Sote-uudistus

Tuoreimmat

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Analyysi: Kulut karkaavat, avoimuus katoaa – kahdeksan huolta sote-palvelujen yhtiöittämisestä

Sosiaali- ja terveyspalvelut täytyy ainakin osin yhtiöittää, linjasi hallitus viime viikolla. Perusteena ovat EU-säädökset. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta onko? Hallitus teki yhtiöittämispäätöksen ilman kunnollista virkamiesvalmistelua, jälleen kerran. Sote-uudistuksen kohdalla näin on tehty aiemminkin huonoin seurauksin. Miten koko uudistuksen nyt käy? Todella monia kysymyksiä on avoinna.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Analyysi: Näkyvissä ohutta yläpilveä – sote ei ole lähellekään valmis

Sosiaali- ja terveydenhuollon mannerlaatat järkkyvät. Hallituksen uusien sote-linjausten mukaan kaikki valinnanvapauden piiriin tulevat palvelut täytyy yhtiöittää. Valinnanvapaus ja yhtiöittäminen tulee muuttamaan koko sosiaali- ja terveydenhuollon. Hallitus sanoo myös, että sosiaali- ja terveyspalveluiden ensisijainen rahoittaja on valtio. Maakunnan verotusoikeutta selvitetään. Keskeisiä päätöksiä leimaa poliittinen kaupankäynti.

Valtio vai maakuntavero

Analyysi: Mistä sote-rahat – onko maakuntien rahoitus keskustan ja kokoomuksen kauppatavaraa?

Tulevat maakunnat aloittavat toimintansa todennäköisesti valtion rahoituksella. Merkittävä päätös tulee olemaan se päätykö hallitus antamaan maakunnille omaa verotusoikeutta joskus tulevaisuudessa. Verotuskysymys on paitsi politiikkaa myös päätös siitä, miten säästöjä saadaan. Tuleeko sote-uudistuksesta ensisijaisesti säästämisprojekti, kysyy Ylen sosiaali- ja terveystoimittaja Tiina Merikanto.

Sotekone.

Valtava hoitoremontti edessä – miten terveyskeskuksessasi pääsee nyt lääkäriin ja miten maakunnallesi käy?

Hallitus haluaa Suomeen 18 itsehallintoaluetta, mutta vain 15 sote-aluetta. Erotus on kolme, mutta heikoimpia alueita on kuusi. Ylen sosiaali- ja terveystoimittaja Tiina Merikanto arvioi, millä perusteella hallitus tekee aluevalinnat. Yksi syy hoitoremontille on se, että lääkärille pitää päästä nopeammin. Katso Ylen sote-koneesta, kuinka pitkä jono on omaan terveyskeskukseesi tällä hetkellä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä