Hyppää pääsisältöön

Tuuli Okkonen

Don't Wake Me Up
Säv. Michael James Down, Primoz Poglajen, Dimitri Stassos, Tuuli Okkonen, Johnny Sanchez, Sara Ljunggren
San. Michael James Down, Primoz Poglajen, Tuuli Okkonen
Sov. Dimitri Stassos, Johnny Sanchez

Finaali la 27.2. Yle TV2, Yle Radio Suomi, Yle X3M ja yle.fi/umk klo 21

Muualla verkossa
Twitter: @tuuliokkonen
Facebook: Tuuli Okkonen
Instagram: tuuliokkonen
YouTube: Tuuli Okkonen
Snapchat: tuuliokkonen

Tuuli Okkonen Uuden Musiikin Kilpailu 2016, Tuuli Okkonen Kuva: Yle karsinta 3,tuuli okkonen,umk16,uuden musiikin kilpailu 2016

Aika ennen Uuden Musiikin Kilpailua?

Artistihistoriani lähti koulun kuorosta. Oulussa ennen Helsinkiin muuttoa oli kaikenlaisia eri bändiviritelmiä. Helsinkiin muutettuani olin mukana Leola-bändissä, jonka kanssa osallistuttiin 2012 Uuden Musiikin Kilpailuun. Minulle tuli kumminkin sellainen fiilis, että haluaisin tehdä enemmän itse ja olla enemmän vastuussa siitä mitä tapahtuu.

Miksi osallistuit Uuden Musiikin Kilpailuun uudelleen?

Elämässä pitää lähteä tavoittelemaan kaikkia unelmia. Minulla tuli niin vahva tunne tästä minun kisakappaleesta, että päätin aika nopeasti sitten loppupeleissä osallistua.

Onko siitä jotain hyötyä, kun on ollut aikaisemmin mukana?

Se oli silloin siistiä, niin miksipä ei nytkin. Ei täällä Suomessa kuitenkaan ole kauhean mainittavaa määrää sellaisia kanavia, joista voi tämmöiset "tuntemattomat hyypiöt" lähteä eteenpäin etsimään valokeilaa. Varmasti on myös hyötyä ainakin esiintymisen kanssa. Olihan silloin toki ihan erilainen formaatti, kun olin ensimmäisen kerran mukana. Silloin ei myöskään oltu suorissa lähetyksissä, jotka hirvittää ja jännittää tällä hetkellä.

Olet myös koulukuvaaja. Kerro siitä?

Se on veikeä ammatti. Olen kyllä aika addiktoitunut. Sitä olen tehnyt n. 8 syksyä vähän vaihdellen. Minulla on todella kiva työyhteisö ja työkaverit. Siitä vaan tulee tosi hyvä fiilis, kun saa hyvän kuvan jonkun lapsesta. Tulee sellainen onnistunut olo. Se on kyllä siistiä.

Kuvaile musiikkiasi?

Teen vahvatunnelmaista musiikkia. Luulen kyllä, että se pop-genreen istahtaa. Musiikissani on selkeitä melodioita ja ne ovat sellaisia, joista saa otteen.

Mistä kilpailukappaleesi kertoo?

Minulle kappale on hetken kuvaus, oikein tiukkarajainen hetken kuvaus. Siinä on ihminen, joka on päätynyt itsestä riippumatta tilanteeseen, jossa hän on yksin vaikka ei haluaisi. Kaikki jotka ovat olleet joskus sydänsuruisia tai muuten tilanteessa tietää, että siinä hetkessä saattaa maailma näyttäytyä erilaisena kuin se oikeasti on. Eikä välttämättä ole kauhean rationaalinen siinä tilanteessa. Se on kuvaus toiveesta olla jossain tilassa, jossa on mahdollista tuntea ihmisten rakkaus.

Mikä on musiikkivideon viesti?

Siinä on kaksi maailmaa ja kaksi todellisuutta. Se tilanne jossa olet - ympäröivä huone, yhteiskunta, kaverit mikä vain - näyttäytyy kivana, mutta todellisuudessa saattaa olla ihmiselle kuin vankila.

Mitä mieltä olet Euroviisuista?

Olen ihan Euroviisufani ja joka vuosi kisa on tullut katsottua. Aina on selkeät illanistujaiset porukalla ja on tehty omat pisteytykset. Olen kuunnellut jo kaikki biisit ennen viisuja ja tehnyt niistä omat suosikkivalinnat. Minusta se on ihan mahtava sirkus. Tykkään siitä fiiliksestä ja karnevaaleista, joten se on aivan ihanaa.

Mikä Euroviisumuisto tulee ensimmäisenä mieleen?

Silloin kun Lordi voitti, niin kyllä sitä bailattiin. Muistan myös silloin, kun oli Cat Cat Euroviisuissa. Niillä oli todella päräyttävät asut ja sirtä me mietittiin ja katsottiin. Muistan joitakin miespuolisia sukulaisia, joiden mielestä ne asut olivat täydelliset.

Keitä ovat musiikilliset esikuvasi?

Ensimmäisenä on pakko mainita Shakira. Hän on aivan mieletön ja osaa tehdä paljon kaikkea itse. Ihailen monia suomalaisia artisteja kuten Chisua ja Jenni Vartiaista. Yonaa jotenkin fanitan tosi paljon sekä Antti Tuiskua.

Millä eväillä tulet voittamaan Uuden Musiikin Kilpailun?

Vedän oman juttuni täysillä. Se riittää mihin se riittää. Olen vilpittömästi mukana ja täydellä sydämellä.

Tuuli Okkosen soittolista: 10 tärkeää biisiä

1. Madonna - Like a prayer
"Ensimmäinen artisti jota todella olen fanittanut. Kun Madonnaa tuli Sky-kanavalta, sipulipussin verkot sujautettiin käsiin ja Rölli vaihtui lopullisesti unelmiin poptähteydestä."

2. Björk - Yoga
"Sain Björkin Debut -albumin lahjaksi sukulaiseltani 11-vuotiaana. Ensin koko juttu oli tosi outoa ja vähän pelottavaa, mutta sitten koko musiikillinen tajuntani pyörähti ympäri ja siitä kehittyi suuri rakkaustarina."

3. Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond
"Mm. Beatles, Pink Floyd, Cat Stevens, Vivaldi ja Tsaikovski kuuluivat lapsuuteni soundtrackiin. Monet kappaleet, kuten tämä, ovat edelleen tosi rakkaita, ja niitä kuunnellessa tuntuu niinkuin ne tulisivat jostain hyvin kaukaa ja syvältä."

4. CMX - Ruoste
"Luultavasti ensimmäinen biisi jota kuuntelin oikeasti repeatilla. Olin äänittänyt sen C-kasetin molemmille puolille niin, että puolta vaihtamalla kappale alkaa taas alusta. CMX kuuluu ehdottomasti teinivuosien suurimpiin rakkauksiin."

5. Tori Amos - Winter
"Tori Amoksen musiikin löytäminen oli minulle suurin mullistus sitten Björkin. Lainasin Under the Pinkin sattumalta kirjastosta ja ensi nuoteista lähtien se oli menoa. Ehkä se kaikkein rakkain."

6. PJ Harvey - Down by the Water
"PJ Harveytä kuuntelin tosi paljon varsinkin 2000 -luvun alkupuolella eli niinä aikoina, kun elämän suunnat alkoivat elää ja hahmottua. Samoihin aikoihin kuuluvat myös mm. Portishead, Smashing Pumpkins, Massive Attac, Radiohead yms. PJ:n levyjä kuuntelen edelleen aina kun tuntuu että menee liian lujaa tai on kadottamassa itseään. PJ:n biisit tuntuvat jossain tosi syvällä, ihan kuin joku näkisi sisälle saakka."

7. Shakira - La Tortura
"Oral Fixation on mahtava kokonaisuus ja yksi lempi levyistäni. Shakira on rohkea, itsepäinen artisti - yksi idoleistani. En ole koskaan täysin ymmärtänyt miksi artistin täytyisi pidättäytyä esim. yhdessä kielessä ja genrelokerossa. Kun tekee sitä mikä tuntuu oikealta, voiko mennä kovin kauas harhaan?"

8. David Guetta feat. Sia - Titanium
"Yksi viime vuosien parhaita radiobiisejä. Hyvän fiiliksen takuu! Sia’n ääni on jotain käsittämättömän upeaa ja fanitan häntä kovin. Tyyppiesimerkki täydellisestä pop -kappaleesta. Tähän kohtaa listaa kuuluisi myös mm. Pink, Loreen, Gaga ja Rihanna."

9. Samuli Putro - Olet puolisoni nyt
"Kun kuulin biisin ensimmäistä kertaa radiosta meinasin ajaa ojaan kun en nähnyt eteenpäin sponttaanilta itkureaktiolta joka jatkui aina biisin loppuun saakka. Koskettaa edelleen joka kerta. Mietin tätä biisiä monesti TVOF :ssa kun piti valita mitä vetää, mutta tämän coveroiminen tuntui liian haastavalta."

10. The National - Fake Empire
"The National on jälleen niitä orkestereita, joiden nuotit tuntuvat siellä syvällä. Rakastan näitä rytmejä sekä yksinkertaisesta kasvavaa stadionfiilistelyä. Biisilistani jatkuu Spotifyssa oman pienitalopreerialla -nimimerkin alla!"