Politiikka |

Perussuomalaisten kannatus vuoden huipussaan

Yle Uutisten joulukuisessa puoluekannatusmittauksessa kuukauden etenijä on perussuomalaiset, jonka kannatus on noussut kaksi prosenttiyksikköä marraskuusta. Se kisaa nyt rinnan SDP:n ja keskustan kanssa. Kokoomus pitää ykkösijaa 21 %:n kannatuksella. Välimatkaa toiseksi tulleeseen puoluekolmikkoon on kolme prosenttiyksikköä.

Puoluekannatus isot puolueet joulukuu 2012.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Perussuomalaisten kannatus on nyt suurimmillaan koko vuonna, 18 %. Vaisun presidentinvaalin ja odotettua vaatimattomamman kunnallisvaalimenestyksen jälkeen puolue tapailee jo eduskuntavaalien jytkylukemia. Eroa on yksi prosenttiyksikkö.

SDP:n kannatus on puoluemittauksen mukaan jopa hitusen pienempi, 17,9 %. Samalla viivalla on myös keskusta, joka on nyt asemoitunut 17,8 %:iin.

Pienet puolueet ovat kutakuinkin aiemmissa asemissaan. Vihreillä on kannatusta  8,7 %, vasemmistoliitolla 7,9 %, RKP:llä  4,3 % ja kristillisdemokraateilla 3,4 %.

Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämää puoluekannatusarviota varten puoluekantansa kertoi 1 513 henkilöä. Haastattelut tehtiin 3. - 27.12. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suomi jakautunut kahteen poliittiseen leiriin

Kannatusmittauksen tekijän, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Juho Rahkosen mielestä Suomen puoluekenttä on jakautunut nyt kahteen leiriin, globalisaatiomyönteisiin ja globalisaatiokriittisiin.

- Ääripäissä ovat kokoomus ja perussuomalaiset, globalisaation voittajat ja häviäjät. Keskusta ja SDP sijoittuvat keskivaiheille ja siksi kokoomus ja perussuomalaiset korjaavat parhaat palat, Rahkonen sanoo.

Talvivaara ja STX-telakka

Puoluekannatuskysely tehtiin joulukuussa, viimeisimmät haastattelut joulun jälkeen. Tukimuspäällikkö Juho Rahkonen arvelee, että esimerkiksi hallituksen päätös olla antamatta lainaa ristelijätilauksen saamiseksi STX:n Turun telakalle nostivat perussuomalaisten kannatusta ja vähensivät SDP:n suosiota, vaikka elinkeinoministeri on kokoomuksesta.

- Jos työllisyysasiassa ei onnistuta, niin kyllä silloin aina SDP:n kannattajat rankaisevat puoluetta, Rahkonen sanoo.

Talvivaaran ympäristöonnettomuus taas näyttää vähentäneen vihreiden kannatusta.

Syveneekö leiriytyminen?

Vaalikausi on hädintuskin puolivälissä. Syveneekö jako kansalliseen ja kansainväliseen leiriin? Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön mukaan eniten poliittisiin valintoihin vaikuttaa myös ensi vuonna talous. Ennen politiikka oli mahdollisuuksien taidetta, nyt on vain huonoja vaihtoehtoja.

- Kyllä se on niin, että yleinen talous meitä tässä vie, Taloustutkimuksen Rahkonen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta: Politiikka

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä