Hyppää pääsisältöön

Victoria – nuori kuningatar

TV1 tiistaisin 4.4.2017 klo 21.30 - 22.40 (erikoispitkä aloitusjakso) ja 11.4. - 23.5. klo 21.30 - 22.20
Yle Areenassa 20 päivän ajan

Upea draamasarja Victoria kuvaa, miten impulsiivisesta teinitytöstä kasvaa arvostettu ja pitkäaikainen brittiläisen imperiumin hallitsija, rakastava puoliso ja nykyaikainen uraäiti.

Kahdeksanosainen näyttävä ja koskettava sarja kertoo 1800-luvun alun maailmasta ja Britanniasta nuoren kuningatar Victorian silmin. Sarja perustuu osin kuningattaren omiin päiväkirjamerkintöihin. Käsikirjoittajana on debyyttinsä television puolella tekevä kirjailija Daisy Goodwin.

Tiistaina 4.4. nähtävä sarjan aloitusjakso on erityispitkä, 70 minuutin pituinen. Britanniassa sarja sai syksyllä 2016 yleisöltä loistavan vastaanoton. Sarjaan on tekeillä toinenkin tuotantokausi.

Päättäväinen nuori nainen

Kensingtonin palatsissa yksinäisen lapsuuden viettänyt Victoria (Jenna Coleman; tuttu sarjoista Doctor Who ja Pemberleyn kartanon tragedia) kruunataan kuningattareksi 18-vuotiaana. Hän on viaton tyttönen, joka vielä leikkii nukeilla ja rakastaa eniten maailmassa lemmikkispanieliaan.

Vain 152 senttiä pitkä Victoria on ehkä lyhyt varreltaan, mutta päättäväistä nuorta naista on turha yrittää ohjailla. Sen saavat karvaasti huomata hänen lukuisat poliittiset vastustajansa. Helposti manipuloitavalle äidilleen häneltä ei rakkautta juuri riitä.

Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin.
Pääministeri lordi Melbourne (Rufus Sewell). Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin. victoria,yle tv1
Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin.
Prinssi Albert (Tom Hughes). Kahdeksanosainen upea draamasarja Victoria kuvaa 1800-luvun alun Britanniaa nuoren kuningattaren silmin. Kuva: Gareth Gatrell 2014 victoria,yle tv1

Mistä kuningattarelle puoliso?

Onnekseen Victorialla on luotettavia ystävättäriä, jotka hän nostaa hovineidoikseen siirryttyään Buckinghamin palatsiin. Hovineitojensa lisäksi Victoria tukeutuu muutamaan luotettavaan ihmiseen, joista tärkein on pääministeri lordi Melbourne (Rufus Sewell, tuttu sarjoista Taivaan pilarit ja Yhdestoista tunti).

Hyvin pian nuorelle hallitsijalle aletaan etsiä puolisoa Euroopan vapaiden nuorten kruunupäiden joukosta. Ajatus on Victoriasta vastenmielinen, aina siihen saakka kunnes hän tapaa mieheksi varttuneen saksalaisen serkkunsa Albertin (Tom Hughes; The Game, Murtuva maailma, Lain viitta). Ja loppu on historiaa.

Upea näyttelijäkaarti

Victoria-sarjan keskeisissä rooleissa ovat muun muassa Paul Rhys, joka nähdään Sir John Conroyn roolissa. Cumberlandin herttuaa näyttelee Peter Firth ja Kentin herttuatterana nähdään Catherine Flemming.

Sarjan muita henkilöitä ovat Wellingtonin herttua (Peter Bowles), paronitar Lehzen (Daniela Holtz), Neiti Skerrett (Nell Hudson), Charles Elmé Francatelli (Ferdinand Kingsley), Brodie (Tommy Knight), Sir Robert Peel (Nigel Lindsay), Rouva Jenkins (Eve Myles), Prinssi Ernest (David Oakes), Penge (Adrian Schiller) ja kuningas Leopold (Alex Jennings).

Victoria. Tuotanto: ITV/Mammoth Screen & Masterpiece, Britannia 2016

Käsikirjoittaja Daisy Goodwin: "Victoria oli tyypillinen teini"

Victoria-sarja perustuu osin kuningattaren omiin päiväkirjamerkintöihin. Sarjan on käsikirjoittanut debyyttinsä television puolella tekevä kirjailija Daisy Goodwin.

Goodwin poimii otteen kuningatar Victorian päiväkirjasta: ”Kuinka komealta rakas Albert näyttääkään valkoisissa cashmere-housuissaan. Eikä mitään niiden alla.”

Kirjailja muistuttaa, että näin ei kirjoittanut hapannaamainen hallitsija vaan tämä oli rakastuneen tytön tunteenpurkaus. Tytön, joka sattui myös olemaan kuningatar.

”Kun luin läpi Victorian päiväkirjoja, jotka vilisivät huutomerkkejä ja alleviivauksia, ymmärsin että hän oli paljon enemmän kuin kasvot postimerkissä – hän oli tyypillinen teini-ikäinen haaveineen ja tarpeineen.”

”Sukuhistoriansa vuoksi hänestä tuli maailman vaikutusvaltaisin nainen”, käsikirjoittaja Daisy Goodwin sanoo.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

että tulee pitkähkö sarja pitkän sekä vaiherikkaan elämän eläneestä Victoriasta. On käytetty päiväkirjamerkintöjäkin, mikä lisää heti kiinnostavuutta. Nuori Victoria -elokuva ainakin tuuletti jo käsityksiä monarkista, ja tämä jatkaa näköjään samoilla linjoilla. Jenna Coleman sopinee mainiosti nuoreksi Victoriaksi aikaisempien näyttöjensä perusteella. Ilolla pistin myös merkille, että Melbournea esittää sielukas Rufus Sewell.

Lähettänyt käyttäjä

Kuningatar Victoriasta on tehty elokuvia, mutta koskaan lisä ei tee pahaa. Toivottavasti Yle hankkii myös Netflixin tuotantoa olevan The Crown -sarjan, joka kertoo nykyisestä kuningattaresta alkaen siitä, kun hän solmii avioliiton prinssi Philipin kanssa ja vain 26-vuotiaana nousee kuningattareksi. Aivan loistava sarja.

Lähettänyt käyttäjä

Luvassa lienee hienoa draamaa. Loistavat näyttelijät, mm. Rufus Sewell (Parade's End / Juhlien jälkeen- minisarjassa mielipuolisen papin roolissa).