Hyppää pääsisältöön

Sandhja

Sing It Away
Säv. Sandhja, Milos Rosas, Heikki Korhonen, Petri Matara, Markus Savijoki
San. Sandhja, Petri Matara, Milos Rosas, Markus Savijoki
Sov. Petri Matara

UMK-voittaja 2016

Muualla verkossa
Twitter: @Sandhjaofficial Facebook: Sandhja
Instagram: sandhjaofficial YouTube: SandhjaVEVO
Nettisivu: sandhja.fi Snapchat: sandhja

Uuden Musiikin Kilpailu 2016, Sandhja. Sandhja on Uuden Musiikin Kilpailun voittaja 2016 Kuva: Yle sandhja,sandhja,umk16

Kuka olet?

Olen Sandhja, 24-vuotias laulaja ja lauluntekijä. Minun isäni on suomalainen ja äitini intialaistaustainen. Olemme kotoisin Etelä-Amerikasta paikasta nimeltä Guyana.

Miksi osallistuit Uuden Musiikin Kilpailuun?

Tämä on todella hyvä tilaisuus saada omaa musiikkia ihmisten ilmoille, koska ihmiset eivät välttämättä tunnista, kun tekee englanninkielistä musiikkia. Ei ehkä myöskään tiedetä, että olen suomalainen ja minulla on suomalainen tiimi sekä muusikot. Tämä on siis hyvä tapa saada se tieto ihmisten ilmoille.

Aika ennen Uuden Musiikin Kilpailua?

Aloitin kirjoittamaan biisejäni joskus teini-iässä. En ole käynyt mitään musiikkikouluja tai ottanut laulutunteja. Kirjoitin runoja ja niistä tuli sitten kappaleita. Tapasin tuottajan 18-vuotiaana ja 21-vuotiaana sainkin levytyssopimuksen. 6 vuotta olen tehnyt töitä ammatillisesti musiikkialalla. Opiskelin samaan aikaan sairaanhoitajaksi, eli olen samalla duunari ja taiteilija.

Kuvaile musiikkiasi?

Ensimmäinen levyni oli orgaanisempaa ja oli vähän rokkiakin messissä. Nyt on modernimpaa soundia, mutta soul on aina mukana.

Kappaleissani puhun omasta elämästä aika paljon sekä tietysti rakkaudesta, ihmissuhteista, poliittisista jutuista ja mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Olen kirjoittanut sellaisen kappaleen, kuin Ladaria, joka kertoo minun isoisoäidistä. Hänellä oli todella rankka elämä. Isoisoäiti oli sokeriplantaasityöläinen, jolla oli 11 lasta. Hän teki aina vain töitä ja lähti sitten viikonloppuisin bailaamaan. Perheeni on kutsunut minua hänen seuraajakseen. Biisini eivät aina ole sellaisia normaaleja rakkaushömppiä, vaan vähän erilaisia tarinoita.

Pian julkaistavalla toisella levyllä olen tehnyt ammattibiisintekijöiden kanssa töitä, mikä on ollut minulle uutta. Teen paljon muiden kanssa musiikkia, koska uskon, että tiimissä syntyy paljon enemmän kuin yksin piipertämällä. Sanoitan ja sävellän kyllä ihan itse, mutta muiden kanssa myös silloin tällöin.

Mistä kilpailukappaleesi kertoo?

Kappaleen nimi on Sing it away. Musiikkini tekoprosessi on aina tuskan lievittämistä ja tämä kappale on juurikin sitä: päästä se pois, laula se pois. Asiat voivat olla todella pahasti elämässä, mutta keskittymällä iloon, kivusta pääsee yli.

Mistä kappaleesi musiikkivideo kertoo?

Se pohjautuu sellaiseen iloon ja siinä on paljon tanssia. Tarinassa asetutaan arjen yläpuolelle. Videossa on mystinen hahmo ja lapset ihailevat tätä hahmoa. Suurin kertomus videossa on se ilo, jonka avulla pääsee eroon pahimmastakin surusta. Synkistely ja itseensä meneminen sekä asioiden puhki ajatteleminen vetää spiraalin lailla ihmisen alas. Luulen että hengittämällä, laulamalla, tanssimalla ja juhlimalla päästään pohjalta takaisin ylös.

Mitä mieltä olet Euroviisuista?

Olen seurannut todella paljon Euroviisuja. Perheessäni tädit ovat esimerkiksi aivan fanaattisia super-euroviisufaneja. Se on aika spektaakkelishow. Olisi aikamoinen kunnia päästä edustamaan Suomea.

Kerro Euroviisumuistosi

Minun tädeistä on tullut niitä muistoja, kun he pitävät aina omia raatejaan ja euroviisuiltojaan, joissa olen ollut myös mukana. Itsellä ei kumminkaan muistoja ole ehtinyt edes kertymään, koska olenhan vielä aika nuori. Jotkut muistot ovat siltä ajalta,, kun olin ihan pieni ja Euroviisuja on tullut katsottua tädin kanssa.

Musiikillisia esikuviasi?

Vahvat naisartistit ovat minun mieleeni, mm. Adele, Jessie Ware ja Lauryn Hill. Heillä on jalat maassa, mutta tietysti soulia mukana. Ihailen myös monia suomalaisia nuoria artisteja, kuten Sannia, joka on äärettömän hyvä lauluntekijä. Chisua on ihan mieletön. Chisu on ihan superwoman, koska hän tuottaa ja tekee kaiken itse. Hän on esimerkki, jota Suomessa naisartistien kannattaisi alkaa seuraamaan - tehtäisiin omia biittejä ja sävellyksiä vähän naisten kesken. Ihailen hänen tapaansa tehdä asioita.

Millä eväillä tulet voittamaan Uuden Musiikin Kilpailun?

Keskityn siihen, että on kivaa, ilolla mukana ja ihmisille ystävällinen. Sitten katsotaan miten menee, kun kansa kumminkin päättää miten käy. Kunhan tekee oman juttunsa kaikki etapit todella hyvin ja kannustaa muita, niin se on tärkeintä. Sitten jos voitto tulee, niin tietää, että on tehnyt työnsä hyvin, etkä esitä mitään mitä et ole.

Sandhjan soittolista: 10 tärkeää biisiä

1. Otis Redding - Sittin' on the Dock of the Bay
"Tämä on ensimmäinen kappale, jonka olen koskaan esittänyt; valitsin sen itse 9-vuotiaana esitettäväksi koulun Vapaa lava -tapahtumassa. Se on edelleen vaikuttavimpia kappaleita elämässäni - se on opettanut minua olemaan tyyni ja arvostamaan elämän pieniä iloja kovimpienkin tyrskyjen vallitessa."

2. James Bay - Let It Go
"Tämä kappale on pitkään ollut voimabiisini. Kun elämä koettelee, joskus on parasta päästää kaikesta irti ja antaa virran viedä, eikä räpiköidä vastaan."

3. Drake - Started from the Bottom
"Kun tarvitsen kunnon buustia päivääni, kuuntelen Drakea. Kappaleen voimakas tunnelma - tarina noususta pohjamudista tähtiloisteeseen - antaa uskoa omaan menestykseen."

4. Emeli Sandé - Heaven
"Heaven on mielestäni synninpäästökappale - se kertoo ihmisestä, jolla on hyvät tarkoitusperät elämässä, mutta joka eksyy matkalla. Kappale muistuttaa minua siitä, että me kaikki tarvitsemme ymmärrystä virheistämme huolimatta ja että me kaikki olemme vajavaisia, joten rakastakaamme toisiamme siitä huolimatta."

5. Lissie - Pursuit of Happiness
"Kappaleen viehätys on sen uho olla keskisormet pystyssä ja kieli ulkona ainoana päämääränä onnellisuuden tavoittelu. Kaikki on sallittua, sydänsuruista ja epäonnistumisista lähtien, kunhan ei latistu elämän kurjuuteen ja mahdottomuuteen. Eläköön vapaus ja unelmien jahtaaminen!"

6. Florence + The Machine - What the Water Gave Me
"Kappale on mielestäni maaginen! Se edustaa minulle sitä hetkeä, jolloin annat periksi luovalle tajunnanvirralle. Ihmiset pelkäävät antautua asioille, joihin heillä ei ole mitään kontrollia, mutta se on mielestäni ainoa tapa synnyttää uutta taidetta ja näkökantoja elämään."

7. Lauryn Hill - Ex-Factor
"Ex-Factor on tarina mahdottomasta, kehää kiertävästä rakkaudesta. Lauryn Hill on mielestäni yhdistänyt soulin ha hip-hopin nerokkaalla tavalla ja siksi hän on yksi esikuvistani. Puhumattakaan hänen satiinin pehmeästä äänestään!"

8. Tracy Chapman - Fast Car
"Tracy Chapman on artisti, johon aina palaan vuosien jälkeen. Hänen raastava äänensä ja syvälliset tekstit haastavat minua kirjoittamaan rehellisiä tekstejä. Hänen laulunsa muistuttavat minua olemaan uskollinen itselleni sekä musiikissa että elämässä."

9. Seinabo Sey - Younger
"Younger on oodi unelmien tavoittelulle! Emme tule nuorentumaan enää, joten aikaa ei saa tuhlata. On laitettava kaikki peliin nyt. Tämä on minun mottoni."

10. J. Karjalainen - Sydänlupaus
"J. Karjalainen inspiroi minua suuresti! Hän puhuu rakkaudesta kauniisti ja koruttomasti, vangiten kuitenkin sen väkevän ja katkeransuloisen luonteen. Sydänlupaus on ultimaattinen rakkauden ylistyslaulu, se aina saa minut itkemään!"

Sandhja Uuden Musiikin Kilpailussa