Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Punainen kolmio

kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1
Hertta Kuusisen roolissa nähdään Vappu Nalbantoglu ja Yrjö Leinona Eero Aho. kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1 kotikatsomo: punainen kolmio,yle tv1

TV1 sunnuntaisin 13. - 27.12.2015 klo 21.05 - 22.05, uusinta maanantaisin n. klo 22.50
Yle Areenassa 30 päivää, sarjan 3. jakso katsottavissa jo sunnuntaina 20.12. klo 21.06

Suomen tunnetuin kommunisti Hertta Kuusinen (1904 - 1974) sai äänivyöryn ensimmäisissä sodan jälkeisissä vaaleissa. Kuusinen oli vuosikymmeniä maan merkittävin naispoliitikko.

Heidi Köngäksen ohjaama kolmiosainen draamasarja Punainen kolmio kertoo Hertta Kuusisen ja ministeri Yrjö Leinon (1897 - 1961) raastavan rakkaustarinan. Heidän yksityinen suhteensa ja Suomen vaaran vuodet liittyivät lujasti ja kipeästi yhteen.

kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1
kotikatsomo: punainen kolmio, yle tv1 Kuva: Martta Koskinen (Emmi Pesonen, vas.) ja Mandi Leino (Seela Sella). kotikatsomo: punainen kolmio,yle tv1
Hertta Kuusista esittää näyttelijä Vappu Nalbantoglu ja Yrjö Leinoa näyttelee Eero Aho. Leinon Mandi-äitiä näyttelee Seela Sella ja ompelijatar Martta Koskista Emmi Pesonen. Etsivän keskuspoliisin päällikön Esko Riekin roolissa nähdään Pekka Valkeejärvi.
Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1
Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1 Kuva: Etsivän keskuspoliisin päällikkö Esko Riekki (Pekka Valkeejärvi) kotikatsomo: punainen kolmio,yle tv1

Maanalaiseen työhön Suomeen

Sarja alkaa Moskovasta 1934, kun Hertta saa isältään Otto Wille Kuusiselta (Raimo Grönberg) käskyn lähteä Suomeen maanalaiseen puoluetyöhön.

Kotikatsomo: Punainen kolmio
Kotikatsomo: Punainen kolmio Kuva: Hertta Kuusinen (Vappu Nalbantoglu) kotikatsomo: punainen kolmio,yle tv1
Hertta tottelee ja jättää poikansa Juran (hellittelynimi Juri) lastenkotiin. Hän luulee viipyvänsä matkalla vain puoli vuotta mutta jää lähes heti kiinni ja saa liki viiden vuoden vankilatuomion.

Aate ja intohimo

Vankilasta vapautumisensa jälkeen 1939 Hertta kohtaa Yrjö Leinon, ja he rakastuvat. Hertta uskoo, että heitä yhdistävät aate ja intohimo, vaikka Leino on tukevasti naimisissa.

Uusi elämä – niin yksityinen kuin poliittinenkin – avautuu heidän edessään.

Hertta ei palaakaan Moskovaan poikansa luo vaan jää Helsinkiin. Hän on rakastunut eikä ota kuuleviin korviinsa toisten tovereiden epäilyjä Leinon aatteen aitoudesta.

Hertta sivuuttaa epäilyt ja haluaa uskoa Leinon vilpittömyyteen. Kaikki on heidän edessään. Juuri heidän. Juuri nyt.

Sarjan käsikirjoituksen ovat tehneet Taina West, Leena Virtanen ja Heidi Köngäs. Punaisen kolmion tuottaa Yle Draaman Anita Kurvinen. Tuotanto: Yle, 2015.

Punaisen kolmion näyttelijät ja heidän roolihenkilönsä

Vappu Nalbantoglu (Hertta Kuusinen), Eero Aho (Yrjö Leino), Emmi Pesonen (Martta Koskinen), Emilia Sinisalo (Aili Mäkinen), Pekka Valkeejärvi (Esko Riekki), Seela Sella (Mandi Leino, Yrjö Leinon äiti), Katja Salminen (Saima Kuusinen, Hertan äiti), Mikko Rantaniva (Tuure Lehén, Hertan 1. mies), Leo Sapora (Juri , Hertan ja Lehénin poika), Annika Poijärvi (Riikka-Sisko, Hertan sisko), Saana Hyvärinen (Ulla Leino , Leinon 2.vaimo), Touko Kirjavainen (Pooke, Leinon ja Ulla poika), Ursula Salo (Alli Simola, Leinon 1. vaimo), Oona Ojajärvi (Lieko, Leinon ja Alli Simolan tytär), Martti Suosalo (Aimo Aaltonen), Eero Ritala (Ville Pessi), Hannu Kivioja (Jussi Asikainen), Petriikka Pohjanheimo (Lydia Arppe), Raimo Grönberg (OWK, Otto Wille Kuusinen), Eeva Soivio (Minni Asikainen), Ylermi Rajamaa (Olavi Heiman), Eeva Putro (Irja Heiman) ja Ville Myllyrinne (Toivo Antikainen).

Joonas Snellman (Taneli Kuusinen), Jari Virman (Freedy Kekäläinen), Jarkko Tiainen (Ryynänen), Marc Gassot (Juvonen), Emmi Parviainen (Aino Salo), Hannes Suominen (Asser Salo), Ella Lahdenmäki (Hanna Malm), Juha Muje (Andrei Zdanov , valvontakomission pj), Alexey Vasilchenko (Tulkki), Henna Alitalo (Vartija), Sari Mällinen (Vartija) ja Esko Salminen (puolustusvoimien komentaja).

Kirjailija Heidi Köngäs
Kirjailija Heidi Köngäs Kuva: © Jouni Harala heidi köngäs

Ohjaaja Heidi Köngäs: Vastauksia lähihistoriasta

Punainen kolmio tulkitsee lähihistoriaa mielenkiintoisen poleemisesti ja vastaa kysymykseen: kuinka Suomi vältti ns. rauhanomaisen siirtymisen sosialismiin.

Tarinan tapahtumat sijoittuvat vuosiin 1934 - 1948. Vaaran vuosiksi kutsuttuna ajanjaksona Suomessa pelättiin maan muuttamista kansantasavallaksi.

”Kuusisen ja Leinon suhde ei kerro vain kahden ihmisen rakkaudesta, vaan ajankohta luo kiinnostavan näkökulman omaan historiaamme", kertoo Heidi Köngäs.

Dokumenttiprojekti esittää maanantaina 7.12. klo 21.30 Ville Suhosen dokumentinOmpelijatar. Se kertoo Hella Wuolijoen ompelijasta Martta Koskisesta, joka oli yksi kymmenistä tuhansista suomalaisista, joita Suomen salainen poliisi tarkkaili 1920- ja -30-luvuilla.

Muualla verkossa:
Ohjaaja Heidi Köngäs: Huima Hertta
Elävä arkisto: Hertta Kuusinen
Elävä arkisto: Yrjö Leino
Puolue vai mies? Kommunisti Hertta Kuusinen valitsi puolueen
Dokumenttiprojekti: Ompelijatar

Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1
Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1 Kuva: Yrjö Leino (Eero Aho) kotikatsomo: puneinen kolmio,yle tv1

Merkittävä näyttelijäpalkinto Eero Aholle

Näyttelijä Eero Aholle on myönnetty vuoden 2015 Ida Aalberg -säätiön palkinto. Aho tunnetaan väkevistä tulkinnoistaan näytelmien päähenkilönä ja elokuvien rosoisena rikollisena.

Eero Aho, 47, on sukupolvensa johtavia näyttelijöitä, todetaan palkintoraadin perusteluissa.

Suomalaisyleisölle Aho on tullut tutuksi muun muassa Aku Louhimiehen elokuvista Käsky (2008) sekä 8-pallo (2013), jossa hän teki hyytävän roolin kovanaamaisena rikollisena. Ahon tuorein elokuvatyö on Petri Kotwican ohjaus Henkesi edestä (2015).

Aho on tehnyt vaikuttavan uran myös teatterissa. Hänet on nähty monissa Kansallisteatterin, KOM-teatterin ja Helsingin kaupunginteatterin näytelmissä.

Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1
Kotikatsomo: Punainen kolmio, yle tv1 kotikatsomo: punainen kolmio,yle tv1

Hertta Kuusisista (Vappu Nalbantoglu) ja Yrjö Leinoa (Eero Aho) yhdistivät poliittinen aate ja myrskyisä suhde.

Näin rakennetaan epookkiasunnon lavaste!

Punaiseen kolmioon rakennettiin yhteensä kuusi lavastetta. Katso lavastaja Malla Helanderin ja Ylen lavastamon taidonnäyte. Kuvaaja Hannu Kettunen.

Graafikon taidonnäyte

Punainen kolmio -sarjan alkutunnuksen on suunnitellut graafikko Tomi Paijo.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Aivan mahtavaa, että Hertta Kuusinen pääsee vihdoinkin draaman aiheeksi. Karismaattinen poliitikko, jonka elämästä suomalaisten pitää tietää enemmän. Kiitos Heidi Köngäs ja tv1.

Lähettänyt käyttäjä

Tulee mieleen, että pelastikohan Otto Wille tyttärensä hengen lähettämällä tämän Suomeen 1934? Olisi Stalinin harvennukset voineet olla Hertallekin kohtalokkaat.

Lähettänyt käyttäjä

Tunnusmusiikki on Oginskin Poloneesi, tunnetaan myös nimellä Jäähyväiset isänmaalle. Torviseitsikkosovituksena usean soittokunnan listalla jo ainakin sata vuotta.

Lähettänyt käyttäjä

Eivätkö isänmaalliset vasemmistolaiset eli Asevelisosialistit olisi ansainneet tällaisen draamasarjan. He pelastivat maan kommunistien kynsistä sodan jälkeen. En viitsi sanoa mikä Hertta Kuusinen oli. Historiaa tuntevat tietävät kyllä.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi ihmeessä maanpettureista pitää tehdä elokuvia? Eivätkö Hertan ja Yrjön uhrit olisi pikemminkin ansainneet oman elokuvansa?

Lähettänyt käyttäjä

No sanoit sen mitä en tohtinut sanoa. Tätä tarkoitin. Kommunistisen Valpon uhreja olivat mm. "Sotasyylliset" ja Asekätkijät, Tulee mieleen vaikka Asevelisosialisti Unto Varjonen joka olisi ansainnut tällaisen sarjan.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvin kiinnostavaa ehkä vähemmän kuvattua historiaa - ja ihan hienosti tehty sarja. en vaan pääse yli 1. jakso loppukohtauksesta joka oli mielestäni täysin turha ja brutaali ja väkivallalla mässäilyä - siis se hevosen pieksäminen. häpeäisin jos olisin ohjaajana alentunut moiseen. (en muuten tiedä haluanko jatkaa enää sarjan katsomista - valitettevasti)

Lähettänyt käyttäjä

@Humanistimies: Ihminen, joka ei tunne myötätuntoa toisia kohtaa, on joko omien ideologioidensa sokaisema tai mielenterveyshäiriöinen. Teidän kohdalla ensimmäinen lienee todennäköisimpää.

Loistava sarja hyvillä näyttelijöillä! Näin pienessä maassa ilman Yleä kotimaisten sarjojen keskimääräinen taso olisi kyllä melkoisesti alempi.

Lähettänyt käyttäjä

Ärsyttää suunnattomasti tässä sarjassa, kun Otto Wille sanoo, että Lapuan Liike melskaa mielin määrin. Ja näin siis vuonna 1934. Lapuan Liike lakkautettiin vuonna 1932 Mäntsälän kapinan jälkeen. Kyllä ne siellä Kominternissä olivat oikeasti tietoisia tästä... Ja vielä, Leino sanoo pelänneensä, kun ylitti MANNERHEIMINTIEN Tammisaaren leiriltä palattuaan. Heikinkatu muutettiin Mannerheimintieksi vasta 1942. Jos nämä pikku asiat on laiminlyöty, niin koko sarja menettää uskottavuutensa.

Lähettänyt käyttäjä

Pakko laittaa välillä jotain positiivistakin ylen synkän draamasyksyn jälkeen. Punainen kolmio ei ole mestariteos mutta ihan kelpo tv-draama kuitenkin. Toki varojen puute näkyy, mahdollisesti kiirekin, mutta jotain sentään on saatu aikaiseksi – ainakin verrattuna viimeaikaisiin Yle-draaman alituksiin.

Joulunajan lauhduttamana voi vielä antaa pointseja Koukussa-sarjalle.

Ehkei kaikki ole vielä menetetty, vaikka siltä se jokin aika sitten pahasti näytti. Onkohan Ylee-draamaan saatu tolkullisempia päättäjiä? Tekijöistä tämä tuskin on kiinni, satsauksista kaiketi enemmänkin.

Oma suositukseni on: vähemmän ja parempaa. Draama on tietääkseni monin verroin kalliimpaa kuin muu ohjelma, ja se pitäisi myöntää. Siksi vähiä rahoja ei ole järkeä syytää joka hollille, vaan keskittää laatuun.

Lähettänyt käyttäjä

Oletan että stalinistinen puoluejohto mustamaalasi Leinon jälkikäteen. Tähän, ja Hakalehdon kirjaan perustetaan sitten koko esitys. Onkohan käsikirjoittajaryhmä ollut yksimielinen tuosta ratkaisusta? Useimmat katsojat kuitenkin eläytyvät ja samaistuvat hahmoihin ja uskovat näkevänsä historiallista totuutta. Leinon tulkitseminen petturiksi on kovin osoittelevaa ja epäuskottavaa. Henkilöt jäävät muutenkin pinnallisiksi.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä voi olla pikkumaista, mutta minkä ihmeen takia graafikon piti yrittää ilmaista "venäläisyyttä" sujauttamalla sarjan otsikkoon länsimaisen n-kirjaimen tilalle kyrillinen i eli И? Vaikutelma tuo mieleen jonkinasteisen luku- ja kirjoitustaidottomuuden. Tällaista itäistä eksotiikaa tavoittelevaa idioottimaisuutta näkee aina silloin tällöin meillä ja muualla. Muuten hyvä graafinen suunnittelu, mutta pitikö tuo nyt siihen laittaa? Eiköhän se venäläinen kytkentä käy jo Kremlin kellosta ilmi.

Lähettänyt käyttäjä

Käsikirjoitus oli hyvä, näyttelijät hyviä, lavastus hyvä ! Kaipasin kuitenkin, että silloin tällöin olisi ruudun nurkassa vilautettu vuosilukuja pienenä. Kaipaisin myös historiadokumentteja Saksan sisä- ja ulkopolitiikasta ennen toista maailmansotaa eli taustoitusta sille, mikä sai viisaat saksalaiset ja vanhan kulttuurimaan kannattamaan Hitleriä ja hänen politiikkaansa.

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä sarja, pitkästä aikaa. Kiitos Yle!

Totuudenmukaisuudesta (Leinon asema) voi vääntää kättä vaikka loputtomiin, mutta se ei tämän sarjan laadukkuutta vähennä. Mielenkiintoinen teema, hyvä näyttelijäkaarti ja ihan näppärä toteutus. Erittäin hyvä että tästä aihepiiristä tehtiin sarja. Historia sisältää aina tulkintoja, tämä oli mielestäni onnistunut sellainen.

Lähettänyt käyttäjä

Onko tulossa DVD:lle tämä sarja? Harmikseni katseluaika yle Areenassa oli päättynyt pari päivää sitten, kun olisin katsonut uudestaan...

 • Sveitsiläinen opettaja, Saamen kulttuurin tuntija Hans Ulrich Schwaar, 93, haluaa elää loppuelämänsä Suomen Lapissa,

  Kotiin Näkkälään

  93-vuotias sveitsiläinen opettaja palaa vielä Lappiin.

  Sveitsiläinen opettaja, Saamen kulttuurin tuntija Hans Ulrich Schwaar, 93, haluaa elää loppuelämänsä Suomen Lapissa,

 • McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.

  Ulkolinja: #trumpland

  Köyhän piirikunnan asukkaat äänestivät upporikasta Trumpia.

  McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.

 • Kai Lehtisen ohjaama elokuva Umur kertoo nuoresta miehestä, joka tapaa matkalla pohjoiseen naisen.

  Umur

  Nuori mies tapaa matkallaan pohjoiseen naisen.

  Elokuva Umur kertoo nuoresta miehestä, joka tapaa matkallaan pohjoiseen naisen.

 • Karismaattisen laulajan Olavi Uusivirran keikka taltioitiin Ruisrockissa.

  Yle Live: Olavi Uusivirta

  Karismaattisen laulajan keikka taltioitiin Ruisrockissa.

  Karismaattisen laulajan Olavi Uusivirran keikka taltioitiin Ruisrockissa.