Politiikka |

Keskusta karkasi kokoomukselta, kannatus nyt 23,3 prosenttia

Kokoomuksen kannatus on pudonnut kesäkuun lukemiin, joten uuden puoluejohtajan ja pääministerin Alexander Stubbin tuoma ensihuuma näyttäisi sulaneen.

Puoluekannatus-grafiikka.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Keskusta on vahvistanut asemaansa suosituimpana puolueena.

Yle Uutisten syyskuun mittauksessa keskustaa äänestäisi 23,3 prosenttia vastanneista. Kuukaudessa keskustan kannatus nousi tasan kaksi prosenttiyksikköä ja kesäkuusta kannatus on kasvanut lähes neljä prosenttiyksikköä.

Keskusta repäisi samalla lisää etumatkaa muihin suurimpiin puolueisiin, sillä sekä kokoomuksen, SDP:n että perussuomalaisten suosio on pudonnut.

Kokoomukselle mitattiin syyskuussa 20,4, perussuomalaisille 16,6 ja SDP:lle 15,2 prosentin kannatus. Kuukaudessa kokoomus menetti 0,8, SDP 0,6 ja perussuomalaiset 0,5 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen kannatus on pudonnut kesäkuun lukemiin, joten uuden puoluejohtajan ja pääministerin Alexander Stubbin tuoma ensihuuma näyttäisi sulaneen.

Elo-syyskuussa kokoomus on näkynyt julkisuudessa myös tuoreen sosiaali- ja terveysministerin Laura Rädyn ja kansanedustaja Lasse Männistön aiheuttamien kohujen vuoksi.

Syyskuu taittoi SDP:n nousun

SDP:n uudella puheenjohtajalla Antti Rinteellä on ollut politiikan syksyssä korkea profiili.

Elokuussa SDP:n kannatus hyppäsi ylöspäin kaksi prosenttiyksikköä, mutta syyskuussa tästä kannatusnoususta katosi lähes kolmannes. Rinteen virittämä hallituksen sisäinen budjettivääntö näyttää ensin nostaneen SDP:n kannatusta, mutta elokuun lopun budjettiriihen tulokset taisivat olla lopulta pettymys.

SDP:n kannatus sukelsi syyskuun puolivälin jälkeen, joten Rinteen vahva esiintyminen TVO:n ydinvoimahakemuksen eduskuntakäsittelyn puolesta ei näytä ainakaan nostaneen demareiden kannatusta.

Perussuomalaisten kannatus on viime kuukausina heilahdellut vähän ylös ja alas, mutta kevään jälkeen suunta on ollut alaspäin.

Vihreät alamäessä oppositioon

Vihreät jätti hallituksen ydinvoimaratkaisun vuoksi ja hallituksesta lähtö alkoi olla selvää jo pari viikkoa sitten. Päätöksen vaikutukset näkyvät syyskuun mittauksessa kuitenkin vain loppukuukauden osalta.

Vihreille mitattiin syyskuussa kannatuksen laskua 0,3 prosenttiyksikköä ja kannatus oli 7,8 prosenttia. Heti ydinvoimaratkaisun jälkeen vihreiden kannatus hyppäsi ylöspäin, mutta loikka jäi lyhyeksi, sillä viimeisellä mittausviikolla vihreiden kannatus putosi.

Keväällä hallituksen jättäneen vasemmistoliiton kannatus on vakiintunut tutulle tasolla. Syyskuussa vasemmistoliitto sai 8,3 prosentin kannatuksen ja elokuusta nousua oli 0,1 prosenttiyksikköä.

Hallituspuolueet vähemmistössä

Pienistä hallituspuolueista RKP sai 4,6 ja kristillisdemokraatit tasan kolmen prosenttiyksikön kannatuksen. RKP:n suosio pomppasi ylöspäin 0,9 ja KD:n putosi 0,4 prosenttiyksikköä.

Kun vihreät jättivät hallituksen, niin hallituspuolueet menettivät kannatusmittauksessa enemmistönsä.

Vihreiden vahvistama oppositio keräsi yhteensä 56,8 prosentin kannatuksen ja hallituspuolueet jäivät 43,2 prosenttiin Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2942 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 1851 henkilöä eli 62,9 prosenttia.

Haastattelut tehtiin 2.-25. syyskuuta ja virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Tuoreimmat aiheesta: Politiikka

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä