Hyppää pääsisältöön

Miki Liukkonen: "Olen Suomen kuuluisin runoilija"

Miki Liukkonen ja Stradan Marjut Tervola
Miki Liukkonen ja Stradan Marjut Tervola Kuva: Marjut Tervola miki liukkonen ja stradan marjut tervola

"Olen Suomen kuuluisin runoilija, kun Tommy Tabermann on kuollut. En tiedä, olenko paras, mutta kuuluisin kuitenkin", 25-vuotias oululainen runoilija Miki Liukkonen sanoo Stradalle haastattelussa.

Ja totta hän puhuu - Googlen mukaan: Se tietää kertoa Liukkosesta, että hän on arvellut voittavansa kirjallisuuden Finlandian ja kutsunut kollegoitaan keskiluokkaisiksi kirjailijoiksi. Paljon muitakin juttuja runoilijasta löytyy. Liukkonen on kertonut julkisuudessa myös pikavipeistä, päihdekuntoutuksesta ja syömishäiriöstään.

Kolmas runokokelma, Raivon historia, syntyi sekin "umpihumalassa". Liukkosen mukaan kolmas kokoelma syntyi vahingossa, kun hän oli keskittynyt jo toisen romaaninsa kirjoittamiseen. Tekstiä vain aikoi tulla.
"Se on mielipuolinen, hullu. Kirjoitin sen todella nopeasti, parissa viikossa ja aikana, jolloin meni aika lujaa. Onneksi kuitenkin säästin tekstin", hän sanoo.
Raivon historia on humalasta huolimatta hyvin editoitu teos, ryöpsähtelevä ja purkauksenomainen. Mikin aikaisemmista runokokoelmista poiketen se sisältää paljon proosarunoja.

"Kun kirjoitin aikaisempia runokokoelmia, Valkoisia runoja ja Elisabetia, saatoin kirjoittaa yhtä lausetta kaksi viikkoa. Tämä on kuin vieras lapsi, joka on ilmestynyt kotiin ja jota en tunne", Liukkonen kertoo.
Liukkosen aiemmat kokoelmat ovat saaneet kriitikoilta suitsutusta. Myös ensimmäistä romaania, toissa syksynä ilmestynyttä Lapset auringon alla, kehuttiin omaleimaiseksi. Epäonnistunut hän ei ole kirjoittajana vielä missään.

Puhun aina 20 asiasta ja kadun kaikkea jälkeenpäin

Liukkonen tunnetaan taitelijana, joka puhuu suoraan ja vähän mitä satuu. Häneltä kysytään usein, että onko rappiorunoilijan brändin rakentaminen tietoista.
Ei, Miki vastaa.
"Kerran yksi kirjailija halusi antaa minulle neuvon. Hän sanoi, että aina haastattelussa kannattaa puhua vain kolmesta asiasta, ja vain sellaisista asioista, joita ei kadu jälkeenpäin. Tämä on minusta brändinrakennusta, itsensä sensurointia. Puhun aina 20 asiasta ja kadun aina kaikkia jälkeenpäin", Liukkonen sanoi runokokoelman julkkareissa viime lauantaina.
Liukkosen mielestä häntä on tulkittu väärin, kun hänen on väitetty haukkuneen kollegoitaan.

Olen Suomen kuuluisin elävä runoilija kun Tommy Tabermann on kuollut

"Kyse on taiteellisesta kunnianhimosta ja siitä, että haluaa itse tehdä koko ajan parempaa, eikä siitä, että haukkuisin muita kirjailijoita", hän sanoo.
Miki sanoo olevansa itse itselleen ankara ja kirjoittavansa 12 tuntisia päiviä, jopa ilman lomia.

Ei ole mitään järkeä tehdä taskulämmintä runoutta

"Suomessa ja maailmalla on ihan tarpeeksi keskinkertaista taidetta. Ei ole mitään järkeä tehdä taskulämmintä runoutta", hän sanoo.
Liukkosen esikuvia ovat muun muassa Pentti Saarikoski ja ranskalainen 1800-luvulla elänyt Arthur Rimbaud, joka lopetti runojen tekemisen parikymppisenä.
"En lue oikeastaan nykyrunoutta nyt ollenkaan, kun teen romaania", hän sanoo.

Miki Liukkonen
Miki Liukkonen Kuva: Marjut Tervola miki liukkonen

Onko boheemimaineesta sitten haittaa?
"Vaikka puhuisin autoista kaksi tuntia, niin silti kirjoitetaan, että laiha runoilja, joka näyttää siltä että on juonut kaksi viikkoa, puhuu autoista. En pääse maineesta eroon", hän sanoo.
Miki Liukkonen ja Kolme maailmanloppua -novellikokoelman kirjoittanut Erkka Mykkänen kiertävät parhaillaan useilla paikkakunnilla lukemassa teoksiaan yleisölle.
Alla kiertueen aikataulu.

Turku, ke 8.4.
Bar Kuka klo 19

Tampere, to 9.4.
Tulenkantajien kirjakauppa klo 18

Jyväskylä, la 11.4.
Bar Vakiopaine klo 21

Oulu,su 12.4.
45 Special klo 19

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Miki Liukkosen teokset ovat mahtavia ja hän itse on niin värikäs persoona, että jo pelkästään nämä seikat saavat minut lukemaan hänen tuotantoaan! Kannattaa ennakkoluulottomasti tutustua tekstiin eikä antaa mahdollisen julkisivun ärsyttää.

 • Nainen ja mies istuvan toisiaan vasten kalliolla katsellen surrealistista maisemaa.

  Ilmianna kotiseutusi tuntematon helmi!

  Mitä sinun paikkakunnaltasi tulisi nähdä?

  Yle kuvaa eri puolilla Suomea kesällä 2017. Mitä sinun paikkakunnaltasi tulisi nähdä? Mitä ei ole vielä kerrottu? Mitkä nähtävyydet ovat jääneet esitteiden ulkopuolelle? Ilmianna salainen helmi, joka voi esimerkiksi olla henkilö, paikka tai tarina.

 • Kuntavaalit 2017, puheenjohtajatentti.

  Onko sinun tasa-arvosi sama kuin minun tasa-arvoni?

  Kuntavaaliehdokkaiden puheet puhetaidon tutkijan puntarissa

  Maailma näyttää erilaiselta eri maailmankatsomuksista katseltuna. Tasa-arvo ei tarkoita samaa asiaa kokoomuksen, keskustan, vasemmiston tai feministisen puolueen ehdokkaille. Äänestäjä hämmentyy, kun ideologialtaan täysin vastakkaisten puolueiden ehdokkaat kertovat kannattavansa samoja asioita, vaikka perimmiltään sanojen sisältö onkin eri puolueille erilainen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • The Rolling Stones poseeraa Kuuban lipun edessä 2016. Kuva konsertti-dokumenttielokuvasta Havana Moon.

  Olé, Olé, Olé! Havana Moon! Komea tuplakattaus The Rolling Stonesia

  Kiertue Latinalaisessa Amerikassa huipentuu Kuubaan.

  Muutosten keskellä on jotain pysyvää: The Rolling Stones! Teemalauantaiden ja Teeman musiikkidokumenttien uuden ajan aloittaa ikinuori Rolling Stones. Ensin nähdään dokumenttielokuva Rolling Stonesin kiertueesta Latinalaisessa Amerikassa helmi-maaliskuussa 2016, sen jälkeen on vuorossa konserttielokuva Havannasta, jossa yhtye esiintyi vuosi sitten sadoilletuhansille katsojille, ensi kertaa Kuubassa. “Rollarit ovat uskonto täällä”, toteaa kuubalaisfani. Ohjaus Paul Dugdale, USA 2016. Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.

 • Nainen ja mies istuvan toisiaan vasten kalliolla katsellen surrealistista maisemaa.

  Ilmianna kotiseutusi tuntematon helmi!

  Mitä sinun paikkakunnaltasi tulisi nähdä?

  Yle kuvaa eri puolilla Suomea kesällä 2017. Mitä sinun paikkakunnaltasi tulisi nähdä? Mitä ei ole vielä kerrottu? Mitkä nähtävyydet ovat jääneet esitteiden ulkopuolelle? Ilmianna salainen helmi, joka voi esimerkiksi olla henkilö, paikka tai tarina.