Hyppää pääsisältöön

MHL kysyy: Oletko yksinäinen vanhempi?

Vanhemmuus voi olla yksinäistä - ihmisten keskelläkin.

Useimmat iseistä ja äideistä tuntevat jossakin kohtaa elämäänsä olonsa yksinäiseksi siitäkin huolimatta, että lapset pyörivät ympärillä. MHL kysyy nyt, millaista vanhempien kokema yksinäisyys on. Vastaa siis kyselyyn!

MHL saa jatkoa lokakuussa - Marja Hintikka: rakastan some-yhteisöämme!

Ero, kiusaaminen, kuolema - MHL tarttuu toiveaiheisiin.

Huippusuosittu Marja Hintikka Live saa jatkoa syksyllä. Kolmannen kauden uudet, suorat lähetykset alkavat 17.10.2016 Yle TV2:n maanantai-illoissa. Marja työskentelee jo innolla syksyn aiheiden kimpussa: “Yksi parhaista asioista tässä työssä on päästä tapaamaan ihmisiä, joiden tarinat todella koskettavat.”

MHL kysyy: Millainen on Sinun ruuhkavuositarinasi?

MHL haluaa kuulla nyt sinun tarinasi ruuhkavuosista!

Ruuhkavuodet heittävät ihmisen myllyyn, joka tarjoaa takuuvarman pyörityksen. Välillä tarjolla on raakaa sipulia, välillä onneksi myös suklaata ja sampanjaa. Helpolla pääsee tuskin kukaan. Millainen on sinun ruuhkavuositarinasi? Kerro se MHL:ssä!

Marja Hintikka Livenä

Teemana loma

Marja Hintikka: Lomalla kaikki on toisin!

Miten tehdä perhelomasta ihana?

“Ensimmäiset kolme päivää riidellään, sitten pakollinen pakettimatka, sukulointi ja huvipuistot, jonka jälkeen pääsee onneksi takaisin töihin.” Näin kuvasi kesälomaansa yksi suorasuinen perheenisä. Hän maalasi lomatodellisuudesta “hieman” erilaisen kuvan kuin sosiaalisen median auringontuoksuiset idyllipläjäykset, joita selasin kateuspäissäni kahden alle kaksivuotiaan kanssa kotona rimpuillessani. Perhelomailu on alue, jossa mielikuvat ja todellisuus vaikuttavat olevan mahdollisimman kaukana toisistaan, miettii Marja Hintikka.

Näillä neuvoilla lapsiperheen lomamatka onnistuu!

Kokeneiden reissaajien parhaat vinkit lapsiperheille.

Islantiin perheineen asettunut Salamatkustaja-blogin Satu Rämö on kahden lapsen reissaava äiti. Vanhempi lapsista on ehtinyt kiertää maailmaa vanhempiensa kanssa mm. Thaimaassa, Uudessa-Seelannissa, Samoalla ja Yhdysvalloissa. Tässä jutussa Rämön 6 neuvoa onnistuneeseen lomamatkaan - sekä MHL:n fanien parhaat reissuvinkit.

Teemana sisarussuhteet

Tutkimusprofessori suosittelee: älkää tehkö lapsia alle kahden vuoden ikäerolla

Pienet ikäerot voivat tehdä arjesta kakkavaippahelvetin.

Suomalaisiin koteihin syntyy lapsia nyt tiheämmällä tahdilla kuin koskaan ennen. Nopeaa vauhtia pidetään myös ihanteena. Samat vaatteet ja rattaat, hoidetaan homma pois alta - näin ajattelee moni tuleva äiti ja isä. Tutkijoiden mukaan vauhtia kannattaisi kuitenkin hidastaa. Useampi vauva tai taapero samassa taloudessa on kova koulu, josta kaikki eivät selviä ehjin nahoin.

Tappelupukarit vai elinikäiset ystävykset? Näin tuet hyviä sisarussuhteita

Sisaruudessa on kaksi puolta: auttaminen ja kilpailu.

Sisarussuhteet ovat ihmiselämän pisimpiä ihmissuhteita. Sisaruksia rakastetaan ja tuetaan aikuiseksi kasvamisessa ja elämän siirtymävaiheissa, mutta toisaalta heidän kanssaan myös riidellään lapsuuden leikeistä, perinnönjaosta tai mistä tahansa muusta maan ja taivaan välillä. Miten sisarussuhteet muotoutuvat ja miten vanhemmat voivat tukea lastensa sisarussuhteita? Asiantuntijat vastaavat.

Ainoan lapsen asemassa on myös paljon hyvää, sanoo asiantuntija

Ei ole riski olla ainoa lapsi.

Vanhan uskomuksen mukaan ainoat lapset ovat itsekkäitä ja onnettomia. Mutta onko siinä perää? Tutkimusten mukaan ainokaisten ja sisarusparvessa kasvaneiden väliset erot esimerkiksi sosiaalisissa taidoissa ovat yllättävän pieniä. Asiantuntijoiden mielestä ainoan lapsen asemaa ei pitäisikään pitää kohtalonkysymyksenä.

Teemana sukupuolirooleihin kasvattaminen

Onko tyttöjen ja poikien aivoissa eroja? Huippututkijat vastaavat

Joitain eroja on, mutta niiden vaikutusta on hankala tutkia.

Tytöt, nuo verbaalis-empaattiset! Pojat, nuo avaruudelliset hahmottajat! Vai miten se nyt menikään? Tilastoissa pojat hahmottavat matematiikkaa, tilaa ja järjestelmiä, ajavat autoilla ja ottavat riskejä; tytöt loistavat kielellisissä tehtävissä, lukemisessa ja empatiassa. Syitä eroon on etsitty aina mm. biologiasta, kulttuurista, ympäristöstä ja kasvatuksesta. Lue, mitä lääketieteen tohtori Jetro Tuulari, psykologian professori Kimmo Alho ja THL:n erityisasiantuntija Reetta Siukola asiasta ajattelevat.

Isä on nyt naisena iloisempi, sanovat transvanhempi Tiian lapset

Miten kertoa lapsille, että isästä tulee pian nainen?

Keväällä 2015 poikansa jalkapallojoukkuetta valmentanut Timo Kovanen kirjoitti joukkueen puheenjohtajalle kirjeen: Minusta tulee pian nainen. Haluaisin jatkaa poikien valmentajana, naisenakin. Kirje lähti Timon pyynnöstä myös pelaajien vanhemmille, kevätkokouskutsun liitteenä. Tämä on Timon, josta tuli Tiia, tarina.

Teemana lasten viihdyttäminen ja viihtyminen

Leluvuori kasvaa, leikki pysyy - tiedätkö, miten lapsesi pitäisi leikkiä?

Professori puhuu hyvistä leikeistä ja digitalisaatiosta.

Miten vanhempi osaa valita lapsilleen kaikkein parhaat leikit? Mitä digitalisaatio tekee leikille? Miten leikit ovat muuttuneet? Kasvatustieteen professori Kristiina Kumpulainen Helsingin yliopistosta ja Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi pohtivat lelujen ja leikan merkitystä lapselle - ja aikuiselle.

Tylsyys kuuluu hyvään lapsuuteen – sopivina annoksina

Tylsyyden sieto on tärkeä taito - lapselle ja aikuiselle.

Tylsyyttä on hyvä oppia sietämään, sillä se aktivoi mielikuvitusta ja luovuutta. Vanhemman olisi tärkeää kuunnella lasta, jotta hän tietäisi onko tylsyys hetkellistä vai onko taustalla muutakin, sanoo perheterapeutti ja koulutusjohtaja Eira Tikkanen Suomen Mielenterveysseurasta.

Teemana lapsen seksuaalisuus ja kehonkuva

Milloin on syytä huolestua lapsen unnutuksesta? Asiantuntija vastaa

Voiko lapsi unnuttaa liikaa?

Lapsen itsetyydytys eli unnuttaminen tai itsestimulaatio on normaali ja tavanomainen ilmiö. Se on eri asia kuin aikuisen tietoinen toiminta, jossa on fantasioita ja tavoite. Unnuttaessa lapsi tutustuu omaan kehoonsa ja kokee, että jokin tuntuu hyvältä. Mutta voiko lapsi unnuttaa liikaa? Asiantuntija vastaa.

Lastenohjelma nussimisesta - mahdollista vain 1970-luvulla?

Seksuaalikasvatusohjelman tekijä kommentoi.

Television lastenohjelma alkaa. Setä ja täti puhuvat kikkelistä, pimpistä, paksusta valkoisesta limasta, naimisesta, nussimisesta ja panemisesta. Ympärillä istuu totisia kuusivuotiaita. Välillä ollaan hiljaa. Pitkiä aikoja. Mitä toinen juontajista tuumii tänä päivänä ohjelmasta?

Teemana isovanhemmuus

Jenny Lehtinen: Oodi isovanhemmille

Vanhemmat ja isovanhemmat, samalla asialla tässä ollaan!

Muistan kun esikoiseni oli reilun kuukauden ikäinen. Oli kesä, ja vauva oli menossa nukkumaan ulos vaunuihin. Puin vauvalle mielestäni erittäin sopivan vaatekokonaisuuden ja jäin hetkeksi höpsöttelemään sille. Mummi oli seissyt vieressä pitämässä seuraa. Kun aloin tehdä lähtöä viedäkseni vauvan vaunuihin nukkumaan, huomasin mummin olevan hermostuneen ja huolestuneen oloinen. Arvasin heti mistä oli kysymys. MHL:n Jenny Lehtinen haluaa kiittää lastensa isovanhempia.

Näin isovanhemmat vastaavat mahdottomiin vaatimuksiin

Nyt puhuvat mummot ja vaarit

Monet perheet toivovat isovanhempien osallistuvan arkeensa ja monesti isovanhemmat sitä haluavatkin. Välillä asioita hankaloittaa kuitenkin se, että perheiden vaatimuslistat isovanhemmille ovat kohtuuttomat: pitäisi olla aina käytettävissä, mutta ei tulla koskaan kutsumatta. Pitäisi hoitaa lapsia, mutta vanhempien säännöillä. Pitäisi olla tukena kasvatuksessa, mutta ei antaa neuvoja. Pitäisi tehdä ruokaa ja siivota, mutta auta armias jos olet siirrellyt astioiden paikkaa. Mitä isovanhemmat vastaavat vaatimuksiin?

Teemana uusperhe

Kun äitipuolesta tulee hirviö

Erään äitipuolen tarina.

Millaista on olla se saduista tuttu paha äitipuoli oikeassa elämässä? Miten sellaiseksi päädytään siitäkin huolimatta, että uusperheen taipaleen alussa kaikki näyttää hyvältä? Tämä on Riikan tarina.

7 hirviö-exää esittelyssä - löydätkö omasi?

Huoritteleva ja uhkaileva exä on uusperheen pahin piina.

Uusperhe voi rakentua luontevasti ja kauniisti, jos osapuolet ovat sovussa. Joskus puolison mukana elämään tulee kuitenkin joukko hankalia ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa, jotta uusi onni murenisi. MHL esittelee seitsemän hirviö-ex -tyyppiä.

6 uutta nimitystä uusperheen sukulaisille

Katso, millainen on uusperheen sukupuu.

Eroaminen, rakastuminen ja uuden kumppanin löytäminen mullistavat paitsi ihmisen elämän, myös sukulaisverkoston. Nykyisistä tulee entisiä, tuntemattomista sukulaisia. Mutta miksi heitä kutsuttaisiin? MHL kysyi, fanit vastasivat. Tuloksena on lahja suomen kielelle: uusperheen uusi sukupuu!

Teemana Mies 2.0

Heikki Soini: Nainen valittaa aina!

Miesten ongelmista perheissä ei voi syyttää naisia.

Nainen valittaa aina, ja se on miesten oma vika! Näin ajattelee Heikki Soini, joka hyppää puikkoihin Marja Hintikka Liven Mies 2.0 -lähetyksessä maanantaina 1.2. Nyt puhutaan nykymiesten asioista miesten suulla!

Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla mies – millainen sinä olet?

Hyvä mies, puoliso ja isä voi olla monella tapaa.

Kokenut perheterapeutti toivoo, että kulttuurin ja yhteiskunnan odotusten ei annettaisi määrittää sukupuolirooleja liian ahtaiksi. Hyvä aviomies tai isä voi olla monella tapaa, sanoo yli 25 vuotta perheiden ja pariskuntien kanssa työskennellyt Pekka Holm.

8 asiaa, joista mies haluaa kehuja

Osaatko arvostaa miestäsi?

Miehet tekevät paljon perheidensä hyväksi ja puolisoidensa mieliksi. Arjen pyörityksessä sille kuitenkin sokeutuu helposti. Mitkä ovat asioita, joissa miehet kaipaavat arvostusta?

Teemana lasten suojeleminen

Amerikan huonoin äiti taistelee lasten vapauden puolesta

MHL tapasi Free range kids -liikkeen perustajan.

Kuinka tullaan Amerikan huonoimmaksi äidiksi? Helposti. Laita yhdeksänvuotias matkustamaan yksin New Yorkin metrossa, kirjoita siitä kolumni ja pian olet maan suurimmilla tv- ja radiokanavilla puolustamassa tekoasi. Näin Lenore Skenazystä tuli Amerikan paheksutuin vanhempi - jonka MHL tapasi New Yorkissa.

6+14 syytä, joiden takia Suomi on perheiden paratiisi!

Suomessa lapsia ei tarvitse suojella kuten muualla.

Kyllä, Suomessa on pimeää ja sataa paljon. Kyllä, lapsille pitää täällä talvisin pukea päälle ylettömästi vaatteita, ihmiset ovat epäsosiaalisia, verotus on kova, kesä on lyhyt… Kyllä, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Suomi on kuitenkin hieno paikka elää juuri lasten kanssa - eikä vähiten turvallisuuden takia!

Teemana sinkkukateus

Sano ääneen, mitä muilta kadehdit - opit tunnistamaan omat tarpeesi

Psykologi kertoo, miksi kateus voi olla myös hyvä asia.

Ihmisellä on myötäsyntyinen haluta jotain muuta kuin mitä itsellä on. Omien kateuden kohteiden tunnistaminen voi kuitenkin olla hyvä asia. Sen avulla voi nimittäin havaita omat tarpeensa ja huomata myös sen, mikä omassa elämässä on hyvää, sanoo Väestöliiton psykologi Anna Salmi.

Heidi Suomi antoi kasvot keskenmenolle

Heidi Suomi avautui keskenmenostaan suorassa tv-lähetyksessä

Jokainen tuntee jonkun, joka on elämässään kokenut keskenmenon ja sen tuoman syvän tuskan. Silti aiheesta ja raskauden mystisistä alkuhetkistä vaietaan, ikään kuin niistä ei saisi puhua. Ainakaan niitä ei käsitellä suorissa tv- tai radiolähetyksissä. Kevätkauden ensimmäisessä Marja Hintikka Livessä urheilutoimittaja Heidi Suomi avautui omasta keskenmenostaan suoraan suomalaisten sydämiin.

Anna aikaa lapsettomuuden surulle, neuvoo terapeutti

Miten selvitä lapsettomuuden aiheuttamasta surusta?

Mitä, jos on aina halunnut lapsia, mutta syystä tai toisesta niitä ei saakaan? Tärkeää on tunnustaa menetys, surra ja etsiä omien arvojen mukaisia muita tavoitteita. On mahdollista elää hyvää elämää, vaikka olisi joutunut luopumaan vanhemmuuden haaveesta, sanoo psykoterapeutti Arto Pietikäinen.

MHL yllättää

Eihän sulle vaan jäänyt traumaa?

Näin pieleen mennyt synnytys muutti 26-vuotiaan äidin elämän

Tuusulassa aviomiehensä ja kahden alle kaksivuotiaan lapsen kanssa asuva Laura Kallio-Uddman on häikäisevän kaunis nuori nainen, joka pitää pinkistä väristä, nopeista autoista ja Justin Bieberistä. Sädehtivästi hymyilevät kasvot ja vahva, itsevarma olemus peittävät kuitenkin taakseen tarinan, jollaista ei haluaisi kuulla. Tarinan siitä, mitä tapahtuu, kun systeemi pettää ja synnytys jättää elämään jäljet, joista ei pääse koskaan.

"Prinsessatkin huutaa joskus" - elämää aistiyliherkän lapsen kanssa

MHL yllätti aistiyliherkän uhmaikäisen lapsen yh-äidin

Sensorisen integraation häiriöön kuuluva aistiyliherkkyys on valtaosalle suomalaisista vielä vieras asia, vaikka häiriönä se ei ole uusi eikä harvinainen. Kukka Sariola sai ensimmäiset merkit kuopuksensa Ellin aistiyliherkkyydestä heti itkuisen vauvan synnyttyä. Arki uhmaikäisen SI-lapsen kanssa vaatii vahvaa ennakointia, tilannetajua ja aikaa. Vanhemman jaksamista tukevat pienetkin onnistumisen ilot.

Lapsen menettäminen koskee ikuisesti

Olavi on edelleen osa perhettä, vaikka on fyysisesti poissa.

Lokakuussa 2015 tuli kuluneeksi kuusi vuotta siitä kun Emma ja Pekko Koiviston kaksivuotias Olavi-poika kuoli. Täyden kympin lapsena syntyneen lapsen kohdalla terveydellisiä ongelmia alettiin epäillä vasta puolivuotiaana, kun kasvu ei ollutkaan normaalia. Surussaan Emma ja Pekko ovat kannatelleet toisiaan yli pahimpien aikojen.

Vanhempien seksikoulussa keväällä 2016

Vanhempien seksikoulu osa 10: Etsi pisteet!

U-, G- ja A-pisteiden avulla voi saada lisää nautintoa.

Tutkimusmatkalla ei ole tylsää, sillä keskittymällä ja hiljentymällä voi löytää aivan uudenlaisia nautinnonlähteitä. Sukuelimistä löytyy aina uutta opittavaa niin itselle kuin kumppanille. Vanhempien seksikoulun viimeisessä jaksossa laitetaan kartalle U-, G- ja A-pisteet.

Tule yleisöksi Marja Hintikka Liveen

10 suoraa lähetystä Pasilasta maanantaisin 17.10. alkaen.

Valoa ruuhkavuositunnelin päässä näkyvissä! Marja Hintikka Live elää kanssasi arjessa myös tänä syksynä. Luvassa on kymmenen viikon ajan keskustelua ruuhkavuosissa rämpivien elämää kutkuttavista teemoista. Tule mukaan studioyleisöön - suora lähetys Pasilan studioilta maanantaisin!

Marja Hintikka elokuvissa

Marja Hintikka Live: Tarvitsetko apua?

Apua ruuhkavuosiin on tarjolla - tässä MHL:n vinkit

Tarvitsetko apua perheen ja parisuhteen ruuhkavuosissa? Marja Hintikka Live listaa auttajia, joilta löytyy täsmäapua perheen ja parisuhteen erilaisiin pulmatilanteisiin ja kriiseihin.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live