Kotimaa |

Pisa-tulokset julki: Suomi pudonnut matematiikassa 10 sijaa yhdeksässä vuodessa

Suomen sijoitukset putosivat myös lukutaidossa ja luonnontieteiden osaamisessa. Matematiikka oli viime vuoden Pisa-tutkimuksen päätutkimusalue.

Koululainen takaa kuvattuna
Aasian maiden koululaiset ovat kirineet suomalaisten ohi matematiikan osaamisessa tuoreimmasta Pisa-tutkimuksesta selviää. Kuva: Seppo Samuli / Str / Lehtikuva

Suomalaisnuorten matematiikan osaaminen on laskenut selvästi vajaassa kymmenessä vuodessa. Tänään julkaistussa Pisa 2012 -tutkimuksessa Suomi löytyy matematiikan osaamisessa 12. sijalta, kun vuonna 2003 Suomi sijoittui toiseksi. Edellisessä Pisa-tutkimuksessa Suomi sijoittui matematiikan osaamisessa kuudenneksi.

Suomen lasku matematiikan osaamisessa vastaa noin puolen kouluvuoden edistymistä. Pisa-tutkimuksen mukaan heikosti matematiikkaa osaavien oppilaiden määrä on kasvanut yhdeksässä vuodessa 7 prosentista 12 prosenttiin. Samalla erinomaisesti matematiikan hallitsevien määrä on vähentynyt 23 prosentista 15 prosenttiin.

– Tulosten yleinen lasku osoittaa, että suomalaista perusopetusta on lähdettävä voimakkaasti kehittämään, sanoo huolestunut opetusministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotteessa.

Kiuru aikoo käynnistää välittömästi laajapohjaisen työskentelyn suomalaisen peruskoulun kehittämiseksi.

Aasia hallitsee matematiikan osaamisessa

Laskusta huolimatta Suomi kuuluu yhä matematiikan osaamisessa OECD-maiden kärkijoukkoon. OECD-maista Suomen edellä ovat Korea, Japani, Sveitsi, Alankomaat ja Viro.

Parhaiten matematiikassa menestyvät Aasian maat tai alueet; seitsemän kärkeen ei muiden mantereiden mailla ole asiaa. Shanghai, Singapore, Hongkong, Taiwan ja Korea muodostavat selvän viiden kärjen.Samalla kärkimaat ovat entisestään parantaneet tulostaan.

Taulukko Pisa-järjestyksestä.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Laskua myös lukutaidossa ja luonnontieteiden osaamisessa

Lukutaito Suomessa on kansainvälisesti verrattuna yhä korkeatasoista. Suomen keskiarvo on kuitenkin laskenut edellisistä Pisa-tutkimuksista. Samalla vuoden 2009 tutkimuksen kolmas sija on vaihtunut kuudenteen. Suomea paremmin pärjäsivät Shanghai, Singapore, Hongkong, Japani ja Korea.

Myös luonnontieteiden osaamisessa Suomen kehitys on ollut samansuuntaista. Suomi kuuluu OECD-maiden parhaimmistoon, vaikka keskiarvo luonnontieteiden osaamisessa laski hieman. Edellisesti Pisa-tutkimuksesta Suomi putosi toiselta sijalta viidenneksi.

Keskustele uutisesta 443 kommenttia

Suomalaisnuorten matematiikan osaaminen on aiempaa heikompaa. Tänään julkaistussa Pisa 2012 -tutkimuksessa Suomi löytyy matematiikan osaamisessa 12. sijalta, kun vuonna 2003 Suomi sijoittui toiseksi. Miksi matikka ei suju meiltä?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Onko naapurisi hyvätuloisempi ja paremmin koulutettu kuin sinä? Tarkista tulokoneesta

Kerrostaloasuntoja Helsingissä heinäkuussa 2014.

Suomen hyvätuloisimmilla postinumeroalueilla asuu kaikkein koulutetuinta väkeä, selviää Ylen tulokoneesta. Suomessa on myös kymmeniä alueita, joilla ei asu yhtään tohtoria saati maisteria. Koneeseen on koottu jokaisen Suomen postinumeroalueen asukkaiden tulotiedot sekä koulutustiedot. Koneen avulla voit myös tarkastella, minkä verran asuinalueellasi asuu esimerkiksi työttömiä, opiskelijoita, työssäkäyviä tai eläkeläisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä