Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

Kuningaskuluttajan toimitus
Kuningaskuluttajan väkeä muutaman vuoden takaa: Lauri Miettinen (vas.), Liisa Vihmanen, Panu Vatanen, Maarit Åström-Kupsanen, Airi Saastamoinen, Katja Solla, Janne Junttila, Tiina Lappalainen, Terhi Vuorinen ja Ville Alijoki. Kuningaskuluttajan toimitus Kuva: Laura Pohjavirta kuningaskuluttaja,toimittajat,toimitus

Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu.

Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi. Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa, kuluttajajournalismi Ylessä siirtyy nyt muiden toimitusten tehtäväksi Ylen uutis- ja ajankohtaistoimintaan sekä tutkivan journalismin MOT-ohjelmaan. Myös uusia muotoja mietitään.

Kuningaskuluttaja on ollut kuluttajan äänitorvi yli 25 vuotta. Tutkivaa kuluttajajournalismia on tarvittu jatkuvasti monimutkaistuvassa maailmassa, ja julkisen palvelun Yleisradio on ollut siihen oikea paikka.

Ilman aktiivista yleisöä Kuningaskuluttajan tekeminen ei olisi ollut mahdollista. Toimitukseen on tulvinut juttuvinkkejä, joihin on tartuttu hanakasti, katsojakysymykset ja niihin kaivetut vastaukset ovat auttaneet myös muita pulassa olleita, ja kolmen kovan tuotetesteissä on testattu tuotteita nimenomaan tavallisten käyttäjien kokemusten kannalta.

Verkossa Kuningaskuluttajan ympärille on muodostunut vuosien aikana aktiivinen ja avulias sosiaalinen yhteisö, joka on auttanut toisiaan ja pitänyt tiukalla palautteella myös toimituksen hereillä.

Kiitos teille jokaiselle oman elämänne kuningaskuluttajalle, jotka olette luoneet Kunkun sisällön kysymyksillänne, kokemuksillanne, ongelmillanne ja ratkaisuillanne!

Kiitokset myös lukuisille viranomaisille, joiden kanssa olemme vuosien aikana tehneet hyvää yhteistyötä kuluttajan aseman parantamiseksi Suomessa.

Yksi aikakausi loppuu, mutta metelöinti kuluttajan asemasta ja oikeuksista ei lopu tähän, siitä voimme jokainen pitää huolen: haastakaa, vaatikaa, kyseenalaistakaa ja pitäkää kiinni oikeuksistanne!

Kiitos ylä- ja alamäistä!

Ville Alijoki ja Terhi Vuorinen

Kirjoittajat ovat työskennelleet Kuningaskuluttajassa eri tehtävissä vuosien 2010-2016 aikana.

Edit 17.3: Korjattu kirjoitusvirhe.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

YLE:n osallistuvia, yhteiskuntaan positiivisesti vaikuttavia ohjelmia. Enemmän arvoa kuin katsojaluvut.. jotenka YLE Tietysti lopettaa, koska saattaisi olla kapitalistisikojen toiminnan esteenä.

Järjetöntää.. meenooaaa

Lähettänyt käyttäjä

Nyt olisi paikka uudelle ohjelmatyypille. Ehdottaisin asiantuntijapohjaista, vähän syvemmälle kaivautuvaa kuluttajaa informoivaa ohjelmaa. Esimerkiksi asumisesta tulisi kertoa muutakin, kuin sisustusvinkkejä. Aiheina voisivat olla mm. energiaratkaisut, materiaalit, ilmanvaihto jne. Olisi tosi mielenkiintoista nähdä esim. ohjelma puurakentamisen nykytilasta ja kuinka uudet tekniikat on otettu käyttöön muualla maailmassa. Toisaalta voisi myös kertoa, millaista huijausta meille tarjotaan muka puurakentamisena ja miksi talot tehdään nykyään ehdointahdoin kestämään vain max. 50 vuotta. Tätä "suunniteltua vanhenemistahan" on nykyään melkein kaikkialla. Myös ns. nollaenergiataloistakin alkaa jo olla tutkimustietoa, josta talonostajaa olisi syytä varoittaa. Kun vielä huomioidaan kaiken maailman aineyhdisteet, joilla terveytemme vaarannetaan, kriittiselle kuluttajaneuvonnalle on iso tilaus. Ainakin minusta on erittäin mielenkiintoista kuunnelle Panu Kailan, Mirja Salkinoja-Salosen tai Anja Nystenin tapaisten henkilöiden kansantajuistettua tutkimustietoa. Tätä tietoa on myös lisää monella uuden sukupolven tutkijalla. Nyt se on hajallaan pitkin nettiä, mutta tulisi koota yhteen, toki kriittisesti ja asiantuntemuksella tarkastellen.

Lähettänyt käyttäjä

Minkä ohjelman hyväksi uhrattiin tämä ylen tuotannoksi poikkeuksellisen hyödyllinen ja kriittinen ohjelma? Minkä huonomman ohjelman ylläpitoon säästetyt rahat nyt voidaan käyttää? Kysehän on lopultakin rahasta, jota ei riitä kaikille. Pelastettiinko tällä esimerkiksi "Valheenpaljastaja", jonka jutut ovat pitkälti vinoutunutta ja jopa valheellista poliittista julistusta? Olisitte luopuneet mielummin siitä tai vaikka lähes jokapäiväisistä poliittisista ja yhteiskunnallisista "analyyseista", jotka useimmiten ovat asioiden sullomista väkisin värittyneiden ja vinoutuneisiin pseudotieteellisiin teoreettisiin viitekehyksiin.

Kuningaskuluttaja on ainakin yleensä ollut ihan oikeasti kriittinen ja journalistisesti korkeatasoinen, julkaisu päin vastoin kuin nämä mainitut ja moni muu YLE:n tuotanto.

Lähettänyt käyttäjä

Olisitte luopuneet viihteestä, hassutteluista, poliittisesta saarnaamisesta ja urheilusta ennemmin.

Lähettänyt käyttäjä

Miksi ihmeessä YLE ajaa ohjelman alas viemäristä, vaikka kuluttaja-asiat nousevat yhteiskunnassa kaiken aikaa yhä tärkeämmiksi. Kiinnostava ja hyödyllinen tieto ja aidosti sivistävä ote eivät ole YLEssä nyt kovassa huudossa, sen sijaan satsataan yhä huonompiin sarjoihin ja Kioskin kaltaiseen roskaan. Ruutuaika täytetään lässytyksellä, kriittiset näkemykset joutavat pois. Tittytainmentia pahimmillaan. Ei ole kohta montaa syytä katsoa YLEn ohjelmia, jos kaupallisen median puolella (Maikkari pois lukien) on laadukkaampaa sisältöä. En sano kuitenkaan, että vuoden huonoin päätös, koska varmasti paljon huonompaa on tulossa. Teemakin lopetettiin, mikä on uskomatonta.

Lähettänyt käyttäjä

Ajankohtainen kakkonen. Akuutti. Inhimillinen tekijä. Silminnäkijä. Erätulilla. Kuningaskuluttaja. Kaikki suosittuja ja arvokkaita ohjelmia, joiden lopettamiseen ei ole ollut mitään järjellistä syytä. Alkaa pikku hiljaa vahvasti näyttää siltä, että YLE halutaan vain ajaa alas ja että suosituimmat ja hyödyllisimmät ohjelmat pyritään tarkoituksella lopettamaan tätä silmälläpitäen. Muuten tämä ei ole selitettävissä.

Lähettänyt käyttäjä

Onpa tosi harmillista. Kunkku ollut ihan kaikkien ohjelma... Ei mitenkään erityisen mediaseksikäs, mutta yllättävän monenlaiset ihmiset sitä seuraillut. Itsekin löysin sen 3-4 vuotta sitten ja sen jälkeen joka jakso tullut katsottua. Ikävää, että viimeisiä "kunnon" ohjelmia lopetetaan... Vastaavia ei varmasti kaupalliset kanavat tule tekemään.

Lähettänyt käyttäjä

Tosiaan näyttää siltä, että nyt on kyse jostakin poliittisen linjan motivoimasta YLE:n alasajosta. Ohjelmatarjonnassa on yhä enemmän "hömppää", kun taas katsotut ja sisällöltään erikoiset ja sen takia ihmisiä kiinnostavat ohjelmat on lopetettu.

Herää tosiaan epäilys, että ohjelmatarjonta halutaan "hömppäyttää" ihan tarkoituksella, jotta myöhemmin ihmiset eivät niin vastustaisi, kun YLE ajetaan lopullisesti alas - tai viedään määrärahat niin, ettei oikeastaan mitään voida tuottaa vaikka haluttaisiin. Ei mitenkään epätodennäköistä, johan niistä määrärahoista aimo palanen puhtaasti poliittisista syistä vietiin.

Muutaman vuoden päästä: "Ei sieltä viime vuosina ole tullutkaan mitään hyvää ohjelmaa, joutaakin lopettaa". Eikä tajuta, että ei tietenkään ole tullut hyvää ohjelmaa, kun ne hyvät ohjelmat on juuri tätä silmällä pitäen tarkoituksella lopetettu!

Lähettänyt käyttäjä

Katsokaa YLEn johto joskus noita muita kanavia, voisitte oppia jotain. Muilla kanavilla on katsottavat ohjelmat aika vähissä.
Sensuuri ohjaa sisältöä YLEssä ja parhaimmista poistetaan.
Ehdotan, että poistatte myös uutiset ja tilalle BB uusinta vuodelta 2009.
Alan kallistumaan YLE veron poistamisen kannalle

Lähettänyt käyttäjä

Kuningaskuluttaja on hyvä asia ohjelma jota ei kannattaisi lopettaa. Ymmärrän hyvin jos poliikkaa ei saa enää arvostella Ylessä ja sensuuri on päivän sana. Olisi edes yksi riippumaton ohjelma,kuningaskuluttaja. Veroja mutta ei sisältöä ei enää toimi ei!

Lähettänyt käyttäjä

Mielummin vaikka Kioski, teko pirteää, pelkkää ripulia koko ohjelma.

Lähettänyt käyttäjä

Taas lopetettiin yksi Ylen mielenkiintoisimmista ohjelmusta.Ajankohtainen kakkonen. Akuutti. Inhimillinen tekijä. Silminnäkijä. Erätulilla. Kuningaskuluttaja. Loppuvatko seuraavaksi uutiset pressiklubi ja uutisvuoto? Erilaisia viihdesarjoja kyllä riittää

Lähettänyt käyttäjä

Antti Wahlström: "Alan kallistumaan YLE veron poistamisen kannalle"

Siihen tässä juuri pyritäänkin, että ihmiset ryhtyisivät kallistumaan sen kannalle...

Lähettänyt käyttäjä

Vielä kaksi vuotta niin koko entinen YLE on ajettu alas... Niinkö?

Lähettänyt käyttäjä

Olen katsonut kaikki kuningaskuluttaja jaksot alusta lähtien. Tämä sarja oli YLE:n parhaimpia ohjelmia. Onko niin, että Atte Jääkeläinen on myös sensuroinnut tämänkin ohjelman, vai oliko sarjan tekeminen liian kallista? Urheiluun tuntuu riittävän rahaa, vaikka kuinka. Miksi kaikki parhaat ohjelmat lopetetaan, kuten Akutti..ym muut. Miksi, miksi?

Hei,

ja kiitokset kommenteista ja kehuista! Hienoa huomata, kuinka tärkeänä Kuningaskuluttajaa on pidetty, lämmittää tekijöiden mieltä.

Yhden joissain kommenteissa esiintyneen asian haluan oikaista: Akuuttia ei ole lopetettu, ohjelma on tauolla, ja terveysohjelma palannee ruutuun vielä tämän vuoden aikana!

- Ville, Kuningaskuluttajan ex-tuottaja

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos näistä vuosista, kuningaskuluttaja!

Voisiko kuningaskuluttaja vielä viime töikseen selvittää, miten veronmaksajien rahat YLE:ssä käytetään, että tuleeko rahoille vastinetta? Paljonko on rehellistä asiaa, paljonko taas hömppää, kilpaurheilua, poliittisten vaikutusmahdollisuuksien väärinkäyttöä ja muuta roskaa, jota muutkin kanavat ja netti tuottavat kaikkien tarpeeksi ja ylikin? Saako maksaja rahoilleen vastinetta? Onko tuote sitä, mitä sen väitetään olevan? Onko tuote edes teknisesti lakien ja asetusten mukainen?

Tässä tuntee itsensä ihan hallintoalamaiseksi, jota ei tarvita kuin maksajaksi, ja jota varten tuotetaan julkisinkin varoin hömppää, jotta yhteiskunnallinen aktiivisuus pysyisi matalana.

Lähettänyt käyttäjä

"Akuuttia ei ole lopetettu, ohjelma on tauolla, ja terveysohjelma palannee ruutuun vielä tämän vuoden aikana!" Kaksi sanaa: tauolla ja palannee! Kuningaskuluttajakin oli vain tauolla. Akuutti loppui samalla kun ohjelman tekeminen lopetettiin Oulussa.

Lähettänyt käyttäjä

Tässä ohjelmassa jaettu tieto on ollut erinomaista ja olisi minusta erittäin tärkeää, että kuluttajille tuotaisiin näitä edelleen tietoisuuteen, esim. kemikaalikuormaa mitä ihmiset, eläimet ja luonto joutuvat kestämään. Miten arkisilla teoilla jokainen voisi vaikuttaa. Uusi ohjelma pystyyn vaan!

Lähettänyt käyttäjä

Ei käy että ylemmältä taholta käsketään lopettamaan kaikki tavallista kuluttajaa (lue:maksajaa) hyödyttäviä ohjelmia, vain sen takia että kapitalistin tulot saattaa vaarantua. Kyllä se on parempi että sellaset Suomi myyntikuntoon- ajattelijat saadaan täältä pois ja keskitytään yhdessä saamaan tämä maa oman näköiseksi..

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Silmätutkimus

  Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi -sivustolla voit vertailla sähkön hintoja.

  Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Keudan floristiopiskelijoiden hyötypuutarha parvekkeella.

  Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Ruusu jonka päällä kävelee animoituja hyönteisiä

  Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Juna saapuu Helsingin asemalle.

  Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kodinhoitohuonetta remontoidaan.

  Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Timo Ojala, K1 katsastus

  Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Kädet näppäimistöllä, näytöllä koodia

  Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Kypärään ja turvavarusteisiin pukeutunut toimittaja portin edessä.

  Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • Kuvakaappaus Quizonaut.com tilausansasta

  iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • kasa ruokajätettä

  Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Kasvisten säilytys

  Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Kanaa, maitoa, maksalaatikkoa

  Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.