Blogi |

Sari Helin: Hys, hys, antaa poikien raiskata

Viittä somalialaistaustaista nuorta epäillään Helsingissä viikko sitten tapahtuneesta joukkoraiskauksesta. On kaikkien osapuolten etu, että tästä naiseen kohdistuvasta väkivaltaisesta rikostavasta nostetaan ajoissa kissa pöydälle. Tapauksen tutkinta on kuitenkin vielä kesken, ja tekijät ovat kiistäneet teot.

Sari Helin.
Kuva: Liisa Valonen

Useamman tekijän yhtäaikaa tekemää raiskausta eli ryhmä- tai joukkoraiskausta ei ole helppo löytää suomalaisista rikostilastoista. Päivän mittaisen soittokierroksen jälkeen yksi tilasto kuitenkin löytyy ja sen mukaan vuosina 2006-2009 tuomioon asti päätyneistä raiskauksista 15,7 prosenttia oli joukkoraiskauksia (oikeusministeriön selvitys). Mitään tietoa joukkoraiskausten määrien nykykehityksestä ei ole saatavilla.

Joukkoraiskaukset ovat viime aikoina tulleet tutuiksi meille lähinnä uutisjutuista, joiden äärellä olemme päässeet päivittelemään tyttöjen ja naisten heikkoa asemaa Intian kaltaisissa maissa.

Ruotsissa joukkoraiskausten trendi on ollut selvästi kasvava. Vuodesta 1995 vuoteen 2006 usean tekijän raiskaukset kasvoivat 116:sta 553:een.

Samaan aikaan Ruotsi pitää myös kyseenalaista kunniaa Euroopan raiskaustilastojen kärkimaana. Tilastojen yhteydessä huomautetaan yleensä, että naisten kynnys ilmoittaa rikos on myös madaltunut.

On kaikkien osapuolten etu, että maahanmuuttaja omaksuu uuden kotimaansa tavat ja vaatii lapsiltaan niiden tapojen oppimista

Suomessa elää oikeuspoliittisen tutkimuksen mukaan maahanmuuttajaryhmiä, joiden riski tehdä omaisuus- tai väkivaltarikos on selvästi kantaväestöä suurempi. Maahanmuuttajat eivät ole yhtenäinen ryhmä eikä valtaosa maahanmuuttajista syyllisty minkäänlaisiin rikoksiin. Korkein raiskausrikollisuustaso oli Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneillä miehillä, 17-kertainen syntyperäisiin suomalaisiin nähden.

On kaikkien osapuolten etu, että maahanmuuttaja omaksuu uuden kotimaansa tavat ja vaatii lapsiltaan niiden tapojen oppimista. Naisen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen on yksi tärkeä osa pohjoismaalaista elämäntapaa. Vaikka naisen koskemattomuus ei toki tyystin toteudu kantasuomalaisissakaan piireissä, ei se ole peruste sille, että maahanmuuttajaryhmät voivat toimia samoin tai ikävämmin. Myöskään uskonto ei voi olla oikeutus naisen huonoon kohteluun.

Samalla tavalla maahanmuuttajan on opittava, että tytön sukupuolielinten silpominen on rikos.

Jos maahanmuuttajan kotoutuminen epäonnistuu näiltä tai muilta osin, se on koko yhteiskunnalle pahaksi. Ja se on pahaksi myös maahanmuuttajayhteisölle, jonka jäsenistä iso osa tekee kolmea työtä vuorotta eikä missään tapauksessa riskeeraisi taivaanrannassa häämöttävää Suomen kansalaisuuttaan edes kävelemällä päin punaisia.

Somalialaistaustaisten nuorten miesten tekemäksi epäilty joukkoraiskaus ei parane hyssyttelyllä. Epäiltyä tekoa ei pidä laimentaa ”maahanmuuttajarauhan” nimissä, kuten ei pidä hyväksyä rasismiakaan tämän asian ympärillä. Somalialaisyhteisön olisi oman, muiden maahanmuuttajien ja tilanteen rauhoittumisen kannalta viisasta tulla esiin ja asettua puolustamaan naisen oikeutta omaan tahtoonsa.

Raiskauksessa tekijöiden lukumäärällä on merkitys uhrin kokeman kärsimyksen kannalta. Teon loukkaavuus ja häpeän tunteen määrä on sitä suurempi, mitä useampi tekijä osallistuu rikoksen tekemiseen.

Jokainen raiskauksen uhri kokee vakavan psyykkisen trauman, eikä traumaa voi lakaista maton alle edes rasismin tai rasistiksi leimautumisen pelossa.

Sari Helin
Kirjoittaja on yrittäjä ja Huono äiti -blogin perustaja

Kommentoi aihetta (415 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Kukkakeppihattutäti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muistelen että Norjassa olisi jollakin paikkakunnalla tullut rumia tilastoja. Siellä tartuttiin härkää sarvista tekemällä näille maahanmuuttajille selväksi että ensinnäkin norjalaiset tavat ovat erilaiset ja nainen ei ole vapaata riistaa, vaikka ei olisikaan vaatteissa pääsä varpaisiin.

  Mahdettiinkohan myös kertoa miten häpeällisinä tuollaisia tekoja siellä pidetään, ja miten tekijöille voi käydä kun istuvat tuomiotaan...

  • Alku ja juuri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suurin ongelma on, että täällä olevissa somaliperheissä äitien asema on hyvin huono. He eivät useinkaan pääse opiskelemaan suomenkieltä eivätkä saa hoitaa asioita esimerkiksi koulun suuntaan. Isä on se, joka edustaa perhettä.

   Näin ollen äitien vaikutusvalta perheessä jää heikoksi, vaikka juuri he käytännössä vastaavat lasten hoidosta ja kavatuksesta. Perhedynamiikan kannalta syntyy erittäin vaikea tilanne, kun kielitaidottomien ja yhteiskunnan ulkopuolelle suljettujen äitien arvovalta on heikko.

  • jokin mättää pohjoismaissa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ruotsi ja Norja ovat Suomen edellä raiskaustilastoissa, Ruotsin luku on miltei nelinkertainen Suomeen verrattuna. Ulkomaalaisten osuus väestöstä on myös Ruotsissa neljä kertaa suurempi kuin meillä. Samoin Norjassa asuu enemmän maahanmuuttajia.

   Jotakin täällä tehdään väärin, koska esimerkisi Kanadassa asuu kolmannes enemmän maahanmuuttajia kuin Ruotsissa, mutta raiskauksia tapahtuu vain muutama prosentti mitä pohjoimaissa. Siellä on tiukat maahan hyväksymiskriteerit ja tiukka lainsäädäntö . Ainakin tämä väkivallan muoto pysyy kurissa tai osataan ennalta ehkäistä.

  • tapaninyc

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Neuvoisin lukemaan todellisia tutkimuksia sen sijaan, että lonkalt vedettöäisiin: Ruotsin luku on miltei nelinkertainen Suomeen verrattuna. Ulkomaalaisten osuus väestöstä on myös Ruotsissa neljä kertaa suurempi kuin meillä.

   Asioilla ei ole yhteyttä.

   Laajin asian selvitys, Daphne-raportti raiskauksista euroopassa näyttää selvästi, että Ruotsi johtaa raiskaustilastoja, koska syntyperäiset ruotsalaiset syyllistyvät raiskauksiin enemmin kuin ketkään muut eurooppalaiset.

   Suomen luvut ovat erittäin todennäköisesti liian pienet, sillä takapajuisena yhteiskuntana raiskaus on vielä tabu ja samoista asenteista johtuen monet raiskaukset jäävät ilmoittamatta.

  • Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Raiskausten määrä tuskin on mitenkään suoraan verrannollinen maahanmuuttajien määrään. Suurimman osan Suomen, Ruotsin ja Norjan raiskauksista tekevät joka tapauksessa suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset. Ja Kanadassa kanadalaiset. Ja mitä sittenKanadasta voisimme oppia? No ainakin Kanada nimenomaan ottaa maahan paljon pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, juuri niitä suomalaisten rasistien pelkäämiä "ei työperäisiä maahanmuuttajia" (heitä on väestöön suhteutettuna Kanadassa lähes kolmekertaa enemmän kuin Suomessa), joten mitäköhän tuosta pitäisi päätellä?

  • Myös Kanada ottaa pakolaisia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kanadalla on oma pisteytysjärjestelmänsä maahantulijoille, mutta lisäksi sinne on otettu vuosien mittaan väestöön suhteutettuna enemmän pakolaisia ja turvapaikanhakijoita kuin Suomeen. Kanadassa maahanmuuttajien ongelmia on menestyksekkäästi ehkäisty houkuttelemalla huippuosaajia ulkomailta, soveltamalla perheenyhdistämiskäytäntöjä myös ydinperheen ulkopuolisiin perheenjäseniin, tukemalla maahanmuuttajien mikrokulttuurien ylläpitämistä, sekä sillä että kansa suhtautuu pääosin positiivisesti maahanmuuttoon, eikä maahanmuuttajien siksi tarvitse kovin paljon kohdata rasismia arjessaan.

  • allu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kanadassa on käytössä pisteytysjärjestelmä, eli jos et ole valtiolle hyödyksi tai saa tiettyn ajan kuluessa hankittua töitä lyödään sulle postimerkki takapuoleen, näin varmistetaan se että muualta ei tule sosiaalipummeja elämään verorahoilla... Uskoisin että Kanadasta lentää ulos kuin leppäkeihäs, jos syyllistyy pieneenkin rikokseen. Tämä malli olisi hyvä ottaa käyttöön myös Suomessa..

  • Kanada

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kanadassa maahanmuuttaja määrät ovat lähinnä aasiasta, esimerkiksi Torontossa maahanmuuttajat ovat Kiinalaisia, toki muslimejakin on mutta huiveja ei näe kenenkään päässä, johtuu ehkä siitä, että kaikille tehdään selväksi mitä maahanmuutto vaatii ja jos ei käyttäydy potkitaan pihalle.

  • Halla-aho puhunut jo vuosia!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Näistä asioistahan on mm. Jussi Halla-aho puhunut jo vuosia, ja saanut sen seurauksena kantaa kauhean rasisti natsin leimaa otsallaan. Hyvä kuitenkin, että edes joku YLE:lläkin vihdoinkin heräsi todellisuuteen.

  • mikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   " ja miten tekijöille voi käydä kun istuvat tuomiotaan..."(lainaus). Heille ei käy vankilassa enää mitenkään, jos "oikeaa rangaistusta" vankilassa tarkoitat. Suomenkin vankiloissa on jo 1/3 vangeista ulkomaalaisia/maassa asuvia ulkomaalaisia/suomen passin omaavia ulkomaalaisia. Joten raiskauksesta istumaan joutuvia ei siellä enää pidetä mitenkään erityisinä vankeina. Päinvastoin, taitaa olla hyvin tyypillistä mennä ulkomaalaisena Suomalaiseen vankilaan juurikin raiskauksesta.

  • realisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaiken a ja o:han on valita mistä alueilta maahanmuuttajia otetaan, ja millä perusteilla. Suomi on toiminut mielellään painottaen sosiaalisia näkökohtia ja koulutuksella, taustalla tai yhteiskuntaan integroitumiskyvyllä ei ole ollut merkitystä siinä missä Kanada on pitkään valinnut tulijansa omistä lähtökohdistaan, esim. Kanadassa on paljon Euroopasta ja Aasiasta lähtöisin olevia muuttajia joilla on osaamista, kielitaitoa ja koulutusta jo tullessaan uuteen ympäristöön.

  • Syntyperäinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Syntyperäinen ruotsalainen, mutta maahanmuuttajataustainen, eli maahanmuuttajien jälkeläisiä.

  • Arvostus ansaitaan teoilla

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rikoksiin kuten raiskaus syyllistyy varmasti myös kanta suomalaisia, mutta en mikä puolustus se on, miksi meidän pitäisi ottaa/sietää muualta tulleita rikollisia eikö omissakin ole jo tarpeeksi?

   Suomi on hyvää hyvyyttään ottanut vastaan sodan jaloista pakolaisia, antanut ruoan, terveydenhoidon, katon pään päälle, koulutuksen, siis elatuksen näinkö vieraan varaisuuteemme vastataan? Jokuhan tuosta julmasta ja pelkurimaisesta teosta epäillyt nuoret on kasvattanut, vai onko. Kiinnostaisi saada muslimi yhteisöltä kommentti (oletan että epäillyt nuoret ovat heidän uskontokuntansa jäseniä, voin olla väärässäkin, toivottavasti olen), missä on heidän voimakkaat tuomitsevat kannanotot? Vaikeneminen kun on yleensä hyväksymisen merkki (suomalainen sanonta). En yleensäkään ymmärrä uskontoa, jossa pilapiirrokset oikeuttaa tappamiseen (myös sivullisten), mutta oman yhteisön jäsenet voivat tehdä ihan toisen luokan rikoksia ilman ko yhteisön tuomiota.

  • Syntyperäinen maahanmuuttajata

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toisen sukupolven maahanmuuttajataustaiset ihmiset lasketaan nimenomaan maahanmuuttajataustaisiksi syntyperästä välittämättä.

  • Puros

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ettäkö Torontossa ei näy huiveja? Turbaania ja kaapua näkyy katukuvassa oikeinkin reilusti, etenkin jos liikkuu tietyillä Toronton alueilla. Englannin kielen tasossakaan ei monen maahanmuuttajan kohdalla ole hurraamista. Kanadassa ei ole Euroopan vastaavaa "maassa maan tavalla" ajattelutapaa, ja esim. juuri Torontossa on enää mahdoton edes arvailla mitä Kanadalainen kulttuuri olisi. Tukia ei kuitenkaan tule samalla mitalla kuin Suomessa ja tämä patistaa ihmiset paljon aktiivisemmin töihin. Yleensä tosin minimipalkalla jolloin yhdellä työllä on mahdoton tulla toimeen. Ihmiset siis työllistyvät mutta luokkaerot ovat aivan valtavat.

  • Tietämättömille tiedoksi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tehdäänpä nyt selväksi muutama juttu näille monille suomalaisille kuplassa asujille, jotka rakastavat yleistämistä. Islamissa raiskaus on rikos, sitä EI hyväksytä, ja rangaistus voi olla maasta riippuen jopa kuolemantuomio. Naista pitää kunnioittaa. Joillekin, jotka eivät ajattele omaa nenäänsä pidemmälle, voi tulla yllätyksenä, että kaikki muslimit eivät ihan oikeasti tunne ja noudata islamin perimmäisiäkään sääntöjä (esim. isis-heput rikkovat aika hemmetisti monia sääntöjä syyllistyessään kaikkeen mitä viime aikoina on nähty). Esimerkiksi Intiassa asuu iso kirjo eri uskontojen edustajia, enkä tiedä, ovatko raiskaukseen syyllistyneet siellä yleensä kristittyjä, muslimeja, hinduja vai mitä, mutta maassa on todella vakava asenneongelma, ja siellä asenne tietyntyyppisiä naisia (esim. kerjäläisiä) kohtaan monesti onkin että "he ovat vapaata riistaa". Kaikki Suomen ulkopuolelta tulevat EIVÄT ajattele samoin. Kannattaa vähän ottaa selvää asioista, eikä aina syyttää uskontoja kaikesta.

  • Mitä ihmettä????

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkille "Segregaatio on vahvinta": Mistä ihmeestä olet saanut sellaisen käsityksen, että muslimikulttuuriin kuuluu eristäytyneisyys ja ylpeys? Mitä ihmettä? Tunnetko paljonkin muslimeja eri maista? Tiedoksi, että muslimeja asuu paljon muuallakin kuin Somaliassa, ja joka maassa on kulttuurieroja. Tulisit käymään täällä Libanonissa, niin näkisit kuinka sydämellisiä ihmiset ovat. MINÄ siis tiedän mistä puhun; tiedätkö sinä?

  • Kanadassa työperäinen maahanmu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kanadassa on tiukat vaatimukset sille keitä päästetään maahan. Täytyy olla osaamista ja ammatti johon on kysyntää

 • Samat säännöt kaikille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erittäin hyvä kirjoitus! Hyssyttely pois ja ehdottomasti myös maahanmuuttajien omissa yhteisöissään otettava tiukempi kanta asiaan. Jos haluaa pohjolassa asua, on ymmärrettävä myös meidän lainsäädännöt sekä naisten asema. Täällä naiset eivät ole "vapaata riistaa" joille voi tehdä mitä vaan ja milloin vaan kun sattuu huvittamaan.

  • Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On ehkä hyvä muistaa, että suurimman osan raiskauksista tekevät yhä suomalaiset miehet. On siis myös paljon suomalaisia miehiä, joille naiset ovat "vapaata riistaa". Onko heidän paikkansa pohjolassa?

  • Kaikki väkivalta tuomittava

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Väkivalta on aina myös henkistä. Nuorisojengin hakkaama mies kärsii koko ikänsä traumasta siinä missä raiskattu nainen. Väkivalta pitää torjua oli tekijän rotu, uskonto tai sukupuoli mikä tahansa. Hyvä että Helin puuttuu ryhmien väliseen kulttuurieroon, jossain ryhmässä vallitsevien käytöstapojen arvostelu ei ole automaattisesti rasismia.

   Toivoisi enemmän keskustelua samanlaisesta väkivallasta esimerkiksi islamilaisissa maissa, ja miten kansainvälinen yhteisö pystyisi puuttumaan järjestelmälliseen YKn ihmisoikeuksien rikkomiseen noilla alueilla. Meillä vaiettu asia on lasten kokema väkivalta , jossa useimmiten tekijä on oma äiti. Koska suurin osa fyysisestä väkivallasta on ollut ja on miesten tekemää, naiset on kulttuurisista syistä nähty vain uhreina. Vaikka suurin osa uhreistakin on miehiä ja naisten osuus tekijöinä kasvaa. Vaiettuja asioita on paljon meillä ja maailmalla.

  • Eri asema laissa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Anna" - Suomi ei voi esim. karkottaa kotimaisia rikollisia, mutta ulkomaalaisia voimme. Ja kun tietyt kulttuuripiirit selkeästi ylikorostuvat raiskaustilastoissa Suomessa ja jopa muissakin Euroopan maissa, niin voimme kyllä vetää siitä jotain johtopäätöksiä, kaikki ei voi olla vain sattumaa. Jotain on tehtävä.

   En tunne yhtäkään suomalaista miestä, joka hyväksyisi suomalaisten miestenkään tekemät raiskaukset, törkeistä joukkoraiskauksista nyt puhumattakaan. Mamuja tuomitaan suhteellisen paljon nimenomaan sellaisista puskaraiskauksista, joissa käydään ulkona tuntemattoman henkilön kimppuun täysin ennalta arvaamatta.

  • jokainen raiskausi on liikaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta pitää puhua prosenteista. Eikä lukumääristä. Suomalaisia noin 5 miljoonaa. Olisiko ainakin 2 miljoonaa miestä. Somalimiehiä? Eli kuinka monta prosenttia somaleista ja kantasuomalaisista raiskaa. Taitaas olla suomalaiset miehet kuules pääasiassa kunnollisia. Joku mätä omena kyllä. Meneppä somaliaan suomalaisena naisena kävelemään yksin. Mitenhän käy illalla kadulla?

  • Make

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Annan kommentti on todella ontuva. Lukumäärällä ei ole tässä suhteessa niin suurta merkitystä _asiayhteydessä_.

   Kärjistetty esimerkki: tänne muuttaa 50 maahanmuuttajamiestä maasta Qwerty. Ensimmäisen viiden vuoden aikana puolet heistä tekee yhden raiskauksen. Edelleen suomalaiset miehet raiskaavat useammin kappalemääräisesti, mutta tämän 50 tulokkaan asenteissa on iso vamma, johon pitää puuttua rajulla kädellä. Qwertyn edustajat maassamme saisi nousta äänekkäästi puolustamaan naisten asemaa Suomessa ja tuomita jyrkästi teot.

   Kuten kirjoituksessa mainitaan, on Afrikassa ja Lähi-Idässä syntyneillä 17-kertainen "riski" tehdä raiskaus kantaväestöön verrattuna. Kun suhteellinen ero on noin suuri, pitää asiaan puuttua kovalla kädellä. Maasta karkoitus olisi mielestäni todella hyvä ja tehokas uhkakuva.

  • Luehan Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Luehan Anna tarkemmin tuo Sari Helinin erittäin asiallinen kirjoitus sekä jo aikaisemmin poliisin netissä esittämä kommentti ko. raiskaustapauksesta. On todella harvinaista että viisi nuorta suomalaista miestä raiskaa naisen noin vain julkisella paikalla ja lisäksi aikaan, jolloin ei edes kukaan osaa kuvitella sellaista voivan kenellekään tapahtuvan. Ei se todellakaan "pyhitä " tekoa kuka tekijä on, kertakaikkiaan barbaarinen teko. On kysymys oudoista asenteista, joita on ehdottomasti vastustettava!!!

  • Marianne

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "On ehkä hyvä muistaa, että suurimman osan raiskauksista tekevät yhä suomalaiset miehet. On siis myös paljon suomalaisia miehiä, joille naiset ovat "vapaata riistaa". Onko heidän paikkansa pohjolassa?"

   Väitän että suurin osa niistä raiskauksista joita ulkomaalaistaustaiset miehet kohdistavat ulkomaalaistaustaisiin naisiin (esim. perheen sisällä, lähipiirissä tai muutoin) jäävät nyt tilastojen ulkopuolelle käytännössä kokonaan, koska nämä naiset tekevät ymmärrettävästi rikosilmoituksia erittäin harvoin (jos edes kulttuurillisessa kontekstissaan tunnistavat oman seksuaalisen ja muun määrämisoikeuden jyräämistä rikokseksi).

  • Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On ehkä hyvä muistaa, että suurimman osan Ruotsin ja Norjankin raiskauksista tekevät ruotsalaiset ja norjalaiset, eivät maahanmuuttajat. Erot Kanadaan nähden eivät siis todennäköisesti riipu ensisijaisesti eroista maahanmuuton kriteereissä, vaan eroista Kanadan ja Pohjoismaiden "omissa" kulttuureissa.

  • Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Eri asema laissa": Pointtini oli ehkä se, että aika monet ovat vaatineet somaleja kollektiivisesti irtisanoutumaan tästä teosta. Kuitenkin suurimman osan raiskauksista tekevät suomalaiset miehet. Kukaan ei vaadi heitä irtisanoutumaan suomalaisten miesten jatkuvasti tekemistä raiskauksista. En väitä, etteikö afrikkalaisten ja Lähi-Idästä tulevien korkea edustus raiskaustilastoissa olisi ongelma, mutta mielestäni ei ole järkevää rajoittaa maahanmuuttoa siksi, että hyvin pieni osa maahanmuuttajista syyllistyy rikoksiin. Valtaosa heistä ei syyllisty minkäänlaisiin rikoksiin.

  • Johan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitähän mieltä on eritellä raiskaajien tai muiden rikollisten kulttuuritaustaa tai ihonväriä? Yhtä pahoja tekoja joka tapauksessa. Ja vain tekijä on syyllinen - ei muut saman taustan omaavat.

   Toki esim. ennaltaehkäisyn voi kohdistaa suurimman riskin omaaviin, mutta ei rankaisemista tai paheksuntaa.

   Nimim. "Kaikki väkivalta on tuomittava" on täysin oikeassa. Melkeinpä toivoisin että ystävättäreni, jonka äiti kidutti tätä vuosikausia pikkutyttönä, olisi tullut mieluummin raiskatuksi. Teko tuomittiin oikeudessa, mutta rangaistuksesta ei voi juuri puhuakaan, mikä saattaa olla hyväkin asia. Traumat ovat melkoiset.

  • TONOPPAZ28

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mistä olette löytänyt tiedot missä on eroteltu mamujen/suomalaisten raiskaukset? Itse en löytänyt kuin määrät, joka oli -04 1009kpl. Enkä ole monia törkeitä raiskauksia lukenut suomalaisen tekemänä..

  • Josefiina

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pakko on vastata tähän somalinaisten asemaan kotona. Olen useamman vuoden tehnyt maahanmuuttajien parissa töitä ja en ole huolissani juuri somalinaisten asemasta. Somaliäidin asema on pääsääntöisesti hyvä, tottakai poikkeusiakin löytyy. Somalimiehet esimerkiksi hoitavat lapsia enemmän kuin moni muu mies, jopa enemmän kuin suomalaismiehet. Nykyisin myös somalinaiset ovat mukana selvittämässä kouluasioita ym. Somalinaiset ovat todella vahvoja, enemmän olen huolissani mm. kurdinaisista ja tytöistä. Tottakai kulttuurissa naisen asemaa huonontavia asioita mm. tyttöjen ympärileikkaus (jonka ehkäisyyn tehdään somalikulttuurissa todella paljon töitä) ja kasvatetaan äidin rooliin...kun pojat saa viilettää ulkona. Tyttöjen asema on parantunut vuosien myötä esim. somalityttöjen harrastaminen on lisääntynyt, kun aikaisemmin vain pojat sai harrastaa. Mutta kyllä nämä asiat tulee muuttumaan, kun täällä syntynyt sukupolvi alkaa saada lapsia. Nämä nuoret tytöt ovat todella oman arvon tuntevia.

  • Anna 2

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Anna mun taas kaikki kestää:) Toi raiskausten määrä pitää tietysti suhteuttaa väkimäärään ja ulkomaalaiset/-taustaiset tekevät suhteellisesti paljon paljon enemmän noita tekoja.

  • Zmies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Anna , erona on se että melkein voi yleistää jokaisen suomalaisen raiskauksen tapahtuvan kännissä(sitäkin voi pohtia kuinka moni raiskausväite johtuu morkkiksesta). Millä oikeudella meinasit suomalaiset rikolliset sysätä muiden taakaksi, jos ulkomaalaista ei saisi palauttaa kotimaahansa?

  • rikos

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Anna hyvä. Rikoksentekijän paikka on synnyinmaassaan. Jos rikos on vakava, se nimenomainen paikka on vankila.

  • Esko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri näin. Maassa maan tavalla tai ulos. Pakkohan nyt on jokin roti löytyä "ei toivotulle käyttäytymiselle" Joukkoraiskaukset eivät todellakaan kuulu pohjoismaalaiseen kulttuuriin ja tämä kyseenalainen ilmiö on kitkettävä järjestelmällisesti. Vaikka ankarilla ja ehdottomilla rangaistuksilla. Mauno Ladonlukko jo sääti aikoinaan naisrauhan, niin johan on kumma jos tätä ei saada pois vuonna 2015

  • crckhtlr

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "jokainen raiskausi on liikaa":

   Kyllä. Tilastojen valossa yliedustusta on. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että se tarkoittaa sitä, että kun nyt noin 0,0006% suomalaisista syyllistyy seksuaalirikoksiin, niin somalialaisilla se on luokkaa 0,001%. Eli isompi, mutta puhutaan maksimissaan prosentin kymmenyksistä. Se on mielestäni hurjan vähän siihen nähden miten paljon koko ihmisryhmää näistä rikoksista leimataan.

  • Malyle1

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Anna" Väestön määrään nähden maahanmuuttajat ovat tilaston kärjessä. Suomalainen mies ei ole ns.puskaraiskaaja eli ei käy tuntemattomien kimppuun, kyseessä on yleensä naisen tuttu. Maahanmuuttajien tekemät raiskaukset kohdistuvat kantaväestöön eli kyse on kotikasvatuksen tulos ja asenne toisuskoisia kohtaan.

   Ruotsissa, jossa on enemmän maahanmuuttajia, raiskauksia tapahtuu jo yli 500 vuosittain ja sielläkin on ollut maahanmuuttajien tekemiä joukko raiskauksia, jotka ovat kohdistuneet kantaväestöön.

   Huolestuttavaa on, että kantaväestö on ollut kohteena myös väkivallan teoissa kuten Helsingissä tapahtuneet, kymmenien maahanmuuttajista koostuvan ryhmän, kantasuomalaisiin nuoriin kohdistuvat pahoinpitelyt ja ryöstöt. Näissä rikoksissa on yli edustettuna sama vähemmistö ryhmä kuin joukko raiskauksessa, he eivät ole sopeutuneet maahan vaan tuovat kulttuurinsa huonoimmat piirteet mukanaan.

  • teletappi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Anna,muistathan,että suomalaisiksi raiskaajiksi luetaan myös suomen kansalaisuuden saaneet ulkomaalaiset.

  • Kotouttaminen ei toimi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Johan" - kotimaisia rikollisia on jo tarpeeksi, emme tarvitse ulkomaantuontia. Ja jos tiedämme, että jotkut ryhmät sekä Suomessa että ulkomailla tekevät rikoksia huomattavan ylikorostuneesti, niin totta kai näiden ryhmien integraatio-ongelmiin pitää erikseen puuttua. Ja miettiä jopa sitä, että onko järkeä tuomalla tuoda näitä ryhmiä esim. kiintiöpakolaisina Suomeen, jos kerran heidän integraationsa takkuaa niin pahoin.

   Kiinalaisia on kuulemma jokseenkin saman verran kuin esim. somalialaisia, mutta en ole koskaan kuullut, että kiinalaiset aiheuttaisivat mitään ongelmia. Somalijengit taas ovat olleet rikosuutisissa jo vuosikymmenet. Ja vaikkapa naisten ympärileikkaus on asia, jota ei vieläkään pystytä estämään. Eli kyllä somalit tarvitsevat erityishuomiota, mitä tulee integraatioon - ja nykyinen systeemi ei selvästikään toimi lainkaan. Kotouttamisessa pitäisi joskus kuunnella myös niitä, jotka näkevät aivan päivänselvät ongelmat, eivätkä vain kiellä niitä ideologisista syistä.

  • Segregaatio on vahvinta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Josefiina" - somalinaista suuri osa on yksinhuoltajia tilastojen mukaan. Joskin on mediassakin epäilty, että kyse olisi todellisuudessa moniavioisuudesta? Sanot että somalimiehet osallistuvat paljon lastenhoitoon - työttömyyskin on heillä yleisempää kuin suomalaisilla miehillä, joten ainakin aikaa heillä on enemmän. Somalit elävät lähinnä omissa piireissään, segregaatio on hyvin vahvaa, joten muutoksia vanhoihin tapoihin tuskin kovin helposti ja nopeasti tulee. Somalien itsetietoisuus ja ylpeyskään ei ole mikään uusi asia, vaan ilmeisesti osa heidän kulttuuriaan ja osa muslimikulttuuriakin - ja se on kyllä joskus varsin huonokin asia.

   Kuitenkin monien somalinaisten kielitaito-, työllisyys ja moni muu asia vaikuttaa olevan muslimienkin kesken heikkoa? Päällisin puolin monet kurdinaiset vaikuttavat olevan kyllä paremmassa asemassa kuin somalinaiset, vaikka ongelmia on toki heidänkin keskuudessaan.

  • Bibendum

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onko Annan mielestä syytä puuttua asiaan vasta sitten, kun maahanmuuttajat raiskaavat lukumääräisesti enemmän kuin moninkertainen suomalaisenemmistö? Eikö 17 kertainen todennäköisyys riitä?

  • Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Totuus1: En _todellakaan_ usko tuohon lukuun ilman lähdeviitettä. Olisikohan ollut Homma-foorumi...?

   Esim. tässä uutisessa puhutaan 17-41 prosentista, mutta tässä puhutaan vain ilmoitetusta rikollisuudesta, ei piiloon jäävästä, jota raiskausrikoksissa on yli puolet. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/120909-raiskaukset-suomessa-%E2%80%93-%E2%80%9Dulkomaalaisten-osuus-pistaa-silmaan%E2%80%9D

  • Totuus1

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Anna, tuossa ulkomaalaistaustaiseksi lasketaan ne joilla on jonkun toisen maan kansalaisuus tai kaksoiskansalaisuus. He joilla on pelkästään Suomen kansalaisuus, ei sisälly noihin lukuihin.

   Muistan lukeneeni joskus muutama vuosi sitten Aamulehdestä tuon 70%.

  • Objektiivisuus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Anna hyvä, ymmärräthän ettet voi tosissasi perätä lähdeviitteiden perään jos sinulla ei ole itse esittää niitä. Peräänkuulutan myös ettei maahanmuuttajia pidä käsitellä yhtenä ryhmänä (USA:lainenkin on MAMU)! Yritän selvittää nyt argumentointisi ongelmat mahdollisimman yksinkertaisesti, joihin toivon sinulta myös asiallisia vastauksia:

   -Ilmoittamatta jätetyistä raiskauksia ei luonnollisesti ole tilastoja, mistä tiedät että puolet jää ilmoittamatta?

   -Perustelet että suomalaisten tekemistä raiskauksista puolet jäävät ilmoittamatta, joka vääristää tilastoja suomalaisten ja ulkomaalaisten välillä. Tarkoitatko siis että kaikki tai huomattavan suuri osa ulkomaalaisten tekemistä siis ilmoitetaan (Huom myös ulkomaalaisten väliset naisiin kohdistuvat)?

   -Toisen polven maahanmuuttajat voivat olla Suomen kansalaisia, joten he kirjautuvat tilastoihin suomalaisina

   -Vaikka väitteesi olisi totta ja kantaväestön osuus tilastoissa tuplaantuisi, se ei edelleenkään selitä prosentuaalista eroa

  • Avoimuus ja läpinäkyvyys

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä kyseinen keskustelu tuo esiin ongelman siitä, ettei Suomessa suostuta luomaan avointa yhteiskunnallista statistiikkaa, muun muassa rikollisuuden, etnisten taustojen suhteen, jolloin mutuilut pääsevät vauhtiin. Pimittämällä tietoa ei parempaa Suomea rakenneta. Kysymys kuuluu, ketkä hyötyvät tiedon pimittämisestä? Eräs poliitikkokin totesi läpinäkyvyyden olevan vastenmielistä.

   Suomalaiset eivät ainakaan.

  • Yksinkertaista mutta totta:

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Kaikki väkivalta tuomittava 18.3. " on asian ytimessä!

   KAIKKI väkivalta on tuomittava - ja seksuaalisuus, mikä EI ole väkivaltaa on vapautettava synti-, perversio-, ja sairauspuheesta.

   - VÄKIVALLAN tarkoitus on vahingoittaa toista (henkisesti tai fyysisesti). Tätä tekevät sekä miehet, että naiset ja kokevat eniten miehet.

   - SEKSUAALISUUDEN tarkoitus on tuottaa KAIKILLE osallistujilleen nautintoa.

  • jepppeee

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "On ehkä hyvä muistaa, että suurimman osan raiskauksista tekevät yhä suomalaiset miehet."

   Eiköhän suhde olisi oikea määritelmä tarkastella lukuja, eikä määrä? Sun logiikalla voisi sanoa, että raiskauksista ei kannata välittää, koska niitä tapahtuu vähemmän kuin varkauksia.

  • Nimimerkille "Eri asema laissa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkille "Eri asema laissa": Minulla on todella paljon ulkomaalaistaustaisia mies- ja naistuttavia. Kukaan ei ikinä hyväksyisi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Käytän nyt siis samaa argumenttia kuin sinäkin. En tiedä miten noin pienellä otoksella voi mitään yleistää, mutta ehkä se sopii sinun logiikallesi.

   Miehen suku on kokonaan muslimeja, eli tiedän mitä puhun (ja ei, en ole alistettu, minua ei ole pakotettu sanomaan näitä asioita joista nyt puhun, ja kyllä, olen hemmetinmoinen feministi. Eikö olekin jännä yhdistelmä? Hmm? Näyttääkö kaikki edelleen mustavalkoiselta? Jos näyttää, niin suosittelen vähän laajentamaan elämänpiiriä).

 • Hyi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olipa rasistinen kirjoitus, kyllä YLE:n pitäisi jotain sensuuria käyttää yhteisen hyvän nimissä tämmöisiin törkykirjoituskiin!

  • Kiitos rohkeudesta!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Todella outoa rehellisyyttä YLE nyt sallii - ja kirjoittajallehan uhkaa varmasti tulla ulossulkeminen ns. suvaitsevaisista piireistä. Sillä kuka vaan uskaltaakaan puhua maahanmuuttokenttään liittyvistä negatiivisista asioista ja lieveilmiöista, niin rasisti- ja fasistisyytökset kaikuvat heti tietyissä piireissä. Eli pakko nostaa rohkeudesta ja uhrautuvaisuudesta hattua Helinille!

   Eivät asiat kuitenkaan ratkea maton alle lakaisemalla ja on maahanmuuttajien omakin etu etenkin pitkällä tähtäimellä on, että ilmeneviin ongelmiin puututaan ajoissa. Britanniassakin, esim. Rotherdamissa, on meneillään samaan aihepiirin liittyvä suuri skandaali, kun rasisminpelko esti vakaviin seksuaalirikoksiin puuttumisen. Ja mitä tapahtuukaan jo Ruotsissakin. Itse uskon, että Suomessa asioihin voidaan vielä puuttua, jos vaan halutaan ja toimitaan ajoissa - ja se on sekä kantasuomalaisten että maahanmuuttajien yhteinen etu!

  • Miikkael

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Voisitko lyhyesti kertoa mikä kohta kirjoituksesta on rasismia vai onko mielestäsi koko kirjoitus rasismia

  • Ajan tasalla

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Millä tavoin rasistinen - vai oliko viestisi tarkoitettu sarkastiseksi?

  • Tosikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Taitaa olla se yhteinen hyvä tässä just kyseessä, ettei mamut pääse riehumaan ihan miten vaan myös tässä maassa.

  • ihmettelen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Missä kohtaa näit kirjoituksessa rasismia? Vai läpälläkö vaan heitit peovon?

  • Unu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tästä kirjoituksesta ei löydy rasismiin viittaavaakaan; ei riveiltä eikä niiden välistä luettuna.

  • sarkasmi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   on vaikea laji

  • Oke

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Erittäin tervetullut kirjoitus ja rohkea ulostulo. Lähes kaikki suomalaiset ovat samaa mieltä kuin Sari Helin, mutta kansan enemmistön kantaa ei medioissa tuoda asiallisesti julki, koska se niputetaan poikkeuksetta rasismi-termin alle. Mediat on läpeensä miehitetty yhteiskuntaa ja maailmaa ymmärtämättömillä toimittajilla, jotka kuvittelevat itsensä melkeinpä Jumalasta seuraaviksi ja omasta mielestään aina oikeassa oleviksi.

   Jos joku toimittaja uskaltaa kirjoittaa tai sanoa sen mitä enemmistö suomalaisista ajattelee, häneen kohdistetaan kollegojen toimesta valtava halveksunta ja henkinen painostus, mikä tekee pahimmillaan järkevän työnteon mahdottomaksi.

   Sari Helin on entinen toimittaja. Kyllä tulisi kuraa ja uhkauksia Helinin niskaan kanssatoimittajilta, jos hän vielä tekisi työtään median palveluksessa. Kiitos Helinille hyvästä kirjoituksesta.

  • Ano

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Hyi" käytti kirjoituksessaan ämpärillisen sarkasmia ja näin kritisoi nykyistä kukkahattujen linjaa lakaista ongelmat maton alle ja leimata kaikki keskustelu ongelmaan liittyen rasistiseksi.

  • Yle rikkoo lakia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vaikka jo tällainen rasistinen ja maahanmuuttajavastainen kirjoittelu on pahasta, niin pahinta on, että julkaisijana on YLE, jonka yhtenä lakisääteisenä tehtävänä on edistää monikultturisuutta.

   Tätä tavoitetta ei ollenkaan palvele se, että vihjataan joidenkin kulttuurien edustajien harjoittavan hieman ikävää käyttäytymistä kantaväestöä yleisemmin. Päinvastoin: tällainen vain lisää suvaitsemattomuutta ja rasismia.

   Ehkäpä Ylelläkin olisi syytä lukea vaikkapa opetushallituksen alakoululaisille suunnattu opas siitä, kuinka suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta edistetään. Tässä opetushallituksen tekemässä oppaassa kerrotaan muun muassa, että maahanmuttajaryhmistä tulee nostaa esille vain positiivisia esimerkkejä ja kertomuksia, kaikki negatiiviset kertomukset tulee sivuuttaa ilman huomiota.

  • Lue uudestaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lue Helinin kirjoitus uudestaan. Lue vielä kolmannen kerran.

   Huomaat, että raiskaamisen AINOAKSI selityksesi esitetään raiskaajien etninen tausta ja kulttuuri. Voiko enää selvemmin olla rasismia.

  • Asiaa!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Helin kirjoittaa: "Vaikka naisen koskemattomuus ei toki tyystin toteudu kantasuomalaisissakaan piireissä, ei se ole peruste sille, että maahanmuuttajaryhmät voivat toimia samoin"

   Näinhän se menee! Kyllä suomalaisille täytyy antaa anteeksi, että tietty osa porukasta on rankan lapsuuden, syrjivän yhteiskunnan tai heikkojen elämänhallintataitojensa takia rikollisia. Mamujen taas tulee olla kaikkien nuhteettomia, riippumatta siitä, miten törkeästi naapurit heitä kohtelevat!

  • Kaiken takana on VHM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Loanheitto ja tuomitseminen Heliniä kohtaan alkoikin jo somessa! Sen saattoi arvata jo ennalta, sillä tietty samanmielisten piiri kun määrittelee tiukasti sen, mistä saa puhua ja mistä pitää ehdottomasti vaieta. Ja edes faktat eivät kiinnosta näitä kaikkein suvaitsevaisimpia tuomitsijoita, koska heidän mielipiteensä perustuvat niin vahvasti ideologiaan. Valkoinen länsimainen heteromies ja joissain tapauksissa myös nainen - on aina yksin syyllinen aivan kaikkeen pahaan, mitä maapallolla on koskaan tapahtunut tai tulee vastaisuudessa tapahtumaan. Samalla kylläkin tulevat itsekin aliarvioineeksi kaikkia ei-valkoisia.

  • Oikeuden mukainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eihän se ole silloin rasismia kun on kysymys rikollisesta mamusta!!

  • Raiskausta sivuuttaa?????

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuinka noin vakavaa rikosta voi sivuuttaa? voisitko mennä uhrille tuon kertomaan, että etkö nyt voisi vain sivuuttaa tuon raiskauksen, kun se antaa liian negatiivistä kuvaa mamuista. Ei tarvitse kovin pitkää matikkaa, kun jo ymmärtää tilastoista katsoa mamujen raiskaus prosentin ja laskea väkiluvun mukaan, niin kumpikohan todennköisemmin raiskaa useammin, kantaväestö vai mamu? aivan uskomatonta hyssyttelyä ja rasimi pelkoa.

  • Miete

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pitääkö sitten kaikki negatiivinen vain sysätä syrjään kiinnittämättä huomiota ja toivoa, että tilanne paranee itsestään? Ei. Asiat eivät korjaannu itsestään vaikka kuinka toivoo. Muutos lähtee asioiden julkisesta käsittelystä ja tosiasioiden hyväksymisestä. Asioista puhuminen on kaiken a ja o.

   Onko oikein, että jonkun tietyn ihmisryhmän negatiiviset teot painetaan villaisella ja muihin ihmisryhmiin kuuluvien samanlaiset teot tuomitaan äänekkäästi julkisuudessa? Ei kuulosta tasa-arvoiselta ainakaan minun korviini. Negatiivisista asioista vaikeneminen on hiljaista hyväksyntää, joka aiheuttaa ilmiön, jossa nämä asiat pikkuhiljaa alkavat ihmisten mielissä tulla sallituksi ja hyväksytyiksi.

  • rahtarinna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkille, yle rikkoo lakia.

   Siis sun mielestä naiset voi raiskata ja siitä ei siis saa puhuakkaan mitään . Eli hyshys vaan. Vai pitääkö se muuttaa positiiviiseen muotoon ,suvaitsevaisuudeksi ja positiivisuudeksi. Voisin sanoo et katoppa ny peiliin

  • Seponseppo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Se on kyllä jännä, miten yhtäältä maahanmuutosta tai sen haittavaikutuksista ei kuulemma saa keskustella missään, ja toisaalta sitten, kun maahanmuuton haittavaikutuksista kuitenkin jatkuvasti yritetään keskustella, niin aina joku maahanmuuttokriittinen humoristi koettaa vääntää aiheesta jotain ihme metakeskustelua, ts. ohjata huomiota pois siitä varsinaisesta haittavaikutuksista keskustelusta.

  • Keski-ikäinen nainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Raiskaukset eivät kuuluu monikulttuurisuuden vaalimiseen. Sama laki koskee kaikkia väestönosia, myös maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Tyttö parka.

  • karikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eikö toimittaja saa kertoa totuutta? Mitä rasismia tuossa mukamas esiintyy. Raiskaus on rikos. Tässä asiassa somalinuoret ansaitsevat kaiken kattavan arvostelun ja tuomitsemisen. Itse he ovat syyllisiä rasismin lisääntymiseen ei toimittaja eikä kukaan muukaan, joka tuomitsee heidän tekonsa.

  • minä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tässä ei ollut nyt kyse monikulttuurisuudesta, vaan väkivallantekijöistä. Raiskaajista, jotka ovat rikollisia, olivat minkä värisiä tahansa.

  • pinkusp

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Huomaat, että raiskaamisen AINOAKSI selityksesi esitetään raiskaajien etninen tausta ja kulttuuri. Voiko enää selvemmin olla rasismia."

   Sitä ei tarjota missään kohdassa selitykseksi (syyksi) vaan huomioidaan korrelaatio etnisen taustan ja raiskausten välillä. Tämä tilastollinen ilmiö on tosiasia joka johtuu etnisen ryhmän omasta käyttäytymisestä. Väitteesi rasismista ei siis voi pitää paikkaansa.

  • Helsinkilainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei saa puhua pahaa maahanmuuttajista he ovat saaneet kokea kotimaassaan paljon enemmän pahaa kuin yksi raiskaus. Sitäpaitsi Suomalainen mies raiskaa paljon enemmän kuin maahanmuuttajat.

 • Vaalit 2015

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä kun vaalit nyt kerran lähestyy niin itse kukin joka kokee tämän asian raskaaksi voi miettiä kannattaisiko äänestää ehdokasta joka saattaisi tehdä tämän asian eteen jotain (karkoituslaki, muun kuin työperäisen maahanmuuton rajoittaminen, kovemmat rangaistukset henki- ja seksuaalirikoksista jne.). Muiden maiden ongelmatapaukset kun eivät ole meidän ongelma.

  Kansalaisaloitteissa on itse asiassa käynnissä tällä hetkellä rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkoittamiseen liittyvä aloite, joka on voimassa 5.5.2015 ja vaatisi vielä hieman ääniä.

  • Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On tosi tärkeää muistaa, että suurin osa maahanmuuttajista ei syyllisty mihinkään rikoksiin. On ongelmallista rajoittaa "muuta kuin työperäistä maahanmuuttoa", esimerkiksi sodan keskeltä saapuvien pakolaisten vastaanottamista vain siksi, että pieni osa maahanmuuttajista syyllistyy Suomessa vakaviin rikoksiin.

  • Muitakin ongelmia on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rikoksien lisäksi on joitakin muitakin integraatio-ongelmia ja enimmäkseen juuri näillä samoilla ryhmillä. Siksi maahanmuuton kaikkiin ongelmiin on nyt paneuduttava erittäin huolella ja etsittävä ratkaisuja, ettei Suomeen vain muodostu Ruotsin ja Ranskan kaltaisia ongelmalähiöitä, joista maan kanta-asukkaat ovat muuttaneet kokonaan pois ja joissa kaikki mamutkaan eivät voi hyvin.

  • Leipä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suurin osa näistä pakolaisista jotka tulevat Suomeen ilmaiseksi elämään, eivät ole sotaa nähnyt koskaan.

   Jos sitä humanitääristä apua on pakko EU:n päätösten takia antaa niin ennemmin antaa suoraan tarvitsevalle maalle se apu. Tulee vain Suomelle ongelmia kun rahdataan Somaliasta "sotasankareita" sadoittain joka vuosi.

  • Ei rikollisten karkotuksille!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaistaustaisten ihmisten karkottaminen pois Suomesta olisi toteutuessaan erittäin rasistista! Kyseessä olisivat ihmiset, jotka ovat Suomessa syyllistyneet esimerkiksi raiskaukseen tai murhaan. Millä oikeudella rikas sivistysvaltio voisi lähettää tällaisia ihmisiä köyhiin kehitysmaihin, joilla ei ole mahdollisuuksia huolehtia tällaisista antisosiaalisista henkilöistä. Lähettäisimme murhaajia kehitysmaihin tappamaan paikallisia ihmisiä? Miksi jonkin maan tulisi ottaa tällaisia murhaajia vastaan? Jo nyt kehitysmailla on todellisisia vaikeuksia hoitaa ja ruokkia kansalaisensa ja pitää siellä yllä toimivaa infrastruktuuria puhumattakaan siitä, että rikkaat maat alkaisivat lähettää sinne raiskaajia ja murhaajia.

   Sivistyneen valtion tulee itse huolehtia rikollisistaan. Useimpien maahanmuuttajien tekemien rikosten taustalla on sitä paitsi Suomessa esiin tulleet ongelmat: syrjäytyminen peruskoulun jälkeisestä koulutuksesta, ihonväriin kohdistuva syrjintä.

  • En ole rasisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tilastot puhuvat omaa kieltään:

   http://www.optula.om.fi/fi/index/julkaisut/tutkimuksia-sarja/maahanmuuttajatrikostenuhreinajatekijoina.html

   Emme voi sivuuttaa sitä, että kolmasosa raiskauksista on maahanmuuttajien tekemiä ja että suuri osa kohdistuu kantaväestöön. Meidän on nyt pakko analysoida syyt. Ja ilman muuta myös niiden yhteisöjen, joiden piiristä raiskaukseen syyllistyneitä eniten tulee. Mitä näissä raiskaustilastoja johtavissa kulttuuriyhteisöissä ajatellaan naisista ja erityisesti länsimaisen kulttuurin naisista? Voisiko näitä asenteita nyt jo oikeasti kartoittaa. Meillä on kohta paljon ongelmia, joista vähäisin ei ole se, että kaikkea kehitystä vastustava puolue nappaa joka vaaleissa ison äänisaaliin, vain siksi että eliitti elää omassa kuplassaan.

  • rahtarinna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minoon aina ihmetelly kun kukkahatut väittää et sodan keskeltä tulee ihmisiä !!!! Miten ne on yleensä nuoria miehiä, missä on naiset ja lapset??? Ne on arvottomina olioina jätetty kuulan ruuaksi sinne,mitäpä niillä muutakaan virkaa on. Eiköös noitten nuorten miesten pitas olla sotimas kaiken järjen mukaan. Niinhän ne ainakin suomesta lähtivät puolustaan omaa maata ei pakolaisiks mailman ääriin

  • realisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maahanmuuttajat eivät ole homogeeninen joukko, ja kuten sanottua suurin osa tästäkin viiteryhmästä kärsii negatiivisista mielleyhtymistä joita jokainen tällainen teko aiheuttaa, varsinkin kun meillä mahdollinen rasismi kuplii kiiltokuvamaisen pinnan alla, ja virallisesti ongelmaa hyssytellään hiljaiseksi, joka ainoastaan lisää kansan vihaa. Kunnon rangaistukset ja käännytys pois Suomesta heti ensimmäisestä vakavasta rikoksesta olisi helpotus myös suurimmalle osalle maahanmuuttajia ja heidän maineelleen, tästä syystä uskonkin että kannattaa todella miettiä ketä äänestää. Esim. vihreissä törmäävät yltiösuvaitsevaisuus ja feminismi jotka usein paradoksaalista kyllä ovat pahassa ristiriidassa, jos suvainnan kohde ei jaa kanssamme samoja naisen koskemattomuuden arvoja. Miettisin myös pitkään äänen antamista vasemmalle, köyhälistön säilyminen on puolueen elinehto.

  • Kyllä karkotuksille!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimim. "Ei rikollisten karkotuksille! " Paitsi että esim. somalien ja monien muiden on paljon hankalampi raiskata kotimaissaan, koska naiset eivät liiku vapaasti, eikä riitä esim. vääräuskoisia naisia raiskattavaksi. Ja sosiaalinen paine ja rangaistuksetkin saattavat olla kovempia. Tosin Somaliassakin raiskauksia on Amnestynkin mukaan hälyttävä määrä, mutta siltikään Suomessa oleskelleet ja nimenomaan suomalaisia raiskaavat tuskin ovat silti automaattisesti uhkia omille maannaisilleen. Moni Suomessa asuva mamuhan kun pikemminkin pitää kotimaataan ja omia maanmiehiään Suomea ja suomalaisia suuremmassa arvossa. Eli eivät kaikki ole antisosiaalisia omassa kultuurissaan ja varsinkaan kotimaissaan. Paluu kotimaahan saattaa antaa myös rikollisille ikään kuin uuden alun, sillä tuskin vääräuskoisen naisen raiskaus ei-muslimimaassa on muslimimaassa mikään häpeä, jos edes rikoskaan. Joten leimakin poistuu muuttamalla.

  • Onni

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomalainen yhteiskunta on elänyt lintukodossaan liian suojattua elämää. On aika tarkastaa itse kunkin normeja. Muualla maailmassa joukkoraiskaukset ovat arkipäivää. On vaan hyväksyttävä se ettei Suomi voi olla erillään muusta maailmasta.

  • kaisa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   miksi rikollisia maahanmuuttajia ei voitaisi palauttaa takaisin kotimaahansa jopa rangaistusta kärsimään ja estettäisiin takaisin tulo tämä antaisi viestin eteenpäin mahdollisille uusille tulijoille täällähän voi vankilakin olla näille ihmisille hyvä paikka

  • Korjataanpa taas väärää tietoa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkille "Kyllä karkotuksille": Listaapa nyt tähän alkuun kaikki muslimimaat (käytä vaikka Wikipediaa, jos osaat nimetä vain Somalian ja Saudi-Arabian). Ala sitten miettiä, onko näissä maissa kaikissa mahdollista edes olla sama lainsäädäntö. Vastaus: EI OLE. Monissa muslimimaissa raiskaus on rikos lain mukaan, ja islamin mukaan se on rikos joka tapauksessa. Joissakin maissa lainsäädäntö sanoo eri asioita, ja sitten on maita (esim. Intia), joissa raiskaus on rikos mutta tekijöitä tuomitaan harvoin.

   Oikeasti, jos alkaisin korjata kaikkia yleistyksiä joita olen nähnyt pelkästään tämän artikkelin kommenteissa, siihen menisi koko päivä.

 • Queer Duck

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipäs liioitella, toimittaja. Maahanmuuttajista iso osa ei tee "kolmea työtä vuorotta", tai sitten keskuudessamme on ihmeväkeä, joka ei edes nuku. Keskimääräinen työllisyysastekin on heidän keskuudessaan kantaväestöä pienempi. Toimittaja on uskaltautunut kirjoittamaan arasta aiheesta kolumnin, mutta tällaiset lähes ideologiset heitot vesittävät asiallisen kirjoituksen.

  Silti haluan kannustaa niin Yleä kuin ihmisiä keskustelemaan aiheesta. Ja käymään ydinkysymyksiin käsiksi: tarvitsemmeko oikeasti maahanmuuttoa? Ainakaan sellaista, kuin poliittinen johtomme haluaa meille antaa. Ja toinen kysymys, johon itselläni ei ole helppoa vastausta: miksi asiasta on vaikea keskustella? Miksi tunteet puolesta/vastaan ryöpsähtävät helposti valloilleen? Ja miksi eliittimme on asiassa eri linjoilla kuin ns. tavallisten ihmisten mielipiteet? Siihenkin täytyy olla syy.

  • Monikulttuuri-ideologia sakkaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä on näitä köyhistä maista tulleita mamuja, jotka eivät ole tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina ja saa siten kaikkia yhteiskunnan etuja - niin hehän joutuvat paiskimaan useitakin töitä, jotta saavat asua Suomessa. Moni heistä tekee raskaita ja pienipalkkaisia töitä ja työpaikkojakin voi olla useita. Ja esim. moni tälläinen ahkera afrikkalainen joutuu kärsimään nyt vaikkapa tästä somalipoikien teosta, koska ihonväri on sama. Tosin toki muissakin afrikkalaisissa on rikollisia, mutta heidät voidaan kuitenkin karkottaa Suomesta, kun taas näitä turvapaikanhakijoina tulleita, kuten somaleita - ei käytännössä karkoteta juuri koskaan.

   Somaliyhteisö ja muut maahanmuuttajaryhmät, joilla on tietynlaisia sopeutumisongelmia - pitäisi ottaa erityishuomioon kotouttamisessa. Kotouttamiseen pitää saada mukaan lisää suomalaisen yhteiskunnan arvojen ja lakien opetusta - sillä nykyisin kotouttaminen tarkoittaa isolta osalta sitä, että mamut ylläpitävät kotimaansa kulttuuria maanmiestensä kesken.

  • jokuovaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sama tutkimus mitä tässäkin artikkelissa lainataan antaa vastausta tähäkin, "kuka tekee töitä" -kysymykseen:http://www.optula.om.fi/fi/index/julkaisut/tutkimuksia-sarja/maahanmuuttajatrikostenuhreinajatekijoina.html

   Somali kielisten työllisyys aste miehillä: 24% Miehet ja naiset:19%

   Kaikki vieraskieliset yhteensä miehet: 53% Miehet ja naiset: 49%

   Vertailun vuoksi Saksaa puhuvat miehet: 64% Miehet ja naiset: 59%

  • Queer Duck

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Erityishuomio kotouttamisessa" tarkoittaa käytännössä myös erityisresursseja ja erityiskohtelua ryhmälle. Yksinkertaisinta on, jos tiedetään etukäteen joidenkin ryhmien sopeutumisen olevan heikompaa, että pyritään välttämään näiden ryhmien koon kasvattamista maassamme. Se on viisautta, ei rasismia.

   Kannattaa lisäksi ottaa huomioon, että maahanmuutto on maallemme kallista eri tavoin. Yhdistetään tähän lähivuosien julkisen talouden huonot näkymät, niin saamme yhtälön jossa on julkeaa vaatia lisää rahaa maahanmuuttoresursseille. Yksinkertaisesti: nykymuotoinen maahanmuutto, niin määrältään kuin laadultaan ei ole kestävää. Ei taloudellisesti, ei sosiaalisesti. Suunnan on muuttuttava.

  • jepppeee

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Somaleilla työllisyys noin 13 %, kun suomalaisilla noin 70 %...

 • Maassa maan tavalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyssyttely vaan pahentaa ongelmia. Kiistaton tosiasia on että muslimikulttuureissa raiskaus on osa vallankäyttöä. Pohjoismaiseen kulttuuriin taas kuuluu vapaus, tasa-arvo ja toisten koskemattomuuden kunnioittaminen. Jos lasten vanhemmat eivät näitä arvoja hyväksy, niin miksi tulla tänne? Jos arvomaailma on niin erilainen niin miksi tulla kiusaamaan itseään tänne. Omien joukossa on paljon mukavampaa. Jos taas on turvapaikanhakijana tullut niin luulisi että on vielä suurempi syy mukautua paikallisiin oloihin jos lähtömaassa on maa poltellut jalkojen alla.

  • Kotoutus ei toimi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Esim. Husu vaati julkisesti somalipoikien vanhemmilta vastuuta, mutta kun nämä vanhemmatkaan eivät elä suomalaisen kulttuurin mukaan, osaa välttämättä suomen kieltäkään - niin miten he voisivat ohjata lapsiaankaan noudattamaan suomalaisia arvoja ja lakeja?

   Kyllä muslimeillekin pitäisi tehdä jo pikku hiljaa selväksi suomalaisen yhteiskunnan arvot ja lait, sillä ei kaikkien mamujen ole mikään pakko asua Suomessa - jos eivät länsimaiset arvot kelpaa. Suomessa naisilla on itsemäärämisoikeus ja oikeus fyysiseen koskemattomuuteen, vaikka eivät pukeutuisikaan islamilaiseen tyyliin.

   Somalien harjoittamaan tyttöjen ympärileikkaamiseenhan ei puututa vieläkään, rangaistuksia ei ole jaettu - ja kuitenkin moni Suomessakin syntynyt somalityttö on ympärileikattu. Maahanmuuttosektorin työntekijämme ovat suurelta osin kulttuurirelativisteja ja se on iso ongelma, sillä ei ole oikein, että yhteiset lait eivät koske kaikkia ihmisryhmiä. Tarvitaan ideologisia ja moraalisia keskustelujakin!

  • Yleistyksiä, yleistyksiä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja taas yleistetään että "muslimikultturissa sitä ja muslimikulttuurissa tätä". Ei se mene näin. En muista että monestiko olen jo kirjoittanut tähän kommenttiketjuun, että islamissa raiskaus ON RIKOS. Eri maiden lainsäädäntö sen sijaan vaihtelee. Ja vaikka laki sanoisi jotain, asenteet saattavat olla jotain ihan muuta. Asenteisiin vaikuttaa uskonnon lisäksi kulttuuri (ja huom. nämä eivät aina ole sama asia!)

   "Kyllä muslimeillekin pitäisi tehdä jo pikku hiljaa selväksi suomalaisen yhteiskunnan arvot ja lait". Okei. Osassa muslimimaista raiskauksesta seuraa kuolemantuomio. Niin mitä pitikään tehdä selväksi? Esim. libanonilaisten mielestä Suomen raiskaustuomiot ovat varmasti naurettavan lieviä.

   Itse en paljonkaan tunne somalikulttuuria, sen sijaan tunnen islamia (shock horror, nämähän saattavat ollakin eri asioita!!!), joten en osaa sanoa, onko Somaliassa samanlainen asenne raiskauksia kohtaa kuin esim. Intiassa, jossa tilanne on aika kamala.

 • Uleåbörjare

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suoraselkäinen kirjoitus Sarilta, kiitos!

  Tästä ja ja muistakin somalikulttuuttuuriin (joka on siis heimokulttuuri) liittyvistä ongelmista on hyvin vaikea keskustella vastapuolen kanssa, sillä siellä vallitsee vaikenemisen laki; Ongelmista ei ole lupa puhua tai joutuu yhteisön torjumaksi.

  Kuinka siis käydään keskustelua jota ei voi käydä?

  Siitä voisi keskustella.

  • Locally Global

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Valitettavasti ne asialliset puheenvuorot peittyvät rasististen puheenvuorojen alle.

   Jos joku/ jotkut tekevät rikoksen, ovat he ja vain he vastuussa.

   Kulttuuriin ja kansallisuuteen katsomatta.

  • korrektius kunniaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rikokseen liittyvä vastuu ei koskaan ole "vain" tekijäkysymys. Rikokseen yllyttäminen on myös rikos ja vakava sellainen. Ei ole olennaista tapahtuuko yllyttäminen kulttuurisista tai muista syistä.

   Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan arvot ovat omaleimaisen kulttuurin tulos ja ominaisuus, joita tulee suojella, niin sisäisiä kuin ulkoisia uhkia vastaan. Minulla on paikka maailmassa ja pieni maantieteellinen alue, jota kutsun kodikseni. Sen puolustaminen on oikeutettua, sillä oikeuttani ja tapaani elää tuottavana osana yhteiskuntaa ei ole muilla oikeutta kritisoida eikä uhata. Mamulla EI ole oikeutta hyökätä isäntäkulttuuria vastaan, vaikka omiin kulttuurisiin arvoihimme kuuluukin arvostaa ns. lähtökulttuuria osa moniarvoisuutta. Moniarvoisuus ei poissulje kulttuurista eriarvoisuutta. Etninen suomalaisuus on oltava Suomessa ylin ja ainoa määräävä kulttuuri, ihonväriin katsomatta.

 • toki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus. Mutta:

  "Myöskään uskonto ei voi olla oikeutus naisen huonoon kohteluun. Samalla tavalla maahanmuuttajan on opittava, että tytön sukupuolielinten silpominen on rikos."

  Uskonto ei voi olla oikeutus myöskään miehen huonoon kohteluun. Olisiko myös poikien ympärileikkaukseen puututtava?

  • M

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä. Tietenkin. Kirjoitus käsitteli nyt kuitenkin naisten asemaa. Miksi jokaiseen vastaavaan kirjoitukseen pitää huudella "mutta entä miehet, mekin kärsimme!"

  • Jeff

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä, mutta sinun tulee muistaa että tässä ei ole nyt kyse miesten oikeuksista.

  • liisu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaikki lasten leikkely uskonnollisista syistä pitäisi kyllä kieltää, mutta poikien ympärileikkauksella ei ole mitään tekemistä tyttöjen sukupuolielinten silpomisen kanssa! Poikiahan voidaan ympärileikata myös terveydellisistä syistä, mutta tyttöjen silpominen on silkkaa terveyden tuhoamista. Riskit ja tuskat toimenpiteen aikana ja sen jälkeen ovat aivan eri luokkaa.

  • Dapsa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miesten ja naisten ympärileikkaus on aivan eri asia. Miesten ympärileikkauksen voi lääkäri määrätä terveydellisistä syistä. Miesten ympärileikkauksella on jopa tutkimuksissa todettuja terveydellisiä etuja. Miesten ympärileikkauksia on tehty esim. USA:ssa paljon muistakin kuin terveydellisistä syistä.

   Miesten ympärileikkaus voi olla turha operaatio kuten jos umpisuoli poistettettaisiin, vaikka se ei olisi kipeä. Mutta naisten ympärileikkaus on silpomista, siitä ei ikinä ole mitään muuta kuin suurta terveydellistä haittaa. Naisten ympärileikkaus onkin Suomessa kielletty, miesten ei, em syistä.

   Ongelmana on vain se, ettei naisten ympärileikkauksia ole saatu poistettua, vaikka ne on kriminalisoitu.

  • Brutaali tapa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lisäävätkö naisten ympärileikaukset myös miesten tekemiä raiskauksia ja muuta seksuaaliväkivaltaa?

  • rilla

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Uskonnon, tradition tai trendin perusteella tapahtuva lapsen leikkely on tuomittavaa, piste.

   On aivan uskomatonta, että joka keskusteluun löytyy kannanottoja ympärileikkausten "harmaan alueen" puolesta! Totta kai leikkaus on mahdollinen toteuttaa erilaisen asteisina variaatioina lapsen sukupuolesta riippumatta, mutta nipotus siitä onko yksi turha silpominen toista lievempi ja siten suvaittavampi, on todella vaarallista. Argumentaatio kummankaan sukupuolen rutiininomaisen ympärileikkauksen puolesta on täysin kestämätöntä ja jokainen siitä seurannut kuolemantapaus turha. Meidän on täällä ja tänään oltava rohkeita ja uskaltaa todeta, etteivät kaikki kulttuuripiirteet ole keskenään samanarvoisia ja säilyttämisen arvoisia.

  • juuh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   @ Dapsa

   Rinnastatko todellakin miesten ympärileikkaukset lääketieteellisistä syistä miesten ympärileikkauksiin uskonnollisista syistä?

   Ensimmäisessä nimittäin suoritetaan tarpeellinen lääketieteellinen kudosamputaatio. Toisessa tarpeeton kudosamputaatio. On olemassa syy, miksi tarpeettomia lääketieteellisiä operaatioita ei ihmisille suoriteta. Mieti asia loppuun asti.

   Miesten tarpeettomilla ympärileikkauksilla ei olla todettu ensimmäistäkään terveydellistä etua, lukuunottamatta vähentynyttä eturauhastulehdusriskiä 60+ vuotiailla. Mutta et sinäkään käy poistattamassa umpilisäkettäsi sen vuoksi, että se saattaisi joskus tulehtua.

   Maailmassa kuolee vuosittain tuhansia poikavauvoja täysin turhista ympärileikkauksista johtuvista komplikaatioista. Komplikaatiot ovat riski, jotka ovat läsnä kaikissa operaatioissa, sen vuoksi niitä ei suoriteta turhaan.

   Uskonnonvapauteen ei kuulu muiden ihmisten silpominen.Poikien ympärileikkaus ilman lääketieteellisiä perusteita on silpomista.

 • Tiina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Raiskaus on todella tuomittava rikos ja juuri siitä johtuen tutkinnan pitää suorittaa rikospoliisin eikä ulkopuolisten.

  Oikeusvaltiossa vasta oikeuslaitoksissa tuomittuja voi pitää syyllisinä, epäiltyjä ei ehkä kannata vielä tuomita blogeissa koska se on juridisesti väärin.

 • Reino

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oliko tämä siis oikeasti ylen sivuilla, vai näenkö harhoja?

  Ensimmäinen fiksu kirjoitus aiheesta, kiitos! Vain avoin keskustelu ja uutisointi varmistaa sen, ettei netissä leviä turhat huhut ja lynkkausmieliala. Salailu ja tilastojen peittely ei vain enää nykypäivänä toimi, ihmiset kyllä löytävät tietoa, tavalla tai toisella.

  • Samaa mieltä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tällaisista asioistahan ei yleensä "uskalleta"kirjoittaa rasismisyytösten ja natseihin vertaamisen pelossa.

  • Rasvari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hieno kirjoitus - Ylen mittakaavassa. Aidosti isot propsit asiaan pureutumisesta ja pienet moitteet "suuren osan tauottomasta kolmivuorotyöstä", joka ei pyst havaitsemaan työttömystilastoista.

   Tästä on hyvä jatkaa asianlinjalla pysyen.

  • Pihkapahka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samaa mieltä, Reino.

   Täytyy jämäkästi sanoa, milloin kyseessä on huono ellei peräti rikollinen käytös. Mutta että siis siinä missä puututaan kantasuomalaisenkin huonoon käytökseen niin täytyy puuttua myös maahanmuuttajan vastaavaan käytökseen.

   Vihaa ja raivoa saa aikaan se, kun päättäjät ja media hyssyttelevät asioista, tai kun suuri yleisö on syystä ahdistunut mutta ei saa puhua asiasta, vaan se pitää vaieta olemattomiin. Pitää voida sanoa, että jossain toisessa kulttuurissa jotkin teot ovat hyväksyttäviä mutta meillä ei. Parasta olisi että nyt tuon toisen kulttuurin edustajat tulisivat esiin ja sanoisivat julkisuudessa etteivät ko. teot ole sallittuja heidän kulttuurissa - ja tämä siis sanotaan niin, että viesti menee tiedoksi myös kyseisen kulttuurin keskuuteen.

  • dsdsdsdsds

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Huomaan ,että monessa kommentissa maahanmuuttajat niputetaan yhteen nippuun näistä rikokosista vaikka todellisuudessa nämä rikokset on hyvin profiloituneita etnisesti kuten nämä raiskaustapaukset

  • Joopa !

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyl se pitäs olla niin ,et jos ei osaa Suomen lakien mukaan elää niin sit pitää mennä pois. Eli rikoksen tehnyt passitetaan takas siihen maahan mistä on tänne tullut,olkoonkin kansalaisuus mikä hyvänsä !

  • Tietäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hienoa, että naisetkin puuttuvat tähän asiaan. Miehet kun leimataan usein alkoholisoituneiksi rasisteiksi, jotka kannattavat perussuomalaisia kun ottavat tämän epäkohdan esille. Itse olen äänestänyt vihreitä kahdessa viime vaalissa ja olen silti nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

   Ensin tulee saada puitteet kuntoon, jotta pakolaiset saadaan sulautumaan yhteiskuntaan ja vasta silloin voidaan heitä ottaa lisää. Nykyisellään maahanmuuttajat ryhmittyvät ja ovat tekemisissään vain keskenään. Syntyy vastakkainasettelua ja ennakkoluuloja puolin ja toisin.

   Maahanmuuttajalle parasta on oppia suomen kieli ja olla tekemisissä oman ikäisten suomalaisten ja muualta tulleiden maahanmuuttajien kanssa. Tähän tulee panostaa, koska jos ihminen saa vapaasti valita niin hän yleensä hakeutuu omanlaistensa joukkoon. Tällöin ei opita uutta, joka on välttämätöntä Suomessa pärjäämisen kannalta. Tai ainakin tulisi olla.

  • kaarlopertti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomeen pitäisi ottaa pakolaisiksi VAIN naisia ja lapsia.

   Aikuiset miehet saavat jäädä puolustamaan kotimaataan.

  • jeps

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Itse olen äänestänyt vihreitä kahdessa viime vaalissa ja olen silti nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa vastaan"

   Eli olet äänestänyt puoluetta, joka edesauttaa raiskausten tapahtumista tukemalla maahanmuuttoa muslimi maista.

  • Vapaa Markkina

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomessa asiat menevät usein juuri näin, ideologisesti maahan hommataan kulttuurerisesti sopimatonta porukkaa, ongelmat räjähtävät käsiin, ongelmiin ei puututa heti, ongelmasta tulee pysyvä osa yhteiskuntaa. Kyllä Suomen on hoidettava tämä ongelma pysyvästi kuntoon, tavalla ei ole väliä. Keinoja on jos on halua.

 • EläväErkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muutokset ovat niin hitaita, että niitä ei havaita muutoksiksi. Ulkomaalaistaustaisia on nyt 300000. Joka vuosi tulee suuruusluokkaa 20000 lisää. Sadan vuoden, eli ihmisen iän kuluttua, heitä on 2,3 miljoonaa, eli 29 % Suomen väkiluvusta vuonna 2115. Moni nyt elävä näkee sen tilanteen. Suomalaisuus on katoavaa kansanperinnettä.

  • Darwin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sitä kutsutaan globalisaatioksi.

  • Niin on ollut aina

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuinka luulet että nykytilanne poikkeaa mitenkään historiasta? Suomen 300 000 ulkomaalaistaustaisesta (eurooppalaisittain todella vähän) 59% on eurooppalaistaustaisia uusimman tiastokeskuksen julkaisun mukaan. Suomessa on aina historiassa itsenäisyyden aikaa lukuunottamatta ollut paljon maahanmuuttajia kaikkialta Eurooppaa ja muualta. Saksalaisia, venäläisiä, puolalaisia, virolaisia, ruotsalaisia, romaneja, tataareja ja vaikka mitä muita.

   Jos totta puhutaan koko käsitys "kantasuomalaisista" on sinällään harhaanjohtava että suomalaiset ovat etnisesti todella hajanainen joukko, jolle on vain lyöty leima "suomalainen" otsaan 1800-luvulla. Geneettinen ero muun muassa länsi-suomalaisen ja itä-suomalaisen välillä on SUUREMPI kuin ruotsalaisen ja espanjalaisen välillä ja Suomessa mm. fiksaatioindeksin mukaan geneettinen vaihtelu on koko Euroopan suurin.

 • palikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kovat rangaistukset syyllisille, olivat he sitten keitä hyvänsä. En tiedä mitä laki näistä sanoo, mutta raiskaustuomiot voisivat olla mielestäni varsin kovia. Tämmöinen suuresta maailmasta tuttu joukkomeininki pitää kitkeä kovalla kädellä heti alkuunsa, eikä saa antaa sille jalan sijaa juurtua. Suomessa on yksittäistapauksiakin aivan liikaa. Miten sattuikin tässä vaalien alla. Eiköhän tästäkin saada lisää vettä keskustelumyllyyn.

 • oikeusavun tehtävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ovat kiistäneet teon"

  Täytyy muistaa, että nämä epäillyt saavat varsin laadukkaan oikeusavustuksen. Virallisen oikeusavun lisäksi on innokkaita vapaaehtoisia.

  Muistamme, kuinka aiemmassa tapauksessa konfirmaatioharjoituksista tulleen luokkatoverinsa joukkoraiskanneet kiistivät edes olleensa paikalla, vaikka tapaus oli kaikin puolin kiistaton ja epäiltyjen itsensä kuvaamaa todistusaineistoa oli runsaasti.

  Tämä ei ole epäiltyjen ongelma, vaan niiden, jotka jostain kumman syystä pyrkivät yhteisin varoin estämään syyllisten tuomitsemisen.

  Oikeusavun tehtävä tulisi olla lainmukaisen käsittelyn varistaminen, ei vilunkikeinojen etisiminen ja tutkinnan vaikeuttaminen

  • Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aika useinhan kantasuomalaisetkin syytetyt kiistävät tekonsa ja heilläkin on silti oikeus asianajajaan ja puolueettomaan oikeudenkäyntiin. En siis oikein ymmärrä, miksi tämä asia liittyisi nimenomaan tähän tapaukseen?

 • jkd

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapsellista ja sairasta, jos rasismikortti vedetään esiin tuollaisen kuvottavan asian tuomitsemisen yhteydessä.. ai niin.. oikea osoite on paluu takaisin kotimaahan raiskaajille.

  • Qman

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei tämä todellakaan ole mikään maahanmuutto ongelma vaan rikos teki sen kuka tahansa ja se täytyy näille nyt takoa päähän niin että menee tyhmemmäkin tajuntaan. Suomessa ei raiskailla ketään niin ettei siitä joudu vastuuseen. Jos nyt aletaan lakaseen tätä juttua jonnekkin maahamuuton ja rasismin vanaveteen homma karkaa käsistä. Oli tekijät ketä tahansa, rikos on niin hirveä ettei mikään ihonväri tai etninen tausta saa sitä silottaa joksikin muuksi. Asenne tuntuu olevan vaan se maahanmuttajien piirissä se että on ok raiskailla tyttöjä joukolla joka on kyllä aika hirveää. Aamuteeveessa somalitaustainen tyttö valitteli että nyt heitä katsellaan ikävästi? Siis ongelman oli hänestä se että kantaväestö katsoo ikävästi ja se tuntuu harmittavalta??? Ei sitä kiinnostanut yhtään miltä siitä tytöstä tuntuu nyt!!!

  • jkd

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kyllähän se on maahanmuuton ongelma, koska monessa tapauksessa tekijöinä ovat olleet muuttajat....

 • Jossakin menee raja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kolumnisti osuu aivan naulan kantaan. Jossakin menee raja. Suomessa viranomaiset ja erilaiset "ihmisoikeusjärjestöt" hyssyttelevät jatkuvasti kun on kyse maahanmuuttajien tekosista. Heitä tulee kohdella (vähintään) samalla tavalla kuin vastaavia rikoksia tekeviä suomalaisia. Kansanryhmiä voi "syyllistää" myös, jos jokin moraaliton perinne liittyy sen ihmisryhmän uskonnollisiin tai muihin tapoihin. Miksi pitkään rakennetun suomalaisen yhteiskunnan pitäisi joustaa näiden kohdalla. Raiskaajat, silpojat ja myös Isisin terroritoimintaan osallistuneet pitää tuomita riittävän ankarasti ja lopettaa paijaaminen.

 • Ponnari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Harvinaisen selkeä kirjoitus. Meillä pelätään niin hysteerisesti rasismileimaa, ettei yleensä uskalleta sanoa edes selvää ja asiallista asiaa. Kiitos kirjoittajalle, olet aivan oikeassa.

 • Freiherr von Verschuer

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Naisen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen on yksi tärkeä osa pohjoismaalaista elämäntapaa."

  Anteeksi kuinka?! Eiköhän fyysinen koskemattomuus ole eräs ihmisoikeuksien toteutumisen peruspilareista, eikä mikään kulttuurirelativistinen ajatusleikki. Muutoinkin tämän ensiarvoisen tärkeään aiheeseen paneutuvan kirjoituksen taustalta kuultaa vastenmielinen pohjavire; täysin käsittämätön halu ymmärtää.

  • Reichdag Idag

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Eiköhän fyysinen koskemattomuus ole eräs ihmisoikeuksien toteutumisen peruspilareista"

   Kyllähän tuo tietenkin on, mutta ilmeisesti kultturillisitä syistä eräissä eteläisimmissä maailmanosissa tämä painetaan villasella ja jätetään kokonaan huomiotta, erityisesti naisten ja lasten kohdalla.

  • Valitettavasti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oikeastaan käsitys ihmisoikeuksista on tietyllä tapaa kulttuurisidonnainen, vaikka monet samat arvot yhdistävätkin. Soisihan sitä että kaikki tunnustaisivat vaikkapa YK:n ihmisoikeusjulistuksen, ja vaikeaa on ymmärtää (vaikka haluaisi) miten joku voi olla eri mieltä kyseisestä julistuksesta ja asioista, joita itse pitää "peruspilareina". Mutta niin kuule vaan voi ja toimeen meidän kaikkien on keskenään tultava.

 • Mies Keravalta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin somalien kuin minkä tahansa ryhmän on tarpeen selkeästi tuomita tuollaiset teot. Raiskaajan itsetunto on olematon, surkea se on tosin monella perisuomalai-

  sellakin miehellä, myös aikuisella.

  • stadin mimmi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihmistä ei saa pahoinpidellä, raiskata, eikä tappaa. Ei käyttää hyväksi. Toiselta ei saa varastaa. Toista ihmistä pitää kunnioittaa.Toista ihmistä ei saa pilkata, kiusata eikä vainota, ei kiduttaa. Toiselle ihmiselle ei saa tehdä mitään pahaa.Elämää pitää kunnioittaa.

   Kaiken väriset, uskoiset ja ikäiset ihmiset rikkovat näitä elämän perussääntöjä joka päivä kaikkialla maaiömassa. Ja jos ei teoissa, niin sanoissa ja ajatuksissa.

   Viittä ei kantasuomalaista nuorta poikaa epäillään raiskauksesta. Epäillään! POLIISI TUTKII. Tuomarit tuomitsee ja pulinat pois.

   Kaikki muut Suomessa ko hetkellä olleet ihmiset eivät ole epäiltyinä ko rikoksesta.

   Voitaisiin keskittyä töihin. Ja antaa uhrin toipua rauhassa ja viranomaisten tehdä työnsä.

 • Naisille rauha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aamu TV;ssä Toimittajan haastattelussa Somali nainen peitetysti puolusti poiken tekoa. En myösskään kuullut yhtään osanottavaa kannanottoa uhrin puolesta.

  Vaikutti melkein hyssyttelyltä koko haastattelu. Myös poliisli vain vahtii tuleeko vihakirjoituksia. Jopa poliisin antama kannanotto oli erikoinen: "Teko oli poikkeuksellinen".

  Sanoisin melko yleistä.

  • Ei yleistetä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kantasuomalaiset miehet, ja eniten juuri naiselle ennestään tutut miehet tekevät määrällisesti eniten raiskauksia Suomessa. Vain pieni osa raiskauksista on ns puskaraiskauksia joissa naisen kimppuun käydään yllättäen ulkona. Suurin osa tapahtuu neljän seinän sisällä, jopa oman poikaystävän tai puolison toimesta.

   Siinä valossa tarkasteltuna poliisin kommentti siitä, että tämä tapauks on poikkeuksellinen, pitää varmasti paikkansa. Usean ulkomaalaistaustaisen yhteistyönä suorittama joukkoraiskaus ei varmaankaan (onneksi) ole sellainen tapaus jota poliisi voisi pitää tavallisena, vaikkapa viikottaisena tapahtumana.

  • Mamutkin vihakirjoittelevat

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja poliisi vahtii ilmeisesti vain suomalaisten vihakirjoituksia, vaikka myös jotkut somaliyksilöt vihakirjoittelevat nyt netissä; uhkaavat suomalaisia uusilla väkivaltaisuuksilla ja herjaavat uhria. Itse asiassa nämä nämä somali- ja muut muslimitaustaiset vihakirjoittavat tällä hetkellä lietsovat vihaa eniten, koska suomalaiset ovat muutenkin raivoissaan.

   Eivät mamutaustaiset vihakirjoittajat toki edusta kaikki mamuja, mutta heidän toimiinsa pitää ehdottomasti puuttua - jotta viha somessa laantuu.

  • Järki Päähän Siellä!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   @Ei yleistetä

   Ja kantasuomalaisia miehiä on määrällisesti __muutamankymmenkertaisesti__ vs. ulkomaalaistaustaiset miehet. Ymmärrätkö?

   Silti kantasuomalaiset miehet eivät määrällisesti tee KYMMENIÄ KERTOJA enemmän raiskauksua kuin ulkomaalaistaustaiset miehet. Ymmärrätkö?

   Itse asiassa viimeisten tilastojen valossa voi olla että joudut lopettamaan mamujen raiskausten sallimisen perustelussa tuon väitteesi sillä ei ole enää kovin iso matka siihen että ne puolustelemasi ulkomaalaistaustaiset tekevät määrällisesti yli puolet raiskauksista.

   Avaa silmäsi jo sinäkin vaikka tynnyrissä oletkin.

 • Anneli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos tästä puheenvuorosta. Ihmettelen, miksi somaliyhteisöstä vain naiset ovat astuneet esiin puheenvuoroineen. Missä, voi missä viipyy somaliyhteisön miesten esittämä paheksunta, tuomio tekijöitä kohtaan? Koska he nyt kumminkin ovat erityinen ja kantasuomalaisia kiinteämpi ryhmä, monella tavalla. He eivät ole niin integroituneita valtaväestöön, etteikö irtisanoutuminen täallisesta kannattaisi. Varsinkin kun tämä joukkoraiskaus on jotain, mihin ei todellakaan ole kantasuomalaisessa yhteisössä totuttu. TPuhdistaisi ilmaa ja loisi turvallisuuden tunnetta, jos tämä yhteisön sisältä nouseva paheksunta kuultaisiin.

  Yhteisö on osoittanut paheksuntaa miehiin kohdistuneita väkivallantekoja (ryöstöjengit ym) kohtaan. Onko niin, ettei naisiin kohdistuva väkivalta ole yhtä paheksuttavaa somaliyhteisön mielestä. Onko??? Tällainen ajatus herää. Toivon todella olevani väärässä.

  Siispä, somaliyhteisö, erityisesti miehet: missä viipyy tuomitseva kannanottonne tähän tapahtuneeseen? Odotamme!

  • lutsku

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä pointti. Kummalliseksi somalimiesten vaikenemisen tekee se, että Islamin mukaan mies on ehdottomasti naisen yläpuolella.

   Herää kysymys, onko keskustelunaihe miesten mielestä turha ja onko heidän käsitys oikeasti salliva nyt tutkinnassa olevalle rikokselle. Kummastuttaa.

 • Virsut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rikollisuuden tuomitseminen ja rasismi ovat kaksi eri asiaa. Joukkoraiskaukset ja raiskaukset ovat ilmiö, jota ei pidä hyväksyä missään olosuhteissa. Toivottavasti naiset ovat niin verkostoituneita, että uskaltavat aina ilmoittaa tapahtuneista virkavallalle ja raportoida myös läheltä piti-tilanteet kanssasisarilleen tai sosiaalisessa mediassa. Ja hyvät naiset, mikäli tunnette itsenne uhanalaiseksi jossakin tilanteessa, älkää epäröikö pyytää lähellä olevaa auttamaan tai saattamaan.

 • Hyvä hyvä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse arvostan yhteisöjä, jossa etnisyys fuusioituu ja geeniallas laajenee, mutta tällaisilla asioilla ei pidä hyssytellä. Sama koskee niitä suomalaisia "tosimiehiä" , jotka käyttävät vaimojaan nyrkkeilysäkkeinä parin kaljan jälkeen. Kissa pöydälle ja nopeasti.

 • Vihdoinkin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihdoinkin joku ottaa asian esiin. Hyssyttely ei ole kenenkään etu. Suomessa asiasta ei vain ole saanut yleensä puhua joutumatta leimatuksi. Miksi?

  Keneltä se on pois, ja ketä se loukkaa mukamas jos tehdään selväksi että tässä maassa nainen ei ole vapaata riistaa. Asiasta puhumattomuus ja tilanteen muuttumattomuus sen sijaan tuo jatkossakin kärsimystä uhreille ja aiheuttaa ongelmia niillekin jotka (kuten jutussa mainittiin) ovat lainkuuliaisia ja haluavat integroitua yhteiskuntaan.

 • Nainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuri näin.

 • Man2Man

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on kaiketi sitä kulttuurin rikastamista mistä meille aina kerrotaan....

 • juuh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Somalikulttuuri on saanut vahvasti vaikutteita islamista, jossa yksiselitteisesti kerrotaan mikä naisen asema on, etenkin mitä tulee vääräuskoisiin.

  Jälleen kerran saamme kuitenkin huomata, että tämän tapauksen suurin huolenaihe ei ole uuden rikostyypin rantautuminen Suomeen, vaan se, miten se vaikuttaa epähomogeeniseen maahanmuuttajayhteisöön.

  Tämä on somaliyhteisön ongelma, eikä se katoa sillä, että esimerkiksi YLEssä aletaan lietsomaan islamiin juurtunutta naisvihaa entisestään, esimerkiksi koraania lukemalla. Netti on pullollaan Pohjois-afrikkalaisten ja Lähi-idästä tulleiden nuorten vähätteleviä ja uhria solvaavia kommentteja ja kuvakaappauksia. Todistettavasti tämä ei näin ollen ole "vain viiden pojankoltiaisen yksittäinen tempaus", kuten niin usein meille tiedetään kertoa.

  Hyssyttely on kuitenkin se mitä halutaan, koska ongelmaan ei haluta puuttua. Ongelmaan puututaan puuttumalla uskontoon.

  • ydinongelma esiin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Erittäin osuva kommentti. Juuri tästä on kysymys. Ongelma on uskonnossa nimeltä islam eikä ongelma todellakaan poistu jos tätä ei myönnetä. Suomalainen somaliyhteisö on toistuvasti nyt kommentoinut kuinka tämä on vain yksittäisten tekijöiden teko eikä kosketa koko yhteisöä mutta mutta kyllä se koskettaa varsinkin kun ei ole julkisuudessa kuulunut sitä että somalit olisivat tuominneet naisten raiskaukset vääränä tekona.

   Jää miettimään kasvatetaanko heidän yhteisössään poikia kunnioittamaan naisten itsemääräämisoikeutta vai mitä siellä näille pojille opetetaan. Siinä on se ongelman ydin kokonaisuudessaan. Tästä syystä he eivät myöskään tule esiin tämän asian kanssa koska aihe on heille epämieluinen.

   Samasta syystä kototutuminen ei myöskään koskaan voi täysin onnistua ja tällaisia tapauksia tullaan jatkossakin näkemään valitettavasti.

  • Ongelman ydin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Komppaan sinua, haluaisin todella tietää mitä Koraanikouluissa opetetaan pojille naisita ja tytöistä sekä muslimitytöistä, että kristityistä ja onko suhtautuminen kristittyihin erilaista, koska he eivät pukeudu kaapuun.

  • Tässä vastaus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Puolet suvustani on muslimeita, puolet kristittyjä, joten tässäpä valistunut vastaus (turha kutsua puolueelliseksi, en itse ole muslimi): Naisia on ehdotomasti kunnioitettava ja Koraanin mukaan kenen tahansa naisen raiskauksesta pitää rankaista kuolemalla. Kaikki muslimitkaan eivät pukeudu "kaapuun" - en kyllä edes tiedä mitä tarkoitat "kaavulla": pään peittävää huivia (hijab) vaiko koko kasvot peittävää vaatetta? Todellakaan kaikki musliminaiset eivät käytä kumpaakaan. Joissakin maissa se tosin on lain mukaan pakollista (esim. Iran) mutta Koraanissa ei ole mainintaa huivin pakollisesta käyttämisestä. Kristittyjä tulisi arvostaa Koraanin mukaan (Kristityt, juutalaiset ja muslimit muuten ovat Koraanin mukaan kaikki "pyhään kirjaan uskovia", jos yhtään kiinnostaa; asia on monimutkainen, ja siitä kannattaa lukea luotettavista lähteistä. Kristilliset nettisivut eivät ole välttämättä luotettavia, olen havainnut että niissä on usein väärää tietoa Islamista). Mutta tähän ei mahdu kaikki :)

 • hmm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan näitä sattunut:

  http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/joukkoraiskaus-keskella-oulua/121073/

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012041815464058_uu.shtml

  yms.

 • Ylen yllättynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus. Itseäni on vaivannut tässä julkisessa kirjoittelussa tiettyjen asioiden vähättely. Miksei nosteta kissaa pöydälle? Ei se ongelma muuten ratkea. Onneksi nyt joku nosti. Toivottavasti hänelle ei seuraa tästä rohkeasta kirjoituksesta vaikeuksia, sillä näitä me tarvitsemme.

  Alkaako YLE näyttämään merkkejä siitä, että edustaisi uutisointivälineenä suurempaa osaa kansasta?

 • Ade

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olipa hyvä kirjoitus. Jos ongelmia lakaistaan maton alle, niin ei talo tule koskaan puhtaaksi. Ja tiettyjen lehtien asioiden piilottelu vaan itse asiassa selvästi kasvattaa rasismia ja ilkeitä puheita. Puhutaan asioista mielummin suoraan.

 • escheu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No nyt on aihesensuurissa tapahtunut paha lipsahdus kun tätä aihetta käsittelevä kirjoitus on päästetty julkisuuteen. Tervehdin ilolla!

  • totta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   yleensähän ylellä itse jutut välttävät rasismia, sen sijaan keskustelun kommenteista kyllä sensuroidaan se mikä ei persu-linjaan sovi

 • mv

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sitten vaan reilusti kommenttia mitä asialle pitäisi tehdä?!

  • JJP

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Passi pois ja kotimaahan, ellei meidän antama apu kelpaa, olemme ottaneet heidät vastaan, joten heidän pitäisi olla siitä iloisia ja kiitollisia, koulutamme, annamme asunnon jne..., jos ei länsimaiset lait heitä kiinnosta kotiin vaan. Somalialaisia on ollut maassamme jo monta vuotta, joten varmasti tietävät mikä väärin ja mikä ei.

 • Possu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin, no, kyseessä oli vain yksi raiskaus. Niitähän tapahtuu aika paljon muitakin, myös Tapanilan tapauksen jälkeen on jo naisia raiskattu. Miksi tästä yhdestä on tehty iso kysymys? Toki raiskauksissa maahanmuuttajat on näkyvänä ryhmänä, mutta rikollisuudessa kaiken kaikkiaan eivät sen näkyvämmin kuin muutkaan. Koko Tapanila-hömpötys on taas yksi turhanpäiväinen someraivo, jossa sinänsä surullinen tapaus nostetaan tikunnokkaan ja unohdetaan kaikki muu.

 • #52 hetero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sari Helin kirjoittaa asiallisesti . Mielestäni raiskauksista langetetut tuomiot eivät ole missään suhteessa muihin rikostuomioihin . Esim. linnunmunien keräilystä 250 000€ sakkoa!? . Lievä rattijuopumus aamulla (0,52prom.) n. 1000€ sakkoa + ajokielto 3 kk + tod. näk työpaikan menetys + mahdollinen avioero. Tämä nyt joukkoraiskannut tyhjäntoimittajaporukka takaisin lähtömaahan ,on ainoa tapa saada heidät kuriin .

  Hyssyttelyt pois ja pragmaattisia päätöksiä! Kansalaistemme , naisten , koskemattomuus kunniaan heti !

 • Pate

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos tästä julkaisusta, Yle. Iso osa meistä suomalaisista on jo pitkään odottanut sitä, että maahanmuuttajien tekemistä rikoksista alettaisiin oikeasti olla huolissaan ja mietitään, miten niitä voidaan vähentää. Jos kotikasvatus on sellainen, että ala-asteikäinen poika ei osoita mitään kunnioitusta naisopettajaa kohtaan, niin pieleenhän se homma silloin menee.

  Asiaan ei ole uskallettu puuttua, jotta ei leimattaisi hyvin käyttäytyviä maahanmuuttajia. Kuitenkin suomalaisen miehen tapauksessa muistetaan aina mainita, kuinka suomalainen mies on väkivaltainen ja kuinka suomalainen nainen kokee seksuaalista häirintää. Tässä kohtaa yleistäminen on siis täysin hyväksyttyä, vaikka väitän, että suomalainen mies on sekä kotona että julkisessa tilassa yksi maailman parhaiten käyttäytyvistä miehistä naisia kohtaan.

 • Sprölölöö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienosti ja rakentavasti käsitelty suomen tämänhetken ehkä kovin tabu!

  -90 luvulla syntyneenä olen aina vain nauranut tarinoille aiempien vuosikymmenten hyssyttelylle oli kohteena seksi, huumeet, venäjä tai mikä tahansa muukaan aihe jossa asioista vaietaan ylimalkaisesti tai jopa asian käsittelyä vastustetaan voimakkaasti. Ihankuin se olisi koskaan toiminut pidemmän päälle hyvin? Totuus voi sattua, mutta valheessa ja tietämättömyydessä eläminen - se vasta syökin.

  Hienoa tässä siis ei ole kuitenkaan vain se, että ruma asia nostetaan esille, vaan se tapa joka mahdollistaa asiasta keskustelun ja mahdollisen ratkaisun. Ulkomaalaiset kuuluvat suomeen niinkuin ihminen yleensäkkin maapallolle, mutta jotta yhteiselo voi kukoistaa on asian eteen nähtävä vaivaa. Yhteisön paine on vahva muovaaja jos sitä uskalletaan käyttää, sen ei kuulu kuitenkaan olla murskaava tai tuhoava.

 • Kuiskaaja rajalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja kaikki syylliset palautettava omaan maahansa. Maassa maan tavalla tai maasta ulos. Meillä ei raiskaajia tarvita! Huom:Tämä ei ole rasismia!! Jos Somaliassa sallitaan raiskaukset, sieltä ei saa päästää ainuttakaan miestä Suomeen.

  • Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maassa maan tavalla? On hyvä muistaa, että suurimman osan Suomen raiskauksista tekevät edelleen suomalaiset miehet. Mitäs heille pitäisi tehdä?

  • Dude

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomalaisille raiskaajille huomattavasti kovemmat tuomiot kuin nykyään.

  • u.watt

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin siis minne nämä pojat pitkään palauttaa? Malmille? Vuoaareen? Kontulaan? Suomessahan he ovat syntyneet.

  • Aiheuttaja maksakoon

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Raiskattu on yleensä saanut sekä fyysisiä että varsinkin psyykkisiä vammoja. Hän voi tarvita psykoterapiaa useiden vuosien ajan, mutta onko sitä tarjolla? Ja jos on, Kelako (siis veronmaksajat) sen maksaa? Miksi raiskaajaa ei tuomita maksamaan uhrin lääkärikulut ja psykoterapiat niin pitkäksi aikaa kuin on tarpeen?

 • Jussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus.

  Jospa uskoisimme systeemimme pätevyyteen. Olemme luoneet rikoslain, jonka soveltamisesta kyllä keskustellaan aika ajoin, mutta joka on lähtökohtaisesti oman yhteiskuntamme vakauden osoitus: Rikokseen syyllistynyt joutuu tuomiolle asemasta, titttelistä ja statuksesta huolimatta.

  Aika ajoin vaaditaan rangaistusten koventamista. Kuitenkin on hyvä muistaa, että kovista rikoksista, kuten raiskauksesta, on mahdollisuus saada kovakin tuomio, jos tuomioistuin lakia näin lukee. Minusta on hienoa se, että systeemi on tasapuolinen; seuraus on tasapuolinen statuksestasi huolimatta.

  Keskustelu tässäkin on aika kortit palkastavaa: Monet näkevät tässäkin uutisessa tilaisuutensa vaatia jotain oman aggressionsa tasoista hyvitystä ja kostoakin.

  Tässäkin systeemin on vain näytettävä toimivuutensa.

 • Jerome

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitää olla itsestään selvä asia, että maahanmuuttajat oppivat ja omaksuvat meikäläisen kulttuurin. Heidät on integroitava yhteiskuntaan kaikilta osin, niin tapojen ja kulttuurin kuin työnteon ja veronmaksunkin suhteen. Jos tänne kerran otetaan maahanmuutajia, viranomaisilla on vastuu maahanmuuttajien integroimisesta. Tarvittaessa karkotetaan ne, jotka eivät sopeudu tänne.

 • Konsti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällä planeetalla on vain yksi paha asia ja se on ihmisrotu.

 • Somalin uhri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerrankin asiakirjoitus!

 • kettu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuri näin. Kiitos Sari.

 • AH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On traagista, että kun nainen raiskataan, kaikki alkavat heti spekuloida ensimmäisenä tekijöiden etnisellä taustalla, sen sijaan että lähdettäisiin ihan perusjutuista liikkeelle, eli siitä että raiskaus on hirvittävä rikos joka tulisi kitkeä juurineen päivineen. Rasistit käyttävät mielellään tällaisia tapauksia keppihevosina, mutta sitten kun tulee puhe naisten oikeuksista muuten, he ovat täysin hiljaa.

  • Todennäköisyyskertoin jo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei, vaan se kertoo siitä, että mamuraiskauksia on jo niin paljon - että ihmisten ensimmäinen ajatus on; joko taas! Ongelmiin on siis vihdoin puututtava.

   Maahanmuuttajien osuus esim. puskaraiskauksissa ja katuryöstöissä on iso ja puskaraiskauksiin liittyy olennaisesti "pelon maantiede" - ihmiset eivät vaikkapa pääkaupunkiseudulla monin paikoin uskalla liikkua enää iltaisin. Ihmisten perusturvallisuus siis horjuu!

   Suomessa on myös rikollisuutta ihan omastakin takaa ihan liian paljon, joten moni kokee, että emme tarvitse enää ns. tuontirikollisuutta. Rikollisten karkottaminen pitäisikin tehdä helpommaksi, joten toivottavasti vireillä oleva kansalaisaloite asiaa koskien saa tarpeeksi allekirjoituksia ja sitä käsitellään seuraavassa eduskunnassa.

  • Thomas I

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juupa juu, mutta tässäkin tapauksessa etnisellä taustalla on suuri vaikutus käytökseen, valitettavasti.

 • Niimpä...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän se taitaa olla ISO kysymys mitä ja miten Suomessa saa puhua ja kirjoittaa A.D. 2015... !

  Onko tämä yhteiskunta(rauha) NIIN hauras ettei asioista todella voi/saa/uskalleta puhua niiden oikeilla nimillä.

  Onko rasismi-kortin käyttäminen liian helppoa ja yksinkertaista? Sen kanssa voidaan sivaltaa kansa(laiset) hiljaiseksi, ihan edesvastuunkin uhalla. Kortin käyttäjiä ei sido oikeastaan mikään :-/

  kaikilla muilla elämänalueilla todistellaan monen tutkimuksen kautta miten "oppimisen ja korjavien toimenpiteiden perustana pitää olla ongelmien avoin käsittely". Kuinka ongelmien avoin käsittely toteutuu maahanmuuttotaustaiseen väestön liittyvien ongelmien ja asioiden kohdalla?

  Aivan, se ei toteutu - sellaista ei ole edes olemassa. Looginen johtopäätös lieneekin sitten ettei ko ongelmia kyetä ratkomaan... ellei niistä kyetä edes puhumaan.

 • Tasa-Kokki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö näistä lieveilmiöistä varoitettu suomalaisia(naisia)jo ennakkoon? Ja nyt kun asia tulee akuutiksi nimenomaan n a i s i l l e niin pitäisi koko suomen lakata hysyttylemästä maahanmuuton ongelmista. Hurskastelevampaa "naisasennetta" asian(raiskaus) karmeudessaankin saa hakea. Asian voisi myös kiteyttää sanaan totaalinen medianaisnarsismi. Eli rajoittamaton maahanmuutto on kertakaikkiaan hyvä juttu suomalaisille naisille, kunhan ei joudu asumaan heidän seinänaapureina ja oma "hygienia" säilyy riittävän etäällä, eikö niin?

 • Mitta alkaa täyttyä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olkoot etninen tausta mikä hyvänsä odotan kunnollisia rangaistuksi, siis sellaisia, joita ei aiemmin ole ollut tapana antaa. Samalla oletan, että rangaistuskäytäntö uudistuu ja tällaisista rikoksista aletaan tuomita oikeisiin rangaistuksiin.

  Tässä nimenomaisessa tapauksessa ja kaikissa muissakin, joissa syyllisenä osapuolena on, muualta tullut täkäläisestä vieraanvaraisuudesta, sosiaaliturva ym. vastaava, nauttinut henkilö, oletan maasta karkoittamisen olevan ainoa asiallinen tuomioon liittyvä toimenpide.

  • Tässä sovelias rangaistus?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tiedättekö muuten kaikki, että Koraanin mukaan raiskauksesta tulee rangaista kuolemalla? Olisitteko valmiita tähän - etenkin te, jotka samassa viestissä sanotte, että "pitäisi muslimeille opettaa Suomen tavat ja lait" ja että "pitäisi antaa kova rangaistus"? Jos muslimit käyttäytyvät uskontonsa sääntöjen mukaan (mitä väkivaltaiset muslimit eivät tee!) nämä pojat tulisi tuomita kuolemaan. En ymmärrä siis, miten raiskauksesta voidaan syyttää poikien uskonnollista taustaa. Kulttuuritaustasta taas en osaa sanoa mitään - en tiedä mitä somalikulttuurissa yleensä opetetaan... Ja tokihan siellä voidaan opettaa paljonkin erilaisia asenteita, kuten Suomessakin.

   Ja tosiaan tämä tieto Koraanin vaatimasta rangaistuksesta raiskaajille tulee suoraan muslimisukulaisiltani.

 • Juudas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minua kiinnostaisi kovasti nähdä tässä mainittu "oikeuspoliittinen tutkimus" -lähde, josta mainittu "raiskausrikollisuustaso" ilmenee.

 • suhteellisuudentajua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kukaan tuskin on sitä mieltä, että antaa poikien raiskata? Ja ottaen huomioon, miten pieni osa somalitaustaisista maahanmuuttajista syyllistyy raiskauksiin, on myös hieman omituista osoitella tässä ongelmaksi sitä, etteivät somalivanhemmat ole osanneet riittävän hyvin opettaa lapsilleen uuden kotimaansa tapoja.

  Henkilökohtaisesti en pidä yhtään ihmeellisenä sitä, etteivät somalit jaksa kovin äänekkäästi tuomita näitä tekoja, koska aina kun uutisiin tulee mitään heihin liittyvää, heidän on turvallisinta pitää jonkin aikaa mahdollisimman matalaa profiilia. Ehkä jos me suomalaiset lakkaisimme syyttämästä somaliyhteisöä kollektiivisesti kaikista yksittäisten somalien tekemistä rikoksista, heidänkin olisi helpompi toimia aktiivisesti tällaisia hirmutekoja vastaan. Ehkä jos mustat nuoret miehet eivät saisi niin paljon vihaa osaksensa valtakulttuurilta, heidänkin olisi helpompi suhtautua kunnioittavasti naisiin.

  Rikoksen tekijät on toki tuomittava taustasta riippumatta.

  • I.Agree

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei ku se on just näin. Aina kun mustalainen varastaa, kaikki mustalaiset ovat varkaita. Aina kun nainen töppää liikenteessä, naisia ei pitäis päästää auton rattiin. Aina kun somali raiskaa, kaikki somalit raiskaavat. Entäs kun keski-ikäinen valkoinen heteromies tekee talousrikoksen/mukiloi vaimoaan/ajaa humalassa jonkun kuoliaaksi? Ei sitten mitään - yksittäistapaus.

  • Gonzales

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Merkittävin ero noiden ryhmien välillä on se että keski-ikäinen valkoinen heteromies maksaa teoistaan ja vahingoistaan aina täyden hinnan. Nuo muut, uhrihierarkian huipulla olevat selviävät kuin koira veräjästä.

  • surullista

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Täysin samaa mieltä.Ei saa tuomita ihmistä uskonnon/ihonvärin tai vastaavien perusteella vaan tuomitaan ihmiset yksilöinä.Paskiaisia löytyy ihan jokaisella uskonnolla/ihonvärillä varustettuna mutta se ei tarkoita että kaikki muut siihen ryhmään kuuluvat olisivat samanlaisia.Lopuksi pakko todeta että ikävän rasistista tekstiä niin itse jutussa kuin kommenteissa.Erittäin huono veto Yleltä julkaista tämmöistä.Minkälaisen viestin Yle antaa niille oikeasti kunnollisille ja fiksuille maahanmuuttajille?

 • kolmen äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jotain taisi jäädä pojilta kotona oppimatta!

  Oppi on sitten saatava yhteiskunnalta... Mutta miksei kotouttamisen aikana tai jossain muussa paikassa kerrota suomalaisen kulttuurin sääntöjä?! Vaikka koulussa tai heidän uskontonsa edustaja tai...?

  Raiskaus on yksi järkyttävimmistä rikoksista, joita toiselle voi tehdä. Rahat ja tavarat voi korvata - koskemattomuutta tai rikottua itsetuntoa ei.

 • JuanCarlos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei pidä eikä hyväksytä, annan ääneni ehdokkaalle joka laatii lain että vastaavat tapaukset palautetaan kotimaahansa välittömästi, ei tarvita mitään käsittelyitä sun muuta paapomista, palautus ja heti! Jos siellä sitten tulee lyijyä kohti niin voi miettiä kannattiko, jos äly riittää edes siihen.

 • Ärsyttävä roisto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pikemminkin niin että hys, hys, pitää ymmärtää vähemmistöjä, ei saa tuomita vähemmistöjä.

  Näin nimittäin hyssyteltiin silloin, kun Suomeen tulivat ensimmäiset tyttöjen sukupuolielimiä leikkelevät maahanmuuttajat. Todistamaton muistitieto kertoo, että hyssyttelijänä oli joku sosiaali- ja terveysministeriössä korkealla paikalla istuva!

  • Kyä näin o

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minun muistikuvani kertoo, että hyssyttelijä oli joku RKP:n naisministeri.

   Oli puolue mikä tahansa, vähemmistöjen paapominen on lopetettava ja pantava kova kovaa vastaan: maassa maan tavalla tai maasta ulos. Maahanmuuttajille on tehtävä heti alkuun selväksi, että Suomessa noudatetaan Suomen lakeja.

 • Uskonnoton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaisten arvojen opettamisessa maahanmuuttajataustaisille nuorille yksi helppo keino olisi yhdistää peruskouluissa eri uskontojen opetus yhdeksi kaikille yhteiseksi katsomusaineeksi.

 • Kaira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Somalialaisyhteisön olisi oman, muiden maahanmuuttajien ja tilanteen rahoittumisen kannalta viisasta tulla esiin ja asettua puolustamaan naisen oikeutta omaan tahtoonsa."

  Ikävä kyllä tämä ei taida olla yhteisön asialla puolustaa, koska he hyväksyvät asian joko ääneen tai hiljaisesti. Jälkimmäinen on jopa pahempaa. Kantasuomalaistenkin ongelmista pahemman tekee asiasta juuri asioista vaikeneminen.

  Mutta pointti siinä, että jos tullaan tällaisen asian kanssa "esiin puolustamaan" niin se on tuon yhteisön toimesta mielestäni vähintäänkin tekopyhää.

  Pitäisi varmaankin ensin auttaa yhteisöä ymmärtämään, että tuo on ylipäätään ongelma ja lähteä sitä kautta purkamaan.

  Muuten kirjoitus spot on :)

  -Kaira

  • Ei saa vaieta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tapanilan raiskaus lisäsi maahanmuuttovastaisten ehdokkaiden äänimäärää eduskuntavaaleissa varmaan ainakin 50 000:lla. Tässä vaiheessa somaliyhteisö ei voi tehdä muuta kuin kiireesti julistaa selvästi sekä jäsenilleen että meille suomalaisille, etteivät somalit kerta kaikkiaan hyväksy naisiin kohdistuvaa ahdistelua ja raiskauksia. Ei mitään valitusta siitä, kuinka somaleita tuijotetaan ilkeästi tai kuinka heistä kirjoitetaan pahaa! Tallaisilla valituksilla halutaan siirtää huomio pois pääasiasta, siitä, että naisia ei saa ahdistella tässä maassa! Eikä tyttöjä saa leikellä!

 • Tapanilassa syntynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paras ja kiihkottomin kirjoitus asiasta tähän mennessä.

 • Pertsa5000

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Iso osa tekee kolmea työtä vuorotta". Tämä lause vei uskottavuuden koko tekstiltä.

 • Jossain määrin suvaitsevainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus. Mielestäni olisi tärkeää, että suomesta voitaisiin karkoittaa sopeutumiskyvyttömät maahanmuuttajat.

 • Nainen minäkin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Sari Helin! Asiaa ei voi enää tämän paremmin sanoa ja perustelusi ovat silkkaa faktaa. On järjetöntä, jos yhteiskuntarauhan nimissä vaietaan näin vakavista asioista.

 • Titta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava kirjoitus Sari Helin !

  Kiitos, että uskalsit tehdä tämän. Peräänkuulutan somayhteisön vakavaa asian tuomitsemista, kun ei näy kuuluvan mitään sieltä päin. Samoin

  pitäisi pohtia perinpohjaiseseti ja totuudenmukaisesti myös somalimiesten ja naisten asennetta suomalaisiin naisiin, joka näyttää olevan melkoisen ikavä.

 • Heidi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt on Helin asian ytimessä.

 • Minä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihdoin järkevä puheenvuoro tästä aiheesta.

 • Vaige

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näin juuri. Kieli keskellä suuta. Syytetään varmuuden vuoksi jokaista, myös suomalaisia. Kas kun ei syytetty finne tuppeja Ruotsin joukkoraiskauksista. Hankala asia kun pitää samalla tuomita ja ymmärtää. Niin tai näin, somaliyhteisö on maineensa jo menettänyt, valitettavasti.

 • xx

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö riitä, että koko yhteiskunta tuomitsee raiskauksen rikoksena ja säätänyt siitä rangaistuksen. Miksi jonkin vähemmistön pitää erikseen nousta esiin? Pitääkö savolaisten tulla esiin ja puolustaa uhria, jos savolainen tekee rikoksen? Suomessa ei tunneta kollektiivista rikosvastuuta, vaan ainoastaan yksilöitä voidaan tuomita. Ajatus, että joku tekoon osallistumaton olisi velvollinen kantamaan syyllisyyttä ja vastaamaan teosta, on oikeuskäsityksellemme vieras.

  • Peikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kiitoksia xx! Vielä on tolkkua tallella.

  • Pusakka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Pitääkö savolaisten tulla esiin ja puolustaa uhria, jos savolainen tekee rikoksen?"

   Riippuu tilastosta. Jos rikostilastot osoittavat savolaisten miesten syyllistyvän muuta väestöä enemmän kyseiseen rikokseen, niin silloin savolaisen yhteisön on syytä tuomita teko. Rikoslaki ei ehkä tunne kollektiivista vastuuta, mutta rikoksen salaaminen, yllyttäminen tai muu vastaava on myös tuomittavaa. Kyse onkin nyt siitä, yllyttääkö somalilainen yhteisö jäseniään tekemään rikoksia. Liittyykö tapaus alakulttuuriin tai mihin. Miten Somaliassa käsitellään raiskaustapaukset? Voivatko naiset kääntyä poliisin puoleen ja tehdä rikosilmoitus, vai tuomitaanko nainen itse siveysrikoksesta? Saudi-Arabiassa raiskattu nainen tuomittiin itse siveysrikoksesta kun rohkeni mennä poliisilaitokselle tekemään rikosilmoitusta. Toimiiko somalilainen oikeuslaitos samoin? Siitä on kysymys.

 • Äijä maalta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Korkein raiskausrikollisuustaso oli Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneillä miehillä, 17-kertainen syntyperäisiin suomalaisiin nähden."

  Ei mitään lisättävää.

 • päivystäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samaa mieltä, osin. Tuosta kotouttamisesta ja sen epäonnistumisesta: Tuo vakiolause siirtää syyllisyyttä tapahtumista kantaväestölle. Jos kotoutuminen epäonnistuu, on maahanmuuttajan syytä katsoa peiliin ja syvälle.

  Miljardiresurssit, tutkimus ja iso määrä ihmisiä osallisena. Jos ei näillä onnistu, ei onnistu millään muullakaan.

  Haluaisin tietää maahanmuuton todelliset kustannukset näiden ryhmien osalta keitä työelämä ei ole löytänyt. On varsin erikoista etten saa sitä tietää vaikka maksan itsekin osan tästä leikistä.

 • crckhtlr

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Missä tätä hyssyttelyä on tapahtunut?

  Mediahan on ollut ihan suhteellisen täynnä tämän joukkoraiskauksen käsittelyä, ja hyvä niin. Ylen avasi sivuillaan yleisen KESKUSTELUN tapauksesta ja sen jälkipuinnista. On hyvin vaikea nähdä tuota hyssyttelynä.

 • Lisää tietoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiallinen kirjoitus. Yksi selvennys: "maahanmuuttajayhteisölle, jonka jäsenistä iso osa tekee kolmea työtä vuorotta", onko tälle joku tilastolähde?

 • Isä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nämä tekijät tulee paluttaa tulomaahansa. Tässä tapauksessa somaliaan.

 • valkea

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taas se nähdään: Rasisti ei vain suvaitse aitoa monikulttuuria. Kun toista kulttuuria maahantuodaan, se pitää hyväksyä ja ottaa sellaisena kuin se on. Ei siitä voi poimia vain rusinoita päältä. Naisten lisääntynyt rasismi huolettaa minua.

  • Pate

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin juuri. Rasisti ei hyväksy aitoa monikulttuurisuutta. Tässä tapauksessa rasisteja olivat ne raiskaajat, jotka eivät hyväksyneet naisen vapautta ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Raiskaustuomiota pitää koventaa rasistisin perustein tehdyn rikoksen vuoksi.

 • porilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki raiskaukset ovat aina tuomittava, ja tuomion on oltava ehdoton ja yleensä lain sallima maksimi. Ihan sama mikä raiskaajan ihonväri/kultturitausta on.

  Joukkoraiskaus ulkona ei varmasti ole kenenkään fantasioissa.

  Raiskaus on aina rikos ja ihmisyyttä halventava, mutta rajatapauksissa on aina kiusaamisen mahdollisuus. Kahden ihmisen seksi kotona/hotellissa yhteisymmärryksessä ei voi muuttua aamulla raiskauksesi.

 • viherpeippo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten YLE kehtaakin julkaista näin rasistisia kirjoituksia??

  Olen aina pitänyt YLEä monikulttuurisuuden puolestapuhujana ja rasismin avastustajana. Nyt meni tässä taloudessa YLE boikottiin.

 • jeah

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mutta maahanmuutosta ja niiden ongelmista ei ole saanut tähän asti puhua, kun on heti leimattu rasistiksi. Vaikka puheissa pysyisi täysin faktatasolla. Joten hys hys ja katotaan miten käy.

 • Mikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihdoinkin joku uskaltaa myös Ylen sivuille edes vähän puhua suoraan. Mamut on jostain syystä niin valtavan ihania median silmissä, että törkeistäkin rikoksista puhutaan vähätellen. Yleensä.

 • Ylivarovaisuus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos tämän olisi kirjoittanut perussuomalainen poliitikko, niin siitä ei moitteilla selviä vaan tuomio tulee kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Halla-Aho sai tuomion tekstistään joka ei asiasisällöltään poikkea tästä. Tosiasiaa ei saa sanoa, jos se on tabu eli kielletty puheenaihe. Sinun on kuuluttava oikeaan ryhmään saadaksesi puhua tabusta. Onko joku toista mieltä?

 • Sensuurin verho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt ovat maailmankirjat sekaisin, kun YLE raottaa sensuurin, vähättelyn, kieltämisen ja "hyssyttelyn" verhoa monikultturismiin liittyvässä asiassa.

  Odotettavissa on silti paluu arkeen. Uskoaksemme saamme tulevien päivien aikana lukea useita artikkeleita ja "uutisiksi" verhoiltuja mielipiteitä suomalaisten rasismista ja tämä blogi jäänee mielipiteineen yksin - seuraavaan yksittäistapaukseen asti

  • Myöhästyit

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Myöhästyit. Yle ja HS ovat jo päiväkausia rummuttaneet rasismiuutisia samalla pyrkien vähättelemään rikosta ja hautaamaan kaikki maahanmuuton ongelmat. Monikultturismi on rikkaus

 • MardeH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos hyvästä tekstistä.Näin asioista pitääkin puhua.Yllättävää se että tosiaan luen Ylen sivulta näinkin suoraa puhetta eikä ainaista hyssyttelyä ja huolta miten nyt ihmiset suhtautuu maahanmuuttajiin ja tiettyyn ihmisryhmään.Vaikka tämä onkin ihan hyvä keskustelunavaus jossa jo puhutaan asioista oikealla nimellä niin en silti vielä ole yltiöoptimistiksi heittäytymässä sananvapauden suhteen.

 • Monen tason hyssyttelyä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko toimittajan mielestä vain tyttöjen sukupuolielinten silpominen rikos? Että poikien ei ole?

  Näin meillä: sukupuolittaminen - moka. Tasa-arvon pitäisi suojella myös poikia ja miehiä.

 • Ryokan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Isoin ongelma tässä ja niin monessa muussa suomalaisessa väkivaltarikoksessa on rangaistusten täysi vastaamattomuus rikoksen aiheuttamaan vahinkoon. Rangaistukset eivät vastaa oikeuskäsitystä eivätkä toimi pelotteena. Ja tässä on nyt turha vetää sitä naurettavaa korttia esiin, että joissain maissa on kovemmat rangaistukset mutta silti enemmän rikoksia (Suomessa ei ole ghettoja, joiden ihmisten elämä on tapa tai tule tapetuksi -pohjalla).

  Raiskaus, ja vielä varmemmin joukkoraiskaus yms, tuhoavat suurella todennäköisyydellä uhrinsa koko loppuelämän. Muutaman raiskauksen uhrin tunnen, ja yksikään ei ole selvinnyt siitä edes 20 vuodessa. Jopa raiskauksen yritys kulkee mukana aina.

  On päivänselvää, että jos tämäkin porukka olisi tiennyt, että seurauksena on elinikäinen vankila, kuolemanrangaistus (miksi vain uhrin elämä saadaan viedä?) ihonväristä riippumatta, olisi se vaikuttanut.

  Oikeudentajuisena miehenä voin vain todeta, että onneksi minulla ei ole tyttäriä tässä maassa.

  • Pate

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En ole koskaan ymmärtänyt oikeusoppineiden väitettä, että kovat rangaistukset eivät vähentäisi rikosten määrää. Tottakai rikokset vähenevät, jos konnat istuvat pitempään linnassa, eivätkä pääse vapaalle jalalle tekemään uusia rikoksia.

  • ongelma kovissa rankaisuissa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Äkkiseltään kovat ja pitkät tuomiot kuulostaa hyvältä. Mutta Intian joukkoraiskausten kohdallahan raiskaajat ovat jo jotain uhoilleet, että mikäli tuomioita kovennetaan yksikään raiskattu tyttö ei tule jatkossa jäämään henkiin.

   Kovempi raiskaustuomio saattaa siis tarkoittaa sitä, että rikollinen ei jätä tekemättä rikostaan vaan tappaa jatkossa kaikki "todistajat" kiinnijäämisen pelossa.

   Tämä mielestäni on yksi jarru tuossa tuomioiden koventamisen prosessissa.

 • täsmennys nimityksiin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi jatkuvasti puhutaan maahanmuuttajista yhtenä mössönä?

  Ovatko Nokian johtajat ja afrikkalaiset turvapaikkapakolaiset samaa käsittelyryhmää?

  Työperäinen maahanmuutto on aivan eri asia kuin turvapaikkapakolaisuus.

  • joopajoo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos puhuttaisiin maahanmuuttajien sijaan jostain tarkemmin määritellystä ryhmästä kuten vaikkapa somaleista, olisi se monen mielestä vielä suurempaa rasismia. Eli vaikea olla täsmällisempi suomalaisen yhteiskunnan sananvapaustilanne huomioon ottaen.

 • ats

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Samalla tavalla maahanmuuttajan on opittava, että tytön sukupuolielinten silpominen on rikos."

  Tämän lisäksi on kriminalisoitava poikien sukupuolielinten silpominen.

 • Strummer

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Somaliyhteisön jäseniä – sekä miehiä että naisia – on jo tullut esiin raiskaajia tuomitsemaan ja naisten itsemääräämisoikeutta puolustamaan. Heidän äänensä ei ole vain tahtonut kuulua lynkkausporukoiden älämölöltä.

  Toimittajalta ihmeellistä olkiukkoilua otsikosta lähtien. Julkisuudessa on ollut kaikkea muuta kuin hyssyttelyä. Entä missä toimittaja erottaa asennetta "antaa poikien raiskata"? Voisiko toimittaja perustaa bloginsa keskusteluasetelmia kommentoidessaan edes jossain määrin totuudelle, sen sijaan että omaksuu ns. maahanmuuttokriittisen olkiukkoilun sellaisenaan eli kirjoittaa puhdaan ideologisesta positiosta käsin?

  Optulan raportit toteavat rikollisuustilanteen, mutta myös sen, miten kyseenalaista on etsilä sille yksioikoista kulttuurista selittäjää (näin myös vuotta 2014 koskevassa). Ne myös varoittavat yleistämisestä. Raporteissa (esim. vuotta 2012 koskien) mietitään pitkällsesti myös keinoja, joilla asiaan voisi puuttua.

 • edelleen järkyttynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt on pari somalinaista ollut julkisuudessa irtisanoutumassa kyseisestä hirveästä rikoksesta, mutta ne somalimiehet, mitä mieltä te olette?

 • taaskosemeniraiskaamaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä otsikko, vaikka asia ei olekaan mikään hauska sinänsä.

 • karra

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksei voida tehdä puolueetonta tutkimusta, mamujen aiheuttamista kustannuksista. Sosiaalikulut, rikoskustannukset, sairauskulujen maksu, suomeen leviää uusia tauteja. Saisi objektiivisen kuvan maahanmuuton järkevyydestä, olisiko kuitenkin viisainta auttaa ihmisiä omissa maissaan ja kulttuureissaan.

  • Kaikki kärsivät pakolaisuudest

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maassa on hätä ja avuntarvitsijoita on miljoonia. Tilanne on epävakaa ja hallitsematon. Mitä tekevät länsimaat? Ottavat muutamia satoja tai tuhansia pakolaisia kauas, aivan toiseen kulttuuripiiriin. Unohtuu täysin lähtömaan ongelmat ja ne miljoonat ihmiset ja nälkäiset lapset. Muutaman tuhannen ihmisen auttaminen ei kokonaisukuvaa ratkaise, vaan lakaisee sen unohduksiin.

   Pakolaisuus on omatunnon puhtaaksi pesemistä ja itsensä huijaamista sekä tilanteen entisestään pahentamista. Pitäisi kiinnittää huomio perussyyhyn eli lähtömaan ongelmiin eikä lillukan varsiin. Lisäksi on väärin kaikkia kohtaan ottaa kaukaisesta kulttuurista pakolaisia, elämä ja ilmasto sekä ihmiset ovat tyystin erilaisia. EI kukaan siihen aidosti voi sopeutua. Pakolaiset, jotka ovat täällä, ovat meidän ystäviämme ja pitää saada osaksi yhteiskuntaa. Mutta pakolaisten ottaminen jatkossa lopetettava, koska se ylläpitää ongelmia ja pakolaisuutta.

  • Avarakatseisuutta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kai sitä voisi, mutta ei ilman vertailupohjaa. Mitkä ovat kantaväestön kustannukset? Kannattaako poikkeustapauksista tehdä koko (maahanmuuttaja)väestöä koskevia yleistyksiä? Kas kun suomalainenkin on kallis eläin suomalaiselle yhteiskunnalle. Jo jokaisen lapsen koulutus maksaa kymmeniä tuhansia euroja, tutkintojen karttuessa jopa yli 100 000 euroa. Ja muut kulut päälle. Jos tänne saadaan työikäisiä aikuisia ja eritoten valmiita ammattilaisia, jotka ovat halukkaita tulemaan ja jotka suomalaiset ottavat avosylin osaksi yhteiskuntaa, veropankki voi kasvaa ilman näitä alkusatsauksia. Tauteja? Monipuolisempi perimäpohjahan pikemminkin vähentää kansantauteja. Kaikki voivat varmasti yhtyä siihen, että Suomessa vallitsee eläkepommi. Se ei ainakaan korjaannu sulkeutumalla, mistä Suomea sulkeutuneempi ja homogeenisempi Japani on huomionarvoinen ennakkotapaus: "Japani on maailman nopeiten vanheneva maa. -- Vuonna 2013 Japanin velka oli bruttokansantuotteeseen suhteutettuna maailman suurin. (Wiki)

  • Kaikki kärsivät pakolaisuudest

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Avarakatseisuutta-nimimerkille vastaan. Jos otamme vain koulutettuja pakolaisia, huononee lähtömaan tilanne entisestään, kaikkein kyvykkäimmät karsiutuvat. Juuri ne ihmiset, joita lähtömaassa tarvittaisiin rauhan rakentamiseen: ongelmat vain pahenevat. Jos otamme myös sairaita, vanhuksia ja lapsia, kouluttamattomia, huoltosuhteemme vain huononee. Tietyt etniset ryhmät eivät työllisty. On pakolaisuus siis kaikinpuolin haitaksi jokaiselle ja vie huomion ja ratkaisun lähtömaan ongelmista ja täten pakolaisuutta tukevat ovat oikeastaan pahan alku ja pahimpia ongelman ylläpitäjiä. Kokonaisuus ei valkene kun juututaan aivan pieniin asioihin kuten kotoutumiseen, kulttuurin ymmärrykseen, rasisimiin yms. eikä keskitytä perusongelmiin.

   Olen samaa mieltä eläkepommista. Pitäisi rajusti tukea suomalaisten syntyvyyden lisäystä: äitiys- ja isyysraha ylös, lapsilisät ylös, työssäkäynnin helpottaminen perheellisille! Nuoret suomalaiset naiset lisääntykää!

  • Anna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Kaikki kärsivät pakolaisuudesta": Olet kyllä aika hukassa näkemystesi kassa! Yli 80% maailman pakolaisista on kotimaassaan tai naapurimaissa odottamassa tilanteen paranemista. Vain pieni osa heistä tulee Eurooppaan, ja na jotka tulevat, ovat usein sellaisessa tilanteessa, etteivät enää yksinkertaisesti olla pakolaisleirillä. He pakenevat sotaa tai vainoa. Tietenkään pakolaisten ottaminen toiseen maahan ei lopeta sotaa, mutta toki se pelastaa satoja tuhansia ihmishenkiä joka vuosi.

   Ruotsi otti toisen maailmansodan aikana yli 70 000 pakolaista Suomesta. Oliko se sinusta vain "omantunnon puhtaaksi pesemistä"? Minä ainakin olen tästä erittäin kiitollinen ja uskon, että hyöty ei ollut mitään marginaalista ruotsalaisten omantunnon puhdistamista.

 • Isoäiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä oli kyllä toimituksellinen floppi.

  Ensinnäkin KUKAAN ei ole ollut hyssyttelemässä rikosta tai pyrkimässä "laimentamaan". Se on "maahanmuuttokriittisten" retorinen temppu jota on käytetty ilmeisen menestyksekkäästi.

  Toisekseen toimittaja ei ilmeisesti ole koskaan tavannut somaliyhteisön naisia.

  Kolmannekseen somaliyhteisö ei ole ollut hyväksymässä mitään rikoksia katolisen kirkon pedofilia-järjestelemän tapaan. Päinvastoin, somaliyhteisön monet jäsenet työskentenkevät sosiaali-, terveys-, ja nuorisopuolella, tukemassa kaikkia suomalaisia.

  Menen tänä iltana taas opiskelemaan somalinuorten kanssa. Kiitos toimittajan ja hänen kaltaistensa, jotka ovat menneet "maahanmuuttokriitisten" retoriseen retkuun, myös somalinaiset ovat nyt uhkausten kohteena, kuten eilen YLE kertoi.

  Ymmärrän että tarkoitus toimittajalla oli ehkä hyvä, mutta toivon totisesti, että taustatyö sekä somalien että naisiin kohdistuvan väkivallan eteen tehndyn työn osalta olisi tehty edes alkeellisella tavalla.

 • YTM

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Raiskauksista vain 25 % tulee poliisi tietoon (Poliisibarometri 2014), on myös esitetty, että luku olisi seksuaalirikoksissa 10 %. Näin ollen vähintään 75 % tästä rikollislajista on pimennossa. Siitä, että syntymämaan perusteella lajitellen joidenkin maiden kansalaisia on enemmän raiskauksesta tuomittujen joukossa, ei voi ilman perusteluita vetää sitä johtopäätöstä, että kyseisissä maissa syntyneet tekevät näitä rikoksia tavallista enemmän (koska voidaan tutkia vain 25 % ilmiöstä). On täysin mahdollista, että raiskaukseen syyllistyvien syntymämaat suhteessa heidän osuuteensa Suomen väestöstä tasoittuisivat, jos tietäisimme, kuka tekee ne raiskaukset, joita ei ilmoiteta poliisille. On viiteitä siitä, että suurin osa seksuaalisesta väkivallasta on tuttujen tekemää. Olisi hyvä, että Ylen jutussa huomattaisiin mainita tämä asia, ei esitettäisi väitettä, jolla ei ole pohjaa. Tämä olisi hyvä oikaista.

  • Possu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Asiallinen kommentti. Olen joskus lukenut poliisin arvioita siitä, että tyypillinen suomalainen raiskaus tapahtuu humalassa lähipiirissä yksityisasunnossa, ja jää yleensä pimentoon, kun taas näyttävämmät julkisissa paikoissa tapahtuvat tuntemattomien raiskaukset ovat maahanmuuttajille tyypillisempiä ja ne raportoidaan yleensä poliisille. Tavalliseen tapaansa Helin pyrkii ratsastamaan suosituimman mielipiteen aallonharjalla, ja nyt kuuluu syyllistää kaikki somalit, ja sen toimittaja Helin myös tekee. Kannattaa kuitenkin kysyä, onko tämä somekeskustelu aiheesta ollut tasapuolista ja reilua? Onko se parhaalla tavalla auttanut raiskattuja? Suurin osa raiskaajista on kuitenkin suomalaisia.

  • tilastot

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Todennäköisesti suhdeluku saattaisi olla vieläkin synkempi, sillä muslimiyhteisöissä varmasti tapahtuu raiskauksia myös kodin seinien sisäpuolella, mutta musliminaisen, mahdollisesti miehensä tuloista riippuvaisen kieltä osaamattoman henkilön, on vieläkin vaikeampi saada oikeutta kuin suomalaisen lähisuhdeväkivallan uhrin.

  • Pate

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suurin osa raiskaajista on kuitenkin suomalaisia, sanot. Tarkoitatko siis, että näihin maahanmuuttajien tekemiin joukkoraiskauksiin ei kannata puuttua, koska suomalaisetkin raiskaavat. Voidaanko tätä asiaa siis alkaa selvittämään vasta sen jälkeen, kun suomalaiset ovat ensin lopettaneet kaikki raiskaukset tai ehkä kaikkien rikosten tekemisen?

   Sitä paitsi on minusta jotenkin vähän eri juttu, että on yhdessä päätetty lähteä ryyppäämään ja sitten on eri mieltä siitä, perustuiko seksi vapaaehtoisuuten kuin tämä viiden vieraan miehen puskassa suorittama joukkoraiskaus. Minä näen tapaukset hieman eri tasoisina, vaikka molemmat ovat ikäviä.

  • Rasvari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olet siis vakuuttunut siitä, että piiloon jääviä lähipiiriraiskauksia ei tapahdu muualla kuin suomalaisten keskuudessa?

   Logiikalla ajateltuna pelkästään naisten asema monessa muussa kulttuurissa antaa syyn uskoa jotakin muuta.

  • Kulttuuriero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Islamilaisessa kulttuurissa ei edes tunnusteta sellaista ilmiötä kuin raiskaus avioliitossa ja vaimoa saa Koraanin mukaan kohtuudella myös kurittaa. Joissain Euroopan maissa, kuten Ruotsissa ja Briteissä, on piilokameran avulla kuvattu, kun vanhoillisemmat imaamit ovat vähätelleet perheväkivaltaa. Ja muutenkin raiskaus vaatii islamin mukaan neljä todistajaa tai uhria uhkaa rangaistus aviorikoksesta. Enpä siis usko, että musliminainen kovin helposti ilmoittaisi tulleensa raiskatuksi ainakaan silloin, jos tekijänä on toinen muslimi tai teko tapahtuu perhepiirissä.

  • YTM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mikään mutu-arvio ei kuitenkaan oikeuta väittämään tilastojen perusteella muuta, kuin ne oikeasti kertovat. Mielestäni se, mihin kannattaisi keskittyä, on se, miksi seksuaalirikoksista saa niin harvoin tuomion ja miksi naiset vaikenevat. Sen sijaan jo tässäkin ketjussa on erotettu toisistaan ns. puskaraiskaus ja ns. jatkoraiskaus. Raiskauksista tuomitaan joitakin kymmeniä ulkomaalaisia vuosittain. Jokainen tilastotietoutta ymmärtävä käsittää, ettei määrästä voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, kun 1-2 henkilöä riittävät keikauttamaan prosenttilukuja.

 • Täyttä asiaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuri noin asia kuuluisi hoitaa, kiitos Sarille selkeyttävästä ja todellisuudentajua puolustavasta tekstistä! Ironista vain että täysin vastaavanlaiset huomiot ovat Halla-ahon esittäminä synnyttäneet ties mitä hurmospaniikkikohtauksia mediassa ja päättäjissä. Onko siis sirkuksen alkamista odotettavissa nytkin?

 • asioista niiden oikeilla nimil

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa, että yle puuttuu tähän asiaan. Jopa yllättävän rohkea teksti. Tuntuu, että yle on ollut aiemmin pahimpia hyssyttelijöitä näissä asioissa.

 • Rhyl

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä artikkeli täällä. Maahanmuuttajien raiskaustilastot ovat kylmää faktaa, mutta löytyykö sille mitään perusteluja, että merkittävä osa maahanmuuttajista tekevät kolmea työtä. Vai onko kyseessä vain pelkkä keksitty seivaus ettei nyt leimaannuta rasistiseksi?

 • tant

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  http://news.sky.com/story/1211282/rape-in-somalia-is-normal-hrw-report-finds

 • Hys Hys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse antaisit poikia ympärileikata? Niinhän kirjoitit.

  • Ilkeä kyynikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tietysti. Sehän on vanha ja u s k o n n o l l i n e n tapa, eihän sellaista kehtaa eikä sovi kieltää, kieltäminen on antisemitismiä ja natsismia...

 • Oikeat mittasuhteet

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sari Helinin artikkeli Hys, Hys antaa poikien raiskata korjaa vähän, mutta ei kokonaan eilisaamun maahanmuuttajanaisen järkyttävää esiintymistä raiskaajien puolestapuhujana Ylen aamuteeveessä. Sanna Ukkola kyseli naisen vointia ja muuta kaikkea, mutta missä on se oikea uhri, missä hänen oikeutensa, missä hänen tulevaisuutensa ja ennen kaikkea missä ovat hänen puolustajansa. Mielestäni kyseiset joukkoraiskauksen tehneet miehet pitää palauttaa alkuperämaahansa, mikä voi olla myös ainoa keino ylläpitää kunnollisten maahanmuuttajien imagoa Suomessa.

 • Pekko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt kyllä hiukan yllätyin: Ylellä blogi, jossa ei kierrellä ja vältellä näiden parin maahanmuuttajaryhmän ongelmaa. Kiusallisen usein vain vähän radikaalimmat ja helposti jollakin tapaa hörhöiksi tai ääriajatukselliseksi helposti leimattavat foorumit uskaltavat ottaa puheeksi ilmeisen ongelman ja surimmat uutiskanavat lakaisevat sen maton alle välttämällä viimeiseen asti etniseen taustaan puuttumista rasismisyytteiden pelossa. Tilastot kuitenkin kertovat karua kieltään kuten blogiaa todetaan: Korkein raiskausrikollisuustaso oli Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneillä miehillä, 17-kertainen syntyperäisiin suomalaisiin nähden. Meillä on ongelma, ja tässä luen myös näistä taustoista Suomeen muuttaneet meihin, eikä se häviä asian kokonaan kiistämällä vaan se täytyy tunnustaa, siitä täytyy voida puhua kiihkottomasti ja sille täytyy tehdä jotain. Ongelma myös on suurin niillä, jotka ovat vaarassa saada leiman toiseten tekemisten mukaan ja erityisesti heidän kannattaisi nyt olla aktiivisia.

 • kiitos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihdoinkin ylelläkin saadaan aiheesta keskustelua!On törkeää,että aina leimataan suoraan rasistiksi jos haluaa puhua esim siitä että väkivaltarikokset ja raiskaukset ovat yleisempiä maahanmuuttajien ja pakolaisten joukossa.Sehän kertoo sen että kaikki ei ole hyvin,he eivät ole sopeutuneet,heillä voi olla päihdeongelmia,työttömyyttä,mielenterveysongelmia jne.Ja asiasta hiljeneminen ei auta!Tilanne voi kohta olla yhtä paha kuin Ruotsiss,jossa poliisi on jo neuvonut naisia pysymään yöllä sisätiloissa eikä liikkumaan yksin ulkona.

 • niin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtaosin ihan asiaa, mutta kuka ja missä yrittää parantaa rikosta hyssyttelemällä tai laimentaa tekoa maahanmuuttajarauhan nimissä? Rikos on tapahtunut, siitä on uutisoitu ja meillä on poliisi ja oikeuslaitos jotka hoitavat asian loppuun. Eikö näiltä osin ole tilanne ihan kunnossa?

  Mitä tulee mahdollisten vastaavien rikosten ehkäisyyn tulevaisuudessa, hyvin tuotiin esiin somaliyhteisön vastuu sitoutua Suomen lakeihin, mutta ei kai se ole ainoa keino? (Joukkoraiskaus ei toki taida missään ollakaan laillista, että sikäli kyse on ihan universaaleihin arvoihin sitoutumisesta.)

  Entä mikä on meidän vastuumme siinä, että maahanmuuttajat näkevät omaksi edukseen toimia yhteisen yhteiskuntamme hyväksi? Toimettomat, hyljeksityt, näköalattomat nuoret miehet ovat aina ja kaikkialla olleet uhka yhteiskuntarauhalle. Tästä näkökulmasta esim. kesäduuniin tarjoaminen maahanmuuttajanuorelle (tai kenelle tahansa nuorelle) on jengiväkivaltaa ehkäisevä teko.

 • Asiasta asiallisesti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Keskustelu on mielestäni aiheellinen. Etnisiä yhteisöjä puolustetaan usein sanomalla, ettei yhteisö ole vastuussa yksittäisten jäsentensä tekemistä rikoksista. Kuitenkin tilastojen mukaan on selvää, että joissakin rikosryhmissä jokin etninen ryhmä on räikeästi yliedustettuna (kuten luultavasti myös kantasuomalaiset kännipuukotuksissa). Silloin on täysin aiheellista ja oikeastaan välttämätöntä keskustella siitä mistä ilmiö johtuu ja miten sitä voitaisiin hillitä.

  Itse olen lain kanssa hieman erimieltä myös aihetta sivuavasta asiasta, etnisestä profiloinnista, joka mielestäni on tietyissä tilanteissa erittäin hyvin perusteltua, vaikka se tulkitaan rasismiksi. Jos tilastojen valossa on ihmisryhmä (etninen tai muu), joka suorittaa muita huomattavasti enemmän esimerkiksi myymälävarkauksia, ei pitäisi olla mitään syytä syyttää myymäläetsiviä näiden ryhmien erityistarkkailusta. Oikeastaan se on heidän ammattitaitoaan. Toki ulospäin näkyvässä käytöksessä aina pitää muistaa syyttömyysoletus.

  • YTM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suuri osa kuolonkolareista ja vakavista onnettomuuksista tapahtuu ilta-aikaan nuorten miesten toimesta. Olisi johdonmukaista kannattaa ajokieltoa alle 25-vuotiaille miehille välillä 21-07.

 • Rohkeutta ja tekoja !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiasta on jo pari yksittäistä maahanmuuttajanaisen ulostuloa. Yksi oli, että älkää yleistäkö ja kantaväestökin raiskaa. Toinen moitti, että heihin on tapauksen jälkeen suhtauduttu epäluuloisesti ja jopa rasistisesti. Kumpikaan ei korostanut esim., että:

  1. Nainen on miehen kanssa tasa-arvoinen ja myös naisilla on täysi seksuaalinen itsemääräämisoikeus jopa avioliitossa. Seksuaalisen häirinnän ja väkivallan uhrit ovat aina syyttömiä ja tekijät syyllisiä.

  2. Jos raiskausten määrä on suhteessa 17 -kertainen, ryhmän kulttuuriiin on päässyt joku suomalaiseen yhteiskuntaan sopimaton valuvika, jonka korjaamiseksi pitää aktiivisesti suorittaa seuraavat koulutus-, ohjaus-, seuranta- tai rankaisutoimenpiteet: a, b, c, d,....

  Asian vierestä puhuminen loi naisista vain kuvan, että he joko pelkäävät tai jopa kunnioittavat enemmän omaa koodistoaan kuin kunnioittavat maan lakia. Tai sitten ihan aidosti mietitään vain sitä omaa (=väärää) kohtelua, joka hälystä nyt on seurannut.

 • Antero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erittäin hyvä kirjoitus. Näitä asioita hyssytellään ihan liikaa. Muutenkin vakavissa rikostapauksissa olisi hyvä, että rikoksentekijän kuva julkaistaisiin vaikkapa poliisin nettisivuilla. Raiskaustapaukset ovat tietysti aina vakavia rikoksia.

 • Faktat kuntoon, Helin!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei nyt Helinillä kuitenkaan ollut faktat hallussa. Esimerkiksi on yleinen harhaluulo, että ruotsin raiskaustilastot ovat Euroopan kärkeä. Ne ovat eurooppalaista keskitasoa. 2000-luvulla Ruotsi muutti raiskauksen määritelmää koskemaan erilaisia seksuaalisen hyväksikäytön muotoja (samankaltainen lainsäädäntö on vireillä meillä) Lisäksi poliisille pitää nykyään tehdä esim. jokaisesta erillisestä avioliitosta tapahtuneesta raiskausesta erillinen ilmoitus, esimerkkinä on tullut tapauksia, joissa ilmoitus yhden henkilön kohdalla on noussut kolmeen sataan kirjattuun tapaukseen. Näiden muutosten jälkeen tilastot pompsahtivat Ruotsissa. Ja ei ole tarkoitus hyssytellä raiskaajia. En vain pidä siitä, ettei perehdytä asiaan joista kirjoittaa. Kuuluisin Suomessa tapahtunut joukkoraiskaus on Inga Myllärin tapaus, joka tuskin olisi tullut hyssyttelyn takia tietoisuuteen, ellei Mylläri olisi kuollut. http://fi.wikipedia.org/wiki/Inga_Myll%C3%A4ri

 • Sari hyvä,

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kukaan ei oikeuta joukkoraiskauksia uskonnolla.

  Kukaan ei oikeuta joukkoraiskauksia jonkin muun kulttuurin tavoilla, kyllä se katsotaan kielletyksi teoksi kaikkialla, vaikka osa ihmisistä (myös suomalaisista) syyttääkin mieluummin uhria kuin tekijää.

  Kukaan ei hyssyttele tapahtunutta rikosta.

  Kukaan ei laimenna tekoa maahanmuuttajarauhan nimissä.

  Kukaan ei lakaise raiskatun traumaa maton alle. Yksittäiset idiootit tietenkin vähättelevät tapahtunutta niin kuin kaikkien väkivaltarikosten kohdalla - jostain syystä ihmisluontoon kuuluu uhrin syyttäminen. Ehkä se on tapa suojautua ajatukselta, että sama voisi joskus kohdata itseä.

  Sen sijaan somaliyhteisö ei uskalla tulla esiin, koska heidän päälleen syljetään siksi että muutama heidän joukostaan on mätiä. Tämän toteaminen ei ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa, että raiskaaminen on väärin ja joukkoraiskaus erityisen julma muoto raiskauksesta.

  • Kulttuurieroja on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suosittelen tutustumaan islamiin hiukan laajemmin - ja yleensä muslimikulttuuriin ja ns. vääräuskoisten asemaan muslimikulttuurissa. Myös eri valtioiden osalta on hyvä tutustua naisten asemaan.

  • juuh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tarkistapa koraania. Kyllä sieltä löydät raiskauksille perusteet.

   Tämän jälkeen sovellat logiikkaa ongelmaan: Onko todellakin mielestäsi jotenkin outoa, että ihmiset, jotka uskovat naisten olevan alempia otuksia pitävät naisia alempina otuksina?

  • Maallikon paha lukea Koraania

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Koraanin tulkitsemiseen tarvitaa aika paljon taitoa ja jopa kirjaan perehtyneet ovat tulkinnoista eri mieltä. Maallikon, erityisesti ei-muslimin on paha mennnä "tarkistamaan" mitään Koraanista, jos ei omaa mitään tietoa kirjoitusten taustasta. Kielikin on 1400 vuotta vanhaa. Yritäpä siinä sitten tulkita. Lähde: puolet suvusta muslimeja , itse en ole

 • Tertsi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen itse nuorena joutunut kolmen nuoren miehen tekemään hyväksikäyttöön, he tosin olivat suomalaisia. Se häpeä joka on seurana loppuelämän, on raastavaa, siitä ei koskaan pääse yli. Olkoon kyse ihonväristä huolimatta, on tekona niin paha, että siitä tulisi rangaista. En ymmärrä miksi ihmisiä ei tuomita näistä teoista!!

 • jkd

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Somalikavereilta julkinen anteeksipyyntö uhrilta välittömästi. Myös Somaliyhteisö voi alkaa opettelemaan sivistysvaltion tapoja ja koulia myös nuoria. Anteeksipyyntöä myös Yhteisöltä kaivataan. Toisaalta jos ei asenne yhteisöltä muutu tai teot hyväksytään, niin onko syytä harkita käännytystä?...Ryhtiä myös virkavallalle epäkohtien esiin tuomiseksi.

 • Muksis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus. Moni asia on lakaistu juuri tuon rasismi kortin vuoksi pois keskusteluista tai suut tukittu. Asioista pitää pystyä puhumaan ja kirjoittamaan ilman pelkoa rasismista ja antaa mahdollisuus selittää jos joku asian niin ottaa. Milloin siitä että huomautetaan jonkun tekevän väärin tullut moitittava asia? Aivan sama mikä ihonväri ja kansalaisuus,väärin tehty on väärin, hyssyttely ei sitä muuta, ei henkilön käytöstä eikä estä että asia tapahtuu uudelleen.

 • Pirjo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näenkö oikein ? Näköjään, iso kiitos kirjoittajalle

 • Piste.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerrankin luen asiallista tekstiä ylen sivulta.

 • Järki käteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Somaliassa on noin 10 miljoonaa asukasta, joista vuosittain noin 250 henkilölle myönnetään turvapaikka Suomesta. Jokainen omilla aivoilla ajatteleva ymmärtää, että tämä 250 henkilöä on mitättömän pieni luku kokonaismäärästä eikä sen avulla mitenkään merkittävästi paranneta somalialaisten elinoloja tällä maapallolla. Seurauksena on vain 250 epäonnekasta uutta henkilöä vuosittain vaeltelemassa ympäristössä, minne he eivät mitenkään kuulu tai sopeudu. Heidän paha olo näkyy sitten näissä rikosluvuissa ja muissa sosiaalissa ongelmissa. Lopettakaa heti järjetön maahanmuuttopolitiikka, joka aiheuttaa vaan pahaa oloa sekä muuttajille ja kantaväestölle.

  • Apua useammalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja kun somalidiasporan yksi pääsyy on köyhyys, niin samalla summalla voitaisiin auttaa paljon useampia Somaliassa.

 • varsinainen ongelma on...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  se että suomalainen oikeuskäytäntö kohtelee silkkihansikkain kaikkia raiskaajia, väriin ja alkuperään katsomatta. ihan kantasuomalaisetkin saa raiskata rauhassa kun vankilarangaistuksen on niin lyhyitä. jos sekä suomalaiset että somalit saataisiin linnaan kymmeneksi vuodeksi niin tätä asiaa katsottaisiin eri tavalla

 • Sidekiq

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Samalla tavalla maahanmuuttajan on opittava, että tytön sukupuolielinten silpominen on rikos."

  Mutta poikien sukupuolielinten silpominen on aivan hyväksyttävää.

 • pikku-Harri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei poliitikot: Miksi Suomessa ei saa puhua enää asioista niiden oikeilla nimillä? Jos oikeuslaitosten raiskausrikoksista tuomitsemien rikollisten ryhmässä joillakin paikkakunnilla n. 80% on maahanmuuttajataustaisia niin eikö se kerro liian suuresta kulttuurierosta ja sopeutumattomuudesta?

  Jos maahanmuuttajan kulttuurissa nainen on kaikkien yhteistä omaisuutta jota saa kohdella kuin elukkaa niin eikö sellaisen kulttuurin leviäminen tänne tulisi estää kaikin keinoin?

  Minun mielestäni pitää estää ja toimin sen mukaan. Yksikään maahanmuuttaja ei saa sympatiaa minulta missään asiassa.

  • Teinsen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Anteeksi nyt vain, Harri. Maahanmuuttajista puhuminen könttänä on tyhmää ja erityisesti ajatteleminen, että "maahanmuuttajat" sitä tai tätä.

   Tässä on kyse somaleista, miten tähän liittyvät venäläiset ja virolaiset tai kaikki muut keskenään erilaiset ryhmät eli ylivoimainen enemmistö maahanmuuttajista?

   Kannatan itse työperäistä maahanmuuttoa siten, että saadaan puuttuvaa ammattitaitoa niille muutamalle alalle, joihin kotimaan työttömät eivät riitä. Tässä on haittapuolena lähtömaan osalta aivovuoto, vaikka Suomi näin saisikin osaamista.

   Sensijaan suhtaudun suurella varauksella nykyisenkaltaiseen humanitaariseen maahanmuuttoon, esimerkiksi juuri somaleiden vaillinaisen kotoutumisen takia. Suurimmat syyt epäonnistumiseen tässä ovat idioottimainen kulttuurirelativismi ja islamin huonojen puolien hyssyttely, ei niinkään itse somalit.

   Jos heti alkuun olisi kerrottu laajasti skandinaavisten maiden naisten erikoisesta (yleismaailmallisesti) asemasta ja tasa-arvosta lepsuilun sijaan...

 • King Kai

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitoksia Ylelle selkärankaisuudesta.

 • Sari B

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus. Ehkä linjanmuutos yleisradiolta? Jos on, niin oikein teette.

  En ole persu, enkä koskaan tule olemaan, mutta pakko vähän ironisesti arvioida, että jos muuan J H-A olisi vuosi sitten tällaisen kirjoittanut, niin raastupaan olisi joutunut.

 • Lennu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Seuravan kerran kun suomalainen nainen raiskataan, toivon, että suomalaiset miehet tulevat esiin ja tuomitsevat raiskauksen. Oiken porukalla. Ja miksei suomalaiset naisetkin.

  Muuten olen samaa mieltä: hyssyttely ei auta ketään.

 • Pekka Kaukalossa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  YLE voisi vielä selventää, miten tehdään KOLMEA työtä vuorotta? Itse teen vuorotyötä ja jos tekisin kolmea vuorotyötä en ehtisi nukkua missään välissä. No olenkin vain laiska kantasuomalainen ja tarvitsen unta.

  • Tri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ehkäpä "kolmea työtä vuorotta" tarkoittaa tässä yhteydessä kolmea työtä ilman vuoroja. Jos ei ole työvuoroja ollenkaan, silloin lepää 24/7!

 • hys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jollei junassa olisi ollut niin paljon ahdistelun nähneitä, hs olisi jättänyt mainitsematta maahanmuuttotaustan. Se on hyssyttelyä, todisteet löytyy netistä! Hyvä Sari, eilinen aamutv:n somalihaastattelu oli kauheaa katsottavaa.

 • Painavaa asiaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerrankin asiallista ja totuudenmukaista juttua, valitettavasti Islamin oppi on niin syvään juurrutettu näihin muslimi raiskaajiin että sen kitkeminen on lähes mahdotonta, sen näkee esim; Ruotsin ja Brittien tilanteesta.

  Ainut vaihtoehto asian korjaamiseksi on olla ottamatta muslimi maahanmuuttajia afrikasta ja Lähi-idästä, samoin täällä jo olevat musut pitäisi kotiuttaa pikavauhtia.

  On ilmiselvää että maahanmuutto politiikassa on jotain pahasti vialla kun tänne otetaan parhaassa työ/taistelu iässä olevia nuoria miehiä joiden pitäisi olla omassa maassaan puolustamassa ja elättämässä perheitään, missä heikoimmassa asemassa olevat naiset ja lapset ?

  Suomalaiset eivät halua näitä notkujia tänne, heille ei ole töitä eivätkä he sopeudu, on vain poliittinen kysymys otetaanko, tulijoita on miljoonia, kuinka paljon Suomalainen duunari haluaa näitä elättää?

  Yksi somali maksaa yhden miljoonan, eikö nämä rahat pitäisi käyttää vaikka Suomalaisten vanhusten olojen parantamiseen?

  • Kulttuurierot huomioon

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Itsekin olisin valmis tuomaan Suomeen jopa kokonaisia kyliä vainottuja kristittyjä Syyriasta ja Irakista, mutta en muslimeja, koska en vain rehellisesti sanottuna usko integroitumiseen kokonaisuutena liian suurien kulttuurierojen takia, vaikka jotkut muslimit toki integroituisivatkin. Ihan koko Euroopassa on nähtävissä, että muslimien integroituminen on haasteellista ja ei edes ole oikein pakottaa muslimeita luopumaan omasta kulttuuristaan.

   Arabi- ja muiden muslimimaiden pitäisi ottaa suurempaa vastuuta muslimipakolaisista. Esimerkiksi ökyrikkaat öljyvaltiot eivät kaiketi ole ottaneet koskaan vastaan yhtäkään YK:n kiintiöpakolaista? Ihmisen on kuitenkin parempi elää maassa, jossa hänen kulttuuriaan ja uskontoaan arvostetaan kaikin puolin, se pitäisi jo pikku hiljaa tunnustaa tässä monikulttuurihuumassakin. Suomikin voisi rahoittaa muslimipakolaisten elämistä myös jossakin toisessa muslimimaassa, ainakin avustaa siinä alussa - esim. Indonesiankin kaltaisissa muslimimaissa.

  • Kokemusta on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juurikin näin. Nyt kun Suomessa työttömyys vain kasvaa, on selvää ettei maahanmuutajille ainakaan löydy töitä vaan he jäävät yhteiskunnan elätettäviksi. Kun sitten mamunuorilla ei ole töitä ja tekemistä ja he huomaavat kuuluvansa köyhälistöön, alkaa ongelmat (raiskaukset, ryöstöt, jengitappelut) tulla esiin. Kun suomalaiset nuoret naiset eivät heistä kiinnostu, he ottavat väkisin. Ongelma poistuu parhaiten siten ettei Suomeen oteta joutoväkeä/tänne sopeutumatonta porukkaa.

  • Vahanukke

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä kommentti.Suomalaisista 95%samaa mieltä.

  • Kuolemantuomio

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Koraanin mukaan raiskauksesta seuraa kuolemantuomio. Mikä vika tässä on? Se on islamin mukainen laki - ettekö haluakaan kovia rangaistuksia?

 • Riittämättömät tuomiot syynä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oleellisin asia koko asiassa on se että Suomessa raiskauksia ei tuomita riittävän selkeästi julkisesti,mutta vielä vähemmän OIkEUDESSA!Ehdolliset,sakot tai yhdyskuntapalvelu ovat täysin riittämättömiä rangaistuksia.Naiset ja lapset ovat seksuaalirikosten uhreina lainsujattomia.Miksi tätä yksinkertaista asiaa ei kukaan tajua?On näyttöä että jopa asuntomurrot vähenivät kun rangaistuksia kovennettiin.Ovat naiset ja lapset omaisuuttakin vähempiarvoisia rikoksen kohdatessa?Vankeus on pelote ja osoitus siitä että rikos on vakava ja sillä on myös senmukaiset seuraukset!

  • Lepsu laintulkinta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Liian pienet tuomiot myös ruokkivat somevihaa, kostonhalua ja jopa rasismia, kun ihmiset tietävät, että rangaistus on täysin olematon - ehdonalainen on rikollisille sama kuin ei mitään tuomiota. Eikä moni raiskauksen uhrikaan ilmoita poliisille, kun tietää, ettei siitä mitään seuraa. Ainakin törkeissä raiskauksissa ja lastenraiskauksissa - pitäisi antaa paljon isompia tuomioita - lain salliman rangaistusasteikon yläpäätä todellakin pitäisi käyttää ja sitten uutisoida asiasta.

 • adomizer

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitenkäs se miesten sukupuolielinten silpominen? Aika sairas tapa mutta ei siihen kukaan puutu.

 • Rasisti Helin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaaralllisinta Sarin Helinin nationaalisessa ajattelussa on, että hän nostaa suomalaisen ja pohjoismaalaisen ihmisyyden korkeammaksi kuin esim. aasialaisen. Hänen kirjoituksensa sisään rakennettu viesti on, että meillä Suomessa ollaan sivistyneitä verrattuna esim. Intiaan, jossa naisia raiskataan mennen tullen. Todellisuudessa sivistymättömyyttä osoittaa Sari Helin itse, sillä Intiassa raiskataan suhteellisesti huomattavasti vähemmän kuin Suomessa. Eli todellisuudessa Intia on paljon kehittyneempi kansakunta kuin Suomi.

  • Realist Helin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olisiko sinulla tilastoa väitteesi tueksi? Englantilainen dokumentti todisti juuri hiljattain, kuinka raiskauksia ei pidetä minkäänlaisina rikoksina Intiassa.

 • kuusikymppinen täti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oli ilo kuulla kuntosalilla suomalaisten nuorten miesten kommentteja aiheesta. He tuomitsivat voimallisesti tällaiset ulkomaalaistaustaisten poikien joukkoraiskaukset! "Ei muuta kuin nimet ja kuvat julkaistava kiinnisaamisen yhteydessä", niin eiköhän ala vaikuttaa, etteivät halua tällaista julkisuutta muutkaan sen jälkeen!!! Näinhän toimittiin suomessakin joskus.

  Olen heidän kanssaan täysin samaa mieltä!

 • Ohhoh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmettelen todella että tämä on Ylen sivuilla. Tämä on ihan sitä samaa kuraa mitä Suomen vihapuheilmastossa heitellään tuosta noin vain – ja joka johtaa askel kerrallaan pahempaan asenneilmastoon.

  • Mikki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   aika uskomaton kommentti: maahanmuuttajataustaisten rikoksista ei siis saisi puhua/kirjoittaa ääneen/julkisesti?

  • Päinvastoin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Se vasta vihaa ihmisyyttä vastaan onkin, jos raiskauksia puolustellaan ja vieläpä joukkoraiskauksia - ja vain sen takia, että tekijä on mamutaustainen.

 • Surullista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Väkivallantekijä tuhoaa itsensä sisältä päin. Raiskaajasta ei voi koskaan tulla hyvä puoliso, isä, vastuullinen toimija.

 • Aina helpoin tie?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Vaikka naisen koskemattomuus ei toki tyystin toteudu kantasuomalaisissakaan piireissä, ei se ole peruste sille, että maahanmuuttajaryhmät voivat toimia samoin tai ikävämmin." Niin, eipä tosiaan 'tyystin toteudu', sillä tyrmäävä enemmistö näistä rikoksistahan hoituu ihan kantasuomalaisten toimesta. Tulisiko kantasuomalaisten siis "oman, muiden syntyperäisten suomalaisten ja tilanteen rauhoittumisen kannalta tulla esiin ja asettua puolustamaan naisen oikeutta omaan tahtoonsa." Vai onko se vain niiden muiden velvollisuus, ottaa vastuuta asioista, joita eivät ole tehneet?

  Ei, rikoksia ei tule vähätellä. Syitä on hyvä pohtia ja vaikuttaa niihin syihin - esimerkiksi syrjäytyminen tuottaa rikosten määrän kasvua. Mitäpä tehdä siis syrjäytymisen välttämiseksi? Helpompaahan se on toki miettiä, että vaikkapa raiskaukset ovat maahanmuuttajien tekemiä ja että vika on jotenkin heissä. Typerää, mutta helpompaa.

  • Ei koske kaikkia mamuja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eivät kaikki mamuraiskaajat ole syrjäytyneitä. Eivätkä kaikki syrjäytyneet raiskaa, eivät mamut eivätkä suomalaiset.

   Ja esimerkiksi venäläiset kohtaavat rasismia myös, mutta silti suurin osa venäläisistä rikollisista on ulkomailta tulevia keikkailijoita. Mitä tulee mamujenkin raiskauksiin, niin kuten tekstissä lukee, niin yliedustus koskee lähinnä vain tiettyjä ryhmiä ja silloin on pohdittava myös kulttuurierojen vaikutusta asioihin. Asioihin on myös puututtava.

   Meillä on myös mamuryhmiä, jotka tekevät todennäkäisesti vähemmän rikoksia kuin suomalaiset ja ovat työllistyneetkin paremmin, eikä se on mistään väristä kiinni, sillä muistaakseni esim. kenialaisten työllisyysaste on suomalaisia korkeampi.

 • Paula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannatta lukea Alan Salehzadehin blogi-iltalehdesta: Maahanmuuttajasta...

  Maahanmuutto on positiivista, väärinkäytökset eivät

  http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/author/alansalehzadeh/

 • TeroH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Myöskään uskonto ei voi olla oikeutus naisen huonoon kohteluun."

  Koraanin mukaan naisen tietynlainen alistaminen on hyväksyttävää varsinkin, jos hän ei tunnusta samaa uskontoa. Tästä tulee hankala ongelma monille suomalaisille, koska olemme tottuneet hyväksymään muiden uskontojen edustajien tavat sellaisenaan, eikä niitä tulisi asettaa kyseenalaisiksi. Loukkaamme heidän vuosisataisia perinteitä vain siksi, että he sattuvat elämään tällä hetkellä suomessa. Todella radikaalia!

  • Aina helpoin tie?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Koraanin mukaan? Raamattu käskee yhtälailla syrjiä jne. Tulkintoja on monia, mutta niinhän niitä on Koraanissakin. Miten 'monille suomalaisille' 'tulee' ongelma, jos joku muukin uskonto yrittää sanella, miten kaikkien tulee elää? Vielä tänäkin päivänä meidän rakastava kristitty joukkomme yrittää syrjiä esimerkiksi homoseksuaaleja, koska heidän mielestään heidän jumalansa ei siitä pidä. Kohti sekulaaria yhteiskuntaa, kiitos. Ei islamilaista, ei kristillistä.

  • what

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miten niin olemme tottuneet hyväksymään eri uskonnot? Eikä olla. Suomalaisten vain ei ole tarvinnut kohdata pahemmin muita uskontoja.

 • Love Matters in Art

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  “After sunset, we live in fear of not coming out of our houses because we will be killed, raped or physically assaulted.”

  http://hado.org/wp-content/uploads/2014/03/Violence-in-the-Lives-of-Girls-and-Women-in-the-Somali-Republic-revised.docx

 • Eräs huomio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "On kaikkien osapuolten etu, että maahanmuuttaja omaksuu uuden kotimaansa tavat ja vaatii lapsiltaan niiden tapojen oppimista. Naisen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen on yksi tärkeä osa pohjoismaalaista elämäntapaa. Vaikka naisen koskemattomuus ei toki tyystin toteudu kantasuomalaisissakaan piireissä, ei se ole peruste sille, että maahanmuuttajaryhmät voivat toimia samoin tai ikävämmin."

  "Naisen koskemattomuus ei toki tyystin toteudu." Ei niin: EU:n selvityksen mukaan Suomi on kolmen EU-maan kärjessä naisiin kohdistuvassa väkivallassa. Enemmän naisiin kohdistuvaa väkivaltaa esiintyy vain Tanskassa ja Latviassa. Suomessa tapahtuneista tilastoiduista raiskauksista edelleen 2/3 ovat suomalaisten tekemiä. Näiden tilastojen kuvailua sillä, ettei "koskemattomuus tyystin toteudu", on valtavan ongelman lakaisua maton alle. Ongelman rajaaminen vain maahanmuuttajiin vähättelee ilmiön todellista laajuutta. Niin että hys, hys vaan.

  • Vertailukelpoisuus?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eri maiden tilastot eivät ole täysin vertailukelpoisia, sen tietää jokainen paljon matkustellut ja ulkomailla asunut. Suomessa vaikkapa perheväkivallaksi lasketaan hyvin lievätkin teot ja myös henkinen väkivalta, mutta kaikissa maissa ei ajatella samoin. Mutta toki kaikki väkivalta, lievä ja henkinenkin, on tuomittavaa! Tuskin juuri kukaan pitää tanskalaisiakaan erityisen väkivaltaisina, rehellisinä pikemminkin ja ovat kuitenkin tilastoissa suomalaisia väkivaltaisempia. Uskoo ken tahtoo.

 • nakki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä ja rohkea kirjoitus!

 • Lucifer Lappalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikähän mahti maailmassa uskaltaisi kieltää juutalaisilta poikien ympärileikkaamisen?

 • YTM

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tilastoa: joka seitsemäs poliisin tietoon tullut raiskaus johtaa tuomioon ja käräjille menneistä raiskauksista joka viides. Mistä tiedetään, että tuomittujen joukko todella edustaa yksi yhteen tekijöiden joukkoa?

  • T.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Luultavasti poliisin selvittämien raiskausrikosten tekijöiden joukko todella on etnisesti vinoutunut, ihan kuten nimim. YTM kirjoittaa.

   Kun huomataan, että raiskaus parisuhteessa on käsitteenä hyvin kulttuurisidonnainen, käytännössä tuntematon Euroopan ulkopuolella, voi hyvällä syyllä todella olettaa - kuten nimim. YTM ilmeisesti tekeekin - että Eurooppalaisen kulttuuripiirin ulkopuolelta tulevien on todella vaikea mieltää parisuhteessa tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa rikokseksi.

   Näin lienee syytä olettaa, että ei-eurooppalainen väestönosa on vielä rajummin yliedustettuna poliisille ilmoittamatta jäävien raiskausrikosten tekijöissä, kuin mitä tämä väestönosa on poliisille ilmoitetuissa rikoksissa.

   Kiitos nimim. YTM:lle tämän tilastovinouman osoittamisesta.

 • hämmentynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitäköhän on tämä hyssyttely, josta Helin ja muut puhuvat? Enpä muista, että olisi syntynyt yhtä kovaa kohua ja julkista lynkkausmielialaa yhdestäkään suomalaisten tekemästä raiskauksesta tai edes raiskausmurhasta, joka on vielä monta pykälää rajumpi rikos. Tämä rikollisiin suhtautuminen eri lailla etnisyydestä riippuen on sitä arkipäivän rasismia, johon Sari Helin nyt syyllistyy asettuessaan lynkkaussakin kärkijoukkoon. Tykkäyksiä ja jakoja hän varmaan saa, kuten lynkkaussakin johtajat aina.

  • jasu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyssyttely asian osalta ei todellakaan tarkoita ihmisten yleistä keskustelua vaan suurten medioiden hiljaisuutta mikä taas on omiaan nostamaan tämän surullisen kuuluisan someraivon. On moneen kertaan eri yhteyksissä todettu että internet lähes kaikissa ilmaisumuodoissaan saa ihmiset esittämään asiansa aggressiolla, jollaista ei kasvokkain käytävissä keskusteluissa esiinny. Suurten medioiden hyssyttelystä johtuen tämä keskustelupalstoilla ja somessa raivoaminen on pitkään ollut ainoaa asiasta käytävää keskustelua ja sitä on varmasti kiihdyttänyt entisestään se, että muuta keskustelua ei ole vaikka mitä ilmeisimmin useiden suomalaisten mielestä tulisi olla. Toivottavasti linja on muuttumaan päin ja myös asiallisilla foorumeilla otetaan tämä ongelma puheeksi.

  • Hiljaisuus?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Itsehän olen Ylen sivuilla lukemassa uutisen kommentteja. En koko asiasta tietäisi ilman uutisointia. Media on hiljaa? Seriously? Että siksi raivotaan, koska 'suuret mediat hyssyttelevät'? Mistä sinä tästä kuulit kaiken hyssyttelyn takaa?

   Sitä päivää odottaen, että esimerkiksi raiskauksen tapahtuessa raivottaisiin siitä, mitä uhrille on tehty, eikä ratsastettaisi tapauksella oman agendan eteen. Naisen kohtalo, yleensä kantasuomalaisen raiskaamana tai pieksämänä, ei paljon paina. Mutta annas olla, jos naisen satuttamisen hinnalla päästäänkin moittimaan noita muita! Kyllä silloin on se tärkeää. Kyllä pitäisi oikein häätää nuo pahat, erit, jotka näitä (myös) tekevät.

   Entä jos 'me' olisivat rehelliset ihmiset ja 'he' olisivat rikolliset? Ei suomalaiset (rehelliset ja rikolliset) 'meinä' ja maahanmuuttajat (rehelliset ja rikolliset) 'heinä'. Ai niin, mutta silloin joutuisimmekin oikeasti itsekin tekemään jotain. Eihän se käy.

 • Onko hyssyttelyä,

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jos vastustaa kollektiivista syyllistämistä? Onko hyssyttelyä, jos ei halua yllyttää somessa parhaillaan riehuvaa muslimi/somalivihaa?

  Sari, elät jossain toisessa todellisuudessa. Ideaalimaailmassa todella voisi käydä asiallista keskustelua kulttuurieroista ja naisen aseman kunnioituksen puutteista.

  Käytännössä sitä ei voi asiallisesti käydä, koska varsinkin näin vaalien alla tietty eräs poliittinen puolue kannattajineen vetää asiasta välittömästi johtopäätöksen, että kaikkien maahanmuuttajien pääsyä Suomeen on rajoitettava.

  Siis kaikkien, riippumatta siitä, ovatko he syyllistyneet ikinä missään rikoksiin.

  Entäpä, jos suhtautuisimmekin asiaan niin päin, että maahanmuuttoa pitää vapauttaa, mutta kotouttamista tehostaa. No, tämä lienee myös utopistinen ajatusleikki tässä tilanteessa.

  Tässä vastenmielisessä rikosdraamassa tosiaan on suurin kärsijä sen uhri. Mutta aivan yhtä lailla viattomia kärsijöitä ovat nyt Suomen somalit, joita kokonaisuudessaan luokitellaan negatiivisin määrein.

  • Per Us

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos viittaat persuihin, ei siellä olla kieltämässä maahanmuuttoa kokonaan, vaan ainoastaan halutaan estää _haitallinen_ maahanmuutto tekemällä järkevää _maahanmuuttopolitiikkaa_.

   Varsinkin vaalien alla tämä olkiukkoilu tuntuu räjähtävän käsiin ellei tässä heti alussa puutu näihin vääristelyihin.

 • Jepjep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On naiivia luulla, että tekijät tai maahanmuuttajat yleensä tulisivat joukolla tuomitsemaan kyseiset teot. He eivät tule, koska he kokevat itse olevansa uhreja tässä, aivan kuten raiskaajajoukko Intiassa taannoin. Eli he joko tahallaan ymmärtävät asioita väärin tai eivät yksinkertaisesti opi sivistyneemmän yhteiskunnan tapoja. Kumpikin on erittäin huono asia.

 • Rixx

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Wikipedian mukaan rasismi on aate tai toiminta, jossa ihmisten rodun, etnisen taustan tai biologisten eroavaisuuksien tai näihin liittyvien fyysisten tai henkisten ominaisuuksien erilaisuudella perustellaan ihmisten eriarvoista kohtelua eli syrjintää. Eikö naisiin kohdistuva epäkunnioittava kohtelu ole eriarvoista eli rasismia? En näe, että naisiin kohdistuvalle rasismille pitäisi keksiä uusi termi vaan se on juuri sitä itseään eikä vain sana jonka heitetään ilmaan aina kun maahanmuuttaja kokee vääryttä!

  • tilastot on todellisia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos suomalaisista raiskaa 1 sadasta eli prosentti, niin somaleista useampi kuin joka kuudes. On tuo suhde aika hälyttävä. Oikeita lukuja en tiedä, vaan mietin tuota suhdetta.

 • huolien äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Somalikulttuurissa nainen ei taida olla edes ihminen. Kyllä tänne voidaan ottaa nais-pakolaisia sen mukaan kun rahat riittää. Rahat ei riitä kuitenkaan näiden raiskaajien oikeusdenkäyntikuluihin, joten lähetetään heidät Somaliaan. Jatkossa tulisi keskittyä ottamaan tänne maailman sodissa orvoiksi jääneitä tyttölapsia.

 • Hämmentynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko oikeasti mahdollista, että YLE ensinnäkin julkaisee kirjoituksen, jossa paheksutaan maahanmuutajien toimintaa ja rehellisesti tuodaan asioita ilmi, sekä samalla antaa mahdollisuuden keskustella asiasta. Jo on aikoihin eletty!

  Kas kummaa lukijat sitten vastanneet huutoon ja asiallisesti käynyt keskustelua. Olisiko kuitenkin niin, että rasistikortti lävähtää vähän turhan herkästi ja tällä on tukahdutettu keskustelua ylilyöntien pelossa,varsinkin valtamediassa. Keskimäärin suomalaiset on kuitenkin rasistista todella kaukana. Lopetetaan hyssyttely ja leimaaminen, se on ihan turhaa, niin ei asiat etene ja varsinkaan muutu.

  • Avoimuutta lisää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Someviha olisi todennäköisesti lievempää, jos kunnon julkiset ja perusteelliset keskustelut olisi asiasta järjestetty heti - ihan TV:säkin ja asioista olisi puhuttu avoimesti ja rehellisesti. Tapaus on yhä kesken, mutta joku mitta nyt täyttyi suomalaisilla ja suomalaisten huolet on otettava todesta. Ehkä nämä pääkaupunkiseudun jengiryöstelyt vielä painoivat lastina. Ja olihan tässä muutama muukin kohurikos, jonka media ohitti aika köykäisesti.

   Ihmiset puhuvat ja myös vihapuvat somessa, koska ovat vihaisia tilanteeseen. Kaikkea vapaata somekeskustelua ei kannatakaan kieltää, koska sittenhän jotkut alkavat kaiketi kokoontumaan jossakin - ja riski konkreettisiin yhteenottoihin jo kasvaa. Avoimuutta ja toimia kaivataan lisää.

 • asep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Komentti Ruotsin tilastoihin.

  Ruotsissa "raiskauksen" tunnusmerkistö rikosnimikkeenä on " avarampi" se selittänee osittain tilastollisen poikkeaman muihin pohjoismaihin.

 • Eke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huvittavaa, että jaksat kirjoittaa rasismin vastustamisesta ja syyllistyt heti perään itse rasismiin. Ei toisesta kulttuurista tulleelta ihmiseltä voida heti täydellisyyttä vaatia. Maassa maahanmuuttajan tavalla.

 • syvästi miettinyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kulttuuri on liian erilainen afrikassa ,joten jos olisin eduskunnassa laittaisin ovet kiinni afrikan tulijoille.Heti on sanottava ,että ilman rasismia .Olisi syy kohdentaa varat suoraan sinne ,missä apua tarvitaan eikä ihmisiä riepotella ympäri maailmaa kuten nyt tehdään ja tämä systeemi on lähellä hulluutta .Siis ilman rasismia kohdennettaisiin varat YK avulla ja esim USA sotavoimien avulla kriisipesäkkeisiin ja sitte esim Suomi voisi olla kärkimaita infran rakentamisessa ja samalla voisi kysyä jos esim köyhillä työttömillä suomalaisilla olisi halua lähteä palkalliselle työkeikalle maailmalle kriisipesäkkeeseen auttamaan niin sekin olisi yksi vaihtoehto siis täysin vapaaehtoisella periaatteella.....Politikoille sen verrran ,että tätä ideaa saa käyttää.Kristityt ryhmät myös mukaan toimintaan niin luotettavuus tod näk säilyy.

  • Ei voi yleistää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Afrikkalaiset kyllä sopeutuvat seuraavissa sukupolvissa viimeistään, etenkin jos eivät ole muslimeita ja eivätkä asu ongelmalähiöissä. Mutta määrä, johon meillä on kotouttamisresursseja rajoittaa toki myös. Eli ei pidä yleistää kaikkiin afrikkalaisiin, kun miettikääpä nyt Lola Wallinkoskea tai Jani Toivolaa yms. - ihan tavallisia suomalaisia he ovat tummasta ihonväristään huolimatta. Itse pidänkin uskontoa ratkaisevampana ja etenkin islamin usko tuntuu asettavan haasteita kotoutumiselle muissakin Euroopan maissa.

 • Koala

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava kirjoitus. Olemme muovanneet vaikenemisen kulttuurin näissä asioissa aivan itse. Tällaisilla avauksilla se murretaan. Näistä asioista pitää voida ja tulee keskustella avoimesti, muuten meidät hukka perii. Vaikka vain pieni osa maahanmuuttajista syyllistyy raiskauksiin, tiettyjen ryhmien yliedustus tilastoissa on silmiinpistävää. Se johtunee ainakin osittain näiden ryhmien keskuudessa muuta väestöä yleisemmin esiintyvistä nurjista asenteista naisia ja heidän seksuaalista itsemäärämisoikeuttaan kohtaan.

  Tähän kohtaan on nyt vain vedettävä täysin selkeä ja ykselitteinen raja. Emme kertakaikkiaan hyväksy tällaista, emmekä anna tuumaakan periksi länsimaisen ajattelumme ihannteista tässä asiassa. Piste. Jos tämä ei miellytä, maailmasta löytyy paljon maita, joissa asenteet ja ihanteet ovat toisenlaisia.

 • Kiitos!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen jo pitkään miettinyt median uutisointia asiasta. Eikö juuri tällaisista asioista pitäisi puhua? Eikö tällaiset asiat pitäisi selvittää? Onko se ihme, että asia nostattaa tunteita suuntaan ja toiseen? Eikö meidän pitäisi tehdä kaikkemme, että nuoret naiset ja kaikki muutkin voivat kulkea kaduilla ilman, että tarvii pelätä oman turvallisuuden ja koskemattomuuden puolesta? Kyseessä on kuitenkin väkivaltainen kamala rikos. Ja sitten median suhtautuminen asiaan. Missään vaiheessa en ole nähnyt tietoa itse uhrista. Tai hänen itkevästä äidistä. Hämmentävää. Toivottavasti tekijät saavat pahimman mahdollisen rangaistuksen heidän rikoksistaan. Toivottavasti tapahtuma ohjaisi keskustelua siihen kuinka suomessa saataisiin nostettua raiskauksen ja hyväksikäytön rangaistuksia eikä siihen kuka on rasisti ja kuka ei!

 • maailmanmatkaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Artikkeleista toivottavasti jokainen sai ajattelemisen aihetta, niin suomalaiset kuin muualta tulleet. Maassa maan tavalla-sanonnan korvaisin kuitenkin vahvemmin ihmisoikeuksien ja siihen liittyvän tasa-arvon puolustamisella, kun suomalaisetkin tavat alkaneet luisua huonompaan suuntaan. Valitettavan usein Afrikan puolesta tulleet ovat käsittääkseni sikäläisittäin varakkaampia, koska ne köyhimmät ja aidotusti vainotuimmat eivät sieltä tänne asti pääse (siihen tarvitsee rahaa!). Se myös on tavallisesti syynä heidän mahdolliseen vastahakoisuuteensa koulutuksen, töihin menon ja jopa kielen oppimisen suhteen. Omasta mielestäni jokaisen Suomeen muuttavan pitäisi suostua suomenkielen kursseille ja koulutukseen/työhön, jos sellaista löytyy, muuten tukia pitää pätkiä. Ja törkeisiin rikoksiin syyllistyneet voisi surutta palauttaa sinne omaan alkuperäismaahan.

 • Antti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruotsissa 77% raiskauksista on muslimeiden tekemiä human right watchin mukaan. Muslimeita on sielä alle 10%. Se tarkoittaa että muslimit raiskaavat Ruotsissa moninkertaisesti enemmän kuin tuo suhdeluku 17. Sama suhde on suunnillee Suomessa, samoilta alueilta on otettu väkeä. Minusta tuo on todella huolestuttavaa

  Yle myös minä maksan teidän palveluista, olkaa ystävällisiä ja julkaiskaa viestini kerrankin. Se on täysin asiallista kritiikkiä, jossa on kerrottu myös lähde

 • Palmas, Las

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella tasapainoinen, tarkkaan mietitty kirjoitus. Olen hiukan hämmästynyt (tai no, en oikeasti kovin hämmästynyt) miten tästäkin joku vielä löytää pahaa sanottavaa. Olisi hyväksi (kaikille) jos Helinin ajatustapa leviäisi laajemmalle. Paljon kiitoksia!

 • Vinoon lähtenyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen maahanmuuttopolitiikkaa alkoi mennä pieleen RKP:n Thorsin kaudella. Hänhän kommentoi mamujen vakavia rikoksia julkisuudessa, että mamut ovat vain oppineet suomalaisilta, siis suomenkielisiltä, pahoja tapoja! Thorsin kansalaisuuslaki myös takaa sen, että jopa vakaviin rikoksiin syyllistynyt taparikollinen voi saada Suomen kansalaisuuden. Maahanmuuttovastaisuuskin voimistui eniten juuri Thorsin kaudella, koska kansan oikeustajua koeteltiin niin kovin. Näitä jälkiä sitten vieläkin korjataan ja erilaiset ääri-ilmiöt vaan kasvavat. Kaivataan äkkiä järkiperäistä keskustelua myös siitä, mitä Suomen kansa haluaa.

  • Tilastohiiri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaivattiin tilastoja. Tässä olisi.

   http://www.optula.om.fi/material/attachments/optula/julkaisut/tutkimuksia-sarja/XZ5bk8f2H/265_Lehti_ym_2014.pdf

   Jos vaikioidaan ikä- ja varallisuus, afrikka- ja lähi-itätaustaisilla raiskausrikosten määrä (siis virallisissa tilastoissa) on 10 x kantaväestö (17 x raakaluvuissa, mutta siinä ei huomioida ikää eikä varallisuutta, ts. sitä että raiskauksia tekevät kaikissa väestöryhmissä nuoret, köyhät miehet enemmän). Jos lukee raporttia, voi päätellä myös, että kantaväestöön (joka siis näistä tuomituista rikoksista tekee lähes 70%) verrattuna rikokset tehdään selvin päin (mikä ei minusta ole puolustus tai pahennus, kuvaapahan vain tilannetta). Joka tapauksessa lienee selvä, että naisvihamielisistä kulttuureista tulevila osalla nuorista miehistä ON matalampi kynnys raiskata. MUTTA ei suurimmalla osalla.

   Lisäksi raportista ilmenee, että afrikkalaiset ovat sitten toisaalta myös paljon kantaväestöä usemmin rikoksen kohteenakin.

  • Sienna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kiitos, Sari Helin! Luulisi jokaisen suomalaisen perheen, jossa on teini-ikäisiä tyttöjä, olevan huolestunut tilanteesta. Ihmisen käyttäytymistä säätelevät arvot. Ne saattavat periytyä vuosisatojen jopa tuhansien vuosien takaa. Voimakkaimmat arvot liittyvät uskontoon. Jos uskonto sallii esim. ääriteot, ihminen löytää niille oikeutuksen. Arvoja ei muuteta parilla maahanmuuttokurssilla, ei varsinkaan jos ne sallivat esim. naisten alistamisen. On tärkeää, että raiskaus- yms. rikoksista tulee kunnon tuomiot. Ne kertovat siitä, mitä yhteiskunnassa arvostetaan ja missä menevät rajat. Arvotutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat rehellisyyttä ja mm. tasa-arvoa. Mutta esim. itsekurin arvostus on vähentynyt. Arvot pitkälti selittävät, miksi joistakin kulttuureista tulevat eivät sopeudu omaan yhteiskuntaamme kovinkaan hyvin ja miksi jotkut sopeutuvat helposti. Konfliktien välttämiseksi on hyvä, jos tänne muuttavat edustavat omia arvojamme

  • Mamujen keskinäistäkin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Afrikkalaiset joutuvat hyvin myös toisten mamujen tekemien rikosten kohteiksi. Ja varmasti uskontokin vaikuttaa tässä eli esim. muslimit kohdistavat rikoksia niihin afrikkalaisiin, jotka ovat ei-muslimeita - kun tullaan vaikkapa raiskauksiin. Rasistisissa rikoksissakin on mamujen keskinäisiäkin rikoksia ja niissäkin korostuvat islamilaiset maat.

 • Täh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täällä kommenteissa peräänkuulutetaan kaikki somaleita nyt irtisanoutumaan äänekkäästi raiskaajista. Samaan aikaan suomalaiset valkoiset miehet huutavat, että kaikkia somput ovat raiskaajia.

  Mutta jos nainen kehtaa sanoa, että on varuillaan kaikkien miesten lähellä, suomalainen mies haukkuu häntä feminatsiksi. Ja huutaa että "ei kaikki miehet!" Mutta kaikki somalit kyllä?

  raiskata saa kunhan olet valkoinen. Silloin oli varmaan vähän naisen omakin vika kun pukeutui noin ja taisi juodakin. Mutta somali jos raiskaa niin sehän ryöstää naisia valkoisilta! Nyt loppu tälle hommalle.

  • juuh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pizzeriasta omakotitaloon levinnyt tulipalo tappoi kolme ihmistä. Päivi Lipponen vaati välittömästi suomalaisia sanoutumaan irti rasismista, ja vaati myös kaduille marssimaan rasismia vastaan.

   Kyseessä ei sitten ollutkaan edes rasistinen tuhopolton yritys, vaan pizzerian omistajan lavastama vakuutuspetos.

   Kyllä, somaleita saa vaatia sanoutumaan irti tapauksesta, koska joko islamilaisuus sallii vääräuskoisten kaltoinkohtelun, tai sitten ei.

   Ei ole ihme, että ihmiset, jotka pitävät naisia ja vääräuskoisia alempina yksilöinä pitävät naisia ja vääräuskoisia alempina yksilöinä.

   Kukaan ei ole väittänyt kaikkien somaleiden olevan raiskaajia.

  • Vai niin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No minkä takia emme vaadi luterilaista kirkkoa irtisanoutumaan jokaisesta luterilaisen tekemästä raiskauksesta? Käsittääkseni niitä on aika helvetisti suomessa.

  • Uskontokin vaikuttaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jeesus Kristus, joka on kristinuskon ydin - ei hyväksy raiskauksia; tehkää toisille niin kuin haluatte itsellennekin tehtävän. Mutta islamissa vääräuskoisia voi pitää jopa seksiorjina ja näinhän esim. ISIS -järjestö toimii. Islamin perustaja antaa ohjeita jopa siihen, miten raiskataan oikein. Islamissa vain musliminainen voidaan raiskata, vääräuskoisiin kun suhtaudutaan hyvin eri tavoin. Tosin musliminaistenkin kohdalla pitää islamin mukaan olla neljä todistajaa tai muuten raiskauksen uhri voidaan jopa tuomita kuolemaan aviorikoksesta. Onneksi kaikki muslimit eivät kuitenkaan seuraa islamia näin kirjaimellisesti.

   Kun raiskaustilastoissa korostuvat Lähi-itä ja Afrikka, tosin Suomen kansalaisuuden omaavat ulkomaalaisethan luetaan tilastoissa suomalaisiksi - niin olisi hyvä selvittää, mikä on uskonnollinenkin jakauma? Mitä uskontoa edustavat esim. afrikkalaiset raiskaajat, monessa maassahan kun on kristittyjä, muslimeja ja luonnonuskontoisia? Korostuuko esim. islamin uskonto?

 • Puhdas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Karkoitus Suomesta kiitos.

 • ihmettelen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaikka teko onkin mitä inhottavin ja rikos, ihmettelen, miksi kukaan ei junassa puuttunut tilanteeseen. Uutisoinnin perusteellahan tilanne alkoi jo junassa. Onko Suomessa jo tilanne sellainen, ettei kukaan puutu enää mihinkään.

  • Ei uskalleta puuttua

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nämä mamujengien suorittamat lasten ja naisten, miestenkin - häiritsemiset liikennevälineissä ja asemilla ovat niin yleisiä tapauksia, päivittäisiä - ettei kukaan voinut tietää, mitä lopulta seuraa.

   Ja kun meillä on tämä kukkahattutäti- ja setäpapisto, joka on kieltänyt puuttumasta mihinkään, mitä mamut tekevät. Jos joku olisi puuttunut asiaan junassa, niin olisi hyvin todennäköisesti saanut vastaansa kukkahatut, jotka olisivat syyttäneet puuttujaa rasistiksi ja fasistiksi. Sekä vaatineet puuttujalle viharikostuomiota. Kukkahatut kun ihan tosissaan uskovat, että mamut eivät voi tehdä mitään pahaa yhtään koskaan, vaan jos joku suomalainen jotain tällaista edes epäileekin, niin syy on vain rasistisissa stereotypioissa. Sama on pahoinpitelyissä, väliin ei enää uskalleta mennä, kun itse saa kuitenkin tuomion pahoinpitelystä tai vähintään hätävarjelun liioittelusta - ja monelle se tietäisi esim. potkuja töistä. Mutta poliisille ihmisten kannattaa soitella ja kertoa vartijoille yms.

 • Pusakka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta yksi keino ehkäistä ulkomaalaisten tekemät raiskaukset on, että tehdään selväksi se, että raiskatuksi tuleminen ei ole naiselle este avioliitolle, kuten taitaa olla Afrikassa ja Intiassa, joissa raiskauksen uhriksi joutunut nainen on "syyllinen" ja siten menettänyt naimakelpoisuuden. En näe joukkoraiskauksissa muuta tarkoitusta, kuin viedä naiselta edellytykset päästä naimisiin, joka on etelässä naiselle asetettu ihanne.

 • Jos olisi toisinpäin...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos uhrin ja tekijöiden taustat olisivat toisin päin, niin esimerkiksi Naisasialiitto unionin feministit ja muut aktivistit tuskin olisivat kirjoittaneet lukuisia puolustuspuheitaan somessa. Aina kun mamuihin on kohdistunut rasismia tai rikoksia ja asia on tullut julkisuuteen, niin antirasistit ovat syyttäneet koko Suomen kansaa ja vaatineet kaikkia irtisanoutumaan rasismista ja rikoksista.

 • rk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täällä on ehdotettu useaan otteeseen maasta karkoitusta. Todennäköisesti nämä pojat ovat syntyneen Suomessa, todennäköisesti myös Suomen kansalaisia. Joten karkoitus lienee mahdotonta.

  Tämä teko koskettaa myös toisella tavalla. Lapset jotka ovat olleet näiden nuorten luokka kavereita ja kavereita muutenkin, ovat hämmentyneitä ja jopa peloissaan, että joku tuttu voi tehdä näin. Kuinka enää voin neuvoa ja opastaa nuoriani suvaitsevaisiksi ja avarakatseisiksi. Asia puhuttaa ja pohdituttaa.

 • hihhei

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eivät kaikki suomessa töitä tekevät ulkomaalaiset halua suomen kansalaisuutta. Se ei ole kaikkien haave todellakaan.

 • Tapaninyc

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hys hys, tosiaan...

  Kolmisen vuotta sitten, Joensuussa Hotelli Vaakunassa, kolme suomalaista liikematkustajaa raiskasivat tytön hotellihuoneessaan. Aamuyöstä hotellin edestä löydetty tyttö pystyi osoittamaan hotellihuoneen poliisille ja miehet pidätettiin.

  Tästä raiskauksesta ei noussut kohua. Poliisin, hotellin johdon ja paikallisen median kesken sovittiin, että eiköhän ole kaikille asianomaisille ole parasta, että tästä ei kohua nostateta.

  Jos kyseessä olisi ollut kolme somalimiestä, ei ihan varmasti olisi näin hyssytelty.

  Suomessa on hyssyttelyn perinne, joka ei ehkä ole ihan yhtä ilmeinen suomalaisille, kuin meille, jotka olemme pääosan elämäämme asuneet ulkomailla. Vanhoillisessa partiarkaalisessa yhetiskunnassa suojellaan status quota -- hegemoniaa, ja suomalaisten tekemät raiskaukset ja kotona tapahtuva väkivalta on tabu ja kunkin yksityisasia. Media lietsoo rasismia valikoivalla uutisoinnilla.

  • Mitta alkaa täyttyä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mamujen kotonaan tekemät raiskaukset ja väkivalta ne vasta tabu ovatkin. En ole koskaan kuullut puhuttavankaan. Ja etenkin kun tietää islamilaisen kulttuurin säädökset ja käsitykset tietyistä asioista.

   Kukaan ei kiellä, etteikö suomalaisissakin olisi rikollisia ja raiskaajia, mutta ei se edellytä, että rikollisia tuodaan ulkomailtakin. Osa mamurikollisista nimittäin ei ole Suomen kansalaisia, joten heidät voidaan tai ainakin pitäisi voida karkottaa. Usein ei karkoteta tai laiteta karkotuksia käytäntöön, kun meillä on erittäin kallis koneisto puolustamassa ulkomaalaisia rikollisiakin.

   Nyt on vireillä kansalaisaloite, joka toivottavasti saa riittävästi ääniä - jotta seuraava eduskunta joutuu ainakin keskustelemaan uusista linjauksista ja miettimään näitä asioita uudelleen. Jotain muutosta on tultava, sillä tavan kansan mitta alkaa selvästikin jo täyttyä - se näkyy somessakin, jossa jopa jotkut maahanmuuttopositiiviset ovat alkaneet syytellä toisiaan rasisteiksi!

 • kerkkox

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus!

  Kyllä ne säännöt, että kulttuurissamme raiskauksia ei hyväksytä ja ne ovat häpeällisiä, on tehtävä täysin selväksi varsinkin niille maahanmuuttajaryhmille, jotka eniten raiskauksia tekevät. On etukäteen tehtävä selväksi, että siitä seuraa maastakarkoitus ja paheksunta, ainakin jos on törkeästä tapauksesta kysymys.

  On se kummallista, että suomalaiset ja ylivoimainen enemmistö ukomaalaisistakin, eivät mukamas saisi pitää kiinni raiskauksia koskevasta tuomitsevasta kannastaan, ilman, että syytetään rasistiksi.

  Jos itse muuttaisin ulkomaille, ja rikkoisin siellä jotain paikallisten arvokkaana pitämää asiaa, niin minua kyllä hävettäisi. Olen miettinyt asiaa tältä kantilta useastikin.

  • Anneli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Kyllä ne säännöt, että kulttuurissamme raiskauksia ei hyväksytä ja ne ovat häpeällisiä, on tehtävä täysin selväksi varsinkin niille maahanmuuttajaryhmille, jotka eniten raiskauksia tekevät."

   Näin juuri, ja on tehtävä selväksi, että täällä Suomessa sen häpeän kantaa raiskaaja, ei raiskattu.

 • Mete

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Fakta on yksinkertaisesti se että ongelman ydin on juurikin se uskonto eli islam. Sen lisäksi että se täysin länsimaisen oikeustajun ja lainsäädännön vastaisesti asettaa naisen alempaan asemaan, niin kafiirinainen on suoraan sanoen vapaata riistaa. Tästä voi yrittää "keskustella" ja "asiaan yrittää vaikuttaa" vaikka kuinka paljon mutta islam on betonin laitta lujitettu niin että se ei miksikään muutu varsinkaan ei-muslimien toimesta, se ei tee kompromisseja eikä tyydy mihinkään muuhun asemaan kuin siihen, jossa se on yhteisössä (eli valtiossa) absoluuttisen dominoivassa asemassa. Tämä on kahden täysin erilaisen kulttuurin kohtaaminen, ja näistä kahdesta länsimaisen kulttuuri on pehmeine arvoineen ja suvaitsevuuksineen se heikompi, joka tulee antamaan periksi. Yksikään Euroopan maa ei ole onnistunut integroimaan muslimeja, eikä tule siinä ikinä onnistumaan.

  • Ei saa puhua..

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Islam ja monikulttuurisuus on kuin uusi Neuvostoliitto - tietyissä piireissä kaikki kritiikki on islamofobiaa ja rasismia.

 • tekijät

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiinnitin huomiota tuohon kohtaan, jossa sanotaan, että "tekijät ovat kiistäneet teot". Eikö oikeusvaltiossa jokainen epäilty ole syytön, kunnes hänet on oikeudessa todettu syylliseksi? Kirjoituksen tuossa kohdassa annetaan kuva, että syyllisiä ovat, vaikka oikeasti ovat vasta epäiltyjä, eivät siis varmuudella rikoksen tekijöitä. Pitäisi vähän miettiä, miten kirjoittaa, ettei leimaa epäiltyjä automaattisesti syyllisiksi. Muuten ihan hyvä kirjoitus.

 • Korvaan särähti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "[...] ja tekijät ovat kiistäneet teot."

  Ettei olisi kuitenkin epäillyt?

 • Alppila

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmisten kannattaisi tutustua kansalaisaloite-nettisivuun, jossa on juuri vireillä lakialoite, joka koskee näitä yksittäistapauksia. Aloite liittyy yleisemmin tämän kaltaisten turvallisuusuhkien minimointiin ja kitkemiseen pidemmällä aikavälillä. Tällä hetkellä allekirjoittaneita on yli 30 000.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/970

 • Terveiset Vantaalta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä ja odotettu kirjoitus, mutta pelkäänpä että yhteiskunnallinen kehitys on jo mennyt ohi paluupisteen ja Ruotsin tie on Suomenkin tie, niinkuin kaikissa muissakin asioissa on ollut. Myyttinen kotouttamisosaamisemmekin on sieltä peräisin.

  Hämmästyn suuresti jos oikeusjärjestelmämme antaa tekijöille lievää ankaramman rangaistuksen. Rangaistus tulee joka tapauksessa olemaan vahva signaali muille tekijäkandidaateille. No, oikeuslaitos tekee mandaatillaan minkä tekee ja sitä noudatamme.

  Ymmärrän hyvin monien kantasuomalaisten tyttöjen vanhempien huolen. Lisäksi ymmärrän viattomien mamujenkin huolen. Tähän on kuitenkin tultu, valitettavasti ei edes sattumalta vaan poliitikkojen ja ao. viranomaisten tekojen seurauksena.

  Itsehän lähinnä siunaan itseäni että lapseni ovat miespuolisia.

 • Äitix2

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyssyttelijät ja humanitäärisen maahanmuuton puolustajat, tervetuloa tänne meri-rastilaan. Yläasteikäiset tytöt saavat jatkuvasti kokea ahdistelua maahanmuuttajien taholta. Seuraavat ja huutelevat niitä harvoja suomenkielisiä herjaavia tai ehdottelevia sanoja mitä osaavat. Nuorempi tytöistä ei ole edes vielä naisellistunut ja silti saa kokea tätä. Ilta-aikaan arkenakin täytyy meidän heitä autolla kuljettaa edestakaisin harrastuksiin mikä on välillä vaikeaa koska mies työskentelee iltaisin ja tarvitsee työhönsä autoa. Tällöin välillä lähden itse saattamaan, mistä tytöt pitävät, koska silloin emme ole kohdanneet ahdistelua.

  Olen itse syntynyt ja kasvanut itä- ja pohjoishelsingissä. Vielä minun nuoruudessani 1980-1990 luvuilla ei täällä ollut mitään vastaavaa vaan rauhassa sai kulkea ja ongelmatilanteissakin selvisi suomenkielellä.

 • Rasisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Sarille hyvästä ja rehellisestä kirjoituksesta. Toivottavasti hän ei joudu vaikeuksiin kirjoittaessaan näin "rasistisen" (rehellisen) kirjoituksen koskien maahanmuuttajia. Näistä asioista pitää voida puhua suoraan. Kukkahattutädit voi hiihtää järveen, jos tämä artikkeli heitä ahdistaa.

 • NenoKari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos ja kumarrus erittäin hienosta avauksesta asian tiimoilta mediassa. Helin ei pelkästään kannusta rohkeasti keskustelemaan aiheesta, vaan myös sysää vastuuta kaikille meille, jotka Suomessa asuvat ja nauttivat suomalaisen kulttuurin ja työn hedelmistä. Itse maailmaa kiertäneenä ja jatkossakin, olen aina käyttäytynyt maassa maan tavalla. Näin käyttäytyen olen saavuttanut paikallisten luottamuksen ja mahdollisuuden kokea paikallista kulttuuria että työtä antoisimmillaan. Toki suomalaisuus tietyllä tavoin paistaa käytöksessä aina läpi, mutta kun olen pyrkinyt kunnioittamaan maan tapoja ja arvoja, olen saavuttanut lopulta hyväksynnän. Joskus hyväksyntä on tullut naureskellen, joskus päätänsä pudistellen, mutta yhteistä näille on ollut vilpitön hyväksyntä. Ja vilpittömyyttä kaipaan tähän keskusteluun, ei kyse ole rasismista, ei lainkaan. Pyyntöni on, että maassa maan tavalla, tulet sitten mistä tahansa, niin vilpitön kunnioitus maan tapoja ja arvoja kohtaan on välttämätöntä meille.

 • Trejo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus! Tähän väitteeseen vielä kuitenkin puuttuisin:

  " Ja se on pahaksi myös maahanmuuttajayhteisölle, jonka jäsenistä iso osa tekee kolmea työtä vuorotta - - "

  Suomen somalien keskuudessa työttömyyslukemat heiluvat jokseenkin vuodesta toiseen 70-80 prosentin tuntumissa ja hyvin työllistyneiden joukostakin löytyy yksinomaan somalimaahanmuuttoa hyödyttäviin ammatteihin, kuten monikulttuurikoordinaattorit ja tulkit, hakeutuneita somalimaahanmuuttajia. On arvioitu, että noin 90 prosenttia maahamme saapuvista somaliturvapaikanhakijoista on luku- ja kirjoitustaidottomia. Kun yhtälöön lisätään valtavat kulttuurilliset erot eritoten ihmisoikeuksiin ja naisen asemaan liittyen, käy selväksi että somalivähemmistöjen huomattavat vaikeudet sopeutua länsimaisiin yhteiskuntiin ovat olleet täysin ennakoitavissa. Integroitumiseen vaadittavan lääkkeen löytymistä on haitannut myös ahdasmielinen julkinen keskustelu, jota ollaan käyty lähinnä ideologisten ratkaisumallien ehdoilla.

 • Mjaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Veikkaan, että pohjoismaiden maahanmuuttoon liittyvien ongelmien kasvu johtuu osittain juuri hyssyttelystä. Ongelmat tuntuvat tulevan erityisesti vaarallisista/vanhoillisista maista - ihmisethän siellä niitä tekevät, eikä maaperä! Kaikki eivät muuta asenteitaan kun muuttavat maasta toiseen, ja ryhmien eristäytyminen rasismin/oman valinnan takia ja väärissä porukoissa liikkuminen vahvistavat huonoja asenteita. Toki joka paikassa on ikäviä ihmisiä, mutta olen huomannut että nimenomaan ääriuskonnollisissa piireissä esiintyy erityisen paljon ongelmia, pätee muuten myös kristittyihin.

  Fiksu ihminen ei leimaa kaikkia muutaman tekemien rikosten takia. Toki sitä tapahtuu, aivan samoin kuin moni uskoo että länsimaiset naiset ovat moraalittomia ja ansaitsevat kohtelunsa. Jälkimmäinenkin on rasismia. Tärkeintä olisi että kaikki kunnioittaisivat toisiaan kun tällä planeetalla pitäisi yhdessä asua. Useimmiten kommentti ei ole mennyt läpi kun olen vastaavia juttuja sanonut...

 • Maahanmuuttaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi mediassa nykyään käytetään pääsääntöisesti sanaa maahanmuuttaja, silloinkin kun kontekstissa selvästi viitataan pakolaisiin? Maahanmuuttaja termin alle kuuluu myös muut kuin humanitääriset muuttajat, kuten esimerkiksi työn perässä tulleet. Termejä vääristelemällä saadaan helposti luotua se kuva että suomalaiset vastustavat saksalaisen insinöörin tai yhdysvaltalaisen suurlähettilään maahanmuuttoa. Kaikki pakolaiset ovat maahanmuuttajia, mutta kaikki maahanmuuttajat eivät ole pakolaisia.

 • teme

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Naurettavaa pelleilyä. Jos juhlissa käyttäytyy huonosti järjestysmies poistaa tilasta huonosti käyttäyvät. Eikö olisi Suomen etu poistaa häiriköt ns.ulkomaalaistaustaiset heti. Ennen jo ensimmäistä raiskausta. Raiskaaminen on häpeällinen teko. Ei suvaittavaa hyvinvointi valtioissa.

 • että näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  maassa maan tavalla, tai maasta pois...

 • Tuija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sari Helin, kirjoituksesi on hyvä.

  Raiskaus on aina rikos on raiskaaja sitten mies naista kohtaan tai päinvastoin, tai samaa sukupuolta raiskaavaa.

 • Epäjärjestysmies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä on kyse yksittäisestä järkyttävästä rikoksesta, mutta myös paljon laajemmista ongelmista. Teon uhri oli todennäköisesti valittu junassa, jossa myös häiriköinti oli alkanut. Tosiasia on, että häiriköintiä junassa ei pystytty estämään kanssamatkustajien eikä henkilökunnan toimesta.

  Tämänkaltaiset rikokset luovat "pelon maantieteen", estävät suurta osaa ihmisistä käyttämästä joukkoliikennettä ja liikkumasta julkisilla paikoilla vapaasti. Tuloksena on entistä epäviihtyisämpi urbaani ympäristö tavallisten kulkijoiden kaikotessa ja jengien jäädessä jäljelle.

  Tilanteessa, jossa julkisen liikenteen käyttö ei ole turvallista, tulee oman auton käyttö lisääntymään entisestään. Ne, joilla rahat riittävät, muuttavat alueille, joilla ei asu tiettyjä ulkomaalaisryhmiä - tuloksena entistä segregoituneempi kaupunki. Tavallisella perheellisellä suomalaisella nämä ovat ainoita vaihtoehtoja reagoida ongelmaan.

 • Unski

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tältä se tuntuu kun puhdasrotuinen suomalainen joutuu raiskauksen kohteeksi. Ei vaadi blogistilta paljoa että saa taputuksia. Tällaiset aiheet ovat varman päälle pelaamista. Voi että oli erikoinen näkökulma; ei hys hys... :(

 • Johan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä piti tapahtua paljon kauheita asioita, ennen kun tämä hyssyttelyn ja vähättelyn kulttuuri alkoi murtumaan tiettyjen maahanmuuttajaryhmien ympärillä. Ikävä näin raskaan aiheen ympärillä kiitoksia jakaa, Sari Helinille iso kiitos rohkeudesta vihdoinkin nostaa asia esille. Mielestäni jokainen raiskaus on liikaa, joten kyllä aiheesta pitää voida puhua ja etenkin toimia ilman että kaikki leimataan rasisteiksi. Maahanmuuttajien kotouttaminen on epäonnistunut pahasti, nyt pitäisi viheltää peli poikki ja pitää muutaman vuoden tauko pakolaisten vastaanottamisessa. Tauon aikana pitää pyrkiä korjaamaan virheet systeemissä ja käydä kiihkottomasti läpi millainen maahanmuuttopolitiikka on hyväksi Suomelle.

 • rikosten teko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rikoksen tekeminen osoittaa välinpitämättömyyttä. Yksilöön kohdistuva häpäisyrikos ikävää asennoitumista kanssaihmiseen. Mielestäni, jos rikoksentekijä on maahan pakolaisena otettu,, hänet tulee palauttaa lähtömaahansa olkoot olot siellä mitä tahansa. Jos on maahanmuuttajaperheen jäsen, on perheen vanhemmat otettava puhutteluun henkilökohtaisen rangaistuksen ohella. Tänne ei pitäisi lainkaan ottaa henkilöitä, jotka eivät hyväksy täysin yhteiskuntamme perusteita, kuten rangaistuslainsäädäntöä. Jokaisen kanssa olisi perusteellisesti käsiteltävä erityisesti naisen asema pohjoismaissa, koska se on luultavasti eniten lähtömaan kulttuurista poikkeava yksittäinen eroavuus. Joukkoraiskaus on säädettävä rangaistavuudessa verrannolliseksi törkeään pahoinpitelyyn tai tappoon. Terroritekoja ja raiskauksia tekevät on saatava viimeistä myöten lukkojen taakse. Ei villieläintenkään sallita liikkua vapaasti. Koira ei saa edes purra tulematta lopetetuksi.

 • Hienoa Sari!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Sari kun haluat nostaa tosiasioita pöydälle! Suomessa (ja ehkä yleisesti länsimaissa) pelätään aivan liikaa sanoa asioita ettei leimaantuisi rasistiksi. Jos jokin asia on totta, niin miksi semmoinen olisi rasismia. Itsekin tiedän maahanmuuttajia jotka ovat ahkerasti töissä ja ovat "asettuneet" Suomeen, eikä heitä tulekaan leimata. Kuitenkin, kuten Ruotsinkin tilastotkin antavat epäillä, kun ulkomaalaistaustaisuus yleistyy, myös tämän kaltaiset rikokset ovat yleistyneet. On siis nähtävissä, että OSA näistä maahanmuuttaneista EI omaksu Suomalaista lakisäädäntöä ja periaatteita. Upeaa, kun tästä joku haluaa ruveta kirjoittamaan ihan näin yleisesti, sillä "normi kansalaisen" ajatukset ja huomautukset eivät juuri tulosta kanna. Lehtiin ja uutissivustoille niitä ei julkaista (ettei lukijat häviä) ja poliitikot eivät niitä ala eteenpäin viemään (ettei äänet häviä). Hyvä Sari, hyvä!

 • Jori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisko aika että aloittaisivat vaatia maahanmuuttailta, että he noutaa maan kultturi ja toimintapojen perinnet, jotka voi esittää ennen oleskeluluvan antamista. Jos ei kelpaa, ei tarvitse tulla.

 • Äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ulkomaalaistaustaisten nuorten miesten tekemien rikosten osalta voi kyllä katsoa myös peiliin. Ei ole kotouttaminen mennyt niin kuin Strömsössä. Jos nuorilla miehillä ei ole mitään järkevää tekemistä, he ajautuvat väistämättä ongelmiin. Syrjäytyneet nuoret ovat pommi, myös kotimaiset. Maahanmuuttajanuorten täytyisi päästä opiskelemaan ja töihin, purkamaan energiaansa johonkin järkevään! Toivottavasti tapaus herättää asiasta vastaavat tahot.

  • Myötätuntoni uhrille

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkille -Äiti- turhaan huolehdit maahanmuuttaja nuorille on kyllä runsaasti tarjolla koulutusta, ja ilmaiseksi, jos vain jaksaa opiskella. Luulenpa että jeesiä on helpompi saada heidän kuin kotimaisten. Työnantajia taas ei voi pakottaa ottamaan töihin ihon värin perusteella, työpaikkoja kun on nykyään yleensäkin vähän tarjolla. Raiskata ei saa vaikka ei olisi annettu työpaikkaa, ei edes maahanmuuttaja. Suomi on tarjonnut maahanmuuttaja nuorille enemmän kuin olisivat ikinä kotimaassaan saaneet, tosin naisia alistavaa kulttuuria ei Suomi pohjoismaana voi heille tarjota.

 • DoorisDee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huomasin, että eduskuntavaaleissa ainoastaan Keskustanaiset ovat nostaneet aiheen esille! On todella tärkeää keskustella naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja ulkmaalaistaustaisten kotouttamisesta.

  https://maailmanaisensilmin.wordpress.com/2015/02/27/kansainvalinensuomi/

 • Ei sukupuolikysymys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onpa aika provosoiva otsikko! Miten tämä otsikko liittyy tähän aiheeseen? Kuka on vaatinut tässä tapauksessa hyssyttelyä? Voisi arvoisa toimittaja pysyä asiassa eikä nostaa tähän seksistisiä asenteitaan esille. Sen enempää kuin naiset kuin miehetkään eivät hyväksy raiskausta, oli tekijänä kantasuomalainen tai mamu-taustainen. Ei unohdeta tätä!

  • Suomalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllähän media, virnaomaiset ja erityisesti poliitikot hyssyttelevät koko ajan. harvoin enää kukaan uskaltaa kirjoittaa lehteen, että rikollinen on ulkomailta tullut.

   Suomi on todellinen hyssyttelymaa, jossa juuri kukaan ei enää uskalla sanoa mitään, puuttua mihinkään. Kaikesta saa rasistin leiman, kaikki tulkitaan epätasa-arvoiseksi, kaikesta loukkaannutaan.

   Kiitos tälle kirjoittajalle, että otti asian esiin. Olisipa noin ryhdikkäitä ihmisiä meillä enemmän. Ja niitä kulttuuri-raiskaajia vähemmän.

 • Kierre katkaistava heti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko alkanut pääkaupunkiseudulla päästä pieneen mieleen, että saattaa osua tällainen kulttuuria rikastuttava kokemus sattua vaikka omalle kohdalle, oman lapsen tai muun läheisen ihmisen kohdalle, kun olen jo useamman ns. julkisuuden henkilön kirjoituksia lueskellut viime päivinä. Tarkoitan näillä ns. julkisuuden henkilöillä lähinnä toimittajia.

  Onhan tällainen kehitys järkyttävää. Tässä tekijöinä nuoret miehet, jos edes voi miehiksi sanoa vielä. Missä tällaista opetetaan? Onko näiden kodeissa asennevamma, että täällä saa tehdä paikallisille naisille mitä vaan, kun eivät ole kunniallisia muslimeja, koska ilman kaapuja painelevat päivät ja illat ja jopa yölläkin pitkin raitteja.

  Oliko siinä paikallisjunassa jotain henkilökuntaa? Miksei kukaan puuttunut yleisöstä tähän ahdisteluun heti? Eikö siellä ole yhtään miestä, vaan kaikki kulkevat hameissa?

  Nyt pitää asiat hoitaa niin, että tämä jää viimeiseksi tällaiseksi tapaukseksi. Uhria tässä on autettava eikä näitä rikollisenalkuja.

  • kallu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vai eivät sivulliset auttaneet ! Pitäisihän sinun tietää, että siitä saa maan juristeilta vähintään sakon ja lisäksi rasistin nimen. Yritin kerran tarttua Stokkalla varastaneen teini-ikäisen pojan uloskarkuun ovella. Tuli kuin automaatista " Auttakaa! Tuo rasisti hakkaa mua!" Arvaas kumpaa yleisö tuijotti vihaisesti.

  • Raismikortti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Valitettavasti väärin käytetty rasismikortti on se vahvin kortti. Ja tällainen väärinkäyttö myös lisää rasismia ja ihmisten välinpitämättömyyttä oikeaa rasismia kohtaan.

  • Työperäinen rasistimuuttaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomalaisissa kodeissa on ainakin hyvin selkeästi nähtävissä asennavammaista kasvatusta. Koetaan, että kaikki ulkomaalaiset voidaan niputtaa roistoiksi. Sama jos suomalainen raiskaa, on vika suomalaisessa kulttuurissa ja kotikasvatuksessa.

   Sinunkin asennevammaiset vanhemmat ovat kulttuurinsa takia kasvattaneet sinusta tuollaisen. Ääliömäistä yleistämistä. Johtunee kulttuuristasi ja asennevammaisesta perheestäsi?

  • Kaunistelu ei auta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rasistikorttia heilutellaan samaan tahtiin kuin Neuvostovastaisuuden korttia YYA aikaan. Todellisuutta on, että raiskausten määrä kasvaa huimaa vauhtia ja uhreina ovat nuoret tytöt. Raiskaus murtaa tytön loppuelämäksi.

  • Ei rikosten suosimiselle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri kaltaisesi "Työperäinen rasistimuuttaja" on hyssyttelyn vaatijoita, uhrista viis, tärkeintä että tekijöiden taustoista ei saa puhua, millä tavalla koet samaistuvasi heihin vai miksi olet loukkaantunut.

 • Juuswald

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ja se on pahaksi myös maahanmuuttajayhteisölle, jonka jäsenistä iso osa tekee kolmea työtä vuorotta eikä missään tapauksessa riskeeraisi taivaanrannassa häämöttävää Suomen kansalaisuuttaan edes kävelemällä päin punaisia."

  Olisiko jotain tukea tälle väittämälle, esimerkiksi tilastoa humanitääristen maahanmuuttajien (vaikka tässä tapauksessa Somalien) työllistymisestä? Entäs työllistymisestä useampaan työhön?

 • Esimerkki laskutaidottomille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Turhauttaa lukea näitä "suomalainenkin mies raiskaa blaa blaa blaa.." viestejä kun ei näköjään tavallinen päässälaskutaito ole hallussa näillä kirjoittajilla. Artikkelin mukaanhan Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneillä miehillä on 17-kertainen riski syyllistyä raiskaukseen kantasuomalaisiin miehiin nähden. Kuvitellaan vaikka, että suomalaisella paikkakunnalla asuu 4000 ihmistä. Näistä ihmisistä miehiä on 1500, naisia 1500 ja lapsia 1000. Näistä 1500 miehestä 1400 on kantasuomalaisia ja 100 on Afrikasta ja Lähi-idästä kotoisin olevia maahanmuuttajia. Eikö jotain ole todella pahasti silloin pielessä, jos raiskaukseen syyllistyy todennäköisemmin joku näistä 100:sta Afrikka/Lähi-itä taustaisesta maahanmuuttajasta kuin 1400 kantasuomalaisesta!?

 • Raiskaajien paratiisi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa, että raiskaus kerrankin nostattaa tunteita ja uhrin sijasta halutaan lynkata tekijät. Toivoisin vain, että valkoisten suomalaisten miesten tekemät raiskaukset nostattaisivat yhtä suuren haloon. Esimerkiksi ruotsinlaivoilla joukkoraiskataan naisia tämän tästä, mutta reaktio on aina sama: joku valehteleva pikkuhuora se vain taas yrittää pilata kunnon miesten maineen. Poliisille ei kannata ilmoittaa kuin ulkomaalaistaustaisesta raiskaajasta, sillä silloin ja vain silloin poliisi asettuu uhrin puolelle. Jos raiskaaja ei ole valkoinen, lynkataan mielipidekirjoituksissa se, joka pitääkin: raiskaaja. Tuomitaan jopa raiskaukset salliva kulttuuri, hienoa. Mutta jos raiskaaja on valkoinen, lynkataan uhri. Ja tuomitaan kulttuuri, jonka feministit ovat raiskausvastaisuudellaan pilanneet.

  • tieto löytyy kyllä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mihin perustat viestisi ruotsinlaivan suomalaisista raiskauksista? Edlelisessä isommin uutisoidussa vastaavassa tapauksessa (Viking Amorella) syylliset kuuluivat samaan ryhmään kuin Tapanilassakin, joskin he olivat jo Ruotsin kansalaisuuden saaneita. Joukkoraiskaus ei ole Suomessa kovin yleinen rikos kuten Helininkin tekstistä käy ilmi. Kyllä näistä asioista pitää puhua, muuten niiden korjaamiseki on vaikea tehdä mitään.

  • Paratiisi todella

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Joukkoraiskaukset eivät ole mikään tyypillinen suomalaismiesten tapa. Suomalainen raiskaa tuttunsa, ja vain yksi suomalainen kerrallaan. Ainakin sen talvella Ruotsin-laivalla tapahtuneen joukkoraiskauksen "ruotsalaiset" tekijät olivat ulkomaalaistaustaisia. He houkuttelivat tai sieppasivat heille tuntemattoman naisen hyttiinsä. Ja tummahipiäisiä olivat myös Pasilassa äskettäin väkivaltaisen ryöstön tehneet pojat; tämä seikka mainittiin vain ensimmäisessä MTV:n nettiuutisessa, kun poikien tuntomerkit mainittiin ja heitä vielä etsittiin. Kotiutus ja maahan sopeutus ovat täysin pielessä, jos afrikkalaisperäisissä perheissä vallitsevat yhä samat tavat kuin siellä Afrikassa asuessa.

   Yhteiskunta suojelee raiskaajia. Somaliyhteisökään ei välitä raiskatun tuntemuksista, olotilasta ja vammautumisesta, mutta kovasti huolestuttaa se, kun nyt somaleita katsotaan ilkeästi. Että siis ilkeästi, voi voi.

 • Tavis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Bloginpitäjälle rohkeudesta nostaa asia esille! Oikeastaan avain hyssyttelyn loppumiseen on meillä kansalaisilla. Pieni toimittajakunta jolla on tietty poliittinen suuntautuneisuus on ottanut itselleen oikeuden määritellä poliittisen korrektiuden ja joka sitä rikkoo saa kaiken vihan niskaansa. Älkää välittäkö enää tästä vihasta!

 • Laaban

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myös poikien turha silpominen pitäisi olla rikos.

 • MH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä että joku sanoo ääneen!!!! Itse en voi kun ihmetellä… otsikoihin nousseet maahanmuuttajien rikokset ja niiden setvintä mediassa. Hyvin on kukkahatut heränneet…ässä on vedetty hihasta eli rasismi. Tuon sanan taakse on hyvä piiloutua!!! Henkilökohtaisesti en ole päässyt jyvälle, mihin tarkoitukseen sana on keksitty..onko se pakokeino piiloutua ihonvärin taakse? Koska eikö Tapanilan raiskaus tapauksessa ollut myös rasismia uhria kohtaan? Eikö eräässä netti videossa haukuttu naista huoraksi, eikö siinäkin ollut rasismia? On ollut myös erittäin mukava huomata baareissa eräs mielenkiintoinen sanailu..jos sanon suomalaiselle miehelle..mene pois..ei pakosti tule mitään vastausta ja hän jättää rauhaan, mutta sanoppa mene pois ulkomaalaistaustaiselle miehelle..alkaa sanasota..ootko vitun huora rasisti? Ööö…missähän kohtaa olen ollut rasisti? Eikö tämänkin ole rasismia? Vai tapahtuuko rasismi vain ja ainoastaan ulkomaalaistaustaisia kohtaan?

 • Naapurin poika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitäs ylellä on Saria vastaan kun otsikko on liki Ilta-Lehtimäisesti harhaan johtava ???

 • kysynpä vaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näytä mulle edes yksi maahanmuuttaja joka tekee kolmea työtä vuorotta, tai edes kahta.

  "Jos maahanmuuttajan kotoutuminen epäonnistuu näiltä tai muilta osin, se on koko yhteiskunnalle pahaksi. Ja se on pahaksi myös maahanmuuttajayhteisölle, jonka jäsenistä iso osa tekee kolmea työtä vuorotta eikä missään tapauksessa riskeeraisi taivaanrannassa häämöttävää Suomen kansalaisuuttaan edes kävelemällä päin punaisia."

 • syvästi miettinyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskon niin ,että suomessa tullaan näkemään vielä kovia toimia raiskaus tapausten suhteen .Olisi sen järkevän kansanosan eli tavallisten suomalaisten aika puuttua asiaan eikä vaieta.

  On todella törkeän häpeällistä raiskata nainen ja vielä tuolla pilkallisella tavalla.Voi olla että nainen kuolee henkisesti lopullisesti ja tekijät vaan nauraa .

  Törkeää Törkeää Törkeää tappaa ihminen ja todella järjestelmä hyssyttelee vaan.

 • Somalia on väkivaltainen maa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siinä syy raiskauksiin. Väkivalta on siellä normaalia. Kuten muuallakin Afrikassa. Toivotaan että Suomi herää tähän. Kulttuurisensitiivisyyden aika alkaa olla ohi. Kun näkee väkivaltaa ja elää sen keskellä niin alkaa itse toimia samoin. Hyvin yksinkertaista, ja nyt A-studiossakaa ei osata sanoa yhtä syytä. Ovatko suomalaiset näin sokeita?

  • Mollamaija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Löysihän A-studio syyn maahanmuuttajien raiskauksiin! Eli syy on se, että suomalaiset eivät ota maahanmuuttajataustaisia kavereikseen. Syy on siis (taas) kantasuomalaisten. Vastuu ei olekaan tekijöiden puhumattakaan heidän taustayhteisönsä.

   Ajatelkaapa vähän uhriakin. Hän tuskin koskaan kokonaan toipuu kokemastaan eli viiden tuntemattoman somalitaustaisen nuorenmiehen raiskauksesta. (Tekijät eivät muuten erään lehden uutisoinnin mukaan edes miellä tehneensä mitään väärää.)

   Keskusteluissa on tuotu esiin somalitekijöiden puolustukseksi myös se, että raiskaavathan kantasuomalaisetkin. Eihän se voi oikeuttaa raiskaukseen! Saanko minä varastaa, koska muutkin sitä tekevät? Useimmiten näiden kantasuomalaisten raiskaajien uhri on tuttu; eli vaimo, avovaimo tai nykyinen/ex-tyttöystävä. Eivätköhän nämä uhrit kuitenkin pysty selviytymään tuntemansa raiskaajan teosta helpommin kuin sellainen uhri, jonka on raiskannut tuntemattomien ulkomaalaistaustaisten miesten joukkio.

  • Tuo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   on yksi syy varmasti. Ne maat missä on paljon ihmisoikeusrikkomuksia sisältävät myös paljon asenteita jotka kulkeutuvat tänne, mutta se ei ole vielä ainoa syy, vaan pohjimmainen syy on paljon laajempi. En tiedä saako tätä sanoa leimautumatta joko feministiksi, rasistiksi tai uskontovastaiseksi, mutta ihmislajille tyypillinen äärikonservatiivisuus ja uskonnollisuus ovat yksi suuri syy siihen miksi tällaisia asioita tapahtuu.

   Esimerkkinä vaikka itänaapurin äärioikeisto, joka on tänään uutisissa siksi että vaatii perinteisiä sukupuolirooleja takaisin, koska länsimaiset miehet eivät ole miehiä. Tuollainen ajattelu johtaa helposti muiden sorsimiseen (esim naisten ja vähemmistöjen) ja samantapaiset ajattelumallit tuovat ongelmia oli sitten kyse äärioikeistosta, Intian joukkoraiskauksista tai mihin tahansa vanhoilliseen aatteeseen liittyvästä "naiset älköön hyppikö nenille"-ajattelusta.

   Tuntuu että aina kun maailma menee parempaan suuntaan nousee vastavoima joka kokee sen itselleen uhkana.

 • Kaksinaismoralismi kukkii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Raiskauksiinkin liittyen, niin tässä on toinen tärkeä aihe ruotsalaisesta sanomalehdestä poimittuna - koskien muslimimaahanmuuttajatyttöjen seksuaalisuuden kontrollia, jopa kunniamurhan uhalla:

  http://www.hd.se/mer/inpa-livet/2015/03/17/hon-ar-upprord-over-hyckleriet-kring-sex/

  Etenkin muslimipojille, mutta myös musliminaisillekin kasvattajina, olisi hyvä tiedostaa tämä kaksinaismoralismi omassa kulttuurissaan ja myös käytöksessään. Se hillitsisi varmaan huora/madonna -asennetta - ja sitä myötä raiskauksiakin!

  "– Det är värre i Malmö än i Libanon. " Ruotsissa kaksinaismoralismi on muslimien keskuudessa jopa vahvempaa kuin Libanonissa, kerrotaan artikkelissakin. Onkin otettava kotoutuksessa huomioon sekin, että maahanmuuttajien oma kulttuuri- ja uskontotausta, myös ne negatiiviset puolet - siis tuppaavat vain vahvistumaan länsimaissa.

  • Saa vaikuttaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Näille aloitteille tarpeeksi kannatusta niin joutuu eduskuntakin sitten asiasta keskustelemaan:

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/970

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1075

  • A-studio-raiskauskeskustelu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hirvittävää katsottavaa A-studion raiskauskeskustelut !!

   Häpeä YLE!

   Tajutkaa jo toimittajat, että suomalaisten mitta on täysi. Kaikki tärkeimmät kysymykset jäivät tekemättä, miettikäähän toimittajat ihan itse, että mitäköhän ne olisivat!

   Maahanmuutto stop nyt, heti!

  • toimittaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   http://riikkapurra.net/2015/03/12/raiskauksista/

   Tässä teille YLEN toimittajille asiallaista luettavaa

 • Oikeutta suomalaisten uhreille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai että maassa maan tavalla? Sehän tarkoittaa kahta kuukautta ehdollista ja uhrin leimaamista valehtelevaksi lutkaksi.

 • Aktuaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ”Korkein raiskausrikollisuustaso oli Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneillä miehillä, 17-kertainen syntyperäisiin suomalaisiin nähden.” Aivan, mutta moniko tilastotiedon nähnyt tai sitä lainannut – kolumnisti mukaan lukien – on selkeä ymmärrys, että mitä se tarkoittaa? No, minä voi neuvoa.

  Kyseinen rikostason mittari tunnetaan ristitulosuhteena. Ristitulosuhde tai vetosuhde on vetojen (odds) välinen suhde. Jos ryhmään 1 kuuluvista 10 % tekee rikoksen ja 90 % ei, ja vastaavasti ryhmään 2 kuuluvista 20 % tekee rikoksen ja 80 % ei, lasketaan ryhmän 2 vetosuhde suhteessa ryhmään 1 kaavalla (0,2/0,8)/(0,1/0,9). Ristitulosuhde on tässä tapauksessa 2,25, kun vastaava todennäköisyyksien suhde on 0,2/0,1=2 (ks. esim. Rita, Töttö & Alastalo 2007).

  Tuliko selväksi? Eikö? No sitä minä nyt vähän arvelinkin… Olisiko siis parempi, että kolumnistikin ensi kerralla lähestyisi asiaa tavalla, jonka itsekin ymmärtää?

 • Hyvän puolesta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen lukenut kaikki kommentit ja huomioinut "tuomion ja ei tuomiot"... kaikki ovat keskinkertaista verbaliikaa asian ympärillä, jossa asian yhdin on naisen asema ja pyhyys.

  Kenelläkään ei pidä ja tulla olla oikeutta koskea naiseen ilman hänen suostumustaan, riippumatta uskonnosta tai kansallisuudesta tai naisen valppaustilasta (humalassa). Nainen on se joka synnyttää uuden elämän, mutta vain rakkauden kautta.

  Keskustelu on ollut ontuvaa ja lupaa tietyille uskonnoille vapauden väärin ymmärtää naisen kohtelu. En koskaan hyväksy tätä ajattelua ja se mitä on tehty. Ongelmana on se, että useimmin tällaisiin julmuuksiin syyllistyvät ovat pääasiassa Somaliasta etc... Miksi? Koska yhteisöllisyyttä ei ole syntynyt tai sitten alkoholi ta muut päihteet ovat olleet käytössä raiskaajilla.

  Tilanne on huolestuttava, mutta ei korjattavissa... se onkin kysymys johon meidän tulisi puuttua. Miten? Niin kauan kuin maahanmuuttopolitiika on voimissaan.

 • Wanha kärttyinen setämies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On hienoa, että asioista aletaan vihdoin keskustella niiden oikeilla nimillä. Mitä sitten tulee tällaisten rikosten syihin, on se erittäin yksinkertaista. Syy on kulttuurieroissa. Osa maailman kulttuureista hyväksyy naisen pakottamisen seksiin, koska nainen on alempi olento, eikä välttämättä edes ihminen. Sama ajattelumalli oli myös vallalla näillä leveyspiireillä aiemmin, joten hurskastelu on turhaa.

  Mitä asialle sitten voi tehdä? Ratkaisu tähän on hyvin yksinkertainen. Järjestelmällinen ja välitön karkoitus maasta. Näille rikollisille ei tule myöntää suomalaista yksilöturvaa, koska he eivät kunnioita Suomen tapoja eivätkä lakia. Jokaisen karkotetun valokuvat ja henkilötiedot julkistetaan tämän jälkeen mediassa. Pakolaisten toimesta tehdyt raiskaukset loppuvat tämän jälkeen kuin seinää, kun sana leviää että Suomi on alkanut ottaa asian tosissaan.

  Ja tämä on todellakin ihmisoikeuskysymys, eli ihmisoikeudet on palauttava raiskauksen uhreille. Syylliset eivät ihmisoikeuksia ansaitse!

 • jube

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olemme innokkaasti kritisoimassa Kiinaa, Venäjää, Valko-Venäjää, Intiaa ja muita ikäviä epädemokraattisia maita, joissa ihmisoikeuksia ja työoloja poljetaan härskisti. Ministerit jättävät menemättä kokouksiin eivätkä osallistu olympialaisiin.

  Sitten ruetaan puhumaan Islamista, Somaliasta tai muista Afrikan maista ja yllättäen kaikki kritiikki loppuu kuin seinään. Mitään negatiivista ei saa sanoa eikä varsinkaan tehdä mitään yleistyksiä. Vain positiiviset asiat ja "maahanmuutto on rikkaus ja mahdollisuus" -lauseet ovat hyväksyttävien listalla. Milloin tulee se aika, kun saa puhua näiden kulttuurien, uskontojen ja maiden huonoista puolista? Milloin tulee se hetki, kun me voidaan sanoa esimerkiksi Somaliasta ettei se ole eikä siitä tule "vapaata lännen tyyppistä demokratiaa", kuten Stubb on nyt paljon toistellut Venäjän kohdalla?

  Odotellaan vaan, sitä päivää ei koskaan tule. Koska eihän kukaan meistä tahtoisi olla RASISTI...

 • Amurin Rypläke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hys,hys on huono, mutta ei vaahtosuinen älänmölökään hyvä ole. Parasta olisi, jos keskusteltaisiin rauhassa ja tehtäisiin oikeusvaltion mukaisia toimenpiteitä ongelman poistamiseksi. Nyt jotkut tuntuisivat olevan valmiit laittomuuksiinkin muka ongelmaratkaisuna. Siinä saataisiin vain ongelma lisää.

 • Suomessa...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa ollaan ja Suomen Lakia noudatetaan ja kunnioitetaan. Tämä koskee kaikkia, myös maahanmuuttajia ! Mielestäni maahanmuuttajille tulee järjestää pakollinen sopeutumiskoulutus suomalaiseen yhteiskuntaan. Jos koulutus ei onnistu, niin maahantulo evätään tällaiselta henkilöltä. Monikulttuurisuus ei saa asettaa ihmisiä, tässä tapauksessa raiskattua naista, eriarvoiseen asemaan lain edessä.

 • Veksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Argumentti: mutta kuinkahan paljon kantasuomalaisten tekemistä raiskauksista jää ilmoittamatta? Entä toisin päin, kuinka paljon maahanmuuttajien esim. oman yhteisönsä sisällä tapahtuvista raiskauksista jää ilmoittamatta??

 • Dirt Abuse

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisiko oikeasti aika tehdä jotain konkreettista tällekin asialle? Jo ihan tieteellisesti pätevissä tutkimuksissa on osoitettu että tietyt maahanmuuttajaryhmät raiskaavat ja tekevät väkivaltarikoksia moninkertaisesti mihin tahansa muuhun verrokkiryhmään nähden. Meillä on myös tutkitusti lievimmät rangaistukset esim. seksuaali- ja väkivaltarikoksista, mikä johtaa "raiskauskynnyksen" alenemiseen niille, joiden kulttuuri on väkivaltainen.

  Ikävä sanoa, mutta maahanmuuttopolitiikkamme on liian löyhää monin osin. Valtamediassa ei IKINÄ näy kiitollista maahanmuuttajaa (tarkoituksella?). Kaikki valittavat AINA miten huonosti Suomessa autetaan, suhtaudutaan jne. Keskivertosuomalainen nyt vain on jäyhä, se pitäisi kertoa ja ymmärtää. Jos Suomessa on NIIN hirveää, jossain muualla on tilaa yritteliäille.

  Minusta jo tänne pakolaisena tulee, pitää myös HALUTA oppia kieli, noudattaa lakeja, sopeutua, osallistua ja tehdä työtä. Ja MEIDÄN pitää auttaa tarjoamalla opastus, jämäkän asiallisesti!

 • Aurelius

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ja se on pahaksi myös maahanmuuttajayhteisölle, jonka jäsenistä iso osa tekee kolmea työtä vuorotta eikä missään tapauksessa riskeeraisi taivaanrannassa häämöttävää Suomen kansalaisuuttaan edes kävelemällä päin punaisia."

  Vai että oikein kolmea työtä vuorotta? :) ...Toisaalta siihempä sitä yritetään kantasuomalaisiakin ajaa näillä 0-tunti"työ"sopimuksilla, tarvitsee 3-työpaikkaa itsensä elättämiseen ja vielä pari lisää jos täytyy huolehtia muistakin kuin itsestään.

  Kovin erikoiselta kuitenkin kuulostaa, että tämä on siis ihan normaalia toimintaa maahanmuuttajille, miksei edes maahanmuuton kannattajat uutisoi näistä todellisista arjen sankareista, jotka elättävät itsensä tekemällä kolmea työtä? :)

  (ja ihan kiinnostaisi aiheen uutisointi kantasuomalaisistakin sankareista!)

 • Aatami

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Joukkoraiskaus ei kuulu pohjoismaiseen kulttuuriin" ???

  Herätys.

  Raiskaus ei saa kuulua mihinkään kulttuuriin.

  Kuitenkin sadat ns. kantasuomalaiset (ja -pohjoismaalaiset) raiskaavat. Ja ovat aina raiskanneet. Miksi? Johtuuko se heidän taustastaan? Johtaako tamperelaisuus raiskaamiseen? Ei johda. Eli syy löytyy muualta. Mistä?

  Minne nämä kantasuomalaiset raiskaajat (joita on siis määrällisesti ulkomaalaistaustaisia enemmän) pitäisi lähettää? Maassa maan tavalla? Ulos kotimaasta? Vai onko niin, että kanstasuomalainen voi raiskata jos kärsii rangaistuksensa? Entäpä kun kantasuomalainen osallistuu joukkoraiskaukseen? Sitäkin tapahtuu.

  Vai pitäisikö kuitenkin työskennellä sosiaalisen eriarvoisuuden ja tietämättömyyden kitkemiseksi kaikissa väestöryhmissä?

 • Jokainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi kiitos paljon tästä kirjoituksesta. Kivaa, jos jo nyt aletaan ymmärtää yltiö-kulttuurisensitiivisyyden sijaan maahanmuuttajien tavoille opettaminen. Tämä olisi pitänyt tapahtua jo kaunan aikaa sitten, ennen ongelmien esille tulemista. Tätä kutsutaan ennaltaehkäiseväksi toiminnaksi. Nyt on enää mahdollisuus sammutella tulipaloja, sillä maahanmuuttajilla on maassamme jo oma alakulttuuri, eikä sitä noni vain muuteta.

 • Masa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se on minusta yllättävintä, että raiskaajien ymmärtäjiä löytyy eniten naisten, eli potentiaalisten kohteiden joukosta. Naiset yleensäkin ovat kovin innokkaasti ymmärtämässä kaikenlaisia seksuaalihörhöjä, kuten esim sukupuolineutraalin avioliittolain käsittelyssä nähtiin.

  Toisaalta naiset myös hakeutuvat suurin joukoin matalapalkka-aloille ja valittavat palkan pienuutta. Missä on naisten johdonmukaisuus? Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja on selvästi poikkeus terveine näkemyksineen.

 • Teuski

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen päättäjät HERÄTYS. Rangaistukset ovat lähinnä säälittäviä. Noin pienillä rangaisuksilla ei rikosta suunnittelevia pidätellä,rangaistusten täytyy olla niin tuntuva että se pistää miettimään toisenkin kerran, teenkö rikoksen vai en.

 • Helga-neiti kylvyssä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voitaisiinko sitäkin valottaa, että mikä on tapa näiden raiskaajien lähtömaassa/kulttuurissa. Kai silläkin on jokin tarkoitus, että tietyissä kulttuureissa naiset pukeutuvat vähemmän seksistisesti, mm. kaiken peittävään asuun. Täällä sitten innostutaan, kun on pintaa näkyvillä runsain mitoin. Tosin sehän ei ole mikään puolustus. Maassa maan tavalla.

 • Kaitko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiahan on harvinaisen yksinkertainen. Muslimityttöjen ympärileikkauksiin kohdistuvia rikosepäilyjä / tuomioita on viimeisen 20 vuoden aikana 0 kpl.

  Aiheeseen (naisiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan) liittyy

  vät myös muslimityttöjen ja etenkin somalityttöjen ympärileikkaukset, tai pikemminkin alapään silpominen. Eli törkeä pahoinpitely. Somaliassa tämä rikos tehdään yli 95% tytöistä.

  Suomessa muslimityttöjen ympärileikkauksiin kohdistuvia rikosepäilyjä / tuomioita on ollut 0 kpl.

  Tämä tarkoittaa sitä että joko (A) Suomessa asuvia muslimityttöjä ei silvota (B) Suomessa asuvia muslimityttöjä silvotaan tai kuljetetaan ulkomaille silvottavaksi JA Suomen viranomaiset (terveydenhuolto, lastensuojelu, poliisi) antavat rikosten tapahtua ilman niihin puuttumista ja ilman seurauksia pahonpitelijöille.

  Kumpi vaihtoehto pitää paikkansa? Miksi?

 • Hyshys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alkaako nämä meidän naisetkin olevan vihdoin kypsyneitä pakolaisiin? Jotain edistystä havaittavissa yleisessä ilmapiirissä. Yleensä naiset ovat juuri niitä jotka ihquttavat pakolaisia ja ovat ultra-suvaitsevaisia. Eikös se joku naiskansanedustaja ehdottanut romanikerjäläisille ja muille passittomille ilmaista terveydenhuoltoa Suomessa?

 • Miesten ongelma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä raiskaukset ovat tietynlaiseen miehisyyteen ja maskuliinisuuteen liittyvä ongelma eikä kulttuuriseen taustaan liittyvä. Tietty osa miehistä raiskaa kulttuurista riippumatta. Ei kaikille kantasuomalaisillekaan miehille ole selvää se, että naisella on oikeus koskemattomuuteen. Eli myös nämä miehet tarvitsisivat opetusta siitä, että maassa lakien tavalla. Ja kyllä monet valkoiset suomalaiset miehet käyvät myös raiskaamassa naisia ja lapsia esim. Aasiassa. Joten eipä hyssytellä tätä asiaa myöskään tältä osin.

 • haloo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yhtä hyvin voisit pyytää kaikkia suomalaisia tulemaan esille ja tuomita/pyytää anteeksi suomalaisten tekemät rikokset ympäri maailmaa!

  Ei vät suomessa asuvat ulkomaalaistaustaiset ihmiset ole mikään yhtenäinen möykky!

 • Asklepon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onpa taas hirveitä rasisteja liikkeellä joille monikulttuuri ei kelpaa. Ei toisista kulttuureista voi napsia palasia kuin rusinoita pullista. Ne tulee hyväksyä kokonaisina ja sellaisina kuin ne on, eikä pyrkiä muuttamaan toisia omien rasististen arvojen pohjalta pohjoismaisten arvojen ja mittojen mukaisiksi. Monikulttuuri on juuri sitä erilaisuutta ja erilaisten arvojen hyväksymistä. Kyllä tätä on saarnattu vihreiden ja muiden toimesta jo vuosikausia. -- Miksei oppi mene perille vaan vieläkin rasistit pyrkivät muuttamaan maahanmuuttajia omien rasististen oppiensa mukaisesti?

 • Miehet janoaa seksiä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannatan bordelleja. Siis sellaisia joissa on työntekijöillä vapaaehtoisuus tehdä sitä työtä ja terveystarkastukset ja muu normaali tuki työsuhteessa joka on vaativa ja poikkeava. Tämä olisi sivistysvaltioon kuuluva asia. Jos nuoret miehet ovat täysin vailla sukupuolisia suhteita ja elävät vain pornon netti maailmassa ja paineet kasautuvat kun seksiä ei saada livenä voi halu raiskauksiin kovassa puutteessa kasvaa joukon siihen vielä yllyttäessä. Kannatan bordelleja myös vammaisten ja muidenkin ihmisten joilla on vaikeuksia saada seksiä takia. Jos on ihmisiä jotka jaksavat tehdä tätä tärkeää seksityötä siihen on yhteiskunnan annettava mahdollisuus. Se on turva myös raiskauksia vähentävällä tavalla, miesten suunnaton tarve saada seksiä on pystyttävä turvaamaan ja ymmärrettävä tämä tärkeä puoli varsinkin nuorempien miesten elämässä.

 • tuleva persu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Anteeksiantoa on turha raiskaajien anoa. On aivan sama raiskaako tytön, pojan, naisen tai miehen. Varmasti Uhrin loppu elämä on pilalla. Onko meidän pakko hyväksyä se, ettei meidän omat sairaat yksilöt riitä? Siinä on jo sarkaa kun raiskaajat, pahoinpitelijät ja murhaajat kitketään omasta väestöstä. Tervetuloa kaikki asialliset, työtä pelkäämättömät maahanmuuttajat, väristä tai maanosasta riippumatta. Rikoksiin ryhtyvät kuitenkin pikapakettina omanmaansa vankiloihin.

 • Tästä on yritetty puhua kyllä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yritin puhua näistä asioista noin 5-6 vuotta sitten. Traumoista, kulttuurieroista, väkivallasta mikä synnyttää väkivaltaa, kotiuttamisen virheistä suomessa ja siitä, miten meillä ei suostutaan katsomaan erilaisia asioita asiallisin ja realistisin silmin jne. minut haukuttiin rasistiksi, yksi tapailemani suomalainen mies jopa haukkui minut "natsiksi" ja pisti välit poikki, koska kuulemma "puolustan junttikulttuuria" vaikka puheeni ei ollut millään lailla loukkaavaa: en nimitellyt, en ollut mustavalkoinen enkä väittänyt, että ainoa syy rikollisuuteen olisi ulkomaalaisuus . Itseasiassa yritin jopa selittämällä selittää, että vikahan on myös huonossa kotiuttamisessa ja siinä ettei haluta auttaa/ottaa selvää tarvitaanko apua, vaan tehdä vaan sädekehää itselle. Ihan asiallista puhetta ja todellakin vastuuta myös politiikan, suomalaisten asioista päättävien tahojen sekä keskustelemattomuuden piikkiin. Mutta minä olin rasisti. Ongelmiin ei voi puuttua jos niistä ei voi edes keskustella

 • jäitä hattuun

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Länsimaisessa oikeuskäytännössä yksi tärkeimmistä periaatteista on, että sekä rikoksesta epäilty että rikoksen uhri tulevat kohdelluksi yksilöinä eikä vain jonkin ryhmän edustajana. Näin ollen rikoksista raportoidessa uutismedioissa varten epäillyn etninen tausta ei voi olla oleellinen seikka muulloin kuin silloin, kun epäilty on vapaana ja hänet pitää saada kiinni yleisön avulla.

  Kulttuurirelativismi on asenne, jossa rikos ja rangaistus eivät määräydy absoluuttisten moraaliarvojen mukaan, vaan pahuutta voidaan selittää ja painaa villaisella tekijän etnisyyden perusteella. Tästä syytetään yleensä ns. kukkahattuja- mutta samoin jonkun ryhmän tuomitseminen yksittäistekojen vuoksi on kulttuurirelativismia. Eihän suomalaisiakaan vaadita ryhmänä tunnustamaan syyllisyyttään, kun joku suomalaismies raiskaa vaikka ruotsalaisen naisen Itämeren risteilyllä.

  Sillä, miten raiskauksia suomalaisessa oikeusjärjestelmässä käsitellään, ei ole mitään tekemistä kenenkään etnisyyden kanssa.

 • Paras ratkaisu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen pitää olla nyt edistyksellinen edelläkävijä ja rohkea sekä kunnioittaa perinteitään ja toimivaa oikeusjärjestelmää. Kaikki nämä vierasmaalaiset pahan tekijät on karkotettava maastamme lopullisesti ja muille pahantekijöille on vuokrattava Venäjän jo vuosisatoja toimineesta tehokkaasta vankilalaitoksesta roistoille vankila-aikaa ja jossa tietysti noudattaa venäläistä vankeinhoidon järjestelmää ja käytäntöä sekä tuomiota.

Tuoreimmat aiheesta: Blogi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä