Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Testissä hyvinvointirannekkeet: “Mittaamiseen jää koukkuun!”

Kolme kovaa testasivat parin kuukauden ajan hyvinvointirannekkeita. Testissä oli kolme tuotetta, jotka mittaavat askeleita, poltettuja kaloreita, unen laatua ja myös muita aktiviteetteja. Testaajien suosikissa yhdistyi selkeä näyttö, käyttömukavuus ja helppous.

Testaajina oli kolme luokanopettajaa Hämeenlinnan Seminaarin koulusta: Susanne Wiklund, Kurt Palmroth ja Tuulia Väisänen. Oman hyvinvoinnin tarkkailu oli jokaiselle entuudestaan tuttua puuhaa.

- Olen käyttänyt sykemittaria ja laskenut ruokavalioni kaloreita, sekä seurannut liikunnan kestoa, Susanne Wiklund kertoi.

Testituotteina Polar Loop, Fitbit Flex ja Jawbone Up.
Testituotteina Polar Loop, Fitbit Flex ja Jawbone Up. Testituotteina Polar Loop, Fitbit Flex ja Jawbone Up. hyvinvointiranneke,kuningaskuluttaja,testituote

Testituotteiksi valikoitui kolme hyvinvointiranneketta: suomalainen Polar Loop, sekä yhdysvaltalaismerkit Fitbit Flex ja Jawbone Up. Polarin ja Fitbitin rannekkeet ovat hinnoiltaan sadan euron luokkaa. Jawbone Upin hinta kipuaa noin 130 euroon.

Kolme kovaa testasivat rannekkeita noin parin kuukauden ajan töissä, vapaa-ajallaan ja nukkuessa.

Yhteensopivuus eri laitteisiin kannattaa tarkistaa

Jawbonesta ei saa tietoja ulos ilman iOs tai Android mobiililaitetta.
Jawbonesta ei saa tietoja ulos ilman iOs tai Android mobiililaitetta. Jawbonesta ei saa tietoja ulos ilman iOs tai Android mobiililaitetta. hyvinvointiranneke,kuningaskuluttaja,testituote

Testaajien ensimmäinen haaste oli saada hyvinvointirannekkeet pelittämään. Fitbit Flexin sovellus toimii useimmissa älypuhelimissa sekä PC- että Mac-tietokoneissa.

Jawbone Up -ranneke toimii sekä Applen että Android-käyttöjärjestelmää käyttävien kännyköiden ja tablettien kanssa. Testin ainoa laite, joka ei toiminut tietokoneeseen yhdistettynä.

Polar toimii yhteen PC:n ja Macin kanssa. Mobiililaitteista toimii vain Iphone.
Polar toimii yhteen PC:n ja Macin kanssa. Mobiililaitteista toimii vain Iphone. Polar toimii yhteen PC:n ja Macin kanssa. Mobiililaitteista toimii vain Iphone. hyvinvointiranneke,kuningaskuluttaja,testituote

Polarin sovellus toimii sekä PC- että Mac-tietokoneissa. Mobiilisovellus toimii vain Applen uusimmissa laitteissa.

Testin halvin.

Testaajilla oli ongelmia erityisesti Jawbonen yhteensopivuuden kanssa. Susanne joutui testin vuoksi lainaamaan siskonsa Iphonea, että sovellus suostui toimimaan.

Kurt ei saanut Jawbonea toimimaan lainkaan

Kurt ei saanut Jawbonea toimimaan lainkaan.
- Minulla oli parikin ranneketta, joita yritin saada toimimaan. Yhdistäminen ei kuitenkaan onnistunut Nokian puhelimeen, eikä myöskään normaaliin tietokoneeseen. Ei auttanut vaikka äidille soitti, Kurt vitsaili.

Rannekkeiden tuntuma miellytti

Kolme kovaa kehuivat kaikkien rannekkeiden käyttömukavuutta. Susannen suosikki oli Fibit Flex, joka istui hänen ranteeseen parhaiten kolmesta testituotteesta.

Joillekin käyttäjille Fitbitin uudempi rannekemalli Force on aiheuttanut iho-ongelmia. Valmistajan mukaan testissämme olleen Flex-mallin pitäisi sopia myös herkkäihoisille.

Polarin ranneke oli kaikkein jykevin, mutta mukavan näköinen siitä huolimatta.

Kolmelle kovalle minkään testirannekkeen materilaait eivät aiheuttaneet ongelmia.

- Polarin ranneke oli noista kaikkein jykevin, mutta mukavan näköinen siitä huolimatta. Ranneke oli myös sopivan kokoinen, koska sen sai mitata ja leikata itselleen sopivan kokoiseksi, Tuulia summasi.

Ympärivuorokautista mittausta

Hyvinvointirannekkeita käytetään ympäri vuorokauden. Jokainen testin ranneke mittaa aktiviteettien lisäksi unta ja sen laatua. Eroja löytyi tarkkuudessa.

- Jawbonessa ja Fitbitissä uniaika painetaan manuaalisesti rannekkeesta päälle, Polarissa tätä toimintoa ei ollut. Polar näytti ainoastaan ajallisesti kuinka paljon levotonta ja syvää unta yön aikana oli ollut. Fitbitissä ja Jawbonessa saa unesta tarkempaa tietoa, voi muun muassa katsomaan milloin on esimerkiksi yöllä herännyt, Tuulia kommentoi.

Mittaamiseen ja tavoitteiden suorittamiseen jäi koukkuun.

Unen ja muun mittaamisen lisäksi rannekkeet myös kommunikoivat käyttäjänsä kanssa ja asettavat tavoitteita.

- Polar asetti minun tavoitteekseni 10 000 askelta per päivä. Saatoinkin testin aikana lähteä vielä illalla lenkille, jos ranneke näytti, että vielä olisi 20 minuuttia juoksua jäljellä. Siihen mittaamiseen ja tavoitteiden suorittamiseen jäi siis koukkuun, Susanne kertoi.

Testitulokset

Tuote Pisteet (1-5) Hinta €
Polar Loop 4,3 88,90
Fitbit Flex 4,2 99,90
Jawbone Up 3 (vain 2 testaajaa) 129,90

Plussat ja miinukset

Polar Loop

Polar Loop
Polar Loop Polar Loop hyvinvointiranneke,kuningaskuluttaja,testituote

+ Mukana tulee suomenkieliset ohjeet.

+ Informatiivisin näyttö. Se kertoi jo itsessään aktiivisuustason, kalorit ja askeleet. Ilmoitti myös, paljonko pitäisi päivän aikana tavoitteeseen kävellä tai hölkätä. Puhelimeen sai tilattua push-ilmoituksia.

+ Laiteen mobiilisovelluksen pystyi helposti synkronoimaan.

+ Sovellus oli selkeä. Se kertoi kuvakkeiden kera, minkä verran päivässä on levännyt/istunut/seisonut/kävellyt/juossut.

+ Toimi personal trainerina kaikista parhaiten, kun sovelluskin tsemppasi esim. ”Hyvää työtä, olit sopivan aktiivinen”.

+ Pysyy hyvin ranteessa, vedenpitävä.

- Jykevä koko herätti helposti huomiota.

- Rannekkeen joutuu leikkaamaan itselle sopivaksi, mikä vaatii hieman vaivannäköä.

Fitbit Flex

Fitbit Flex
Fitbit Flex Fitbit Flex hyvinvointiranneke,kuningaskuluttaja,testituote

+ Käyttöönotto oli helppoa ja englanninkieliset ohjeet olivat selkeät. Rannekkeen nettisivustolla oli käyttöönottoa selkeyttävä video.

+ Pysyy hyvin kädessä, vedenpitävä.

+ Ranneke kertoi aktiivisuuden tason valojen avulla, yksi valo 20% aktiivisuudesta saavutettu, 100% viisi valoa.

+ Unesta ja sen laadusta saa paljon tietoa.

+ Rannekkeella kerättyä dataa on helppo jakaa sosiaaliseen mediaan.

- Sovelluksen käyttö vaativat jonkin verran englannin kielen hallintaa.

- Rannekkeessa on paljon pieniä koloja, jotka on vaikea pitää puhtaana.

Jawbone Up

Jawbone Up. Pieni ja keskikoko.
Jawbone Up. Pieni ja keskikoko. Jawbone Up. Pieni ja keskikoko. hyvinvointiranneke,kuningaskuluttaja,testituote

+ Tarkka sovellus unen seuraamiseen.

+ Sovellus antoi joitakin liikunnallisia vinkkejä tai faktoja ja siihen pystyy syöttämään paljon infoa esim. ravintotietoja, juodun veden määrän, tehdyt treenit yms.

+ Sovelluksen käyttö vaatii perehtymistä, mutta toisaalta siitä voi ottaa yksinkertaisemmin käyttöön vain aktiivisuuden ja unen seurannan.

+ Rannekkeella kerättyä dataa on helppo jakaa sosiaaliseen mediaan.

- Vaatii jonkin verran englannin kielen hallintaa.

- Käyttöönotto oli hankalaa, koska käyttöohjeet olivat olemattomat.

- Ranneke ei itsessään anna mitään infoa.

- Rannekkeen synkronointi on kankeaa, koska ranneke piti aina yhdistää puhelimeen.

Muokkaus 2.12.2014: Lisätty linkki Askelmäärissä heittoa eri aktiivisuusrannekkeissa -juttuun
Muokkaus 21.4.2015 lisätty linkki toiseen testiin.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

"Fitbitissä ja Jawbonessa saa unesta tarkempaa tietoa, voi muun muassa katsomaan milloin on esimerkiksi yöllä herännyt, Tuulia kommentoi."

Kyllä ainakin oma Loop näyttää öiset heräämiset.

Lähettänyt käyttäjä

Tutkitteko lainkaan sitä, mitkä laitteet vaativat rekisteröitymisen ja omien mittaustulosten jaon verkkoon? Itse en saanut Loopia toimimaan ennenkuin rekisteröin tuotteen ja luovutin Nimeni ja sähköpostiosoitteeni (ja lisäksi muita henkilökohtaiia tietoja) Polarille. Jos en tyhjentänyt laitteen tietoja verkkoon, tuli laitteen käyttö hankalammaksi.

Minusta olisi paikallaan tarjota anonyymi käyttö ja ainakin varoittaa pakkauksen päällä selkeästi siitä, että on oltava tietty tietokone, nettiyhteys ja rekisteröidyttävä ennenkuin laitteen saa edes toimimaan.

Lähettänyt käyttäjä

Voisitte tsekata, vieläkö nämä kolme käyttävät jotain mittaria 3, 6, 12 kk käytön aloittamisesta? Se on nimittäin varmaan yksi olennaisimpia kysymyksiä mitä noihin mittareihin liittyy. Minulla on useampi mittari jäänyt 1-4 kk käytön jälkeen pöytälaatikkoon..

Lähettänyt käyttäjä

Polar Loop on helppokäyttöinen.
Liikun nykyään joka päivä tämän vempeleen ansiosta. En käytä hissiä vaan portaita.
Loop on lisännyt minun liikuntamäärää oleellisesti.
Paino on laskenut noin 3kg 5vko aikana. Toivon että pysyn koukussa jatkossakin.

Lähettänyt käyttäjä

Kutsutaanko näitä tosiaan hyvinvointirannekkeiksi? Tuosta nimityksestä tulee ikävästi mieleen magneettirannekkeet sun muut "hyvinvointia tukevat" huuhaa-vekottimet :)

Lähettänyt käyttäjä

"Puhelimeen sai laitettua tulemaan push up -ilmoituksia."
Push upit on rintaliivit.

Lähettänyt käyttäjä

Pitkän harkinnan ja tutkailun jälkeen ostin lokakuussa -13 FitBit flexin. Vajaan kuukauden käytön jälkeen latauksessa ilmeni ongelmia. Muuten olin erittäin tyytyväinen. Sain uuden tilalle verkkokauppa.comista. Force tuli myös markkinoille samoihin aikoihin ja otti päähän, kun en hokannut. Olisin sen kellon halunnut samaan. FitBitin etu on se, että synkkaa esim. MyFitnessPalin ja RunKeeperin kanssa. Polar Loop tuli niihin aikoihin markkinoille ja käyttäjäkokemuksia ei juurikaan ollut. Ilman käyttökokemuksia Polarin heikkous on se, ettei synkkaa niin monen ohjelman kanssa kuin nämä jenkkiversiot. Toisaalta Bluetooth sykemittari sitten synkkaakin suoraan Loopin kanssa mikä hieno homma. Valitettavasti latausongelma tuli myös uuteen FitBit laitteeseen ja enää verkkokauppa.com ei edes vastannut sähköpostiini uudesta viasta. Luettuani uusimmat verkkokeskustelusta selvisi, että monella muulla sama ongelma ja ongelmasta pääsi kunhan kikkaili (minä mm. työnsin paperiliittimen väliin niin sai kontaktin laturiin) Näin mentiin muutama kuukausi, mutta nyt sitten ei enää tallenna liikkumista. Nyt lataus onnistuu, mutta eipä siitä mitään hyötyä ole, kun laite ei tunnu keräävän enää tietoa. Harmittaa, koska todella rakastin laitetta. Ja kyllä huntinlaitteen pitäisi toimia! Koko on sen verran pieni ja huomaamaton, että sitä tulee pidettyä ranteessa koko ajan. Ei siis jää pöytälaatikkoon. Ainoastaan lataus on ärsyttävä, kun ei ilmoita kummemmin, koska akku loppuu. Sähköpostiin tulee kyllä viesti, mutta sen hokasi useimmiten liian myöhään. Polarilla olis kyllä ihan hyvät mahkut markkinoilla, jos saataisiin lisää yhteistyökumppaneita muista sovelluksista. Lisäksi hommasta pitäisi tehdä paljon sosiaalisempaa. Jako Twitteriin, Facebookiin helpoksi ja lisäksi samanlaiset leaderboardit kavereiden kanssa kisaluun kuin FitBitissä. Lisäksi vielä pisteiden keräys GameCenteriin ja haasteiden teko mahdollisuus esim. Kiipeäminen Mount Everestille askelmäärillä. Ja se unenseuranta ja herätystoiminto kuntoon. Siihen olen tyytyväinen, että Polar on herännyt tekemään jotain ei-aktiiviliikkujien aktivoimiseksi. Suurin kohderyhmä kuitenkin on juuri ne, joita pitäisi muistuttaa, että nyt olet istunut liikaa, liiku! Tämä Ylen artikkeli on kiva, mutta ei kyllä kuitenkaan anna kovin syvällistä tietoa laitteiden eroista. Noin lyhyellä testauksella ei sitten kuitenkaan välttämättä saa sitä tietoa,josta esim. Itse olisin kiinnostunut.

Lähettänyt käyttäjä

Ensimmäinen asia mitä näistä olisi pitänyt testata/tarkistaa, on niiden luotettavuus. Jotkut tosiaan ovat raportoineet, että askelia kertyy liikkumatta, tai jotain liikkumista (pyöräily tms.) ei reksiteröidä lainkaan. Kalorinkulutuskin on aika hakuammuntaa. Miten unenlaatua muka mitataan ilman sydänkäyrää ym.?

Tekninen kestävyys myös tärkeä tieto.

Lähettänyt käyttäjä

Minulla oli haasteita Polar Loopin käyttöönotossa. Mutta alkuvaikeuksien jälkeen se on toiminut upeasti!
Kirjoitin tästä blogitekstin "Aktiivisuusranneke kannustaa liikkumaan".
http://ryhtiliikkuja.blogspot.fi/

@Teknikko: Kuningaskuluttaja jatkoi hyvinvointi- eli aktiivisuusrannekeiden testausta niiden mittaamien askelmäärien näkökulmasta. Eroja todella löytyi. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/29/askelmaarissa-heittoa-eri-aktiivisuusrannekkeissa

AS

Lähettänyt käyttäjä

Kirjoittelin aika syväluotaavia kokemuksia Polarin Loopista viime vuoden puolella.

http://riisa.net/index.php/2014/03/02/arvostelu-polar-loop-aktiivisuusranneke/

Erityisesti eri lajien mittaamisessa rannekkeen mittaustarkkuus ja luotettavuus vaihtelee, mutta noin kokonaisuutena katsottuna Loop on hinta-laatusuhteeltaan ihan hyvä ja erittäin helppokäyttöinen laite sellaiselle, jonka liikuntatavoitteet täyttyvät pääasiassa kävellen tai juosten, tai joka on tottunut sykevyön käyttäjä.

Lähettänyt käyttäjä

Osaisiko joku sanoa mistä johtuu että kun kaksi ihmistä kävelee saman matkan niin toisen Polar Loopin tulee huomattavasti enemmän askelia kuin toisen (siis huomattavasti) Onko jomman kumman rannekkeessa vikaa? Ero on tuhansissa.....

Lähettänyt käyttäjä

Hankittuani Polar Loopin yllätyin siitä miten helposti asetettu tavoite täyttyy.
Sitten aloin tarkkailla askelia, ja niitä kertyi puolentoista tunnin tv-leffan aikana 1800 sukkaa kutoen! Taidanpa aloittaa isomman neuleen! Onko muilla vastaavanlaisia kokemuksia?

Lähettänyt käyttäjä

Olen 75vuotias nainen. Ostin polar loopin noin kk sitten. Asensin pc tietokoneeseen käyttöohjeen ja Polar FlowSync PDF . Käytin ohjelmaa. Kunnes ranneke ilmoitti akun olevan vähissä. Pari kertaa synkronointi onnistuikin ja sai näkyviin myös kuukausi raportin ja latauskin onnistui. Nyt ei sitten enää millään konstilla onnistu. En saa näkyviin edes sivua, josta pystyisin liittymään seurantaryhmän. Minua ei yhtään kiinnosta jakaa tietojani, eikä kiinnosta miten joku muu treenaa. Ostin laitteen ihan itseni motivoimiseen. Näyttää siltä että laitehankinta meni hukkaan.

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Silmätutkimus

  Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi -sivustolla voit vertailla sähkön hintoja.

  Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Keudan floristiopiskelijoiden hyötypuutarha parvekkeella.

  Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Ruusu jonka päällä kävelee animoituja hyönteisiä

  Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Juna saapuu Helsingin asemalle.

  Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kodinhoitohuonetta remontoidaan.

  Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Timo Ojala, K1 katsastus

  Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Kädet näppäimistöllä, näytöllä koodia

  Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Kypärään ja turvavarusteisiin pukeutunut toimittaja portin edessä.

  Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • Kuvakaappaus Quizonaut.com tilausansasta

  iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • kasa ruokajätettä

  Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Kasvisten säilytys

  Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Kanaa, maitoa, maksalaatikkoa

  Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.