Eduskuntavaalit 2015 |

Yle julkaisee vaalikoneen vastaukset avoimena datana

Avoimesta datasta kuka tahansa voi tehdä analyyseja tai visualisointeja. Ehdokkaiden vastaaminen vaalikoneeseen on päättynyt.

Eduskuntavaalit 2015 logo
Kuva: Yle uutisgrafiikka

Ylen eduskuntavaalien vaalikoneen vastaukset ja ehdokkaiden taustatiedot on julkaistu avoimena datana. Vaalikoneessa on mukana 1855 ehdokkaan vastaukset.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi hyödyntää aineistoa vaikkapa vertailujen, analyysien ja visualisointien tekoon. Tausta-ajatuksena on se, että kun antaa tiedon avoimesti käyttöön, siitä syntyy monipuolisempia sovelluksia kuin mitä Yle yksin keksii tehdä.

Avoimen datan saa käyttöönsä CSV-taulukkona tästä linkistä tai rajapinnan kautta. CSV-taulukon tietoja pystyy tarkastelemaan millä tahansa taulukkolaskentaohjelmalla. Rajapinnan käyttö vaatii API-avaimen, jonka saa käyttöohjeineen laittamalla sähköpostia osoitteeseen vaalikone.tuki@yle.fi.

Vaalikonedata julkaistaan Creative Commons -lisenssillä. Tämä tarkoittaa, että vaalikoneen vastaustietoja saa käyttää uusien teosten osana, kunhan lähde mainitaan. Toivomme, että tietoa hyödynnettäessä linkitetään selvästi joko tähän artikkeliin tai Yle Uutisten etusivulle.

Vaalikoneeseen vastaaminen on päättynyt.

Vaalikoneen julkaisun jälkeen joillekin ehdokkaille on harkinnan mukaan annettu lisäaikaa vastaamiseen. Yksi on keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, joka sai vastata vaalikoneeseen vielä maanantaina poikansa kuoleman vuoksi.

Vaalikonedata sisältää myös niiden ehdokkaiden nimet, jotka eivät vastanneet vaalikoneen kysymyksiin mutta jotka osallistuivat Ylen Vaaligalleria-tenttiin.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä