 hakijaa olisivat sieltä vähiten apua tarvitsevimamsta päästä? Kuka pystyy vastaamaan?

 • Gilgamesh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On vaikea ymmärtää miksi älyllisenä ihmisenä tunnettu Tervo on yhtäkkiä muuttunut viherpunaiseksi ja alkanut tuottamaan suhteetonta soopaa.

  Jos puhutaan Tervon 700000 tuhannesta rasistista niin ilmaisisin itse asian niin että on 700000 realistia ja kohtuullisuuden ystävää. Rasisteja en tiedä Suomessa olevan 4-50 enempää ja ne ihan selvästi tunnistettavissa lasten kerhoissa (lapsiksi jääneiden aikusten that is)

  Ei löydy montaakaan joille laillisesti maahan saapuvat joko valmiin työn tai koulutuspaikan takia tulevat olisivat mikään ongelma. Ei edes järjellinen ja suhteellinen kiintiöpakolaissijoittaminen jos pakolaiset voitaisiin valita omaan yhteiskuntaamme sopeutumiskykyisiksi tunnetuista kiintiöistä ja tietenkin suoraan meille saapuvista poliittisista eli henkensä edestä pakenevista. Mutta suoraan pitäisi saapua sillä eille saavu suoraa vaan muun Euroopan maan kautta niin on automaattisesti se Slunga Poutsalon rehellisesti ja asiallisesti ilmaisema taloudellinen surffari

 • Pidetään kotimaa turvallisena.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hädänalaisia pitää auttaa,mutta pitääkö heidät ottaa tänne loppuiäksi asumaan?Itse kolmen äitinä pelkään lieveilmiöitä,joita Suomessa jo nyt on.Voivatko lapset kävellä kouluun,kulkea yksin bussilla?Kun meille otetaan ihmisiä aivan erilaisista oloista ja uskontokunnista,tuhoammeko oman lintukotomme jollaista ei paljon muualla näe?Voisiko muutaman pakolaisen sijaan auttaa Syyrissa sodankeskellä asuvia?Tai ottaa tänne esim. niitä lapsia,jotka pakolaisleireillä kärsivät ja pelkäävät.

 • mara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Tervo. Näin on asia kuten sanot. Onneksi meitäkin on vielä tosi paljon.

  Kaikkia autetaan omia ja vieraita, niin on aina ollut täällä pohjolassa.

 • vastuukysymys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Britannia ja Ranska ovat sortaneet kansoja satoja vuosia siirtomaillaan. yhdysvallat on tuhonnut vähäisenkin kurin Lähi-idässä. Nyt kaikkien muiden pitäisi maksaa ja korjata näitä virheitä. Ei järjen hiventäkään.

  • Huh huh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Englannin ja Ranskan siirtomaapolitiikalla tai sorrolla ei ole mitään yhteyttä tämän päivän pakolaisuuden kanssa.

 • KKHS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sitä en ole koskaan ymmärtänyt miksi Isis, joka on luonteeltaan paikallinen toimija, päästäisi ihan hyödyllisiä sotilaitaan ulkomaille, pois rintamalta

 • Rokkivaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viimeinkin näistä asioista uskalletaan puhua julkisesti. Suomalaisten rasismista ei ole paljon huudeltu, vaikka se on ollut tiedossa jo pitkään. Rasismin kohteina eivät ole ainoastaan ulkomaalaiset, vaan myös muut vallitsevasta valtavirrasta poikkeavat ihmiset, kuten homot, metsästäjät, lestadiolaiset, ym.

  Nettikirjoittelu on vain jäävuoren huippu, vaikka sekin on kansainvälisesti tarkasteltuna kaiken arvostelun alapuolella.Todellinen vihanpito on näkymätöntä, mutta pahimmillaan tappavaa.

  Muutin kaksi vuotta sitten pois Suomesta. Virallisesti työn perässä, mutta todellinen syy oli monikansallisen perheeni joutuminen aivan käsittämättömän vihan kohteeksi. Uudessa kotimaassani kolmasosa väestöstä on ulkomaalaisia ja heitä kohdellaan ihmisinä siinä missä alkuasukkaitakin. Tosin säännöt ovat selvät: jos teet hommasi, maksat verosi ja elät paikallisten normien mukaan, olet tervetullut. Jos et, olet varsin pian ulkona.

  Näin asioiden pitäisi ollakin. Maassa maan tavalla.

 • pulliainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Blogisti on uskollinen tyylilleen: Uutisvirrasta ja vaikuttajien kannanotoista niihin poimitaan irrallisia osia ja ne kytketään sopivasti hiukan eri asiayhteyteen. Näitä toisten suuhun pantuja sanoja ja uutisista taiteilijan vapaudella luotuja omia mielikuvia esitellään rinnakkain, minkä jälkeen heilutellaan kepeästi leimakirvestä omassa besser-wisserismissä rypien. Populistisen tyylilajin kruunaa konkreettisten ehdotusten puute eli joko välinpitämättömyys itse asiasta tai pelko oman tietämättömyytensä julkituomisesta.

  Noin 30 vuotta pakolaisten lähtöalueita kolunneena ehdotan, että kaikki saapuneet palautetaan EU:n ulkopuoliselle leirialueelle, mielellään saarelle. Salakuljettajien business ja hukkumiskuolemat tyrehtyvät. Maahantulijat valikoidaan perheittäin leireissä järjestetyssä sopeuttamiskoulutuksessa menestymisen perusteella. Asiattomat palautetaan lähtömaihin.

  Lähtömaiden perusongelma on luonnonvarojen riittämättömyys suhteessa väestönkasvuun, joka pitää pysäyttää.

  • tuore ajatus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pulliainen esitti tuoreen ja perustellun näkökannan. Tätä pitäisi 1)hallituksen 2)eu:n 3) YK:n harkita ja tiedottaa tuloksesta myös meitä.

   PS KD:n edellisellä ministerillä oli selkeä linja josta on nyt luisuttu hallitsemattomuuteen.

 • Raatteentie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Herra Tervolta voisi kysyä sellaista, että kuinka paljon hänen mielestään maamme pitäisi näitä pakolaisia ottaa kymmeniätuhansia satojatuhansia vai miljoonia, ja koska mielestäsi olisi oikeutettua sanoa, että nyt riittää.

 • Mato Matkamies maan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Seuraavaksi Tervo voisi sanan säilällä kaataa al-assadin ja isiksen,niin tämä pakolaisongelmakin helpottaisi.

 • R%asimiako

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos on huoli omista ja haluaa oman perheen ja yhteiskunna talouden ensin kuntoon onko se suvaitsemattomuutta ja rasismia?

 • Jaskao

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muslimit ovat rasisteja kun eivät kunnioita kantaväestöä ja mistä kukaan tietää onko yli puolet isisin värväämiä terroristeja, suuntana Euroopan valloitus .....kuka tietää ???

 • Historiantutkija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yle voisi laskea mitä pakolaisten ylläpito maksaa ja onko meillä tässä tilanteessa siihen varaa. Mistä se miljardi otetaan ? Annetaanko omien vanhustemme nääntyä hoidon ja lääkkeiden puutteeseen vai liikenteestä ja karkeistako näin suuri summa taas lohkeaa ? Schengenin ulkoraja on suljettava ja laivapakolaiset kärrättävä takaisin. Ellei onnistu niin Suomen on suljettava rajansa. Jos kansa joutuu tämän asian myöhemmin korjaamaan kun päättäjät eivät ymmärtäneet niin siinä valitettavasti syntyy pahempaa jälkeä eikä taida vähät poliisit riittää. Nyt on kyse kansainvaelluksesta, ei mistään muutamasta pakolaisesta.

 • Rasismia vai pelkoa?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Epäilen Suomen Kuvalehden tutkimusta. Tämän päivän ilmiö on tulkita kaikki huoli ja kriittisyys rasisimiksi, vaikka olisikin vain huolissaan kotimaansa tulevaisuudesta. Onhan luonnollista, että nopeat ja suuret muutokset pelottavat. Tuntuu, että meistä onkin tehty yhteiskunnan pohjasakkaa, jotka pitää vaientaa ja laittaa kaasukammioon. En usko, että monikaan vastaa kyllä, jos heiltä kysytään syrjittekö pakolaisia rodun, etnisen taustan tai biologisten erovaisuuksien vuoksi. He vain pelkäävät mitä tästä kaikesta seuraa ja ihan oikeutetusti, koska kukaan ei tiedä. Näitä ihmisiä on nyt pakko auttaa, mutta on pelottavaa seurata, kuinka kaikki huoli ja kriittisyys halutaan leimata tälläkin tavalla. Meillä on pian Euroopassa muutama miljoona miestä, joiden perheet maailma hylkää sota-alueelle ja he eivät tunne itseään tänne tervetulleiksi. En tahtoisi niitä tänne, mutta hädän edessä on pakko taipua. Älkää silti kukaan haukkuko minua rasistiksi, jos vain pelottaa, että tuovat sodan tullessaan

 • Havainnoija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Tervolle ajatuksia herättävästä tekstistä (toivottavasti se herättää ajatuksia siellä, missä pitääkin eli toisten ihmisten auttamiseen ehdottoman kielteisesti suhtautuvien päässä).

  Eivät suomalaiset kai oikeastaan ole rasisteja, kysehän on silkasta ahneudesta ja välinpitämättömyydestä. Siitä "minä, minä" -ajattelusta, joka on vallannut maamme viime vuosikymmeninä aika tehokkaasti. On ihan sama, tuleeko turvapaikanhakija (tai mikä tahansa avun = rahan tarvitsija) Syyriasta, Karjalasta, tai vaikkapa ihan naapurikunnasta - jos uhkana on, että oma elintaso (joka maailmanlaajuisesti ajateltuna meillä jokaisella ON korkea, vaikka onkin työttömyyttä, sairaita ja vanhuksia jne.) laskee hiukankaan, nostetaan kädet pystyyn. Ei voida - muka - auttaa, koska meillä ei ole varaa. En ymmärrä, miten meillä ei ole vara auttaa sodasta pakenevia, hädänalaisia ihmisiä, joilla ei ole mitään... mehän elämme yltäkylläisyydessä heihin verrattuna. Vai onko jollain meistä asiat vielä huonommin?

 • homosapiens

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos sodan jalkoihin joutuneita ihmisiä ei auteta siinä vaiheessa kun heitä pitää, tilanne riistäytyy käsistä. USA.n ja liitolaisten sotakoneisto, pitäisi nyt valjastaa pelastamaan näitä ihmisiä paikan päältä, hallitusti, eikä antaa rikollisten kuljetella ihmisiä kuin tavaroita.

  Hädässä olevia pitää auttaa, ollaan sitten rasisteja tai ei.

 • Marska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen kuvalehti teetti kyselyn suomalaisten suhtautumisesta maahanmuuttajiin. Yksi kysymyksistä oli:

  "toivon, että Suomessa olisi mahdollisimman paljon erinäköisiä ja eri maista tulleita ihmisiä"

  Jos ei tuohon vastnnut täyttä kymppiä, rankattiin mediassa rasistiksi. Jari Tervon kolumnissakin tänään pääteltiin Suomessa olevan 700000 rasistia tuon kyselyn perusteella.

  Media on rajoittanut muutamat asiat sellaiseksi, että minkäänlaista arvostelua ei saa olla, muuten leimataan suvaitsemattomaksi, rasistiksi ja natsiksi.

 • Hyvä Jari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos blogista! Mistä näitä höyrypäitä sotaa pakenevien vastustajia sikää.

  Luulisi jokaisen ymmärtävän ettei kukaan mukavuuden halusta lähde toisten valtioiden alueelle pienten lasten kanssa konttaamaan piikkilanka-aitojen alitse yrittäessään pelastaa perheensä.

 • TJ

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muistetaanpa sitten mitä rasismi ylipäätään tarkoittaa.

 • Lilia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Jari Tervo. Suurin osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista tulee edelleen Irakista ja Somaliasta, Syyriasta hyvin pieni määrä. Olisit keskittynyt heidän tilanteeseensa ennemmin. Stick with the facts! Kyllä kaikki nyt syyrialaisten hädän ymmärtää.

 • Simppeli kuvio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei näitä ongelmia tule jos lopetetaan teeskenteleminen ja maksetaan suojelurahaa Yhdysvalloille.

 • Hei

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milloin suomalaisista on tullu tällaisia pelkureita? Ei siinä ole mitään pelättävää että on eri mieltä harjoitetun maahanmuuttopolitiikan kanssa

 • Lapin mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Älkää nyt hyvät ihmiset hikeentykö niin kamalsti näistä Tervon heitoista. Hänellä on tarkoitus vain ärsyttää ja hän tietää itsekin että kaikki hänen esittämäsnsä kommentit pidä faktisesti paikkansa. Olisi kiva saada nähdä virallinen listaus että mistä maista ne maahanpyrkijät oikein tulevat. Tulevatko ne sotaa käyvistä maista vaan jostain muista maista. Mutta ketäpä ne faktat kiinnostaa. Ruotsissa on viime aikoina noussut jumalaton älämölö näistä maahanmuutajien tekemistä tapoista. Paikalliset " persut" ovat nousseet suosituimmaksi puolueeksi. Saako Ruotsi nyt ääliö valtion maineen. Tuskinpa.

 • puttepossu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän hädänalaisia pitää auttaa, mutta heiltä tulee myös vaatia, että noudattavat Suomen lakeja, ja myöskin heidän on käytävä työssä elättääkseen itsensä. Suomessa on jo omastatakaa niin paljon sisiaaliavunvarassa eläviä ihmisiä, että lisää ei kaivata. Kaikki Suomenlakia rikkovat karkotettava takaisin omaan maahansa, muuten Suomesta tulee samanlainen maa, mistä pakolaiset ovat tänne tulleet.

 • Descartes

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo puhuu palturia niin kuin tähänkin asti. Suomeen tulleista vain 2% on tullut Syyriasta. Syyrian sodan perusteella Tervo haluaisi että otettaisiin elätettäviksi miljoonia ihmisiä länsi-Afrikasta....

 • LH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni pakolaisia on kyllä autettava, heitä on otettava vastaan sen verran kuin meillä on kantokykyä. On kuitenkin huomattava, että jos aletaan menetellä kuin Ruotsissa, missä otetaan vastaan suurin piirtein jokainen joka vain kehtaa pyytää, ja heistä pidetään niin hyvää huolta että se menee jo käytännössä kantaväestön syrjimiseksi, niin minusta ainakin tulee hyvän äkkiä maahanmuuton vastustaja. Ei näistä asioista puhumisessa ole kyse rasismista, vaan oikeutetusta huolesta oman yhteiskunnan terveydentilasta. Kai me saamme sen verran itsekkäitä olla?

  Ja on myös totta, että nämä ongelmat eivät ratkea ihmisiä siirtelemällä... Jonkun täytyisi kipeästi tehdä jotain näiden konfliktialueiden vakauttamiseksi, vaikka se sitten tarkoittaisi sotilaallista väliinmenoa. On aika alkaa ottaa ISIS ym. tosissaan.

  Lopuksi huomauttaisin, että monikulttuurisuus ei tarkoita sitä että taivutaan kaikkiin vähemmistöjen vaatimuksiin, kohtuuttomiinkin. Ei mitään sharia-tuomioistuimia Suomeen.

 • ikkre inahuj

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  herran pieksut 700000 rasistia! onko meillä Suomessa niin paljon kirjailijoita, sehän on aivan hirveätä.

 • Myötämielinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Presidentti oli kyllä siinä oikeassa, että kyllä yksi mätä muna voi pilata koko korin. Muutoin pidän Tervon kirjoitusta juuri oikeana. Me voimme vielä auttaa; hätä on valtava!

 • riippumaton surffaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo on pahasti pielessä tuosta 700 000 rasistista. Pari päivää sitten MTV3 julkaisi tutkimuksen jonka mukaan 56% suomalaisista ei haluaisi vastaanottokeskusta naapuriinsa.

  Eli eikö Suomessa asu tällöin n. 3 000 000 rasistia ja yllättäen nuoret vastustivat eniten VOK:n tuloa naapuristoonsa. Nuorisotyöttömyys kantaa hedelmää?

  Lähde: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mtv-n-kysely-kansa-ei-halua-vastaanottokeskuksia-lahelleen-nuoret-kaikkein-kriittisimpia/5286542

  Itse olen työskennellyt useita kertoja Lähi-Idässä rakentamassa sikäläistä yhteiskuntaa, vesiprojekteja ym. ja muistan ikuisesti kuinka eräs paikallinen insinööri sanoi että maassansa pitää olla hallitsija joka on tiukka ja pitää kuria yllä, muutoin kansa alkaa sotia keskenänsä.

  Nyt on ko. hallitsijat kaadettu ja totean että ko. paikallinen insinööri oli oikeassa.

  • Janitsaarit takaisin?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oikeassa olet. Ennen ensimmäistä maailmansotaa, kun koko Lähi-Itä oli osa Turkin valtakuntaa, siellä ei paikalliset ryhmät tapelleet. Istambulista lähetetyt virkamiehet ja sotilaat pitivät siitä huolen. Koko alue meni sekaisin kun Englanti alkoi piirtelemään rajoja uusiksi, varmistaaksensa omat öljynsaanti etunsa ja luomalla muka uusia valtioita, joissa ei ollut edes samaa etnistä kansaa. 2003 USA pani vielä paremmaksi, sotkeutumalla Irakin asioihin, josta lähtien sekasorto vain jatkuu.Näyttäisi siltä, että koko alue pitäisi luovuttaa takaisin Turkin hallittavaksi, koska ottomaanit eivät kajonneet uskontoihin vaan verojen keruuseen ja yhteiskunnalliseen rauhaan, vaikka otteet olivat joskus tosi julmia.

 • Nii just

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lauma Albaanialaisia juuri käännytettiin ja lähetettiin kotiin...reilu sata albaanialaista perui turvapaikka hakemuksensa...onko nämä tervon mielestä niitä hätää kärsiviä?

  ...eipä taida olla...nämä ovat juuri niitä Elintasosurffareita joista täytyy päästä pikaisesti eroon..

 • niimpäniin...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo pomppaa nyt ohi. Hukkumiskuolemat vältetään Välimerellä jos "paatit" tuhotaan jo rantaan ja annetaan selvä signaali, ettei ole turvallista lähteä uhmaamaan hukkumiskuolemaa isollakaan rahalla. Apu pitää saada sinne missä sitä tarvitaan eikä rahdata meidän kulttuuriin ihmisiä, jotka eivät koskaan tule tänne sopeutumaan. Mutta bisnes on kovaa ja joku tälläkin katastrofilla rahastaa ja paljon, siksi sitä ei saada loppumaan. Asia olisi täysin eri Suomenkin osalta jos meillä olisi oma pakka kunnossa ja sitä se ei todellakaan ole. Omilta vanhuksilta, lapsilta ja vammaisilta leikataan, puhumattakaan työttömistä tai sairaanhoidosta, siis miksi helvetissä meidän pitäisi ottaa taas lisää velkaa kun ei omiakaan saada hoidettua??? Kreikkaan on jo upotettu miljardeja, milloin tämä hulluus loppuu?? Ei me voida koko maailmaa pelastaa ja miksi pitäisi, kun ei muutkaan sitä tahdo? Surullista mutta totta, tälle ei ole olemassa kaunista ja onnellista loppua kuitenkaan...

 • oksettaa rasistit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo puhuu asiaa. Moni suomalainen on kyllästynyt näihin rasistisiin ja hölmöihin kommentteihin. Hävettää näiden puolesta. Öyhöttävät, että kotimaan ihmisiä pitää auttaa ensin. Samaan aikaan kuitenkin nämä itseään maahanmuuttokriitikoiksi kutsuvat istuvat hallituksessa ja leikkaavat suomalaisilta köyhiltä ja eläkeläisiltä ilman mitään omantunnontuskia. Saatika väliä vaalilupauksista.

 • Wanha kärttyinen setämies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Jari Tervo!

  Kertoisitko suuressa viisaudessasi meille hävettävän yksinkertaisille alamaisille, että miten olet ajatellut ratkaista sen ongelman, että maailman väkiluku suurenee joka vuosi noin 80 000 000 köyhällä (käytössä alle 2 dollaria / päivä) ihmisellä?

  Miten selittäisit sen, että YK:n määritelmän mukaan esimerkiksi sotaa tai luonnonkatastrofia pakenevat eivät ole pakolaisia, vaan paon tulee perustua vainoon tai perusteltuun syyhyn pelätä vainotuksi joutumista?

  Koska köyhyys on mielestäsi oikeutettu syy tulla Eurooppaan, niin minne ajattelit sijoittaa kaikki 4 000 000 000 maailman köyhää? Helsingin kallioon? Kuusamoon? Kärsämäelle?

  Eikö ole todella elitististä ajatella, että tänne pääsevät vain rikkaimmat "köyhät", joilla on varaa käyttää tuhansia euroja Suomeen saapumiseen? Eikö meidän pitäisi "humanitäärisyyden" nimissä hakea loputkin oikeasti köyhät tänne?

  Kuinka monta "pakolaista" olet jo sijoittanut asuntoosi ja kuinka monta aioit vielä ottaa lisää?

  Nöyrin kiitos!

 • Toora

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuinka monta syyrialaispakolaista Israel on vastaanottanut? Entä albaaneja?

 • Meikusti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervo osaa taitavasti kyllä käyttää maahanmuuttokeskustelua lyömäaseena näkemättä metsää puilta. Tervo tyytyy ainoastaan pönkittämään älyvapaata vastakkainasettelua, missä maahanmuukriittisyydestä tehdään rasismia ja empatian puutetta. Nämä vihervasurit ja kokoomuslaiset eivät ole tuoneet piipertävään keskusteluun vielä lainkaan faktoja vaan pelkkä tunne näyttää ohjaavan keskustelua. Tervon tunnepitoinen avaus ei lähde puimaan lainkaan maamme resursseja ja realistisia auttamisen keinoja, Packalen nosti blogissaan pakolaisleirien perustamisen realistisena keinona kasvaviin pakolaisvirtoihin, kun nämä viherpiipertäjät tyytyvät taivaanrannan maalareiksi. Tervo ei puhu myöskään mitään pakolaisongelman syistä, jotka juontuvat paljon amerikan harjoittamista pommituksista Libyassa, Irakissa sekä Syyriassa. Tervoon juttuihin menee vain huolimaton lukija.

 • eikö tämä jo lopu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tottakai autetaan hädässä olevia mutta ensin ne oman kansan asiat kuntoon. Miten autat enää muita jos omat asiat ovat sekaisin?! Siellä on valitettavasti myös niitä elintasosurffareita jotka pääsevät tänne koska heillä on varaa maksaa kuljetuksesta toisin kuin niillä oikeasti apua tarvitsevilla. Sitten tämä kun pitäisi hyväksyä toista kulttuuria. Toki minä hyväksyn kunhan se ei riko meidän lakia. Tuntuu että heidän ei tarvitse hyväksyä meidän kulttuuria vaan toimitaan kuten kotimaassa. Menkääpä itse heidän kotimaihinsa ja vaatikaa heitä hyväksymään suomalainen kulttuuri, veikkaan että siellä suvaitaan vähemmän sitä! Miksei heitä pistetä myös vaikka hyödyllisiin töihin kuten marjanpoimintaa roskien poimintaa yms. kuin pienenä korvauksena. Jos joku täällä rötöstelee vaikka on juuri pelastunut sodan jaloista, kertoo se kyllä suuresta kiittämättömyydestä. Itse jos pääsisin sodan jaloista pakoon niin olisin kyllä kiitollinen. LOPETTAKAA TÄMÄ SUOMALAISTEN RASISTEIKSI MAALAMINEN!!!!

 • Syriana

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei nyt kovin rakentavaa tai rasismia vähentävää tekstiä ole tämä, ei minulla tästä pakolaisongelmasta kuitenkaan ole mitään mitä muissa kommenteissa ei olisi jo sanottu.

  Sellaisen virheen haluaisin kuitenkin korjata, että nykyisen teurastaja-Assadin isä Hazif oli, vaikkei mikään Omanin sulttaani niin kuitenkin Lähi-Idän johtajista ilman muuta sieltä paremmasta päästä, eikä "tapattanut kansaansa" sen enempää kuin mitä nyt jotain sotilaita meni Israelia vastaan; toki jälkiviisaana voi sanoa että esim. Jom kippur -sotaan ei varmaankaan olisi kannatanut lähteä.

 • ErkkiS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervon näkemys todellisuudesta on syy-seuraus-suhteista alkaen aina loppupäätelmiin saakka hyvin mielenkiintoinen. Miten ihmeessä ajatteleva ihminen voi omaksua noin vinoutuneen maailmankuvan, jossa faktat loistavat poissaolollaan? Vaikka kyseessä onkin kirjailija, ei kaikkea voi tai pidä sepustaa. Oikeastaan jutun koko sisältö on joko fiktiota tai suoranaista fantasiaa alkaen "rasistien" määrästä aina Syyrian kriisin tulkintaan ja "pakolaisten" tilanteeseen asti. Tervo mainitsee esim. Syyrian pakolaiset mutta jättää syystä tai toisesta mainitsematta sen, että valtaosa kaikista Eurooppaan suuntaavista "pakolaisista" tulee Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, Afganistanista ja Irakista. Isis ei vainoa Afrikassa, Afganistanissa eikä isossa osassa Irakiakaan. Syyrialaisia on koko joukosta vain pari prosenttia. Kun tällainen fakta "unohdetaan", voidaan reilusti kysyä mikä koko kirjoituksen tarkoitus oikeastaan oli. Naivi kirjoitus vai agendalla varustettua propagandaa?

 • meowmeow

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa on rasisteja. Tämä on selvä.

  Mutta koska oma kokemukseni on, että noin yksi kymmenestä joita syytetään rasistiseksi on _oikeasti_ sitä, alan väsyä koko termiin ja totean vain keskustelun helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi, että joo, olen rasisti.

  Siitä huolimatta, että minulla on ulkomaalaisia ystäviä. Tummaihoisia. Aasialainen. Afrikkalaisia. Mutta koska minusta on olemassa sellainen ilmiö kuin elintasopakolaisuus, minun ei tarvitse edes esittää että jopa(!) Suomeen saattaa muutama sellainen pyrkiä, niin olen jo rasisti. Pelkästään ilmiön olemassaolon tunnustaminen tekee minusta siis rasistin. So be it, then.

 • Idänmies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni rasisti ei ole ihminen vain sillä oletuksella, että ihminen on jotakin mieltä maahanmuutosta ja vielä arvostelee järjestelmää. Tervon varmaan teki mieli yleistää se kohdistumaan pelkästään Ps: iin, mutta tälä kertaa riitti yksi nimi. Hyvä. Ja teki mieli presidentinkin lausuntoa kritisoida, mutta ei tainnut rohkeus riittää. Vain oletus.

  Voisiko Rovanienen mies myöntää, että kai siellä nyt jokunen omaa elintasoonsa parannusta hakevakin on. Onneksi seula olisi tiukka ja hätää kärsivät saisi alun. Nimittäin rasistiksi haukuttukin on ihminen ja auttaa hädän hetkellä. Vain tiedoksi kirjailijalle.

 • Miehet ensin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Terve unohtaa mainita sen tärkeä seikan, että nyt tulevissa miehisssä on paljon niitä, jotka ovat jo sotineet jomman kumman osapuolen riveissä. He ovat saaneet vain tarpeekseen. Siitä syystä he ovat rintamakarkureita, eikä pakolaisia. Heidän velvollisuus on päättää sota, johon ovat itse osallistuneet. Tervo kirjailijana maalaa kuvaa syyttömistä Syyrialaispoloisista, jotka ovat ongelmissa vailla omaa osuuttaan, mutta tämän on vain fiktio. Fakta on se, että Syyrian ongelmat johtuvat näistä ihmisistä, eikä yksittäisestä diktaattorista. Katsokaa peiliin!

 • Syyriasta ei monia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomeen tulevista turvapaikahakijoista on tänä vuonna alle 3 % tullut Syyriasta.

  Tästä on hyvä muistuttaa, koska keskustelu tuntuu pyörivän Syyrian ympärillä. Luvut löytyvät Maahanmuuttoviraston sivuilta.

 • AinaOnTilaaKunKäytätRexonaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai että "meneillään on toisen maailmansodan jälkeen suurin eurooppalainen kansainvaellus", älä viitsi, aikuinen mies, suoltaa tuollaista roskaa. Mitä eurooppalaista tässä on, muuta kuin se, että Eurooppaan on/olisi tulossa periaatteessa vaikka miljoonittain ihmisiä, jos pääsy olisi rajoittamatonta ja kaikille mahdollista.

  Toisen maailmansodan aiheuttama pakolaisongelma, jos tarkoitat tällä Eurooppaa, oli pitkälti Euroopan SISÄINEN asia. Vai tarkoititko mahdollisesti toisen maailmansodan synnyttämää pakolaisongelmaa Aasiassa?

  Tuolloinen Euroopan pakolaisongelma oli monestakin syystä helpompi hoitaa, joista ei vähäisimpänä syynä se, että pakolaiset olivat suurelta osin samasta tai läheisestä kulttuuripiiristä ja siten helpompi TARVITTAESSA assimiloida valtaväestöön.

  Tämä nykyinen pakolaisongelma ei kyllä ratkea sillä, että siirretään Euroopan eteläpuolisen ongelma-alueen väestö Eurooppaan.

 • mie rovaniemeltä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjotus Jarilta,en osannut ees ooottaa nuin rehellisen tervettä ajattelua.ISIS porukka tosin pääsee tänne turistiviisumillaki eivätkä he alennu polisin tentattaviksi pakolaisiksi.

  Suomalaiset ovat mitä ovat,mutta ihimetyttää,etteivät ymmärrä malman tilannetta..

  Kyllä ruotti on monesti suomalaset suohjinsa ottanut.Ja ite ajoimma koltat melekein Jäämerhen.

 • Maalikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minua hävettää tämä tervon kirjoitus,ns pakolaisista on iso joukko elintaso pakolaisia ja sen takia suomi on suosikki kohde koska täällä saa hyvät rahat tekemättä mitään,sen takia esim.yhdysvallat ei ole houkutteleva kohde siellä kun joutuu tekeen töitä saadakseen rahaa.

  • Taustatiedotonko?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "ns pakolaisista on iso joukko elintaso pakolaisia" Mihin tämä väite perustuu? Tiesitkö, ettei elintasopakolaisille myönnetä turvapaikkaa?

   "esim.yhdysvallat ei ole houkutteleva kohde siellä kun joutuu tekeen töitä saadakseen rahaa" Oletko nyt aivan tosissasi? Ensinnäkin useilla köyhillä pakolaisilla ei ole resursseja matkustaa Atlantin yli, toiseksi kyllähän Yhdysvalloissa on, ja tulee koko ajan, paljonkin pakolaisia, siirtolaisia, maahanmuuttajia. Jos siis suuri joukko pakolaisista on elintasopakolaisia, ja, he eivät Yhdysvaltoihin em. syiden vuoksi tahdo, niin miten selität ristiriidan?

   Nyt ne valot päälle, hei.

 • Ihminen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari Tervo.

  Nämä kommentit olisivat hyvää tutkimusaineistoa.

  Viisaista järkyttävä tyhmiin.

  Ennen kuin kirjoitatte kiivaita kommentteja,

  vaihtakaa mielessänne itsenne pakenevien ihmisten osaan.

  Vai oikein pilkkuvirheitä!

  Yksi ja ainoa "uskonto" pelastaa pallomme.

  Tehkää pyyteettömästi sitä mikä on hyväksi meille kaikille.

 • Maramax

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hädänalaisuus on tänä päivänä hyvin liukuva ja monimuotoinen käsite....ainakin mikäli tarkastellaan Eurooppaan nyt saapuvien pakolaisten alkuperämaata. Tähän mennessä on todennettu pakolaisia saapuneen alkaen Afrikasta, Syyria, Irak......jatkuen aina Pakistaniin ja Bangladesiin asti....Eurooppalaisia Albaaneja unohtamatta.

  En tunnustaudu vähimmässäkään määrin rasistiksi, kun totean, ettei Eurooppa kykene vastaanottamaan kaikkia heitä, jotka tänne haluavat tulla paremman elämän toivossa.... Nyky-Suomi on eräs viimeisin valtio, joka tällaiseen pelastusoperaatioon kykenee Keski-Euroopasta peräänkuulutetun jaetun vastuunkannon puitteissa. Suomella menee taloudellisesti erittäin huonosti. Kuinka huonoksi tai jopa katastrofaaliseksi se saattaa kehittyä tulevaisuudessa - jää nähtäväksi. Emme tällä hetkellä kykene pitämään huolta edes omistamme, joten on aivan turha heittää rasistikorttia kehään, mikäli monet suomalaiset perustelevat maahanmuuttovastaisuutensa nykyisella talustilanteellamme.

 • Jouni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen ihmetellyt tässä pakolaitilanteessa että mihin on unohtunut suomen kodittomat? Heitäkin taitaa olla yli 7000 värjöttelemässä pakkasessa ulkona. Miksi kukaan heille huuda hätämajoitusta? Eikö se olisi juuri sitä tasa-arvoa? Tuntuu että tämä nykyinen "tasa-arvoa" on kovin yksi silmäinen.

 • Suominousuun

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tarkoitatko Tervo, että olen rasisti, koska äänestin Perussuomalaisia? Osaatko koskaan olla muuta kuin ylimielinen ja muka parempi muita? Kyse ei ole pakolaisista vaan Islamin ja rikollisten pelosta.

 • Matti kukkarossa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kukaan ei puhu, että mistä raha löytyy pakolaisvirran kustannuksiin, jotka ovat varmasti suuret. Nyt hallitus on jo ottamassa vähän joka asiasta. Kuka pystyy omistaan antamaan vaikka haluaisi. Liian monella suomalaisella on niin tiukka tilanne, että ei selviä arjesta. Siis mistä se raha otetaan? Se on helppo sanoa, että ihmisiä pitää auttaa mutta täytyy ottaa realiteetit myös mukaan, koska ilman rahaa tätä pakolaisten vastaanottoa ei hoideta.

 • Riina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Suomalaisilla on ainutlaatuinen kyky nähdä kauas, muttei koskaan pitemmälle kuin oman työvuoronsa päättymiseen." Osuvasti sanottu -Suomen nykyinen kansa ei tieda oikeasta hädästä mitään,hyvä on tuijotella turvassa omaa napaansa: kuinka moni naista huutelijoista tekee jotain hyvaa yhteiskuntansa eteen?Jotain muita kuin huutelee?

 • Raipati

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisi mukava tietää miten Amerikka osallistuu pakolaisten vastaan ottamiseen. Nehän tämän kriisin takana ovatkin

 • Europeae

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Meneillään on toisen maailmansodan jälkeen suurin eurooppalainen kansainvaellus."

  ...niin siis mistäköhän päin eurooppaa nämä välimeren seilorit ovat?? Tai muuta kautta suomeen sotaa pakoon tulevat pakolaiset---missä päin eurooppaa soditaan?? Rinkebyssä?

 • Karma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo puhuu asiaa, tosin puhujia on aina paljon toimijoita vähemmän... mutta hyvä herätellä porukkaa.

  Kunpa kaikki näiden mielipiteiden kirjoittamiseen, lukemiseen ja päivittelyyn mennyt aika olisi käytetty johinkin konkreettiseen suoritteeseen, asian puolesta tai sitä vastaan (toki lakia kunnioitaen).

  Itse kasasin omilta lapsilta käytöstä jääneitä leluja ja vaatteita jotka kiikutan iltapäivällä paikalliseen pakolaiskeskukseen.

 • Sams

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Usein olen eri mieltä Tervon provokaatioiden suhteen, mutta tämä oli täyttä asiaa. Ihmiselämä näyttää monelle suomalaiselle olevan täysin arvoton. Unohtavat että on lottovoitto syntyä Suomeen ja samaa ei voi sanoa esim. Syyriasta!

 • FACTA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun pakolaisista on 80% nuoria miehiä niin niilläkö on se suurin hätä. Taitvat hakea sitä elintasoa kun siihen pystyvät todellisen avuntarvitsijoista he viis välittävät.

 • Possu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo on tietysti oikeassa, tämä katastrofi on niin hirveä, että halla-aholaistenkin pitäisi nyt osoittaa olevansa ihmisiä. Eri asia on sitten se, päästetäänkö ihmisiä Suomeen paremman elintason toivossa, vaikka kotimaassakin olisi rauha maassa ja ruokaa pöydässä, silloin saa esittää eroaviakin kantoja. Piittaamattomuus tuhansien ihmisten hengestä saa halla-aholaiset näyttämään todella sydämettömiltä. Toisekseen, nyt pitäisi EUn äkkiä ja kovin ottein palauttaa järjestys Libyaan, jotta ihmisten massasalakuljetus, tai oikeammin massahukutus välimereen, saataisiin päättymään. Libyan hallituksen kanssa pitäisi sopia avustuspaketista ja rauhanturvaoperaatiosta, jossa perustetaan pakolaisille kunnolliset leirit Libyaan ja merivoimat partioi rannikkoa ja estää ylilastattujen ja merikelvottomien alusten poistumista kilometriä kauemmas rannikosta. Pakolaisia päästetään sitten kontrolloidusti ja turvallisesti Eurooppaan, mutta pääosin heidät palautetaan Syyriaan kun siellä joskus tilanne asettuu

 • Kepa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Jari Tervo!

  Sanasta sanaan puhut asiaa. Tuo peloittelu ja kiihottaminen menee äärimmäisyyksiin ja sillä voitettiin vaalit. Kaikkein tietämättömimmät ja kateellisemmat ihmiset tuntuvat jauhavan samaa mantraa. Ei näitä ihmisiä tunnu koskettavan lasten hätä ja kauheat kuolemat Välimereen ja rekkojen kontteihin. nyt jää mummot hoitamatta, jokainen voi tehdä mummojensa eteen enemmän, käydä vaikka katsomassa ja ulkoiluttamassa.

  Suomalaisia meni satatuhatta Ruotsiin, eivätkä kaikki menneet Volvon liukuhihnalle ahkeroimaan. Oli myös Slussenin sissit, juopot menivät sosiaaliturvan perässä. Ruotsissa 60-luvulla olleena näin kaikenlaista. Emme ole mikään Jumalan valittu kansa, joka tekee kaiken oikein.

 • Estrella

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä olen työssäni jutellut mamu-asiakkaiden kanssa, niin hekin ovat nykymenoa vastaan. Onko rasismia, kun että arabi kertoo ettei halua niitä ihmisiä tänne keiden takia lähti itse pakoon?

  • Koti, uskonto ja isänmaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja tärkein niistä on uskonto.

   Jos olisi koti, pysyttäisiin kotona ja huolehdittaisiin omasta perheestä, jos olisi isänmaa osallistuttaisiin taisteluun isänmaan hajottajia vastaan, muutenhan se menetetään.

   Onko rasisti, jos ei halua tänne ikävää ihmistä? Kyllä on. On joko ennakkoluuloinen tai anteeksiantamaton tai molempia. Koska meidän muiden mielestä hän on aivan tavallinen ihminen ja varmaankin samalla tavalla avun tarpeessa. Kuka näistä oikeasti ja kaikenkattavasti tietää..

 • Eveliina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervo, miksi kirjoitat syyrialaisista pakolaisista ja Suomessa käytävästä turvapaikanhakijakeskustelusta? Miten syyrialaiset liittyvät tähän, eihän heitä tänne tule!

  Suomeen tulee tällä hetkellä tuhansittain somalialaisia ja irakilaisia, syyrialaisia on tullut alle pari sataa! Miksi sotket asioita, tarkoituksella vai vahingossa?

 • Ei höynäytykselle!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sikamaisen törkeää huutaa jatkuvasti kurkku suorana: Suomalaiset on rasisteja. Tervo itse suhtautuu rasistisesti suomalaisiin, milloin minkäkin syyn kautta.

  Täyttä valhetta. Suomalaiset eivät ole rasisteja vaan poikkeuksellisen vieraanvaraista kansaa. Tässä on kysymys siitä, että hölmöä maata nimeltään Suomi yritetään käyttää hyväksi. Elinkeinopakolaiset pyrkivät suomalaisen sosiaaliturvan siivelle. Näiden "pakolaisten" kotimaassa tehdään suurta bisnestä myymällä näitä keihäsmatkoja. He kertovat, että pohjolassa on sellainen hölmöläisten maa, nimeltään Suomi. Sinne kun änkeää itsensä, ne antavat asunnon, ruokaa ja rahaa. Ja mikä parasta, ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin pyörittelee peukojaan.

  Tähän on helppo ratkaisu. Nämä pakolaisia haluavat voivat ottaa pakolaisia nurkkiinsa, tietty omalla kustannuksellaan. Tai lähettää kaikki rahansa pakolaisille. Ei ole suomalaisen yhteiskunnan asia toimia koko maailman sosiaalitoimistona. Jämpti on näin!

 • Ei näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minun puolesta voitaisiin ottaa vaikka kymmenkertainen määrä, mutta pakolaisleireiltä - niitä kaikkein hädänalaisempia. Tällä nykyisellä systeemillä ruokitaan vain ihmissalakuljetusta.

  • vaan näin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pakolaisvirtojen aiheuttama lopputulos riippuu siitä, mikä on vastaanottavien yhteiskuntien kantokyky. Laman ja tyytymättömyyden aikana johtajat tarvitsevat syntipukin joko rajojen sisällä tai ulkopuolella. Esimerkkinä tästä on mm. juutalaisten vainot Euroopassa. Luultavasti elintaso meilläkin asteittain huononee tai pahimmillaan jopa romahtaa. Olisiko nyt viisaampaa käyttää pakkoa EU:n rajoilla vai kohtaammeko väkivallan sitten myöhemmin valtioiden sisällä?

  • tai näin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Arabien osalta pakolaiskysymys olisi siirettävä viimeistä naista, lasta, vanhusta ja nuorta miestä myöten arabivaltioiden hoidettavaksi. Sunni/shiia ja muut erottelut ovat lapsellisia eikä niitä pidä hyväksyä verukkeiksi sulkea rajoja. Arabeilla on rahaa ja tilaa rakentaa vaikka joka pakolaisperheelle oma sviitti loistohotelliin ja maksaa ilmaiset terveyspalvelut. Vaikka huonoltahan se aito solidaarsuus näyttää, kohta tulee 70 v täyteen palestiinan pienen arabikansan nyreksimisessä, vaikka puhetta ja päätöslauselmia on piisannut.

   Elintasomme ei edes värähtäisi, jos arabit ja yleensä islamilainen maailma hoitaisivat omat, itse luodut ongelmansa.

 • Huolestunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Surullisinta on että suuri osa tuosta luvusta eivät edes itse tajua olevansa rasisteja.He vain tyhmyyksissään myötäilevät aktiivisempiä ja kovaäänisempiä rasisteja.

 • Lopullinen ratkaisu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo on täysin oikeassa. Ehdotan että nämä rasistit seulotaan väestöstä, lähetetään leireille uudelleen koulutukseen. Lopullinen ratkaisu voisi olla karkottaminen. Mutta jos sekään ei auta, on meillä vielä ratkaisumalli joka voidaan uudelleen ottaa käyttöön. Tunnen itsekin samaa epä-älyllistä raivoa kaikkia toisinajattelijoita, lue rasisteja kohtaan. Jari johda meidät oikeamieliset lopulliseen voittoon!

 • Kotkankantaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olipas järkyttävän lapsellinen ja sinisilmäinen puheenvuoro. Lähinnä myötähäpeää aiheuttaa...

  Tervo voisi laskeutua norsunluutornistaan alas Pasilanmäelle katsomaan montako syyriasta tullutta pakolaista poliisitalon aulassa päivittäin makoilee. Itse katson tuota järjettömyyttä joka työvuoroon mennessäni. Pikaisella vilkaisulla pystyy asioista tietämätönkin näkemään, että ei nämä ihmiset ainakaan Syyriasta ole paenneet. Afrikasta on käynnissä todella laaja elintasopakolaisten vyöry, joka hyödyntää esim. Syyriasta pakenevien todellista hätää. Nyt on Euroopassa portit auki ja nyt kannattaa tulla. Ikävä kyllä nämä kohtalaisen hyväkuntoiset nuoret miehet kiilaavat vastarannalla surutta heikot, naiset ja lapset tieltään parempaa ja helpompaa elämää tavoitellessaan. Tämä toiminta lamauttaa suomen ja koko euroopan kyvyn auttaa oikeasti apua tarvitsevia. Näiden kahden täysin erityyppisen vaelluksen välille täytyy tehdä ero ja toinen niistä on saatava loppumaan.

 • Totuus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ehdottomasti suurin osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on irakilaisia ja somalialaisia. Syyrian sisällissota ei kosketa heitä millään tavalla, joten Tervon vuodatus on täysin tarpeeton eikä faktatietoon perustuva.

  • Pubi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Irakin pakolaisia oli Syyriassa vuonna 2009 noin miljoona. Luku oli kasvanut pitkälle yli mijoonan, kun Syyrian kriisi alkoi.

   Ajatuksesi, ettei Syyrian kriisi kosketa Irakin pakolaisia millään tavalla kertoo siitä, ettet tiedä, mistä puhut. Isis on vallannut merkittävästi juuri niitä alueita, joissa Irakin pakolaisia Syyriassa oli. He ovat joutuneet taas pakomatkalle. Voit siis laskea Irakin ja Syyrian pakolaiset suurinpiirtein samaan ryhmään kuuluviksi.

  • työtön

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aivan, minä lopetan kaikki SPR:lle keräyskohteet, ei senttiäkään enää ikinä. Pakolaisille kyllä löytyy rahaa, työttömille ei, nälkä pari-kolme päivää kuukaudessa vaikka kuinka elää tarkasti, rahat ei riitä. Vanha 90-luvun kännykkä käytössä ja 20€:lla kun lataa(prepaid), pitää sen riittää kolmeksi kuukaudeksi. Omat asiat Suomessa ensin kuntoon, autetaan sitten muita varojen mukaan, ei vanhuksien eikä työttömien kustannuksella. Tervokaan ei laita lanttejaan kiinni elintasopakolaisiin, jotka pääasiassa nuoria miehiä

 • minä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oletan, ettei Slunga-Poutsalo tarkoittanut oikeita hädänalaisia puhuessaan elintasosurffareista. Tähän mennessä Suomeen ei vielä ole tullut käytännössä yhtään syyrialaisia, vaan monet pakolaiset ovat juuri maista, jotka eivät ole oikeasti enää vaarallisia. Juuri nuo ihmiset vievä sitä aikaa, rahaa ja muita resursseja, jota oikeat pakolaiset tarvitsisivat.

 • M

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pari sanaa. Rodulla ei ole väliä, mutta uskonnolla on.

  Kirjailija Jari Tervoa ei hävettänyt, kun hän Raamattua heitti, vai kuinka? Jeesus on Jumalan poika, jota Tervo on usein pilkannut.

  Jari Tervo häpeää meitä? Miksi? Osaako hän edes hävetä?

  Jos Jeesus eläisi vielä maan päällä, vaikkapa Suomessa, Jari Tervo olisi ensimmäisten joukossa huutamassa, että ristiinnaulitse, ristiinnaulitse.

  Totuus on aina vaikea paikka.

  "Ihmiset pakenevat, sotaa, sortoa, vainoa ja nälkää", kirjoittaa Jari Tervo. Mikä on näihin syyllinen? Islam. Miksi Tervo ei sano tätä ääneen?

  Islam opettaa, että juutalaiset ja kristityt ovat sikoja, koiria ja apinoita. Miksi muslimit kuitenkin tulevat kristittyyn Eurooppaan?

  Kirjailija Imre Kertész muun muassa kirjoittaa:

  "Det slutar alltid likadant: civilisationen når ett stadium av övermognad där den inte bara är stånd att försvara sig, utan där den på ett till synes obegripligt sätt dyrkar sin egen fiende."

  M

  • Tervo maailman messias?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin... tuo muiden syyttely ja 'kivien heittely' on perin helppo ratkaisu. Aivot ja todelliset auttamistoimet voi heittää narikkaan.

   Tervokin voisi mieluummin käyttää energiansa käytännön auttamistoimien miettimiseen ja toteuttamiseen, antaa siten oman inhimillisen ja konkreettisen panoksensa. Se olisi sydämellistä ja empaattista se! - Ja ennen kaikkea auttaisi!

 • aivot jumissa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä kun tulen täältä aseen kanssa kohti niin sinä siviili pakenet ihan varmasti ja niin nopsaan kuin pääset minne tahansa miettimättä mikähän olisi paras reitti tai paras kulkuneuvo jotta saat jostain turvapaikan. Ennen juostiin koulun talkkariakin karkuun ihan mihin suuntaan vaan nopeiten pääsi ettei se saisi niskasta kiinni - Toki oltiin isoja rosvoja kun istuttiin illalla koulun pihalla kun jossain piti kokoontua. Btw. On köyhyyttä ja hätää kyllä Suomessa jees. Mutta erottakaa suhteellinen ja absoluuttinen ja jos se keihäsfinaali ei olisikaan se maailman tärkein asia? Ei mitään keihäsmiehiä vastaan - mutta silti kaikki 18 - 50 v. asemiin vaiko wellcome ( real ?)refugees

 • Näin minä asian näen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervo on erinomainen provosoimaan ja saamaan minkä tahansa keskustelun käyntiin. Maantieteestä henkilö ei sitten tiedäkään yhtikäs mitään. Puhuu Euroopasta, vaikka Emut tulevat Euroopan ulkopuolelta. Onneksi on olemassa Välimeri.

  Tässä touhussa on kiinnittänyt huomiota Balkanin alueen toimeliaisuus - tsirtakimiehet haluavat säilyttää Kreikan turismibisneksen EU- ja IMF-vaatimusten ulkopuolella. Useimmat turismisaaret toimivat Emujen hoitolaitoksina. Emujen lähtömaissa mainostetaan koko EU-matkaa loistolaivakuvin. Myyvät ilmeisesti erilaisia risteilyjä onnelaan, jossa perillä odottavat Kreikan palmurannat.

  Mikä osuus tästä "muuttoliikkeestä" on aitoa, mikä pelkkää matkailua? Moniko lähtee matkalle asiakirjat mukanaan päästäkseen maasta toiseen ja "kadottaa" ne juuri ennen pääsyä puolen vuoden "palmulomalle"? Saa sitten vielä matkan ja matkarahaa.

  Tulee mieleen Itäsaksalaisten Itämerenkierto. Missä saa yösijan ja ruokaa. Mistä saa rahaa seuraavalle etapille.

 • leena

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos humaanista kirjoituksesta, Jari Tervo.

  Suomalaisten oli helppo esittää suvaitsevaisia siihen saakka, kun maahan alkoi tulla enemmän erilaisia ihmisiä.Tosin eivät Karjalan evakotkaan kovin lämmintä vastaanottoa saaneet, ryssittelyä ja syrjintää kohdistui heihinkin.

  Nykymaailmassa mikään lintukoto ei voi eristäytyä omaan "puhtaaseen" pesäänsä. Paitsi ehkä Pohjois-Korea.

  Tämä keskustelu tekee kyllä kovin surulliseksi. Häikäilemättömiä hyödyntavoittelijoita on kaikissa toki ihmisryhmissä. Silti toivoisin, että turvapaikanhakijoiden hätä otettaisiin lähtökohtaisesti vakavasti sen sijaan, että lähtökohtana on tulijan pahat aikeet.

  Tilanne on katastrofaalinen eivätkä ratkaisut ole helppoja. Olisivat edes humaaneja.

 • sakke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miks ainoastaan 15000? Otetaan kaikki 4 miljoonaa heti ja loput miljoonat ruotsiin niin eikö sit syyria tyhjä..

 • Muita Parempi Ihminen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maailman koulutetuin kansa, vaan ei älykkäin saati inhimillisin tai sivistynein.

 • Muuan mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oman maan ja kansan puolustaminen kansanvaellukselta ei ole rasismia. Se on jokaisen kansalaisen velvollisuus. Onnettomuudet Välimerellä johtuvat siitä, että pakolaisvirtaa eurooppaan ei katkaista, vaan sitä edistetään meritaksipalveluilla.

  Köyhiä ja kurjia maailmassa riittää. Pitääkö köyhyys jakaa tasaisesti maailmassa? Sekö on punavihreä tavoite?

  Kaikilla maailman ihmisillä on ihmisoikeudet. Kaikille ei vain riitä ruokaa. Suomessa joillakuilla on kyky nähdä kauas. Ikävä kyllä heitä pilkataan ja halveksitaan suvaitsevaiston toimesta. Toisten mielestä Suomessa on asiat hyvin silloin, kun ihmisiä kuolee kadulle nälkään tai tapetaan vääräuskoisena.

 • Lilli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se, että suhtaudun epäluuloisesti suurimpaa osaan maahanmuuttajista, vissiin tekee minusta rasisitin. En sitten kiellä sitä. Epäluulooni sekoittuu pelkoa.

  Mutta en koskaan, koskaan tule käyttäytymään siten, että haukkuisin muualta tullutta pain naamaa, satuttaisin hänta tai häneen läheisiään tai käyttäisin väkivaltaa (korkeintaan itsepuolustukseen). Sellainen rasisti en ole. (Taloyhtiössänikin asuu pakolaisia ja he ovat varsin hiljaista ja siistiä väkeä, toisin kuin monet suomalaiset.)

  Mutta Suomi ei kestä suunnittelematonta maahanmuttoa tälla tahdilla. Niin pitkään kuin talouden madonluvut ovat mitä ovat ja syömme jo olematonta pääomaa, niin köydenpää on nopeasti vetävän kädessä. Mitä sitten tehdään, pakolaisille tai meille muille? Miten antaa tukea kenellekään?

 • ihmisiä kaikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä ajattelen / arvelen, että juuri tässä hankalassa tilanteessa, kun apua pyytäviä on erittäin paljon, niin pitäisi pystyä priorisoimaan jotenkin, että ainakin kaikkein suurimmassa hädässä olevat ja kaikkein heikoimmat tulisivat autetuiksi.

  Samanlaisesta priorisoinnista on ollut puhetta omassa terveyden- ja sairaudenhoitojärjestelmässämme ja muissa etuuksissa. Priorisointi ei ole 'kivaa', muttä välttämätöntä. - Rahkeet eivät riitä auttamaan kaikkia. Se on ikävä fakta, ja silloin on oltava rohkeutta valita, että edes joitakuita voidaan auttaa.

  Ja aivan ensimmäiseksi on autettava itseään, jotta riittää voimia toisten auttamiseen! Se on kaiken kriisitoiminnan periaate ja elinehto!

  Ja vastuu on koko maailman, ei vain Suomen.

  Valitettavasti Terhon tyyppisten rikkaiden puheet auttamisen tarpeellisuudesta vaikuttavat kaksinaismoralismilta. Meillä Suomessakin monilla menee oikeasti huonosti, heidän katkeruutensa on täysin ymmärrettävää. Ne voivat auttaa, joilla on eniten mistä jakaa!

 • teijo holopainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  herra tervo voisi ihan yhtähyvin jauhaa vaikka semmosesta asiasta.paljonko yksi pakolainen maksaa meille veronmaksajalle.kertoa mitä kaikkea tukija laittomasti maahan tuleva pakolainen saa (mitä tukia suomalainen

  työtön saa) oot muuten mauton herra tervo

  • Otto

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Vuonna 2015 vastaanottorahan määrä kuukaudessa on yksin asuvalla ja yksinhuoltajalla 316,07 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 92,64 euroa. Muilla yli 18-vuotiailla tuki on kuukaudessa 267,02 €, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 76,29 euroa. Perheensä kanssa asuvalla lapsella määrä kuukautta kohden on 201,63 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 59,94 euroa."

   Kaveri kyllä tiesi, että tuon lisäksi jokaiselle pakolaisperheelle ostetaan uusi auto.

 • kärrinpyörä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervon seuraava blogi-kirjoitus lienee otsikoitu: Viisisataaneljäkymmentätuhatta_hei me tienataan_kannattajaa

 • Reiska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Otetaan kaikki hädänalaiset Suomeen ja muutetaan me Suomalaiset,vaikka Venäjälle..... saavat aloittaa uuden rauhallisen elämän koraani tai raamattu kädessä! Kauanko sitä rauhaa ja rakkautta kestäisi, ehkä 2 viikkoa!!!

  • länteen päin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei kun muutetaan hiljakseen Ruotsin keski-ja pohjoisosiin. Siellä on tyjeneviä taajamia, halpoja kerrostaloasuntoja ja meän kieli. Myydään omat tonti ja asunnot hyvästä hinnasta Venäjän rikkaille. Samalla ratkeaa itärajan kysymys, päästään meren taakse turvaan ja ruotsalaisten on pakko puolustaa meitä.

   Ken onnen löytää, älköön siitä toisille hiiskuko.

 • ihmisiä kaikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta Terho ja muut auttamisesta kolumneja kirjoittavat voisivat lyödä voimansa yhteen ja ryhtyä konkreettisiin toimiin, organisoimaan esim. seuraavaa.

  Tässä jokin aika sitten oli julkisuudessa puhetta pikkutaloista / -mökeistä, joita voisi rakentaa omakotitalojen pihoille. Nyt auttamistalkoisiin kaikki, joilla on omakotitalo ja tontti, jolle mahhtuu rakentamaan!

  - Ko. mökin voi lahjoittaa näiden apua tarvitsevien pakolaisten asumiseen!

  Varmaan noin varakkailla olisi mahdollisuus myös työllistää, esim. kodin- ja puutarhanhoidon tehtäviin!

  Puheista tekoihin! Kiitos!

 • Aina Äänessä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtion varoja voisi hyvin käyttää poliitikkojen tutkimusmatkaan lähemmäs sinne mistä nämä ihmispoloinen ovat paenneet! Perspektiiviä hakemaan..

 • Leila - pahat mielessäkö?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai että semmoinen oksennus tällä kertaa "älykkö" Tervolta. J. Tervo ei ole lainkaan kiinnostunut tai huolissaan siitä, että mistä rahat tähän kaikkeen lystinpitoon? Mistä lisää poliiseja pitämään huoli siitä, että nämä tulijat, jotka tulevat suurimmaksi osaksi sellaisista maista, joissa nainen on suunnilleen koiran arvoinen jos sitäkään, eivät raiskaa vastaantulevia naisia. J. Tervo ei rajoittuneessa vasenpunahuuruissaan tajua sitä, että nämä tulijat tuovat saman sekasorron mukanaan mistä lähtivät. Tämän näkee vaikka J. Tervokin, jos viitsii vilkaista mitä länsimaapurin ghettoutuneissa kaupungeissa todellisuudessa tapahtuu. Ei kiitos, minä en halua tänne yhtään enempää 20 - 35 vuotiaita miehiä raiskaamaan ja pahoinpitelemään. Minä en halua itselleni enkä kanssasiskoilleni pelkoa tästä sakista mikä väistämättä tulee. Näitähän on jo tälläkin hetkellä jatkuvasti suomessa. Lähes päivittäin saa lukea kuinka jossain on mustamiesjoukko raiskannut tai pahoinpidellyt viattoman vastaantulijan.

  • Helena

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Perussuomalaiset ovat syyttäneet mediaa ajojahdista ja yllytyksestä. Leilan viestin perusteella näyttää siltä, että jokin osa mediasta lietsoo maahanmuuttovastaisuuteen. Pelottelee suorastaan.

   Itse lakkasin lukemasta iltapäivälehtiä 20 vuotta sitten, koska en kestänyt niiden luomaa kuvaa Suomesta: ihan kotikutoista väkivaltaa ja vääryyttä.

   Ehkä ei olisi kannattanut - nyt en enää ymmärrä, mistä maasta Leilan viestissä puhutaan. Minun tietooni tällaista päivittäistä väkivaltaa ei ole tullut.

 • immo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan se turhauttavaa kun nuori ja koulutettu työtön mies alkaa valittamaan miten me nyt ei vaan voida auttaa kaikenmaailman elintasopakolaisia ja raiskaajia, eikä siinä auta selittää, että toki ulkomaalaiset ovat korostuneet raiskaustilastoissa, mutta ei ne kaikki silti ole raiskaajia.

  Omaisuutensa ja kotinsa menettänyttä ei nyt vaan voi auttaa, mutta suomessa ilmaiset koulutukset ja ylläpidon lapsesta asti saanutta miestä pitää auttaa, vaikka miehelle ei työ maistu, ei kato kannata tehdä ku korvauksilla ja säästöillä pärjää.

  Tälläiset miehet ilmeisesti ajattelevat, että joissain syyriassa asutaan edelleen savimajassa ja ainoa työ mitä he osaavat tehdä on ruukkujen kanniskelu hassusti pään päällä ja jos niitä tänne otetaan niin niiden elämästä pitäisi tehdä mahdollisimman hankalaa ja sitten ne pitäs lähettää takas heti ensi tilassa.

  Eikä mikään muuta näitä luuloja.

 • jep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On se kumma kun suomalaisella ei saa olla mielipidettä! Ja jos on niin väärä jos eri mieltä kuin kirjoittaja. Se nyt on täyttä potaskaa että tarvitsemme maahanmuuttajia. 500.000 työtöntä ja pula työntekijöistä? Jos nyt löydettäisiin vaikka 50.000 työpaikkaa vuodessa, kestäisi 10v. että kaikilla olisi töitä. Mitä jos otettaisiin asia esille vaikka 8v. kuluttua. Olisi vielä pari vuotta kotoutukseen.

  Kyllä niitä tulijoita olisi vaikka se Kataisen kaksi miljoonaa, mutta ei ole millä elättää.

 • MNT

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sitäkö on rasisti, jos ei tahdo tänne turvapaikanhakijoita, koska Suomessa on vähäosaisia jo riittävästi omassakin kantaväestössään? Ei se ole rasismia.

  Tänne otetaan 40.000 uutta pakolaista, kustannus jo pelkästään per henki vuosi on kymmeniä tuhansia euroja.

  Samaan aikaan eläkeläisiltä leikataan eläkettä ja tukia. Nämä ovat kuitenkin jo kertaalleen maksaneet verotuloilla tulevan eläkkeensä ja rakentaneet tätä maata. Turvapaikanhakijoista ehkä promille tulee koskaan menemään töihin ja tuo näin jotain takaisinpäin Suomeen verotuloina.

  Puhumattakaan näiden rikollisesta toiminnasta, josta ei käännytetä takaisin lähtömaahan.

  Realismi ei ole rasismia. Silmät auki, nämä maahanmuuttajat aiheuttavat hirveän määrän kustannuksia Suomelle, jolla on velkaa jo muutenkin hirvittävä määrä.

  Järki hoi, älä jätä.

 • Hölmöläisten maa- hoh hoijaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksihän sitä aina otetaan aseeksi Syyrialaiset, jos tänne tulijoista heitä on vain pieni osa? Siinä siivellä tulee juuri ne elintasosurffarit ja muut vastaavat seikkailunhalusiset nuoret miehet. Ja onko kaikilla puhtaat jauhot pussissa - ei ole kyse vain Isisin värväämistä! Mutta taitaa olla hyvä sulkea silmät vaan - ne perin siniset - niin kauan kuin voi!? Ja montako sataa uutta tulkkia pitää palkata somalin kielelle ja syyrian ja afganistakin ja irakin. Nyt jo koulun vanhempien tilaisuudessa monessa pöydässä istuu tulkki!! Niin että rahaa riittää - eikä siirtolaisilta voi mitään odottaa. Kyllä suomen siirtolaisilta odotettiin paljon kun menivät Amerikkaan - terveyttä ja vastaanottaja ja kyky elättää itsensä jne. Eikä mitään saatu ilmaiseksi. Tutustu ensin historiaan ja tilastoihin Jari

 • Laho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo aikoo ilmeisesti päästä historiaan suurena humanistina ja hyväntekijänä kyläväessään ylenkatsettaan ja määritellessään rasisteja.

  Pakoilaisbisnes on iso bisnes, ihmissalakuljettajille ja pakolaiskeskusrajastajille. Tervon ei tarvitse päivääkään miettiä, millä kaikki kustanetaan eikä mitä sitten, kun rahat on loppu jo viime vuosikymmenellä. Eikä vihervasemmiston. Niin kauan kun sossuraha juoksee, ei mitään suhteellisuudentajua. Ei tarvitse kantaa vastuuta rahasta eikä seurauksista senkun vaan määkii rasismista. Suomalaiset saadaan konttaamaan Saksan ja muiden maiden pakolaisongelman edessä kun huudetaan niille rasismia. Ja tämä umpisokea paapojasiipi täydellä höyryllä kaataa kaiken kunnollisten suomalaisten niskaan. Eniten tässä maassa ihmisiä on jakanut, lietsonut ongelmakeskeisyyttä ja haastanut riitaa viimeiset kymmenkuntavuotta tämä sinisilmäinen paapojasiipi. Kuka teistä oikeasti ottaa vastuuta muustakin kuin tuo pakkomielteinen määkyminen?

 • Perussuvaisevainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erikoista, että kommenttini sensuroitiin Ylen toimesta. Puhuin ex-poliisina ilmeisesti liian arkaluontoisista ajankohtaisista aiheista. Maahanmuuttajissa on yhtä lailla vilpillisesti ajattelevia kuin meissä kantasuomalaisissakin!!

 • Faceless

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ajatteleekohan tervo sydämmellä ja lompakolla samallalailla? Hyväksyykö hän että hänen veroprosenttiaan korotetaan esim 10 %- YKSIKKÖÄ??

  Sillä rahalla taitaisi elättää parikymmentä turvapaikanhakijaa vuoden ajan?

  Taitaa kuitenkin olla niin että suuri osa näistä hyysääjistä on sellaisia jotka eivät ole tehneet OIKEITA töitä ja maksaneet niistä veroja. Jos minä olen rasisti, kun laitan omanmaan kansalaiset etusijalle, olen ylpeä rasisti!!

  • koulutettu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Taitaa kuitenkin olla niin että suuri osa näistä hyysääjistä on sellaisia jotka eivät ole tehneet OIKEITA töitä ja maksaneet niistä veroja."

   Kun tutkimusten mukaan rasisteilla on heikompi koulutus kuin muilla niin jo tuon perusteella voi väittää, että rasisteja on enemmän työttömänä ja he ovat muutenkin huonommin palkatuissa töissä kuin muut eli maksavat vähemmän veroja kuin muut.

  • Faseless

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen itse korkeastikoulutettu!! En ole rasisti omasta mielestäni ollenkaan. Ja tuohon rasismi ja vähänkoulutettu-asiaan voin antaa esimerkin joka sopii siihen loistavasti. Teen töitä jok päivä korkeastikoulutettujen kanssa.Heistä 90 % kieltää katsovansa salattuja elämiä. Mutta kun olen pari kertaa heittäny kahvitauolla että nyt siinä eilen kuoli se "x" niin kappas vain yhteen ääneen tulee huuto eipä kuin se "y"!! Kokeileppas omalla työpaikalla. Kaverit on testannu ja toimii. Nuo korkeasti koulutetut "häpeävät" jotain!! Ja on muuten sitten tullu kahvihuoneeseen hiljasta pari kertaa. Sitä vois muuten aatella niinkin että nämä vähemmän koulutetut eivät ole kuluttaneet yhteiskunnan varoja opiskellessaan ilmaiseksi !!

  • koulutettu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Sitä vois muuten aatella niinkin että nämä vähemmän koulutetut eivät ole kuluttaneet yhteiskunnan varoja opiskellessaan ilmaiseksi !!"

   Tämä on tietysti totta.

   Sen vuoksi kannatankin vahvaa progressiota verotuksessa, koska niiltä, jotka ovat saaneet yhteiskunnalta hyvän koulutuksen ja sitä kautta lihavamman tilipussin on kohtuullista odottaa, että he tuosta hyvästä myös kantavat yhteiskunnasta enemmän taloudellista vastuuta verojen muodossa.

   Kyllä pakolaisistakin hyviä veronmaksajia tulee, kunhan annamme heille koulutusta, tuemme, kannustamme ja hyväksymme heidät ihmisarvoisina yksilöinä. Emme me ihmiset niin kovin erilaisia ole tunteinemme ja pettymyksinemme. Hyvässä ja kannustavassa vuorovaikutuksessa parhaat ominaisuutemme korostuvat ja huonossa vuorovaikutuksessa, sellaisessa peilissä, jossa meille näytetään, että olemme huonoja ja arvottomia me rupeamme itsekin toisinaan uskomaan niin.

  • Faceless

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   450 000 odottaa suomessa koulutusta, työtä, jne. Vaikka Suomen talous lähtis sellaiseen nousukiitoon että vuosittain tulisi 25 000 uutta työpaikkaa nettona, jakolaskulla voi laskea kauanko se vie. Lisäksi vieläkin vaikuttaa automaatio työpaikkojen määrään. V. 1989 sanottiin faktana, että Suomesta loppuu opettajat, varsinkin mat opet. :) Ei tarvitse pelätä. Ja jo vuosia on paukuteltu henkseleitä että työvoima loppuu! Ei lopu!! Ja väitän aivan lonkalta, että valtaosa nuista nyt tulevista miehistä ei koskaan tule nettomaksajaa Suomelle. Sivuhuomautuksena on pakko kirjoittaa YLE veroa maksavana eileisestä jutusta TV:ssä. Vaihdoin kanavaa ja: Ruotsi on hyötynyt miljardeja pakolaisista! Hetken tauko ja sitten: joillakin paikoin 60 % työttömyys vaivaa ja porukka oirehtii. Paljon saa se 40 % tehä töitä ja maksaa veroja että päästään etes nollaan. Toinen huomio on että kun toimittajat käy siellä slummeissa todistelemassa että ei ongelmia, aika on AINA aamupäivä! Miksi?

 • ylismäki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä on auttaa niitä, jotka henkensä kaupalla pakenevat. Kuten aikanaan karjalaisten asuttaminen.

  Voidaanko kuitenkaan samalla varjeltua siltä, ettei maahamme synny Malmön tai Göteborgin kaltaisia ongelmakeskuksia.

  Innokkaimpien humanistien olisi hyvä käydä Malmössä vähän tutkimassa tilannetta.

 • lyppis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksikään suomalainen ei kärsi nälkää, kylmyyttä tai vainoja!

 • Vammainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari tervo puhuu arvailuista kun puhuu solottautujien määrästä! Mistä hän saa yhden tuhannen joukosta luvun? Vai olisiko oikea luku jopa 10% jolloin heitä olisi jopa 1500 vaarallista terroristia Suomeen jotka tämä omasta mielestään älykäs kirjailija lokeroi samaan joukkoon näiden 700 000 ihmisen kanssa jotka ovat sitä mieltä että vanhukset ja sairaat omat kansalaiset ja muuten huonoon asemaan ilman omaa syytään joutuneet perheet pitäisi hoitaa ennenkuin voimme auttaa muita!!! Tervo puhuu että nämä menevät katsomaan keihäs finaalia! Siis onko Tervon mielestä urheilu ja kulttuuri pahasta? Eikö näillä ketkä on jo ajettu nurkkaan omassa kotimaassaan saa edes katsoa suomalaista menestystä urheilukilpailuissa lajissa josta ainoastaan voi toivoa jotain kansallistunnetta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta kun kaikki muu on jo viety!!! Tervo itse marssii huipputuloillaan kaljalle ja samalla tarkkailee kuinka paljon juuri nämä sorretut ja terroristeiksi luokittelevat ihmiset ovat kustantaneet hänen

 • JT Lappeenranta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen aina pitänyt Jari Tervoa älykkäänä miehenä, mutta nyt ihmetyttää todella suuresti miksi hän yhdistää kaksi täysin eri asiaa! Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia voi hyvinkin olla tuo 700.000, mutta rasisteja tuosta porukasta ei ole kuin pieni murto-osa. En mitenkään voi uskoa tuota Jari Tervon sanomaksi, olisiko kyse kuitenkin jonkun toimittajan "älynväläyksestä"?

 • Rassisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö tuo rasistikortti ala olla jo aika loppuun käytetty? Jos se on rasismia, että ei halua tänne samanlaista tilannetta mikä Ruotsissa parhaillaan vallitsee niin olen siis rasisti. Jos haluan, että ensin autettaisiin oman maan köyhiä niin olen rasisti.

  Te rasismikorttia käyttävät maapalloa syleilevät avuliaat ihmiset mitä jos kaivaisitte vähitellen päänne pois sieltä minne aurinko ei paista.. Oman kantaväestön hätä kasvaa mutta siitähän te viis veisaatte.

  Millä rahalla pitäisi elättää kaikki tänne tulijat?

  Joku "viisas" tuossa sanoi kommentissaan:

  -"Suomen nykyinen kansa ei tieda oikeasta hädästä mitään,hyvä on tuijotella turvassa omaa napaansa."

  Ei tosiaan tiedä hädästä mitään ja todellakin rukoilen ettei tule koskaan tietämäänkään, mutta tätä menoa, kun ihmisiä laitetaan täällä tiukoille niin varmasti tulevat tietämään.

  Sodan jaloista pakeneville on ehdottomasti turvapaikka saatava, mutta lopettakaa puheet työvoimaperäisestä maahanmuutosta, koska sille ei tarvetta ole.

 • Mr.Carcass

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tätäkö Jari ja kumppanit haluaa!!! Nykymenolla olemme vähemmisto 8-10v kuluttua. Nykyisellä vahdilla tulee 10t mamua kuukaudessa. Se on 120t vuodessa, 1.2 miljoonaa 10 vuodessa. Vaikka edes puolet saa jäädä tänne se on 600t. Siihen perheenyhdistys (puoliso ja 2 lasta) 2.4 miljoonaa. Mamut tekevät keskimäärin 3-4 lasta (somput 6-7) joten se on 3.6-4.8 miljoonaa. Enkä edes laskenut jo täällä olevia mamuja, niiden perheenyhdistymisiä tai lisääntymistä. Eipä mulla muuta... Peli on menetetty, jos hallitus ei toimi pikaisesti, joten tämä taitaa sitten olla Suomen loppu. Olihan tämä kiva paikka asua. Harmi että hallitus tuhosi tämän maan.

  Ai niin mitä tuo muuten maksaa? Aikuinen maksaa 15-20t/v ja lapsi 50-80t/v. Se on mukavat 60-90 miljardia/v 10v kuluttua, jos he ovat Vokissa. Työllisyys on noin 50% mamuilla (sompuilla 20-30) joten 30-45 miljardia/v

  • Pubi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nykyarvio on - huomioonottaen tämän nykyisen kriisin, että vuonna 2020 Suomessa asuu perhesiteiden (32 % v. - 2013 *), töiden (25 % *), opiskelun (27 % *) tai turvapaikan saaneen pakolaisen statuksella (13 % *) n. 330 000 ulkomaalaistaustaista ihmistä.

   Se on n. 7,5 % Suomen koko väestömäärästä.

 • Konservatiivi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksi asia häiritsee minua näissä keskusteluissa: Elintasopakolainen ja suomalaisten siirtolaisten samastaminen siihen.

  Elintasopakolainen on henkilö, joka menee toiseen maahan laittomasti, väittää olevansa kotimaassa vainon kohteena, mutta tosiasiallinen syy on parempi elintaso. Tällaisia elintasopakolaisia on todellakin lähtenyt Suomesta, mutta ei länteen vaan itään. Moni suomalainen meni 1920-30luvulla rajan yli Neuvostoliittoon, koska uskoivat asioitten olevan siellä paremmin. Siellä niiden kohtalo oli tyly. Vasemmistolaisten pitäisi muistaa tämä, kun puhuvat suomalaisista elintasopakolaisista.

 • Tervo muka-humanisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hirvittää tämä Tervon sydämettömyys ja julmuus, joka on naamioituna "muka humanismiksi ja hyvyydeksi"; Tervo ei koskaan ole huolissaan vanhuksista vanhainkodeissa, joissa hoitajia on niin vähän, että monet vanhukset eivät pääse edes päivittäin ulos. Lisäksi vanhuksilta ei edes vaippoja ehditä vaihtamaan, vaan he viruvat siellä täysin epäinhimillisesti, perustuslain vastaisesti.

  Sen sijaan Tervo on jatkuvasti huolestunut ulkolaisista ihmisistä, mutta ei oman maalaisistaan. Siinä sitä vasta julmuutta on.

  Kuten tuhanteen kertaan on jo ehdotettu, pakolaiset Syyriasta on pelastettava lähimaan leireille samanlaiseen kulttuuriin. Suomeen on aivan turha ottaa totaalisen erilaisesta arvomaailmasta olevia ihmisiä näin suuria määriä, koska läpi maailman historian on osoitettu, että täysin erilaiset kulttuurit eivät tule helposti toimeen keskenään. Seurauksena on ainoastaan konfliktit.

  Ainoa asia, missä Tervo on oikeassa, on se, että Syyriassa ei ole puolta jonka puolelle asettua.

  • ihmisiä kaikki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aivan, oikea humanisti on huolissaan KAIKISTA köyhistä! Ja vaatii, että rikkaat osallistuvat auttamiseen eniten. Rikkaat maat ja rikkaat yksilöt.

   Ja ennen kaikkea ryhtyy itse henkilökohtaisesti puheista tekoihin!

   Muu on tekopyhyyttä ja rasismia köyhiä kohtaan!

   Meilläkin esim. isoissa asunnoissa asuvat voivat ottaa takapiharakennuksiin ja ylimääräisiin huoneisiinsa autettavia. Päätetään rajaksi vaikka 50 neliömetriä per henkilö; kaikki muuhan on ylellisyyttä, josta voi tinkiä oikein hyvin.

   Kaikessa muussakin tinkiminen on aloitettava varakkuuden mukaan porrastaen. Se, on tasa-arvoista se! Aitoa humanismia!

 • Tervo muka-humanisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lisäksi Tervo unohtaa sen, että ne kaikkein hädänalaisimmat ja köyhimmät edelleenkin jäävät sinne Syyriaan. Suomeen tulee vain ne, joilla on varaa maksaa pakomatkasta tänne salakuljettajien vaatima summa.

 • Kaapu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno kirjoitus Tervolta ja täyttä totta! Kiitos!

 • axu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aseita saa kriisimaissa huomattavasti halvemmalla kuin matkoja eri muodoissa sieltä pois. Aseettomaksi ei tarvitse siis jäädä.

 • Neppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai että nostetaan "naisia, lapsia ja miehiä". Siis tuo jätkä oikeasti väittää että siellä merellä on naisia ja lapsia edes mukana kun ne veneet ovat täynnä nuoria miehiä. Ja välimeri on muuttunut kuoleman mereksi italian taksipalvelun takia. Jos joku oikeasti pakenisi henkensä edestä jäisi hän ensimmäiseen turvalliseen maahan. Syy sille, että lähdetään matkalle usean turvallisen maan läpi on kyllä puhtaasti ahneus ja silmissä kiiltävä korkea elintaso tekemättä yhtään mitään

 • Juhokusti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervon tapaan kuuluu olla jälkiviisas. On niin mukavaa "mollata" muiden tekemisiä. Odotan Tervolta uutta "Tuntematonta". Hänellä on varmaan sanansa siihenkin sanottavana.

 • Tervo muka-humanisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi Jari Tervo ei ajattele meidän oikeuttamme säilyttää Eurooppalainen kulttuuri ja arvot ilman konflikteja?

  Sillä kun muslimikulttuuri kasvaa riittävän suureksi Euroopassa, niin se asettuu ilman muuta vastaan eurooppalaisten länsimaisia arvoja, vaatien omien arvojensa tuomista lainsäädäntöön jne.

  Miettikää nyt järjellänne: lähi-idän ja pohjois-Afrikan maiden kulttuureissa vaikuttaa uskonto hyvin voimallisesti. Muslimi-enemmistöiset maat eivät edes ole kirjoittaneet YK:n ihmisoikeuksien julistusta, koska niiden mielestä se on liian länsimainen sallien uskonnonvapauden. Sen sijaan niillä on Kairon Julistus.

  Kun nämä ihmiset ovat hyvin vahvasti sitoutuneet elämään koraanin mukaisesti, ja samalla Kairon Julistus vaikuttaa heidän käsityksiin ihmisarvosta ja arvomaailmasta, niin miten oletatte, että muslimit hyvin suureksi populaatioksi kasvaessaan antaisivat yhtäkkiä periksi länsimaisten arvojen hyväksi? Minun mielstäni ei mitenkään, vaan seurauksena on täysi yhteentörmäys.

 • Squid

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erinomainen kirjoitus Tervolta taas kerran, peukutan isänmaan ja järjen puolesta.

  Kannattaa muuten huomioida asiaa tarkemmin pohtiessa myös "case Forssa", josta lainaan tähän tuoreen kommentin sinänsä ikävästä, tuoreesta uutisesta Sanoman painon lopettamiseen Forssassa:

  Uutisessa kommentoi Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko joka kertoo, että nyt mietitään, millä keinoilla kaupunki pystyisi edistämään mahdollisimman nopealla tavalla uusien työmahdollisuuksien löytymistä

  YLE Talous 31.8.2015 klo 14:55 | päivitetty 31.8.2015 klo 14:55

  "Olen ilmoittanut, että meillä on kiinnostusta selvittää, löytyykö hyviin kiinteistörakennuksiin muuta työllistävää käyttöä jatkossa. Hyvin avoimin mielin oltaisiin keskustelemassa, jos Sanomalla tai jollain muulla toimijalla olisi intressiä sijoittaa Forssaan sellaisia toimintoja, mitä täällä ei ole tällä hetkellä."

  Heppu vaikuttaa ihan järkevältä...Pitäisköhän sitä turvapaikka-asiaa pohtia uudestaan siellä valtuustossa...???

 • Matematiikka ei inhimillilstä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kolmosella menee mainos, että kehitysavun saajamaat ihmettelevät, kun Rikas Suomi vähentää kehitysavun lähes puoleen. Ei 200 miljoonaa euroa ole lähelläkään puolta. Suomen rikkauskin on vahvasti liioittelua.

  Afrikasta tulee nykyisin satoja tuhansia, joista osa hukkuu ja osa hukutetaan matkalla. Tästä huolimatta on ennustettu maanosan väkiluvun nelinkertaistuvan vuosisadan loppuun mennessä. Kyllä hukkuvia ja rannalle päässeitä siis riittää tulevillekin vuosikymmenille. Maailman väestöpaine on lähes voittamaton haaste. Naisten koulutus olisi hyvä, mutta auttamattoman hidas tie.

  Ehkä joku putinin tai isisin aloittama seuraava maailmansota tai uudet kulkutaudit kuitenkin muuttavat kehityksen kulun.

  • jyväskyläläinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Väestöräjähdyksen painopiste tulee vielä pitkään olemaan jossain ihan muualla kuin Afrikassa. En sano, etteikö syntyvyyttä vähentäviä toimia tarvittaisi kyseisessä maanosassa. Päin vastoin. Silti: Afrikan väestön nelinkertaistuminen ei vielä nostaisi väestöntiheyttä (nykyisen) EU:n lukemiin puhumattakaan jostain Intiasta tai yleensä Kaakkois-Aasiasta. Maailman kantokykyä jäytää ennen kaikkea Kaakkois-Aasian valtavien ihmismassojen vaurastuminen. Siihen verrattuna Afrikka on melko mitätön tekijä vielä pitkään.

 • entäs ne sedät ja serkut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni arabien keskinäinen solidaarisuus on todella vähäistä. Miksi eivät ota kaikkia arabiveljiään ja asuta luokseen - rahaahan aivan pulppuaa öljylähteistä. Siellä ollaan todellisia syrjijöitä, riittä että on toista isla,ilaista uskonsuuntaa kuin itse tai että USA ja Israel voidaan nimetä syypäiksi vaikka vuosikymmenien ajaksi (palestiinan arabit).

  Eurooppa sitten (me vääräuskoiset) tarjoamme sitten sijoitusta jo valmiiksi tiheille asuinalueille, melko huonoilla työlistämismahdollisuuksilla ja aivan väärillä kielillä.Ihmettelen, että arabit ja muut islaminuskoiset tänne edes haluavat. Mutta kun se arabiveljien apu on enimmäkseen vain puheissa, oikeasti tapellaan. Saudit ne kaasuttelevat Cadillaceilla autiomaassa ja rakentelevat ökyrakennuksia, paljon on myös vain sijoitettu rahaa ympäri Euroopan rahakeskuksiin. Turkkihan kyllä auttaa, vaikka ei ole edes arabimaa. Sen ymmärrän hyvin, että köyhänlaiset Afrikan maat Somalian naapurissa eivät pysty apua riittävästi tarjoam

 • vihapuheeseen uupunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervo, lopeta jo 'suomalaisten' jatkuva haukkuminen. Lopeta jo saarnaaminen. Se ei tuo tulosta, se ei johda mihinkään. Olisiko mitenkään mahdollista tuoda sinänsä tärkeää asiaasi esiin rakentavassa hengessä?

  • Oikeanputaanoja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuskinpa suomalaiset ovat sen enempää rasisteja kuin muutkaan eurooppalaiset. Äärimmäiseen ajatteluun taipuvaiset tekevät omasta maailmastaan selkeän mutta samalla mustavalkoisen, jossa kauniille käytökselle, uskonnollisille mysteereille ja yleisinhimilliselle rakkaudelle ei ole tilaa. Onneksi koettu ja eletty elämä on värikylläisempää kuin Tervon verbaalimaalaukset! "Huumori" ja "totuus" ovat kovin usein kiusaamista, mitä väärämielisyyden viljelijä ei itse ymmärrä.

 • Epäuskoinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen todella hämmästynyt, että kirjailija Tervo lähtee mukaan vihapuheellaan. Eiköhän nyt olisi syytä yrittää yhdistää suomalaisia ja heittää rasistikortit pois. Kammottavaa.

 • Jos ymmärrätte mitä tarkoitan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan Tervolta taas uusi kirja tulossa jouluksi...

 • RamiX

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei yhtään lisää pakolaisia Suomeen!

  Jokainen maksaa liikaa suomalaisille veronmaksajille!

  • Aulis

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Jokainen maksaa liikaa suomalaisille veronmaksajille!"

   Tiärä sanoo. Yks makso mulle kerran kakskymppiä, kun auton sitä täyttämään työnhakukaavakkeen.

 • myöskin evakon jälkeläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervon kirjoitus on oivaltava ja humaani - kiitos siitä!

  On selvää, että Suomeen pyrkijöiden keskuudessa on monenlaista kengän kuluttajaa. Siksi vastaanotto pitääkin organisoida ja hakijat rekisteröidä ja tutkia - juuri kuten nyt tehdäänkin. Vaikea ymmärtää mikä tässä on niin pelottavaa?

  Omat vanhempani joutuivat lähtemään Karjalasta kahteen kertaan, ensin keväällä -40 ja sitten uudestaan kesällä -44. Ei heitäkään olisi tänne haluttu. Suomesta löytyi silloinkin vankkoja mielipiteitä, joiden esittäjät toivoivat evakkojen palaavan sinne mistä tulivatkin. Karjalaisia nimiteltiin avoimesti toisen luokan mustalaisiksi, joiden rodulliset(?) ja kulttuurilliset(?) piirteet eivät sovi suomalaiseen(!) ympäristöön. Silloin onneksi löytyi päättäjiä joilla oli rohkeutta löytää ratkaisuja siirtoväen asuttamiseen. Nyt evakot ja heidän jälkeläisensä ovat rakentaneet tätä maata seitsemänkymmentä vuotta. Pitäisikö sama mahdollisuus antaa muillekin aidosti sotaa pakeneville?

  • Hölmöläisten hommaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuleeko nimimerkille mieleen yhtään se, että karjalaiset olivat ja ovat ihan suomalaisia ja sama kieli. On se niin eri asia ja silloinen ymmärtämättömyys oli väärin. Mutta kyllä silloinkin päättäjät piti huolen, ettei liian hyville alueille eikä ruotsinkielisten lähelle laitettu. Ymmärtää kai sen vastaanottopuolenkin harmin, kun kaiken sodan ja puutteen keskellä piti maat jakaa. Mutta se oli silloin kuitenkin aivan oikein - mutta tällä nykyisellä maahanmuutolla ei ole mitään sen kanssa tekemistä. On se kumma että aina vedetään Karjalan evakot keskusteluun mukaan!! Hyvin on media hommansa hoitanut - kaikki evakkoikäiset on saatu oman kansaa vastaan sinisilmäisen humaanisuuden nimissä. Kunpa se olisikin vain sitä. Mutta ihmisluonnon tuntien ei ole - pahimmassa tapauksessa salakuljettajalle on maksettu ryöstämällä saaduilla rahoilla. Kaikkea mahtuu mukaan - se on varmaa. Ja suurin osa nuoria miehiä - on se outoa kun naiset saa olla sodan keskellä ihan rauhassa ja lapset ja vanhukset!!

 • Jepjep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällä asialla on turha nostaa verenpainettaan. Tämä ei ole mielipide- eikä valintakysymys. Pakolaisia tulee nyt ja jotenkin tilanne on hoidettava. Toivottavasti virta loppuu joskus.

 • kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari jos siis täällä on vuoden kuluttua 10 isisin herraa soluttautunut niin eikö siinä ole 10 liikaa, yksikin riittää niinpä ei oteta riskiä,koska "pommin"varmasti heitä on siinä joukossa

 • aurinko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Jari! Uskalsit puhua totta. Lähiaikoina on hävettänyt olla Suomalainen.

 • ansku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jooo... minkähän takia rikkaat persianlahden maat eivät osallistu tähän taakan jakoon. siellä on sama kulttuuri ja uskonto sekä kieli kuin näillä pakolaisilla? sopeutuminen olisi huomattavasti helpompaa. miksi usa ei osallistu. usa on kaatanut viime vuosina lähi-idän diktaattoreita ja aiheuttanut kriisejä ja epäsopua näissä maissa. silti suomeen virtaa turvapaikanhakijoita ikäänkuin suomalaiset olisivat jotenkin tästä vastuussa. ei suomi ole mitään velkaa kenellekään. ne jotka tämän hyväksyvät voisivat miettiä sitä paljonko on tarpeeksi. kuinka paljon otetaan? 40.000, 400.000 vai 4 miljoonaa? tulijoita riittää ihan niin paljon kuin otetaan. silti autetaan vain pientä murto-osaa maiilman köyhistä. ja noissa maissa väestö lisääntyy huimaa vauhtia

 • seda

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerro Tervo se lukema mikä olisi mielestäsi pakolaisia Suomeen tarpeeksi ja mikä olisi jo liikaa. Kerro meille se lukema milloin olisit tyytyväinen.

 • TL

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ville Niinistö puhuu kauniisti, että rakennetaan kaikki yhdessä monikulttuurista Suomea.

  Hyvä! Kannatan ajatusta. Sitten vaan Shiia- ja sunnimuslimitkin yhdessä, käsi kädessä, vai onko ajatus hypoteesi?

 • Kiitos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Iso kiitos Tervolle kun päätit tämän artikkelin kirjoittaa. Ihanaa että joukossamme on kaltaisiasi ihmisiä jotka vielä omaavat inhimillisyyttä ja etenkin rohkeutta ilmaista sitä. Kiitos!

 • Pettynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös se vastakkainajattelun aika pitäisi olla jo ohi? Tervo provosoi ja osa lukijoista menee tähän halpaan. Mitä mieltä kirjailija Tervo on presidentti Niinistön pitämästä puheesta ? Oliko se "rasismia"? Ei, se oli realismia, jota kirjalija Tervo ei varmaan

  ymmärrä. Kannattaa ehkä Tervon pitäytyä vaan Ylen lauantai-iltojen diipadaapa ja hehheh -ohjelmissa.

 • emalin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kovia mielipiteitä kirjoittajalta, mutta niin saa ollakin. Mielipiteen vapaus kun kuuluu meille kaikille.

  Minä en ole rasisti, vaikka Jari Tervon analyysin mukaan olisin. Suomen humanitaarista maahanmuuttoa pitäisi mielestäni rajoittaa ja pakolaistulvaa ehkäistä. Mielestäni Suomella ei ole kantokykyä kaikkien ihmisten vastaanottamiseen eikä sitä kyllä itse asiassa ole sen enempää muillakaan mailla. Saksa on taloudellisesti vahva, mutta mikään valtio ei pysy vahvana kauaa, jos julkinen sektori äkisti paisuu. Tätä ei vain oikein tunnu monet ihmiset ymmärtävän.

  Ongelma tässäkin tekstissä on se, että ei haluta myöntää sitä tosi asiaa etteivät kaikki turvapaikanhakijat ole pakolaisia, siis paossa konkreettisesti sotaa ja kuolemaa. He ovat hakemassa parempaa elämää ja tähän viittaa termi "elintasosurffari". Jokaisella ihmisellä on oikeus tavoitella parempaa, mutta maapallon köyhyysongelmat eivät ratkea sillä, että länsimaat vastaanottavat näistä maista kymmeniätuhansia ihmisiä omiinsa.

  • Nettomaksaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mistäs rahat? Surullisen kuuluisa kotouttaminen kun ei oikeasti sopeuta yhtään turvapaikanhakijaa täkäläiseen yhteiskuntaan. Yksi syrjäytynyt ja tulonsiirroilla elävä Syyrialainen/Irakilainen kustantaa veronmaksajille 750 000 euroa (Norjalainen tutkimus). Eli jos 5000 tämän vuoden tulijoista jäisi puhutaan jo 3-4 miljardista eurosta. Syyrialaisia ei ole tänne paljon tullut kun saavat jäädä muihinkin maihin. Irakilaiset ja Somalialaiset eivät turvapaikkaa saa juuri muualta kuin Suomesta joten ei ihme että tänne tulevat.

  • Arabimaihin liittyen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Viela edelliseen: Euroopan kannattaisi neuvotella rikkailta arabimailta avustuspaketteja silla ehdolla etta kiintioita otetaan vastaan. Harva arabimaa on poliittisista syista valmis ottamaan pakolaisia vastaan, mutta saattaisi mielellaan rahoittaa heidan kotiuttamistaan Eurooppaan tai muualle. Nythan viulut maksavat EU maat vaikka pakolaisen virralla osaltaan turvataan rauhaa lahi-idassa. Vink, vink, pari kokenutta lahi-idan diplomaattia neuvottelemaan Euroopalle parempi diili.. Tosin tasta ei saa tulla mikaan automaatio ja kiintioiden pitaisi pysya kohtuullisina. Ja onhan sita muitakin maanosia kuin Eurooppa olemassa jos vain rahoitus jarjestyy ;-) Vahan pelisilmaa mukaan neuvotteluihin, EU-poliitikot.

 • juhato

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä kirjoitus paljastaakin Tervon lapsellisen ajatustavan. Jos on noin15 000 000 hädän alaista, vaikka Suomi ottaisi tuon 15000 pakolaista niin voi jokainen laskea miten se auttaa prosentuaalisesti...

 • Realisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan oikea ja tervejärkinen päätös Forssan kaupunginhallitukselta. Ei moitittavaa. Sodat eivät lopu sotimalla ja pakolaisvirtoja riittää tulevaisuuden vuosille. Pakolaiset tulee ohjata arabimaihin esim. rikkaaseen Saudi-Arabiaan. Siellä on sama uskonto ja kulttuuri JA PISTE.

 • Vieno

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan tuossa rasismitutkimuksessa otettu maahanmuuttajat huomioon? Monet heistä eivät ole kotimaassaan saaneet rasisminvastaista kasvatusta, usein aivan päinvastoin. Heidän asenteensa suomalaisia kohtaan voi olla kiitollinen, mutta toisia maahanmuuttajaryhmiä kohtaan asenteet ovat toisinaan erittäin rasistisia. Kukahan kasvattaisi heihin suvaitsevaisuutta?

 • toivotonta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Merkel teki sen mihin Hitler ei pystynyt. Rahat ,valta ja kaikki määräykset tulee nykyisin Saksasta. Nyt pitää jo velkaantuneen Suomen ottaa näitä nuoria "käpykaartilaisia tänne elätettäväksi, vaikka moni Suomalainen kituttaa täällä köyhänä. Ei kaikille sossusta anneta ja on suurin osa työttömiä, jotka haluaisivat töihin, mutta ,kun on työpaikka pula. Onhan varmaan noita puhelinmyyjien paikkoja sun muuta vastaavaa tarjolla provikkapalkalla ,mutta ei se perheelliselle sen vertaa tuo, et asuntolaina ,ruoka ja vaatteet +muut pakolliset kulut kattaisi. Ei Suomella olisi varaa mitään lisä avustuksia terveille riskeille miehille enää

 • Koulutettu, työllistetty nuori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestä hiukan surullista, että näitä suomalaisia demonisoivia kirjoituksia julkaistaan kerta toisensa jälkeen, ajattelematta ollenkaan miten se vaikuttaa nuoriin. Omassa kaveripiirissä, (kaikki korkeakoulutettuja ja menestyviä, työllistettyjä tahi yrittäjiä, miehiä ja naisia) jokaisella alkaa olla maasta lähtö mielessä. Jos jäät tänne, maksat vanhemman sukupolven virheitä saamatta (omalla kohdallani valkoisena miehenä) minkäänlaista painoarvoa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tulevaisuus näyttää koulutetulle, kielitaitoiselle nuorelle päivä päivältä kurjemmalta Suomessa. Haen jatkuvasti ulkomailta töitä, pari haastattelua on jo ollut. Lähden varmaan piakkoin, en halua maksaa yhteiskuntaa jonka jatkuvaan pilaamiseen minulla ei ole osaa, arpaa eikä parantamiseen sanavaltaa. Rahani kyllä kelpaavat.

  Eipä sillä, ei meitä tällä jäädä kaipaamaan, ei ole tähänkään asti juuri välitetty.

  Toivottavasti edellinen sukupolvi on tehnyt oikean valinnan tulevaisuutensa kannalta

 • Tutkijatohtori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi pyhä yksinkertaisuus! Jos Tervo lukisi esim. Helsingin Sanomia ja seuraisi YLE:n uutisia, niin näistä "puolueettomista" tiedotusvälineistä löytyy faktaa näistä "pakolaisista":

  HS NYT 28.8: Hossein, 18, Kabulista pakenee äidin uutta miestä (isäpuoltaan). Ja ihan Suomeen asti.

  Sally Bagdadista tuli miehensä kanssa Milanosta Suomeen. Ei kai miljoonakaupunki Bagdad ole sotatannerta?

  Mohamed Mogadishusta. Taitaa olla ihan turvallinen paikka, koska somalialaiset vierailevat siellä Suomesta.

  HS 30.8. : Mohamud Mogadishusta. Terroristit ei pidä jalkapallosta. Piti lähteä Suomeen karkuun.

  Kuusihenkinen egyptiläis-valkovenäläinen perhe. Asuneet Valko-Venäjällä. Siellä ei ollut hyvä asua. Egyptissä bisnesmiehet uhkailee. Toinen yritys Suomeen.

  Yksikään Suomessa haastatelluista ei siis ollut syyriasta.

  Mutta Unkarissa haastateltu syyrialainen nuori mies oli (Yle uutiset 26.8. klo 20:30): Hän ei halua antaa sormenjälkiä Unkarissa, koska siellä on huonompi elintaso kuin Saksassa.

 • JJ

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo on varmaan vasemmiston sosialisti niinkuin meidänkin media. Miehet sotaan ja naiset ja lapset turvaan. No excuses. Venäjä ja Kiina vastusti Amerikan puuttumasta Syrian ongelmaan! Kuinka moni näistä pakolaisista on menossa noihin kahteen maahan? Informoiva artikkeli mutta samalla vaisu väittely.

 • Hannele

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä lähtien on ollut rasistista, jos on huolissaan oman maansa hädänalaisista? Jos näin on niin meillä on myös päättäjät ja iso osa hyvin toimeentulevista rasisteja, kun ajattelevat, että omat hädänalaiset voidaan heittää susille, kunhan huolehdimme "hädänalaisista" ulkomaalaisista, joilla kuitenkin on varaa maksaa ihmissalakuljettajille huimia summia, että heidät kuljetetaan pois kotimaastaan. Ihmissalakuljettajat kun eivät tee humanitääristä työtä, vaan ihan raakaa bisnestä. Raha puhuu. Mutta ilmeisesti sekin on mm. 700 000 Suomalaisen rasistin syytä, että ihmisiä hukkuu, kun ahtautuvat jo turvoksiin täytettyyn ruosteiseen kippoon ja vielä maksavat siitä. Mutta onhan tähänkin asti toiminut tämä syyllistämispolitiikka oikein mainiosti, että eiköhän tällä linjalla jatkettuna saada kohta muutama satatuhatta rasistia lisää Suomeen.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ISIS järjestön riveihin on Suomesta lähtenyt poliisin varovaisen (varmennetun) tiedon mukaan noin 50 (/20.000?) ja epävirallisempien arvioiden mukaan (hesarin haastattelemat somalinuoret) reilusti yli 100. Näiden lisäksi on toki ISIS mielisiä, jotka eivät ole menneet Syyriaan... Nyt siis ISIS taistelijoita/ISIS mielisiä tuleekin vain 15/15.000? Määrä on siis romahtanut murto-osaan?

  Toisaalta Jari Tervon mukaan yksikään Syyrian sodan osapuoli ei ole oikeutettu hallitsemaan edes osaa Syyriasta? Kuka sitten on? Pitäisikö Syyria uudelleen kolonisoida, ehkäpä Ranskan alusmaaksi?

 • Kaisa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari sinulle tästä tekstistä! Olen samaa mieltä kanssasi. Heikompia tulee auttaa. Ei kahta sanaa sen suhteen. On kurjaa että rikollisuus ja kaiken maailman paha liitetään turvapaikan hakijoihin. Me suomalaisethan emme tee rikoksia: Suomen maassa emme ole kuulleetkaan perheväkivallasta, lasten tapoista, kouluampumisista. Aivan utopistisia juttuja...

 • TL

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sanoisin, että keskustelun taso mediassa on ollut yhtä huonoa puolin ja toisin. Nythän esiin on astunut niinsanottu "paremmisto" , joka kovasti haluaa sanella miten ja mitä saisi ajatella ja miten itse kunkin pitäisi oma etiikkansa rakentaa.

  Kovin helposti vaan tuo "paremmisto" nostaa sen rasistikortin, jos mielipiteet ei kohtaa omiensa kanssa.

 • mustikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minulla on viime ajat näitä asioita mielessäni puidessa pyörinyt päässä muutama riimi Juicen kahdesta kappaleesta. Toinen on 'Epäile vain'....toinen: 'Rauhaa rauhaa rauhaa päälle maan...me jokaiseen tykkiin ja jokaiseen luotiin rauhankyyhky maalataan, ja hyvin omintunnoin päästään rauhan vastustajat ampumaan, shala lallaaa...'

 • Muslimaiden vastuu veljistään?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Montako muslimipakolaista ökyrikkaat arabimaat ovat ottaneet? Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Qatar, Kuwait, Bahrain jne. ?

  Bahrainkin on kuulemma lahjoittamassa 100 miljoona jättimoskeijaa varten Suomeen - miksi maa ei käytä samaa rahaa muslimipakolaisten auttamiseen; omien arabi- ja uskonveljiensä auttamiseen?

  - maailman pakolaiset TARVITSEVAT tuon 100 miljoonaa - Suomen muslimit, etenkin kun monet shiiatkin sitä vastustavat - eivät tarvitse tuota sadan miljoonan lahjoitusta.

  Jos Suomeen tulisi sota, niin suomalainen pakolainen ei taatusti lähtisi mihinkään muslimimaahan pakolaiseksi, kun uskonnollis-kulttuuriset erot ovat liian suuret. Ja ne ovat sitä myös toisi päin.

 • Ritu ja lapset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari,

  sinusta tuli minulle uusi äänitorvi tämän blogisi kommentin ansiosta.

  Olen yksinhuoltaja Merikarvialta Satakunnasta.

  TOKKOPA koskaan näet tätä viestiä mutta sanoit asiat erittäin hyvin ja meilläpäin on aikoinaan jopa sotavangit ruokittu ja syötetty hyvin, aina on myös kulkijoilla ollut maja ja ruoka ja huolenpito.

  Vanhukset suvussani muistelevat kuinka karjalaiset evakot tulivat ja heitä kohtelivat osa hyvin osa huonosti. Me emme täältä länsirannikolta ole joutuneet kuin isovihan aikaan lähtemään Ruotsiin pakoon - tarinat elävät yhä suvussamme.

  Ruotsiin lähdettiin myös ihan elintasopakolaisina täältä, ihan myös svenskatalande naapurit suuri osa. Ei pantu uimaan takaisin "ryssinä" niinkuin karjalaisia osa kyliltä ivaili. Elintasoa saatiin lahden toisella puolella. Sitä nimenomaan haettiin.

  Iso kiitos että kirjoitit - kirjoitit todella hyvin. Halaisin jos voisin. Olet upea ja osaat kirjoittaa hyvin. Kirjoituksesi kosketti.

  tt Ritu ja lapset.

 • Kalevi -85

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ota tervo kotiis asumaan näitä maahanmuuttajia äläkä valita! Osallistu talkoisiin yhteisen unelman puolesta. Me pienenä kansakuntana ollaan katoava luonnonvara. Meitä pitäis suojella samanlailla kuin amazonin viidakosta löytynyt alkukantainen yhteisö. Me ei voida pelastaa koko maailmaa.

 • bkt ja asukasmäärä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki pitää suhteuttaa talouteeen. Valtio ottaa 6topoo per nenä rahaa per asiakas. Suomessa ei haluta tehdä tutkimusta kotoutuksen onnistumisesta, koska siinä ollaa metsän puolella. Kyse on rahasta ei rasismista. Kaksi eri asiaa. Rasismin lähtökohta ettet pidä jostain ihmisistä ikään sukupuoleen tai uskontoon vedoten. Kyse on siitä kuinka paljon toinen hyötyy enemmän kuin toinen yksilö. Realistinen ajattelu tapa kotouttaa enemmän kuin tukku rahaa ja suomalaiset kukka-hattu tädit ketkä rakastavat kaikkia eivätkä halua ketään karkottaa. Miksi ne ei mene venäjälle? Ne ei kostu niin paljon ku suomesta. Täällä laki suojelee kaikkia rikollisia. Mukaan lukien suomalaiset. Kaikki mene hyvin kunhan kukaa ei avaa suuta ettet ole elintaso rasisti. Kiitos mummi ja ukki kun sodan ajan söitte jäisiä pottuja ja tyhjästä nousitte. Nyt alkaa suomi sortua kiitos myöa persuille. Rahat puoliksi ja lopu t säästetää jälleen rakentamisen kustannuksii. Niin homma pelaa. Itsetunnoton ja mielistelevä kansa.

 • Rasistipatriootti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskon, että meissä jokaisessa, ainakin vähintään kolmannen polven suomalaisessa asuu pieni patriootti, joista jotkut on tulkittu rasisteiksi. Itse pidän itseäni enemmän patrioottina kuin rasistina, vaikka en halukaan esim. miljoonaa muslimia Suomeen asumaan. Myös suomalaiset ovat joutuneet rasisimin kohteeksi, jonka uskon osaltaan vahvistaneet meidän patriotismia. "Rasismi Suomessa on ilmiö, josta ei perinteisesti ole keskusteltu laajasti, ja jota ei ole ennen 1990-lukua juurikaan tutkittu. Usein on ajateltu ettei Suomessa juuri ole ilmennyt rasismia, koska maassa ei ole ollut paljon maahanmuuttajia eikä suuria kansallisia vähemmistöjä. Ilmiöistä, jotka monissa muissa maissa on tulkittu rasismiksi on Suomessa puhuttu usein syrjintänä, muukalaispelkona tai suvaitsemattomuutena.[1][2] Kuitenkin esimerkiksi venäläisiin ja saamelaisiin on kohdistunut pelkoja, joista on tallentunut paljon merkkejä myös kansanperinteeseen (ryssäviha).

 • tervaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiallinen keskustelu ja mielipiteiden vaihto puuttuu edelleen. Uutisoinnilla teilataan ja paisutellaan asioita sekä jonkun sanomisia. Todelliset apuatarvitsevat jäävät jalkoihin ja hukkuvat, jos edes veneeseen pääsevät Jari ja kumppanit!

 • ihminen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Totta kai hädänalaisia pitää auttaa. Ja ennenkaikkea ottaa mukaan yhteiskunnan jäseniksi, kouluttaa ja työllistää. Globaalissa maailmassa ei olla enää tietämättömiä siitä, missä asiat ovat paremmin. Kyllä meillekin kelpaavat globalisaation myötä halvemmat tavarat ja ruoka, pakettiin kuuluu myös ihmisten liikkuvuus. Ehkä kannattaisi ruveta tuottamaan jotain kun työväkeä riittää?

 • hämmästelevä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan tosi, tällä kylälä ainakin, suurinosa pakolaisista on miehiä. selvästi vähemmistö naisia ja lapsia. Pitävätkö sitten naisiaan jossakin piilossa, en tiedä.

 • makarov

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kaikki sisällissodat ovat yhtä raakoja,siitä ei tee poikkeusta edes suomen ,irakin tai syyrian sisäiset sodat-yhtäkaikki oman maan kansalaiset tietävät ja voivat ottaa kantaa rintamajakoihin, ja ovat samalla tavalla kaikki syyllisiä tapahtumiin.Assadin hallinto ei ole huonompi eikä parempi kuin muutkaan sen maailman kolkan hallitukset.Kuitenkin Syyrian tilanteen ratkaisevat vain syyrialaiset-yhdessä-se ei ratkea sillä että miehet pakenevat vastuutaan ,he ovat kaikki yhtälailla syyllisiä syyrian kansalaisina,koska varsinaisesti ulkopuolisia ei siellä ole.

 • Rasistipatriootti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ..""1800-luvulla ruotsalaiset, suomenruotsalaiset ja saksalaiset antropologit leimasivat suomenkieliset suomalaiset alemmaksi mongoliseksi tai ”itäeurooppalaiseksi roduksi”. Suomalaisuudenliiton Itämaasta itsenäisyyteen-kirjassa voi katsoa kielirasismiksi kun RKP:n Nils Meinander (HS, 11. maaliskuuta 1994) tunnustaa että "...me ruotsinkieliset siihen aikaan pidimme suomalaisia alempana rotuna ja itseämme huonompina."" Helposti menee puurot ja vellit sekaisin. Moni patriootti sekoitetaan rasistiin ja päin vastoin. Minulla ei ole mitään maahanmuuttajia vastaan, kunhan ensin huolehditaan kotimaisista avuntarvitsijoita. Olen myös samaa mieltä siitä, kuin joku aikaisemmin kommentoinut, että olisi kaikkien kannalta järkevintä sijoittaa muslimipakolaiset muihin muslimimaihin. Näin ei tulisi niin isoja sopeutumisvaikeuksia. Samoin kannatan ajatusta kansainvälisestä, jopa sotilaallisesta puuttumisesta esim. nyt Isisin toimintaan, estämään sekä inhimillinen, että kultuurillinen tuho (Palmyra).

 • väärä todistus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos eivät poliisit pysty pitämään massoja kurissa, niin miksei heidän mielipidettään voisi ottaa huomioon? Mistä tämä luulo tulee, että maahan pyrkivät ovat rauhallisia perheenisiä? Saksassa on kovia pakolaisten aiheuttamia mellakoita keskenään. Niistä näkee internetissä videoita. Miten anarkia auttaa pakolaisia saamaan turvaa? On väärä todistus lähimmäisestä väittää lainvartijoita ja lakeja kunnioittavia ihmisiä rasisteiksi.

 • Katariina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Poliisi. Lain vartija. Vaan ei inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden vartija. Hyvä Jari Tervo!

 • totuus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä en halua auttaa yhtään muslimia, sillä miksi minä vainoajia auttaisin? Minä voisin mielipiteitteni takia saada kuolemantuomion 13 maassa. Ne kaikki ovat islamilaisia. En todellakaan tunne oloani turvalliseksi muslimien keskellä.

 • Katariina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  faktaa Etkö osaa lukea? Suomen kuvalehden julkaiseman tutkimuksen mukaan seitsemänsataatuhatta rasistia, sinä yksi niistä. Ei ollut J. Tervon keksimä luku.

 • Järkevää apua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakolaistulva ei tule koskaan loppumaan niin kauan kuin niitä vastaanotetaan avosylin ja kaikki maksetaan veronmaksajien rahoilla. Ainoa järkevä keino, olisi EU:n toimesta perustaa laadukas pakolaiskeskus lähtömaahan ja auttaa heitä siellä. Tästä valtavasta rahamäärästä joka nyt täällä tähän hommaan syydetään, tarvittaisiin vain murto-osa ja kaikki leirillä olisivat tyytyväisiä. Venepakolaiset pitäisi, heti kun lautta maahan jossain Italiassa tms. tulee, ohjata toiseen laivaan koko sakki ja eikun takaisin sinne mistä tulivat. Tätä kun muutamat kymmenet kerrat toistettaisiin, tulisi afrikan puskaradioon tieto että "ei kannata" ja jäisivät ihmissalakuljettajat työttömiksi. Siis apu sinne lähtöpäähän on ainoa järkevä keino.

 • ihmettelevä.o

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Otetaan satatuhatta pakolaista,mitä tapahtuu? Sinne syntyy miljoona uusia. Se on loputon suo. Enkä nyt tarkoita,ettei hädänalaista tarvitsisi auttaa. Mutta miten?

 • Eppu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Mittakaavan vuoksi kannattaa muistaa, että Suomessa oleskelee jo nyt vakituisesti noin seitsemänsataatuhatta ihmistä, pahat mielessään."

  Jos tuo SK:n tutkimus pitää paikkansa eli Suomessa on 7000000 rasistia, niin ei kyllä varmaan kaikilla ole pahat mielessä! Rasistiksi saattaa leimautua pelkän mielipiteen perusteella. Tervo saa tämän asian kuulostamaan siltä, kuin kaikki nämä 700000 olisivat vähintään jotain KKK:n jäseniä!

  "Jos Isis soluttaa tuhannen pakolaisen joukkoon esimerkiksi yhden oman miehensä ja jos Suomeen saapuu tänä vuonna viisitoistatuhatta turvapaikanhakijaa, joista kymmenelletuhannelle myönnetään turvapaikka, niin täällä saattaisi olla siis vuoden kuluttua kymmenen Isisin nukkuvaa solua, pahat mielessään. Saattaisi."

  Mikä olettamus tämä on? Mihin perustuu suhde1/1000 ? Entäs jos ISIS heppuja onkin 10 / 1000 pakolaista?

  Odotin Tervon kolumnilta paljon, fiksu kaveri kun on, mutta kyllä tässäkin mutkia suoristetaan taas.

 • Tervaa!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  JT:sta meni maku kertaheitolla.Oliko tämänsisältöinen tahallinen eri asioiden

  yhteen niputtaminen mielestäsi asiallista?

  Slunga-Poutsalo on puhunut maassa olevista.Jos kadulla kulkiessa silmät

  ovat sen verran ravollaan että näkee jotain,voi hänen kuvauksensa todentaa

  jokainen itsekin.

  Tervo taas kahlaa Välimeressä.Sydäntä raastavasti hän tiedottaa pakolaisten

  taustoja, unohtaen mainita nykytyyliin sen tärkeimmän: paremman elintason

  saavuttamisen jossain jo ennalta mietityssä maassa!

 • Autan vain eläimiä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  YK:n määritelmän mukaan esimerkiksi sotaa tai luonnonkatastrofia pakenevat eivät ole pakolaisia, vaan paon tulee perustua vainoon tai perusteltuun syyhyn pelätä vainotuksi joutumista (http://www.ihmisoikeudet.net/index.php?page=geneven-pakolaissopimus. Nyt tänne tulevista vain promille täyttää tuon määritelmän.

  Jokaisen valtion ensisijainen tehtävä on ensisijaisesti auttaa oman maan kansalaisia. Näin pitäisi olla Suomessakin. Meiltä kyllä leikataan, mutta siirtolaisille on piikki täysin auki. Ei ihmie, että raivo nousee meidän suomalaisten keskuudessa!

  Ihmiset tappavat mijoonia eläimiä päivittäin ruuaksi, vaatteiksi, liikenteessä, eläinkokeissa, metsästämällä kalastamalla ja viihteessä. Siksi annan kaiken tukeni vain viattomille eläimille, enkä auta ihmisiä yhtään - en ikinä! Meitä on jo muutenkin aivan liikaa maapallon kantokykyyn nähden. Yksi suurin syy siirtolaisuuteen on täysin hallitsematon syntyvyys, joka pitäisi kokonaan pysäyttää koko maapallolla.

 • Turvapaikan määritelmä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Turvapaikan pitää olla turvallinen, olisi järkevä määritelmä. Poliisi tietää mihin pystyy ja millä resursseilla mennään. Tervo haluaisi poliisin tekevän ylitöitä, vai mihin tässä viitataan? Kuinka kauan ja millä ratkaisulla?

  Voisi olla oikein ottaa naiset, lapset ja vanhukset, niin ei tarvitsisi pelätä rettelöitä, minkä hoitoon ei resursseja ole. Vaan onko syrjintää se, ettei nuoria miehiä oteta? Mutta turva on se, mitä on voitava tarjota niin omille kuin vieraillekkin.

 • Duunari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tekeekö se minusta rasistin, kun kysyn mistä tämä turvapaikan hakijoiden kulut rahoitetaan ?!

  Jari Tervo loistava kirjailija, olen lukenut kaikki hänen kirjansa, mutta voisiko hän kertoa mistä rahat otetaan.

  Kirjailijoilta apurahat pois ?! Minusta on vähän huvittava todeta, että nämä julkkikset, politikot ja varallisuutta omistavat henkilöt esittää jumalaa ja suurta humanismia, se on helppoa, sillä duunarit nämäkin kulut maksaa kalliilla ja työehtoja heikennetään.

  Keskity kuule, niitten kirjojen kirjoittamiseen, siinä olet hyvä ja jätä tuo jeesustelu

 • Yle Uutiset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos kaikille osallistujille kommenteista! Suljemme nyt keskustelun tältä erää.

 • SeiloriJussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Slunga-Poutsalo on aivan oikeassa elintasosurffauksesta. Hän ei ole sanallakaan kyseenalaistanut syyrialaisten pakolaisten hätää vaan esim. Somaliasta ja muualta Afrikasta, Albaniasta ym. saapuvia elintasonsa kohentajia. Suomi on sitoutunut pakolaiskiintiönsä mukaisesti vastaanottamaan YK:n (UNHCR) määrittelemiä oikeita pakolaisia, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Hyväksyn tämän täysin. Onkohan perusteltu suojelun tarve olemassa, jos irakilainen n. 35-vuotias sunni-mies Bagdadista toteaa, että häntä vainotaan hänen shiialaisen nimensä etuvuoksi ja hänen on ehdottomasti päästävä nimenomaan kaukaiseen pohjolaan turvaan? Tai kääntäen? Olisiko hänellä mahdollisuus muuttaa Irakin sisällä rauhallisemmalle alueelle ja osallistua siellä sotien runnoman kotimaansa jälleenrakentamiseen? Jos hän vielä on esim. insinööri, eikö hänen koulutustaan tulisi käyttää nimenomaan kotimaassa eikä jättää sitä varmuudella käyttämättä Suomessa? Kerropa, Jari Tervo, mitä mietit tästä perspektiivistä?

 • Waltteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo ja sateenkaariväki ovat naiviudessaan todella pihalla tästä tulevaisuuteen katsomisesta. Katsokaa vaikka Ruotsin Malmöa, Pariisin slummeja, Lontoon muslimiongelmaa. Siinä näette tulevaisuuden joka Suomella, euroopan unionin osavaltiolla on edessään. Mikä olisi se väkimäärä jonka konkurssikypsä Suomi kestää? Tulijoita on loputtomasti. Johonkin olisi raja vedettävä mutta pahoin pelkään että suomineito on jo tuhon tiellä ja ilman kristallipalloakin näen maamme ja Euroopan vajoavan kaaoksen ja väkivallan tilaan lähivuosina.

Tuoreimmat aiheesta: Blogi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä