Kotimaa |

Talvivaaran vuotava allas: Kuusi öljytankkeria, 60 vesitornia, 15 000 säiliöautoa

Talvivaarassa vuotavan altaan koko vesimäärä vastaa tuhansia säiliöautoja ja puolen kymmentä isoa öljytankkeria. Katso grafiikka.

Talvivaaran vuotavan altaan kokoa havainnollistava grafiikka.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Talvivaaran kaivoksessa vuotavaan kipsisakka-altaan lohkoon mahtuu 620 000 kuutiota vettä. Siitä oli maanantaina iltapäivään mennessä valunut pois noin puolet. Havainnollistimme oheisessa grafiikassa, kuinka paljon vettä vuotavassa altaassa on.

Altaan vesimäärä vastaa yli 15 000 täysperävaunullisen säiliöauton kapasiteettia (yhteen autoon mahtuu 40 kuutiota vettä). Jos täysperävaunuyhdistelmän pituus on suurin sallittu eli noin 25 metriä, tulisi letkasta suunnilleen yhtä pitkä kuin on matka Helsingistä Kuopioon.

Vesitorneja on hyvin eri kokoisia, mutta yksi vesitorni voi säilöä esimerkiksi noin 10 000 kuutiota vettä. Talvivaaran altaan vedet voisivat viedä siis runsaat 60 vesitornillista.

Panamax-luokan raakaöljytankkeriin puolestaan mahtuu jopa noin 100 000 kuutiota vettä. Vuotoaltaan vedet vaatisivat siis noin kuusi jopa 250-metristä alusta.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Ulkomaat

Helsingin Etyk 1975: Kommunismi kärsi tappion, Kekkosta jännitti kovasti

”Rautaesirippua oli tarkoitus raottaa, ei repäistä auki”, sanoo diplomaatti Jaakko Iloniemi Etykin huippukokouksesta. Mutta toisin kävi. Neuvostoliitto teki länsimaille myönnytyksiä, jotka myöhemmin kävivät sille kalliiksi. Presidentti Urho Kekkonen oli jämäkkä puheenjohtaja, mutta sisäpiirin mukaan hänen roolinsa oli vähäisempi kuin aikoinaan hehkutettiin. Ety-kokouksesta on tänä kesänä kulunut 40 vuotta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä