Terveys

Tuoreimmat

Jaana Pelkonen ja Kaarlo Simojoki.

A-klinikkasäätiön ylilääkäri: Olen haudassa ennen kuin alkoholikulttuuri Suomessa muuttuu italialaiseksi

Alkoholilain mahdollinen löyhentäminen nostattaa tunteita. A-studiossa vierailleet kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) ja A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ovat samaa mieltä siitä, että suomalaisessa juomakulttuurissa riittää petrattavaa. Pelkonen vapauttaisi oluen myyntiajat ja toisi viinit ruokakaupan hyllylle. Simojoki taas povaa, että löyhennykset tulisivat kalliiksi kansanterveydelle.

Olutvalikoima ruokakaupassa.

Alkoholipolitiikkaan voi tulla historiallisia muutoksia – Olutta iltamyöhään, pienkaupoille erioikeuksia, viinit valikoimiin?

Suomen alkoholikulttuuri saattaa olla muuttumassa lähiaikoina vapaampaan suuntaan, kun hallitus sorvaa parhaillaan esitystään uudesta alkoholilaista. Asiaa puivista eduskuntaryhmistä kerrotaan Ylelle, että vaihtoehtoina ovat esimerkiksi keskioluen myyntiaikojen pidentäminen pienissä kaupoissa ja myyntioikeuden myöntäminen pienpanimoille. Tarkemmat päätökset tehdään jo lähiviikkoina.

Kuvakaappaus 2DFZEIT:in sivulta.

Saksalaisdokumentti paljastaa, mihin perunalastujen ahmiminen perustuu – 35 prosenttia rasvaa, 55 hiilihydraatteja 

Perunalastuja pystyy tunnetusti syömään, vaikkei olisi nälkä. Sipsien ainesosat tuottavat aivoissa mielihyvää, jonka vuoksi syöjä ei usein lopeta ennen kuin viimeinenkin muru on syöty. Saksalaisdokumentista selviää, että sipseissä ainesosat, muotoilu ja rapsahtava ääni on rakennettu niin, että niitä syötäisiin mahdollisimman paljon. Maku voi olla täysin toissijainen.

Elohopeakuumemittari näyttää 40 astetta.

Laki: Jo kymmenvuotias selviää sairaana itsekseen – "On selvää, ettei pieni pärjää kovassa kuumeessa yksin"

Laki lähtee siitä, että 10-vuotias tai sitä vanhempi lapsi pärjää sairaana yksin kotona. Asiantuntija muistuttaa, että osa lapsista on neuvokkaita, mutta osa hätääntyy yksin ollessaan helposti. Työnantajan kanssa voi yrittää neuvotella palkattomasta vapaasta, etätöistä tai työvuorojen vaihdosta. Kun lapsi sairastaa yksin, hänelle on tärkeää antaa selkeät ohjeet.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä