Hyppää pääsisältöön

Ruokahuijaukset lisääntyvät – väärensimme oliiviöljyä ja laitoimme kalat DNA-testiin

Ruokaväärennökset ovat nopeasti kasvava miljardibisnes. Viime vuonna Europolin ja Interpolin maailmanlaajuisessa takavarikossa jäi kiinni yli 10 000 tonnia ja miljoona litraa väärennettyä ruokaa ja juomaa. Yhtä aikaa väärennöstaktiikoiden kanssa kehittyvät myös menetelmät, joilla huijauksia paljastetaan.

“Tämä on todella kiinnostava haaste”, toteaa elintarviketeollisuudelle tuotekehitystä tekevä Taina Aimo. Hän kerää pöydälle auringonkukkaöljyn, väripigmenttejä sekä mausteita. Tehtävänä on löytää rikollisten käyttämä väärennetyn oliiviöljyn resepti. Koska väärentäminen on vierasta, kokeilu vie aikaa. Lopulta sekoitus on selvä: auringonkukkaöljyyn lisätään tippa klorofylliä, ripaus beetakaroteenia sekä hyppysellinen kurkumaa ja luteiinia. Lopputuloksena on “oliiviöljy”, jota on vaikea erottaa aidosta tuotteesta ainakaan värinsä puolesta.

Oliiviöljy onkin erityisen houkutteleva elintarvike väärentäjille. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on arvioitu, että jopa 70-80 prosenttia ekstra-neitsytoliiviöljyinä myytävistä tuotteista on todellisuudessa jotain muuta. Tyypillisessä väärennöksessä arvokasta, mekaanisesti puristettua oliiviöljyä sekoitetaan heikompilaatuiseen oliiviöljyyn tai aivan muihin, halvempiin kasvirasvoihin. Tai sitten kallis neitsytoliiviöljy on lisäainein käsiteltyä auringonkukkaöljyä.

Suomalaisia mansikoita Virosta, luomua joka ei ole oikeasti luomua, turska vaihtuu halvempaan kalaan.

Huijarien suosiossa on myös esimerkiksi hunaja, jonka alkuperän väitetään olevan jotain muuta kuin todellisuudessa. Luomuna saatetaan myydä tuotteita, jotka eivät oikeasti sitä ole ja Suomessa houkuttelee erityisesti marjojen alkuperämaan väärentäminen, sillä kotimaisuus nostaa niiden hintaa. Nouseva trendi on myös kalliimpien kalalajien korvaaminen halvemmilla. Merensuojelujärjestö Oceanan tutkimuksissa Yhdysvalloissa ja Euroopassa selvisi, että jopa kolmannes kaloista oli myynnissä väärillä nimillä.

Teimme ratsian pakastealtaalle

Onneksi myös analyysimenetelmät ovat kehittyneet samaa tahtia väärentäjien oveluuden kanssa. Vielä muutama vuosi sitten esimerkiksi eri kalalajien aukoton erottaminen toisistaan oli hidasta puuhaa. Nyt Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran laboratoriossa saadaan laji selville jopa vuorokaudessa. Niin sanotussa DNA-viivakoodimenetelmässä jokaiselle eliölle voidaan määritellä oma geneettinen viivakoodi tietyn DNA-pätkän emäsjärjestyksen perusteella. Nämä koodit on kerätty kansainvälisiin tietokantoihin, joihin laboratorion näytteitä verrataan. Mm. Pohjois-Irlannissa sijaitseva Global Institute for Food Security -tutkimuslaitos on erikoistunut kansainvälisten ruokahuijausten paljastamiseen. Yle Uutiset vieraili siellä, lue lisää tästä.

Me puolestaan laitoimme lähikaupan pakastealtaan kalat DNA-testiin, katso videolta miten kokeessamme kävi:

Tiede paljastaa huijaukset aiempaa tarkemmin

Tutkijoilla on käytössään muitakin salapoliisikeinoja. Isotooppianalyysillä saadaan esimerkiksi selville, ovatko mansikat kasvaneet Virossa vai Suomessa. Saman alkuaineen atomeissa voi olla eri määrä neutroneja, ja näitä eri painoisia atomeja kutsutaan alkuaineen isotoopeiksi. Vedyn ja hapen eri isotoopit viihtyvät eri puolilla maapalloa, joten niistä voi päätellä kasvin kasvupaikan.

Typen isotooppeja tutkimalla selviää, onko kasvi lannoitettu kemiallisesti vai luomukriteerien mukaan lannalla. Hiilen eri isotoopit puolestaan paljastavat, millä tavalla yhteyttävä kasvi on kyseessä. Niiden avulla saadaan siis esimerkiksi selville, onko omenamehu pelkkää omenaa, vai onko siihen lisätty maissisiirappia.

Tutkijoiden uusin konsti on tallentaa aidosta tuotteesta hyvin laaja kemiallinen profiili, johon sitten mahdollisia väärennöksiä verrataan. Jos tutkittu elintarvike poikkeaa jollain tavalla tästä profiilista, voidaan epäillä huijausta ja ryhtyä selvittämään tarkemmin, mistä on kyse.

Katso, erottavatko Prisma Studion asiantuntijat väärennetyn öljyn oikeasta oliiviöljystä TV1 keskiviikkona 19.4. klo 20.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kalliiden "parempien" ruoka-aineiden ostaminen on ilmeisestikin täysin turhaa. Kannattaa siis ostaa halvemmalla samoja perusruokatarpeita kuin niistä väärennettyä "luksusta".

Lähettänyt käyttäjä

Kyselin juustokakkuaromista joskus Valiolta, sain vastauksen että jonkun kolmannen alihankkijan liikesalaisuus tms.. mistähän jätteistä tuota tehdään?

Lähettänyt käyttäjä

Ostin tässä taannoin kampanjahintaan 2 kpl Grandiosa- pizzoja. Toinen niistä haisi jo laittaessa ja myös maistui tosi inhottavalle. Tiedustelin asiaa valmistajalta ja liha tulee Puolasta, Saksasta ja/tai Hollannista. Mistä se esim. Saksaan tulee, sitä ei perimätieto kerro...

Lähettänyt käyttäjä

Törkeää! Ympäristömyrkkyjä levitetään ravinnon mukana ympäri maailmaa. Jos huijarit myyvät myrkkytuotteita Kiinaan, toivon, että mykkymaiden päättäjillä riittää ymmärrystä siihen, että myrkyttäjät tuomitaan Kiinassa ja tiukimpien rangaistusten perusteella. Euroopassa on liian höllämielinen rangaistuskäytäntö myrkyttäjille, jotka vielä rahastavat uhrejaan. Täällä selviää pelkillä sakoilla tai ehdollisella.

Lähettänyt käyttäjä

Oliiviöljyhuikaus ei suinkaan ole terveydelle vaaratonta. Auringonkukkaöljy voi aiheuttaa tosi voimakkaan allergisen reaktion.

Lähettänyt käyttäjä

Kun vettä juo ja lunta syö niin ei paskakaan paljon haise... Hiukan kun vielä lisätään tuota muovintuotantoa ja sotketaan loputkin vetemme, niin saadaan kohta paskoa sellaisia mukavia muovimunia ja olo on kuin pääsiäistipulla ympäri vuoden-yhtä kinderiä. Se hyvä puoli tuossa köyhän duunarin persaukisuudassa kuitenkin on, ei tarvitse maksaa itseänsä kipeäksi jossain kermapersekaupunkilaisten ylihintaisessa ravintolassa pienistä annoksista ulkomailta tuodusta pilaantuneesta lihasta, pitäköön herrat herkkunsa.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • mies VR-laseissa

  Estääkö pahoinvointi virtuaalitodellisuuden yleistymisen?

  VR-maailma ei ehkä sovi ihmisille, joita oksettaa bussissa.

  Olipa teknologia kuinka hieno tahansa, kukaan ei halua käyttää laitetta, jota pitää käyttää oksennuspussin kanssa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan. Kävin jokin aika sitten virtuaalitodellisuuteen liittyvässä tilaisuudessa, jossa yritykset esittelivät sovelluksia ja pelejä. Vaeltelin innostuneena yritysten pöytien ääressä ja uppouduin virtuaalimaailmoihin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

Tiede

 • Sombrero-galaksi M 104

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • Grafiikka suhtautumisesta hoivarobotiikkaan

  Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

  Ylen Hoivorobottikyselyn tulokset

  Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.