Sote-uudistus

Tuoreimmat

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Analyysi: Sote tulee taas kerran – valmista ei ole, mutta tekstiä on ennen näkemätön määrä

Tänään julkaistiin valtava lakiluonnospaketti. Sivuja on 600. Sote-historissa oli sellainenkin aika, jolloin hallintohimmeleitä piti purkaa. Ei enää. Nyt rakennetaan himmeleiden himmeli. Kuinka monelle lakitekstit avautuvat niin, että olennaisimmat kohdat ja sudenkuopat selviävät? Kuinka moni kansanedustaja todella perehtyy valtavaan lakipakettiin? Vai solahtavatko teksit vain lävitse?

Päivystys-kyltti.

Sote-virkamiehet pelkäävät: Kustannukset karkaavat eikä yhdenvertaisuus toteudu ehdotetussa valinnanvapausmallissa

Yle on saanut käsiinsä muistion, jossa sote-uudistusta valmistelevat virkamiehet varoittavat kovin sanoin toukokuun lopussa esitetyn valinnanvapausmallin riskeistä. Virkamiehet pelkäävät, että ehdotettu malli lisäisi merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia sekä kasvattaisi alueellista ja eri väestöryhmien välistä epätasa-arvoa. Lopputulos voisi siis olla vastakkainen sote-uudistuksen tavoitteille.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Analyysi: Jäitä hattuun, hyvät poliitikot – valinnanvapauden kanssa ei saa hötkyillä

Valinnanvapauden laajentaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa otti tänään askeleen eteenpäin, kun sitä pohtinut selvityshenkilöryhmä luovutti loppuraporttinsa. Silti on syytä toivoa, että monituottaja- ja valinnanvapausmallia ei nähdä täydessä käytössä vielä vuosiin. Mallia pitää kokeilla, laskea ja arvioida. Uudistus pitää ottaa käyttöön vaiheittain, ei kertarysäyksellä.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Analyysi: Sote-uudistus on täynnä ongelmia – kuka ratkaisee tämän pirullisen listan?

Sipilän hallitus on tekemässä sote-mullistusta. Julkiset palvelut siirtyvät markkinaehtoisen kilpailun piiriin. Hallituksen uudistukselle antama runsaan vuoden valmisteluaika on järkyttävän lyhyt koko ajan paisuneen uudistuksen rakentamiseen. Siitä voi vielä tulla soten kohtalo. Pirullisia yksityiskohtia on paljon. Ne voivat pilata uudistuksen. Sosiaali- ja terveystoimittaja Tiina Merikanto esittää analyysissään niistä muutaman.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Analyysi: Kulut karkaavat, avoimuus katoaa – kahdeksan huolta sote-palvelujen yhtiöittämisestä

Sosiaali- ja terveyspalvelut täytyy ainakin osin yhtiöittää, linjasi hallitus viime viikolla. Perusteena ovat EU-säädökset. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta onko? Hallitus teki yhtiöittämispäätöksen ilman kunnollista virkamiesvalmistelua, jälleen kerran. Sote-uudistuksen kohdalla näin on tehty aiemminkin huonoin seurauksin. Miten koko uudistuksen nyt käy? Todella monia kysymyksiä on avoinna.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Analyysi: Näkyvissä ohutta yläpilveä – sote ei ole lähellekään valmis

Sosiaali- ja terveydenhuollon mannerlaatat järkkyvät. Hallituksen uusien sote-linjausten mukaan kaikki valinnanvapauden piiriin tulevat palvelut täytyy yhtiöittää. Valinnanvapaus ja yhtiöittäminen tulee muuttamaan koko sosiaali- ja terveydenhuollon. Hallitus sanoo myös, että sosiaali- ja terveyspalveluiden ensisijainen rahoittaja on valtio. Maakunnan verotusoikeutta selvitetään. Keskeisiä päätöksiä leimaa poliittinen kaupankäynti.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä