Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kreikan synkkä arki

dokumenttiprojekti: kreikan synkkä arki, yle tv1
Kreikassa on mellakoitu säästötoimia vastaan. dokumenttiprojekti: kreikan synkkä arki, yle tv1 dokumenttiprojekti: kreikan synkkä arki,yle tv1

TV1 maanantaina 9.2.2015 klo 21.30 - 23.10, uusinta lauantaina 14.2. klo 13.10
Yle Areenassa 30 päivää

Viiden vuoden seurantadokumentti näyttää, miten ihmiset elävät talousromahduksen runtelemassa Kreikassa vailla työtä, rahaa ja yhä useampi ilman ruokaa ja asuntoa. Ajoivatko EU-maat ja pankit maan ahdinkoon?

Unelmasta painajainen

Dokumentin nimi Agorá tarkoittaa antiikin kreikkalaisten kokoontumis- ja markkinapaikkaa. Avoimet torit olivat usein kaupunkien poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia ja intellektuaalisia keskuksia. Ne olivat demokratian sydän.

Nyky-Kreikassa sana on menettänyt alkuperäisen merkityksensä ja tarkoittaa nyt yksinomaan liike-elämään liittyvää toimintaa.

Kreikka, jota usein kutsutaan länsimaisen sivistyksen kehdoksi, on joutunut tilanteeseen, jota kukaan ei uskonut enää sodanjälkeisessä Euroopassa kohtaavansa. Kodittomia ihmisiä, ruokajonoja, työttömyyttä, köyhyyttä, väkivaltaisia yhteenottoja ja äärioikeiston herääminen. Unelma vauraudesta on muuttunut painajaiseksi.

Mistä kaikki alkoi?

Kansainvälisesti arvostettu kreikkalainen dokumentaristi Yorgos Avgeropoulos on kuvannut 13 vuoden ajan eri puolilla maailmaa. Tällä kertaa hän tallentaa oman kotimaansa tilaa: kuinka Kreikan taloudellinen ja poliittinen kriisi saivat alkunsa ja kuinka ne ovat vaikuttaneet ihmisten elämään.

Avgeropoulos on tallentanut kaduilla tapahtuvia laajoja mielenosoituksia ja mellakoita. Hän kuvaa, kuinka solidaarisuusliikkeitä syntyy ja fasismi nostaa päätään. Samalla hän hakee vastauksia Kreikan kriisiin oman maansa sekä kansainvälisesti merkittäviltä vaikuttajilta.

The Agorá – From Democracy To The Market. Visible Film. Kreikka, 2014. HD

Muualla verkossa:
The Agorá
Yle Uutiset: Kreikan kriisi
Näkökulma: Uuden Kreikan tie

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Mitä jos, kaikki kreikkalaiset niin pienituloiset kuin suurituloisetkin olisivat aina sekä kaikesta maksaneet veronsa kuten pitääkin jolla taas valtio olisi hoitanut velvoiteensa ja asiansa. Aivan kuten kaikki muutkin eurooppaliset kansat läpi mantereen. Olisiko koko Kreikka ongelmaa?

Lähettänyt käyttäjä

Tämä järjestely nyt vain pelasti vastuuttomat pankit ja jätti tavalliset kansalaiset maksajiksi. Edelleenkään rikkaat eivät maksa verojaan Kreikassa,joten meno on vähän kuin Suomessa majailevilla suuryritysomistajilla,sillä erolla vain että meitä ei isketä velvoitteilla päähän. Täytyy olla vähän kieroutumaa jos katsoo että on oikein laittaa lapset näkemään nälkää ja pelastaa pankit ja rikkaat veropakolaiset.

Lähettänyt käyttäjä

nimim Mitä jos on aivan oikeassa.
Sillä lisäyksellä, että nämä vuodet olisi vakavissaan laitettu asioita kuntoon.

Mutta, mitä me voimme tehdä? Minusta poliitikkojen tulisi tuntea vastuu muustakin kuin vaatetuksestaan. Hillitön tuhlaaminen pitää loppua, ja velanotto erityisesti saa riittää. Niin valtion kuin kuntien.
Ja meidän tulee äänestää sellaisia ihmisiä, jotka ajattelevat näin, eivätkä taivu puouesihteerien pelotteluun kannatusprosenttien menestyksestä.
Kukas sen sanoikaan... Kunnia palkitsee kestävän!

Lähettänyt käyttäjä

Euron tuoma helppo lainaraha otettiin ja tuhlattiin, vieläkö muiden pitäisi syytä sinne lisää?
Poliitikot halusivat Kreikan euroon! Lupasivat myös pitää talouskuria koko alueella!
Syyllisiä on paljon, mutta syyllisin on Kreikan kansa itse.

Näytettiinköhän Kreikan tv:ssä ruokajonoja 90-luvun alun Suomesta samalla paatoksella.....

Lähettänyt käyttäjä

Tämän ohjelman jälkeen pitäisi täydellisen pölkkypäänkin ymmärtää, ettei katastrofi ole Kreikan tavallisten kansalaisten vika. Samaan suuntaan Suomea on yritetty viime vuosina viedä erilaisilla korjausliikkeillä...

Lähettänyt käyttäjä

Joo kannattaa antaa lisää rahaa Kreikkaan koko ajan miljardeja. Voidaan sitten taas 10 vuoden päästä ihmetellä kuinka kurjasti Kreikalla menee. Eihän ne halua laittaa talouttaan kuntoon, kannattaa anteeksi ne vanhat velat ja lahjoittaa lisää miljardeja rahaa ilman takaisinmaksu velvoitteita.

Lähettänyt käyttäjä

Joskus tuntuu täällä huono-osaisten osastolla eli pien-eläkeläisenä että Suomen täytyy pelastaa koko maailman kansat ,nälät sodat , jospa vedottaisiin niitten maittewn päättäjiin! Aina vedotaan johonkin että on työttömyyttä nälkää,sotaa kapinaa, ei me kaikkia pystytä kuitenkaan auttamaan , muistakaa toimittajat tama ! Kreikassakin on huippurikkaita ja veroja ei ole maksettu kaikesta niinkuin täällä tehdään maksoin työssä olessa 38% veroa!saan tonnin pintaa eläkettä vero 10 % ei silla hurjaa elämää vietetä . Täälla on pahaa oloa ja huono-osaisuutta. Minä en valita en mulla on ruokaa asunto ja tervyttä!

Lähettänyt käyttäjä

Tämä oli hyvä dokumentti ja perehdytys siihen, mitä tapahtui ennen Syrizan voittoa. Jos siis haluaa laajentaa näkökantojaan. Jos ei, jättää dokumentin katsomatta ja laittaa saman nauhan (= laiskat kreikkalaiset) pyörimään. Never heard: raha-markkinoiden sääntelyn purkaminen? Maailman pankin ehdot lainan saajille?

Lähettänyt käyttäjä

Toivon kovasti, ettei Suomi ajaudu samalle tielle. Tai ehkä osittain ollaan ajauduttu jo? Itselle pisti silmään mm. julkisten palvelujen alasajo ja niiden yksityistäminen, jatkuva velan kasvattaminen, taloustilanteen kaunistelu kansalle, firmojen/maiden myynti ulkomaille ym. Tätä kaikkeahan Suomessakin on jo tehty! Tänä vuonna myös esim. Sampo ja Nordea ovat kuulemma tehneet hyvän tuloksen ja samoin osinkoja jaetaan käsittämättömät määrät omistajille. Samaan aikaan työntekijöitä laitetaan pihalle, nostetaan veroja ja lisätään tavallisten kansalaisten ahdinkoa! Ei ongelma ole rahan puutteessa, sitä kyllä on, vaan sen jakautumisessa järkevästi, jolloin kansan täytyy maksaa pienen porukan luksus pidot omasta nahastaan! Ihmiset on käsittämättömän ahneita, mutta joku päivä niillekin tulee aika helvetinmoinen loppu, kun kaikki vääryys tulee ilmi tuomittavaksi!

 • Kai Lehtisen ohjaama elokuva Umur kertoo nuoresta miehestä, joka tapaa matkalla pohjoiseen naisen.

  Umur

  Nuori mies tapaa matkallaan pohjoiseen naisen.

  Elokuva Umur kertoo nuoresta miehestä, joka tapaa matkallaan pohjoiseen naisen.

 • Karismaattisen laulajan Olavi Uusivirran keikka taltioitiin Ruisrockissa.

  Yle Live: Olavi Uusivirta

  Karismaattisen laulajan keikka taltioitiin Ruisrockissa.

  Karismaattisen laulajan Olavi Uusivirran keikka taltioitiin Ruisrockissa.

 • Parikymppinen Mikko aloittaa työnsä Pelson vankilan vanginvartijana parin päivän koulutuksen jälkeen.

  Dokumenttiprojekti: Kesävartija

  Mikko aloittaa työnsä Pelson vankilan kesävartijana.

  Parikymppinen Mikko aloittaa työnsä Pelson vankilan vanginvartijana parin päivän koulutuksen jälkeen.

 • Lenita Airisto on ollut julkisuudessa seitsemällä vuosikymmenellä.

  Itse asiassa kuultuna: Lenita Airisto

  Mitä Lenita ajattelee elämästään ja Suomesta nyt?

  Lenita Airisto on ollut julkisuudessa seitsemällä vuosikymmenellä. Mitä hän ajattelee elämästään ja Suomesta nyt?