Hyppää pääsisältöön

Ison pahan suden kulttuurihistoria

Käsitelty kuva sudesta, jonka reunoilla on varjoja ja verta.
Käsitelty kuva sudesta, jonka reunoilla on varjoja ja verta. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ja Kimmo Ohtonen Kirjojen Suomi,susi

Suomen kielessä susi on paha. Susi lammasten vaatteissa symboloi salakavalaa petollisuutta. Susien kanssa juokseminen kertoo huonoon seuraan joutumisesta. Aviotonta paria kutsutaan edelleen susipariksi, ja Suomessa yleinen, pahanmakuinen ja myrkyllinen marja on nimetty sudenmarjaksi.

Uutiset suden tappamista kotieläimistä otsikoidaan dramaattisesti: sudet tekevät hyökkäyksiä ja raatelevat julmasti koti- ja lemmikkieläimiä. Suden riepottelemien eläinpolojen järkyttäviä kuvia ei suositella heikkohermoisille! Myös susien salametsästys on yleistä – vuosittain tapetaan laittomasti arvioiden mukaan kymmeniä yksilöitä.

Tuhoamisvimmasta huolimatta maailmassa on vielä susia. Osa niistä on todellisia, osa mytologisia. Me ihmiset olemme tekemisissä lähinnä jälkimmäisten kanssa. Tutkimusten mukaan ihmisten eläinkuva perustuu yli 50-prosenttisesti mielikuviin, eikä todelliseen tietoon eläimestä.

Ihmiskunta on haudutellut ja lietsonut susivihaa vuosituhansien ajan. Ajoittain kuohahteleva viha on selitettävissä ihmisten oman kulttuurihistorian kautta. Sudesta kertovat kielikuvat ja tarinat muodostavat susivihamielisen kertomusperinteen, joka vaikuttaa meihin yhä. Kuinka susiviha näkyy kirjallisuudessa?

Väärät profeetat ovat raatelevia susia lampaiden vaatteissa ja maailmalle lähetetyt opetuslapset lampaita susien keskellä.

Ihmissusitarinat ovat esimerkkejä ihmisen vaikeasta susisuhteesta. Näissä myyteissä ei-inhimilliseen luontokappaleeseen liitetään ihmisten maailmasta otettuja usein hyvin negatiivisia merkityksiä.

Aino Kallas kiteytti pohjoisen ihmissusimyyttejä vuonna 1928 ilmestyneessä Sudenmorsiamessa. Arkaaisessa klassikossa 1600-luvun Hiidenmaalla asettuvat vastakkain kristillinen, rationaalisen miehen maailma, ja sitä uhkaava suden asuun pukeutunut saatana, joka houkuttelee metsänvartijan vaimoa liittymään joukkoihinsa. “Kiellettyä rakkautta” ja ihmissuhdenormiston muutosta 1900-luvun alussa allegorisesti käsitellyt romaani piirtää selvän kuvan taustalla vaikuttaneista myyteistä. Susi on demoninen, puhdasta pahuutta ja helvetin voimia edustava, koko kristillistä todellisuutta uhkaava olento.

Suden demonisointi on kuitenkin vanhempaa perua: kristillisessä perinteessä ja Raamatussa susi saa vertauskuvallisesti kantaakseen ihmisen salakavaluuden ja pahuuden. Väärät profeetat ovat raatelevia susia lampaiden vaatteissa ja maailmalle lähetetyt opetuslapset lampaita susien keskellä.

Kun kristinusko levittäytyi, paikalliset uskomusjärjestelmät leimattiin yleensä saatanallisiksi pakanuuden muodoiksi. Susivihaan syntyi uusi uskonnollinen kerros: muinaisuskojen toteemieläimestä tuli kristikunnan vihollinen.

Eurooppalaisessa taruperinteessä suden demonisointi kukoistaa. Keskiajalla susi nähtiin yhä synkemmässä valossa. Ihmissusia poltettiin roviolla muiden noituudesta syytettyjen rinnalla vielä 1700-luvulla. Paha susi uhkasi karjaa, lapsia ja aikuisia, mutta sai tarinoissa lopulta palkkansa vaikkapa kaivon pohjalla kivikeko mahan sisään ommeltuna.

Kukapa ei olisi lukenut kansantaruista muotoiltuja satuja, joissa inhimillisin ominaisuuksin varustetut eläinhahmot osoittavat lapsille hyvän ja pahan eron? Sadut vaikuttavat lapsen käsityksiin myös todellisista eläimistä.

Kaupungistuminen ja maatalouden kehittyminen edelleen ovat tuoneet susikeittoon omat mausteensa.

Ei susi aina ole ollut paha. Monille intiaaniheimoille susi on ollut tietä näyttävä ystävä, jonka metsästystaitoa on ihailtu, ja jolta on pyritty oppimaan. Susi on ollut ympäri maailmaa toteemieläimen asemassa, ja heimon tai klaanin on katsottu periytyvän eläimestä.

Susiviha roihahti vasta, kun ihminen kesytti ja jalosti lampaan, naudan ja muita eläimiä omaan käyttöönsä. Maanviljelyyn ja karjanhoitoon ryhtynyt ihmiseläin asettui yhä pysyvämmin paikalleen omikseen katsomiensa eläinkunnan edustajien kanssa. Elintärkeitä kotieläimiä uhkaavat pedot demonisoitiin.

Kaupungistuminen ja maatalouden kehittyminen edelleen ovat tuoneet susikeittoon omat mausteensa. Mielikuvat ja myytit ovat korvanneet kosketuksen luonnossa elävään suteen. 1800-luvulta pitkälle 1900-luvulle sutta kutsuttiin vahinkoeläimeksi, jonka merkitys syntyi vain ihmiselle ja hänen omaisuudelleen tehdyistä vahingoista. Koko eläinlaji leimattiin vahingolliseksi.

Suden oikeutta elämään vastustavat vetoavat usein tarinoihin 1800-luvun lopun ihmisiä tappaneista susista. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni ihminen todellisuudessa kuoli suden hampaissa ei ole. Nälkävuodet olivat heikentäneet elinmahdollisuuksia, ja 14 lasta sadasta kuoli ensimmäisen ikävuotensa aikana. Hirvet – suden luontainen ravinto – oli metsästetty sukupuuton partaalle nälkäisen kansan etsiessä ravintoa. 1920-luvulla Suomessa oli jäljellä vain noin 200 hirveä. Ihmisen toimien vaikutus suden elinmahdollisuuksiin jää usein mainitsematta.

Kun nykyihminen kohtaa suden, puhutaan häirikkösudesta, joka täytyy poistaa. Puhetapa muuttaa suden ja ihmisen kohtaamisen epänormaaliksi ja luonnottomaksi; susi on normaali vain pysyessään näkymättömissä, mieluiten itärajan takaisilla erämaa-alueilla.

Ihminen on työntänyt villin luonnon yhä etäämmälle omasta elinpiiristään.

Ihminen on työntänyt villin luonnon yhä etäämmälle omasta elinpiiristään. Maanviljelijä näkee ikkunastaan kulttuurimaiseman: ihmissukupolvien muokkaamat laitumet, puupelloiksi muutetut aarniometsät ja padotut vesistöt. Kaupunkilaisen merkittävin luontokokemus saattaa olla kesyn, narun perässä kulkevan koira- vai pitäisikö sanoa susieläimen ulkoilutus pedanttisesti hoidetussa puistossa.

Kaipuu luontoon elää kuitenkin ihmisessäkin. Esimerkin kaipuusta luontoon ja ihmissusimyytin muutoksesta antaa Päivi Alasalmen Metsäläiset -romaani vuodelta 2000. Kirjassa etätöitä tekevä kaupunkilaispariskunta päättää toteuttaa ekologisen unelmansa ja muuttaa Tampereelta maalle, Uuhijärvelle. Kaupunkilaisten kotoutuminen maaseudulle kangertelee, ja teoksessa luodaan vastakkainasettelua kyläläisten ja uusien tulokkaiden välille.

Pariskunta joutuu paikallisten mielikuvituksellisen huhumyllyn kohteeksi. Naapurin sikamaiseksi kuvattu sikatilallinen Olli osoittautuu kerrassaan epämiellyttäväksi tuttavuudeksi. Raskaana oleva kirjan päähenkilö Salla saa outoja kohtauksia ja kirjoittaa yllättäen kauppalistan sujuvasti viroksi. Yhteys Sudenmorsiameen avautuu: Ollin entinen Hiidenmaalta kotoisin oleva virolainen “ostovaimo” Lydia muuttuu sudeksi ja palaa traumojensa Uuhijärvelle.

Alasalmen romaanissa ihmissusi-muodonmuutosmyytti on muuttanut muotoaan. Sudenmorsiamen Aalo muuttuu ihmissudeksi helvetin voimien kutsumana, Metsäläisten Lydian mielenterveys puolestaan kokee kovia kiusaamisen, nöyryyttämisen ja hyväksikäytön seurauksena. Lydia lähtee kostamaan pahantekijälleen, hakemaan oikeutta omin sudentassuin ja -hampain.

Metsäläiset on kulttuurista uudelleenkirjoitusta: vanha myytti on sijoitettu uuteen ympäristöön ja sen merkitys on muutettu. Teos uudistaa vanhaa ihmissusimyyttiä ja tuo esiin myytin sepitteellisen luonteen.

Alitajuntaan syöpyneet mielikuvat vaarasta ja pahuudesta vaikuttavat, vaikka toden osaisikin erottaa taruista.

Kaikista eläinlajeista susi herättää suomalaisissa luultavasti eniten ristiriitaisia tunteita. Toisten mielestä koko eläinlaji pitäisi hävittää maasta, toiset taas pitävät ihmisen omaa toimintaa suurimpana ongelmana suden ja luonnon tilanteelle. Kiista kiteyttää osaltaan kysymyksen ihmisen asemasta maailmassa: onko luonto vain ihmiskunnan resurssi, vai pitäisikö ihmisen sopeutua ympäristöönsä ja pyrkiä suojelemaan sen monimuotoisuutta?

Muinoin susi muodosti todellisen uhkan myös ihmiselle, ja tähän uhkaan perustuu pelko ja vihakin eläintä kohtaan. Vihamielinen traditio ruokkii itse itseään. Alitajuntaan syöpyneet mielikuvat vaarasta ja pahuudesta vaikuttavat, vaikka toden osaisikin erottaa taruista. Susikeskustelussa rintamalinjat ovat selvät – suden suojelijoille eläin symboloi vapautta ja puhdasta luontoa, vihaajille uhkaa ja riskiä toimeentulolle.

Kun päätöksenteko on kaikonnut Helsinkiin ja Brysseliin, susialueiden ihmiset kokevat valtiollisen susipolitiikan petodirektiiveineen taas uutena keinona näivettää kotiseutua. Susi ei kuitenkaan tee pahoja tekoja, vaan toteuttaa ihmisen muuttamassakin ympäristössä poikkeuksia lukuunottamatta lajityypillistä käytöstä.

Mitä tapahtuisi, jos susiin liitettyjä piirteitä kirjoitettaisiin uudestaan? Susi on villi, vapaa, voimakas ja älykäs eläin. Näitä piirteitä pidetään yleensä positiivisina – paitsi sudesta puhuttaessa.

Lue Aino Kallaksen Sudenmorsian e-kirjana

Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa,kirjojen suomi

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Minulle susi on pariuskollisuuden perikuva. Norjassa tehtiin tutkimusta siitä, mikä eläin on kaikkein uskollisin ja "sitoutunein" parisuhteeseensa, ja susi voitti kisan mennen tullen. Susi muodostaa parin koko elämän ajaksi. Tutkimuksessa oli mukana myös sellainen susipari, joka ei koskaan saanut pentuja. Asiaa tutkittaessa kävi ilmi, että uroksella oli joku vaiva, jonka takia se ei kyennyt tuottamaan jälkeläisiä. Tästä huolimatta uroksen puoliso pysyi uskollisena tuossa parisuhteessa. Se on aika hämmästyttävää, koska sudethan pariutuvat nimenomaan saadakseen jälkeläisiä ja muodostaakseen oman lauman.

Mistähän se on peräisin, että ihmisistä puhuttaessa susipari tarkoittaa jotain hyvin negatiivista? Ainakin ennen vanhaan susiparina eläviä ihmisiä paheksuttiin syvästi. Hassua. Tosielämän susipari voittaa ihmisparin uskollisuudessa 6-0.

Lähettänyt käyttäjä

Todellisuus on se että petoeläimet ovat hitaita tappajia jotka repivät ja raatelevat puolitylsillä hampailla ja kynsillä saaliseläimet kappaleiksi. Ihmiskunta voi lopettaa tämän käytöksen kokonaan, voimme antaa petojen kuolla sukupuuttoon ja itse siirtyä syömään kasvisruokaa. Sen pitäisi olla moraalinen itsestäänselvyys kaikille itsepetoksesta vapaille ajattelijoille.

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Metsä on äiti, kultakauden maalaustaidetta ja sibeliaanista sinfoniaa. Skitsoa kyllä, metsä merkitsee suomalaisille myös talouden pohjaa, biokaasun ja sellun tuoksua. Ilmastonmuutoksen takia luontosuhdetta on kuitenkin pakko muuttaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Pietari Kylmälä ja hevosaiheista grafiikkaa

  Maalta kaupunkiin, kopotikop! Näin hepasta tuli teinien terapeutti

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä

  Kannattaa mennä ratsastustallille jos haluaa oppia jotain siitä, miten selviydytään “uuden työn” joustavassa ja tunneherkässä maailmassa. Tallilla hevoset ja nuoret naiset ratkovat sosiaalisen elämän monimutkaisia pulmia ja terapoivat toisiaan. Ennen hevonen veti tukkia metsässä ja teki sankaritekoja rintamalla, nykyään se seurustelee, reflektoi itseään ja käyttää kannettavaa elektroniikkaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä!

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Pum-pum, kuolit! Leikin säännöt on kirjoitettu sotakirjallisuuteen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Leikitään: entä jos Suomi ei olisi ollut sodissaan ikuinen “puolustusvoittaja” (á la Tali-Ihantala), vaan ihan oikea voittaja? Taantumassa kärvistelevä 2010-luvun Suomi tarvitsisi kunnon hyökkäyssodan, jotta vihdoin oppisimme voittamaan! Hyökkäys olisi tietysti turvallisinta suorittaa sepitteessä, jotta kukaan ei kuolisi, kirjoittaa Pietari K. esseessään. Essee on kuunneltavissa myös podcastina.

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!

Kirjojen Suomi

Seuraa somessa

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Minä olin täällä! Kilroy-kirjat 40-luvulta ovat hipstereiden esihistoriaa

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Kaupunkilaisena oleminen vaatii erityisiä kaupunkilaistaitoja: on osattava olla yksin, asuttava tiiviisti ja opittava kuluttamaan. Näitä taitoja harjoiteltiin jo 1947 ilmestyneissä Kilroy-romaaneissa, kirjoittaa Pietari Kylmälä kirjaesseessään, ja raaputtaa työpaikan vessan seinään: “Kilroy was here!” Esseen voi kuunnella myös podcastina.

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Pum-pum, kuolit! Leikin säännöt on kirjoitettu sotakirjallisuuteen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Leikitään: entä jos Suomi ei olisi ollut sodissaan ikuinen “puolustusvoittaja” (á la Tali-Ihantala), vaan ihan oikea voittaja? Taantumassa kärvistelevä 2010-luvun Suomi tarvitsisi kunnon hyökkäyssodan, jotta vihdoin oppisimme voittamaan! Hyökkäys olisi tietysti turvallisinta suorittaa sepitteessä, jotta kukaan ei kuolisi, kirjoittaa Pietari K. esseessään. Essee on kuunneltavissa myös podcastina.

 • Pietari Kylmälä ja hevosaiheista grafiikkaa

  Maalta kaupunkiin, kopotikop! Näin hepasta tuli teinien terapeutti

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä

  Kannattaa mennä ratsastustallille jos haluaa oppia jotain siitä, miten selviydytään “uuden työn” joustavassa ja tunneherkässä maailmassa. Tallilla hevoset ja nuoret naiset ratkovat sosiaalisen elämän monimutkaisia pulmia ja terapoivat toisiaan. Ennen hevonen veti tukkia metsässä ja teki sankaritekoja rintamalla, nykyään se seurustelee, reflektoi itseään ja käyttää kannettavaa elektroniikkaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä!

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Metsä on äiti, kultakauden maalaustaidetta ja sibeliaanista sinfoniaa. Skitsoa kyllä, metsä merkitsee suomalaisille myös talouden pohjaa, biokaasun ja sellun tuoksua. Ilmastonmuutoksen takia luontosuhdetta on kuitenkin pakko muuttaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Radion Lukupiirin vetäjä Kaisa Pulakka

  Hetkonen, Säädyllinen murhenäytelmähän on kostopornoa

  Kaisa Pulakan lukupiiri alkaa. Tervetuloa mukaan!

  Tervetuloa Kirjojen Suomen lukupiiriin! Luettavana on Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä, jossa kuvataan 1930-luvun kulttuurielämää niin rankasti, että osa kohtauksista sensuroitiin heti kättelyssä. Tällä kertaa lukupiiri toteutetaan yhdessä Radion lukupiirin kanssa, ja sen vetäjänä on toimittaja Kaisa Pulakka. Osallistu keskusteluun ja lue kirja suoraan täältä!

 • Graafinen kuva Kirjojen Suomen lukupiiriin osallistumisesta.

  Näin osallistut Kirjojen Suomen verkkolukupiiriin

  Lue kirjoja verkkolukupiirissä.

  Kirjojen Suomen seuraava lukupiiri käydään verkossa ja radiossa. Luettavana on Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä, ja lukupiirin vetää Kaisa Pulakka. Lue kirja ja keskustele siitä verkossa. Et lue yksin!

 • Seppo Puttosen lukulista 1980-luvulle.

  Ahneus ja pahuus hiipivät kirjoihin – näihin teoksiin kiteytyy 1980-luku

  Seppo Puttosen suositukset luettavissa e-kirjoina

  John Lennonin murha löi karmaisevalla tavalla leiman alkaneelle vuosikymmenelle. Mies, joka oli 1960-luvulta alkaen laulanut ja puhunut rakkauden puolesta ja sotaa vastaan, surmattiin kadulle New Yorkissa. Usko maailman ja ihmisten hyvyyteen oli murentunut. Ahneus ja pahuus olivat hiipineet ihmisten sisään. Tutustu 1980-lukuun ja lue nämä kymmenen teosta e-kirjana suoraan Kirjojen Suomen verkkosivuilta.

 • kirjailija Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kuvassa: Paperi T, juontaja Niina Repo, Elina Hirvonen ja Anu Kaaja.

  Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Kirjailija Anu Kaaja

  Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.

 • Kirjailija Laura Gustafsson

  Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin

  Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.

  Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kirjailija Reidar Palmgren

  Reidar Palmgren: Isyys on suuri lahja ja hirvittävä tragedia

  Lapsen rakkaudessa on aina aikaraja.

  Vanhemman rakkaus lasta kohtaan on luja, ehdoton ja ikuinen. Traagista tässä on, että lapsen puolelta siteessä on aikaraja. Aikuistuessaan hän lakkaa rakastamasta takaisin, kirjailija Reidar Palmgren kirjoittaa kolumnissaan. Pilkun jälkeen -ohjelma käsittelee isyyttä kirjallisuudessa maanantaina 3.4. Yle Teemalla klo 21.

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos

  Nura Farah: Kuinka sanoin häpeälleni hyvästit

  Olin kiitollinen. Olimme turvassa!

  "Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle", kirjoittaa Nura Farah hetkestä, jolloin turvapaikka oli myönnetty. Ennakkoluuloisessa Suomessa se ei lama-aikana kuitenkaan ollut helppoa. Onneksi oli kirjasto! Hänestä tuli kirjailija, joka voi auttaa meitä suvaitsevaisuuden tiellä.

 • Toimittaja Atlas Saarikoski ulkona taivasta vasten.

  Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä

  Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.

  Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.

 • Ylen 101 kirjan suosittelukone

  Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa!

  Pääset lukemaan sinulle sopivan teoksen suoraan täältä.

  Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa melkein sadan kotimaisen kirjan joukosta. Kirja on luettavana suoraan sivuilta.

 • Kirjailija Laura Gustafsson

  Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin

  Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.

  Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kirjailija Tiina Raevaara

  Tiina Raevaara haluaisi lisää inhimillistettyjä eläimiä

  Eläinten oikeudet paranevat vääjäämättömästi

  Luonto ja ihminen limittyvät toisiinsa Tiina Raevaaran tuotannossa ja elämässä. Teksti: Jasmin Kuusela – Kirjailijan työ on mielettömän hienoa työtä, hehkuttaa kirjailija Tiina Raevaara, jonka meneillä olevaan viikkoon kuuluvat vielä kahden kirjan deadlinet. Raevaaraa miellyttää se, miten kaunokirjallisuus mahdollistaa ihmisten samaistumisen sell

 • Käsitelty kuva sudesta, jonka reunoilla on varjoja ja verta.

  Ison pahan suden kulttuurihistoria

  Tarinat ovat hellineet susivihaa vuosituhansia.

  Suomen kielessä susi on pahan vertauskuva. Toisin on esimerkiksi useilla intiaaniheimoilla, joille susi on ollut toteemieläin. Kertomusperinteessämme susivihaa on haudutettu pitkään ja rauhassa. Mitä tapahtuisi, jos susiin liitettyjä piirteitä kirjoitettaisiin uudestaan? Susi on villi, vapaa, voimakas ja älykäs eläin, Kasperi Lumijärvi kirjoittaa esseessään.

 • Kuvassa Tiina Raevaara, Niina Repo, Laura Gustafsson ja Antti Nylén.

  Eeva Kilven Animalia on ollut ajankohtainen 30 vuotta

  Kurjimman köyhälistön alapuolella ovat vielä nämä ei-ihmiset

  Kun juhlitaan satavuotiasta Suomea ja suomalaista kirjallisuutta, ei joukosta pidä unohtaa eläimiä ja niiden tarinoita historian kulussa. Pilkun jälkeen katsoo eläintä ja eläinten oikeuksia. Keskustelemassa ovat kirjailijat Laura Gustafsson ja Tiina Raevaara, sekä esseisti, lihateollisuutta keskitysleirien kauhuihin verrannut Antti Nylén.

 • Kirjailija Laura Gustafsson

  Laura Gustafsson ja strategia eläinoikeuksien parantamiseksi

  Ei ole tarkoitus tuputtaa kenellekään mitään

  Pienenä kirjailija Laura Gustafssonia ei juuri kiinnostanut lukeminen. Siitä huolimatta hän on julkaissut kolme kiitettyä romaania, näytelmiä sekä yhden kuunnelman. Monenlaiset sattumukset ovat vaikuttaneet siihen, että tähän hetkeen on tultu. Laura Gustafsson on Pilkun jälkeen -ohjelmassa keskustelemassa eläinten oikeuksista Yle Teemalla 10.4. klo 21.00 ja Yle Areenassa jo nyt.

 • Kirjailija Juha Itkonen lähikuvassa

  Mitä Juha Itkonen ajattelee Olavi Paavolaisesta? Entä sinä?

  Mitä yhteistä on 30-luvulla ja nykyajalla?

  Totuuden ja mielikuvien kädenvääntö, uskontojen taipuminen erilaisiin tarkoituksiin ja nuoruuden kadehtiminen – Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi herätti Juha Itkosessa paljon ajatuksia. Teos luettiin Kirjojen Suomen maaliskuun verkkolukupiirissä, jonka vetäjänä Itkonen oli. Jaa omat ajatuksesi kirjasta täällä!

 • Paavolainen työpöytänsä ääressä Yleisradiossa 1949

  Olavi Paavolaisen ylle povattiin vihaa, mutta toisin kävi

  Osallistu Juha Itkosen lukupiiriin täällä!

  Juha Itkosen vetämässä lukupiirissä luetaan Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi, jossa Paavolainen piirtää maailmanpolitiikan rintamalinjat uudella tavalla. Aikalaislukijoiden hämmästykseksi hän ei ota selvästi puoliaan kommunismin ja fasismin jakamassa maailmassa, vaan laittaa ne samalle puolelle. Osallistu lukupiiriin täällä!

 • Kirjailija Katri Vala 1930-luvulla

  Arvoituksellinen löytö Katri Valan kirjan välistä

  Sivut sen ympäriltä ovat värjäytyneet vaalean ruskeiksi

  Katri Valan runokokoelman Paluu välistä löytyi kaavake, jolla kutsuttiin henkilöitä poliisikuulusteluun. Täyttämätön lomake on 1940-luvulta. Se on ollut runoteoksen välissä niin kauan, että sivut sen ympäriltä ovat värjäytyneet vaalean ruskeiksi. Voisiko tämä kaavake olla Katri Valan veljeä Erkki Valaa varten?

 • Kirjojen Suomen tarjonta infografiikkana

  Mikä on Kirjojen Suomi?

  Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?

  Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

 • Suomi100

  Kirjojen Suomen kumppanit

  Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

  Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!