Hyppää pääsisältöön

Katse taivaalle: suurin ja kirkkain superkuu 68 vuoteen!

NASA:n etukäteisarvio superkuusta marraskuussa 2016
NASA:n etukäteisarvio superkuusta marraskuussa 2016 Kuva: NASA Goddard's Scientific Visualization Studio prisma studio

Marraskuun täysikuu, jonka voi nähdä taivaalla maanantaina marraskuun 14. päivänä illansuussa, on super-superkuu. Viimeksi täysikuu on ollut näin lähellä maata vuonna 1948.

Superkuu näyttää noin 14 prosenttia suuremmalta ja 30 prosenttia kirkkaammalta kuin Kuu pienimmillään.

Yhtä lähelle Kuu tulee seuraavan kerran marraskuussa vuonna 2034.

Superkuu
Superkuu Kuva: Yle / Mitja Sirola superkuu

Kuu näkyy jokaisella Kuun kierroksella yhtä isona silloin, kun se on ratansa lähimmässä pisteessä, mutta melko harvoin tämä osuu täydenkuun hetkeen kuten käy maanantaina. Superkuu-termin kehitti 1970-luvulla astrologi Richard Nolle.

3 faktaa superkuusta

 • Vuosi 2016 päättyy kolmen superkuun sarjaan, joista marraskuun superkuu on keskimmäinen ja suurin. Edellinen superkuu loisti taivaalla lokakuun 16. päivänä ja seuraava nähdään joulukuun 14. päivänä.
 • Kuun keskietäisyys Maan keskipisteestä on noin 380 000 km. Maanantain täysikuun etäisyys maasta on 356 511 km.
 • Superkuu vaikuttaa myös vuorovesiin. Nousuvesi nousee noin 5 senttimetriä normaalia korkeammalle superkuun aikana.
 • NASA on jakanut ammattilaisvinkit superkuun valokuvaamiseen. Niistä ensimmäinen ja tärkein on, että superkuuta ei kannata kuvata taivaalla yksinään. Silloin se ei juuri erotu tavallisesta täysikuusta. Kuuta kannattaa kuvata horisontin tuntumassa, koska silloin silmä saa vertailukohtia esimerkiksi taivaanrannan puunlatvoista ja Kuu näyttää selkeästi suuremmalta.

  Kokeile – ja lähetä kuvasi meille osoitteeseen prisma.studio@yle.fi tai jaa somessa hastagilla #prismastudio

  Kommentit

  Lähettänyt käyttäjä

  Onko odotettavissa jotenkin normaalia rajummat nousu ja laskuvedet? Pitääkö varmuudenvuoksi tyhjentää vesilasit pöydiltä?

  Lähettänyt käyttäjä

  Paitsi jotta notta että tuota on ilmeisesti ihmeen kaupalla niin pilvistä ettei näy muuta kuin pilvistä. Eli en voi uskoa moiseen kun en näe... Epäilen maailmanlaajuista pilvipalveluiden salaliittoa.

  Lähettänyt käyttäjä

  Niin, tietenkin olisi ihan hyvä kun tämmöisiäkin artikkeleita Valtion firma tekee, yllättäen ne FAKTAT taas uupuivat. Koska, monelta ja missä ilmansuunnassa? Jotenkin Ylen uutisointi on ollut lähi vuosina silmät kii ja sinne päin. Saas nähä koska Valtion "Virallinen" "uutis"kanava julkaisee taas uutisia mitkä voivat pahimmillaan johtaa syytteeseen. Mutta eihän tietenkään vihervassareita kiinnosta uutisoida muusta kun jostain Kuusta mikä nyt tuolla pyörii. Miksei Yle uutisoi OIKEISTA asioista mitkä Suomen kansaa ehkä voisi kiinnostaa. Kuten mitä tapahtuu keski-euroopassa? Missä on ne uutiset mielenosoituksista? Ei, superkuu on tärkeempi. Tapahtuuhan se nyt tänä vuonna, sit katotaan koska seuraavan kerran. Odotan mielenkiinnolla uutisointia mitä matuaalto tekee Euroopassa, miksei Yle siitä uutisoi? Ei tietenkään kun tämä on tärkeämpi kuin Trumpin voitto (ylläri, koko maailman uutisointi on ollu siitäkin negatiivista, varsinkin ennen vaaleja) mutta sekin oli taas jokin salaliitto ettei Hillary voittanut. En varmasti ole ainoa kenen usko on mennyt Suomalaiseen mediaan. Missä on ne Toimittajat jotka OMALLA nimellään vastaavat mitä julkaisevat? Kummasti Yle, IS, IL, ym aina laittavat vain "STT" tekijäksi. Saati että edes osattais oikolukea ja kääntää ne Reutersin, ym. uutiset oikein. Ja tästäkin paskasta jokainen joutuu maksamaan YLE-veroa. Miksi? Eihän Kirkollisveroakaan ole pakko maksaa jos ei moiseen kuulu. Joten todellakin toivon että Ylekin alkaisi miettimään ketä palkkaavat tai edes kattoisivat taustatiedot osaako kyseinen "toimittaja" edes käyttää Googlea ja lukea informaatiota kriittisesti. Näin ei valitettavasti ole. Ja tuskin tätäkään kommenttia julkaistaan koska kritisoin Valtion Virallisen Totuuden Kanavaa, eli VVTK:ta.

  Tarkka täydenkuun aika on tänään maanantaina 14. marraskuuta kello 15.52. Etelä-Suomessa pimeys tosin koittaa vasta muutamaa tuntia myöhemmin. Jos sääennusteet näyttävät lupaavilta, niin sen, mistä suunnasta kuu nousee tai laskee, voi selvittää joko Ursan sivuilta http://www.ursa.fi/extra/tahtikartta/
  tai erilaisilla älypuhelimiin ilmaiseksi ladattavilla applikaatioilla (esim. The Photographer’s Ephemeris tai Moon Finder tai Moon Seeker).

  Lähettänyt käyttäjä

  Muistaaks kukaa mitä tapahtu edellisen superkuun jälkeen? 1948 hmm...

  Lähettänyt käyttäjä

  Oletettu Pena on varmaan persu. Ne kun on aina jotenkin niin kuin nasse-setä; hyvin hyvin vihaisia. Lisäksi faktat ovat jotenkin pielessä, koska eihän ylessä mitään oikeita vihervassareita ole, suurin osa niistä on demareita ja jos siinä puolueessa ei olisi Tuomiojaa ja muutamaa muuta vanhankaartin punanenää, niin ne menisivät kokoomuksesta oikealta ohi heittämällä. Itse lähtisin kuitenkin ihan näin työmiespohjaltakin etsimään kuuta taivaalta enkä tuijottelisi esimerkiksi kengänkärkiäni, siihen mitään applikaatioita tarvita.

  https://www.youtube.com/watch?v=INX_ai66r4o

  • kolme hymyilevää sormea puistossa

   Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

   Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

   Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

  • mies VR-laseissa

   Estääkö pahoinvointi virtuaalitodellisuuden yleistymisen?

   VR-maailma ei ehkä sovi ihmisille, joita oksettaa bussissa.

   Olipa teknologia kuinka hieno tahansa, kukaan ei halua käyttää laitetta, jota pitää käyttää oksennuspussin kanssa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan. Kävin jokin aika sitten virtuaalitodellisuuteen liittyvässä tilaisuudessa, jossa yritykset esittelivät sovelluksia ja pelejä. Vaeltelin innostuneena yritysten pöytien ääressä ja uppouduin virtuaalimaailmoihin.

  Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

   Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

   Miten mielen haavoja voi parantaa?

   Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

  • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

   Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

   Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

   Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

  • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

   Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

   Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

   Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!

  Tiede

  • Sombrero-galaksi M 104

   Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

   Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

   Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.

  • kolme hymyilevää sormea puistossa

   Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

   Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

   Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

  • Grafiikka suhtautumisesta hoivarobotiikkaan

   Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

   Ylen Hoivorobottikyselyn tulokset

   Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.