Kotimaa |

"Valkoisen Suomen puolesta taisteleva järjestö" aloitti katupartioinnin Joensuussa

Miehet liikkuvat ryhmässä Pohjois-Karjalan pääkaupungin kaduilla Soldiers of Odin -tunnuksilla varustettuina. Monikulttuurisen järjestötoiminnan kehittäjä on huolestunut katupartioinnista. Poliisi muistuttaa, että järjestyksenvalvonta kuuluu virkavallalle.

Soldiers of Odin Joensuun jäsenen tekemä päivitys Facebookissa.
Soldiers of Odin Joensuun jäsenen tekemä päivitys Facebookissa. Kuva: Kaappaus Facebookista.
Joensuu

"Isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi" esittäytyvä Soldiers of Odin on aloittanut katupartioinnin Joensuussa. Sosiaalisessa mediassa levinneessä tekstissä etsitään uusia jäseniä partiointiin.

Katupartiointi pikemminkin vähentää turvallisuutta kuin lisää.

– Ville Elonheimo

Tekstissä kerrotaan, kuinka kaduilla liikutaan naisten, lasten ja ennen kaikkea suomalaisten turvana. Jäseneksi kelpuutetaan mies, jolla pitää olla järkkymätön lojaalisuus ja luottamus toisia jäseniä kohtaan.

Joensuun poliisista vahvistetaan, että kaupungin kaduilla liikkuu ryhmässä miehiä, joiden vaatteissa on merkintä Soldiers of Odin.

– Poliisipartioille miehet ovat kertoneet haluavansa turvata katurauhaa. Meidän puolestamme homma saa jatkuakin, mutta järjestyksenvalvonta kuuluu kyllä poliisille. Viestinäni olisikin katupartioille, että ilmoittakaa havainnoistanne tarvittaessa poliisille tai hätäkeskukseen, älkääkö ryhtykö ominpäin toimenpiteisiin, sanoo ylikomisario Vesa Kostamo.

Ylikomisario kuitenkin tähdentää, ettei poliisin mielestä Joensuun yleisessä järjestysturvallisuudessa ole tällä hetkellä ongelmia, toisin kuin katupartioijat antavat ymmärtää.

Kotouttamistyölle takapakkia?

Monikulttuurisuustyössä suhtautuminen katupartiointiin on poliisia selvästi kielteisempi. Kansainväliset opiskelijat ja maahanmuuttajat ovat ottaneet Joensuun omakseen illanviettopaikkana muiden kaupunkilaisten tapaan.

– Katupartiointi haittaa kotouttamistyötä. Ulkomaalaisvastainen liikehdintä pikemminkin vähentää turvallisuutta kuin lisää. Kun partioijat viestivät, että yksiä – tässä tapauksessa ulkomaalaisia – valvotaan ja vartioidaan, heikentää se vapautta ja turvallisuudentunnetta kaikilla, arvioi monikulttuurisen järjestötoiminnan kehittäjä Ville Elonheimo Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksestä.

Elonheimo myös miettii, onko Soldiers of Odin yhdistyslain mukaan kielletty yhdistys, koska kerhon teksteissä on viittauksia sotilaisiin, voimankäyttöön, päällystöön ja lojaliteettiin. Myös Elonheimo haluaa virkavallan tavoin, että voimankäyttövaltuus pysyy poliisilla.

Soldiers of Odinin pääpaikasta Kemistä ei kommentoida Joensuun katupartiointia millään lailla.

– En anna Ylelle haastattelua, toteaa yksi katupartioinnin organisaattoreista Mika Ranta lyhyesti.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Ulkomaat

Poliisijohtaja: Münchenin ampumisella ei yhteyttä pakolaisteemaan tai Isisiin

EU:n ja Saksan liput laskettiin puolitankoon Valtiopäivätalon edustalla Berliinissä.
Ulkomaat

Jos et ehtinyt lukea uutisia viikolla, kurkista ne tästä!

Turkki jatkoi toisinajattelijajahtiaan ja uhitteli ihmisoikeuksista huolestuneelle lännelle ilmoittamalla, että Turkki päättäisi itse kuolemanrangaistuksen mahdollisesta käyttöönotosta. Ranskassa Nizzan iskijällä epäillään olleen avustajia, Yhdysvalloissa republikaanit sovittelivat presidenttiehdokas Donald Trumpiin liittyviä riitojaan puoluekokouksessaan ja Suomi sai kovat päästötavoitteet EU:lta. Tässä keskeisiä poimintoja viikon varrelta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä