Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Pesetkö kasvosi muovirakeilla?

Kuorintavoidetta kivetyksellä
Kuorintavoidetta kivetyksellä Kuva: Airi Saastamoinen Yle Kuningaskuluttaja kuningaskuluttaja,kuorintavoide

Kuorintavoide kasvoille tai vartalolle löytyy monen kylpyhuoneen kaapista. Harva tulee ajatelleeksi, että kuorintavoiteen pienet rakeet voivat olla muovia. Kosmetiikan muovirakeet ovat osa ympäristöongelmaa, jonka laajuus on vasta paljastumassa tutkijoillekin. Yhdysvalloissa mikromuovien käyttöä ollaan jo rajoittamassa lailla.

Mikromuovilla tarkoitetaan alle 5 mm kokoisia, joidenkin määritelmien mukaan alle 1 mm kokoisia, liukenemattomia muovihippusia. Kosmetiikkateollisuus käyttää pieniä muovirakeita mm. ihon kuorintaan tarkoitetuissa tuotteissa. Yleisin kosmetiikassa käytetty muovi on polyetyleeni, jolla voi kuorivan ominaisuuden lisäksi olla myös tuotteen viskositeettiä lisäävä vaikutus. Muovia eri muodoissa löytyy myös luomivärien, ripsivärien ja hiusgeelien ainesosista.

Mikrokokoiset muovihiukkaset ovat haaste jätevedenpuhdistamoille. Niitä ei pystytä kokonaan suodattamaan jätevesistä, joten muovia päätyy vesistöihin. Planktoneliöt eivät erota muovinkappaleita luontaisen ravinnon joukosta ja syövät myös muovia. Ravintoketjussa kulkeutuva haitallinen aine saattaa lopulta päätyä meidän ruokapöytäämme.

Muovi kerää meristä ympäristömyrkkyjä

Muovi sisältää paljon erilaisia ainesosia, jotka vapautuvat helposti muovista veteen. Mereen päätynyt muovi hajoaa uv-säteilyn ja hankauksen vaikutuksesta pienemmäksi ja pienemmäksi, kunnes se on lopulta silmille näkymätöntä mikroroskaa.

Mereen päätynyt muovi itsessään voi sisältää ympäristölle haitallisia aineita, kuten ftalaatteja.

Vedessä kelluva mikromuovi saattaa myös kerryttää itseensä vedessä jo olevia ympäristömyrkkyjä, kuten pcb:tä. Meren mikromuovien ympäristömyrkkypitoisuudet ovat tutkimuksissa olleet jopa miljoona kertaa suurempia ympäröivään veteen verrattuna.

- Mikromuovit ovat pieniä, eikä niitä koskaan saada merestä pois kun ne ovat sinne menneet. Voi olla, että niistä ei ole vielä hirveästi haittaa. Mutta kun ne kerran ovat siellä ja koko ajan tulee lisää, niin voi olla, että olemme tekemisissä sellaisen ongelman kanssa, joka kumuloituu, toteaa Suomen Ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Outi Setälä.

Kosmetiikan muovilla on monta nimeä

Älypuhelimella apua ainesosien tunnistamiseen

Suomalainen mobiilisovellus CosmEthics auttaa tunnistamaan kosmetiikan ainesosia ja avaa ainesosaluettelon selkokielelle. Käyttäjä määrittelee ne ainesosat joita haluaa välttää. Älypuhelimessa toimiva sovellus skannaa tuotteen viivakoodin ja hälyyttää, mikäli mukana on ei-toivottuja raaka-aineita.

Kosmetiikan raaka-aineina voidaan käyttää monenlaisia muoveja. Kuorintavoiteiden lisäksi muovia käytetään niin kynsilakoissa, ripsiväreissä, luomiväreissä kuin hiusgeeleissäkin.

Sanaa muovi ei kosmetiikkapurkista kuitenkaan yleensä löydy. Käytetyn muoviraaka-aineen olomuotoa tai partikkelikokoa valmistajan ei myöskään tarvitse ilmoittaa.

Kosmetiikkatuotteissa muoviin viittaavia termejä ovat esimerkiksi mikrokuulat, mikrorakeet tai erilaiset kristallit.

Ainesosaluettelossa muoviraaka-aineita ovat mm.

Saksalainen ympäristöjärjestö Bund on listannut mikromuovia sisältäviä kosmetiikkatuotteita.
Ruotsalainen ympäristösivusto Plastriot antaa neuvoja kosmetiikan muovien tunnistamiseen.

Kosmetiikkavalmistajat luopumassa muovirakeista

Monet isot kosmetiikkavalmistajat ovat jo reagoineet mikromuovien ongelmaan ainakin kuorintavoiteiden osalta.

Johnson & Johnson lopettaa asteittain polyetyleenimikrorakeiden käytön kaikissa ihonhoitotuotteissaan vuoteen 2017 mennessä. Mm. Neutrogena-kuorintavoiteen kuorivat rakeet ovat vielä muovia, mutta koostumusta ollaan muuttamassa jo vuoden 2015 aikana, kertoo Brand Activation Manager Sanna Lahtinen.

Unilever ilmoittaa luopuvansa kuorivista muovirakeista ihonhoitotuotteissaan arviolta vuoden 2015 aikana. Tällä hetkellä Suomen markkinoilla olevissa kuorintatuotteissa ei ole mikromuoveja. Tuotteet ovat poistuneet vuosien 2011-2013 aikana, joten mikromuovia sisältäviä Axe Snake Peel, Dove Energise tai Dove Men+Care Daily Purifying suihkusaippuoita saattaa vielä löytyä kaupoista, selventää viestintäpäällikkö Riitta Jantunen.

Tuotteidemme ainesosaluettelot ovat julkisesti saatavilla, mutta emme kommentoi asiaa yksityiskohtaisesti. - Nivean markkinointikoordinaattori

L’Oréal on päättänyt lopettaa muovirakeiden käytön kuorintatuotteissa vuoden 2017 aikana, kertoo yhtiön viestinnästä vastaava Tarja Kuusela. Ensimmäisenä ne poistuvat Biotherm-sarjasta vuoden 2014 aikana. Body Shop -tuotteista muovirakeet poistuvat vuonna 2015 ja kaikista muista tuotesarjoista vuoteen 2017 mennessä.

Beiersdorf ei suostu avaamaan Nivea-kuorintavoiteensa koostumusta muovin osalta. Voiteen pienten sinisten rakeiden voisi arvella olevan ainesosaluettelossa mainittua polyetyleeniä, mutta tätä Beiersdofilta ei haluta vahvistaa.

- Tuotteidemme ainesosaluettelot ovat julkisesti saatavilla, mutta emme kommentoi asiaa yksityiskohtaisesti muilta osin, toteaa markkinointikoordinaattori Nina Pärssinen.

Kaikesta mereen päätyvästä muovista tulee lopulta mikromuovia

Mikromuovia on löydetty kaikista maailman meristä. Arktisista jäistä on mitattu jopa merivesiä korkeampia pitoisuuksia mikrokokoista muovia. Muovia on löydetty myös hunajasta.

Kaikki mereen päätyneet muoviroskat hajoavat uv-sätelyn ja mekaanisen hankauksen myötä lopulta mikromuoviksi. Suomen rannoilta löytyneestä roskasta noin 75 prosenttia on muovia.

Keinokuituvaatteista irtoavat kuidut ovat myös mikrokokoista muovia, jota jätevedenpuhdistuksessa ei saada talteen.

Kotitalouksissa syntyy mikromuovia myös pyykinpesun seurauksena. Keinokuituvaatteista irtoavat kuidut ovat myös mikrokokoista muovia, jota jätevedenpuhdistuksessa ei saada talteen.

- Kun yhden fleece-vaatteen pesee, siitä voi irrota jopa 1500 kuitua. Ja kuidut ovat juuri niitä jotka pääsevät läpi kaikista sihdeistä ja siivilöistä, kuvailee tutkija Outi Setälä.

Mikromuovihiukkasia syntyy myös liikenteestä, esimerkiksi autojen renkaista, sekä maaleista ja asfaltista. Hulevesien mukana näitä päätyy vesistöihin.

Muokattu 22.10.2015: Ulkoasumuutoksia.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Totta, Tyllerö! Itse sekoitan hienosokerin suoraan suihkusaippuaan ja käytän seosta ihonpuhdistukseen ja kuorimiseen. Sokeri liukenee saippuaan täysin eikä raavi ihoa. Ainakin omasta mielestäni tämä on paljon miellyttävämpi tapa huoitaa kuoriminen kuin inhottavasti raapivat kauppojen raevoiteet. Kahvinporotkin toimivat (mitä hienommaksi jauhettu, sitä parempi), tosin mielestäni raapivat hiukan. Kahvi jättää ihon kuitenkin todella kosteutetuksi ja sopii siksi mielestäni kuivemmalle iholle. Myös suolaa voi käyttää ihonhoitoon ja kuorintaan: herkemmälle iholle sopii suolan liuottaminen veteen kovan hankauksen ja raapimisen välttämiseksi. Rasvoittuvalle iholle voi kokeilla sitruunaa tai muita sitrushedelmiä...
Vaihtoehtoja muovirakeille siis löytyy! Luonnolliset vaihtoehdot toimivat sitä paitsi usein paremmin ja ärsyttävät herkkää ihoa vähemmän. Kemikaalikoktailit voivat jopa pahentaa herkän ihon oireita.

Kiitos vinkeistä Tyllerö ja Green! Muoville tosiaan on vaihtoehtoja - sekä kotikonstein että kaupassa.

Luonnonkosmetiikassahan muovirakeita ei ole, eikä Joutsenmerkityissä tuotteissa. Muoviton kosmetiikka toivottavasti listääntyy kun tietoisuus ongelmasta leviää. Sitä odotellessa kuitenkin kuluttajan hommaksi jää ainesosaluettelojen syynääminen - tässäkin asiassa.

t.Terhi Vuorinen

Kuningaskuluttaja

Lähettänyt käyttäjä

Kuoria voi ilman kalliita kuorintavoiteita, sekoita käytettyjä kahvinpuruja tai ruokasoodaa öljyn tai suihkusaippuan sekaan ja pyörittele kasvoilla ja vartalolla hellävaraisesti suihkun aikana, paljon parempi kuin muovikäsittelyt! Sooda kirkastaa ja on hienojakoisempaa, kahvi vartalolle, ihanan pehmeä lopputulos, luonnollinen vaihtoehto on varmasti parempi keholle ja ympäristölle näemmä myös.

Lähettänyt käyttäjä

Minä en halua viedä kasvoille oikeastaan mitään, mikä ei liukene veteen. Pelkään aina kampaajallakin käydessä, että vastaleikattujen hiusten paloja kulkeutuu silmiin ja koteloituu jonnekin silmämunan taakse.

Lähettänyt käyttäjä

Onpas masentavaa. Tämähän tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki meistä myös syövät muovia. Mistä tiedämme, miten monien syöpien tai muiden tautien synnyssä se on osallisena?

Lähettänyt käyttäjä

Tartun ensimmäisenä mikromuovi käsitteeseen. Lähes kaikki muoviraaka-aine maailmassa on muoviryyneinä ns. granulaattina. Ryynin koko on n.2-5mm ja tämä ei ole "mikro"muovia. Alle tuhannesosa metrin, eli millimetrin muoviakaan ei voida pitää kovin pienenä muovina, sillä normaalin ruokapakkauksen (makkara, juusto, jne.) kalvon vahvuus on. 0,5 mm. Nämä kalvot ovat elintärkeitä ruuan säilyvyyden kannalta, sillä niiden 8-10 kerroksinen rakenne sisältää niin kutsutut happi barrieri kerrokset, jotka estävät nimensä mukaan hapen(tai muiden kaasujen) pääsyn pakkauksen läpi, pidentäen näin tuotteiden säilyvyyttä huimasti. Nykyisellään n.30% kaikesta tuotetusta ruuasta pilaantuu ennen käyttöä, tällä määrällä ruokittaisiin lähes kaikki maailman nälkää näkevät ihmiset. Pakkauksen raaka-aine ei ole vastuussa meriemme kuormittumisesta, vaan vastuuton kuluttaja joka ei kierrätyksen sijaan heittää muovijätteensä sekajätteen seassa kaatopaikalle! Ruokapakkaus on säästänyt paljon enemmän luonnonvaroja, kuin sen tekoon on kulutettu, suojellessaan esim. ruokatuotteen kuljetuksen ja varastoinnin ajan hyvänä aina kuluttajan jääkaappiin asti. Kauneudenhoitotuotteet kaikkineen ovat nyky-yhteiskunnan turhamaisuuden pinaakkeli, mutta niissä olevat PE rakeet eivät maailmaa tuhoa vaan ihmisten turha kulutus. PE kostuu pitkistä ketjuista hiili ja vety atomeita, kun ne hajoavat UV:n vaikutuksesta pienemmiksi ja pienemmiksi paloiksi ne hajoavat hiileksi ja vedyksi. Jos ne poltetaan energiaksi ne palavat vedeksi ja hiilidioksidiksi. PVC muovit ja muut yhdisteet ovat tietenkin oma lukunsa, mutta niidenkin haitallisuus luonnolle ja ihmiselle on lähes nolla, jos ihminen vain viitsisi tehdä sille vanhalle viemäriputkelle jotain muuta kuin heittää sen luontoon. Lopetettaisiin tämä muovin demonisointi ja nostettaisiin se oikeaan arvoonsa vertaansa vailla olevana materiaalina jota kuuluu kierrättää tehokkaasti sekä sen käyttö- että energia-arvon takia.

Lähettänyt käyttäjä

Kosmetiikassa olevan muovin lisäksi minua ihmetyttää konetiskiainetablettien liukenevat muovikääreet. Pakkauksessa neuvotaan laittamaan pesuainelokeroon tabletti muovikääreineen päivineen ja muovi sitten "sulaa" tai "liukenee" veteen. Siis onkos hölmömpää olemassa? Minusta se ainakin on aivan selvää muovin päästämistä vesistöihin -vesistöihinhän vedet viemäreistä viimeiseksi valuvat, oli keittiön viemärin toisessa päässä sitten kunnallinen jätevedenpuhdistamo tai omat sakokaivot.Itse laitan nuo pesuainetablettien muovikääreet poltettavien muoviroskien roskikseen, koska vuoden mittaan niistä tulee paljon muovia vesistöihin mikäli annan niiden mennä pesuohjelman mukana.

Lähettänyt käyttäjä

"Mikromuovilla tarkoitetaan alle 5 mm kokoisia, joidenkin määritelmien mukaan alle 1 mm kokoisia, liukenemattomia muovihippusia. "

Aika isoja on mikrohiukkaset jos puolen sentin kokoisia???
Tai vaikkapa millin, kuten nyt Pe. klo 22.44 olin lukevinani.
Luulis noiden isompien mikrohiukkasten olevan jo aika vaikeita levittää naamalle??

Lähettänyt käyttäjä

On hyvä, että luonnonkosmetiikka on varteenotettava vaihtoehto. Itse käytän Aubrey-organics luonnonkosmetiikkaa, jossa kuorinta saadaan aikaiseksi jauhettuilla kauran ja riisin jyvillä.

Kiitos että te toimittajat selvitätte asiaa ja kirjoitatte aiheesta. Pienikin askel ekologisempaan suuntaan on aina askel eteenpäin.

Lähettänyt käyttäjä

Jo muutama vuosi sitten yritin jonnekin keskustelupalstalle yritin kirjoittaa mm eheyttävien shamppoiden ympäristövaarasta, mm. mökeillä tms.
Kaikki muovi ja -teollisuus tulisi olla mahdollisimman tarkassa kiellossa.

Toinen asia ihmisten käyttämät lääkkeet ja hormoonit, varmaan vasta 30 v päästä virtsaa ei enää päästetä vesikiertoon, vaan ohjataan maahan lannottamaan. Ja ihmetellään vesieliöstön rappiota liian myöhään. Viisaat pissaa luontoon jo nyt.

"Sivistynyt" ihminen tekee helppoja ja luonnolle tuhoisia ratkaisuja. Myös itselleen. Esim ydinvoima ja sen jätteet esim 3000 v kaarella, ei tarvita kuin yksi iso meteoriitti ja sen pulssi maapallon kuorella, niin tulos selvä.

Lähettänyt käyttäjä

Paljon puhutaan muovin kierrättämisestä, mutta mihin voin viedä muovipakkaukset? Kotikaupungissani ei ole missään muoville tarkoitettuja keräysastioita. Kierrättäisin kyllä, jos se olisi mahdollista.

Tämä oli hyvä aihe, sillä en ollut tullut ajatelleeksi kosmetiikan sisältävän muovia. Nyt katson ainesosaluettelon vieläkin tarkemmin.

Lähettänyt käyttäjä

Janna: "Tiskiainetablettien "muovi" on liivatetta.."

Mutta mitä tapahtuu tälle liivatteelle? Ehkä ok kalaruuissa, mutta entä uiminen?

Lähettänyt käyttäjä

Tämä on tärkeä ja hyvä aihe. Pistää taas miettimään asioita...

Minä en ole vuosikausiin enää ostanut mitään kuorintavoiteita tai muita kuorivia tuotteita. Totesin niiden käytön aivan turhaksi. Nyt olen jo monet, monet vuodet kuorinut kasvoni omilla kynsilläni. En siis raavi naamaa voimalla, vaan rapsutan kevyesti. Naamasta irtoaa kaikki kuolleet ihosolut ja muu moska ihan hyvin omilla kynsillä, ei siihen mitään kosmetiikkaa tarvita. Kaiken kukkuraksi saa vielä nuorekkaan ihonkin! Luin joskus kauan sitten jonkun kosmetologin kommentin siitä, että keski-ikäisten ja sitä vanhempien miesten iho on nuorekkaampi kuin samanikäisten naisten - ja syynä on parranajo. Siis jatkuva naaman "raapiminen". Minulla tuon parranajon korvaa jatkuva ihon rapsuttelu suihkussa. Toimii!

Lähettänyt käyttäjä

"Janna: "Tiskiainetablettien "muovi" on liivatetta.."

Mutta mitä tapahtuu tälle liivatteelle? Ehkä ok kalaruuissa, mutta entä uiminen?"

No niin, tässä se nähdään, ettei koulussa pidä tyytyä vain tiedonhaun opetteluun, koska sitä tietoa ei mennä hakemaan! Liivate on sitä, mitä myydään läpinäkyvinä levyinä leivontaa ja ruoanlaittoa varten. Sitä käytetään yleisesti esim. kakuissa, erilaisissa hyydykkeissä ja kiisseleissä. Wikipedia muotoilee asian näin:

"Liivate eli gelatiini on proteiinista koostuva ruoka-aine, jota valmistetaan yleensä sian nahasta tai sian tai naudan luista, suolista ja jänteistä pitkään keittämällä."

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä Hannu Rekilä. Olen itse käyttänyt Lr:n tuotteita ja ne sisältävät parabeeneja (huom. kirjoitusasu). Osa Lr:n tuotteista ei sisällä parabeeneja ja sitä kyllä jaksetaan mainostaa. Niistä tuotteista vaietaan, joissa on parabeeneja. Kirjoitit, että eivät sisällä muitakaan säilöntäaineita. Öh... Alkoholi on säilöntäaine, jota käytetään myös luonnonkosmetiikassa ja tuskinpa Lr:kään ilman säilöntäaineita on. Vai väitätkö tosissasi muuta?

Lähettänyt käyttäjä

Tutkin tiskiainetablettipakkausta ja siinä kerrottiin tämän tablettien "vesiliukoisen" suojakalvon olevan polyvinyylialkoholia. Onko liivate siis muka polyvinyylialkoholia? Itse olen sitä mieltä, kuten tuossa ylempänä Ei-oppi-ojaan-kaada siteeraa Wikipediaa, että liivate on tälläinen elänperäinen luonnontuote. Polyvinyylialkoholi kuullostaa kyllä ihan selvästi muovilta...

Lähettänyt käyttäjä

Tässäkin taas ympäristöasiat ajavat terveyden ohi. Ennemmin kannattaisi olla huolissaan ihan yleisesti siitä, mitä moiset kuorinta- sun muut voiteet ja meikit ylipäänsä tekevät ihmiselle. Kaikki iholle levitettyhän imeytyy sisään ja sitä kautta vieraat aineet pääsevät ihmiskehoon. Ja kuten tunnettua, erilaiset kemikaalit aiheuttavat elimistöön päästyään hyvin monenlaisia ongelmia, pienistä allergoista aina tappavaan syöpään asti.

Ainakin näin miehen silmin täysin meikitön ja luonnollinen nainen (kaikkine virheineenkin) näittää huomattavasti viehättävämmältä kuin umpeen meikattu, jos siis tuota viehättävyyttä meikkaamisella haetaan. Lisäksi meikattu nainen näyttää usein 10-15 vuotta ikäistään vanhemmalta, sellaiselta "kuluneelta".

Lähettänyt käyttäjä

Tuota muovisilppua on muuten myös tietyissä hammastahnoissa, etenkin valkaisevissa, josta ne hampaiden pesun jälkeen päätyvät elimistöön! Ruoansulatuksessa näistä voi liueta ties mitä syöpämyrkkyjä. Tästäkin kannataisi olla ennemmin paljon enemmän huolissaan kuin näistä ympäristöjutuista!

Mutta kuten aina, niin ympäristöasiat ajavat aina terveysvaarojen ohi, eli tuote saa ihan vapaasti olla vaikkapa terveydelle vaarallinenkin, kunhan se vaan suojelee ympäristöä.

Lähettänyt käyttäjä

On ollut hyvä huomata, että yhä useampi kosmetiikkatuottaja on herännyt mikromuovihuoliin ja aktiivisesti ajaa näiden korvaamista tuotteissaan muilla vaihtoehdoilla. Yksi helppo tapa edistää asiaa Suomessa on jättää kaikki mahdolliset tuotteet hyllyyn, joissa näitä muovimokomia löytyy. Vaihtoehtoja kyllä on. Monissa maissa tekniikkakin on valjastettu käyttöön, mistä hyvänä esimerkkinä YK:n ympäristöohjelmankin tukema Beat the Microbead -appi.

Toinen hyvä tapa vaikuttaa muoviongelmaan on tukea Suomen YK-liiton pallonkutistajat-vetoomusta, jolla pyritään osoittamaan Suomen valtiolle, että suomalaiset haluavat kansainvälisen muovisopimuksen, jolla estettäisiin merien muovijätteen kertyminen ja etsittäisiin ratkaisuja tähän suureen ongelmaan, johon myös mikromuovit liittyvät vakavasti - puhdistuslaitosten suodattimet kun päästävät juuri näitä partikkeleita läpi niiden pienen koon takia.

Kiitos kommenteista ja keskustelusta!

Tosiaan muutosta on tapahtumassa, ja hammastahnavalmistajatkin ovat jo luopumassa valkaisevista muovirakeista, vaikka osassa tuotteita niitä vielä on.

Tutkimustietoa aiheesta tulee koko ajan lisää. Hiljattain tutkimusta on tehty mm. Pietarissa HSY:n ja Vodokanalin yhteistyönä. Tutkimusraportti löytyy linkin takaa: http://helcom.fi/Lists/Publications/Microplastics%20at%20a%20municipal%20waste%20water%20treatment%20plant.pdf

t. Terhi Vuorinen, Kuningaskuluttaja

Lähettänyt käyttäjä

No, tottahan tuo on, että nykyään monesta asiasta ympäristöhössötetään ihan kyllästymiseen asti ja liikaa. Mutta kannattaa muistaa, että myös ympäristö ja ympäristön tila vaikuttavat ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Siksi siis kannattaa terveessä mittakaavassa huolehtia myös siitä, ettei noita muoviröhniä ja muita roskia pääse vesistöihin viemäristä tai muualtakaan, ihminen kun kuitenkin on ravintoketjun viimeisenä lenkkinä.

Itse olen ikäni tuntenut itseni naisten keskuudessa jotenkin "erilaiseksi", koska en ole minkäänlaisen kauneuskosmetiikan käyttäjä koskaan ollut. En omista edes ripsiväriä tai yövoidetta. Minua usein juhlissa ällöttää, miten muut naiset syövät punatuin huulin ja aterian jälkeen huulipunaa on käytävä naistenhuoneessa lisäämässä. Kai jokainen käsittää, mihin huulipuna "häviää" huulilta aterian aikana? Kiitos sinulle, Miehen silmin, lohduttavasta kommentistasi -ehkä en olekaan se ruma ankanpoikanen meikittömine naamoineni.

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos tästä artiikelista. Lisää tälläisiä juttuja missä teollisuus ja korporaatiot koittavat pimittää kuluttajilta tuotteidensa sisältöä.

Lähettänyt käyttäjä

Loistava ja hyödyllinen artikkeli. Huomasin, että minunkin kaapissani on tällainen kuorintavoideputeli, joka sisältää muovirakeita. Enpä enää osta!

Lähettänyt käyttäjä

Pyytäisin kaikkia aiheeseen kommentoineita, kommentoivia ja erityisesti Kuningaskuluttajan toimitusta tutustumaan alla olevaan kuvaan ja pohtimaan, onko mielekästä pitää mikromuoveista puhuttaessa fokus nimenomaan kosmetiikassa, vai olisivatko kenties liikenne ja autoteollisuus parempia kohteita.

http://www.kemikaalitutka.fi/wp-content/uploads/2016/02/mikromuovin_l%C3%A4hteet.jpg

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Silmätutkimus

  Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi -sivustolla voit vertailla sähkön hintoja.

  Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Keudan floristiopiskelijoiden hyötypuutarha parvekkeella.

  Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Ruusu jonka päällä kävelee animoituja hyönteisiä

  Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Juna saapuu Helsingin asemalle.

  Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kodinhoitohuonetta remontoidaan.

  Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Timo Ojala, K1 katsastus

  Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Kädet näppäimistöllä, näytöllä koodia

  Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Kypärään ja turvavarusteisiin pukeutunut toimittaja portin edessä.

  Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • Kuvakaappaus Quizonaut.com tilausansasta

  iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • kasa ruokajätettä

  Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Kasvisten säilytys

  Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Kanaa, maitoa, maksalaatikkoa

  Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.