Vaalit 2011 |

Sukupuolineutraalia avioliittolakia ei hallitusohjelmaan

Hallitusohjelmaan ei tule mainintaa sukupuolineutraalista avioliitosta eikä perheen ulkopuolisesta adoptiosta samaa sukupuolta oleville. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kiitti muita puolueita suvaitsevaisuudesta ja arvostuksesta, että kirjaukset voitiin jättää tekemättä.

Hallituspuoleista näitä kristillisiä kavahduttaneita asioita ovat vaatineet erityisesti vihreät.

Vasemmistoliiton oikeus-, turvallisuus- ja maahanmuuttoryhmän raportin mukaan hallitusneuvotteluissa kuitenkin sovittiin, että sukupuolineutraalista avioliittolaista on tarkoitus tehdä eduskunnassa lakialoite, jonka läpiviemiseen sitoutuvat kaikki puolueet lukuunottamatta kristillisdemokraatteja.

Hallitusohjelmaa tuli myös kirjaus, jonka mukaan raskaudenkeskeytyksiä pyritään vähentämään. Samalla selvitetään, onko tarvetta muuttaa aborttien myöhäisintä viikkorajaa koskevaa lainsäädäntöä. Myös tämä on ollut kristillisdemokraattien tavoitteena.

Kommentoi aihetta (25 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Oikeasti suvaitsevainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä Päivi Räsänen on taas todella suvaitsevainen...

 • mie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Osmo Soininvaara kirjoittaa tänään blogissaan, että yhdenvertaisen avioliittolain säätäminen on jätetty eduskunnalle, jossa sadan kansanedustajan tulee allekirjoittaa lakialoite, ennen kuin se tulee täysistunnon käsittelyyn.

  Mielestäni on käsittämätöntä, että Vihreiden neuvottelijat taipuivat järjestelyyn, koska se käytännössä tarkoittaa, että asia on tällä vaalikaudella kuollut ja kuopattu. Hallituksen esityksen taakse olisi voinut löytyä sata kansanedustajaa, koska kantaa olisi ollut pakko ottaa. Sen sijaan aloite on helppo jättää jollain verukkeella allekirjoittamatta.

  Neuvottelutuloksessa on paljon muutakin kritisoitavaa, mm. ilmastopolitiikan ylimalkaiset linjaukset. Toivon, että Vihreät ei lähde hallitukseen tällä ohjelmalla. Kokonaisuutena ohjelma ei ole sellainen, että Vihreiden tulisi vaalitappion jälkeen lähteä sitä toteuttamaan.

 • siinä paha missä mainitaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä siitä koskaan ole mitään hyvää seurannut kun uskonto ja politiikka on sekoitettu keskenään. Kristillisdemokraattien aatemaailma on pimeältä keskiajalta.

 • kristitty mummi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se siitä eriarvoisuuden vähentämisestä ohjelmatasolla! Miten yksi todellinen pienpuolue voi sanella näin paljon ja kiittää muita hallituspuolueita "suvaitsevaisuudesta". Odotan lakialoitteen valmistelun pikaista aloittamista.

 • vasemmistovihreä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Päivi Räsänen kiitti muita puolueita suvaitsevaisuudesta". Mitä ihmettä? Räsänenhän tässä on itse suvaitsematon vähemmistöä kohtaan oman ahdasmielisen näkemyksensä kanssa. Itse olen hetero, mutta suhtaudun homoihin ym. positiivisesti.

 • Jumalan armosta kristitty

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kristitty ei ole kenenkään itse valitsema nimi vaan Jeesuksen seuraajista käytetty pilkkanimi muinaisessa antiokiassa. Moni kutsuu tänään itse iseään kristityksi ja vielä varsin keppoisin periaattein

 • Kyllä se siitä...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattaa juuri tasan 100 kansanedustajaa, parhaimmillaan ylikin jos pari rajatapausta selventää kantaansa. Adoptio-oikeudesta tulee ongelmia, sillä sen sisällyttämistä lakiin kannattaa alustavasti ainakin 90 ja vastustaa 93 kansanedustajaa, joten saa nähdä miten käy. Muut hallituspuolueethan ovat ilmeisesti sopineet, että laki runnotaan läpi vihreiden aloitteella ilman hallituksen esitystä, eivät vihreät ja vasemmistoliitto ainakaan muuten olisi sitä hallitusohjelmaa nielleet.

 • Anjika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän tässä maassa moniavioisuuskaan ole kiellettyä paitsi että se papin aamen on mahdollista saada vain yhden henkilön kanssa. Yhdessä saavat asua ne, jotka siitä keskenään sopivat, joten haittaako se mitenkään, vaikkei sitä aamenta olekaan. Samalla jätkällä voi olla homosuhteita ja jokunen naissuhde; muijan ja mukuloitten luoksekin pitää ehtiä, vai oliko sitä aamenta

  olemassa sen yhdenkään akan kanssa, mutta eihän sillä aamenella mitään todellista, biologista merkitystä olekaan. Pitäisikö tähän nyt sitten vaan todeta, että en ymmärrä.

 • suvaitseva heteroisä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä hyvää "sukupuolineutraali avioliittolaki" toisi perheille, eritoten lapsille? Minun käsittääkseni homoilla ja homopareilla on jo nyt Suomessa maailman paras suoja syrjintää vastaan. En näe syytä tätä muuttaa. Ihmisten asenteita ei kuitenkaan lailla muuteta.

  Minusta laillisen avioliiton ensisijainen tehtävä on suojella lapsia. Aikuiset saavat sitten keskenään allekirjoittaa minkälaisen sopimuksen haluavat.

  On äärimmäisen pöyristyttävää kuulla ajatuksia adoptiosta aikuisten oikeutena. Ainoa kestävä lähtökohta on lapsen oikeus mahdollisimman hyvään perheeseen. Lapsi ei ole mikään lemmikkieläin!

 • perinteiden puolustaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On sentään jokin hyväkin uutinen,vaikka vasemmisto vääryydellä ja viekkaudella saikin enemmistön ministeripaikoista.

  Homojen ja lesbojen ei edelleenkään tarvitse saada vihkimystä avioliittoon, vaikka kaiken maailman ylisuvaitsevaiset henkilöt sitä kurkku suorana huutavatkin.

  PS ylläpito: teillä on varmaan suuri halu bannata kommenttini, mutta sananvapauden vuoksi se olisi kuitenkin julkistettava.

 • mie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eduskunnassa kansanedustajien lakialoitteet säännönmukaisesti haudataan valiokuntiin kuolemaan vaalikauden päätteeksi. Näin tapahtui kuluneella vaalikaudella esimerkiksi Oras Tynkkysen lakialoitteelle sukupuolineutraalista avioliittolaista. Poikkeuksen muodostavat aloitteet, jotka allekirjoittaa sata edustajaa ja joilla siten on jo lähdössä eduskunnan enemmistö takanaan. Nämä pääsevät täysistuntoon äänestykseen. Tämä on vallitseva käytäntö - hallitusneuvotteluissa ei siis sovittu mitään uutta menettelyä, jolla yhdenvertainen avioliittolaki saataisiin eduskunnan käsittelyyn. Neuvotteluissa yksinkertaisesti sovittiin, että avioliittolakia ei hallitusohjelmassa uudisteta yhdenvertaiseksi. Vihreät ja Vasemmistoliitto myivät samaa sukupuolta olevien parien yhdenvertaisuuden ja saivat kumpikin maksuksi pari ministerisalkkua.

  Jos hallitusohjelmassa olisi sovittu hallituksen esityksestä yhdenvertaiseksi avioliittolaiksi, olisi se pakottanut kansanedustajat ottamaan täysistunnossa kantaa esityksen puolesta tai sitä vastaan. Nyt he sen sijaan voivat väistää vastuutaan jättämällä aloitteen allekirjoittamatta, jolloin se ei koskaan tule täysistunnon äänestettäväksi. Sukupuolineutraali avioliittolaki tällä vaalikaudella on kuollut ja kuopattu. Tästä saadaan kiittää pääasiassa Vihreitä ja Vasemmistoliittoa, joilla olisi ollut mahdollisuus saada se hallitusohjelmaan - kyse on valinnoista.

 • Kaikkikäy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Päivillä, niin kuin homoilla, on oikeus elää omien arvojensa mukaisesti. Kansa on puhunut.

 • Harppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Päivi Räsäselle rohkeudesta ja suomalaisten perinteisten arvojen puolustamisesta.

 • Suomi siistinä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa että perhearvoja ei murreta ja ohjata Suomea tuhon tielle, siitä koko kansa tulisi kärsimään. Ei rappion yleisyys muuta asiaa paremmaksi. Moraalinen rappio on aina tuhonnut kansat läpi historian, joten tämä asia kyllä kuuluu meille kaikille.

 • huolestuttavaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oikea tapa pyrkiä vähentämään abortteja ei ole tehdä abortin tekemisestä hankalampaa! Itseäni kammottaa ajatus tästä naisten oikeuden mahdollisesta rajoittamisesta. Ehkäisyjen saaminen kuntoon olisi fiksumpi tavoite, sitten ei tarvitsisi niitä abortteja miettiä. Vahinkoja silti sattuu, ja nuorena aikuisena haluan itse päättää milloin olen tarpeeksi valmis/kypsä perhettä perustamaan, jottei tarvitse opiskeluja ja elämän tavoitteita heittää sivuun ja leikkiä Räsäsen ihanne kotiäitiä.

  Miten ihmeessä Räsäsen johdolla suvaitsematon pikkupuolue saa tälläisiä isoja asioita hallitusohjelmaan (tai siitä pois).

  Keneltä sukupuolineutraali avioliitto olisi pois? Ja sitten Räsäsen pitäisi sisäasiainministerinä vielä varmistaa yhdenvertaisuus. Just just.

  Pistää huolestumaan mitä kaikkea hienoa keskiaikaista Räsänen vielä keksii. Toivottavasti muut pysyy järjissään ja ei anna enempää järjettömyyksien mennä läpi.

 • Jukka L

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ainakin yksi selvästi myönteinen asia hallitusohjelmassa...

 • lakimies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kirjaus tuosta SN-laista oli kaiketi paras, mihin KD saattoi toivoa pääsevänsä. Ei ilmeisesti ollut realismia, että hallitus olisi sitoutunut hankkeesta luopumaan, vaikka avioliittolain pitäminen ennallaan olisi ollut valtiolle halvin ratkaisu.Ajan henki vastustaa niin voimakkaasti yhteiskuntaa koossapitäviä kristilllisiä arvoja.Hallituksella tuntuu olevan kova kiire luhistaa suomalainen yhteiskunta.

 • Fnord

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kiitti muita puolueita suvaitsevaisuudesta ja arvostuksesta, että kirjaukset voitiin jättää tekemättä."

  Suvaitsemattomat kiittävät muita suvaitsemattomuuden suvaitsemista. Ei näin.

 • Joonas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskomatonta että suomen rasistisin homovihaaja saa ministerin paikan.

 • Peetu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On törkeää antaa turvapaikkaasiat ja kansainvälinen salainen ja kansalaisoikeuksia polkeva poliisiyhteistyö Päivi Räsäsen kontolle

 • Ihmettelen suuresti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta tuolla porukalla ei ole mitään pätevyyttä päättää siitä, missä vaiheessa voidaan tehdä raskauden keskeytyksiä. Miksi fundamentalistikristittyjen äärimielipiteitä täytyy kirjata hallitusohjelmaan?

 • mie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Harppa: Ei ole rohkeutta sen paremmin kuin suomalainen perinteinen arvokaan kieltää joiltain ihmisiltä yhdenvertainen kohtelu lain edessä. Kukaan ei ole pakottamassa ketään vihille samaa sukupuolta olevan kanssa, ainoastaan sallimassa se niille, joiden kumppani on samaa sukupuolta. Miten itse suhtautuisit siihen, että valtio tulisi kertomaan kenen kanssa saat mennä vihille ja kenen et?

 • alisa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan loistavaa, että Päivi Räsänen sai hoitaakseen näitä tärkeitä asioita sillä hän puolustaa juuri oikeita arvoja! Avioliittolakia ei tule missään tapauksessa muuttaa eikä homopareille sallia lasten adoptio-oikeutta. Jokaisella lapsella täytyy olla jo syntymästään oikeus normaaliin perheeseen. On erittäin itsekästä homoparien edes harkita lasten hankkimista omista lähtökohdistaan, kun kyseessä pitäisi olla lapsen oikeus äitiin ja isään. Missä nyt ovat lastensuojeluihmiset?

 • PKP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Päivi Räsänen kerrankin oikea ihminen oikealle paikalle puolustamaan Suomalaisia oikeita arvoja. Mitä on tasaarvo suomessa on vain vähemmistöjen

  erioikeuksia, ei ihmiset koskaan nyt eikä tulevaisuudessakaan tule olemaan

  tasaarvoisia keskenään ja aamen. Jos ette usko niin ajatelkaapa asia uudelleen.

 • Ateisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä. Päätäpahkaa ei voi rynnätä. Vaikutukset lasten, holhoustenalaisten ja perillisten oikeuksiin on otettava myös huomioon.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä