Hyppää pääsisältöön

CS:GO-opas katsojalle

CS:GO pelitilanne cs:go counter-strike peli

Counter-Strike: Global Offensive on taktinen ammuntapeli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta - poliisit ja terroristit - taistelevat keskenään virtuaalimaailmassa eli “kartassa” aseiden, pommien ja ovelan taktiikan avulla.

Terroristit voittavat, jos he saavat räjäytettyä pommin tai eliminoitua kaikki poliisit. Poliisit puolestaan voittavat, jos he pystyvät estämään pommin räjähtämisen tai eliminoivat kaikki terroristit.

16 kierrosta voittoon

Kukin kierros kestää noin yhden minuutin ja 45 sekuntia. Kierroksen alkaessa poliisit yleensä jakautuvat suojaamaan kartan kahta pommipaikkaa kun taas terroristit pyrkivät eliminoimaan poliiseja ja asettamaan pommin. Pommin laukeamiseen kuluu 35 sekuntia, jonka aikana terroristit suojaavat pommipaikkaa poliisien mahdolliselta vastahyökkäykseltä. Jos poliisit pääsevät pommiin käsiksi he voivat purkaa sen ja estää räjähdyksen. Aina poliisit eivät kuitenkaan hyökkää pommipaikalle vaan säästävät aseensa seuraavaa kierrosta varten.

Toinen joukkue pelaa ensin poliiseina ja toinen terroristeina. 15 kierroksen jälkeen vaihdetaan puolia. Se joukkue, joka voittaa ensimmäisenä 16 kierrosta voittaa koko kartan. Jos joukkueet pelaavat tasapelin eli molemmat saavat 15 voittoa, pelataan yleensä kuuden kierroksen jatkoaikoja, kunnes toinen joukkue voittaa neljä kierrosta yhdestä jatkoajasta.

Turnauksen lohkovaihe pelataan yleensä yhden kartan otteluina ja pudotuspelit kolmen kartan otteluina, joissa voittoon tarvitaan kaksi karttavoittoa.

Karttoja on erilaisia ja kussakin kartassa on aina kaksi pommipaikkaa A ja B. Oheisessa kuvagalleriassa on merkittynä kunkin joidenkin karttojen tärkeimmät kohdat.

Kukin kartta vaatii joukkueelta erilaisia taitoja ja taktiikoita. Joukkueet valitsevat pelattavat kartat ottelun alussa.

Alta löydät yleisten karttojen esittelyt

Cache

Cobblestone

Dust2

Inferno

Mirage

Overpass

Train

Kierrosten erilaiset roolit

Kartan valitsemisen jälkeen ottelu alkaa puukkokierroksella, jonka voittaja saa valita aloittaako varsinaisen pelin poliiseilla vai terroristeilla. Puukkokierroksella joukkueet pelaavat toisiaan vastaan käyttäen vain puukkoja. Puukkokierros vastaa kolikonheittoa useissa muissa urheilulajeissa. Puukkokierroksen voitto on usein tärkeää koska joissain kartoissa toisen puolen pelaaminen on yleisesti helpompaa kuin toisen. Tämä tarkoittaa sitä että puukkokierroksen häviävä joukkue joutuu aloittamaan hankalammalla puolella, jolloin he voivat hävitä useita kierroksia alussa ja joutua stressaavaan takaa-ajo asemaan pelin loppupuolella puolien vaihdon jälkeen. Puukkokierroksen tulosta ei lasketa kierrosvoitoksi.

Puukkokierroksen jälkeen varsinainen ottelu alkaa pistoolikierroksella. Ottelun alussa jokaisella pelaajalla on käytettävissään 800 dollaria rahaa pelissä, jolla pystyy ostaamaan pistooleja, kranaatteja tai esimerkiksi luotiliivit. Rahaa saa lisää voittamalla kierroksia sekä eliminoimalla muita pelaajia. Myös häviämisestä saa pienen määrän rahaa, mitä useamman kierroksen joukkue häviää putkeen sitä enemmän rahaa saa häviämisestä. Pistoolikierroksen voitto on siis hyvin tärkeää, koska voittaja voi ostaa seuraavalle kierrokselle tehokkaita sarjatuliaseita ja häviäjä ei.

Pistoolikierroksen jälkeen tulee lähes aina säästökierros eli niin sanottu eco-kierros. Säästökierroksen aikana edellisen kierroksen hävinnyt joukkue käyttää vain vähän tai ei lainkaan rahaa säästäen suurimman osan pelaajien rahoista tuleville kierroksille. Säästökierroksia pelataan sen takia koska edullisilla aseilla kuten pistooleilla on hyvin vaikea voittaa hyvin aseistettuja vastustajia. Säästökierroksen strategiana on yleensä saada eliminoitua yksinäinen vastustajan pelaaja ja varastaa häneltä ase, jota voidaan käyttää muiden vastustajien eliminoimiseen. Eliminoitu pelaaja joutuu myös ostamaan uuden aseen seuraavalla kierroksella.

Kunkin kierroksen alussa joukkueet voivat hankkia aseita ja varusteita. Aseiden osalta tarjolla on pistoolien lisäksi haulikoita, konepistooleita, rynnäkkökiväärejä, kiikarikiväärejä ja konekiväärejä. Valittu ase vaikuttavaa mm. pelaajan liikkumisnopeuteen, tulinopeuteen, lippaan kokoon, vahingoon, panssarin- ja seinienläpäisykykyyn. Pelaaja voi hankkia sirpalekranaatteja, sokaisukranaatteja, savukranaatteja, palokranaatteja sekä harhautuskranaatteja. Aseiden ja kranaattien lisäksi pelaajat voivat ostaa suojakseen sirpaleliivin ja kypärän sekä pomminpurkuvälineet.

Mitkä ovat sinun CS:GO vinkkisi? Kommentoi!

Muokattu kello 16:50: Korjattu pommin räjähtämisaika sekä lisätty palokranaatti. Lisättiin tieto siitä, että joukkueet vaihtavat puolta 15 kierroksen jälkeen. (Kiitos Pehmeälle jänikselle huomioista!)

Muokattu 18.11.2014: Vaihdettu taistelupeli taktiseksi ammuntapeliksi

Muokattu 11.6.2015: Lisätty lyhyt CS:GO -opas myös videon muodossa

Muokattu 15.6.2015: Lisätty karttaoppaat

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

"Pommin laukeamiseen kuluu 30 sekuntia". Ettei nyt kuitenkin olisi 35 sekuntia se aika, niin kuin kaikissa muissa maailman cs-turnauksissa.

Poliisit voittavat myös kun estävät koko kierroksen ajan(1min45sec) terroristejä asettamasta pommia pommipaikalle. Kun aina ne terroristitkään eivät hyökkää pommipaikalle vaan säästävät aseensa seuraavalle kierrokselle.

Olisi myös hyvä, jos puhuisitte rundeista(kierroksista), plänttää pommin(asettaa pommin) pomminpurkuvälineet(kitit) jne. Kuulostaa vaa niin hassulta kun suomensitte jokaisen termin, vaikkei niitä käytetä koskaan pelattaessa.

Ois toiki voinut mainita selkeemmin, että molemmat pelaavat 15 kierrosta terroristeina ja poliiseina. Lisäksi CS:GO:ssa pystyy ostamaan liekkipommeja(molotov coctail/incendiary grenade).

Kaiken kaikkiaan hyvä opas, muutamalla kirjotusvirheellä.

Lähettänyt käyttäjä

Mun mielestä on tosi hienoa että ylellä on nähty vaivaa tän artikkelin tekoon. Pehmeä jänis keskittyi sen sijaan pikkuseikkoihin tuossa liiankin negatiiviseen sävyyn kirjoittamassaan kommentissa. Toki on hyvä korjata epäkohdat, mutta näin tarkan artikkelin jälkeen oli mielestäni hieman epäkiitollista laittaa noin näreää kommenttia. Suomen esports-skenessä on muutenkin yritetty suomentaa noita termejä. Olen siitä samaa mieltä, että meille, jotka ovat tottuneet vääntämään ne englannista, suomennokset kuulostavat oudolta. Kuitenkin uusia katsojia ajatellen suomennos on ihan hyvä idea, joten mieluummin suomennetaan termit. Jos selostaja selostaa: "nyt ct:t yrittävät päästä planille defusaamaan pommia, parilla jannulla on kitit mutta enää ei ole paljoa aikaa jäljellä, saako terot pidettyä saitin tyhjänä loppuun asti vai viekö ct rundin kotiin" niin voi olla että uusi katsoja lopettaa katsomisen siihen paikkaan todeten "jooh eihä tästä ymmärrä yhtään mitään." Esportsin kasvaminen vaatii niitä casual katsojia, joten miksi emme auttaisi heitä omaksumaan esportsia helpommin?

Lähettänyt käyttäjä

Miellyttävää, että termit ovat suomennettu. Tottakai joku nörtti asiasta suuttuu, mutta näin asiaan vihkiytymättömätkin ymmärtävät mitä tapahtuu. Eihän jääkiekossakaan puhuta paitsiosta "offsaidina".

Maksan mielelläni rahaa YLElle tälläisestä!

Kiitos havainnoista Pehmeä jänis! Korjasimme artikkelia näiltä osin.

Pyrimme tekemään elektronisen urheilun helpommin lähestyttäväksi ja mielestäni terminologian suomentaminen on tärkeää. Pyrimme samaan myös selostuksessa.

Ideoita suomennoksista otetaan vastaan.

Lähettänyt käyttäjä

Toivottavasti selostajat ovat hyvin valittu. Kun suomennetaan kaikki termit niin selostajan on täytynyt tottua suomenkielisiin termeihin, muuten selostus voi olla tönkköä.

Lähettänyt käyttäjä

Samaa mieltä Anonyymin kanssa, miksi "Counter-Terrorists" on pitänyt kääntää muotoon "Poliisit", kun pelissä vastaava käännös on "Erikoisjoukot"? (Pelin suomennokset mielestäni osuvampia)

Lähettänyt käyttäjä

xkflfl: Sääli, jos tuosta syystä jätit katsomatta.

Oli todella hyvä ja innostunut meininki eilen, ylitti odotukseni reippaasti! Jotain pientä parannettavaa tietty jäi, mutta kyllä tuo pärjäsi hyvin muille urheilulähetyksille. Osaan palautteestakin reagoitiin jo illan aikana (esim. kuvaruudusta saatiin myös ylälaita pistetilanteineen näkyville) ja asenne oli kohdillaan. Kiitos YLEn tiimille!

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos Ylelle näiden asioiden tuomisesta myös suuren yleisön tietoisuuteen! Itselläni pelikokemukset ovat jo vuosien takaa, joten pieni sääntöjen kertaaminen on vain hyvä juttu.

Lähettänyt käyttäjä

Näin supisuomalaisena olen ylpeä siitä, että tässä TV-matsissa käytetään suomennettyja termejä, että satunnainenkin television katsoja ymmärtää mistä on kyse. Siitä kaikki kukkia Ylelle ja suomalaiselle Esports-väelle jos lähetyksessä käytetään oikeasti suomenkielisiä sanoja eikä lainata sanoja englannista.

Kiitos muuten myös tästä oppaasta CS:GO -peliin. Enpä olisi ilman tätä opasta tiennyt, että mitä pelissä tapahtuu koska en ole peliä ikinä pelannut vaikka olen PC-ihmisiä. Kiitos Ylelle ja kaikille suomalaisen Esports yhteisön työntekijöille. Kiitos.

Lähettänyt käyttäjä

Samat sanat kuin Diosmilagro tuossa aikaisemmin sanoi. Olen myös pelaaja, mutta CS on varsin tuntematon peli minulle. Tämä opas ja pelien selostus olivat todella hyviä, joten voin sanoa ylpeänä ymmärtäneeni jo aika hyvin, mitä pelissä tapahtuu. Pystyin jopa eläytymään ja huutamaan "Ammu! Ammu! Ammu!", mitä ei tapahdu ns. oikeissa urheilukilpailuissa. ;)

Dota 2:n ja Starcraftin selostukset kaipailisivat vielä selventämistä. Ne jäivät vielä minulla vähän kylmiksi, vaikka halusin todella ymmärtää, mistä on kyse.

Lähettänyt käyttäjä

Nyt tulee verorahoille vastinetta!
Kiitos Yle :)
Jatkossa lähetykset joka viikonloppu jostakin turnauksesta pitkin maailmaa, kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Iso kiitos YLElle tästä! Loistavaa saada näkyvyyttä nuorten ja vanhempienkin keskuudessa yleiselle harrastukselle ja jopa ammatille. Ennakkoluulotonta toimintaa, ehkä tästä sytykkeestä alkaa vanhemmankin kansanosan ennakkoluulot hälvenemään videopelaamista kohtaan.

Ja selostuksesta iso plussa, Wabbit oli todella hyvä valinta innostuneen selostuksensa ansiosta. Myöskin suomennokset toimivat oikein hyvin.

Ehkä eniten jäi häiritsemään "kuolemisen" toistaminen, siinä missä tappaminen korvataan fragilla tai "*nimimerkin* ampumisella", voitaisiin enemmän puhua vaikkapa kaatumisesta tai tippumisesta, kuin kuolemisesta.

Niinkuin kommentaattorikin mainitsi, ei ole hirveän mukavaa puhua pelin aikana tappamisesta, niin myöskin pelaajien jatkuva "kuoleminen" alkaa saada negatiivisen sävyn pelin mittaan.

Lähettänyt käyttäjä

"... rosvojen asettama muoviräjähde laukesi satuttaen kahta poliisia!"

Ei siinä mitään jos jotkin suomennokset kuulostavat hassuilta, kyllähän niihinkin tottuu... Mielestäni ainoat ongelmat olivatkin, että ks. pelin omat suomennokset olivat paljon parempia, sekä termien vaihtelu aiheutti hämmennystä. C4/pommi/pommipaketti/räjähde/muoviräjähde tulivat esille yhden ottelun aikana, mikä aiheutti hämmennystä uusille seuraajille!

Lähettänyt käyttäjä

Olen katsonut monia csgo pelejä tietämättäni termistöä jonkun verran, kiitos siitä. Aion 100%katsoa tämän lähetyksen, koska rakastan eSporttia sydämmestäni!!!

Lähettänyt käyttäjä

Eipä tätä peliä ainakaan kannata ilman koodarisuhteita pelailla. Ei ole triggerbotteja, wallhackeja ja aimbotteja vai mitä lie vaativat niistä lie kiinni?

Muutamia ongelmia:

1. Omat voi ampua ja potkia sut pois
2. Liikaa venäläisiä, ja ne koodaa paljon
3. Kaverit vittuilee rankista
4. Omat istuu respassa awikoilla
5. famas.gif

En jaksa enää pelata koodareita vastaan, uninstalloin ja sinne meni konffitkin. Team Fortress 2 on ilmainen ja koodarivapaa peli jossa pärjää yksinkin. Mahdoton tätä peliä on pelata.

Lähettänyt käyttäjä

Meni jonkin aikaa että tajusin mitä tapahtuu. Voisi olla ohjeessa ja videossa seuraavia juttuja:
- voisiko olla screenshotti jossa ympyröitynä mitä mikäkin asia ruudulla tarkoittaa? esim. mistä näkee kuka pelaaja on kyseessä tai mistä näkee kuka fragasi kenet yms.
- voisiko videossa olla teksti siitä kuka on ruudussa eli mikä nikki on hänellä
- onko seurattava pelaaja aina sama kun vasemmassa/oikeassa reunassa oleva pelaaja? voisi olla ohjeessa vielä selkeämmin että nikin väristä näkee millä puolella pelataan...

eli ihan perusjuttuja kannattaisi olla ohjeessa imho

Lähettänyt käyttäjä

Täytyy kyllä antaa YLElle propsit tästä. Toivottavasti jatkossakin eSportsia ohjelmatarjonnassa. Maksan jatkossa yleveroni tyytyväisenä :3

Lähettänyt käyttäjä

Käyttäkää erikoisjoukot termiä poliisien sijaan ja kuolemisen ja tappamisen sijaan esim tiputtamista tai pudottamista. Oli muuten viihdyttävä lähetys

Lähettänyt käyttäjä

Hienoa että on laadittu tälläinen paketti.
Ehkä tällä saadaan hieman valaistua tietämättömiä mistä hommassa on kyse.

Lähettänyt käyttäjä

tulkaa vaa kaikki yrittää ownaa mua mun basel ku teist kukaa ei osaa !!! ja vedän paljon heduja teihin ja pompin ku mikäki bunny so gtfo bitchhheees

Lähettänyt käyttäjä

Terroristien Ak-47 on tehokkaampi kuin "Poliisien" M4A4/M4A1-S, mutta "Poliisien" Rynnäkkökiväärit ovat tarkempia kuin Terroristien rynnäkkökiväärit. Mutta Pehmeä Jänis nää selittää asiat "oikealla" tavalla koska joittenkin ihmisten on helpompi ymmärtää ne sillei koska voinha määki selittää ne "pelikielellä" ESIM:tero,ct,kit,defu,pläni,kevut,pesari,piiskari,avikka,m4:kku,kranu,fläsy,tuli,smok,dessu ja JNE. MUTTA KANNATTAA OPETELLA NÄMÄ "PELIKIELEN SANONNAT"! Tulkaa pyytäää kamuks steam nimi on:I love Spuds!

Lähettänyt käyttäjä

Voisi tuon forse kierroksen lisätä eli ostetaan kaikki mitä saadaan (joku voi korjata jos kirjoitin väärin tuon forse sanan )

 • Peliliiga julkaisi viralliset elektronisen urheilun SM-kisat

  Kolme peliä ja voittajilla pääsy Pohjoismaiden mestaruuteen

  Assemblyn peliturnauksia pyörittävä Peliliiga on julkaissut lisätiedot kesän elektronisen urheilun SM-kisoista. Tänä vuonna SM-tittelistä kilpaillaan Counter-Strike: Global Offensivessa, StarCraft II:ssa sekä Hearthstonessa. Yhteensä kaudella on turnauspalkintoina jaossa 25 000 euroa.

 • ENCE vaihtaa kokoonpanoa

  Niko Kovanen korvaa Tom Gladin ENCE:n kokoonpanossa.

  Suomalainen ENCE eSports on tehnyt ensimmäisen muutoksen kokoonpanoonsa. Organisaatio on irtisanonut Tom “Stonde” Gladin sopimuksen päättymään tämän kuun lopussa ja ottaa hänen tilalleen Niko “naSu” Kovasen. Kovanen oli jo viime viikolla joukkueen matkassa DreamHack Toursilla, kun Glad ei saanut lääkäriltä lupaa lentää sairautensa takia.

 • FC Schalke 04 astelee elektronisen urheilun areenoille

  FC Schalke hankkii itselleen LCS-joukkueen

  Yksi maailman suurimmista jalkapalloseuroista, Saksan Bundesliigassa pelaava FC Schalke 04, on ostanut itselleen League of Legends -joukkueen. League of Legendsin korkeimmalla tasolla pelaava Elements-joukkue siirtyy tästä päivästä alkaen suoraan Schalken alaisuuteen. Samalla myös joukkueen liigalisenssin omistajuus siirtyy saksalaiselle jalkapallojätille.

 • ENCE pelaa Ranskassa muuttuneella kokoonpanolla

  ENCE joutuu vaihtamaan pelaajaa sairaustumisen vuoksi

  Suomalainen ENCE eSports matkustaa viikonlopuksi Loire-joen rannalle Ranskaan, Toursiin, pelaamaan DreamHack Tours -turnauksessa. DH Tours on Valven nimeämä Minor-turnaus. Minor-turnauksissa kaksi parasta joukkuetta saa paikat seuraavan Major-turnauksen karsintaan.

Elektroninen urheilu

Yle e-urheilu sosiaalisessa mediassa

 • Peliliiga julkaisi viralliset elektronisen urheilun SM-kisat

  Kolme peliä ja voittajilla pääsy Pohjoismaiden mestaruuteen

  Assemblyn peliturnauksia pyörittävä Peliliiga on julkaissut lisätiedot kesän elektronisen urheilun SM-kisoista. Tänä vuonna SM-tittelistä kilpaillaan Counter-Strike: Global Offensivessa, StarCraft II:ssa sekä Hearthstonessa. Yhteensä kaudella on turnauspalkintoina jaossa 25 000 euroa.

 • ENCE vaihtaa kokoonpanoa

  Niko Kovanen korvaa Tom Gladin ENCE:n kokoonpanossa.

  Suomalainen ENCE eSports on tehnyt ensimmäisen muutoksen kokoonpanoonsa. Organisaatio on irtisanonut Tom “Stonde” Gladin sopimuksen päättymään tämän kuun lopussa ja ottaa hänen tilalleen Niko “naSu” Kovasen. Kovanen oli jo viime viikolla joukkueen matkassa DreamHack Toursilla, kun Glad ei saanut lääkäriltä lupaa lentää sairautensa takia.

 • FC Schalke 04 astelee elektronisen urheilun areenoille

  FC Schalke hankkii itselleen LCS-joukkueen

  Yksi maailman suurimmista jalkapalloseuroista, Saksan Bundesliigassa pelaava FC Schalke 04, on ostanut itselleen League of Legends -joukkueen. League of Legendsin korkeimmalla tasolla pelaava Elements-joukkue siirtyy tästä päivästä alkaen suoraan Schalken alaisuuteen. Samalla myös joukkueen liigalisenssin omistajuus siirtyy saksalaiselle jalkapallojätille.

 • ENCE pelaa Ranskassa muuttuneella kokoonpanolla

  ENCE joutuu vaihtamaan pelaajaa sairaustumisen vuoksi

  Suomalainen ENCE eSports matkustaa viikonlopuksi Loire-joen rannalle Ranskaan, Toursiin, pelaamaan DreamHack Tours -turnauksessa. DH Tours on Valven nimeämä Minor-turnaus. Minor-turnauksissa kaksi parasta joukkuetta saa paikat seuraavan Major-turnauksen karsintaan.

 • Ruotsalainen tähtipelaaja avasi maailman ensimmäisen eUrheilukaupan

  Jesper "jw" Wecksell avasi oman kauppansa Avestaan

  Ruotsi on tullut tunnetuksi lihapullistaan ja muista jokapäiväisistä hyödykkeistä, joita voi ostaa IKEAsta. Nyt maahan on avattu myös ensimmäinen elektroniseen urheiluun keskittyvä urheilukauppa. Kaupan perustaja on yksi maailman menestyneimmistä pelaajista, Jesper “jw” Wecksell, joka on tullut tunnetuksi Counter-Strike: Global Offensivessa fnaticin riveissä.

 • Keskittymisen meta

  Miljoonan dollarin CS:GO-turnaus ratkesi keskittymiskykyyn

  Counter-Strikessa keskittyminen on kaiken A ja O... tai pikemminkin G ja G. Muistan, kun nuorena urheilun, jota harrastin, edessä ei ollu etuliitettä “e-”. Pelasin muun muassa lentopalloa. Siinä olin tasoltani ehkä Gold Nova 2. Menin syöttämään palloa ottelun ratkaisevalla hetkellä ja aloin hokea päässäni “keskity, keskity, keskity…” Syötin, ja katsoin kuinka pallo jäi verkkoon.

 • AFK-blogi: Uuden aikakauden alku

  Eurooppalainen Counter-Strike koki ensimmäisen tappion

  Eiliset finaalit merkitsevät monella tavalla uuden aikakauden alkua Counter-Strike: Global Offensivessa. Kyseessä oli ensinnäkin ensimmäinen uuden formaatin mukainen Counter-Strike -turnaus, jossa palkintopotti oli nostettu miljoonaan dollariin.

 • Nuoret tietokonepelaajat menettävät tuhansia euroja vedonlyönnissä

  Alaikäiset menettäneet isoja summia.Tappouhkaukset yleisiä.

  Moni alaikäinen on menettänyt suuria summia pelattuaan erityisissä nettikasinoissa, joissa voi voittaa virtuaalisia sisältöjä, jotka muuttavat aseiden ulkomuotoa suositussa ammuntapelissä. Kyseisissä kasinoissa ei ole ikärajaa, ne on helppo yhdistää vanhempien luottokorttiin, ja ne ovat alkaneet myrkyttää pelikulttuuria. Muun muassa tappouhkaukset ovat yleisiä.

 • Nuoret pelaajat: skinikasinoihin tiukempaa valvontaa

  Tässä nuorten skini-peliriippuvaisten omat kertomukset.

  15-vuotias latvialainen ja 16-vuotias amerikkalainen kertovat Yle Nyheterille siitä, miten he lyövät vetoa ammuntapeli Counter-Strikeen liittävillä skineillä. He esiintyvät haastattelussa nimettöminä, jotta he voivat kertoa vaikeasta aiheesta vapaasti.

 • Jokaisella joukkueella on eSportsissa yhteinen vihollinen - homo

  Miro Jukka käy läpi homottelua eSportsissa

  Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Miro Jukka kirjoitti viime viikonloppuna Verken blogissaan homottelusta elektronisen urheilun maailmassa. Jukka toteaa, että jokaisella joukkueella on yhteinen vihollinen - homo. Jukka itse on pelannut jo yli 10 vuotta erilaisia elektronisen urheilun alaan kuuluvia pelejä.

 • Suomelle kultaa elektronisen urheilun MM-kisoista

  Joona "Serral" Sotala taisteli Suomelle kultamitalin

  Suomen Joona “Serral” Sotala on hetki sitten voittanut kultaa kansainvälisen elektronisen urheilun liiton järjestämissä MM-kisoissa Soulissa. Sotalan voitto tuli StarCraft II: Legacy of the Void -pelissä. Sotalan turnaus oli alusta loppuun asti voittoisa. Lohkovaiheessa hän voitti kaikki kolme vastustajaansa ja eteni lohkoykkösenä neljännesvälieriin.

 • Prakticumin ammattiopiskelijat voivat valita elektronisen urheilun oppiaineeksi

  Ensimmäinen koulu Suomessa on ottanut eSportsin opetukseen.

  Ammattikoulu Prakticumin Porvoon toimipiste on ensimmäisenä kouluna Suomessa lisännyt elektronisen urheilun valinnaisaineisiinsa. Idean isä on koulun opettaja Karl Ögland, joka on jo aikaisemmin hyödyntänyt erilaisia pelejä opetuksessaan. Öglandin mukaan pelien kautta voi oppia hyvin monia erilaisia asioita, ei pelkästään pelaamista.

 • NBA-tähti osti itselleen eSports-joukkueen miljoonalla dollarilla

  Rick Fox osti LoL-joukkueen miljoonalla.

  Kanadalainen 13 kautta NBA:ssa pelannut ja kolme NBA-mestaruutta voittanut Rick Fox on ostanut itselleen Pohjois-Amerikkalaisen League of Legends -joukkueen. Kaupan yksityiskohtia ei ole julkaistu. Samalla Fox myös suunnittelee muuttavansa joukkueen nimen ja uudelleenbrändäävänsä sen Echo Fox -nimen alla ennen seuraavan LCS-liigan alkua keväällä.

 • Miljoonia katsojia, miljoonia dollareita

  Pelaajat tienasivat hyvin Kölnin turnauksesta.

  Kölnissä pelattu Counter-Strike-turnaus oli menestys kaikilla mahdollisilla mittareilla. Jo pelkästään ensimmäistä ottelua katsoi parhaimmillaan yli 800 000 ihmistä Twitchin sekä GOTV:n kautta. Finaalissa katsojamäärä nousi parhaimmillaan yli 1,2 miljoonaan katsojaan. Finaalipäivänä turnausta katsottiin yhteensä 8,9 miljoonaa tuntia.

 • Commodore 64 kelpasi Bittiputaan mummollekin

  Commodore 64 rynni Suomeen joulupaketeissa 1982 ja koneesta tuli täällä samoin tein supersuosittu. Kuusnepaa ei myyty missään muussa maassa yhtä paljon suhteessa väkilukuun. Myös Yle hoksasi hittituotteen ja täytti kansansivistyksellisen tehtävänsä jakamalla tietokoneohjelmia sirinänä radiossa kasettiasemille tallennettaviksi.

 • Tietokonepeleistä kasvoi suuri suomalainen vientituote

  Kun tietokonepeleistä alkoi tulla 1990-luvulla suomalaistekijöille tuottoisaa bisnestä, riitti siinä hämmästeltävää. Rahaa käytettiin pelien tekemiseen enemmän kuin ison budjetin elokuviin. Vuosituhannen vaihduttua pelialasta oli kasvanut jo massiivista viihdeteollisuutta ja hittipelejä tehtiin Suomessa. Max Payne näkyi uutis- ja ajankohtaisohjelmissakin.

 • Raid over Moscow -peli sai Suomessa aikaan poliittisen kriisin

  Raid over Moscow -tietokonepelissä lennetään Amerikasta Neuvostoliittoon tuhoamaan venäläisten ohjussiilot ja lopuksi hyökätään Moskovaan. Kun peli tuli julkisuuteen Suomessa kylmän sodan aikaan vuonna 1985 nousi siitä ennennäkemätön poliittinen kriisi, joka päätyi diplomaattiseen kädenvääntöön Suomen ja Neuvostoliiton välillä.