Hyppää pääsisältöön

Oscarit Teemalla 2017

Oscar-patsaat, Oscar Statuette ©A.M.P.A.S.® Kuva: ©A.M.P.A.S. Oscar-palkinto

Oscar-gaala nähdään jälleen Teemalla. Suora lähetys Hollywoodista sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 26.–27.2.2017.

Elokuva-alan juhlien juhla Oscar-gaala ­­­nähdään jo neljättä kertaa Teemalla. Suora lähetys Hollywoodista esitetään suomeksi ja ruotsiksi selostettuna televisiossa 26.2. ja 27.2. välisenä yönä. Teemalla nähdään sekä punaisen maton osuus että itse palkintogaala.

Suora lähetys on katsottavissa sopimusteknisistä syistä vain televisiosta, ei Yle Areenan kautta. Ohjelmat ovat jälkikäteen katsottavissa Yle Areenassa. Sekä gaala että lähetys punaiselta matolta esitetään uudelleen suomeksi tekstitettynä Teemalla maanantai-iltana 27.2. klo 19.00 alkaen.

Aamuyöllä 27.2. klo 2.00 alkaa suora lähetys punaiselta matolta, jota pitkin tähtivieraat saapuvat gaalaan. Klo 3.30 alkaa suora lähetys Oscar-gaalasta. Gaalan juontajana toimii tänä vuonna näyttelijä-koomikko Jimmy Kimmel.

Suoraa lähetystä kommentoivat suomeksi elokuvakriitikko ja tuore Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä sekä toimittaja J.P. Pulkkinen. Suoriin lähetyksiin on saatavissa myös ruotsinkielinen selostus, josta vastaavat Nicke Aldén ja Silja Sahlgren-Fodstad. Kommentointi on rajattu gaalan tauoille.

Teema kutsuu myös tänä vuonna kaikki Suomen Oscar-fanit seuraamaan suoraa lähetystä televisiosta ja kannustaa yökyöpeleitä jakamaan tunnelmia omasta gaalakatsomosta Twitterissä ja Facebookissa tunnisteilla #Oscarit ja #yleteema.

Jimmy Kimmel juontaa vuoden 2017 Oscar-gaalan. Oscar-gaalan 2017 juontaja Jimmy Kimmel Kuva: Disney Media Distribution Jimmy Kimmel,oscar-gaala 2017,Oscar-palkinto

Teema esittää Oscar-gaalaa edeltävällä viikolla aiempia Oscar-voittajia (ja pari ehdokasta).

Teemalauantai 25.2. klo 21.00 Amy (12)
(Britannia 2015) Arkistomateriaaleista taitavasti koottu, sydäntäraastava elokuva Amy Winehousesta voitti parhaan dokumenttielokuvan Oscarin 2016. Se kertoo poikkeuksellisen lahjakkaasta laulajasta, joka kuoli alkoholimyrkytykseen vain 27-vuotiaana. Kaikkien aikojen menestyneimpiin dokumenttielokuviin kuuluva, Asif Kapadian ohjaama Amy saa nyt Suomen tv-ensi-iltansa.
Elokuvan jälkeen nähdään ja kuullaan Amy Winehousea parhaimmillaan konsertissa Lontoon Porchester Hallissa vuonna 2007.
Elokuva Areenassa 30 vrk.

Amy voitti parhaan dokumenttielokuvan Oscarin helmikuussa 2016. Amy Winehouse amy winehouse

ma 20.2. Suuri illuusio (7) klo 23.10
(La Grande illusion, Ranska 1937) Humaani mestariteos kahden ranskalaisen sotavangin ja aristokraattisen saksalaisupseerin kohtaamisesta ensimmäisen maailmansodan aikana. Suuri illuusio oli parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaana vuonna 1939, jolloin ei vielä ollut erillistä vieraskielisen elokuvan palkintoluokkaa. O: Jean Renoir. N: Jean Gabin, Erich von Stroheim, Pierre Fresnay.

ti 21.2. Perijätär (S) klo 22.55
(The Heiress, USA 1949) Henry Jamesin romaaniin perustuva neljän Oscarin (naispääosa, lavastus, puvustus, musiikki) klassikko. Ujon perijättären hurmaavaa kosijaa epäillään onnenonkijaksi. O: William Wyler. N: Olivia de Havilland, Montgomery Clift.

ke 22.2. Cabirian yöt (12) klo 23.25
(Le notti di Cabiria, Italia 1957) Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla palkittu klassikko hyväsydämisestä roomalaisesta katunaisesta, joka joutuu toistuvasti huijatuksi. Vai löytääkö hän vihdoin rakkautensa? O: Federico Fellini. N: Giulietta Masina.

to 23.2.Kevät koittaa Hitlerille (7) klo 24.15
(The Producers, USA 1968) Kreisikomedian klassikko kahdesta huijarista, jotka yrittävät luoda mahdollisimman huonon Broadway-näytelmän: musikaalin Adolf Hitlerin elämästä. Mel Brooks sai esikoiselokuvastaan parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin. O: Mel Brooks. N: Zero Mostel, Gene Wilder.

pe 24.2. Brokeback Mountain (12) klo 21.00
(USA 2005) Kolmella Oscarilla (ohjaus, käsikirjoitus, musiikki) palkittu elokuva Wyomingin ja Texasin lakeuksilta, kahden cowboyn kielletystä rakkaustarinasta, joka kestää läpi vuosien. O: Ang Lee. N: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Anne Hathaway.

pe 24.2. Svengijengi '62 (12) klo 24.05
(American Graffiti, USA 1973) 1960-luvun alun kalifornialaisessa pikkukaupungissa joukko nuoria nauttii viimeisestä kesäyöstä ennen lähtöä maailmalle ja aikuisuuteen. Elokuva oli viiden Oscarin ehdokkaana muttei voittanut yhtään. N: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Candy Clark, Mackenzie Phillips, Cindy Williams, Harrison Ford. O: George Lucas.

la 25.2.Puhallus (12) klo 10.00
(The Sting, USA 1973) Seitsemän Oscarin jättipotin kerännyt veijarikomedia kahdesta huijarista, jotka 1930-luvun ragtime-vuosina aikovat puhaltaa gangsteripomolta omaisuuden. O: George Roy Hill. N: Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw.

su 26.2. Suurkaupungin hait (12) klo 18.00
(The Hustler, USA 1961) Lavastuksesta ja kuvauksesta Oscarin voittaneessa elokuvassa nähdään Paul Newman yhdessä parhaista rooleistaan kaupunkeja kiertävänä nuorena biljardihaina, joka haluaa nousta pienten piirien huijarista maan parhaaksi pelaajaksi. O: Robert Rossen. N: Paul Newman, Piper Laurie, George C. Scott, Jackie Gleason.

su 26.2. Kolmas mies (12) klo 24.15
(The Third Man, Britannia 1949) Sodanjälkeiseen Wieniin sijoittuva rikoselokuvan suuri klassikko, jossa Harry Lime karttelee varjoissa etsijöitään. Elokuva palkittiin Oscarilla parhaasta mustavalkokuvauksesta. O: Carol Reed. N: Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles, Trevor Howard.

ma 27.2. Spartacus klo 14.00
(USA 1960) Hollywood-spektaakkelien aateliin kuuluva kolmituntinen eepos orjakapinasta muinaisessa Roomassa. Neljä Oscaria voittanut elokuva restauroitiin alkuperäisiin mittoihinsa vuonna 1991. O: Stanley Kubrick. N: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov.

Artikkelia on täydennetty 2.2. ja 7.2.2017.

 • Oscarit Teemalla 2017

  Teema näyttää Oscar-gaalan suorana 27.2. aamuyöllä.

  Oscar-gaala nähdään jälleen Teemalla. Suora lähetys punaiselta matolta ja palkintogaalasta alkaa maanantaina 27.2. aamuyöllä Suomen aikaa. Ohjelmat uusitaan tekstitettynä heti maanantai-iltana. Gaalaa edeltävällä viikolla Teema esittää aiempia Oscar-elokuvia, muun muassa vuoden 2016 Oscar-voittajan Amy.

 • Testaa, mikä Oscar-klassikko olet

  On aika selvittää, mikä klassikko olet.

  Oscarit jaetaan varhain maanantai-aamuna, mutta voit selvittää jo nyt, mikä klassikko olisit.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Oscar-gaala

 • Oscarit Teemalla 2017

  Teema näyttää Oscar-gaalan suorana 27.2. aamuyöllä.

  Oscar-gaala nähdään jälleen Teemalla. Suora lähetys punaiselta matolta ja palkintogaalasta alkaa maanantaina 27.2. aamuyöllä Suomen aikaa. Ohjelmat uusitaan tekstitettynä heti maanantai-iltana. Gaalaa edeltävällä viikolla Teema esittää aiempia Oscar-elokuvia, muun muassa vuoden 2016 Oscar-voittajan Amy.

 • Suuri illuusio

  Jean Renoirin klassikko ensimmäisestä maailmansodasta

  Jean Renoirin haikea kuvaus vanhasta Euroopasta, jonka unelmat haudattiin ensimmäisen maailmansodan taisteluhautoihin.
  maanantai 20.2. klo 23.10

 • Perijätär

  Neljän Oscarin klassikko perijättären nuoresta kosijasta

  Henry Jamesin romaaniin perustuva neljän Oscarin klassikko, jossa ujon perijättären hurmaavaa kosijaa epäillään onnenonkijaksi.
  tiistai 21.2. klo 22.55

 • Cabirian yöt

  Fellinin klassikko hyväsydämisestä katunaisesta

  Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla palkittu klassikko hyväsydämisestä roomalaisesta katunaisesta, joka etsii rakkautta ja joutuu toistuvasti huijatuksi. Federico Fellini ohjasi, pääosaa esittää Giulietta Masina.
  keskiviikko 22.2. klo 23.25

 • Kevät koittaa Hitlerille

  Mel Brooksin komediaklassikko Broadway-huijareista

  Kreisikomedian klassikko kahdesta huijarista, jotka yrittävät luoda mahdollisimman huonon Broadway-näytelmän: musikaalin Adolf Hitlerin elämästä. Mel Brooks sai esikoiselokuvastaan parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin.
  torstai 23.2. klo 0.15

 • Elokuvan ja jalkapallon outo yhteys

  Miten futismenestys ennustaa Oscar-menestystä

  Suomalainen jalkapalloilu ei ole menestynyt kansainvälisesti, jos muutamia yksilöitä ei oteta lukuun. Niinikään suomalaisen elokuvan kansainvälinen menestys on sangen ohutta. Ruotsalaiset ja tanskalaiset menestyvät molemmilla alueilla. Milloin Suomi seuraa Ruotsin ja Tanskan tietä?

 • Testaa tietosi Oscareista!

  Tee Oscar-gaalan juontajien laatima testi.

  Ylen Oscar-lähetyksen juontajat J-P Pulkkinen ja Anna Möttölä laativat kinkkisen tietovisan edistyneemmille elokuvaharrastajille. Testaa tietosi!

 • Testaa, mikä Oscar-klassikko olet

  On aika selvittää, mikä klassikko olet.

  Oscarit jaetaan varhain maanantai-aamuna, mutta voit selvittää jo nyt, mikä klassikko olisit.