Hyppää pääsisältöön

Ruokahuijaukset lisääntyvät – väärensimme oliiviöljyä ja laitoimme kalat DNA-testiin

Ruokaväärennökset ovat nopeasti kasvava miljardibisnes. Viime vuonna Europolin ja Interpolin maailmanlaajuisessa takavarikossa jäi kiinni yli 10 000 tonnia ja miljoona litraa väärennettyä ruokaa ja juomaa. Yhtä aikaa väärennöstaktiikoiden kanssa kehittyvät myös menetelmät, joilla huijauksia paljastetaan.

“Tämä on todella kiinnostava haaste”, toteaa elintarviketeollisuudelle tuotekehitystä tekevä Taina Aimo. Hän kerää pöydälle auringonkukkaöljyn, väripigmenttejä sekä mausteita. Tehtävänä on löytää rikollisten käyttämä väärennetyn oliiviöljyn resepti. Koska väärentäminen on vierasta, kokeilu vie aikaa. Lopulta sekoitus on selvä: auringonkukkaöljyyn lisätään tippa klorofylliä, ripaus beetakaroteenia sekä hyppysellinen kurkumaa ja luteiinia. Lopputuloksena on “oliiviöljy”, jota on vaikea erottaa aidosta tuotteesta ainakaan värinsä puolesta.

Oliiviöljy onkin erityisen houkutteleva elintarvike väärentäjille. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on arvioitu, että jopa 70-80 prosenttia ekstra-neitsytoliiviöljyinä myytävistä tuotteista on todellisuudessa jotain muuta. Tyypillisessä väärennöksessä arvokasta, mekaanisesti puristettua oliiviöljyä sekoitetaan heikompilaatuiseen oliiviöljyyn tai aivan muihin, halvempiin kasvirasvoihin. Tai sitten kallis neitsytoliiviöljy on lisäainein käsiteltyä auringonkukkaöljyä.

Suomalaisia mansikoita Virosta, luomua joka ei ole oikeasti luomua, turska vaihtuu halvempaan kalaan.

Huijarien suosiossa on myös esimerkiksi hunaja, jonka alkuperän väitetään olevan jotain muuta kuin todellisuudessa. Luomuna saatetaan myydä tuotteita, jotka eivät oikeasti sitä ole ja Suomessa houkuttelee erityisesti marjojen alkuperämaan väärentäminen, sillä kotimaisuus nostaa niiden hintaa. Nouseva trendi on myös kalliimpien kalalajien korvaaminen halvemmilla. Merensuojelujärjestö Oceanan tutkimuksissa Yhdysvalloissa ja Euroopassa selvisi, että jopa kolmannes kaloista oli myynnissä väärillä nimillä.

Teimme ratsian pakastealtaalle

Onneksi myös analyysimenetelmät ovat kehittyneet samaa tahtia väärentäjien oveluuden kanssa. Vielä muutama vuosi sitten esimerkiksi eri kalalajien aukoton erottaminen toisistaan oli hidasta puuhaa. Nyt Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran laboratoriossa saadaan laji selville jopa vuorokaudessa. Niin sanotussa DNA-viivakoodimenetelmässä jokaiselle eliölle voidaan määritellä oma geneettinen viivakoodi tietyn DNA-pätkän emäsjärjestyksen perusteella. Nämä koodit on kerätty kansainvälisiin tietokantoihin, joihin laboratorion näytteitä verrataan. Mm. Pohjois-Irlannissa sijaitseva Global Institute for Food Security -tutkimuslaitos on erikoistunut kansainvälisten ruokahuijausten paljastamiseen. Yle Uutiset vieraili siellä, lue lisää tästä.

Me puolestaan laitoimme lähikaupan pakastealtaan kalat DNA-testiin, katso videolta miten kokeessamme kävi:

Tiede paljastaa huijaukset aiempaa tarkemmin

Tutkijoilla on käytössään muitakin salapoliisikeinoja. Isotooppianalyysillä saadaan esimerkiksi selville, ovatko mansikat kasvaneet Virossa vai Suomessa. Saman alkuaineen atomeissa voi olla eri määrä neutroneja, ja näitä eri painoisia atomeja kutsutaan alkuaineen isotoopeiksi. Vedyn ja hapen eri isotoopit viihtyvät eri puolilla maapalloa, joten niistä voi päätellä kasvin kasvupaikan.

Typen isotooppeja tutkimalla selviää, onko kasvi lannoitettu kemiallisesti vai luomukriteerien mukaan lannalla. Hiilen eri isotoopit puolestaan paljastavat, millä tavalla yhteyttävä kasvi on kyseessä. Niiden avulla saadaan siis esimerkiksi selville, onko omenamehu pelkkää omenaa, vai onko siihen lisätty maissisiirappia.

Tutkijoiden uusin konsti on tallentaa aidosta tuotteesta hyvin laaja kemiallinen profiili, johon sitten mahdollisia väärennöksiä verrataan. Jos tutkittu elintarvike poikkeaa jollain tavalla tästä profiilista, voidaan epäillä huijausta ja ryhtyä selvittämään tarkemmin, mistä on kyse.

Katso, erottavatko Prisma Studion asiantuntijat väärennetyn öljyn oikeasta oliiviöljystä TV1 keskiviikkona 19.4. klo 20.

 • Syö kuin astronautti: kvinoapuuroa marsilaisella pestolla

  Haastoimme huippukokki Henri Alénin valmistamaan Mars-ruokaa

  Millaisen gourmet-aterian huippukokki loihtisi Marsissa? Heitimme haasteen Henri Alénille, jonka tehtävänä oli valmistaa avaruusateria raaka-aineista, joita voidaan tulevaisuudessa kasvattaa Mars-maaperässä.

 • astronautti Samantha Cristoforetti ISS:llä

  Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • astronautti Samantha Cristoforetti ISS:llä

  Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • hiilivoimala talvisessa maisemassa ja sen päällä kieltomerkki

  Näkökulma: Pelastetaan ilmasto ydinvoimalla!

  Ydinvoima ei tuota hiilipäästöjä. Sitä pitäisi hyödyntää.

  Kuinka monta hiiliatomia täytyy polttaa, jotta saadaan yhtä paljon lämpöä kuin yhden uraaniytimen halkaiseminen tuottaa? Vastaus on 50 000 000. Siis 50 miljoonaa! Havainnollistan: jos hiiliatomi vastaa yhtä riisinjyvää, uraaniatomi on kuin tuhat kiloa riisiä.