Hyppää pääsisältöön

CS:GO-opas katsojalle

CS:GO pelitilanne
CS:GO pelitilanne cs:go counter-strike peli

Counter-Strike: Global Offensive on taktinen ammuntapeli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta - poliisit ja terroristit - taistelevat keskenään virtuaalimaailmassa eli “kartassa” aseiden, pommien ja ovelan taktiikan avulla.

Terroristit voittavat, jos he saavat räjäytettyä pommin tai eliminoitua kaikki poliisit. Poliisit puolestaan voittavat, jos he pystyvät estämään pommin räjähtämisen tai eliminoivat kaikki terroristit.

16 kierrosta voittoon

Kukin kierros kestää noin yhden minuutin ja 45 sekuntia. Kierroksen alkaessa poliisit yleensä jakautuvat suojaamaan kartan kahta pommipaikkaa kun taas terroristit pyrkivät eliminoimaan poliiseja ja asettamaan pommin. Pommin laukeamiseen kuluu 35 sekuntia, jonka aikana terroristit suojaavat pommipaikkaa poliisien mahdolliselta vastahyökkäykseltä. Jos poliisit pääsevät pommiin käsiksi he voivat purkaa sen ja estää räjähdyksen. Aina poliisit eivät kuitenkaan hyökkää pommipaikalle vaan säästävät aseensa seuraavaa kierrosta varten.

Toinen joukkue pelaa ensin poliiseina ja toinen terroristeina. 15 kierroksen jälkeen vaihdetaan puolia. Se joukkue, joka voittaa ensimmäisenä 16 kierrosta voittaa koko kartan. Jos joukkueet pelaavat tasapelin eli molemmat saavat 15 voittoa, pelataan yleensä kuuden kierroksen jatkoaikoja, kunnes toinen joukkue voittaa neljä kierrosta yhdestä jatkoajasta.

Turnauksen lohkovaihe pelataan yleensä yhden kartan otteluina ja pudotuspelit kolmen kartan otteluina, joissa voittoon tarvitaan kaksi karttavoittoa.

Karttoja on erilaisia ja kussakin kartassa on aina kaksi pommipaikkaa A ja B. Oheisessa kuvagalleriassa on merkittynä kunkin joidenkin karttojen tärkeimmät kohdat.

Kukin kartta vaatii joukkueelta erilaisia taitoja ja taktiikoita. Joukkueet valitsevat pelattavat kartat ottelun alussa.

Alta löydät yleisten karttojen esittelyt

Cache

Cobblestone

Dust2

Inferno

Mirage

Overpass

Train

Kierrosten erilaiset roolit

Kartan valitsemisen jälkeen ottelu alkaa puukkokierroksella, jonka voittaja saa valita aloittaako varsinaisen pelin poliiseilla vai terroristeilla. Puukkokierroksella joukkueet pelaavat toisiaan vastaan käyttäen vain puukkoja. Puukkokierros vastaa kolikonheittoa useissa muissa urheilulajeissa. Puukkokierroksen voitto on usein tärkeää koska joissain kartoissa toisen puolen pelaaminen on yleisesti helpompaa kuin toisen. Tämä tarkoittaa sitä että puukkokierroksen häviävä joukkue joutuu aloittamaan hankalammalla puolella, jolloin he voivat hävitä useita kierroksia alussa ja joutua stressaavaan takaa-ajo asemaan pelin loppupuolella puolien vaihdon jälkeen. Puukkokierroksen tulosta ei lasketa kierrosvoitoksi.

Puukkokierroksen jälkeen varsinainen ottelu alkaa pistoolikierroksella. Ottelun alussa jokaisella pelaajalla on käytettävissään 800 dollaria rahaa pelissä, jolla pystyy ostaamaan pistooleja, kranaatteja tai esimerkiksi luotiliivit. Rahaa saa lisää voittamalla kierroksia sekä eliminoimalla muita pelaajia. Myös häviämisestä saa pienen määrän rahaa, mitä useamman kierroksen joukkue häviää putkeen sitä enemmän rahaa saa häviämisestä. Pistoolikierroksen voitto on siis hyvin tärkeää, koska voittaja voi ostaa seuraavalle kierrokselle tehokkaita sarjatuliaseita ja häviäjä ei.

Pistoolikierroksen jälkeen tulee lähes aina säästökierros eli niin sanottu eco-kierros. Säästökierroksen aikana edellisen kierroksen hävinnyt joukkue käyttää vain vähän tai ei lainkaan rahaa säästäen suurimman osan pelaajien rahoista tuleville kierroksille. Säästökierroksia pelataan sen takia koska edullisilla aseilla kuten pistooleilla on hyvin vaikea voittaa hyvin aseistettuja vastustajia. Säästökierroksen strategiana on yleensä saada eliminoitua yksinäinen vastustajan pelaaja ja varastaa häneltä ase, jota voidaan käyttää muiden vastustajien eliminoimiseen. Eliminoitu pelaaja joutuu myös ostamaan uuden aseen seuraavalla kierroksella.

Kunkin kierroksen alussa joukkueet voivat hankkia aseita ja varusteita. Aseiden osalta tarjolla on pistoolien lisäksi haulikoita, konepistooleita, rynnäkkökiväärejä, kiikarikiväärejä ja konekiväärejä. Valittu ase vaikuttavaa mm. pelaajan liikkumisnopeuteen, tulinopeuteen, lippaan kokoon, vahingoon, panssarin- ja seinienläpäisykykyyn. Pelaaja voi hankkia sirpalekranaatteja, sokaisukranaatteja, savukranaatteja, palokranaatteja sekä harhautuskranaatteja. Aseiden ja kranaattien lisäksi pelaajat voivat ostaa suojakseen sirpaleliivin ja kypärän sekä pomminpurkuvälineet.

Mitkä ovat sinun CS:GO vinkkisi? Kommentoi!

Muokattu kello 16:50: Korjattu pommin räjähtämisaika sekä lisätty palokranaatti. Lisättiin tieto siitä, että joukkueet vaihtavat puolta 15 kierroksen jälkeen. (Kiitos Pehmeälle jänikselle huomioista!)

Muokattu 18.11.2014: Vaihdettu taistelupeli taktiseksi ammuntapeliksi

Muokattu 11.6.2015: Lisätty lyhyt CS:GO -opas myös videon muodossa

Muokattu 15.6.2015: Lisätty karttaoppaat

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

"Pommin laukeamiseen kuluu 30 sekuntia". Ettei nyt kuitenkin olisi 35 sekuntia se aika, niin kuin kaikissa muissa maailman cs-turnauksissa.

Poliisit voittavat myös kun estävät koko kierroksen ajan(1min45sec) terroristejä asettamasta pommia pommipaikalle. Kun aina ne terroristitkään eivät hyökkää pommipaikalle vaan säästävät aseensa seuraavalle kierrokselle.

Olisi myös hyvä, jos puhuisitte rundeista(kierroksista), plänttää pommin(asettaa pommin) pomminpurkuvälineet(kitit) jne. Kuulostaa vaa niin hassulta kun suomensitte jokaisen termin, vaikkei niitä käytetä koskaan pelattaessa.

Ois toiki voinut mainita selkeemmin, että molemmat pelaavat 15 kierrosta terroristeina ja poliiseina. Lisäksi CS:GO:ssa pystyy ostamaan liekkipommeja(molotov coctail/incendiary grenade).

Kaiken kaikkiaan hyvä opas, muutamalla kirjotusvirheellä.

Lähettänyt käyttäjä

Mun mielestä on tosi hienoa että ylellä on nähty vaivaa tän artikkelin tekoon. Pehmeä jänis keskittyi sen sijaan pikkuseikkoihin tuossa liiankin negatiiviseen sävyyn kirjoittamassaan kommentissa. Toki on hyvä korjata epäkohdat, mutta näin tarkan artikkelin jälkeen oli mielestäni hieman epäkiitollista laittaa noin näreää kommenttia. Suomen esports-skenessä on muutenkin yritetty suomentaa noita termejä. Olen siitä samaa mieltä, että meille, jotka ovat tottuneet vääntämään ne englannista, suomennokset kuulostavat oudolta. Kuitenkin uusia katsojia ajatellen suomennos on ihan hyvä idea, joten mieluummin suomennetaan termit. Jos selostaja selostaa: "nyt ct:t yrittävät päästä planille defusaamaan pommia, parilla jannulla on kitit mutta enää ei ole paljoa aikaa jäljellä, saako terot pidettyä saitin tyhjänä loppuun asti vai viekö ct rundin kotiin" niin voi olla että uusi katsoja lopettaa katsomisen siihen paikkaan todeten "jooh eihä tästä ymmärrä yhtään mitään." Esportsin kasvaminen vaatii niitä casual katsojia, joten miksi emme auttaisi heitä omaksumaan esportsia helpommin?

Lähettänyt käyttäjä

Miellyttävää, että termit ovat suomennettu. Tottakai joku nörtti asiasta suuttuu, mutta näin asiaan vihkiytymättömätkin ymmärtävät mitä tapahtuu. Eihän jääkiekossakaan puhuta paitsiosta "offsaidina".

Maksan mielelläni rahaa YLElle tälläisestä!

Kiitos havainnoista Pehmeä jänis! Korjasimme artikkelia näiltä osin.

Pyrimme tekemään elektronisen urheilun helpommin lähestyttäväksi ja mielestäni terminologian suomentaminen on tärkeää. Pyrimme samaan myös selostuksessa.

Ideoita suomennoksista otetaan vastaan.

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti selostajat ovat hyvin valittu. Kun suomennetaan kaikki termit niin selostajan on täytynyt tottua suomenkielisiin termeihin, muuten selostus voi olla tönkköä.

Lähettänyt käyttäjä

Samaa mieltä Anonyymin kanssa, miksi "Counter-Terrorists" on pitänyt kääntää muotoon "Poliisit", kun pelissä vastaava käännös on "Erikoisjoukot"? (Pelin suomennokset mielestäni osuvampia)

Lähettänyt käyttäjä

xkflfl: Sääli, jos tuosta syystä jätit katsomatta.

Oli todella hyvä ja innostunut meininki eilen, ylitti odotukseni reippaasti! Jotain pientä parannettavaa tietty jäi, mutta kyllä tuo pärjäsi hyvin muille urheilulähetyksille. Osaan palautteestakin reagoitiin jo illan aikana (esim. kuvaruudusta saatiin myös ylälaita pistetilanteineen näkyville) ja asenne oli kohdillaan. Kiitos YLEn tiimille!

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Ylelle näiden asioiden tuomisesta myös suuren yleisön tietoisuuteen! Itselläni pelikokemukset ovat jo vuosien takaa, joten pieni sääntöjen kertaaminen on vain hyvä juttu.

Lähettänyt käyttäjä

Näin supisuomalaisena olen ylpeä siitä, että tässä TV-matsissa käytetään suomennettyja termejä, että satunnainenkin television katsoja ymmärtää mistä on kyse. Siitä kaikki kukkia Ylelle ja suomalaiselle Esports-väelle jos lähetyksessä käytetään oikeasti suomenkielisiä sanoja eikä lainata sanoja englannista.

Kiitos muuten myös tästä oppaasta CS:GO -peliin. Enpä olisi ilman tätä opasta tiennyt, että mitä pelissä tapahtuu koska en ole peliä ikinä pelannut vaikka olen PC-ihmisiä. Kiitos Ylelle ja kaikille suomalaisen Esports yhteisön työntekijöille. Kiitos.

Lähettänyt käyttäjä

Samat sanat kuin Diosmilagro tuossa aikaisemmin sanoi. Olen myös pelaaja, mutta CS on varsin tuntematon peli minulle. Tämä opas ja pelien selostus olivat todella hyviä, joten voin sanoa ylpeänä ymmärtäneeni jo aika hyvin, mitä pelissä tapahtuu. Pystyin jopa eläytymään ja huutamaan "Ammu! Ammu! Ammu!", mitä ei tapahdu ns. oikeissa urheilukilpailuissa. ;)

Dota 2:n ja Starcraftin selostukset kaipailisivat vielä selventämistä. Ne jäivät vielä minulla vähän kylmiksi, vaikka halusin todella ymmärtää, mistä on kyse.

Lähettänyt käyttäjä

Nyt tulee verorahoille vastinetta!
Kiitos Yle :)
Jatkossa lähetykset joka viikonloppu jostakin turnauksesta pitkin maailmaa, kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Iso kiitos YLElle tästä! Loistavaa saada näkyvyyttä nuorten ja vanhempienkin keskuudessa yleiselle harrastukselle ja jopa ammatille. Ennakkoluulotonta toimintaa, ehkä tästä sytykkeestä alkaa vanhemmankin kansanosan ennakkoluulot hälvenemään videopelaamista kohtaan.

Ja selostuksesta iso plussa, Wabbit oli todella hyvä valinta innostuneen selostuksensa ansiosta. Myöskin suomennokset toimivat oikein hyvin.

Ehkä eniten jäi häiritsemään "kuolemisen" toistaminen, siinä missä tappaminen korvataan fragilla tai "*nimimerkin* ampumisella", voitaisiin enemmän puhua vaikkapa kaatumisesta tai tippumisesta, kuin kuolemisesta.

Niinkuin kommentaattorikin mainitsi, ei ole hirveän mukavaa puhua pelin aikana tappamisesta, niin myöskin pelaajien jatkuva "kuoleminen" alkaa saada negatiivisen sävyn pelin mittaan.

Lähettänyt käyttäjä

"... rosvojen asettama muoviräjähde laukesi satuttaen kahta poliisia!"

Ei siinä mitään jos jotkin suomennokset kuulostavat hassuilta, kyllähän niihinkin tottuu... Mielestäni ainoat ongelmat olivatkin, että ks. pelin omat suomennokset olivat paljon parempia, sekä termien vaihtelu aiheutti hämmennystä. C4/pommi/pommipaketti/räjähde/muoviräjähde tulivat esille yhden ottelun aikana, mikä aiheutti hämmennystä uusille seuraajille!

Lähettänyt käyttäjä

Olen katsonut monia csgo pelejä tietämättäni termistöä jonkun verran, kiitos siitä. Aion 100%katsoa tämän lähetyksen, koska rakastan eSporttia sydämmestäni!!!

Lähettänyt käyttäjä

Eipä tätä peliä ainakaan kannata ilman koodarisuhteita pelailla. Ei ole triggerbotteja, wallhackeja ja aimbotteja vai mitä lie vaativat niistä lie kiinni?

Muutamia ongelmia:

1. Omat voi ampua ja potkia sut pois
2. Liikaa venäläisiä, ja ne koodaa paljon
3. Kaverit vittuilee rankista
4. Omat istuu respassa awikoilla
5. famas.gif

En jaksa enää pelata koodareita vastaan, uninstalloin ja sinne meni konffitkin. Team Fortress 2 on ilmainen ja koodarivapaa peli jossa pärjää yksinkin. Mahdoton tätä peliä on pelata.

Lähettänyt käyttäjä

Meni jonkin aikaa että tajusin mitä tapahtuu. Voisi olla ohjeessa ja videossa seuraavia juttuja:
- voisiko olla screenshotti jossa ympyröitynä mitä mikäkin asia ruudulla tarkoittaa? esim. mistä näkee kuka pelaaja on kyseessä tai mistä näkee kuka fragasi kenet yms.
- voisiko videossa olla teksti siitä kuka on ruudussa eli mikä nikki on hänellä
- onko seurattava pelaaja aina sama kun vasemmassa/oikeassa reunassa oleva pelaaja? voisi olla ohjeessa vielä selkeämmin että nikin väristä näkee millä puolella pelataan...

eli ihan perusjuttuja kannattaisi olla ohjeessa imho

Lähettänyt käyttäjä

Täytyy kyllä antaa YLElle propsit tästä. Toivottavasti jatkossakin eSportsia ohjelmatarjonnassa. Maksan jatkossa yleveroni tyytyväisenä :3

Lähettänyt käyttäjä

Käyttäkää erikoisjoukot termiä poliisien sijaan ja kuolemisen ja tappamisen sijaan esim tiputtamista tai pudottamista. Oli muuten viihdyttävä lähetys

Lähettänyt käyttäjä

Hienoa että on laadittu tälläinen paketti.
Ehkä tällä saadaan hieman valaistua tietämättömiä mistä hommassa on kyse.

Lähettänyt käyttäjä

tulkaa vaa kaikki yrittää ownaa mua mun basel ku teist kukaa ei osaa !!! ja vedän paljon heduja teihin ja pompin ku mikäki bunny so gtfo bitchhheees

Lähettänyt käyttäjä

Terroristien Ak-47 on tehokkaampi kuin "Poliisien" M4A4/M4A1-S, mutta "Poliisien" Rynnäkkökiväärit ovat tarkempia kuin Terroristien rynnäkkökiväärit. Mutta Pehmeä Jänis nää selittää asiat "oikealla" tavalla koska joittenkin ihmisten on helpompi ymmärtää ne sillei koska voinha määki selittää ne "pelikielellä" ESIM:tero,ct,kit,defu,pläni,kevut,pesari,piiskari,avikka,m4:kku,kranu,fläsy,tuli,smok,dessu ja JNE. MUTTA KANNATTAA OPETELLA NÄMÄ "PELIKIELEN SANONNAT"! Tulkaa pyytäää kamuks steam nimi on:I love Spuds!

Lähettänyt käyttäjä

Voisi tuon forse kierroksen lisätä eli ostetaan kaikki mitä saadaan (joku voi korjata jos kirjoitin väärin tuon forse sanan )

Uusimmat sisällöt - Elektroninen urheilu