Kainuu |

Otanmäen lintuvesiallas kaipaa kunnostamista

Pusikoituvat rannat karkottavat pian kahlaajat lintuvesialtaasta. Allas on lintuharrastajien keskuudessa suosittu lintujenkatsomispaikka.

Otanmäen lintuvesialtaan pusikoituvat rannat.
Lintuvesialtaan rannat olivat ennen paljaat. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Entisessä Vuolijoen kunnassa eli nykyään Kajaanissa sijaitseva Otanmäen lintuvesiallas on lintuharrastajien tiedossa kautta Suomen. Lintuharrastaja Jouni Ruuskanen kertoo, että Vuolijoen kunnan jälkeen alueella ei ole tehty mitään.

- Vuolijoen kunnan aikana tälle annettiin nimeksi lintuvesiallas, kun se aikaisemmin oli jätevesiallas. Tänne tehtiin kolme lintutornia, kota ja hirsinen kuvauskoju, muistelee Ruuskanen.

Lintuvesiallas on Otanmäessä vuosina 1949-1985 toimineen rautamalmikaivoksen jätevesiallas. Nykyään puiset rakenteet ovat rapistuneet ja rannat ovat kasvaneet umpeen. Hirsisellä kuvauskojulla ei ole juuri käyttöä, koska edessä oleva ruovikko estää näkyvyyden, eivätkä kahlaajatkaan viihdy rehevöityneessä maastossa.

- Siinä ei ole enää paljon tarkkailtavaa, jos ei ranta-aluetta siivota ja kunnosteta paljaaksi lietealueeksi, mikä se aikaisemmin oli, sanoo Ruuskanen.

Alueen omistaja eli Kajaanin kaupunki ei lämpene kunnostamistoimille, koska rahaa eivät riitä ja lintuvesialtaan kunnostaminen ei ole lakisääteinen tehtävä. Maankäytöstä vastaava kaupungingeodeetti Timo Soininen ei halunnut kommentoida asiaa sen enempää.

- Kyllä täällä sellaisia kiireellisiä toimenpiteitä hyvin pienellä rahalla pystyisi tekemään ja olisi syytäkin tehdä. Lintuyhdistys antaa mielellään vinkkejä mitä pitäisi korjata tai tehdä, sanoo Jouni Ruuskanen.

Tuoreimmat aiheesta: Kainuu

Pääuutiset

Kotimaa

Palomestari: Turmakoneesta jäi jäljelle romukasa, ei mitään tunnistettavaa

Sunnuntain tiedotustilaisuus onnettomuudesta.

Tapahtumat hetki hetkeltä

00.15

Tutkinnanjohtaja, komisario Pentti Lehtimäki kertoo, että lentoturmassa kuolleet siirretään yön aikana pois onnettomuuspaikalta. Heidän tunnistamisessaan tarvitaan DNA-tutkimuksia.

23.24

Pienkoneen putoamispaikalla ollut päivystävä palomestari kuvailee näkymää lohduttomaksi. Hänen mukaansa kone oli tuhoutunut tunnistamattomaan kuntoon.

22.45

Punaisen Ristin henkisen tuen ryhmä aloittaa ryhmäistunnot viranomaisille, etsijöille, omaisille ja lentokerhon jäsenille, Suomen Punainen Risti kertoo Twitterissä.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä