Pieniä, hyviä tekoja

Lehden lukeminen, runon lausuminen, jutustelu, ulkoiluseura. Tule mukaan tekemään pieniä hyviä tekoja hoivakodeissa asuvien vanhusten arjen piristämiseksi! Lue lisää: Me kaikki ansaitsemme hyvän vanhuuden - tehdään asialle jotain!

Kun teet hyvän teon, jaa se sosiaalisessa mediassa hashtagilla #hyväteko tai lähetä siitä tieto suoraan meille. Löydät ohjeet osallistumiseen täältä.

Näytä enemmän

Lisää hyvä tekosi seinälle!

Avaa lomake

Paras tapa lisätä hyvä tekosi seinälle, on jakaa kuva sosiaalisessa mediassa tunnisteella #hyväteko. Voit myös lähettää kuvasi alla olevalla lomakkeella.

Osallistuminen on helppoa!

 1. Mitä voit tehdä auttaaksesi?

  Kuuntele elämäntarina. Lue ääneen kirjaa. Laula. Vie koirasi rapsutettavaksi. Lahjoita ylimääräiset omenasi. Keksi oma hyvä pieni tekosi tai kysy vinkkejä lähimmästä hoivakodistasi!

 2. Mihin voit mennä?

  Katso kartalta, mitkä hoivakodit ovat jo avanneet ovensa hyville teoille. Klikkaamalla kartan pisteitä saat yhteystiedot ja vinkkejä, mitä hoivakodissa voi tehdä. Ota yhteyttä hoivakotiin ennen vierailuasi.

 3. Ota kuva ja jaa se

  Rohkaise muitakin tekemaan hyvää! Jaa kuva teostasi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #hyväteko. Haasta samalla ystäväsi, naapurisi tai työkaverisi mukaan. Muista pyytää kuvattavilta lupa jakamista varten. Jos et halua käyttää sosiaalista mediaa, lähetä kuva meille.

Vanhustyön muutos alkaa Somerolta

Mitä tapahtuu, kun tuiki tavalliseen hoivakotiin marssii kolme valmentajaa, joilla on vallankumouksellisia ajatuksia? Ylen A-studio seuraa syksyn ajan, miten somerolaisen hoivakoti Tervaskannon arki muuttuu. Samalla haetaan ratkaisuja tavallisiin esteisiin ja arkisiin ongelmiin, joihin vanhustyön kehittämisessä yleensä törmätään.

Näiltä sivuilta myös muut hoivakodit löytävät ohjeita, miten vanhustyön iloisessa vallankumouksessa voi olla mukana.

Tuoreimmat jutut

Näytä lisää juttuja

Vallankumous valmentajien johdolla

Hoivakoti kuntoon -projektissa on mukana kolme asiantuntijaa, jotka tavoittelevat iloista vanhustyön vallankumousta. He näyttävät Somerolla, miten hoitokulttuuria voidaan uudistaa. Miten tehdä entisestä laitoksesta asukkaille oma koti? Silloin arki ei enää pyöri hoitajien tehtävälistojen ympärillä, vaan kaikki lähtee asukkaan toiveista ja tarpeista.

 • Taina

  Ihmiseen keskittyminen on salaisuuden tutkimista.

  Taina Semi
  Työyhteisökouluttaja

 • Jaakko

  Turvallisuuden maksimoinnista elämän maksimointiin!

  Jaakko Valvanne
  Geriatrian professori

 • Anna

  Unohda kodinomaisuus. Tehdään mieluummin koti.

  Anna Pylkkänen
  Työyhteisökouluttaja

Projekti Tervaskanto

Somerolainen hoivakoti Tervaskanto valittiin sarjaan viime keväänä yli 150 ehdotuksen joukosta. Kehittämiskohteeksi etsittiin julkisella haulla hoitopaikkaa, joka olisi valmis avaamaan ovensa koko Suomelle. Henkilökunnalta projekti vaatii suurta uskallusta heittäytyä mukaan ja ravistella omaa suhtautumista työhönsä. Someron tapahtumia voi seurata joka toinen maanantai koko syksyn ajan A-studion Hoivakoti kuntoon -juttusarjassa.

Mitä jokainen hoivakoti voi tehdä?

Tälle sivulle koostamme ohjeita siitä, miten voitte laittaa vanhustyön vallankumouksen käyntiin omassa hoivakodissanne. Julkaisemme tänne syksyn aikana mm. erilaisia tehtäviä hoivakodeille. Niistä kerrotaan myös Hoivakotiin kuntoon -ryhmässä Facebookissa. Liity mukaan!

Liity mukaan Hoivakoti kuntoon! -Facebook-ryhmään

Ryhmässä voitte keskustella vapaasti ja kertoa, miten eri asioita on tehty onnistuneesti teidän hoivakodissanne tai minkä asioiden kanssa teillä on ollut haasteita. Ryhmä on suunnattu hoivakotien henkilökunnalle sekä kaikille, jotka haluavat osallistua vanhustyön iloisen vallankumouksen toteuttamiseen käytännössä. Hoivakoti kuntoon -juttusarjassa mukana olevat valmentajat Jaakko, Anna ja Taina ovat myös mukana ryhmän keskusteluissa.

Liity ryhmään!

Kuukauden liikkuja

Kuukauden liikkuja -haasteen idea on lisätä liikettä arjen pienillä muutoksilla sekä asukkaiden että henkilökunnan elämään. Kuukauden liikkuja -haasteen ovat jo ottaneet vastaan Someron Tervaskannon lisäksi Jalkarannan palvelutalo Lahdesta, Kostiakoti Pälkäneeltä, Paltanpuiston palvelukeskus Paimiosta ja Väkkärän palvelukeskus Jyväskylästä. Kuulemme heidän kokemuksistaan syksyn aikana sekä Hoivakoti kuntoon -juttusarjassamme että täällä verkossa.

Tutustukaa alla oleviin käytännon ohjeisiin ja soveltakaa Kuukauden liikkuja -haaste juuri teille ja teidän asukkaillenne sopivaksi.

Käytännön ohjeen ja esimerkit voi tulostaa henkilökunnalle sekä kaikille asiasta kiinnostuneille. Liikuntapäiväkirjan avulla voitte seurata jokaisen hoivakodin asukkaan edistymistä yksilöllisesti. Lähtekää rohkeasti mukaan Kuukauden liikkuja -haasteeseen!

Tehtäviä hoivakodeille

Tässä osiossa julkaistaan erilaisia tehtäviä hoivakotien henkilökunnalle ja vanhustyössä mukana oleville hoitajille. Tehtävien avulla tarkoitus on kehittää vanhusten hoitotyötä sekä auttaa hoitohenkilökuntaa tutustumaan paremmin hoivakotiensa asukkaisiin.

Hoivakoti, haluatko piristää asukkaitasi?

Keräämme alla olevalle kartalle yhteystiedot hoivakodeista, jotka haluavat avata ovensa hyväntekijöille. Voitte myös kertoa, mitä auttajat voisivat tulla tekemään.

Kampanjassa on mukana jo 0 hoivakotia

Ilmoittaudu mukaan!

Tulosta seinällenne ilmoitus ja kerro vierailijoille, että olette mukana kampanjassa:

#hyväteko -kampanjan hoivakodit kartalla

Hoivakoti, saako asiakkaitanne tulla piristämään?

Katso ohjeet, miten pääset mukaan.

Muualla Yle.fi:ssä