Sote-uudistus

Tuoreimmat

Mies seisoo haastateltavana.

Kanta-Hämeen suursoten valmistelukoneisto viritetään helposti

Kanta-Hämeessä päästään aloittamaan yhden suuren sote-tuotantoalueen valmistelu välittömästi, kun eduskunta on vahvistanut sote-lain. Käytännössä maakunnallisen sote-kuntayhtymän valmistelu siirtyy Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin, Hämeen liiton ja maakunnan kuntien valmisteluryhmälle, joka on työskennellyt uudistuksen parissa jo vuosia. Uudistus varmistaa kansalaisten palvelut. Uudistuksen rahallisia säästöjä voidaan joutua silti odottamaan vuosia, epäilee sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Näkökulma: Sote kriisissä – miten ihmeessä kirjoitan näin taas

Mikä on se, josta hallitus kolme vuotta sanoi, että kohta se tulee ja ei tullut. Mikä on se, jonka hallitus yhtäkkiä maaliskuussa heitti romukoppaan, ja johon oppositio kuiskuteltiin mukaan. Mikä on se, josta parissa kuukaudessa luvattiin tehdä entistä ehompi, mutta joka keskikesän keskinäisen kehun keskellä jäi auttamattomasti kesken. Mikä on se joka nyt elää kohtalon hetkiä: tuliko tästä takki vai tuliko pelkkä kynäkotelo? Sote on kriisissä taas.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Mission impossible – Soten vaikuttavuusarvionti tehty

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi Soten vaikuttavuusarviointinsa tänään. Hyvää työtä, mutta mahdoton tehtävä. Jos pitää arvioida, pitäisi tietää mitä arvioi. Tästä uudistuksesta ei voi kovin paljoa sanoa, koska se on niin monilta osin kesken. Sitä paitsi monenlaista voi vielä tapahtua, koska lähestyvien vaalien alla poliitikkojen mielenliikkeistä ei tiedä kukaan. Se nähtiin neljä vuotta sitten.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Sotesta taas päivää – ei tää lopu

Sote-järjestämislakiluonnos lähtee lausunnolle tänään. Parlamentaarisen ohjausryhmän kesäkuussa julkaistu tuotos on nyt ensimmäistä kertaa kokonaan nähtävillä. Lakiehdotus on kutakuinkin kesäkuisessa kuosissaan, käytännössä sitä on vain stilisoitu ja seurakseen se on saanut voimaanpanolain. Tämä tarkoittaa, että tulevastakaan syksystä ei puutu draamaa, poliittisia pelejä ja isoja riitoja. Taistelutanner tömisee taas. Suuret kysymykset odottavat ratkaisua, kirjoittaa Tiina Merikanto.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Ei sotea tällä lailla saa valmistella – verenpaine nousee ja hiki tulee otsalle

Kaiken sekoilun jälkeen puoluejohtajat kertoivat maaliskuussa historiallisesta sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta. Sen piti valmistua toukokuun loppuun mennessä. Nyt on kesäkuu ja uudistusta ei edelleenkään ole. Soten kohdalla ei voi edes kysyä mikä tässä on niin vaikeaa, kun sen tekeminen on ollut vaikeaa koko hallituskauden ajan. Kysyä voi enää, että tuleehan tästä jotain, tuleehan?

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä