Blogi |

Sanna Ukkola: Viiden tähden toimittajat

Toimittajat vastaanottavat ilmaisia luksusmatkoja, solmivat salaisia sopimuksia mainostajien kanssa ja markkinoivat suurimpien mainostajien tuotteita sivuillaan, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola
Kuva: Yle

Ostin Ellen, suomalaisen naistenlehden. Päätoimittaja Mirva Saukkola harjoitti sisäsivuilla tutkivaa journalismia: hän otti selvää, minkälaista on seilata viiden tähden luksusristeilyllä.

Päätoimittaja nukkui Liz Taylorin lempivalmistajan lakanoissa, ruoat tarjoili oma hovimestari ja kirjoituspöydällä odotti henkilökohtaisesti nimikoitu kirjepaperipinkka. Vastapaistetut vohvelit kannettiin päätoimittajan hyttiin hopeakuvun alla, ravintoloissa tarjoiltiin hummeria, kaviaaria ja samppanjaa.

Loputtoman mässäilyn jälkeen päätoimittajan keho huusi hemmottelua. Mutta ei hätää! Onneksi laivalla oli myös silmiä hivelevän tyylikäs hyvänolon osasto, poreallas ja ylellinen spa lukuisine luksushoitoineen.

Laivanvarustamon nimi mainittiin jo jutun toisessa kappaleessa. Toisella sivulla oli varmuuden vuoksi vielä varustamon nettiosoite.

Teksti näytti kovasti laivanvarustamon mainokselta. Soitin Saukkolalle ja kysyin, kuka matkan oli maksanut. Päätoimittaja ei halunnut kommentoida oman matkansa maksajaa, mutta myönsi, että Elle ottaa vastaan ilmaismatkoja.

Pikainen soittokierros lehtiin paljastaa, että Elle ei ole linjassaan yksin. Monet lehdet ottavat surutta vastaan matkanjärjestäjien, kosmetiikkafirmojen tai vaikkapa tuotantoyhtiöiden ilmaismatkoja ja kestitystä - ja tekevät niistä myönteisiä juttuja.

- Lähdimmepä minkä tahansa kosmetiikkafirman matkalle haastattelemaan heidän ihmisiään, kyseinen firma maksaa aina matkat. Käytäntö on sama kaikissa naistenlehdissä, Glorian kauneustoimittaja Kristiina Raitala kertoo.

Lehdistä Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat maksavat itse toimittajien matkat, mutta ne ovat suomalaislehtien joukossa harvinaisuuksia.

Itse osallistuin edellisen työnantajani Ilta-Sanomien palveluksessa autontestausmatkalle, joka suuntautui Roomaan. Pöydät notkuivat hanhenmaksasta ja kaviaarista, toimittajat yöpyivät viiden tähden luksushotelleissa ja lopuksi autofirma tarjosi toimittajille lahjaksi iPodit.

Alan suurin mainostaja L’Oreal ostaa mainokset ja Sanoma Magazinesin lehti sitoutuu tekemään juttuja L’Orealin tuotteista sivuillaan.

Kun ihmettelin voitelua matkalla olleille autotoimittajille, vastaus oli huvittunut naurahdus:

- Tämähän on pientä. Viimeksi yövyimme linnassa.

Jatkan soittokierrosta. Kuulen, että toimittajien yövyttäminen viiden tähden hotelleissa on ihan tavallista, kalliita lahjoja vastaanotetaan kyselemättä.

Mutta missä menee mainoksen ja riippumattoman lehtijutun raja? Journalistin ohjeiden mukaan tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein, eikä päätösvaltaa saa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

Naistenlehtien päätoimittajat myöntävät suoraan, että tuotteita ei ole lehdissä tapana kritisoida. Virallinen selitys on se, että naistenlehdet myyvät hyvää oloa ja kritiikki ei kuulu konseptiin. Todellinen syy lienee mainostulot: mainostajat halutaan pitää tyytyväisinä.

PR-osasto toimitusten avuksi

Kosmetiikkavalmistaja L'Oréalin Suomen edellinen toimitusjohtaja Johan Berg avasi aikoinaan Ylelle kosmetiikkajättien ja naistenlehtien suhdetta. Berg paljasti, kuinka L'Oreal vahti jatkuvasti sitä, millä tavoin yhtiön tuotteita lehtien sivuilla käsiteltiin.

Päätoimittajia on joutunut puhutteluun, jos mainostajan tuote ei ole riittävästi esillä.

L’Oreal jopa tarjosi PR-osaston jäseniä toimitusten avuksi keräämään lehtiin taustatietoa.

Pitkään muotilehdissä työskennelleet kertovat minulle samaa. Kauneustoimittajat saattavat saada meikkifirmojen edustajilta noottia siitä, että palstamillimetrejä oli edelliskuussa liian vähän. Mainostajat voivat lähettää toimittajille etukäteen listoja tuotteista, joiden pitää esiintyä lehden sivuilla. Päätoimittajia on joutunut puhutteluun, jos mainostajan tuote ei ole riittävästi esillä.

Ennen pressimatkoja matkanjärjestäjien kanssa saatetaan sopia täsmälleen, kuinka paljon palstatilaa tuote lehdessä saa. Joskus se on jopa ilmaismatkan ehto.

- Jos jutussani ei ollut riittävästi tietyn mainostajan tuotteita, esimies kävi lisäämässä niitä sinne itse. Esimerkiksi kerran työkaveri testasi ja antoi pisteitä eräälle mainostajan ripsivärille ja mainitsi tekstissä, että hylsy oli susiruma. Esimies pudotti kritiikin pois ja nosti omin käsin ripsivärille annettua pistemäärää, entinen kauneustoimittaja kertoo.

- Juttuja saa, kun meidät kutsuu matkalle. Lahjoja meille annetaan kaiken aikaa, ja kyllä me ne otetaan vastaan. Se on kaksisuuntainen katu: ilmoitustuloillahan me lehdet elämme, emme tilausmaksuilla. Sääli, mutta journalistisesta ideologiasta täytyy joskus tinkiä, toinen sanoo.

Mainostajat eivät enää tyydy pelkkään ostettuun mainokseen: he haluavat esiintyä nettisivuilla, kyselyissä ja jutuissa. Juttuja luetaan ja niiden vaikutus on täysin toinen kuin mainoksella.

Päätoimittajat ovat puun ja kuoren välissä, sillä kustantajat vaativat yhteistyötä. Eikä esimerkiksi suurinta mainostajaa L’Orealia haluta suututtaa, sillä sen valta on alalla käsittämättömän suuri.

- Jos L’Orkku vetää euronsa pois, lehti on konkurssissa. Se on kylmä totuus pienistä lehdistä, eräs johtavassa asemassa työskentelevä toimittaja kertoo.

Tuotteista mainoksia ja juttuja

Olen hämmentynyt tästä kaikesta. Ostan lisää muotilehtiä ja huomaan, että suurten mainostajien tuotteita esiintyy lehtien sivuilla taajaan myös toimituksellisessa aineistossa. Esimerkiksi uusimmassa Oliviassa uutuuselokuva on ostanut aukeaman mainostilan. Samassa lehdessä on uutisjuttu samaisesta elokuvasta. Ellessä taas tuoksuaan mainostaa Dior, muutama sivu myöhemmin täsmälleen sama pänikkä tunkee silmille toimitetussa aineistossa.

Marraskuun Glorian välissä ilmestynyt kauneuslehti Kaunis Gloria näyttää ensisilmäyksellä ihan tavalliselta naistenlehdeltä. Ensimmäisellä aukeamalla Giorgio Armani mainostaa uutuustuoksuaan. Seuraavalla aukeamalla on Yves Saint Laurentin mainos, sitten Lancômen. Lehdessä on meikkijuttuja, henkilöprofiileja muotisuunnittelijoista ja meikkitaiteilijoista.

Huomaan netistä, että Giorgio Armani on L’Orealin brändi. Samoin näyttää olevan myös Yves Saint Laurent. Ja Lancôme. Ja lehdessä myös mainostava Biotherm. Ja Viktor & Rolf. Yhteensä Kaunis Gloriassa on 19 sivua mainoksia - pelkästään L’Orealin merkeistä. Mitä ihmettä?

Katson tarkemmin toimitettua aineistoa. Kaikki kolme meikkijutuille pyhitettyä aukeamaa on tehty L’Orealin brändin meikeillä. Henkilöjutun muotisuunnittelijat ovat L’Orealin Viktor & Rolf -talon perustajia, joita toimittaja lentää jututtamaan Pariisiin. Lehdessä näyttävästi haastateltu meikkitaitelija työskentelee Giorgio Armanille, joka on niin ikään L’Orealin brändi.

Lasken, että toimitetussa aineistossa on useita kymmeniä mainintoja ja kuvia L’Orealin tuotteista.

Mutta missään ei lue, että kyseessä olisi L’Orealin mainoslehti. Muotimaailmaan vihkiytymättömälle se näyttää päällisin puolin ihan tavalliselta kauneuslehdeltä.

Soitan kauneustoimittajalle, joka lehden on koonnut. Mistä tässä oikein on kyse?

Kristiina Raitala kertoo, että Kaunis Gloria on tehty yhteistyössä L’Orealin kanssa.

- Teimme L’Orealin kanssa tietyt diilit siitä, kuinka paljon lehdessä on L’Orealin sisältöä ja kuinka paljon journalistista sisältöä.

Mutta tästähän ei käy millään tavalla ilmi, että kyseessä on mainoslehti.

- Ei se olekaan mainoslehti, koska tässä on enemmän meidän toimittamaa sisältöä kuin L’Orealin sisältöä. Ainoastaan ostettu ilmoitustila on L’Orealin ja lisäksi siinä on muutama juttu L’Orealista.

Eikö niistä pitäisi mainita, että ne ovat mainoksia myös?

- Eivät ne ole mainoksia. Jos me käymme haastattelemassa Karl Lagerfeldtia niin eihän se ole Lagerfeldtin mainos. Me teemme yhteistyötä eri tahojen kanssa. Meillä oli 40/60-sopimus. Eli olemme sopineet, että 60 prosenttia sisällöstä on muuta kuin L’Orealia ja he maksavat ilmoitukset.

Eli alan suurin mainostaja L’Oreal ostaa kaiken mainostilan ja Sanoma Magazinesin lehti sitoutuu tekemään (positiivisia) juttuja L’Orealin tuotteista toimituksellisilla sivuillaan. Olen ollut vuosikausia toimittajana, mutta en ole koskaan kuullut mistään vastaavasta.

Samaan aikaan ilmestyneen marraskuun Gloria-lehden pääkirjoitus on jopa otsikoitu L’Orealin mainoslausetta (Because you’re worth it) mukaillen: Olen sen arvoinen. Pääkirjoituksen vieressä on L’Orealin mainos.

Toimittajat ovat hanakoita arvostelemaan poliitikkoja taksimatkoista ja työreissuista "veronmaksajien piikkiin". Ihmeen vähän alan sisällä kuitenkin keskustellaan toimittajien voitelusta. Miksiköhän? Ja pitäisikö kenties keskustella enemmän?

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja

Kommentoi aihetta (259 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • lukija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Woo! Mahtavaa, rohkeaa! Nimi muistiin! ;-)

  Sama ilmiö on monessa pienessä kaupungissa julkaistavassa "paikallislehdessä": jutut tehdään positiiviseen sävyyn paikallisista myymälöistä ja niiden omistajista.

  Aina välillä joku mainostoimisto keksii "perustaa oman lehden", jonne sitten kirjoittaa loremipsumia mainosten väliin. Hirveän kauan ne eivät pystyssä tosin pysy.

  • banjo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   jos laitat tapahtumasta ilmoituksen ilmoitushinnoiltaan tähtitieteelliseen paikallislehteen siitä tehdään juttu ja jollet on turha odottaa toimittajaa paikalle. jos mainostat usein myös näyt siellä usein. näinhän se menee.

  • kaupunginosalehdissä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   esim. täällä Helsingin Kalliossa on copypastattujen lehdistötiedotteiden välissä myös erittäin suopeita ja makeilevia "reportaaseja" joistakin paikallisista yrityksistä esim. räkälöistä. Eräältä yrittäjältä kuulin, että sellaisen teettäminen oli maksanut hänelle 500 euroa. Näissä "reppareissa" ei ikinä kerrota, että ne ovat todellisuudessa ilmoituksia.

  • Korruptoitunut maailma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rohkea artikkeli Sanna Ukkolalta. Onittelut! Eipä taida paljon kehuja tulla toimittajakollegoilta. Seuraavaksi toivottavasti joku lääkäri valottaa lääkäreiden ilmaista matkailua ja kokoustamista mielenkiintoisissa maailmankolkissa ja lääketeollisuuden harjoittamaa lahjojen antoa.

  • Doc.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nuo ovat menneen talven lumia ja aika pitkälle myytti. Parhaimmillaan pääsee kongressimatkalle, jonne tullaan kongressin alkaessa ja josta on lähdettävä kongressin päättyessä, eikä kohteeseen saa mennä etukäteen tai edes jäädä, vaikka itse maksaisi kulut sen jälkeen ja yhä useampi lääkeyritys on lopettanut nämä ulkomaan koulutuksetkin kokonaan. Parempi tietysti olisi, jos työnantaja maksaisi välttämättömän ammatillisen täydennyskoulutuksen ulkomailla.

   Yleensä istutaan luennolla aamuseitsemästä-yhdeksästä neljään-yhdeksään illalla. Majoitus on yleensä kolmen - joskus peräti neljän tähden hoitellissa. Mitään viihteellistä ei saa olla - vaikkapa musiikkiesitykset tai tanssi eivät ole sallittuja - tavanomainen ruokailu voidaan tarjota. Tätä nykyä lääkeyrityksillä on aika tarkka keskinäinen sopimus siitä, miten voidaan toimia ja imagosyistä firmat vahtivat toisiaan aika tarkasti. Siis aika paljon vaatimattomampaa, kuin tässä kuvattu toimittajiin kohdistuva voitelu.

  • 5 stars

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja tämähän ei siis ole korruptiota, vaan maan tapa. Hyvä Sanna!!

  • Nähty on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Doc, kirjoitat roskaa. Tuttuni vaimo oli aveccina Italiassa lääkefirman matkalla, kun miehensä oli lääkärinä mukana. Aveceilla oli kaksi tehtävää, edustaa illalla ja kuluttaa päivällä tonni tuliaisiin.

  • Kyttääjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Doc, lääkefirmoilla ei todellakaan ole keskinäisiä sopimuksia, kyttäämisen motiivi on pitää huoli siitä, etteivät kilpailijat tee mitään huimasti tiukentuneiden lääkemarkkinoinnin – johon kaikki koulutusmatkatkin voidaan rinnastaa – säännösten vastaista eli käytännössä kepitä muita firmoja. Kukkotappelua se on, ei todellakaan sopuilua. Joka ikinen väittämä ja sen mahdolliset ja mahdottomat tulkinnat mainoksissa syynätään ja torvi soi jatkuvasti. Päivitä tietosi, olet aivan kuutamolla.

  • haitari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kovasti lääkefirmat mainostavat suoraan kuluttajille nykyään. mainoksista suurin osa iltaisin on erilaisiin vaivoihin tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä. parhaaseen mainosaikaan... ja kansa hakee apteekista rohtoa rohdon perään...

  • Tapsa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hesari ja Ilta-Sanomat sai ainakin mainosta nuhteettomina lehtinä

  • Eettiset ohjeet

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kananttaa tutustua Lääketeollisuuden Eettisiin ohjeisiin, joissa kerrotaan hyvin tarkasta siitä miten Suomessa toimivat lääketeollisuuden yritykset voivat tehdä yhteistyötä lääkäreiden kanssa. Lääkemarkkinoinnin valvontakunnasta lisätietoja: http://www.laaketeollisuus.fi/etusivu/toimiala/markkinointi/laakemarkkinoinnin_valvontakunta

   Tokikaan kaikki Suomessa toimivat lääkeyritykset eivät ole allekirjoittaneet noita sääntöjä.

  • Doc 2

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tiedän, koska olen itse lri, että nykyään ei todellakaan lääkäreille sponssailla mitään. Olen opiskeluaikana ollu töissä sähköliikkeessä ja saanut paljon paremmat korruptiolahjat tuolloin (Braun, ym ym). Myös kaupan ja apteekin väki saa paljon runsaammat lahjat. Lääkäreitä aina parjataan, mutta meno on nykyään todella ankeeta. Hyvä jos saat kynän. Ei tosiaankaan tarvi kadehtia!

  • Usko pois

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Noin hyvin on suomalainen korruptio hanskassa - oikein keskinäisellä sopimuksella sinetöity. Tyylikkäästi hoidettu kuin Sisiliassa. Kaikkihan noita jaloja periatteita noudattavat vapaaehtoisesti. Pakkoa ja sanktioita ei ole, eikä tarvita, eettisen ja ylevän porukan, kuin lääkärien kyseessä ollen. Siis maassa kaikki hyvin. Ei Suomessa ole korruptiota. Meillä on maan tapa, sanoi entinen kilpailuviraston johtajammekin, se täytyy hyväksyä ikäänkuin yhteiskuntasopimuksena, sanoi hän opettavaisesti. Niinpä me kaikki luotamme, me hyväuskoiset kunnon kansalaiset. Hyvä Suomi!

 • Eräs Isä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei yllätä, paitsi se, että lahjonta on noinkin hyvin toteutettu. Kysymyksessähän ovat kuitenkin kaupalliset julkaisut joita hoidetaan hyvin kaupalliseen tapaan. Ja tytöthän tässä maassa kasvatetaan pääasiallisiksi kuluttajiksi, pienestä pitäen. Eli ei mitään kovin yllättävää siinäkään.

  • Yhden tytön isä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Komppaan. Tytöt todellakin kasvatetaan kuluttajiksi. Paine on kodin ulkopuolelta kova. Tytöille suunnatut pelit ja sosiaalisen median apsit ovat läpeensä kaupallisia.

  • Pojat samoin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pojat ja miehet kuluttavat enemmän rahaa omiin menoihinsa, kamppeisiinsa ja harrastuksiinsa kuin naiset. Pojat saavat tutkimusten mukaan enemmän viikkorahaa kuin tytöt. Pojat ilmeisesti kasvavat kuluttajiksi kasvattamattakin.

  • Anestic

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Totta! Brändi on usein se tärkein tekijä, vaikka tasan saman tavaran, samalta valmistajalta ja samalta tehtaalta, saisi pirkka-paketissa puoleen hintaan. Vastaus on "ei se ole yhtä hyvää".

  • mainosmies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuuttajan päätökset tätä maailmaa pyörittävät. Ja lehtitilaukset ovat pieni pisara siinä meressä. Sponsoroitua mielipidemuokkausta on kaikkialla. Uutisissa, kirjallisuudessa, elokuvissa, ja yhä näkyvämmin muuten kotimaisessakin tietokirjallisuudessa.

  • Iso Poika

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Me pojat osaamme kuluttaa eli ostaa pelit ja vehkeet ilman mainosten apuakin,meillä nimittäin on järkeä, joka tietää mitä haluamme ja mistä sitä saa.Usein se on paikka jota ei edes mainosteta missään.

  • Isolle pojalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vaikka itse osaisit näin tehdä, älähän yleistä itseäsi kaikiksi pojiksi ja naistenlehtien mainosten uhreja kaikiksi naisiksi. Kyllä isoissakin pojissa on niitä mainoksista vaikuttuneita yhtä lailla kuin isoissa tytöissäkin.

   Esimerkiksi mielikuva siitä, mikä merkki on koneissa laadukas perustunee osittain faktatietoon... mutta paljolti myös mainoksiin. Tai vähintään tekniikka-aiheisten lehtien tekemiin juttuihin, joiden taustalla pyörinee samat kuviot kuin muotilehdissäkin.

   Jos siis jätetään yksisilmäinen sukupuolten arvosteleminen tähän kiitos, ja puhutaan meistä ihan vain ihmisinä.

  • miew

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No erästä autolehteä kutsuimme pitkään maksetuksi mainokseksi. Negatiivista kommenttia ei ahkerallakaan luvulla löytynyt moniin vuosiin.

  • Kaikkialla sama juttu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Erään omenankuvalla varustetun firman laitteita ostavat varmaan pojatkin, ja tämä kyseinen putiikki on saanut reilusti hyväntahtoista julkisuutta, joka ihan varmasti vaikuttaa ostopäätöksiin.

  • jarppa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei ole paljon Iphonea mollattu TM:n testeissä viime vuosina, ei kyllä sen pareemmin Apllen muitakaan laitteita. Hyviähän ne kyllä ovat, mutta kuinka hyviä, siinäpä pulma.

  • Murikka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihmisiä ei ole ollut olemassa enää vuosikymmeniin. Vain kuluttajia.

  • Ei tosiaan yllätä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kun lukee jotain ,hyvin myötäsukaisesti kirjoitettua artikkelia ,se alkaa ikäänkuin haista , tulee vastareaktio . Ajattelen vaikka jutussa mainittua autonvalmistajaa ,joka on kustantanut ylellisesti koko matkan ja toisaalta ,minkälaisia tavallisen kansan käyttämiä autoja Italiasta tulee ,ihan oikeasti ,ei voi kuin nauraa jos ei yhtään kritiikkiä jutusta löydy.

   No lehtien myynnit menee alaspäin ja osasyy löytyy myös tästä ,kuka jaksaa......................

  • MakeM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Luulisi verottajan olevan kiinnostunut? Korruptiomatkat, ilmaiset tuotteet lasketaan verotettavaksi tuloksi. Sama on näiden muotibloggareiden kanssa. Heistä tehdyissä jutuissa oli, että he saattavat saada satojen eurojen edestä ilmaisia tuotteita viikossa, joita he sitten myyvät eteenpäin, jos ei omaa käyttöä ole. Palkan voi saada tuotteinakin, mutta verot pitää silti maksaa.

 • Kaunista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja me naiset maksamme, kritiikittä, Yesh.

  • 10 vuotta jo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   viisastuneena ... Kaikki mainos-ja markkinointikiellot, ei lehtiä, ei TV:tä, ei muotia eikä pakollisia asiakkuuksia ... vapaus, luonnollisuus ja puhtaus ilman hyväksikäyttöä eli muiden heikkouksillani rikastumista ... valintoja on runsaasti ja iloitsen Hyvästä tavasta Hyvässä viisastumistani ...

  • Näitä lisää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Emme maksa. En välitä vatvoa kauneus- ja meikkiaiheisia asioita enkä varsinkaan lue niitä käsitteleviä lehtiä. Ostan ripsarini marketreissulla siinä missä maitopurkin. Viiden euron halpamerkki on oikein hyvä, ei ärsytä silmiä eikä tee sen huonompaa jälkeä kuin viidentoista tai viidenkymmenenkään euron pulikka.

   Kosmetiikkateollisuus on ylipäätään yksi törkeimmistä hyväuskoisen ihmisen hyväksikäyttämisen tavoista, ja siksi surettaa, että niin monet on saatu manipuloitua uskomaan, että se L'Orealin joku tuote on oikeasti niin ylivoimainen. Moni pitää lehtien testejä luotettavina suosituksina.

   Ukkolalle pisteet, näitä avauksia tarvittaisiin huimasti lisää. Koululaisillekin pitäisi yhteiskuntaopissa tms. vähän selittää, miten tämä maailma oikein toimii. Olisi hienoa, jos nuorista kasvaisi kriittisiä kuluttajia eikä ihmisiä, jotka ripustavat omanarvontuntonsa ja hyvänolontunteensa tuotemerkkeihin.

 • Hamara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä sama kritiikitön kirjoittelu toistuu myös muiden alojen, kuten rakentamista käsittelevissä lehdissä. Lehdissä kirjoitellaan laitteista joita suurin osa ihmisistä ei oikeasti tarvitse taloissaan eikä heillä niihin ole varaakaan koska raha on laitettava johonkin sellaiseen joka aidosti auttaa asumista ja vaikuttaa esim. energiankulutukseen. Erittäin harvoin lehdissä esitellään normaalin perheen koteja normaali varustuksella vaan kodit ovat kuin suoraan jonkin "sistustusarkkitehti-tuunaajan" märkiä unelmia. Realismi on näistä kaukana. Kuinkas näiden lehtien toimittajat voidellaan ja kypsytetään rakastamaan luksus jacuzzeja ym. täysin sekundäärisiä järjettömän hintaisia yliteknisiä hirveleitä?

  • VilleKalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kannattaa huomioida se, että ihmiset tekevät ostopäätöksiä ilman arvostelujakin, jos spekseistä ymmärtää jotain. Etenkin kamerat, kännykät, ja läppärit alkavat olla niitä, että saa räplätä testiksi paikan päällä. Turha siihen vähänkään tietoisemman jampan hölinöitä tunkea, oli kyseessä sitten journalisti tai myyntikeijo.

   Sama homma kyllä koskee meikkiteollisuutta, mikä sinänsä ihmetyttää L'Orealin kummallinen fiksaatio lehtimediasta noin tekstinsä puolesta. Naiset testaavat kyllä niitä purnukoita paikan päällä, että onnea vain yrityksessä myydä sitä sikaa säkissä. Näkyvyyttä se tuo, en sitä kiistä, mutta sehän on se pointti, mitä monet suomalaiset eivät markkinoinnissa ymmärrä.

  • Nähty on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei taida VilleKalle ymmärtää, että meikkifirmalle riittää aivan hyvin, jos myynti lisääntyy 20% sensijaan että se lisääntyisi 100%, kun useimmat naiset testaavat tuotteita.

  • meikkitestaaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta meikkituotteitahan voi ostaa paikan päällä, ei niitä välttämättä kotiin tarvi sieltä ostaa :)

 • lukija-lukija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Sanna Ukkola! Pudotat lappuja ihmisten silmiltä.

 • Maikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos silmiä avaavasta jutusta - tulee heti käyttöön lukiolaisten mediakasvatukseen!

 • Oikeaa lukemista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän tämä ole uusi asia. Näin ollaan menetelty kautta aikain. Niin kaupallisessa- kuin julkisessa tiedottamisessa. Kuinka Yleisradio erottuu tästä joukosta?

  Samat lainalaisuudet toimii kaikessa tiedottamisessa. Jos et uutisoi myöteisesti, et myöskään osallistu. Näin toimii myös poliittinen uutisointi.

  Meidän kaikkien on vain osattava lukea asioita oikein. Ei kaikki tärkeät asiat ole aina esillä. Esillä on vain ne asiat, joita halutaan pitää esillä. Paljon kauaskantoisia ja elämäämme vaikuttavia päätöksiä tehdään tiedottamatta siitä meille kansalaisille. Se kun ei vain sovi, että julkisiin asioiden hoitoihin puututaan. Yhteisten varojen käyttöä ei voida julkaista liikesalaisuuksiin vedoten. Mutta kun me kaikki osallistumme siihen liiketoimintaan, maksajana. Kyllä maksajan tulee tietää mitä ostaa, ainakin yksityisellä sektorilla. Miski ei siis julkisella?

  Meidän kaikkien on vain opittava lukemaan ja tulkitsemaan nykyistä viestintää. Tai sen puutetta.

  • tre

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No on toimittajia ja toimittajia. Tällaisen tavallisen -ei autoista, vaatteista tai meikeistä - juttuja tekevälle toimittajalle ei kyllä kukaan tule tarjoamaan yhtään mitään. Kerran sain muutaman postimerkin. Niistäkin tuli kyllä huono olo, että olisi pitänyt palauttaa.

  • tre2

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olet oikeassa tre :). Ehkä jonkun kynän olen joskus saanut :D.

  • Paikallislehdetön

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Terveisiä Tampereelle: lehden linjaa & sävyä ei määrittele toimittaja. Keski-Uusimaassa tuskin toimitukselliset päällikötkään.

  • Lahjaton

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ylivoimaisesti suurin osa toimittajista kyllä tekee työtään melko pienellä palkalla, ilman lahjuksia. Brunbergin pusuja olen joskus saanut ja joulukynttilöitä.

   Nämä kauneuteen, teknologiaan tai autoihin erikoistuneet lehdet ja toimittajat ovat oma kerhonsa. Kirjoitan asiasta yli 30 vuoden kokemuksella. Monelle muulle ammattiryhmälle (muun muassa lääkärit) on tarjolla ihan eri luokan voitelua.

   Itse teen muuten niin, että revin naistenlehdistä aina mainossivut irti, jos mainoksen toisella puolella ei ole asiallista juttua. Lehdestä tulee paljon mukavampi lukea ja näyttääkin tyylikkäämmältä.

 • tekniikkalehdistä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Autotoimittajien edut tuolla jo mainittiinkin, mutta olisi mielenkiintoista kuulla päteekö sama tilanne kodintekniikan lehtiin. Sielläkin mainostetaan samoja tuotteita joita jutut ja testit käsittelevät. Lehdet pyrkivät antamaan sen kuvan, että testit mittauksineen ovat lähes tieteellisen tarkkoja ja riippumattomia, mutta onkohan todella näin?

  • Kaikkialla sama juttu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Puhumattakaan musiikkialan kirjoittelusta, pelilehdistä tai ruokajutuista.

  • Jorma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyselin asiaa joskus TM:ssä toimivalta kaveriltani ja kyseisen lehden toimitus kuulemma nimenomaan tekee kaikki koeajomatkat jne. lehden piikkiin. Paineita sielläkin varmasti on, mutta kyllähän se niin on että yksikin harha-askel tuollaisessa lehdessä veisi kaiken uskottavuuden lukijoiden silmissä joten riski ei ole varmaankaan sen arvoinen.

  • Autolehtien testitulokset?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen jo pidempään ihmetellyt, miksi suomalaisissa autolehdissä lähes tulkoon aina testit voittaa eräs kansanauto, samaan konserniin kuuluva merkki tai vähintään samassa maassa tehty kulkupeli? Olen kuvitellut, että johtuu testaajien koosta (vähintään 1.85 cm pituinen mies), mutta nythän todellinen syy selvisi. Ilmeisesti ranskalaiset ja japanilaiset autotehtailijat ovat nuukempia kustantamaan mässäilymatkoja?

  • Cato

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ottamatta kantaa sen enempää, löytyy tilastoja eri automerkkien kestävyydestä ja vioista. Siis katsastukonttoreiden ja tiepalvelujen tuottamaa tilastoa. Autot vain on erilaisia, ja eri tehtailla on erilaiset speksit valmistaa autoja. Oma merkki ei aina pärjää, vaikka itse olisi tyytyväinen. Itsellä on ollut japskeja, ranskattaria sekä sakemanneja. On niissä eroja. Pohjoismaiset auto- ja tekniikkalehdet ovat ainakin oman kokemuksen mukaan olleet melko puolueettomia. Eräästä saksalaisesta autolehdestä en ole niin varma, mutta kyllä siinäkin ovat muunmaalaiset merkit menestyneet. Pitää aina olla kriittinen lukija, ja muistaa että miltei kaikki toimituksellinen teksti on subjektiivista. :)

  • Paikallislehdetön

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tietotekniikan lehdissä monet kolumneiksi otsikoidut jutut osoittautuivat mainoksiksi, kun tulin asiaa lokakuussa tutkineeksi. Viisi julkaisua, kolme kustantajaa.

   (Pahoittelen. Aiempi TRE-kommenttini oli huonosti laadittu tai vähintäänkin väärin kohdistettu. Toivottavasti sen sisältö silti aukeaa, jahka julkaistaan.)

  • Toioda

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Otan esimerkiksi Toyotan jolla itse ajan ja pidän kovasti... En ole kertaakaan nähnyt toyotaa kehuttavan TM:n testeissä! Merkki täysin ylivoimainen tilastojen valossa, mutta testeissä ei pärjää... Joskus moitittiin tavaratilan kokoa, kansanauton 5 litraa isompaa tilavuutta taas kehuttiin... =) Kaveri oli autokoulun tekussa aikanaan ja opiskelukavereita on lehdissä töissä testaamassa autoja jne. Lähes kaikki ajavat vw ja Audi merkkisillä autoilla, näitä myös jaksavat kehua... En nyt muista kumpi iltapäivälehti on pahempi, mutta kirjoittaa jatkuvasti audista positiivisesti... Audi sitä ja Audi tätä... Viimeksikin oli juttu jotenkin näin että tässä tt joka pärjää r8 lle... Vertaillaan jopa oman merkin malleja...

 • Rakentaja55

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Netissä samaa tehdään systemaattisesti. Pahimmasta päästä oleva esimerkki on Rakentaja.fi, joka näyttää puolueettomalta rakentamisen tietopankilta, mutta ei ole mitään muuta kuin mainosluettelo. Katsokaapa sieltä mikä tahansa aihe, niin palvelu esittelee vain yhden valmistajan, joka on maksanut siitä maltaita. Tuttavani on ollut erään rakennusalan yrityksen markkinointijohtajana ja kertoi, että joutuivat maksamaan satojatuhansia vuodessa yksinoikeusnäkyvyydestä Rakentaja.fi:ssä. Pahaa aavistamattomat sivuston käyttäjät ajattelevat, että rakentamisen asiantuntijat ovat arvioineet firman parhaaksi ja suosittelevat sitä käyttäjille, mutta ainoastaan rahasta on kysymys.

  Itse olenkin alkanut lukea vain sellaisia julkaisuja, joissa näkee myös kriittisiä juttuja yrityksistä, ei pelkkiä kehuja. Ne ovat etenkin mainosrahoitteisella puolella harvassa.

  • Jarmo Nevalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sama ilmiä mm. Turun Sanomissa joka ei julkaise oikeasti hankalia ja kriittisiä kirjoituksia esim. Toriparkita (osakkaana itse toriparkki Oy:ssä,) tai vaikkapa kritiikkiä K ja S-ketjuista (joka lehdessä vähintään aukeaman huutavat mainokset). Sitten heittävät YT-neuvotteluiden jälkeen jengiä pihalle kun lehti ei tee tarpeeksi voittoa....

 • Lukija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiaa!

 • kriitikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sama ilmiö on maakuntalehdissä ja varmaan kaikessa mediassa. Ylen suuria linjoja valvovat lahjomattomat kansanedustajat, mutta yksittäisen toimittajan kytköksiä ja hankintoja tuskin kukaan alkaa penkomaan. Juuri pisiti silmään lehtijuttu jossa kerrotaan omatoimirakentajien virheistä ja alla mainostetaan valmistaloa. Härskeimmäksi on menty ruokamainonnassa. Ruokaan kun käytetään valtavat rahat, mutta ala itsessään ei kasva vaikka yritysten pitäisi liiketalousoppien mukaan kasvaa ja tuottaa yhä suurempia voittoja. Mainostamalla esimerkiksi leipää vaaralliseksi saadaan ihmiset tyydyttämään nälkäänsä muilla tuotteilla. Kustannettu uutissisältö voi siis olla myös muiden tuotteiden arvostelemista, kuten vaikkapa Sanoman.

  • Luksusristeilyjä odotellessa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Puurot ja vellit näyttää menevän sekaisin. Eihän nyt toimittajat päätä siitä, mitä ilmoituskonttorin väki touhuaa. Kun markkinointimarkku hoksaa, että on tehty virhe korjausrakentamisesta, se säntää tietysti hankkimaan mainosta valmistalopaketin valmistajalta. Tästähän toimittaja ei tiedä yhtään mitään - ja mitäpä luulet, että voisi tehdä, vaikka tietäisikin?

   Enkä ole kuuna kullan valkeana kuullut, että maakuntalehdessä kukaan toimittaja hyötyisi tällaisesta yhtään mitään. Aivan käsittämättömiä väärinymmärryksiä. Ihmetellyt olen kyllä, miksi on mahdoollista, että Elle-tyyppiset lehdet saavat harrastaa tekstimainontaa ilman että siihen mitenkään puututaan.

  • k

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maakuntalehden toimittaja ei tällaisesta varmasti hyödy. Mutta varmaa on, että päätoimittajan seulan läpi ei pääse toimittajan kriittinen artikkeli S- tai K-ketjun toiminnasta, koska siinä katoaisivat mainostajat. Lisäksi päätöimittajan poliittinen kanta näkyy usein myös maakuntalehdissä. Esimerkiksi Kalevassa ei näy kriittisiä tekstejä ydinvoimasta.

 • oivaltaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On hyvä, että joku kirjoittaa toimittajien saamista lahjuksista,

  koska toimittajat yleensä paljastavat toisten saamia lahjuksia.

 • Just

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt tuli markkinavetoiset lehdet ja mediat vedettyä pöntöstä alas. Miten asiat ovatkaan kun samaa tehdään veroeuroin maksetussamediassa. Epäilen, että Ylen toimittajat nauttivat ihan samoja etuuksia. Kaiveleppas Sanna vähän lähempää vielä.

  • Uutisia vai mainoksia?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä! Esimerkiksi Nokian puhelimien mainonta on jo pitkään ollut YLE:n sivuilla ja TV-uutisissa suorastaan silmiinpistävän räikeää...

   Miksi näistä "Nokia-uutisista" puuttuu teksti: "Sisältää tuotesijoittelua"?

  • JM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Runsas uutisoiminen Nokiasta ja sille elintärkeiden tuotteiden menestyksestä tai menestyksettömyydestä on suomessa ymmärrettävästi hyvinkin puolusteltavaa.

  • Lähes huomaamatonta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   @ Uutisia vai mainoksia? klo 11:36

   Niin. Mainostaahan voi myös ihan vaikka ilman sanoja. Minulle esimerkiksi tulee mieleen erään mediatalon uudesta visuaalisesta ilmeestä erään mobiililaitevalmistajan uusi visuaalinen ilme. Mutta toisiaan muistuttavien ulkoasujen täytyy varmaan olla ihan vain sattumaa...

  • JR

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä YLE osaa pelin myös. Yksi esimerkki tuli mieleeni mutta valitettavasti video ei ole enää Areenassa nähtävissä, teksti on kyllä jäljellä:

   OnePiece, aikuisten potkupuku

   Maailmaa on valloittanut norjalainen hittituote, OnePiece-haalari. Onko kyseessä nerokas oloasu vai ainoastaan järjettömän ruma vaate? Aamu-tv yritti ottaa selvää.

   http://areena.yle.fi/tv/1376376

 • Freelance-graafikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ole vuosikausiin uskonut yhtään naamarasva-arvostelua tai naistenlehtien vakuutteluja jonkin ripsivärin erinomaisuudesta. Muistan lukeneeni jutun, jossa naistenlehden toimittaja varovasti myönsi että he eivät voi haukkua suurien kosmetiikkaketjujen tuotteita, koska mainosrahat häviävät sen seurauksena. Ehkä jotain "rivien välistä" vihjailua voi harrastaa. Esimerkiksi nyt nämä mineraalimeikit: olen varma että jossain vaiheessa tutkimustulokset paljastavat niiden olevan terveydelle vaarallisia. Siihen asti niitä tykitetään naistenlehdissä väsymykseen asti. Sama ilmiö on jo tapahtunut silikonia sisältävissä shampoissa: yhtäkkiä lehdistä hävisivät silikonishampoo arvostelut -- kun oli paljastunut että silikoni tukkii hiustupet ja vähentää hiusten määrää!

  • Kosmetiikka-tietäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sivuhuomautuksena, että eihän Lorkulla ole mitään tekemistä oikeiden mineraalimeikkien kanssa. Eikä siis myöskään näillä mitä tykitetään naistenlehdissä. Näitä Lorkun ym. tuotteita mainostetaan mineraalimeikkeinä, vaikka tuotteet eivät missään nimessä kriteereitä täytä. Ja nyt kuluttajat (=naiset) ovat hurmioissaan "Täytyyhän näitä MINERAALImeikkejä ostaa kun ne ovat niin hyviä!". Todellisuudessa saavat samaa tavaraa mitä aina ennenkin.

   Silikoneista sinulla on väärää tietoa. Silikoni saattaa kerrostua hiukseen, mutta käytännössä sillä ei ole muuta vaikutusta kuin tukan lässähtäminen ja elottomuus. Allergiat ovat tietenkin toinen juttu. Nyt firmat käyttävät hyväkseen ihmisten "silikonitietoutta" ja mainostavat tuotteita silikonittomina. ->Kauppa käy. :)

 • Mikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täytyy vain toivoa että naiset ovat oppineet lukemaan lehtensä oikein, siis rivien välistä. Tekniikan Maailma -tyyppisiltä julkaisuilta en moista odottaisi. Jos on testi tehty niin sen täytyy kyllä perustua lehden omiin selvityksiin jotka on omalla rahalla tehty.

  • .pirkko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllähän TM-kestotilaustilaajana moista odottaisikin, sen verran arvokas lehti.

   Näitä "vanhoja" naisten kuukausilehtiä en ole tilaillut aikoihin, jotensakin alkanut tympiä mainokset ja mainosjutut.

   Ostin taannoin amerikkalaisen fittness-lehden. Piti oikein laskea mainokset. Lehdessä oli n. 90 sivua, joista 60 mainoksia, ja jutut pääasiassa mainostettujen tuotteiden hehkutuksia.

  • Just, paitsi ettei

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En nyt menisi sanomaan noin; se, mitä suomalaista teknologiamediaa lukenut, on hämmästyttänyt suuresti, miten niin mauttomasti, hajuttomasti ja tunnottomasti niitä tuotteita arvostellaankaan. Mutta kun speksi kattaa kaiken, turha niitä hölinöitä katsella, kun se on yhdentekevää.

  • jibber jabber

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mikko, Mikko, voi sinua. Tekniikan ja teknologian puolella huijataan vielä härskimmin. Testit verhoillaan vaikeaselkoisiin mittauksiin, jotta tulokset näyttävät vakuuttavilta 'faktoilta'. Oletko koskaan miettinyt miten tuote 'pääsee' vaikkapa Tekniikan Maailman testeihin...?

  • karpitar

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oletpas, Mikko, sinisilmäinen. Miksi Tekniikan Maailma-tyyppiset julkaisut olisivat yhtään vähemmän korruptuneita kuin naistenlehdetkään? Jokuhan ne testit maksaa. Eikä tuontyyppisilläkään lehdillä ole niin paljon tilaajia, että he kattaisivat kulut. Voit siis itsekin opetella lukemaan lehtesi oikein :)

  • TenuKeppi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Höpöhöpö. Autotallien toimittajille järjestämät "testimatkat" ovat yksi juttu ja lehtien omat testijutut toinen. Olin aikoinaan mukana yhdellä "testimatkalla". Siellä ei TM:n toimittajia näkynyt tai minkään muukaan autolehden toimittajia. Kaikki olivat tavallisia lehtien moottorimiehiä.

  • Autollinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä TM:n kaltaisetkin lehdet ovat vaikuttamiselle alttiita, tavat vaan vaihtelevat. Jos aikoo saada vaikka ferrarin koeajoon, ei se valmistajan kautta onnistu niin että kiesi vastaisi sitä minkä voi kaupasta ostaa - mukana tulee lapsenvahdit jotka pitävät tauotta huolta siitä, että kaikki detaljit ovat viritetty suotuisiksi. Jos halutaan testata neutraalisti, pitäisi auto ostaa rahalla tai lainata joltain kolmannelta osapuolelta.

   Toisaalta tuolla alalla on niin monta kilpailevaa valmistajaa, että yhteen suuntaan ei voi hirveästi vetää kusematta muiden kintuille. Isompi ongelma onkin miten negatiivisia asioita ei nosteta esille edes silloin kun siihen olisi syytä. Huoltokorjaamoja voidaan kyllä vertailla ja kurmoottaa, ne kun ovat yksittäistapauksia eivätkä vastaa mainonnasta. Kodinkoneita voi testata vapaammin, kun siitä suunnasta ei mainosrahaa pahemmin tule. Mutta siihen se rohkeus sitten loppuukin.

  • Spin Doctor

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen tehnyt erään pienemmän kännykkävalmistajan PR:ää Suomessa. Käytännössä välitimme testattavia laitteita toimituksille, kerroimme uusista ominaisuuksista jne., muttemme pyrkineet vaikuttamaan arvosteluiden sisältöihin. Joskus järjestettiin lehdistötilaisuuksia isompien lanseerauksien yhteydessä, mutta lahjoja ei ollut tarjolla, syötävää toki.

   Tekniikkalehtien kanssa homma toimi asiallisesti. Useimmiten saimme testilaitteet takaisin. Joskus toimittajat pyysivät, että saavat pitää laitteen referenssikappaleena ja saattoivat sitten tehdä myöhemmin esim. kännyköiden kameravertailun.

   Sen sijaan muutaman kerran kun toimitettiin laitteita testattaviksi naistenlehtiin, niitä ei koskaan saatu takaisin. Pyynnöistä huolimatta.

   Että siinä mielessä Mikko on oikeilla jäljillä. En tiedä sitten, miten isommat kännykkävalmistajat toimivat.

  • teknologi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Teknologiassa on hiukan helpompi jäädä kiinni jos valehtelemaan rupeaa. Teknologiavertailut tms kuitenkin voidaan suhteellisen kivuttomasti toistaa toisen osapuolen tekemänä. Vertailut jotka perustuvat mutuun ovat tämän ulkopuolella.

  • Autoton

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ai, "miesten jutuistako" ei lahjonta kuulla läpi? Ja miksi sitten autofirmat voitelevat toimittajia niin runsaasti? Luitko Ukkolan jutusta ne kohdat, joissa hän kertoi, kuinka IS:n autontestausmatka sujui? Jopa Hesarin autosivuista haisee kauas se, että ne toistelevat suoraan autonvalmistajien mainostekstejä. Tekniikan Maailmasta en tiedä.

   Itse en naistenlehtiä ole lukenut, vaikka nainen olenkin. Suosittelen Kuluttaja -lehteä. Kuluttaja -lehden kosmetiikkatesteistä on monta kertaa paljastunut, kuinka kalliimpi ja halvempi kosmetiikka ovat samaa kamaa erilaisissa purkeissa.

  • Timo Turkula

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juttu johtaa helposti yleistyksiin. Tulee käsitys, että autotoimittajat olisivat usein kestityksen kohteena. Nimimerkki Autoton väitti Hesarin autosivujen toistavan valmistajien tekstejä. Näin ei kuitenkaan ole. Valtaosa testeistä ajetaan Suomessa. Hesarin avustajana olen koeajanut 411 automallia, kaikki Suomessa saman, vakioidun ajo-ohjelman mukaan. Koeajovaikutelmat (ajettavuus, mukavuus, ym) on tallennettu nauhuriin ja lisäksi mitataan mm. suorituskyky, tilat ja kulutus. Havaitut puutteet esimerkiksi mukavuudessa, tiloissa, turvavarusteissa tai polttoainetaloudessa paljastetaan kaunistelematta kohdassa "huonoa". Tärkeimmistä ominaisuuksista annetaan kouluarvosanat, jotka perustellaan tekstissä. Autosivuilla on paljastettu monien mallien luvattua suurempi kulutus tai ilmoitettua pienempi tavaratila. Lisäksi on paljastettu esimerkiksi takaisinkutsujen kaunistelu. Tämä on vaatinut kovaa journalistista työtä, tuhansia mittauksia ja asioiden tutkimista - ilman kestitystä.

  • Paikallislehdetön

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Timo Turkula, suomentaisitko minulle, joka olen ymmällä mutta kiinnostunut? Mitä ovat "takaisinkutsut"?

   Tuttavani on myös tehnyt lukuisia ajettavuus-mukavuus-kulutus- jne testejä kotimaassa, ihan vain juttupalkkiota vastaan. Tosin kaverin sai ottaa matkaseuraksi. :)

  • Timo Turkula

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Takaisinkutsu on käännös sanasta Recall. Se tarkoittaa korjauskehotusta. Moottoriajoneuvo on tuotava merkkikorjaamoon tarkaistettavaksi tuotantoerässä olevan mahdollisen vian vuoksi.

   Suomessa kutsuja on salailtu ja kaunisteltu. Saksassa ja Britanniassa sanotaan suoraan: Mahdollisen vian aiheuttama vaara mainitaan selväsanaisesti jo kutsun otsikossa. Se motivoi ajoneuvon käyttäjää korjauttamaan vian mahdollisimman nopeasti.

   Suomessa takaisinkutsuja on julkaistu verkossa vuodesta 2003 alkaen. Kutsuja on lähetetty asiakkaille aiemminkin, mutta vuodesta 2003 alkaen ajoneuvolain 86 §:n mukaan takaisinkutsut on pitänyt ilmoittaa AKE:lle, nykyisinTrafille.

   Lain mukaan ajoneuvon valmistajan tai maahantuojan tulee ilmoittaa Trafille valmistajan julkaisemasta takaisinkutsukampanjasta, jos ajoneuvomallissa tai osassa ajoneuvoja todetaan virhe tai poikkeama, joka aiheuttaa vakavaa vaaraa liikenneturvallisuudelle tai huomattavaa haittaa ympäristölle tai terveydelle.

  • Tohtori

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hesarin autojutut on kohtuu hyviä, kiitos niistä Timo! Mutta nuo takaisin kutsut on vähän erikoinen asia... Toyota taitaa kutsua herkimmin autoja takaisin ja niistä osaa myös Hesari repiä otsikoita. Se että Fiat taitaa kutsua autoja vähiten takaisin ei tee fiatista parasta... Toyotasta on lehdistö tehnyt automaailman "pahiksen" vaikka tilanne on päinvastainen, merkki hoitaa hienosti auton takuuajan ulkopuolellakin...

 • Utelias

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sanot että IS maksaa toimittajien matkat. Päteekö tämä myös Rita Tainolaan? La Legendahan on jatkuvasti (?) lentelemässä maailman metropoleihin julkkisten perässä. Juttujen sisältö ja taso vaikuttaa kyllä siltä, että aika omituinen on IS:n politiikka jos noista sorvauksista matkakulujen lisäksi maksetaan vielä normikuukausipalkka.

  • Valetta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ilta-Sanomien matkajutuissa on lähes poikkeuksetta mainostettu todella räikeästi Finmatkoja. Joko siellä on lahjontaa tai sitten hyvä veli/sisko meininkiä.

 • Hannu Malin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toi on vasta alkua. On olemassa ihan sellainen organisaatio kuin sisustustoimittajien yhdistys. Ne emännöi on nää kodin lehdet. Se porukka tilaa koteihinsa ilmaiset remonttitarvikkeet, mm. seinälaatat ja parketit uhkaamalla lehden sisällöllä. Ja tietenkin ne saa ja ottaa vastaan kaikki normaalit lahjukset, tavarat ja matkat. Sitten ne jakaa palkintojaan joko alan yrityksille, jotka siis mainostaa näissä lehdissä, tai mainostoimistoille, jotka välittää tämän lahjonnan.

 • Eläkeellä oleva toimittaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulee mieleen aika ennen 90-luvun lamaa, kun tein töitä mainostuloilla elävässä lehdessä. Ilmaisristeilyt tosin suuntautuivat vain Itämerelle, mutta gourmetravintoloissa ei tarvinnut koskaan itse maksaa. Päätoimittaja ratkaisi minne mentiin seuraavaksi syömään. Ei mitään uutta auringon alla. Myöhemmin "oikeassa" lehdessä neuvoteltiin toimituksessa jopa siitä, saiko ottaa vastaan firmojen lähettämiä kalentereita joulun alla vai vaaransiko se lehden puolueettoman tiedonvälittämisen.

 • Jari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Toimittajat ovat hanakoita arvostelemaan poliitikkoja taksimatkoista ja työreissuista 'veronmaksajien piikkiin' ".

  Eivät näiden hyvän olon lehtien "voidellut" jutut ole tuotettu veronmaksajien kustannuksella. Journalistien arvostelemien poliitikkojen suhteen asia on eri. Asialehdet ovat eri asia - niissä ei saisi ilmetä voitelemista. Mikään mainitsemasi lehti ei ole tällainen. Lapsikin tajuaa, että mainitsemasi lehdet ovat lähinnä mainosesitteitä.

  • Just

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Huhhuh...lapset ja nuoret eivät tajua sitä eivätkä kaikki aikuisetkaan. Kyllä se vaan niin on että kaverien. lehtien, tv:n suosittelu/mainonta vaikuttaa ostopäätökseen...eihän mainontaa ja näitä juttuja olisi ilman ostamista.

   Ja mitä on asialehdet?

  • kelkka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ei, mutta yritykset jotka lahjovat toimittajia saavat mahdollisesti yritystukea valtiolta.

  • Jari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   @Just: ei ostopäätöksiin vaikuttaminen ole pahasta. Saahan sitä yrittää vaikka myydä hiekkaa Saharaan ja markkinoida asiaa miten paljon ja (miltei) millä keinoilla tahansa. Kunhan ei käytä mainostamiseen veronmaksajien rahoja. Omilla ja "Olivioiden" myynnistä saaduilla rahoilla saa laittaa uusia mainoksia miten vain haluaa.

   Asialehdet eivät siis ole näitä "hyvän olon" lehtiä eivätkä harrastelehtiä (joista jotkut mainitsivat esim. Rakentaja-lehden). Asialehdet ovat pretty much kaikki muut lehdet.

   @kelkka: en tiedä yritystuista mitään, mutta jos näin on, niin *auts* (osui). Sitten on todellakin olemassa ongelma. Mutta voiko todellakin jokin L'Oreal saada valtiolta yritystukea?

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Sanna Ukkola, tää on varmaan tuulesta temmattua. Mielestäni myös Rapakon takaa tulee joillekin lehtien toimittajille jonkinlaista rahallista tukea sen takia, että lehdet kirjoittasivat kaikkea hyvää Amerikkalaisestä Demokratiasta jne. Esim: Iltasanomat, iltalehti ja Helsingin Sanomat kilpaa kehuskelevat, miten viisaita Amerikkalaiset ovat, tehtyä jonkun tutkielman ja sitä paitsi Suomi on Jo Amerkkalaismyönteisin valtio koko Euroopassa, tää muo ottaa nuppii kun toimittajatkin kirjottaa ihan sellasta, mitä voi lukea rivienvälistä. Onkohan tää rahoitus tullut ihan CIA:lta, koska nää herrat ja naiset sekaantuvat vähän kaikkeen.

  • salaliittoteoriat rules ok!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä Kari, se on Elvis itse joka tuon myönteisyyden maksaa. Mutta älä kerro tätä kenellekään.

  • tai sitten ei

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En hämmästyisi, vaikka Kari olisikin oikeassa. Rahaa vai painostusta, vai molempia? Amerikka-uutisointi on muutenkin käsittämättömän laajaa, ikään kuin Suomi (ja sama koskee muita Länsi-Euroopan maita) olisi yksi USA:n osavaltioista. Vai... onko se jo?

  • Kari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Valitettavasti sitä se juuri on.

 • Kesäkettu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä, tärkeä ja kuluttajien tietoisuutta lisäävä juttu! On tärkeää, että alalle ja lehtiin saataisiin lisää läpinäkyvyyttä - tai ainakin lukijat saataisiin ymmärtämään, mitä he lukevat ja miksi. Jos sitten maksettu mainosteksti kiinnostaa niin tottahan jokainen sitä saa lukea oman halunsa mukaan.

  On kuitenkin muistettava, ettei journalismin päätehtävä tai itseisarvo ole myöskään mustamaalata tai kirjoittaa vain negatiivisia juttuja. Jos tästä tulee päämäärä, on journalismi yhtä hakoteillä kuin naistenlehtien maksetut kehutekstit. Riippumattomuus, hyvä arvostelukyky (niin positiivisessa kuin negatiivisessa) ja hyvä maku kunniaan!

 • Alan mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiaa! Kukahan tekisi listan lehdistä, joiden toimittajat ja toimitus eivät ota vastaan ilmaismatkoja. Hesarilla linja on tiettävästi edelleen tiukka: lehti maksaa matkat ja päättää itse onko juttuaihe matkustamisen arvoinen. Tarjotuillekin matkoille voidaan lähteä mukaan, mutta vain lehden maksamana.

  Journalistien ammattilehdessä on aika ajoin keskusteltu muistakin toimittajien ammattieduista. Voi tietysti myös pohtia, olisiko toimituksen maksettava itse musiikkitoimittajan saama festivaalipassi tai kirjallisuusarvostelijan saama vapaakappale. Käytäntö on kuitenkin toiminut hyvin – vika taitaa olla kriitikossa, jos arvostelut joskus näyttävät liian myötäsukaisilta (sellaista kyllä näkee joulun alla lehdissä, joille tekstimainonta on tullut tavaksi).

  • Töyhtö

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sanomalehti, joka väittää maksavansa itse matkat, ostaa usein jutut freelancerilta, joka lähetetään kutsumatkalle. Kätevää kiertämistä, jonka jälkeen voidaan todeta miten jumalallisen hyveellisiä ollaan.

 • hippa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  joo, toimittajana tämä ei ole sinänsä uutta, mutta en kyllä tosiaan tullut ajatelleeksi, että kosmetiikkajätin valta voi olla noin suuri. valitettava tosiasia kyllä on, että lehtiä olisi vähemmän, jos tämä puoli jätettäisiin kokonaan pois. ehkä se olisi parempi. paitsi työpaikat vähenisivät entisestään. kaksipiippuinen juttu.

  uskoisin, että aika moni meistä on tehnyt joskus kompromisseja. itse olen ollut ulkopuolisen tahon maksamalla matkalla pari kertaa ja saanut hienojakin lahjoja, kestityksistä puhumattakaan, mutta koskaan ei ole tullut mistään (tarjoajan / oman esimiehen) puolelta ohjetta kirjoittaa kritiikitön juttu. en ole tarkastellut asioita ko. asioita positiivisten lasien läpi siksi, että olen saanut jotakin kivaa. se on tarjoajan ongelma, jos haluaa minua voidella. en ole luvannut heille mitään, eikä sillä ole ollut mitään vaikutusta mihinkään (mainostamiseen tai muuhun yhteistyöhön). nämä naistenlehdet ja eri alojen erikoislehdet ovat asia erikseen.

  • Luonto hoitaa.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "valitettava tosiasia kyllä on, että lehtiä olisi vähemmän, jos tämä puoli jätettäisiin kokonaan pois. ehkä se olisi parempi. paitsi työpaikat vähenisivät entisestään. kaksipiippuinen juttu."

   Ei ole kaksipiippuinen juttu. Yhta hyvin voit samalla rahalla tyollistaa ihmisen kantamaan vetta jarvesta toiseen. Jos (korruptoituneiden) lehtien lukeminen vahenee, kayttavat ihmiset rahansa johonkin muuhun ja tyollistavat sita kautta muita ihmisia. Ja ne pois potkitut korrupoituneet toimittajat hakeutuvat johonkin toisiin lehtiin tai tuottavempiin hommiin.

 • Oldtimer

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuo juttu saa varmasti myös verottajan kiinnostumaan manitunlaisista luksusmatkoista ja saadusta hyödystä. Kaupan alalla on palkintomatkoja saaneita myyjiä verotettu aina silloin tällöin tuottajien kustantamista ulkomaanmatkoista.

 • Kiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämähän on sataan kertaan ja tasaisin väliajoin keskusteltu aihe. Nyt naistoimittaja kyllä itse aliarvioi naiset lukijoina! Uudempi aihe olisi bloggaajien avoin korruptio. Miksei siitä keskustella?

  • bloggaaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen samaa mieltä! Blogeja luetaan yhä enemmän ja lehtijutuista ja toimittajista on jauhettu iät ja ajat.

  • Eduardo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Bloggaajilla on yksityisenä hyvinkin usein oikeus lobata asioitaan haluamallaan tavalla. Median rooli on vahvasti erilainen kuin yksittäisen bloggaajan - sekä esim. muotiblogien osalta bloggaajat ovat aika hyvin oivaltaneet piiloviestinnän merkityksen ja yhä useampi blogissaan myös mainitsee yrityksen mainokset tietoisesti. Sen lisäksi blogit ovat suhteellisen irti asiayhteydestä tämän jutun osalta.

   Yleisestikin painottaisin paljon enemmän lukijoiden medialukutaitoa, joka on välillä ilmeisesti auttamattoman huono. Ketä buffijutut muka palvelevat, miksei ymmärretä vaatia laadukasta tutkivaa journalismia niinkuin em. kirjoitus on?

  • Salla

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Omasta mielestäni bloggaajia on turhaankin syytetty ilmaistenlahjojen ottamisesta ja puolueellisuudesta vaikka blogeissa esiintyy tuotteita kohtaan aitoa kritiikkiä, mitä en naisten lehdissä ole koskaan nähnyt. En tiedä mitä tarkoitat "avoimella korruptiolla", mutta minun mielestäni on juuri tärkeintä että kerrotaan, mitkä tuotteet on saatu ilmaiseksi ja mitkä firmat ovat lähetelleet lahjoja. Näin lukija näkee bloggaajan mahdolliset sitoutuneisuudet. Tällaistakaan käytäntöä ei naisten lehdissä ole.

 • Kuuntelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja YLE sitten kostoksi mainostaa viiden minuutin välein omaa kanavaansa?

  Oman kanavan mainoksia voi tulla kolmekin kertaa viiden minuutin aikana. Lisäksi vielä jatkuvasti mainostetaan omia ohjelmia. Yhteenlaskettu mainostaika on vuorokaudessa varmaan ainakin tunti!

  Lehtiä ei ole pakko ostaa, mutta Ylemaksu peritään väkisin! :(

  • Medialukutaito?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mainonnalla tarkoitetaan mainostilan ostamista mediasta omalle tuotteelle. Kun kanava kertoo omalla kanavallaan omasta tulevasta ohjelmistostaan, se ei ole mainontaa vaan ohjelmatiedotusta. Miksi YLE ei saisi sitä harjoittaa? Mainonnaksi toiminta muuttuu vasta kun ostetaan ihan aidolla rahalla tilaa jostain muualta, vaikkapa ulkomainoksia. Samaan tapaan kaupallisetkin kanavat tiedottavat omilla kanavillaan omista ohjelmistaan - ja mainostavat niitä taas ihan rahalla muissa medioissa.

  • Kuuntelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä siinä käytetään verorahoilla rahoitettua aikaa oman kanavan jatkuvaan mainostamiseen!

   Kaupalliset lehdet ja radiot rahoittavat toimintansa mainostuloilla, joten on ihan ymmärrettävää, että mainoksia on niin lehdissä kuin radioissakin!

   Taitaa Ylen toimittaja vaan olla kateellinen, kun ei itse pääse nauttimaan viiden tähden hotelleista Ylen leivissä.

  • no

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Kaupalliset lehdet ja radiot rahoittavat toimintansa mainostuloilla, joten on ihan ymmärrettävää, että mainoksia on niin lehdissä kuin radioissakin!"

   Ymmärrät kai että sana "kaupallisuus" tulee siitä että niissä mainostetaan muiden tuotteita, ei siitä että ne mainostavat itse itseään muualla? Äly hoi...

 • kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Päätoimittajan kommentti: "ilmoitustuloillahan me lehdet elämme, emme tilausmaksuilla". Minkä h...tin takia kuluttajien sitten pitää maksaa lehdestä ylipäätään mitään?

  • Tosi on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Keskisuomalaisen autoliitteestä näkyy selvästi tämä ilmiö läpi, melkein joka liitteessä on juttu erään autoliikkeen jostain mallista ja sama koskee haastatteluja autoiluun liittyen.Hyvä Sanna syynää lisää!

  • Ei aina

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaikkien lehtien tulorakenne ei ole sama. Moni lehti varmasti elää niillä tilaus- ja irtonumerotuloilla, toisilla taas rahavirrasta tulee enemmän ilmoituksista. Ei siis voi yleistää suuntaan eikä toiseen.

 • Jani Salomaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava kolumni!

  Journalistien muka puolueettomuus on aika tabu Suomessa. Onneksi meillä on vielä aidosti journalismista välittäviä tahoja. Mutta on tärkeä tietää, missä rajat rikotaan: Omasta mielestäni se on korruptiota yksityissektorilla.

  Maksajien pillin mukaan pelaaminen on sinänsä ymmärrettävää lehdissä, jotka tunnustavat jotain kantaa (esim. ay-lehdet). Mutta "ammattilaislehdissä", jotka väittävät vaan palvelevansa jotain kohderyhmää, se on kamala tapa, joka vie uskottavuuden uutisoinnilta.

  Tämän kolumnin myötä uskottavuus naistenlehdiltä lähti jo. Mites muut suomalaiset aikakauslehdet?

  • Totuudentorvi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sen juttuja kirjoitat joka maksaa palkkasi mainoksilla. Ihan sama onko kyseessä naisten-, miesten- tai lastenlehti. Ne jotka maksaa matkoja ja mainostaa eniten saavat parhaimmat arvostelut testeissä sekä eniten palstatilaa lehdissä. Ainoa lehti joka edes YRITTÄÄ olla puolueeton on kuluttajalehti.

  • Tyllinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vai lähti naistenlehtien uskottavuus, voi pojat. No, nyt kun on suuvaahdossa jauhettu tästä kamaluudesta,voisiko niitä silmälappuja raottaa sen verran miten tv-maailma toimii? Nyt kun meitä on siunattu, kolmos,nelos, vitos, kutos, seiska, jnee suttukanavilla joitten ainoa funktio on saada katsojia MAINOKSILLE. Ylläripylläri, ne ohjelmat on ihan vaan väline istuttaa sinut sohvaan ja saada simmut auki myös mainostauoilla - niin ja sitten myöhemmin kaupassa ja kassalla kanssa. No, toisaalta turha tässä on märistä sillä tätähän me haluamme - ihanaa markkinataloutta jossa se jolla on rahat on myös valta (miksi tullee jotenkin ikävästi mieleen myös esim presidentinvaalit niin meillä kuin muualla...)

 • Asiavirhe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sanomalehdet Suomessa kyllä maksavat matkansa keskimäärin ihan itse. Viitsisikö Sanna Ukkola korjata tämän asiavirheen, jossa hän viittaa vain HS:ään ja IS:ään.

  • Dyykkari kolmosen ulkopuolelta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En tunne ketään joka olisi omillaan Chilessä tai silleen!

  • Kalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkki Asiavirhe, mihin väitteesi perustuu? Se ei pidä paikkaansa. Itse olen kyllä ollut maksetulla matkalla, jolla oli mukana yli 10 maakuntatason mediaa plus valtakunnallisia eikä siitä maksanut kukaan muu kuin HS. Muistan sen, koska heidän laskutustaan piti erikseen selvitellä, koska se oli järjestäjälle hankala juttu. Se on totta, että maakuntalehdille harvemmin maksettuja ulkomaankeikkoja tarjotaan, mutta on härskiä väittää, että niistä muka kieltäydytään.

   Olen todella hämmästänyt, että toimittajat viitsivät näköjään pöyristyä tästä jutusta. Sekä aikakauslehdissä että muualla työskennelleenä voin allekirjoittaa joka sanan. On noloa, että toimittajakunta on niin ylimielistä, että heidän mielestään korruptio ei vaikuta juuri heihin mitenkään, mutta virkamiesten jokainen edustustilaisuus tekee heistä tahdottomia idiootteja, joita toimittajat sitten vailla omantunnontuskia käräyttelevät.

   No, paras korruption kohde on tietenkin se, joka ei edes tajua olevansa korruption kohde.

 • Kai Ristola

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat maksavat itse toimittajan ja kuvaajan matkan, mutta ottavat vastaan sekä tarjoilun että yöpymisen. Halpislentoyhtiöiden siivillä pääsee nykyään melkoisen edullisesti aika pitkälle. Tämän myönsi Helsingin Sanomien toimittaja Anu Nousianen jutussaan muutama vuosi sitten paheksuessaan toimittajien sponssattuja matkoja.

  Totuus on, että millään muulla medialla kuin Sanomalla ei olisi varaa maksaa esimerkiksi matkajuttuja tekevää toimittajaa, freetä tai vakituista, jutuntekomatkoille ulkomaille.

  Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen totesi aikoinaan eräässä Matkailutoimittajien Killan jäsentilaisuudessa, ettei hän näe sponssatuissa matkoissa ongelmaa, kunhan journalistin ohjeet pysyvät mielessä.

  • isak

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lehdessä pitäisi kuukausittain ilmoittaa luettelo niistä toimittajista, jotka ovat osallistuneet muiden maksamille matkoille tai saaneet muita henkilökohtaisia etuja. Sponsoreiden nimet myös julki. Journalismin ohjeita on muutettava.

 • peruskäyttäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä tulee esiin monella muullakin kuin naistenlehtien alalla. Esimerkiksi "merkittävät" videopeli kriitikot lahjotaan monesti. Elokuva ja musa bisneksessä maksettuja arvioita harrastetaan myös monesti. Välillä itse tuotteesta ei edes sanota mitä se pitää sisällään, vain pelkkää ruskeakielistä nuoleskelua. Ja sitten keskinkertaiselle tuotteelle arvio 9/10 tai jos tuohta/oheis krääsää on herunut tarpeeksi niin 10/10. Harvoin lunastavat näitä lukuja rehellisesti.

  • Ammattilainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Liioittelua, Suomessa kenellekään ei makseta elokuva-arvosteluista (palkkaa niistä toki kriitikot sentään vielä saavat). Tällaista voi suuresta maailmasta ehkä löytyä mutta meiltä ei. Arvosteluilla ei nähdä olevan niin suurta vaikutusta elokuvien kävijämääriin että kukaan moiseen edes vaivautuisi.

  • enya

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos leffa-arvostelujen lahjottuna kirjoittaminen pitäisi paikkansa, ei olisi mahdollista, että miltei jokainen suomalaiskriitikko on antanut Hobittille 3 tähteä viidestä. Ao. leffan mainosbudjetti lienee tämän vuoden suurin.

  • Pelimies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Peliarvostelut ovat tosiaan muuttuneet pelkäksi mainosmateriaalin pyöritykseksi. Hauskana esimerkkinä on vaikkapa TV:stä tuttu Score, jossa näytetään mainosten välillä lähinnä vain pelivalmistajien lähettämiä promo-videoita kotimaisin tekstein.

 • muuten

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erinomainen kirjoitus!

  à propos, minne ranskalaisten kosmetiikkafirmojen rahat menevät?

  Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarcozy on vastikään ollut kuulusteltavana l'Oréal:ilta saamistaan vaalirahoista. Ranskalaiset luksusmerkit tukevat sikäläistä sydämetöntä oikeistohallitusta, joka järjestää mm terveydenhuollon niin huonosti, ettei Ranskan maaseudulla ole kylissä terveyskeskuksia ja humanitaarinen järjestö Mèdecins du monde onkin suuntaamassa seuraavaksi Ranskan maaseudulle.

  Samoin ranskalaisten Pernot Ricard'in valmistamien alkoholijuomien tuotolla tuetaan härkätaistelua. Muita härkätaistelua tukevia merkkejä ovat Adidas, kivennäisvesi Badoît, jota valmistaa Danone, levykauppa FNAC, kivennäisvesi Perrier. Pitäytykää kotimaisissa tuotteissa! Meidän rahoilla ei pitäisi toteuttaa vieraan vallan epäeettisiä hankkeita.

 • tammi6

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eli se siitä riippumattomasta tiedon välityksestä. Venäjällä ja joissain muissa maissa valtaa pitävät valtionjohtajat määräävät sen mitä demokraattisiksi ajatelluissa maissa markkinavoimiksi sanottu taho eli suurimpien yritysten johto. Onkohan muuta eroa kuin että taloudellisella valtaeliitillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia mm. vangita ihmisiä tekosyillä, niin kuin tekee mm. Putinin hallinto itärajan takana.

 • Ilmarinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Sanna. Toimittajat ovat kovin kärkkäitä etsimään oman edun tavoittelua ja korruption siementä muiden toiminnasta, mutta tämä on ensimmäinen juttu vuosiin jossa toimittajien lahjonta tuodaan esille.

  Harmi vaan että tulet saamaan puukkoa selkään ainakin osalta toimittajia - eikä lasikattokaan korkealla ole. Mutta saahan rehellinen ihminen töitä muualtakin.

 • jep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava kolumni tärkestä aiheesta. onneksi on Ukkola ja YLE!

 • kaikkeen tottuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käytiin kesällä huvipuistossa, edessä oleva asiakas oli aivan ihmeissään kun ei saanut perheelleen alennusta sisäänpääsymaksussa vaikka toimittajakortti oli näkyvillä..

  • ärri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Anteeksi, mutta Journalistiliiton jäsenyys oikeuttaa yhteen ilmaisen sisäänpääsyyn huvipuistoissa. Se on samaan tapaan liitossa neuvoteltu juttu kuin joillkin toisilla liiton korteilla saa tankatessa vähennyksen.

  • Tieto

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Anteeksi, mutta ei oikeuta. Tosin enää.

  • kyl

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aikaisemmin sillä sai kaksi ranneketta lintsille vuosittain. Ja paljon ilmaisia sisäänpääsyjä messuille, tapahtumiin... moneenkin paikkaan. Eipä se mikään salaisuus ole.

 • Voieiii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä, eikö Suomi ollutkaan korruptiosta vapaa maa..?

 • Teijo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ukkolan juttujen laatu on ollut YLEllä sen verran korkea, ettei meinaa uskoa saman toimittajan tuottaneen melko yksisilmäistä perussuomalaisiin kohdistunutta huttua Ilta-Sanomissa. Parempi tietysti kuitenkin näin ja mukava nähdä, että spekulatiivinen journalismi on vaihtunut tutkivaan.

 • Tätä lisää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa Sanna Ukkola! Hyvin kirjoitettu ja perusteellisesti tutkittu juttu. Näitä tarvitaan. Toivon kovasti, että medialukutaitoa oikeasti opetetaan riittävästi koulussa. Sinisilmäistä ja hyväuskoista vedätetään helposti, itsekin saa tarkkana olla, eikä varmaan kaikkia sidonnaisuuksia ja maksettua sisältöä aina itsekään havaitse.

  Sanomia en menisi liiaksi kehumaan, heillä on monessa muussa asiassa syntilistaa ihan riittämiin. Ja nykyisessä taloudellisessa tilanteessa journalistinen riippumatomuuskin on uhattuna.

  Toivottavasti saamme lukea lisää samanlaista tutkijaa journalismia YLEn sivuilta! Muualta sitä on nykyisin hyvin vaikea löytää, paitsi joskus esim. Voima-lehdestä. Ja tosiaan, pidän myös Kuluttaja-lehdestä, tosin se on niin kallis (ai miksikö - ei ole mainostajia maksamassa!) ettei siihen ole varaa kuin kirjastossa.

 • Alan mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näinhän se homma pyörii, ja nykyään vielä enemmän, koska lehtitalojen talous on tiukalla. Mutta kohta ei tarvita edes toimittajia, kun ns. tavalliset kansalaiset testaavat ja kehuvat ilmaiseksi saamiaan tuotteita ihan itse nettijulkaisuissa.

  • Olen tehnyt niin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   jo 10 vuotta ja olen tyytyväinen valintoihin: puhtaisiin, kestäviin ja kauniisiin sekä luonnollisiin ... luontokin kiittää ja 0,5 ha jalanjälki ,,,

  • enya

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Bloggarit kehuvat jonkun meikin tai vaaterätin ihan vaan saadessaan jonkun 10 eken huulipunan - se riittää lahjuseksi. Ei tarvita 2000 euron matkoja.

 • top boy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Naistenlehdet voisivat ottaa mallia esim. miehille suunnatusta TV-ohjelma Top Gearista. Kun juontajakolmikon Suomen-vierailun aikana suomalainen toimittaja yritti hankkia (ilmaiseksi) eräälle ohjelman juontajista Makia-takkia, johon kysenen juontaja oli ihastunut, herrojen nokkamies Jeremy Clarkson kielsi ehdottomasti toiminnan ja sanoi, että heidän hankkimistaan tavaroista ja palveluista tulee maksaa aina täysi hinta.

  Voin vain kuvitella kuinka paljon autonvalmistajat yrittävät voidella ko. ohjelman tuotantoväkeä.

 • aniliini

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kotimaisia naistenlehtiä selaillessa olen usein törmännyt tähän ilmiöön ja siksi en viitse ostaa edes yksittäisnumeroita enää. Kotiovessakin on lappu ei mainoksia, en todellakaan halua maksaa niistä.

 • Jusu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä ja rohkea kirjoitus! Totta kai tuollaista tapahtuu niin kauan, kuin ihmiset toimivat sivistymättömästi, kritiikittömästi ja mainostaminen tuottaa tulosta. Turha päivitellä tilannetta, jos uskot jutun ja kävelet saman tien meikkiosastolle hylsyä hankkimaan. Eikä naisille suunnattu journalismi ole todellakaan ainoa ala, jossa tällaista "kähmintää" tapahtuu. Kaikkihan ajavat etuansa joka paikassa ja vahvin yleensä voittaa.

 • Räpsy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä? Enkö siis oikeasti saakaan 32% pidempiä silmäripsiä, tai 27% kiiltävämpiä hiuksia? Aikuisten oikeasti? Aikuisten!

 • toimittaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "toimittajien yövyttäminen viiden tähden hotelleissa on ihan tavallista"

  - saisiko luvut prosentteina?

  "Lehdistä Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat maksavat itse toimittajien matkat, mutta ne ovat suomalaislehtien joukossa harvinaisuuksia."

  - 99 prosenttia on harvinaista?

  • Kalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hei "toimittaja", voisitko kertoa, mistä tuon 99 prosenttia repäisit? Kyllä Ukkola on aivan oikeassa väitteessään, olen itse ollut läsnä asiaa todistamassa. Harmi, että näin naiiveja toimittajia on.

 • Loreal ja Nestle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rahaa löytyy, koska Nestle omistaa Lorealin nykyään, kuten Nestle omistaa Valion jäätelöt, Valion jäätelö nimi vie harhaan, mutta Nestle sai oikeuden käyttää Valion tuotemerkkiä, oliko noin 10 vuotta, sen jälkeen ei enää. Iso osa kosmetiikka tuotteista kuuluu Nestlelle, vaikka ihmiset eivät sitä tiedä. Kiitos hyvästä artikkelista Sanna!

  • mew

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kunpa jokin taho alkaisi julkaista/ päivittää listaa näistä suuromistuksista ja muutoinkin epäeettisistä puulaakeista, niitä olisi helpompi boikotoida.

   En ole koskaan ostanut mitään CocaColan tuoteita, kunnes eräänä päivänä oli eräässä etiketissä miniskuleilla painettuna....

   Kiitos, Sanna, hyvää työtä!

   Miksei muuten JSN ole koskaan oma-aloitteisesti puuttunut tähän ilmiöön, vaan jahtaa paikallislehden paikallispizzerista tehtyä pikkujuttua ilmiannon perusteella?

 • Kiitos!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuri tämän takia tarvitaan Yle, jotta nämä jutut tulisivat vielä enemmän esiin.

  • mie

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Voit olla varma, että tämä oli virkistävä poikkeus, eikä valtion virallisen tiedotuskanavan tapaista. Kunpa olisikin!

 • Kypsä Arska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se siitä Suomen (media)korruptiosta...

 • F'o Real

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuulin meikkaaja-kampaajakaverilta, että heidänkin työt lehdissä on sidottu tuotesponsoriin. Eli jos meikkaaja-Millalla on l'orealin tuotteet käytössä (sponsorintia pitää hakea l'orealilta), hän pääsee meikkamaan mallit siihen lehteen, jonka kanssa l'oreal on asiasta sopinut. Jos Millalla on blascon tuotteet ja glorialla l'orealin soppari, niin Milla ei saa keikkaa. Eli toimittajat eivät voi vapaasti valita haluamaansa meikkaajaa muotijuttuun.

  • Tutkija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä kirjoitus ja noinhan se menee juuri, että matkoja tarjoillaan. Ei niistä tarvitse välttämättä kieltäytyä, mutta lukijoille pitäisi tehdä ainakin selväksi, kuka on maksanut minkäkin matkan. Disclaimeri jutun perässä olisi hyvä käytäntö. Mikseivät toimittajat voisi vapaaehtoisesti myös alkaa ilmoittaa johonkin yhteiseen rekisteriin matkoista, jotka joku yritys on maksanut?

  • enya

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lisäksi kuulin tutulta mallilta, että kun naistenlehden jutussa lukee, että mallin tukka on pesty ja muotoiltu L'Orealin tuotteilla, näin ei välttämättä edes aina ole, vaan tämä kyseinen malli pesee itse tukkansa kotona milloin milläkin, vaikkapa ekokaupan shampoopalalla, mutta juttuun kirjoitetaan että pesty on L'Orealin shampoolla, kun se on lehden diili.

  • Tt

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eikä lehdet maksa edes meikkaajien/kampaajien palkkioita, nämä firmat maksavat. Harvemmin niitä mallien meikkejä on edes tehty niillä meikeillä, mitä teksteissä väitetään tai hiuksiin käytetty kerrottuja aineita.

   Ammattilaisilla on kalliit ammattilaisten tuotteet, lehtiä myydään kuluttajille.

 • Hohhhoijaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi A-Studion toimittaja käyttää työaikaansa nettikirjoitteluun? Miksei hän tee tv-ohjelmia? Tätäkö varten Yle-pakkoveroa kerätään, että voi "paljastaa" netissä asioita, jotka jokainen medialukutaitoinen tietää?

  • TV

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ukkolan TV-juttu (eri aiheesta) tulossa keskiviikon A-studiossa. Niin kuin oli viime viikolla ja sitäkin edellisellä. Tosin myös nettiin kirjoittaminen on toimittajan työtä.

  • kenen palkkalistoilla?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ukkola lienee YLEn palkkalistoilla, ei A-studion, joten hänen työtehtäviinsä kuulunee YLEn nettisivuille kirjoittaminen.

  • Jorge

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "käyttää työaikaansa nettikirjoitteluun". Millä vuosisadalla kirjoittaja Hohhoijaa oikein elää?

  • Kallion paavi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tän kirjoittaja on selvästi Hesarilla töissä. YLE:n netti uhkaa Sanoman bisnestä, ja ne yrittää koko ajan ampua alas YLE:n nettitoimintaa. Kattokaa mitä päätoimittaja Pentikäinen apujoukkoineen kirjottelee Hesarissa YLE:stä. Oma vika, hoitais bisneksensä kuntoon.

 • toimittaja minäkin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No ei ihme, että suomalaisten naistenlehtien sisältö on nykyisin täyttä höttöä.

  Kosmetiikkatestit olisivat sinänsä mielenkiintoista luettavaa, jos niissä olisi joku totuuspohja. Itseäni kiinnostaa ainakin hyvä laatu ja toimiva pakkaus.

  Täytyypä vältellä L´Orealin tuotteiden ostamista ja suosia pieniä merkkejä. Ja naistenlehtiä en osta muutenkaan.

  • enya

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Itse luotan Paula Begounin, tuon USAn Cosmetic Copin arvioihin. Hän käyttää ihotautilääkäreitä apunaan eikä kunnioita mitään brändiä. Hän myös sanoo suoraan, että Lancomen 50 dollarin ja Garnierin 20 dollarin rasva ovat tismalleen sama tuote, firmakin nääs on sama eli L'Oreal.

  • Ei näinkään

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihotautilääkäri ei pysty purkin INCI-listan perusteella kertomaan, miten tuote toimii vai toimiiko. Purkin sisällön voi "avata" vain sen valmistanut taho, joka tietää missä muodossa ja kuinka paljon kutakin aineosaa on seokseen lykätty.

   Edullinen voide toki voi olla samaa tavaraa kuin kalliimpi, mikäli kumpikin tulee samasta tehtaasta. Tuoksuaineet, purkit tai muut kallimmassa mahdollisesti hintavampia, mikä selittää hintaa. Osittain.

 • Nähty on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ai myydään hyvää oloa?

  Ja siksi ei kerrota, jos joku myykin huonompaa oloa?

  Mahtavatko lukijat olla samaa mieltä?

 • teippirulla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä rohkeaa tuossa nyt oli? Eiköhän tuo ole ihan tuttua huttua kaikille! Jos tulee yllätyksenä niin ei voi sanoa kun, että on tyhmiä ihmisiä jos luulevat että tämmöistä ei tapahdu.

  Totta kai tapahtuu. Se joka ei ole jotain ilmasta koskaan saanut töissä ollessaan heittäköön ensimmäisen kiven! Näin ne vaan menee.

 • eipä yllätä yhtään

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jees!!! Hyvä Sanna Ukkola. Sinussa on kunnon "LiisaKulhia-ainesta". Otapa seuraavaksi käsittelyyn samasta aiheesta isojen markettien kauppiaat ja heidän saamansa matkat ym lahjukset eri tavarantoimittajilta.

  Tosin, vastaukset eivät saata olla ihan noin avomielisiä kun toimittajilta saadut.

 • Bravo!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksi kaikkien aikojen parhaita juttuja Ylen nettisivuilla

  .

 • Koska olen sen arvoinen?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisiko journalisteillä ja heidän esimiehillä jo aika ryhdistäytyä?Kerran pilattu maine ei enään ole asiakasmarkkinoilla kaupan uudelleen.

  Luottamus menee joko laakista tai ryvettyy kaikessa hiljaisuudessa.

  Haisee? Tämähän on ihan alastonta korruptiota. Jos sinä raavit minun selkää, niin minä voin raapia sinun selkää. Näin on Suomessa toimittu mm. politiikassa, kaavotuksessa, julkisissa hankinnoissa ym. iät ja ajat.

  • Journalistiliitto ohoi!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tässä oiva aihe sisäisen arvotarkkailun aihepiiriin esim. tammikuun kokoukseen. Suomen Journalistiliiton kokouksen voisi aloittaa kyselykaavakkeen täyttämisellä, jossa tiedustellaan onko liiton toimittaja jäsen törmännyt esitettyyn ongelmaan, ja onko työnantaja rohkaissut jäsentä matkustamaan esim. ranskalaiseen autotehtaaseen, tai miten matkailun piirissä olevien toimittajien arvoetiikka on syventynyt markkinoilla 2000-luvulla. Ruoka ja viinit ovat todella mielenkintoinen kohderyhmä toimittajatyössä?

   Perimmältään on tietenkin kysymys myös työnantajasta, joka pyrkii säästämään omia kustannuksiaan ja samalla "raflektoimaan" asiakasmainostajan perimmäisten intressien kanssa.

   "Reflektoinnissa on kysymys brändin tukemisesta ja asiakkaan tuoteryhmän myynnin edistämisestä.

   Jos yhteistyö ei luista, asiakasmainostaja siirtää tilinsä kohti toista mediatoimijaa. Ja näin aloitetaan taas uusi keskustelu kuka ja miten kumppanukset raapivat toistensa selkää - vuorotellen vaihdannassa!!!

 • positivinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa. Esille voisi nostaa myös sen miksi kommenttipalstalle ei koskaan pääse läpi muut kuin toimittajan näkemystä tukevat kommentit.

  Ilmiö lienee sama kuin naistenlehdissä.

  • journalistin poika

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ainakin yle julkaiseei oman kokemukseni mukaan myös toimittajan näkemyksestä eroavat mielipidekirjoitukset, kunhan ne ovat hyvällä maulla kirjoitetut, t.s ilman nimittelyä tms. epäasiallista sisältöä.

 • ihmettelen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kyllä saa olla tyhmä kuin saapas, jos lukee kaiken lehdissä kirjoitetun totena. se on ihan itsestään selvää, että jos tehdään juttu esim. karibian-risteilystä, niin eiköhän se ole se laivayhtiö joka sen leikin maksaa.. toimittajat saavat testattavakseen paljon tuotteita, koska ei kenelläkään olisi varaa kirjoittaa joka kuukausi itse ostamistaan tuotteista juttuja.. rahat eivät vaan riitä... ihmeellistä jeesustelua koko Sanna Ukkolan teksti. Se on ttyhmä, ken uskoo painettua sanaa täytenä totena... eihän niitä tuotteita muuten myydä..

 • Ohhoh..

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kenelle nämä asiat tulevat yllätyksenä? "Paljastaako" Ukkola tässä jotain uutta?

 • Hmmm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitenkäs YLE ja Veikkaus? Sopiiko toimittajan mielestä rahapelimainonta kohta verolla rahoitettavalle julkiselle TV-kanavalle?

 • junde

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Homma loppuu kun naiset lakkaavat ostamasta noita mainospläjäyksiä. Itse en osta enää mitään mökki- tai vastaavia lehtiä koska ne ovat ihan samalla tavalla pelkkiä talo- ja laitevalmistajien mainoslehtiä.

 • minttu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno juttu.Uskalias ja käänteentekevä.Ei ole koskaan edes tullut mieleen, mutta tämän jälkeen varmaan aina.Tiedotuksen voima on vahva, siitä alkaa tiedostaminen.

 • tavis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On todella harvinaista, että korppi nokkii korpin silmää. Yleensähän toimittajakunta vaatii vastuullista toimintaa vain muilta. Mielenkiintoista!

 • La Critica

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos tärkeän asian esiin nostamisesta. Tämä avaa myös mielenkiintoisia näkökulmia siihen, millä keinoin meihin ja elämässämme tekemiin "vapaisiin päätöksiin ja valintoihin" vaikutetaan suur-yhtiöiden ja L'Orealin kaltaisten megabrändien taholta. Missä on ihmisten arvostelukyky ja kuka hyötyy sen puutteesta?

 • MN

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja sitten kehdataan sinisilmin haukkua muita korruptiosta. Tämä jos mikään on sisäänrakennettua korruptiota siitä pahimmasta päästä. Ei ole tilanne mediamaailmassa ainakaan parempaan päin mennyt, näköjään.

 • eläketoimittaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan hyvä kirjoitus ja ihan oikeasta asiasta. Olen itsekin ollut, vaikkakaan en autotoimittajana, kaukana täyshoitomatkalla Ladan tehtailla joskus 1980-luvulla. Mutta vois Yle katsoa itsekin peiliin, esimerkiksi Ylen urheilutoimitus haastattalee ilmeen värähtämättä urheilijoita ym sponsoreiden mainostaulujen edessä. Vuosi sitten haastattelu tehtiin peräti lentokoneessa, jossa Ylen toimittaja suostui tekemään sen lentokoneen käytävällä kyhätyn sponsoritaulun edessä. Oisko voinut ajatella muuta paikkaa? Ennen tällainen ei olisi tullut kyseeseen.

  • ei-eläkelukija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   YLEn urheilutoimitus voisi tosiaankin skarpata asiasta. Vaikka jalkapalloliitto ilmoittaakin, että sponsoritaulu on ainoa paikka missä saa kuvata, niin eiköhän tule aika nopeasti toinen ääni kelloon kun pudotetaan laji kokonaan pois uutisista.

  • katselija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Just, ei Yle ole mikään pulmunen. Ohjelmatoiminnan säännöstö estää pillomainonnan, mutta eihän nää nykytoimittajat mistään sännöistä piittaa.

  • Paikallislehdetön

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   TV-yhtiö/ toimittaja ei saa haastattelua muualla, kuten joku tuossa totesikin. Eikä siitä sponssitaulusta saa mitään selvää, ainakaan jos katsoo tarkennettua kohdetta (urheilija) eikä taustaa. Itseäni ei tuollainen kärpäslakka häiritse, riittää että sieltä on siivottu huumehtimet pois.

 • HS:n entinen free

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieman tarkennusta. Jos Helsingin Sanomat maksaa omien toimittajiensa matkat, se koskee vain työsuhteisia toimittajia. Toimin itsenäisenä ammatinharjoittajana ja tein HS:lle yli 10 vuotta juttuja. Kertaakaan yhtiö ei suostunut korvaamaan matkakulujani, matkustamaan kyllä kehoitettiin.

  Pidin tarkkaa huolta siitä, että toimittamani aineisto ei sisältänyt tekstimainontaa. Niin siisteinä jutut eivät tulleet ulos, sillä välillä HS:n toimitus oli vaihtanut kuvituksen niin, että suuri kauppaketju pääsi esiin omalla nimellään ja omilla tuotteillaan minun jutussani minun tietämättäni.

  • Freelanceriparat

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tärkeää tietoa, kiitos. Törkeää toden totta muuttaa freen tekemää juttua pyytämättä lupaa tai sopimatta asiasta. On ihan turha kuvitella, että Sanomat olisi vapaa näistä diileistä, mainostulot ovat sille elintärkeitä joka lehdessä. Miksi HS tai IS olisi poikkeus.

   Enkä ihmettele lainkaan, ettei toimeksiantaja eli lehti maksanut matkoja. Nythän Sanomilta ovat lähes kaikki oikeat ja hyvä free-toimittajat ja -kuvaajat lähteneet, koska Sanomat pakottaa freelancerit kohtuuttomiin ja järkyttäviin sopimusehtoihin. Siinäpä onkin sitten lehdillä haastetta myydä lehtiä huonolla sisällöllä, surkeilla kuvilla ja mainoksilla. Ja näillä maksetuilla jutuilla.

  • Free

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samanlaiset kokemukset free-toimittajana. Yksikään lehti Suomessa ei ole korvannut freetoimittajan matkakustannuksia minnekään suuntaan.

  • HS:n entinen free

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämän päivän uutisten valossa täytyy vielä tarkentaa. Helsingin Sanomat kieltäytyi maksamasta juttumatkojen kuluja, kyllä. Mutta ei niitä maksanut mikään muukaan firma tai kolmas taho. HS:lle työskentelevä free joutui maksamaan matkat omasta kirjoituspalkkiostaan, joka sekin oli Helsingin Sanomien itsensä sanelema, siis heikko. Jos pyrki neuvottelemaan hinnoista, joutui sivun "tuottajan" vihoihin ja simputuksen kohteeksi. Että näin.

 • nikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno veto! Tästäkin syystä meillä tulee olla riippumaton YLE. Hurraa! :D

 • kimmo_k

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa, että tähän aiheeseen tartutaan. Odotan, että kaikki lehdet julkaisevat mitä ovat saaneet, keneltä ja miten yhteistyö on järjestetty.

 • Tapio N

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näin kirjoitat hyvän lehdistötiedotteen (eräästä yritysblogista):

  "Luottotoimittajia on hyvä aina silloin tällöin viedä lounaalle ja kiittää hyvästä yhteistyöstä. Läpimenneet tiedotteet kannattaa huomioida vaikkapa lähettämällä jutun kirjoittaneelle toimittajalle kukkia kiitoskortin kera."

 • JK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huikean hyvä juttu! Tästä voisi tehdä ohjelman telkkariin!

 • Parempi huomen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa. Läpinäkyvyys on hyve.

 • Non-Media

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lakkasin ajat sitten lukemasta minkäänlaisia kaupallisia lehtiä sanomalehdet mukaanlukien,koska sisältö muuttui epäluotettavaksi,josta ei kannata maksaa.Luotettavaa tietoa saa jostain aivan muualta.Runsasta lehtivalikoimaa ihmetellessä tulevat mieleen ne kuuluisat miljoonat kärpäset ja niiden toteamus siitä,mikä on hyvää. Lukunautintoja kaikille!

 • Tekopyhää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ai pitäisi Ukkolan lohkaisu, että hän kuuli ilmiöistä ensimmäisen kerran. Hah hah.

 • Järjestysmies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tunnetaan toimittajatyyppi, joka aviopuolison ??? kanssa notkuu hotellin receptionin tiskillä lehdistökorttia näkyvästi tiskiin naputellen ja vaatien "hyvää huonetta ja kai tähän laskettuliputkin kuuluu". Sitten erikseen on ne kylälehtien (kesä)toimittajat joille ao. lehti on jakanut omia toimittajakorttejaan. Esim. urheilukilpailujen lipunmyynnissä semmoisia on suuret määrät vaatimassa ilmaista sisäänpääsyä. Useasti ne "kulttuuri- ja kolaritoimittajat", joilla on oikea lehdistökortti, päästetään merkitsemättömille paikoille, vaikka tiedetään, että töissä olevat vakiurheilutoimittajat menevät sisään ihan muita reittejä.

 • Loistava juttu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa, että joku kirjoittaa tästä.

  Läpinäkyvyyttä, kiitos.

 • Taustatarkkailija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa toimittaja Ukkola! Vielä löytyy toimittajia, joilla ei ole omaa agendaa (eduskunta, EU jne) tai näin ainakin haluan tulkita raikkaan artikkelin. "Ystävien" määrää vähenee radikaalisti, mutta saatpahan selville todelliset ystävät-satsaa heihin.

  Artikkeli avasi ainakin minun silmäni katsomaan lehtiä ja niiden joskus puolueettomiksikin mainittuja kirjoituksia edes hieman kriittisemmin.

  Hienoa! Kiitos!

 • Avain Arvosteluun

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos haluat arvostella asumisoikeusjärjestelmää ja kertoa totuuksia yleishyödyllisten yhteisöjen, valvovan viranomaisen ja ympäristöministeriön yhteen hiileen puhaltamisesta olisi perustettava mainostuloista riippumaton media.

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä poliittinen verkostoituminen on tuhonnut suomalaista toimittajakuntaa ja moraalia pahemman kerran. Toimittajien tai heidän kavereiden vaikutus siihen mitä julkaistaan esim. kirjoittajien palstalla on merkittävä. Jotkut vaan aina saavat jutut läpi ja toiset eivät koskaan. Professorikunnassa toimittajien avustuksella on saatu professuureja kyseenalaisella toimittajan ystävyyssuhteilla esim. Helsingin Sanomat lehdessä. Eräs jo eläkkeellä oleva professori on tämän omalla kohdallaan lausunut julkisesti. Tämä kaikkihan on normaalia yhteiskunnallista valtapeliä ja -toimintaa.

 • Jari K

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Sanna journalismista, jonka ydin on viimeinen kappale.

 • JJ

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mukavaa lukea asiatekstiä.Sanotaanko tuota lobbaukseksi jota harrastetaan avoimesti esim. EU parlamentissa

 • HYVÄ!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa, Sanna Ukkola! Tätä on oikea journalismi! Kiitos.

 • Persu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava pelinavaus Ukkola! Poliitikot on jo joutuneet korjaamaan tapojaan, seuraavaksi tämä kissa pöydälle.

 • S

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erinomainen blogi joka muistuttaa meitä vapaan sanan kuluttajia siitä, miten vähän tiedämme toimittajien nauttimista eduista, heidän sidonnaisuuksistaan puhumattakaan. Miksi näin? Koska media ei vahdi meidaa. Ja koska näin on, ei kukaan vahdi mediaa. Siksi me emme voi tietää, mitä pörssiosakkeita suurten taloustoimituksien esimiehet tai toimittajat omistavat. Myös tieto, etteivät he omista mitään olisi tieto. Nyt toimittajat pimittävät omia tietojaan, mutta vaativat muilta (viimeksi eilisessä A-Studiossa) täydellistä avoimuutta. Olikohan syytä keskittyä seuraavassa ohjelmassa siihen, kenen laulua toimittajat kenties laulavat?

 • PetSu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perheeseen kuuluu lääkäri, jolle on yhä tarjolla matkoja ja kestitystä. Itseni downsiftasin kotisohvalle, kun alkoi jatkuva asiakkaiden kestitseminen pyörryttämään. Nimenomaan toimittajien. Onneksi en ollut se taho, joka otti yhteyttä toimittajiin, jos ei kestitys tehonnut. Tiedän sitä tapahtuneen jatkuvasti. Mikä onkaan parempaa mainosta, kun arvostetussa lehdessä ja nettisivulla jatkuva uusien tuotteiden esilläolo toimittajan arvioimana ja tietenkin ylisanoja käyttäen kehuminen. He, toimittajat, eivät uskalla olla kehumatta tai vielä pahempaa kirjoittamatta, koska mainostulot loppuisivat kuin seinään. Moni saman alan tuotteita valmistava ja/tai markkinoiva yrityshän ei mielellään mainosta samassa mediassa, jossa jo on suurempi kilpailija, jolla on toimittajatkin koukussaan.

  Lääkealaa vahtii kilpailijat, mutta meillä asustava lääkäri tuskin ehtisi töitään hoitaa, jos kaikkeen mukaan lähtisi. Meillä on kuitenkin jo kolme IPadia tämän joulun lahjoina. Edellisiäkään ei ole käytetty.

 • Pohjan Akka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nämä prameat naistenlehdet nyt ovat ihan oma lukunsa. Kuka niitä lukee!

  Sitten on se toinen ilmiö, jossa isot ilmoittajat vaikuttavat paikallis- ja sanomalehtien juttuihin.

  Miksi kukaan ei tässäkään ota puheenaiheeksi sitä, mikä on se valta, mikä toimittajat pakottaa toimimaan näin - yleensä työpaikkansa pitämisen hinnalla.

  Tiedän ihmisen, joka sairastui, kun joutui tekemään työtä, joka oli vastoin hänen journalistista vakaumustaan.

  • ostettu tila

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   minä taas olen törmännyt ilmiöön jossa paikallislehtien nk. viikon menopalstalle ei pääse niin isot kuin pienetkään kulttuuritoimijat ilman maksettua mainosta kyseiseen näytelmästä, konsertista tms. Se iskee varsinkiin pieniin kulttuurituotantoihin jotka muutenkin tehdään pienillä budjeteilla. Lehti vaan selittää asiaa kysyessä että: "oho sattuipa unohtumaan tämä tanssiteos, aina nämä eivät tahdo päästä läpi kun tapahtumia on niin palajon", aivan kuin pikkukaupungissa järjestettäisiin jotenkin kymmenittäin erilaisia esityksiä. Että kehtaavat kertoa menopalstansa olevan avoin kaikille ja kattava, kamalaa raharasismia.

 • Happamia, sanoi kettu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nämä sentään suoraan myöntävät asian laidan. Entäpä tilanne jossa ministeri naulataan ristille, kun erehtyi antamaan toimittajan virkamieskaverille potkut - aiheesta tosin, mutta siitähän ei tarvitse suomalaisessa laatujournalismissa välittää.

  Voidaan myös sujuvasti vaieta poliisiväkivallasta ja muista jatkuvista rimanalituksista, kun vastapalvelukseksi saadaan mehukkaita yksityiskohtia kesken olevista esitutkinnoista.

  Eräskin pystyynnostettua jouluporsasta muistuttava laatulehden entinen toimittaja kehuskelee avoimesti sillä, kuinka hän on ikänsä kaveerannut poliitikkojen, virkamiesten ja poliisien kanssa ja nauttinut vieraanvaraisuudesta, koska "hyvän toimittajan tulee verkostoitua".

 • Hienoa!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lämmin kiitos Sanna Ukkolalle, tämä on journalismia parhaimmillaan! Kunpa vastaavia juttuja tehtäisiin moninkertaisesti. Kriittistä käsittelyä kaipaavia aiheita kyllä riittää!

 • Matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos, Sanna, tästä jutusta!

  Toivon, että tämä huijaus alkaisi nyt purkautumaan ja lopputulos olkoon se, että jokaisen lehden etusivulla mainitaan, kuinka suuri osuus sen kuluista katetaan mainoksilla ja kuinka suuri osuus lehden myyntituloilla (oisko usein 80/20?).

  Ja olikos se myös niin, että mainostekstin ympärillä on oltava reunukset ja "ILMOITUS" -tekstit silloin, kun se muuten näyttäisi todelliselta toimituksellisellta aineistolta?

  Joku tätäkin taitaa valvoa :-)

 • kiitos ja laajennetaan vielä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitokset Ukkolalle rohkeasta jutusta. Monet kommentoijat ovat kuulemma aina tienneet tästä, mutta eivätpä toimittajat ole juttua juuri tehneet, ei poliisi tutkinut eikä verottaja verottanut. Vuodessa taitaa kertyä tuhansia euroja per hutkiva journalisti.

  Kaivaisiko joku tutkiva journalisti myös pankkien hallitusten ja johtokuntien ja palkallisen johdon korruptiomatkat ulkomaille vaimoineen. Näkyy olevan maan tapa pienemmilläkin paikkakunnilla asiakkaiden rahoilla.

 • lahjukset esille ja verolle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaatikaamme jokaista lehteä julkaisemaan toimittajiensa ulkomaanmatkat viideltä edelliseltä vuodelta ja muut yli 1000 euron lahjat lehdissään ja samalla kopio verottajalle

  Netissä on voimaa!!

 • huolestunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ai niin,

  tekisikö joku poliisille tutkintapyynnön, josko tämän blogin tietojen perusteella yleisen syyttäjän tulisi tutkia, onko joku mainituista tahoista syyllistynyt Rikoslain 30 luvun (Elinkeinorikokset) tarkoittamaan §1 Markkinointirikokseen, §2 Kilpailumenettelyrikokseen, §7 Lahjomiseen elinkeinotoiminnassa, §7a Törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa, §8 Lahjuksen ottamiseen elinkeinotoiminnassa tai §8a Törkeään lahjuksen ottamiseen elinkeinotoiminnassa sekä mahdollisen §13 mukaiset Oikeushenkilön rangaistusvastuun asianosaisten yritysten osalta? Jos rikos on tapahtunut, olisi tärkeää saada myös §15 mukaisesti lahjukset rikoshyötynä valtiolle menetetyiksi.

  Noiden enimmäistuomiothan ovat §1 ja §2 vuosi, §7 ja §8 kaksi vuotta (kotietsinnät yms) ja §7a ja §8a neljä vuotta vankeutta.

  Poliisille voi tehdä rikosilmoituksen sähköisesti googlettamalla rikosilmoitus.

  • toimittaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samalla voi myös pyytää tutkimaan, kunka monta toimittajan kunnianloukkausta tästä kommenttijonosta löytyy. Ehkä siitä ei pääse linnaan mutta mukavia sakkoja on luvassa.

   Kovin vähän näkyy olevan todellista tietoa median toimintatavoista - varsinaisesta medialukutaidosta puhumattakaan.

  • huolestunut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pöh, nimim. toimittaja. Elinkeinoelämässä toimivan täytyy sietää julkisesta toiminnastaan kriitiikkiä, joka ei ole merkittävän asiatonta. Käytännössä työssä ei nautita kunniansuojaa lain mukaan.

   Poliisin tutkintaa pyytävä ei myöskään loukkaa kunniaa. Perätön vaaranilmoituskin edellyttää, että ilmoittaja tahallaan ilmoittaa tietoaan vasten.

   Ei kukaan meistä tällä hetkellä tiedä, että asiat eivät olisi juuri näin kuin Ukkola kirjoittaa. Silloin sen tutkittavaksi antaminen on ihan lain piirissä ja oikein.

   Lehdistön sananvapaus ei anna lupaa ottaa lahjuksia, vain kirjoittaa.

 • Jerome

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitäs ihmettä tuossa on? Kautta aikain on tiedetty toimittajien olevan laiskoja ja korruptoituneita. Ainoastaan toimittajat itse ovat pitäneet yllä myyttiä riippumattomasta, tutkivasta journalistista. Katsokaa vaikka Talvivaaran sensaatiohakuista uutisointia; sieltä löytyy jonkin luonnonsuojeluliiton propagandaa seasta.

 • Paikallislehdetön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaalien alla Keski-Uusimaa (Eero minä-olen-yrittäjä Lehden ihku oma lehti) julkaisi ehdolla olleesta Eero Lehdestä kokosivun jutun. Tulee vaalityö halvemmaksi. Mutta eihän siinä mitään väärää, kun jutussa ei (muistaakseni) mainittu ehdokkaan vaalinumeroa, eihän?

 • jarppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän tämä sama näkyy myös "miestenlehdissä", TM on täynnä Volkswagenia, Audia, Skodaa ja joskus myös Seatia kehuvia juttuja. Applen laitteet ovat ainoita tietokoneita, joita sama lehti testaa ja kehuu säännöllisesti. Kännykkäpuolella TM:n mukaan Apple on niinikään lyömätön. Mutta, onko tämä pahasta, aikuiset tietävät kuitenkin sen, että jutut ovat ensisijaisesti mainosta, toissijaisesti viihdettä, ja useimmat osaavat suhtautua niihin sen mukaisesti. Ajan itse volkkarilla ja toinen taskussani kulkevista kapuloista on Iphone, mutta en silti pidä niitä mitenkään erityisen ihmeellisinä. Varsinkaan en usko sitä viestiä, että uusi versio on aina lehtien mukaan aivan ihmeellisen hyvä, ja korjannut vanhassa mallissa olleet puutteet (minkä ihmeen vuoksi en koskaan aiemmasta jutusta löydä mainintaa noista ilmeisistä puutteista)... Kiva, että otitte esille tämän ilmiön, sehän on tätä nykyaikaa, jonka kanssa vain tulee elää.

 • LiiruLaarum

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Otapa Sanna selvää samantien miksi YLE.nkin ohjelmista pitää aina keksiä versio

  mikä pitää tehdä ulkomailla ja toimittaja raukat joutuvat matkustamaan esim. jotain urheilijaa haastattelemaan tai arvostelemaan vaikkapa rakennuksia

 • Oma kokemus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno artikkeli Sanna!

  Voin kuvitella, että monet kollegat ovat näreissään. Itse toimittajien kanssa toimineena, olen monesti ihmetellyt miten härskejä jotkut voivat olla. Ei ole yksi ja kaksi kertaa, kun pidetään itsestään selvänä, että saadaan asioita ilmaiseksi ja käyttäydytään ylimielisesti. Tottakai on myös fiksuja toimittajia, joilla itsekunioitusta mutta kyllä paljon ollaan oman edun perässä. Eikä se meno IS ja HS ole sen kummempaa :-)

  Tällaista rehellistä kirjoittelua lisää!!

 • Bonnie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä juttu. Hävettää myöntää, mutta en ole ikinä hetkeäkään pysähtynyt pohtimaan naistenlehtien eri purnukka ym. meikkiesittelyiden kohdalla niiden alkuperää. Aina olen mielissäni ajatellut, että "voi kun kiva, tuollainen mukava BB-voide, mikä se edes on, täytyy kokeilla!" ja vaikka harvemmin olen ehkä oikeasti päätynyt ko. tuotetta ostamaan, on suhtautumiseni ollut äärettömän naivia. Totta kai olen tajunnut, että ei uutuuksia suoralta kädeltä mollattaisikaan, se tuntuisi tökeröltä, mutta en tiennyt menon olevan tällaista. Kiitos tästä, mielenkiintoinen keissi! Tästä lähin taidan nauraa tälle lehtien epätoivoiselle piilomainonnalle jossa isommat pompottelevat pienempiään.

 • Kimi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno kirjoitus!

  Olen usein miettinyt katsellessani telkkarista mainoskanavia näitä samoja asioita.

  Varsinkin nämä "tosi-tv"-ohjelmat, esim. Livin Kauneusklinikka Tiina Jylhä...

  Siinä mennään kyllä niin rajalla, onko mainos vai ohjelma.

 • Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja lukijahan on aivoton kameli, jolta kukaan ei edellytä lähdekritiikkiä? Enemmän kuin valistuneen kuluttajan tiedossa olevaa naisten- ja autolehtien toimitusten "maan tapaa" mä inhoan tällaista "minä olen se hyvä toimittaja, joka en ole koskaan ottanut edes täikampaa lahjukseksi" -jeesustelua.

  • VahtikoiranIsäntä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Erinomaisen hyvä ja kuvaava kirjoitus Ukkolalta. Toimittajien työn kriittinen arviointi on aina ollut sananvapauteen puuttumista toiminnan eettisyydestä riippumatta. Ukkola tarttui vallan vahtikoiran ytimeen eli toimittajat eivät sittenkään ole mitään yli-ihmisiä. Suuri joukko toimittajista peittää omia jälkiä tarttumalla muiden pieniinkin lipsahduksiin suurin otsikoin. Nämä toimittajat lähestyvät asiaa näkökulmanaan se kuinka he itse toimisivat kyseisessä tilanteessa ja kirjoittavat paljastavana totuutena omaa toimintaa kohdistaen sen usein viattomaan kohdehenkilöön.

   Toisaalta toimittajien tulisi muistaa ja ymmärtää, että mynteinen tapahtumakin voi olla oikeasti uutinen, jonka vaikutus on myönteinen suurimpaan osaan lukijoita. Tämä juuri erottaa oikean journalistin rakkikoiratoimittajasta.

  • Jepu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eihän Ukkola ole väittänyt olevansa puhdas pulmunen, kun kertoo itsekin olleensa kaviaaria syömässä. Jotkut toimittajat eivät ota edes kuulakärkikynää, mutta harvassa ovat. Aika harvalla on varaa röyhistelyyn.

   Itseäni tässä hommassa pännii eniten se, että jotkut kehtaavat kieltää koko asian. Se kertoo paitsi terveen itsekritiikin puutteesta, myös siitä, että nämä toimittajat asettuvat täysin kaikkien valvomiensa ammattiryhmien yläpuolelle ja ovat silloin todennäköisesti täysin empatiakyvyttömiä, suhteellisuudentajuttomia ja varmaankin tällöin myös huonoja toimimaan toimittajan ammatissa.

 • Miima

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten noista matkoista voi kirjoittaa, ellei niitä tee. Olis kallis lehti, jos reissut pitäisi ostaa. Eli en paheksu.

  • toimittaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yksi harvoja selväjärkisiä kommentteja tällä listalla.

  • Täh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miten Marsin pinnanmuodostuksesta voi kirjoittaa, kun aika harva toimittaja on siellä itse käynyt?

   Sitä paitsi miksi on tärkeämpää saada tietoa luksusmatkoista tai spa-retriiteistä kuin vaikka siitä, miten sademetsiä hakataan tai lapsityövoimaa käytetään toisella puolen maailmaa? Ei niihin kohteisiin mitään sponsorimatkoja saa.

 • 40 vuotta alalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Sanna Ukkola. Jaksoin toimittajana 40 vuotta, kun hyväksyin sopivaksi tarjoiluksi lounaiden lisäksi vain iltapäiväoluen. 90-luvun jälkeen ei tarjottu

  niitäkään. Pitkän toimittajaurani aikana sain kyllä tarjouksia, joilla olisi ollut helppoa tuhota ura, mutta kieltäydyin. Sain myös kiitokseksi omasta rohkeudesta kaikkea tappouhkauksista lähtien. Toivon Sinulle voimia jatkaa rohkealla toimintalinjallasi. Sinun kaltaisiasi toimittajia tarvitaan. Tosin totuudenpuhujilla ovat yösijat olleet harvassa, luksustarjoilut vielä harvemmassa.

 • Paavo Manninen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen huomannut saamanlaisia tilanteita pitkän toimittajaurani aikana. Toivon, että Sanna veisi asian Julkisen sanan neuvostoon, vaikka tuskin sekään asialle mitään voi. Syntyypä edes keskustelua.

 • JR

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tästä sen huomaa että osalla ei selkeästi vain ole medialukutaitoa. Monelle nääs näyttää tulevan tämä juttu uutena, puskan takaa.

 • Cain

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Monasti Sanna Ukkolan politiikkaan ja muihin yhteiskunnallisiin asioihin liittyvät kirjoitukset saavat verenpaineeni nousemaan. Mutta! Tästä jutusta nostan kyllä fiktiivistä hattuani. Kiitos.

 • Verotus?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten muuten näiden avustajien saamista eduista verotetaan heitä?

  Tietääkseni kun kyse ei ole satunnaisesta ja vähäisestä lahjasta, niin saatu etu on ilmoitettava tulona. Mahtavatko toimittajat sitä ilmoittaa ja mahtaako verottaja olla seurannut tätä asiaa?

  Voidaanko ajatella, että kun asia on noin pitkälle sovittua ja suunniteltua, niin kyse on myös toimittajalle joka saa sen työsuhteeseen perustuen palkan lisä ja josta pitäisi maksaa työnantajamaksut ym. ?

  • J

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei taida Ylellä olla pokkaa tehdä tästä aiheesta juttua televisioon. MOT olisi oiva ohjelma tälle aiheelle!

  • toimittaja 2.0

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kun näistä kommenteista kuorii pois tietämättömyyden, osittain jopa tahallisen väärinymmärryksen, yleistykset, paisuttelut, yleisen kateuden ja muun moskan, ei jää verotettavaa eikä edes MOT:lle jutun juurta.

 • Mediakriittinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sitten on vielä kulttuurin alalla toimivat kriitikot, jotka eivät palauta levyä tai kirjaa, vaan vievät divariin.

  Ja median toimittajat, jotka brändäävät itseään ja siten kasvattavat myyntiarvoaan.

  • toimittaja 2.0

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No tämäkin vielä. Voivat saada jopa muutaman euron kirjasta tai levystä. Ja että ihan kasvattavat itse myyntiarvoaan työmarkkinoilla. Mihin tämä maaailma onkaan menossa?

 • Jerkku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaverini kertoi erään tietokone-/konsolipelin lanseerauksesta. Pelilehtien edustajat oli koottu eri puolilta maata eristyksissä olleeseen viiden tähden hotelliin, jossa jokaisella oli oma kone, johon peli oli asennettu. Hotellissa kaikki mukavuudet (huonepalvelu, hieronnat, jne) pelifirman piikkiin. Pelaaminen tapahtui verkossa, ja paikalle oli maksettu pelaajia, jotta edustajilla oli vaikka aamu neljältä peliseuraa. Voi sitten miettiä kuinka kriittisä arvosteluita pelilehtien edustajilta tulee tällaisissa tilanteissa.

  • Hyvä Sanna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kiitos Sanna, hieno kirjoitus. Itseäni on pitkään kummastuttanut monien lehtien lähes täysin kritikitön suhtautuminen ns. 'virallisiin totuuksiin', esim. rokotuksista, lääkkeistä, ravinnosta, rasvoista jne. Uskallusta puuttuu tuoda esiin tavallisten ihmisten kokemuksia esim. monien lääkkeiden sivuvaikutuksista tai THL:n suosituksista. Puska saa tilaa, mutta muita vaihtoehtoisia kantoja kannattavia syrjitään. Näin toimii esim. Hesari.

 • Hyvä Sanna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toimittajana kiitän jutusta ja ihmettelen näitä pään pensaaseen työntäviä journalisteja täällä.

  Palstalla on kommentoitu muun muassa ilmaista sisäänpääsyä ruinaavia vapaa-ajalla olevia toimittajia. Se on minusta käsittämätöntä toimintaa. Minkä takia jonkun köyhän kulttuuriyhdistyksen tai urheiluseuran pitäisi kustantaa vapaa-ajalla olevan toimittajan teatterilippu tai peli? Miksi? Osa meistä käyttää tätä hyväksi, osa ei.

  Olen itse ollut mukana monessa toimittajien ilmaiskestityksessä mutta yksin en ole koskaan ollut. Aina on ollut mukana parikymmentä muutakin, joten turha puhua mistään yksittäistapauksista. Täälläpäin Suomea on tapana, että paikalliset suuret yritykset kutsuvat toimittajakerhon kesteihin, joissa tiedottavat omista ajankohtaisista asioista ja tarjoavat illallista ja juotavaa. Usein on juotavaa ollut enemmän kuin tiedotettavaa. Ja mukana kaikki mediat. Asiasta on aiheellista keskustella, jolleivat toimittajat halua vaikuttaa täysin itsekritiikittömiltä hölmöiltä.

  • Ylen paha vero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toimittajat ovat hanakoita arvostelemaan poliitikkoja taksimatkoista ja työreissuista "veronmaksajien piikkiin"

   Kyllä vaan! Ja nyt olen hanakka arvostelemaan sitä, että Sanna Ukkola kirjoittaa täällä veronmaksajien piikkiin.

   Jäikö paljonkin hampaankoloon toimittajavuosiltasi mediataloissa? Haluatko viedä loputkin työpaikat kollegoiltasi?

   Nämä asiat ovat olleet ja ovat käytännössä ympäri maailman.

   Ei tämä ole mitään "tutkivaa journalismia" tai rohkeutta.

   Sanna, minun veromarkkani maksavat sinunkin joulupöytäsi antimet.

   Hyvää ruokahalua ja ripsivärin suttauksia!

 • Mitävälii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  MItä ihmeen vouhotusta tästä kosmetiikka asiasta. Aikakausilehdistö on viihdetavaraa. Jotta niissä voi olla jonkin verran oikeasti luettavaa, ja luetettavaa tavaraa, on jonkun myös maksettava, jotta voidaan värittää valkoista paperia ja mionistaa sitä lehden näköiseksi. Meikki, muoti-, autojutut kustannetaan yrittäjän pusseista eikä niitä voida verrata politikkojen verovaroilla mässäilyyn.

 • Mbl

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Olen ollut vuosikausia toimittajana, mutta en ole koskaan kuullut mistään vastaavasta."

  Sinänsä ansiokas juttu, mutta , sorry Sanna, tuohon en usko. Yli 30- vuotisen markkinointiurani aikana tämä on ollut vakiintunut käytäntö, maan tapa. Joten uskon sinun kyllä olleen tästä tietoinen, nyt vain haluat tehdä siitä jutun. On aikakin nostaa asia kunnolla esille, mutta, median palveluksessa kun olet, eiköhän aihe nopeasti vaieta kuoliaaksi. Näin tulee käymään viimeistään silloin, kun Ylen toimittajien huomataan olevan mukana tässä maan tavassa.

  Jo 30 vuotta sitten maahantuojat maksoivat toimittajien matkat ja kauneudenhoidot saaden vastineeksi näkyvyyttä jutuissa. Siitä on edetty, nyt palstamillimetrien määrä on tarkkaan sovittu.

  Politiikan toimittajien kanssa toiminta on hienovaraisempaa . Poliitikoilla on suosikkitoimittajansa, joille vuodetaan tietoa aiemmin kuin asioista kerrotaan muille. Tavaran sijaan tieto vaihtaa omistajaa, ja näin toimittajan ura vauhdittuu.

  • Kuinka?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En ymmärrä, miten YLE voisi olla mukana samassa touhussa, kun ei heillä ole mainostajia, joiden tuloja kärkkyä.

 • Muotilehtien lukija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täytyy sanoa, etten yhtään ymmärrä, miksi Ukkolan kirjoittamasta aiheesta on noussut tällainen kohu. Eikö ole itsestään selvää, että muotilehdet tekevät yhteistyötä isojen (ja pienempien) brändien kanssa? Kun luen Gloriaa, olen tietoinen tuotesijoittelusta: Diorin ilmaiset hajunäytteet tuskin ilmestyivät lehden väliin sattumalta. Vogueta tuskin myydään kriittisellä journalismilla. Mielestäni tässä keskustelussa on syytä erottaa erityyppiset mediat toisistaan. On hyvä, että keskustellaan toimittajien vastuusta tuottamastaan sisällöstä. Lukiessani Hesaria toivon todella, että toimittajat ovat tehneet taustatyönsä kunnolla ja harjoittaneet lähdekritiikkiä. Katsoessani YLE:n tiettyjä ajankohtaisohjelmia toivoisin puolestaan, että toimittajat olisivat vähemmän poliittisesti asenteellisia. Mutta mielestäni muoti- ja naistenlehdet voisi jättää tämän keskustelun ulkopuolelle.

  • Siis

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Diorin ilmaiset hajunäytteet ovat kyllä ihan samanlaisia maksettuja ilmoituksia kuin saman tuotteen sivun kokoiset mainoksetkin.

 • Toinen Sanna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa työtä Sanna Ukkola. Olet rohkea. Pidä linjasi.

 • Punajuuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on varmasti yksi parhaimmista ja hyödyllisimmistä artikkeleista, joita olen koskaan lukenut. Jakoon youtubekanavalleni, suuri hatunnosto ja kiitos! Tämän toivoisin löytyvän muutaman vuoden päästä äikän ylioppilaskirjoituksista, juuri sen tyylinen juttu.

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sannalle Hyvää Joulua ja vielä parempaa vuotta 2013.

 • Petri Kaivanto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kommenttini on hiukan pitkä:

  http://kaivanto.blogspot.fi/2012/12/piilomainonta-maan-tapa-ja-harmaata.html

 • Rinne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuka kertoisi jutun siitä, miten sanomalehtien, MTV:n Nelosen ja Yleisradion poliittisia toimittajia saunotetaan ja juotetaan?

 • outo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jos ammattitoimittaja, vaikka tekniikan maailman toimittaja, lähtee uuden auton ensiesittelyyn, niin hän lähtee tekemään sinne juttua

  ao. autosta. hän ei lähde sinne matkailemaan. ammattitoimittaja herää aamulla puoli 5, lähtee kentälle, lentää yhden tai kahden vaihdon kautta perille, tutustuu autoon, käy läpi infot illalla ja aamulla taas baanalle. kotiin palataan hyvin myöhään illalla ja aamulla ollaan toimituksessa klo 9. jutut , yleensä jo koneessa kirjoitetut, jja muut työt putkeen ja sama uudestaan seuraavalla viikolla. yhden yön reissuja, epäinhimillisiä matkustusaikoja jne. mutta ammattilainen onkin siellä selvittämässä auton ominaisuuksia, ei kaviaarin makuja. jollekin sannalle matka voi olla palkintomatka, koska autosta ei tarvitse ymmärtää eikä selvittää mitään, voi käyttää ajan kaviaarin kauhisteluun. mitä ihmettä sanna muuten teki tällaisella matkalla. minkälaisen lukijaa palvelevan autojutun sai aikaiseksi. ei oikealla autotoimittajalla ole tarvetta kumarrella mihinkään.

 • Tiutau

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihanaa ,että joku nosti kissan pöydälle.

  Itseäni on aina suuresti harmittanut kuinka esim on aivan selvää , että kun esim Gloriaam valitaan kauden paras meikkivoide sen on aivan pakko olla joko L' Orealin ( viime vuonna Lancome toissavuonna Armani ja taas tänä vuonna Armani) jos oikein muistan.. Tai sitten Dior. Joitain ns merkityksettömiä 'vuoden paras uutuus' voidaan sitten jaella muille merkeille. Useimmiten sitten sellaisille, joita kuluttaja ei kaupasta helpolla löydä.

  Jos taas vaikkapa esim Chanel tuottaa markkinoille uuden meikkivoiteen, joka maailmanlaajuisesti saa ison huomion ja jota myydään pilvin pimein, sitä ei milloinkaan Suomen kauneuslehdissä hypetetä tai valita , sillä kas k.o merkki ei mainosta lehdissä.

  Tämä näin vain huomiona sieltä lattiatasolta, jolla sitä kosmetiikkakauppaa käydään.

  Yksi mielenkiintoinen tutkivan journalismin paikka voisi olla myös siinä, käyttääkö joku yritys lahjontaa siinä missä määrin kyseistä brandia kauppaketjuihin ostetaan ..

 • Lehdet boikottiin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan uskomattoman hyvä kirjoitus! Tällainen toimittaminen on täysin moraalitonta ja varsinkin, kun media tonkii keinoja kaihtamatta koko ajan esiin poliitikkojen ja virkamiesten ns. lahjontatapauksia. Tänä päivänä ei tulisi kuulonkaan, että tuollaiseen lahjontaan suostuttaisiin päättäjien taholta, mutta neljättä valtiomahtiahan ei tunnetusti valvo kukaan. Onneksi olen jo ajat sitten lopettanut kaikkien lehtien tilaamisen. Hesaria tosin vielä tilaan, mutta sekinhän on nykyisin mainoslehtinen, jossa mainosten välissä on lähinnä isoja kuvia ja pieniä artikkeleita!

 • Voideltu ammattilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Sanna Ukkola, erinomainen teksti, totta joka sana. Olen työskennellyt yli 30 vuotta printtimediassa, niin aikakaus- kuin sanomalehdissä. Olen osallistunut korruptioreissuille (näin niitä kollegat keskenään nimittävät), muun muassa matkanjärjestäjien uusien kohteiden "testi"reissuille. Tavallisena reportterina en koskaan päässyt varsinaisiin kultapossukerhoihin - ja kiltohin (mm. matkailu-, ruoka-, ja muotitoimittajat sekä aivan *täysin erikseen* kauneus"toimittajat").

  • Tekniikkalehdestä nähtyä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aiemmin autotoimituksen puolelta jo kommentoitiin noiden matkojen rasittavuudesta ja sama on pätenyt tekniikkalehtienkin puolella jo pidempään. Kaikenmaailman kissanristiäisiin ei edes toimituksesta löydy halukkaita, vaan vapaa-aika halutaan pitää omilla ehdoilla.

   Lieneekö sitten syynä se, että tekniikka ja autopuolella arvion on pohjauduttava edes jossain määrin faktoihin. Jos tuote A on parempi ominaisuuksiltaa joka alueella, niin aika paha siinä on ruveta tuotetta B ylistämään vaikka olisi kuinka saanut kaviaaria aamiaiseksi.

   Sinänsä hyvä kirjoitus, koska en olisi ikimaailmassa uskonut mihin asti naistenlehdet (ja näemmä matkailu/ruoka/kulttuuri) ovat vajonneet/lipsuneet.

 • Wesku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työskentelin 90-luvun alussa kaupunkilehtifirmassa, joka julkaisi parhaimmillaan toistakymmentä eri lehteä, eri kaupungeissa. Firmassa työskenteli 1-3 mainosmyyjää /lehti ja kokonainen yksi(1) toimittaja, minä. Ei käytännössä ehtinyt tehdä juuri muuta kuin ns puffi-juttuja, lehteen ilmoituksen ostanutta yritystä koskevia "journalistisia artikkeleita" jotka eivät ole ilmoituksia. En tosin pitänyt itseäni journalistina, vaan pellenä. Näyttää sama, tuolloin huonona ja moraalittomana pidetty, "journalistinen tapa" saaneen rasvaisen paksun kultareunan. Ei ihme että suomalainen journalisti ei enää tee paljastuksia tai puolusta heikompien oikeuksia

Tuoreimmat aiheesta: Blogi

Pääuutiset

Tampere

Delfiinit lennätettiin salassa Kreikkaan – toimitusjohtaja: "Haluttiin turvata työrauha"

Video: Yle Uutiset Pirkanmaa: Delfiinien siirto Särkänniemestä
Video

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä