Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Mitä kodin aurinkopaneelit maksavat?

Aurinkopaneeleja rintamamiestalon katolla Hyvinkäällä.
Aurinkopaneeleja rintamamiestalon katolla Hyvinkäällä. Kuva: Jouko Tapper, YLE aurinkosähkö,kuningaskuluttaja

Kodin aurinkopaneelit voi hankkia valmiiksi asennettuna. Järjestelmätoimittajia on paljon, ja ne kannattaa kilpailuttaa.

Pyysimme suurimmilta aurinkosähkön järjestelmätoimittajilta tarjousta pienestä (3 kWp, 12 paneelia) kotitalouden aurinkopaneelipaketista. Kysyimme kokonaishintaa, joka sisältää paneelit ja muut laitteet, asennuksen sekä arvonlisäveron. Kyselymme tarkemmin alla.

Halvin käyttövalmis paketti maksaa noin 6000 euroa, kallein noin 8500 euroa. Hintaero edullisimman Naps Solar Systemsin ja kalleimman Helenin välillä on siis melkoinen.

Rahan pitäminen katolla on parempi kuin nollakorkoisella pankkitilillä.― Raimo Lovio, professori

Työn osuus hinnasta on suuri, mutta siitä voi saada kotitalousvähennystä, joka näiden esimerkkipakettien kohdalla voi vuonna 2015 olla parhaimmillaan 500–1000 euroa. Vähennys lasketaan työn osuudesta ja sen suuruus saattaa vaihdella vuosittain. Luvut ovat suuntaa-antavia ja yhtiöiden laskemia.

Asennuksen hinta antaa osviittaa myös muun kokoisten järjestelmien osalta. Areva Solarin tekemä asennus on kyselymme edullisin.

Järjestelmätoimittaja Kokonaishinta (euroa, sis. ALV.) Työn osuus (euroa) Mahdollinen kotitalousvähennys
Naps Solar Systems 5950 2000 900
Areva Solar 6500 1050 472,5
Finnwind 6700 1500 575
Oulun Energia 6740 1850 732,5
Green Energy Finland 7572 2250 912,5
Fortum 7650 2045 820,25
Helen 8535 2570 1056,5

Huomaa, että hintakyselyn järjestelmien komponentit ja kokoonpano voivat olla erilaisia.

Asennuksen hinta vaihtelee kohteen mukaan: Vaativa kohde, esimerkiksi isomman nosturin tarve, nostaa hintaa. Myös esimerkiksi sähkökeskuksen muutokset ja kaapelin kaivuu nostavat hintaa.

Järjestelmien hinnat tulleet alas

Aurinkopaneelijärjestelmien hinnat ovat laskeneet suomalaisyhtiöiden mukaan parin vuoden takaisesta noin 10–30 prosenttia.

Tämä on yleinen hintakehitys. Lappeenrannan teknillisen yliopiston energiatehokkuuden professorin Jero Aholan mukaan Saksassa järjestelmien hinnat ovat vain kolmasosa siitä mitä ne olivat vuonna 2006. Saksa on kotien tuottaman aurinkosähkön edelläkävijöitä.

Suomen hintataso vastaa Aholan mukaan nyt jo Saksan hintatasoa, sillä yritysten välinen kilpailu toimii. Järjestelmätoimittajien kisa on tasainen.

Aurinkosähköpakettien toimittajia on siis Suomessa lukuisia. Oman alueen toimittaja voi kuitenkin olla edullisin, sillä asennuskohteen etäisyys vaikuttanee hintaan. Kuningaskuluttajan hintatarjous pyydettiin kohteeseen, joka sijaitsee Uudellamaalla.

Aurinkopaneelien energiantuotto riippuu muun muassa katon ilmansuunnasta ja kulmasta. Kohteen arvioimiseen löytyy hyviä ohjeita monien sähköyhtiöiden ja järjestöjen verkkosivuilta. Sähköjärjestelmän asentava yhtiö osaa myös ennustaa kohteen tuoton melko tarkasti.

Kannattaako puhdas energia?

Aurinkosähkön puolestapuhujien mielestä ei pitäisi puhua takaisinmaksuajasta, vaan sijoituksen vuosituotosta. Kauppakorkeakoulun professori Raimo Lovio on aurinkosähköä edistävän Finsolar-hankkeen vetäjä. Lovion mukaan investoinnin vuotuinen tuotto on 2–4 prosenttia.

– Sen voin varmuudella sanoa kauppatieteilijänä, että rahan pitäminen katolla on parempi kuin sen pitäminen nollakorkoisella pankkitilillä, Lovio sanoo.

– On vaikea löytää toista sijoituskohdetta, joka tuo riskitöntä, varmaa tuottoa ja edistää suomalaista liiketoimintaa ja auttaa lisäksi ympäristöä, Lovio perustelee.

Ahola muistuttaa, että investointi todennäköisesti nostaa myös kiinteistön arvoa.

– Tietysti siihen liittyy myös muita arvoja, Ahola lisää.

Hyvinkäällä asuva Risto Jokinen kertoo säästävänsä itse tuottamallaan aurinkosähköllä vuodessa vähintään 400 euroa, sähkön hinnasta riippuen jopa 500–700 euroa. Jokisen aurinkosähköjärjestelmän kapasiteetti on 6,75 kWp. Jokisen 30 paneelia näkyvät tämän jutun pääkuvassa.

Vantaalla asuvan Lovion omakotitalon paneelit säästävät vuodessa sähkölaskua noin 250 euroa. Lovion järjestelmä on saman kokoinen kuin hintakyselyssämme, 3 kWp.

Mitä enemmän aurinkosähköä pystyy käyttämään itse, sitä enemmän säästää. Verkkoon myydyn sähkön hinta on Suomessa alhainen.

Aurinkopaneelit voi asentaa myös itse. Tämä vaatii itseopiskelua ja harrastuneisuutta. Tee se itse -miehet ja -naiset löytävät tukea esimerkiksi tästä Facebook-ryhmästä. Erilaiset porukat tilaavat paneeleita ja muita osia muun muassa Saksasta.

Näin kysyimme hintatarjousta

Teettekö hintatarjouksen aurinkopaneelijärjestelmästä asennuksineen. Järjestelmä: Noin 3 kWp:n verkkoon kytkettävä järjestelmä (sisältäen paneelit 12 kpl, johdot ja muut tarvikkeet, kolmivaiheinen invertteri, käyttövalmiiksi asennettuna), kokonaishinta kotitaloudelle (sisältäen arvonlisäveron). Esimerkkikohde: 1,5-kerroksinen omakotitalo Uudellamaalla, talossa konesaumattu peltikatto etelän suuntaan, harjakatto jolla voi seistä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Toistaiseksi on puhuttu vain tekniikasta ja sen soveltuvuudesta Suomeen.
Aivan ilmeisesti suuntaus on paneelien käytön lisääntymisen suuntaan ja hyvä niin.

Kokonaan on tuntuu unohtuneen visuaalinen ilme.
Monimuotoiset ja väriset katot ovat muodostaneet pientaloalueiden kaupunkien kattomaisemien ihan perustavaa laatua olevan maiseman.

Nykyiset mustat määrämittaiset kehystetyt paneelit, jotka onnistuvat peittämään vain osan katosta ovat jotain aivan muuta. Ne näyttävät suoraan sanoen "itse tehdyiltä" ja keskeneräisiltä.
Artikkelin kuvituskuvat on ihan parhaita näkemiäni esimerkkejä melko asiallisista asennuksista.

Tässä olisi kiireinen tuotekehityksen paikka.

Lähettänyt käyttäjä

.."rahan pitäminen katolla on parempi kuin sen pitäminen nollakorkoisella pankkitilillä, Lovio sanoo."

Jos järjestelmien hinnat jatkavat putoamistaan 10-30 % parissa vuodessa, kuten jutussa sanotaan, raha kannattaa mieluummin pitää nollakorkoisella pankkitilillä ja lykätä aurinkosähköjärjestelmän ostamista siihen asti että hintataso vakiintuu.

Lähettänyt käyttäjä

Artikkelissa on lähinnä keskitytty hintaan, tulisi ottaa huomioon että järjestelmien laaduissakin on eroja. Esim. aurinkopanelien teho laskee vuosien kuluessa joten olisi syytä tarkastella asiaa myös tästä näkökulmasta. Mikä järjestelmä olisi edullisin 20 vuoden tai peräti 30 vuoden kuluttua.

Lähettänyt käyttäjä

Aurinko on paras ja suurin energialähteemme ja tärkeä hyödynnettävä, mutta...! Miksi aurinkopanelit sijoitetaan rakennuksen katolle?
Katon tarkoitus on suojata talon rakenteet veden aiheuttamilta vaurioilta.
Kuvassa olevassa katossa on peltikate, johon on jouduttu tekemään paljon reikiä, jotka jokainen ovat suuri vuotoriski, rakennushetken vesieristyksestä huolimatta.
Paneleiden ja katon väleihin kulkeutuu lehtiä ja puiden siemeniä ym. roskaa ja likaa. Suositelkaa muita paikkoja paneleille!

Lähettänyt käyttäjä

MattiS ja kumppanit: Konesaumakattoon ei tule yhden yhtä reikää oikeassa kiinnitystavassa. Laadukkaan paneelin käyttöikä on 30 vuotta. Hinnat eivät ole tippuneet vuoden aikana. Lumet tippuvat lasipinnalta tehokkaasti.
Kommentoijat ovat tietävinään. Yhtään faktapohjaista vaitettä ei osunut silmään

Lähettänyt käyttäjä

Nimim. "Kommentoijat": Kun kerran tiedät faktoja, niin kerro niistä ihmeessä äläkä panttaa itselläsi.

Miten lumet tippuvat paneeleiden päältä tehokkaasti jos aurinko ei lämmitä tarpeeksi joulu-tammikuun pakkasilla? Ne pitää ilmeisesti vain käydä skrapaamassa pois? Maaliskuussa lumet varmasti sulavat itsekseen pois kun aurinko pääsee kunnolla lämmittämään, mutta siihen mennessä on mennyt jo monta käyttökuukautta mennyt "hukkaan".

Voisi myös kuvitella, että aurinkopaneeleiden päälle ehtii 10-20 vuoden aikana kasvamaan myös sammalta, kun lyijyä ei kaiketi käytetä polttoaineessa samoja määriä kuin aikaisemmin. Peltikatoille sammalta kasvaa ja luulisi myös kasvavan paneeleihin, mikä ehkä heikentää paneeleiden hyötysuhdetta ellei niitä pese.

Hyötysuhde ei myöskään ole varmaankaan vakio koko takaisinmaksuajan? Voisi kuvitella, että 20 vuoden aikana paneeleiden hyötysuhde heikkenee ajan kuluessa.

Paneeleiden hintakehitys riippunee täysin teknologian kehityksestä, joten "vuoden aikana hinnat eivät ole tippuneet" ei ole mikään merkki hintojen vakiintumisesta. Teknologia kehittyy aina ja jatkuvasti.

Kuningaskuluttajan laskelmissa ei ole varmaankaan otettu huomioon akkuja (ei ainakaan jutun lopussa olevan disclaimerin mukaan). Siitä ei siis ole edes varavoimaksi jos valtakunnan verkossa sattuu katkoksia. Ilman akkuja aurinkopaneeleita ei voida ajatella edes ensisijaisena energiajärjestelmänä.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi aurinkopaneeleita pitäisi asentaa omaan taloon kaupunkialueella? Jos paneelit maksavat itsensä reilussa kymmenessä vuodessa ja energia on sen jälkeen ilmaista, niin luulisi, että sijoittajat ja sähköyhtiöt rakentaisivat omia aurinkovoimaloita. Ilmeisesti oman aurinkovoimalan hankkivalla omakotitalon omistajalla pitää olla muita motiiveja kuin sähkön halpuus.

Lähettänyt käyttäjä

Vastauksena Monikiteiselle: itse tuotetun energian halpuus perustuu siihen, että itse tuotettuna säästää siirtomaksun ja veron. Jos sitä vastoin rakentaa aurinkovoimalan joka syöttää yleiseen verkkoon, ei tätä hyötyä synny. Nykyisessä sähkön hintarakenteessa siirtomaksut ja verot ovat yli 60%, joten ero on merkittävä. Kuluttajalle tämä hyöty on suurin, koska verrokkihintana toimiva ostosähkön hinta on kuluttajille kalleinta.

Lähettänyt käyttäjä

Niin tuossa tosiaan ei huomioitu takaisinmaksuajoissa ollenkaan huoltokuluja. Kyllähän tuotakin järjestelmää pitää sen 15 tai 30 vuoden aikana huoltaa. Sinällään on kannatettavaa että uusia luontoakin säästäviä järjestelmiä rakennetaan ja siinä samalla tutkitaan/kehitetään mutta kyllähän ne oikeat kustannulset reilusti voi myöntää eikä perisuomalaiseen tapaan kehua omaa valintaa huimaksi ideaksi.( Ollaan jopa saunottu keskellä päivää kun se oli halpaa...)

Lähettänyt käyttäjä

Aurinkosähkö on hyvä juttu ja omakotiasukkaan henkilökohtainen ympäristöteko, ei sitä pidä perustella kustannussäästöillä.

Jos haetaan kustannustehokasta kohdetta, vaatimuksena on että kaikki tuotettu sähkö pystytään käyttämään itse samalla hetkellä kuin se syntyy.
Aurinkosähköstä 80% tuotetaan vuorokauden 6 valoisimman tunnin aikana vuoden 6 valoisimpana kuukautena. Omakotiasukkaalle tämä ei oikein sovi siksi, että asukas on silloin joko töissä tai lomalla ja tyhjän talon kulutus on aika pieni.
Taloudellisesti paremmin kannattaa aurinkosähkön asentaminen markettien tai toimistotalojen katoille, missä sähkön kulutus on päivällä suurimmillaan ja mahdollisesti vielä sähköllä käyviä jäähdytyskoneita kesäkuumalla.

Lähettänyt käyttäjä

Tämänkin aiheen käsittely ohjelmassa oli puolivillaista. Toivottiin investointitukia ja verohelpotuksia, vaikka järjestelmien hinnat ovatkin laskeneet. Hinnan lasku perustuu kiinalaiseen tuotantoon. Järjestelmän valmistuksen ympäristötase jätettiin huomiotta.

Lisäksi on syytä kyseenalaistaa käytetty aikaperspektiivi. "Puhdasta voittoa syntyy 15 vuoden päästä". Kompleksinen tekninen järjestelmä (aurinkokennot, tasasuuntaus, lataussäätö, akusto, vaihtosuuntain ym.), mahdollisimman halpa, kiinalainen. Toimiiko edes viittä vuotta? Saksassa ei ole ilmiönä harvinainen, aurinkosähköjärjestelmäkattopalo.

Sähköverkon kannalta poimivat aurinkosähköilijät rusinoita pullasta, jos eivät ole täysin energiaomavaraisia. Sähköverkko joudutaan mitoittamaan ilman aurinkosähköä. Saksassa esim. on kapasiteettia rakennettu runsaasti investointituilla. Käytännössä kuitenkin CO2-päästöt ovat lisääntyneet, kun hiilellä tuotetun sähkön määrä ja osuus on kasvanut. Naapurimaat (Puola, Tsekki) ovat myös helisemässä, kun liikaa aurinkoenergiaa syötetään ajoin verkkoihinsa ja toiseen suuntaan kulkee välillä hiilisähköä...

Lähettänyt käyttäjä

juttuja joo, kyllähän pönttökin tietää ettei wc pönttöön saa laittaa kun... mitä aurinkopaneeleihin tulee talvikäytössä, eihän silloin ole aurinkoakaan. se mitä on ei siinä voimaa ole. lumet sulaa automaatisesti siinä tahdissa, kun aurinko itse toimii. tietysti jos panelit ovat suotuisassa kulmassa etelään.
se paljonko laitteisiin kuluttaa kannattaa harkita. alle 6kwh en suosittelisi, mikäli haluaa olla kesät omavarainen. pienet voimalat taasen oivia laskun pienentäjiä. se kuka itkee talvi käytöstä, miettikööt paljonko menee rahaa kossuun. talvi ajalle on eri harrastukset. silloin pitää kiinittää huomio välikaton tiivistämiseen ja ilmankiertoon. aurinko jutut on pitkän tähtäimen juttuja, eikä sovi tupeksijoille ja persaukisille. projektiin kannattaa tarttua heti. joko täys valmispaketti tai hankkii kerralla 10-12kwh. invertterin ja lähtee siihen lisäämään paneeleita kun huvittaa. kannattaa muistaa et hehkupallukka temppuilee ja toimi miten sattuu +pilvet. voihan olla 20v päästä enemän sädettä ja paneelit kestää, mut inverteri ei.

Lähettänyt käyttäjä

Olen tutkinut aurinkosähkö homma n. 2vuoden ajan ja seurannut sen kehitystä.
Siinä on tänä aikana tapahtunut pari ratkaisevaa parannusta / tekijää. Ensinnäki hinnat on tullut alas. Toiseksi järjestelmät on kehittynyt aika paljon.

Tein muistaakseni noihin kaikkiin tarjoushommassa olleisiin vastaavan laisen kysely hinnan ja toimituksen osalta.
Järkytys oli kova kun en saanut sellaista järjestelmää minkä olisin halunnut.

Olisin halunnut sellaisen 3-vaihejärjestelmän niin, että jokaisella panelilla on oma Mini-inventteri. No tällaisia toimittajia on suomessa pari-kolme ja muut toimittaa sitten sitä perinteistä hommaa.Eli panelit on kytketty sarjaan ei rinnan. Kolmivaihesysteemissä kyn yksi paneli ei tuota jostain syystä (varjo, rikki) niin silloin se vaihe ei tuota sähköä ollenkaan, näin minulle kerrottiin.
Rinnan kytketyssä systeemissä vain se pane joka on pois pelistä ei tuota sähkö, muut tuottaa. Tässä ero.
Sitten tuo toimitus politiikka.
Sain sellaisia vastauksia , että 4-6 viikkoa toimitus aika????

Kun tilasin euroopasta laitteet niin olivat pihalla 6 arkipäivässä.

Ei muuta kuin asentamaan ja niin tein. Asensin panelit itse ja sähkäri teki vaadittavat kytkennät.
Laitteiston koko on 21x260w eli 5.46 kw ja hinta pihalle veroineen 5500€.
Ensi kesänä lisätään sama mokoma paneleita kun kerran katolla on tilaa.....

m.m

Lähettänyt käyttäjä

Kun lape peitetään paneeleilla, voisiko jossain tapauksissa käydä niin, että katon alla kesälämpö ei nouse tarpeeksi, ja rakenteet eivät kuivu?

Lähettänyt käyttäjä

Osassa kotitalousvähennyslaskelmia ei ole otettu huomioon 100 €:n
omavastuuta.

Lähettänyt käyttäjä

Tuskin paneelit muualla kannattavat kuin saarimökillä, johon sähkökaapelien veto tulee liian kalliiksi. Kuten jossain jutussa jo kerrottiin, niin enin sähkön tuotto tulee kesäisin kuuden tunnin aikana, syystä, että paneeleja ei voi kääntää auringon kierron mukaan.

On lisäksi muistettava, että akkuihin ladattavasta energiamäärästä saadaan vain 80% ulos. Keskikesällä 3kk aikana paneelit tuottavat n.60% sähköstä ja loput 40% 5kk aikana, siinä kaikki. Jos on niin sateinen kesä kuin viime kesä, niin tuotto jää vähäiseksi. On vielä muistettava se, että akustoja on uusittava ja paneelien teho laskee vuosittain, joten ainakin itse pitäisin rahani vaikka sukan varressa.

Lähettänyt käyttäjä

Siirtomaksut tietysti säästyvät. Tai oikeastaan naapurit saavat maksaa korkeampia siirtomaksuja. Siirtomaksuilla kun katetaan kiinteätä kuluerää. Johdot eivät kulu siitä että käyttää sähköä. Menee vain siihen että kaikille tulee kiinteä siirtomaksu sulakkeen mukaan. Sitten ei enään säästetä mitään.

Lähettänyt käyttäjä

Lasken tähän pikaisesti 6000€ maksavan 3 kW:n järjestelmän takaisinmaksuajan :

Faktat :
1. Matti Meikäläinen pystyy käyttämään aurinkosähköstään itse n. 30 % , loput hän myy verkkoon pörssihintaan .

2. Sähkön kilowattihinta ilman perusmaksuja ( sisältäen energia- , siirto maksun ja verot) on n. 10 snt/ kWh.

3. Sähkön pörssihinta on pyörinyt viime aikoina n. 3 snt /kWh, otamme laskuihin 4snt/kWh pörssihinnan.

3. Paneelit tuottavat maksimissaan 10% näennäistehostaan , jos ne saadaan sijoitetuksi optiomipaikalle optimiasentoon : ei esteitä, suoraan etelään ja n. 45 asteen kulmaan.
Jos näistä poiketaan jää tuotto alle 10%:n.

Paneeleiden vuosituotto on

365 vrk x 24 h x 3kW x 10% = 2628 kWh

Siitä omaan käyttöön 30% x 2628 kWh = 789 kWh => säästö 789 kWh x 10 snt/kWh = 79 €

Myyntiin 70 % 2628 = 1840 kWh =< säästö 1840 kWh x 4 snt/kWh = 74 €

Säästö yhteensä 79€ + 74 € = 153 €

Takaisinmaksuaika ilman rahoitus/huolto varaosakuluja =

6000 € / 153 €/vuosi = 39 vuotta.

Ei siis järjen hiventäkään ; invertterit esimerkiksi ovat tuona aikan jouduttu vaihtamaan jo useaan kertaan ja paneelit ovat haperona, mutta omilla rahoillaan saa ostaa ympäristöaneita aivan niin paljon kuin haluaa, mutta on moraalitonta huijata ihmisiä tällä asialla.

Lähettänyt käyttäjä

"Aurinkosähkön puolestapuhujien mielestä ei pitäisi puhua takaisinmaksuajasta, vaan sijoituksen vuosituotosta. Kauppakorkeakoulun professori Raimo Lovio on aurinkosähköä edistävän Finsolar-hankkeen vetäjä. Lovion mukaan investoinnin vuotuinen tuotto on 2–4 prosenttia."

Jos sallitte , että nauran, niin nauran.

Uskallan toivoa professori Lovion tutustuvan laskelmaani ja sitten selittävän , numeroilla kiitos, mistä hän repii " 2-4 prosentin tuoton paneeleille vuodessa"?

Lähettänyt käyttäjä

Jos sähkönkulutus on 25000 kwh vuodessa niin haiskahtaa suoralta sähkölämmitykseltä. Eikö ensin kannattaisi investoida ilmalämpöpumppuihin. Ilmasto lämpenee mutta auringonvalo ei lisäänny.

Lähettänyt käyttäjä

Ainoa keino saada tämä aurinkosähkö tuottajalleen kannattavaksi, on "vuokrata" paneeli ympäristöaneita ostavalle , hyvää tarkoittavalle, tietämättömälle kuluttajalle ja sitten laskuttaa tästä "tuotetusta aurinkosähköstä" lähes viisinkertaista hintaa.

Näinhän toimivat suuret sähköyhtiöt huijatessaan asiakkaitaan ´pelastamaan maailma´ vuokraamalla ihan oma paneeli jossakin satojen kilometrien päässä kotoa.

Lähettänyt käyttäjä

Onkohan kukaan ylipäätänsä miettinyt kumpi tuottoisampi investointi. 3tonnin takka vai aurinkopaneeli järjestelmä ? varsinkin jos asuu lähiössä osto puilla. no minulla kummatkin + ilp ja maalämpö. siivouksen hoitaa pääosin robotit. kerrala kun sijoittaa ja edullisesti hankki niin systeemi toimii. juuri lähti päiksekatuse.ee miehet, lisäsivät paneeleita valmiiksi kevät auringolle. itseäni ei harmita sataa tai paistaa, aina tulee sähköä. tuuliturbiinit kytketty paneeleiden kanssa rinnan jolloin 3 vaiheela koko aika itsetuotettua energiaa. jotenkin elämä tuntuu helpommalta tuntiessaan saavuttaneensa jotain joka tuottaa ja alentaa elinkustannuksia. ei se jokaviikon lottoaminenkaan pitemmänpääle halpaa ole. kun energia kulkee tekee myös hyvän mielen.

Lähettänyt käyttäjä

Tästä vertailusta puuttui Suomessa valmistetut Valoe-paneelit. Ne ovat a) tyylikkäitä b) niissä on parempi hyötysuhde (65%). Tiedän, koska olemme hankkineet Valoe-paneelit 14 kpl omalle katolle.

Lähettänyt käyttäjä

Ovatko aurinkosähköjärjestelmät ikuisia,kun laskelmissa ei ole lainkaan järjestelmän "kuoletuksista" syntyviä kuluja. Jos kuoletusaika olisi esim 30 v syntyisi tästä 3,33% kulu ja laskelmat 2-4 %:n tuotoista tulevat kriittisiksi.

Lähettänyt käyttäjä

Toimittaja on nyt kyllä antanut väärän kuvan,että paneeleita voisi itse asentaa.Kytkettäessä paneelit sarjaan jännite voi nousta jopa 1000 V joka tarkoittaa hengenvaarallista jännitettä ja oikosulkuvirtaa.Kysykää ensin Sähköinfosta mitä se tarkoittaa.Kuka ottaa vastuun kun onnettomuus tapahtuu ??

Kiitos aktiivisesta keskustelustanne!

Erityisesti erilaiset omakohtaiset laskelmat ja kokemukset ovat hyviä, jos niistä saavat apua myös muut lukijamme. Jokainen voi arvioida omaa sähkönkäyttöään ja ennustaa sähkön hintakehitystä niin kuin parhaaksi taitaa.

Aurinkopaneelien asentaminen pitää tietysti tapahtua niin kuin viranomaiset sen neuvovat. Itse asennuttaisin pitkäikäisen laitteiston kokonaan ammattilaisella. Samalla työllistetään paikallisia osaajia.

Tukes, ja monet kuntien, järjestöjen ja sähköyhtiöiden palvelut neuvovat energiatehokkuus- ja sähköteknisissä asioissa: http://www.tukes.fi/kodinsahkoturvallisuus/etu.html

- Janne Junttila, Kuningaskuluttaja

Uusia juttuaiheita jo etsitään. Otan mielelläni vastaan juttuvinkkejänne - mikä kuluttajia koskettava asia kaipaisi tutkimista ja selvittämistä? Onko sinulla näyttöä epäkohdasta? Vinkit luottamuksella: jannejuntt@gmail.com

- Janne Junttila, Kuningaskuluttaja

Lähettänyt käyttäjä

Sijoitus joka on parempi kuin nollakorkoinen tili? Talletustililtä voin nostaa rahat pois, olkoonkin nimellisarvoonsa. Voiko tuon aurinkovoimalan myydä takaisin jollekin sen hankintahintaan? Ehei. Tämä sijoitus on sijoituksena kankkulan kaivo. Et saa rahaa takaisin ja systeemi on aikansa elänyt kauan ennen kuin se on ns. kuolettanut kulunsa edes pääosin.

Lähettänyt käyttäjä

Edellinen kesämökki tarvitsi sähköliittymän, kun sen ostin. Tai niin aluksi kuvittelin, koska agrekaatin melu ei oikein sovi Suomen suveen. Noin 400m:n päässä on maalaistalo ja sinne on on tietenkin sähköt. Kyselin loppullista hintaa pakalliselta verkonhaltijalta ja 18 000€ oli lennättää selälleen. Päälle tietty sisällä sähkötyöt, joiden hinnaksi urakoitsija arvioi vähintään 15 000€. Muutama tolppa ja johtoa seinään ja mittari 18 000€????

Ensimmäinen kesä meni mökillä yhden aurinkopanelin 150 x 80cm + 1 akku ja omat johdotukset varassa, kun ostin ne pakettina ja itseasennettavina. Paketin hinta noin 2500€, jossa ohjauspaneli ja sillä katseltiin illalla telkkaria ja poltettiin ledejä.

Syksyllä hinnat olivat jo tulleet alas ja naapurimökkiläinen tunsi urakoitsijan, jolta paneleita saa lisää ja hän kävikin asentamasssa liikkuvalle alustalle kaksi (2) suunnilleen samankokoista panelia lisää. Nissä on nyt sensori, joka hakee parhaan suunnan mistä säteilyä tulee. Hän asensi myös invertterin, jonka jälkeen vedettiin normaalit pistorasiat ja mökillä voitiin alkaa käyttämään normaaleja kodinkoneita. Akkujen määrä lisääntyi kahdella.
Mökillä ei käyty paljoakaan aivan keskellä talvea, mutta eipä ne akut tyhjiä käydessä olleet koskaan. Vieläkään ei rahaa ollut kulunut sähköistykseen samaa summaa kuin liittyminen valtakunnan verkkoon. Käyttökustannuksia en päässyt laskemaan ollenkaan, koska mitään kuluvaa ei tarvinnut uusia.
Huolto oli todella vähäistä, sillä akuissa ei ilmennyt vikoja eikä hyytymistä 4 vuoden aikana, kun mökin omistimme. Panelit täytyi joskus pestä, koska ne oli piilotettu pusikkoon. Koko aikana ei tarvinnut miettiä mitä laitetta käyttää. Telkkarikinkin koko muuttui. Jääkaappi+pakastin toimi ja valot paloivat. Myös saunamökissä. Ensimmäinen invertteri tuli asennettua väärään paikkaan ja sen ajoittainen metelöinti häiritsi, mutta vaihto modernimpaan malliin teki siitä lähes äänettömän.

Jos nyt laittaisin panelit, niin ne asennettaisiin katolle, eikä rantapöheikköön. Mitään muuta huonoa en niistä keksi ainakaan mökkiolosuhteissa. Ohjeita oli silloin aika vähän. On myös huomattava, että ne toimi talvellakin, vaikka tietenkin pienemmällä teholla. Varsinkin lumen tulo sai aktivoitumaan. Viikoloppu tai pilkkireissu onnistui hyvin, kun jätti ne toimimaan. Mökkitalkkari kävi välillä putsaamassa lumet panelinen pinnoista ja katsoi, että akuissa on virtaa. Agrekaattia ei tarvittu koskaan, vaikka dieselkäyttöinen oli kytketty järjestelmään. Sitä piti vain koekäyttää välillä, ettei ruostunut äänieristetyssä kopissaan.Nyt sähköyhtiön hinnat ovat kuulemma sielläkin tulleet alaspäin.

Uudella mökillämme siirretään jo sähköä takaisinpäin, koska asennutin sinne panelit, vaikka sähköliittymä oli jo valmiina. Uusi järjestelmä, uudet tehokkaamat paneelit ja nykyaikasempi tekniikka. Todella nopeasti kehittyvä ala, mutta kesällä meillä ei sähköä kulu taas ollenkaan. Perusmaksukin on maltillinen ja saan palautusta maksuista "ilmaisen" sähkön muodossa yhtiöltä talvella. Ja taas järjestelmä toimii miltei huoltovapaasti. Kesän ainoa huolto oli nousta kaksikerroksisen vanhan maalaistalon katolle putsaamaan lintujen jätökset pois, kun en huomannut kahden harakan pesiä panelien välissä ajoissa. Talvella joudutaan käyttämään verkkovirtaa, sillä talossa on poissaolessa peruslämpö ja muutakin elektroniikkaa. Ne toimii osaksi aurinkosähköllä, jos vain kelit eivät ole aivan kurjat.

Lähettänyt käyttäjä

Jos kiinostusta on, ei hinta muodostu esteeksi. http://www.ebay.it/itm/Soladin-Wechselrichter-fur-die-Steckdose-bis-700W-PV-Netzinverter-/390559461366?hash=item5aef286ff6:g:UZoAAOSwl9BWHhAW tähän 3x250w paneelia. jos aukea paikka niin mono kiteiset ja mikäli varjotekijöita niin polyt. min hinta n.700e. itsellä Helsingissä kerrostalossa 2 paneelilla. 1 vaiheisena vain muutettiin sähkärinkanssa kaikki kodin pistorasiat invertterin kanssa samaan linjaan. 3vaiheiset saavat automaatisesti. ainut sähköliedessä vaihdettiin johdoitus niile levyille mitä yleensä käytetään. helppoa.

Lähettänyt käyttäjä

Nimimerkille TYYTYVÄINEN : "Tästä vertailusta puuttui Suomessa valmistetut Valoe-paneelit. Ne ovat a) tyylikkäitä b) niissä on parempi hyötysuhde (65%). Tiedän, koska olemme hankkineet Valoe-paneelit 14 kpl omalle katolle."

Nyt sinua on kyllä huijattu, aurinkoSÄHKÖpaneeleissa käytettyjen kiteiden hyötysuhde on laboratorio-oloissa tulevaisuuden kiteillä 25-28% - kaupallisissa ratkaisuissa noin puolet eli 10-15% väliltä.

Tai sekoitat tämän sitten aurinkoLÄMPÖpaneeleihin, joka on täysin toinen asia. Niillä päästäänkin >50% hyötysuhteisiin, mutta sähköä ne eivät tee.

Lähettänyt käyttäjä

Vattenfallin verkkosivustojen kautta löysin näppärän laskurin, jolla voi käydä piirtämässä aurinkopaneelit oman kodin (piirsin muuten naapurillekin) katolle ja testata millaiset säästöt aurinkopaneeleilla saisi aikaisiksi. Kyllähän se ihan hyvältä näytti.
https://aurinkopaneeli.vattenfall.fi/

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Silmätutkimus

  Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi -sivustolla voit vertailla sähkön hintoja.

  Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Keudan floristiopiskelijoiden hyötypuutarha parvekkeella.

  Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Ruusu jonka päällä kävelee animoituja hyönteisiä

  Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Juna saapuu Helsingin asemalle.

  Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kodinhoitohuonetta remontoidaan.

  Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Timo Ojala, K1 katsastus

  Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Kädet näppäimistöllä, näytöllä koodia

  Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Kypärään ja turvavarusteisiin pukeutunut toimittaja portin edessä.

  Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • Kuvakaappaus Quizonaut.com tilausansasta

  iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • kasa ruokajätettä

  Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Kasvisten säilytys

  Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Kanaa, maitoa, maksalaatikkoa

  Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.