Talous |

Perussuomalaiset nakertavat keskustan kannatusta

Tutkimuksen mukaan perussuomalaiset on poliittiseen keskustaan sijoittuva työväenpuolue. Rajusti kannatustaan lisännyt perussuomalaiset on vienyt kannatusta varsinkin keskustalta ja SDP:ltä.

Timo Soini is the face of Euro-scepticism in Finland.
Kuva: YLE

YLE Uutisten Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan perussuomalaiset ovat ideologialtaan keskustalaisia. Kannattajakunnassa on kuitenkin työväestöä jopa enemmän kuin vasemmistopuolueilla.

Taloustutkimus kysyi vastaajilta, mitä puoluetta he äänestivät viime eduskuntavaaleissa ja mitä puoluetta he äänestäisivät nyt. Tulosten perusteella äänestäjiä on liikkunut perussuomalaisten kannattajiksi varsinkin keskustasta ja SDP:stä. Myös kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajia on siirtynyt perussuomalaisten kelkkaan. Perussuomalaiset vetoavat hyvin myös viime vaaleissa nukkuneisiin äänestäjiin.

Perussuomalaisten kannattajissa on enemmän työväkeä kuin vasemmistopuolueiden kannattajissa. Perussuomalaisten kannattajista 50 prosenttia toimii työntekijäammateissa, kun SDP:llä vastaava luku on 46 prosenttia ja vasemmistoliitolla 43 prosenttia.

Kannattajina normaalituloisia miehiä

Perussuomalaisia on muita puolueita hankalampi sijoittaa oikeistoon tai vasemmistoon. Ideologinen hajonta on puolueessa suurta. Asteikolla 1-10, jossa 1 on äärimmäinen vasemmisto ja 10 äärimmäinen oikeisto, perussuomalaiset saavat arvon 5,4. Suomalaisten keskiarvo on 5,5.

Perussuomalaisille ja keskustalle on yhteistä isänmaallis-konservatiivinen perusasenne. Molemmat vetoavat maanläheisyyteen ja tavallisuuteen. Samalla ne arvostelevat kapitalismia, juppimeinikiä ja cityvihreyttä.

Kaikkein kauimpana perussuomalaisista on RKP: eroja aiheuttavat varsinkin suhtautuminen ulkomaalaisiin ja ruotsin kieleen.

Perussuomalaisten kannattajat ovat tyypillisimmillään normaalituloisia keski-ikäisiä maakunnissa asuvia miehiä.

Tutkimus perustuu Taloustutkimuksen Telebus-puhelinhaastatteluihin 3.11.2008 - 13.2.2009. Vastaajia oli yhteensä 8 539. Lähteenä on käytetty myös Taloustutkimuksen puoluepörssiä 2008.

Kommentoi aihetta (19 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Hämmentynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Etenkin sdp:n on syytä katsoa peliiin! Miksi miehet ovat hylkäämässä puoluetta? Mieskato alkoi jo, kun sdp oli hallituksessa. Mitkä syyt laukaisevat paon?

 • Juhani K

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perussuomalaisten esittämät ymmärrettävät perusasiat näyttävät kiinnostavan ihmisiä enemmän kuin suurpuolueiden markkinoimat ymmärtämättömät miljardit kankkulan kaivossa.

 • kymppi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Turha hämmästyä, SDP on luisunut vuosikymmeniä oikealle poliittisissa kannanotoissaan ja toiminnoissaan. SDP ei ole enää pienituloisten puolue, ja oikea siipi siityy Perussuomalaisiin ja Keskustaan. Miksi vauhti vain kiihtyy kun ajat vaikeutuvat, juuri nyt tapahtuu.

 • Miehille tarvitaan oma puolue

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  SDP ei tarjoa miehille enää mitään. Puolue meni pilalle, kun johtoon valittiin punavihreä, jota ei ole keitetty politiikassa riittävän kauan. SDP ei tuota mitään uutta politiikkaan. On säälittävää, jos SDP pääsee värittömänä ja mielikuvituksettomana pulueena hallitukseen sen takia, että talouden tilanne on muuttunut huonoksi.

 • Yrittäjä 35 vuotta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Selkeät mielipiteet ja puhe josta tavallinenkin ihminen ymmärtää, kun taas vastaavasti kysyy joltakin muulta poliitisen puolueen edustajalta mielipidettä niin siltä saa pitkän selityksen, josta ei sitten loppujenlopuksi ymmärrä yhtään mitää mitä tuli sanotuksi,onhan nyt sentään Perussumalaisilla selvä vaihtoehto nykyiseen politiikkaan vaikka se ei johtasikaan mihinkään. en kylläkään ole aikaisemmin äänestänyt kyseistä puoluetta mutta todennäköisesti äänestän seuraavalla kerralla.

 • Uusi SMP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perussuomalaiset pitää saada hallitusvastuuseen. Vasta sitten nähdään, onko puolue muutakin kuin sanahelinää. Kunhan ei kävisi kuin SMP:lle, joka romahti oltuaan hallituksessa.

 • ei enää demari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sdp on aikaisemmin esiintynyt työväenpuolueena. Kuitenkin demarin ollessa valtionvarainministerinä rikkailta poistettiin varallisuusvero.

 • ämpee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Populisti-puolue", "äärioikeisto", "rassssissstit" on nyt syytä unohtaa, PS on työväenpuolue, ja "raikas mahdollisuus" puoluekonttorien ummehduttamassa poliittisessa elämässä. Lisäksi nykyisen internetin aikakautena, sitä vanhaa epäpyhää allianssia valtapuolueiden ja valtamedian kanssa tyyliin "upotetaan-SMP", ei enää kannata edes yrittää, se varmuudella sahaa oksaa noiden "valta"-toimijoiden alta. Suomen poliittinen elämä kaipaa perusteellista tuuletusta, ihmiset eivät enää pitkään aikaan ole uskoneet vaikutusmahdollisuuksiinsa, PerusSuomalaisten myötä nukkuvatkin saadaan hereille.

 • ex-RKP, kauniainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko jutun ydin on tässä: Perussuomalaiset suhtautuvat kriittisesti maahanmuuttoon. Tämän takia myös minä ja hyvin monet tuttavani siirtyvät Persujen riviin. Ääneni menee Halla-Aholle.

 • gallup-uskottavuus mennyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jatkuvat poliittiset kannatustutkimukset kärsivät kohta inflaation? Niistä ei hyödy muu kuin Taloustutkimus, jota Yle on ryhtynyt rahoittamaan.

 • Koneistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kansa ymmärtää yksinkertaisen viestin monimutkaisista asioista.Perussuomalaiset eivät kuitenkaan ole täysin ajamassa Suomen itsenäisyyttä.Ainoa toivo ko.asiaan on tosiaan Itsenäisyyspuolueen nousu eduskuntaan.

 • kepu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perussuomalaiset eivät kyllä Suomea lamasta nosta. Populismilla tehdään enemmän hallaa kuin hyvää. On ikävää, että Suomen keskusta joutuu kärsimään tästä kaikesta.

 • Kerran loikkari,niin aina loikkari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  SMP aikanaan muutaman vuoden kasvatti kannatustaan ja otti vaalivoittoja,mutta kuitenkin suosio lässähti kuin pannukakku,kun ihmiset huomasivat,että suunsoitto ei auta mitään ,eikä johda mihinkään. Samanlailla tulee käymään SMP:lle todennäköisesti. Nekin, jotka ovat liukuneet muista puolueista perussuomalaisiin ovat valmiita tilaisuuden tullen loikkaamaan myös perussuomalaisista pois.

 • Populisti kansan puolella

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikään muu puolue ei aja kansan suuren enemmistön näkemyksiä sellaisissa asioissa kuin koulujen pakkoruotsi, lepsu maahanmuuttopolitiikka ja väkivaltarikosten mitättömät rangaistukset.

 • ville

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun puhutaan politiikasta, onko joku havainnut Perussuomalaisten tehneen tai saaneen läpi eduskunnassa sellaisen aloitteen, jolla olisi lain kautta muutettu suomalaisten elämää parempaan suuntaan? Itse e ole havainnut. On suoranainen häpeä, että tuollainen epäpuolue harjoittaisi parasta oppositiopolitiikkaa.

  Kansalaiset haluavat nyt protestoida kannattamalla lähinnä Soinia. Se on ihan ok, kunhan itse puolue pidetään mahdolisimman kaukana vakavasti otettavasta lainsääsäntötyöstä.

 • NIIIIIN

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mihin nojaa, minkälainen malli-ideologia; Millainen on perussuomalainen Suomi. Populismi ollut toimien ydin; aika näyttää koko kuvan.

 • KEHITYSTÄ SEURAAVA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perussuomalaiset lienevät kaikenlisäksi kansan asialla eikä yksinomaan rahanvallan tukipilarina. Suuret vallassaolevat puolueet käsitykseni mukaan tukevat suurpääomistajia. Toivottavasti kansa herää ajoissa seuraamaan rahahanojen ohjailijoita, että äänestävät kansantukijoita. Toivon Valtakehiin myöskin Itsenäisyyspuolueen suurta vaikuttamista. Se ei ainakaan ole viemässä maatamme natoon, niinkuin Perussuomalaiset ja valtapuolueet. Nato on suuri vääryys nyky suomelle.

 • Mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  SDP:ssä on ihan riittävästi miehiä. Vielä nykyistä enemmän pitää naisille antaa tehtäviä ja sitä kautta valtaa.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Da capo: "Populismi, kansansuosion tavoittelu vars. demagogisin keinoin."

  Ei määritelmästä seuraa, että suosittu asia, jonka merkityksen kansalaiset ymmärtävät, olisi aina populismia.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä