Hyppää pääsisältöön

Downshiftaajat ja Kimmo: "Kaikki lähtee hyvästä käsikirjoituksesta"

Draamakomedia Downshiftaajien kymmenenosainen avauskausi on katsottavana Areenassa helmikuuhun 2017 asti. Jaksot esitetään myös Kakkosella keskiviikkoisin 26.10. alkaen klo 21. Vanha komediasuosikki Kimmo puolestaan jatkuu 10. marraskuuta. Haastattelussa molempien sarjojen ohjaaja, Teppo "Nastolan MacGyver" Airaksinen.

Downshiftaajat on tarina kahdesta helsinkiläispariskunnasta - , jotka vaihtavat vauraudella silatun kaupunkielämän niukempaan arkeen vantaalaisessa lähiössä. Asetelma ja ratkaisun taustat antavat mehevän pohjan tarkkanäköiselle draamakomedialle menestyksestä ja ihmisistä 2010-luvun Suomessa.

- Downshiftaajat sai alkunsa käsikirjoittaja Timo Varpion omakohtaisista havainnoista, kun hän muutti kaupungin sykkeestä lähiöön. Timo kertoi mm. jutun töölöläisrouvista, jotka olivat matkustaneet Porvooseen Itä-Helsingin läpi ja kommentoineet yllättyneinä, että täällähän näyttää ihan normaalilta ja ihmisetkin vaikuttavat ihan tavallisilta. Siitä lähti idea tehdä sarja pariskunnista, jotka muuttavat bulevardilta Vantaan Koivukylään ja joutuvat aloittamaan elämänsä tavallaan alusta, Teppo Airaksinen taustoittaa.

Alun perin Downshiftaajien konsepti ja käsikirjoitukset kehitettiin Ylen kanssa, mutta sitten kuvioita järjesteltiin uudelleen, ja avauskauden ensiesitys tapahtui Elisa Viihteellä loppuvuodesta 2015. Yhteistyön seurauksena vapaiden kanavien esitysoikeus on nyt vuorostaan Yleisradiolla.

- Itsekin olin mukana jo tuossa ensimmäisessä vaiheessa, jonka aikana sarja muuten sijoittui vielä Vuosaareen, ennen kuin se vaihdettiin Vantaalle.

 Downshiftaajat-sarjan Tommi (Jussi Vatanen) ja Satu (Iina Kuustonen).
Downshiftaajien Tommi (Jussi Vatanen) ja Satu (Iina Kuustonen) päätyvät vantaalaiseen lähiöön, ja sitten alkaa tapahtua. Downshiftaajat-sarjan Tommi (Jussi Vatanen) ja Satu (Iina Kuustonen). Kuva: Yle/Yellow Film & TV Downshiftaajat,Yle Areena,Yle TV2
Downshiftaajat on tavallaan perinteinen draamakomedia, mutta mukana on myös mollivoittoisia tapahtumia. Koska ne eivät ole kuitenkaan loputtoman traagisia, komedia oli hyvä ja kenties ainutkin tapa käsitellä niitä.

Paraikaa jo Downshiftaajien toista kautta työstävälle Airaksiselle sarja oli iso ja tietoinen muutos koko tekotavan suhteen.

- Päätimme ottaa askeleen kevyempään tekemiseen siten, että tekniikka olisi enemmän taustalla. Elokuvien ja tv-sarjojen työstäminen on periaatteessa aika samanlaista projektista riippumatta, ja nyt halusimme vapauttaa prosessia niin, että saisimme vapaampaa liikkumatilaa kokonaisuuteen.

Sama näkyy myös Kimmon kolmannella tuotantokaudella, joka alkaa Kakkosella ja Yle Areenassa 10. marraskuuta.

- Kimmokin oli aiemmin kahden kameran tuotanto, mutta nyt siirryimme yhteen osittain juuri sen vuoksi, että Downshiftaajat oli niin mukava kokemus. Lajityyppihän on hieman eri, koska Kimmo on aika puhdas komedia, mutta muuten pidimme valaisut ja muut tekniset seikat mahdollisimman keveinä. Ilmapiiri on toki ollut sitä aina!

Tuotantoon haettu kepeys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuvaukset roiskittaisiin menemään lonkalta, vaan etenkin komediaa sisältävät tv-sarjat perustuvat erittäin tarkkaan suunnitteluun. Myöskään improvisaation rooli ei ole yhtä suuri kuin huumoripitoisista ohjelmista ehkä ajatellaan - ei ainakaan Teppo Airaksisen ohjauksessa.

- Kun kamerat käyvät, kaiken pitää olla mietittynä valmiiksi. Komedia on aika työläs genre, joka pitää ohjata erityisen tarkasti, jotta se toimii. Olen oppinut, että improvisaatiolla voi saada korkeintaan yksittäisiä nauruja. Kyllä kaikki lähtee hyvästä käsikirjoituksesta. Kun se puoli on kunnossa, oma tehtäväni on loppujen lopuksi aika yksinkertainen. Joka ikisestä kohtauksesta yritetään ottaa kaikki irti ja saada käsis mahdollisimman eläväksi.

Tavoitteen ytimessä on komedian kenties tärkein elementti, rytmi.

- Toimivan kohtauksen pohjalla on aina osuvasti kirjoitettu tilanne ja hahmot, mutta varsinkin komedia rakentuu ihan puhtaasti sen mukaan, millaisella rytmillä tehdään. Sillä on suuri merkitys, onko vaikkapa tauko dialogissa kolme vai kuusi sekuntia. Puhumattakaan tempon hidastamisesta tai nopeuttamisesta kohtauksen sisällä. Tämä vaatii aika paljon treeniä ja epäonnistumisiakin tapahtuu väistämättä, vaikka valmis sarja näyttääkin helpolta.

Kimmon kolmas tuotantokausi: Nissinen (Kari Hietalahti), Riku (Miika Laakso), Kimmo (Jussi Vatanen), Ulla (Malla Malmivaara) ja  Stenfors (Tommi Liski).
Vanha jengi ja vähän uuttakin verta. Kimmon uusissa jaksoissa tavataan mm. Nissinen (Kari Hietalahti), Riku (Miika Laakso), Kimmo (Jussi Vatanen), Ulla (Malla Malmivaara) ja Stenfors (Tommi Liski). Kimmon kolmas tuotantokausi: Nissinen (Kari Hietalahti), Riku (Miika Laakso), Kimmo (Jussi Vatanen), Ulla (Malla Malmivaara) ja Stenfors (Tommi Liski). Kuva: Yle/Yellow Film & TV Kimmo,Yle Areena,Yle TV2
Kimmon kolmas tuotantokausi on mielestäni vielä reippaasti edellisiä hauskempi!

Kimmon tapauksessa on etua myös siitä, että sarjaa on tehty jo 29 jaksoa. Kun tekijätkin ovat pääosin samat, otetta ja hahmoja ei tarvitse enää erikseen sisäistää, vaan ne toimivat osin omalla painollaan.

- Kun tiedän jo valmiiksi, missä näyttelijät ovat hyviä, jää kuvauspaikallakin enemmän aikaa kehitellä esim. dialogia. Vaikka Kimmokin perustuu käsikirjoitukseen, on siinä myös paljon sanailua, ja sellaiseen saattaa tulla oivalluksia vielä kameroiden pyöriessäkin. Mutta myös jokaisen valmisteluprosessin aikana on opittu enemmän. Aiemmasta on yritetty ottaa osviittaa ja viedä kokonaisuutta siihen suuntaan, mikä on havaittu hyväksi.

Myös katsojien palautteella on ollut merkitystä siihen, miten Kimmoa on kuljetettu eteenpäin.

- Sarjalla on aika vankka faniporukka. Olemme yrittäneet kuunnella heidänkin kommenttejaan, mikä on toisaalta ollut aika helppoa, koska ne ovat olleet linjassa meidän omien havaintojemme kanssa.

Kolmas kausi sijoittuu kutkuttavahkosti politiikan maailmaan.

- Kimmon, Ullan, Nissisen ja Steffen voimat ja ideat valjastetaan aika mielenkiintoiseen projektiin. Uusissa jaksoissa Nissinen on vieläkin enemmän tapahtumien keskiössä.

Sekä Downshiftaajien että Kimmon pääosissa on Jussi Vatanen, jonka taitoja Teppo kiittää lämpimästi.

- Jussi on hyvin tarkka näyttelijä, ja se on ollut tarpeen ellei pakollista niissä projekteissa, joita olemme yhdessä tehneet. Sen myötä tiedämme kyllä molemmat, milloin joku juttu menee hyvin. Se ei edes menisi läpi, jos esim. minä vain väittäisin niin. Meillä on ollut kuvauksissa usein aika kovaa keskinäistä vääntöäkin, mutta se on osa työtä. Jussilla on väline hyvin hallussa, mikä näkyy tekemisessä joka päivä. Ei ole enää turhaa jännittämistä. Ja kun kameran kanssa näytellään, on paljon asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Ei voi mennä kenenkään eteen, pitää tiedostaa, miten valaistus on rakennettu jne.

Lapsuuden sankarini oli Ihmemies MacGyver ja Ritari Ässä vahva kakkonen. Myös Simpsonit oli tärkeä, ja myöhemmin yläasteella aloin katsoa Seinfeldia kovasti. Lukioiässä iski Pulkkinen, ja kyllä myös Downshiftaajat-käsikirjoittaja Timo Varpion Isänmaan toivoja fanitettiin.

Tv- ja elokuva-ala veivät Teppo Airaksisen jo lukioiässä, eikä siltä tieltä ole ollut sen jälkeen paluuta.

- Haaveilin kyllä yhdessä vaiheessa kokin ja toimittajan töistä, ja kirjoittelin paikallislehteen juttujakin. Mutta kyllä tämä on ainoa ala, jota olen tosissani harkinnut. Teimme koulussa paljon omia elokuvia, ja kun sain kuulla, että Suomessa voi kouluttautua ohjaajaksi, tein kaikkeni unelman toteutumisen eteen.

Myös tulevaisuuden osalta suuntaviivat ovat selvillä.

- Haluan kovasti kehittyä ja tehdä omanlaisiani projekteja, jotka pystyn täysillä allekirjoittamaan. Kaikkein parasta ohjaajana on, kun tajuaa, että on kunnolla tuotannon päällä ja voi fiilistellä illuusiossa, että on paras mahdollinen tyyppi juuri siihen juttuun. Toiveeni on päästä tekemään entistäkin hauskempia ja koskettavampia juttuja, laventaa skaalaa molemmista päistä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Tuli katsottua koko sarja muutamassa illassa, kun jäin koukkuun! Nautin suuresti sarjan raikkaasta kuvakerronnasta, rytmityksestä ja uskottavasta näyttelemisestä ja nythän tässä haastattelussa selvisikin, että tekniikkaa oli kevennetty, joka oli siis ehdottomasti vain hyvä asia - itselle tuli katsellessa mieleen jotkut 2000-luvun alun tanskalaiset Dogma-elokuvat/sarjat ja nythän se syykin selvisi, vaikkei onneksi ollut liian tarkoitushakuista!! Aluksi pelotti, että muistuttaisi liikaa Nousukausi-elokuvaa, mutta ensimmäisen jakson jälkeen lähti kulkemaan ihan omaa rataansa, joten suuri kiitos tekijöille ja toivon, ettei jatkokausina tarvitse tinkiä mistään edellisestä: käsikirjoituksen, kuvakerronnan, näyttelemisen tmv. laadusta. Sarja oli uskottava kaikessa hulluudessaankin ja tulee varmasti katsottua vielä toisen kerran hyvien yksityiskohtiensa vuoksi. Tällaiseen Ylen kannattaa satsata tulevaisuudessakin. Kiitos!!

mukava kuulla, että tykkäsit! Kuten jutussakin kerrotaan, Downshiftaajien ensiesitys tapahtui tosiaan Elisa Viihteellä, mutta varhaisimmat siemenet kylvettiin juuri meillä - ja Yle panostaa ilman muuta tasokkaaseen draamaan myös jatkossa.

Miika / TV2

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos sarjasta. Oon saanut nyt käytyä kuus osaa läpi. Olin aluks hyvin ennakkoluuloinen jo ihan sarjan nimeenkin. Pelkäsin jotain liian opettavaista ja alleviivaavaa. No lähdin aluks katsomaan rehellisesti sanoen pelkästään ikätoverini Anna-Leena Härkösen nähdäkseni. Eka osassa odotukseni karisivat. Huomasin, että tämähän sattuu. Sille pelastus oli näyttelijät. Heitä katsoessaan ei voinu ku nauraa vaikka aihe kolahti. Tarina menee samaan aikaan kipeen syvälle ja samalla ihan koko sisaruspariskunnan nelikon ilmeet ovat niin ihanan vieraannuttavia. Totuus ja epätosi kulkevat kokoajan käsikädessä - se on kai sitä komediaa, johon on pyritty. Oiva keino käsitellä kansakunnan arkoja aiheita: syrjäytymistä, rasismia, tasa-arvoista avioliittoa, pohjoismaista hyvinvointivaltiota, yrittämistä, vanhemmuutta, sukupolvien välistä kuilua, päällimmäisiä mainitakseni. Kiitos koko tiimille. Tehän vielä pelastatte tämän maan - alkaen työkkäreistä ja yli 300 000 työttömästä. Sarja pitäisi työvoimaministerin määrätä pakolliseksi koko TE-keskusten henkilöstölle.

Lähettänyt käyttäjä

Niin katsoin loputkin ja siitä tuli sanomani, et erityiskiitos vielä Kaija Pakariselle.

Lähettänyt käyttäjä

Katsoin juuri Areenasta jakson 4 ja kyllästyin oikein tuhtina annoksena tarjoiltuun v-sanan toisteluun. Kyllä sen uskoo vähemmälläkin, että henkilöitä suututtaa ja harmittaa, ei olisi tarvinnut tehdä niin autenttisesti, vaikka nykyään ko. sanalla manaillaan aina ja joka paikassa. Itse käyttäisin mieluummin vaikka sanaa per*ana, pärähtää ihan eri tavalla.

Lähettänyt käyttäjä

Sarja on teknisesti ja juoneltaan ihan parasta britti-usa tasoa, mutta huippua sisällöltään, koska näkökulma ja ote on niin suomen olosuhteissa, mutta yleispätevästi ulkomaillakin . Tätä vois myydä ulkomaille häpeämättä, että on suomalainen. Kaikki näyttelijät oli luontevia eikä kantanut mukanaan vanhoja roolejaan tai julkisuusmielikuviaan. Kuvasi oikeaa elämää luontevasti, eikä ollut kulissien pahvisuutta. Kerta kaikiaan huippua. Osui ja uppos myös remonttiosiltaan, koska käytäntö on juuri tuota...kokemuksenkin mukaan...Kiroilu on luotevaa ja kuuluu jokaisen omaan elämään tyai ympäristöö,, itse asiassa kiroilukohdat toi elävästi mieleen omat raivokohtaukset vastaavissa havereissa... mutta ne kirosanat ei tässä sarjassa kuten elämässäkään ole pääasia, vaan spontaaneja suomalasia reaktioita ..Sarja on käsittämättömällä tavalla elämänmakuinen mutta kepeä, uskottava mutta viihdyttävä.
Tätä lisää!!.

Lähettänyt käyttäjä

Meikäläiseen kyllä osu ja uppos olipa todella hyvä sarja, kaikki jaksot tuli sitten putkeen katottua.
Näyttelijä suoritukset oli loistavia kaikki oli luontevaa, ja v....... sanan käyttö josta ylempänä mainittiin
se tuli niin luontevasti että en ois poiskaan jättänyt.
Tätä tahtoo lisää KIITOS!

Lähettänyt käyttäjä

Tulee Downshiftaajien toinen kausi myös Ylelle? Ensinhän se esitetään Elisa Viihteessä. T o d e l l a hyvä sarja, oikein viihteen ilotulitusta!

niin toivomme ja siitä lähdetään, että myös toinen kausi saadaan Ylen kanaville. Koska neuvottelut ovat vielä kesken, tarkempia yksityiskohtia ei toistaiseksi voi kertoa. Alustava suunnitelma aikataulusta suhteessa ensiesitykseen on suurin piirtein sama kuin nyt eli silloin uudet jaksot saataisiin meillä ruutuun loppuvuodesta 2017.

Miika / TV2

Lähettänyt käyttäjä

olen katsonut kaksi kautta kimmoa ja kolmas on ollut vielä parempi kun ykköskausi toivotavasti jatkoa on luvassa piristystä päivään tuo kimmo kiitos yle tästä ja kaikki muut tekijät

Lähettänyt käyttäjä

Kimmo on mielestäni mennyt huonompaan suuntaan kolmoskaudella. Typerää kohellusta, joka ei jaksa naurattaa. Aiemmat kaudet olivat oikeasti hauskoja. Mutta makuasioitahan nämä ovat.

Lähettänyt käyttäjä

Aiemmat kaudet hyviä, joka kausi edellistä huonompi, viimeisin typerä ja lapsellinen. Eikö tekijjöillä mitään itsekritiikkä?

Lähettänyt käyttäjä

Downshiftaajat 1.kausi on ainoa sarja jota on tullut katsottua pitkään aikaan. Hyvä tarina, hyvä musiikki ja hyvät näyttelijävalinnat. Iina Kuustonen, Mikko Leppilampi ja Anna-Leena Härkönen erityisesti. Arkirealismia. Opettelua elämään jalat maassa. Ei kuitenkaan liian vakavaa. Huumoria. Upeita kohtauksia. Tommin ja Sadun tarinaa oli hieno seurata. Rakastetaan, pyydetään ja annetaan anteeksi, pysytään yhdessä vaikeuksista huolimatta. ''sun kanssas on kiva olla- sun kanssas on kiva olla'' ehkä parhaimpia kohtauksia.
Tällaisen tarinan olisin ehkä halunnut elää. Kiitos.

Lähettänyt käyttäjä

Ei ole aiemmin kiinostanut katsoa Downshiftaajia. Muutama päivä sitten katsoin pari jaksoa ja se imaisi mukaansa. Nyt on kaikki nähty. Uskottava tarina ja uskottavat upeat näyttelijät. Kiitos!
Paras kohtaus mielestäni oli, kun Tommin vanhemmat tulivat kylään. Kohtaus kertoi heti, mistä Tommi oli lähtöisin. Kelasin kohtauksen usean kerran. Ilkka Heiskanen ja Kaija Pakarinen olivat aivan upeita. Ihmettelin, mikä siinä oikein kolahti, kunnes tajusin, että siinähän oli mun vanhemmat.

Yle TV2